Razkrivamo

Prikaz nasprotnih dejstev: Slavko Marolt pojasnjuje epilog afere "operacijske mize"

Slavko Marolt, svetovalec v UKC Ljubljana in novi vodja gradnje nove urgence, nam je poslal svoj odgovor na dva članka, ki sta bila objavljena na Portalu PLUS in v katerih se je pojavilo njegovo ime v zvezi z afero Operacijske mize pred več kot desetletjem.

03.12.2015 22:58
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   slavko marolt   ukc   primož rode   operacijske mize

Foto: arhiv Portala PLUS

"V članku Andrej Baričič je že skoraj novi bivši vrhunski direktor Kliničnega centra, te "udbaške pralnice denarja" z dne 10.11.2015 in Noro! Za slovo je razveljavil pravilnik, ki ureja kršitve pravic pacientov z dne 24.11.2015, ste zapisali tudi trditve v zvezi z g. Slavkom Maroltom, ki so neresnične in žaljive. Ker gre za ponavljajoče žalitve in neresnice, zahtevamo, da v zvezi s trditvami zapisanimi v teh dveh člankih, objavite naslednja dejstva oziroma dele sodbe Okrožnega in Višjega sodišča v Ljubljani, ki jasno kažejo, da gre za izmišljene trditve in zavajanja bralcev.

 

Dne 12.8.2004 je Okrožno sodišče v Ljubljani (po predhodni skoraj enoletni intenzivni preiskavi, kjer so bila uporabljena tudi posebna preiskovalna sredstva, obtožnica pa je obsegala več kot 3500 strani) sklenilo da:

"Zahteva Okrožnega državnega tožilstva za opravo preiskave, opr. Št. Kt (I) 6399/03 z dne 5.3.2004, zoper: 1. prof.dr. Primoža Rodeta, 2. prim dr. Janeza Zajca, 3. Slavka Marolta, 4. Gregorja Cerkvenika in 5. Klinični center Ljubljana, ker naj bi obstajal utemeljen sum, da so:

 

I/I Primož Rode, storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic po 2. in 1. odstavku 244. člena KZ, da je kot generalni direktor Kliničnega centra v Ljubljani pri opravljanju gospodarske dejavnosti z namenom, da drugemu pridobi premoženjsko korist, ni opravil svoje dolžnosti in je zlorabil položaj, pa pri tem niso podani znaki drugega kaznivega dejanja, na ta način pa je bila pridobljena velika premoženjska korist in mu je šlo za to, da drugemu pridobi tako premoženjsko korist

 

II/ Janez Zajec storil kaznivo dejanje pomoči k storitvi kaznivega dejanja zlorabe uradnega dejanja ali pravic po 2. in 1. odstavku 244. člena KZ v zvezi z 27. členom KZ

 

III/ Slavko Marolt storil kaznivo dejanje pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po 2. in 1. odstavku 244. člena KZ

 

IV/ Gregor Cerkvenik storil dve kaznivi dejanji ponarejanja listin po 1. odstavku 256. člena KZ

 

in da je

 

V/ Klinični center v Ljubljani kot pravna oseba odgovoren za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic po 2. in 1. odstavku 244. člena KZ v zvezi s 1. točko 4. člena ter 7. točko 1. odstavka 25. člena Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanje

 

SE ZAVRNE

 

V obrazložitvi razlogov za zavrnitev preiskave je Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani med drugim navedel:

"Preiskovalni sodnik je po zaslišanju vseh obdolžencev, ki so storitev očitanih kaznivih dejanj zanikali, zadevo odstopil v pristojno odločitev senata (čl. 169/VII ZKP), saj se z zahtevo za preiskavo ni strinjal.

Senat po proučitvi spisovnega gradiva ugotavlja in zaključuje naslednje:

Zakon o kazenskem postopku v 3. odstavku 169. člena, ki določa vsebino zahteve za preiskavo, jasno opredeljuje, da mora le-ta poleg ostalega vsebovati tudi opis dejanja, iz katerega izhajajo zakonski znaki kaznivega dejanja in tudi okoliščine, iz katerih izhaja utemeljenost suma.

V okviru te presoje in sicer v delu, ki se nanaša na tč I/I zahteve, ki Primožu Rodetu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic po 2. in 1. odstavku 244. člena KZ, senat ocenjuje, da dejanje kot ga je opisal državni tožilec ni kaznivo dejanje oz. iz opisa ne izhajajo zakonski znaki očitanega kaznivega dejanja.

 

v tem kontekstu je senat najprej ugotovil, da je državni tožilec v abstraktnem opisu navedel, da je bi bila s strani Primoža Rodeta pri opravljanju gospodarske dejavnosti z zlorabo položaja pridobljena velika premoženjska korist in da mu je šlo za to, da drugemu pridobi takšno premoženjsko korist

Dejstvo pa je, da konkretni opis dejanja omenjenega subjektivnega kvalifikatornega elementa sploh ne vsebuje.

Glede premoženjske koristi namreč državni tožilec v opisu navaja zgolj "... ... in je tako na škodo Kliničnega centra v Ljubljani pridobil družbi AICO MED d.o.o. iz Radomelj in družbi MAQUET Gmbh iz Rastatta v Nemčiji še neugotovljeno premoženjsko korist, ki skupaj presega 8.000.000,00 SIT. Glede na višino povprečne mesečne plače na zaposleno osebo v RS v mesecu novembru 2002 - 158.335,00 SIT (Ur. list št. 7/2003) je velika premoženjska korist (50 plač) v inkriminiranem obdobju znašala 7.916.750,00 SIT. Državni tožilec sicer zatrjuje znesek, ki je za 83.250,00 SIT višji od omenjenega zakonskega cenzusa, vendar je takšno njegovo zatrjevanje povsem pavšalno in enostavno ni moč ugotoviti na podlagi katerih spisovnih podatkov je državni tožilec našel podlago za takšen zapis, čeprav podatki kazenske ovadbe (l.št. 32 in 33) ter ugotovitve v poročilu o izvedenem upravnem nadzoru (priloge A 660 - A 691) kar nekaj pozornosti posvečajo nakazanemu znaku kaznivega dejanja.

Tudi obrazložitve zahteve se s tem vprašanjem sploh ne ukvarja, čeprav bi morala prinašati navedbe okoliščin iz katerih jasno izhaja utemeljenost suma za vsak zakonski znak očitanega kaznivega dejanja. Ob navedenem zahteve v tem delu enostavno ni moč preizkusiti."

 

Senat v nadaljevanju še podrobneje pojasnjuje razloge za zavrnitev zahteve za preiskavo. Glede krivde g. Janeza Zajca in g. Slavka Marolta pa navaja:

 

"Po tč. II in III zahteve za preiskavo državni tožilec obdolženima Janezu Zajcu in Slavku Maroltu očita kaznivi dejanji pomoči h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali pravic po čl. 244/II in I KZ v zvezi s čl. 27 KZ, pri čemer naj bi obadva z ravnanji, opisanimi v izreku, pomagala prvoobdolženemu Primožu Rodetu.

Naše kazensko pravo glede udeležbe v ožjem pomenu, kamor sodi tudi pomoč, sprejema teorijo o odvisnosti ali akcesornosti udeležbe. To pomeni, da ravnanja pomoči sama po sebi niso kazniva, ampak takšna postanejo zgolj v odvisnosti od tega, ali je glavni storilec, v konkretnem primeru Primož Rode, uresničil vsaj poskus kaznivega dejanja oz. ga je dokončal. Glede na to, da je senat zavzel stališče, da dejanje kot ga je za Primoža Rodeta opisal državni tožilec, nima znakov kaznivega dejanja, je seveda logična posledica, da s tem odpade kaznivost izvršitvenih ravnanj pomoči, kot jih je za Janeza Zajca in Slavka Marolta koncipiral državni tožilev. Zato se senat v tem delu sploh ni spuščal v presojo ali ponujena opisa vsebujeta zakonske znake kaznivega dejanja niti v presojo utemeljenosti suma, ker za to ni zakonskih pogojev, kajti pomoč kot oblika udeležbe, kot že navedeno, brez da bi glavni storilec storil kaznivo dejanje, ne more eksistirati samostojno in neodvisno"

 

To sodbo je dne 25.1.2005 v celoti potrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani in tako zaključilo pravni del afere "opercijske mize".

 

Politična in medijska obračunavanja pa še trajajo in več kot očitno želijo v člankih v Portalu plus, avtorji načrtno mazati ime Slavka Marolta in njegov ugled v javnosti.

V primeru nadaljevanja takšnega pisanja bodo takšne zapise, oziroma trditve dokazovali na sodišču.

In še nekaj. Pri preračunavanju tolarjev v sedanje evre, za vse tiste, ki so pozabili, velja, da je en evro vreden 236 tolarjev. Kar pomeni, da je državni tožilec uveljavljal škodo v višini 33.899,00 evrov. In še te ni mogel dokazati, zato je bil postopek zaključen že po predkazenskem delu.

Glede na zavrnjeno zahtevo Okrožnega državnega tožilstva, oziroma izdani sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 12.08.2004, je namreč več kot očitno, da niso bili podani elementi kaznivega dejanja in da tako nikakor ni mogoče govorit o škodljivem poslu, kot v članku zavajajoče navajate.

 

Slavko Marolt"

 

 

PRIPIS UREDNIŠTVA:

Odgovor Slavka Marolta smo v skladu z zakonom o medijih objavili v celoti, kljub temu da po svojem obsegu bistveno presega besedilo, na katerega se nanaša. Prav tako njegovega testa nismo lektorirali. Bi pa želeli bralce opozoriti, da je bil uradni menjalni tečaj za 1 evro 239,640 SIT in ne 236 SIT, kot se je zapisalo gospodu Maroltu.

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
4
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
13
10.06.2021 23:59
Ko se človek znajde v stanju izgorelosti, je na prvi pogled videti, da se mu je zgodilo nekaj krutega; klientom se zdi situacija ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
5
05.06.2021 05:00
22. junija bo minilo natanko 80 let od operacije Barbarossa, največje vojaške operacije, ki so jo izvedli kdajkoli v moderni ... Več.
Piše: Shane Quinn
Je bilo slovensko gospodarstvo v letu korone 2020 kljub vsemu uspešno?
2
02.06.2021 06:00
Lanski rezultati poslovanja gospodarskih družb Slovenije so glede na težke razmere relativno dobri, saj je ustvarjena dodana ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (7): Kakšna je struktura premoženja Slovencev, ki imajo skupaj pod palcem vsaj 170 milijard evrov
5
26.05.2021 05:00
Dohodkovni položaj ljudi se bo lahko izboljševal in približeval nivojem razvitejših držav le z višjo gospodarsko rastjo, z več ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (6): O koncentraciji premoženja ali kako denar dela denar
5
19.05.2021 05:45
Glavni razlog za kopičenje bogastva v rokah ozkega kroga ljudi so torej relativno visoki dohodki iz kapitala, predvsem pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ali bo stari lisjak in "večni sodnik" Marko Ilešič uspel dobiti še četrti mandat za Sodišče EU v Luksemburgu?
5
17.05.2021 21:00
Siva eminenca slovenskega prava, univerzitetni profesor, človek iz ozadja, stari lisjak, bivši dekan, nekdanji predsednik ... Več.
Piše: Uredništvo
Politično mešetarjenje vladne SMC v senci mariborskega superračunalnika: Nezakoniti Upravni odbor Instituta informacijskih znanosti pod taktirko vladne SMC tiho sodeluje pri razgrajevanju razvojnega in izvoznega potenciala IZUM-a!
5
17.05.2021 05:00
Večina članov Upravnega odbora Instituta informacijskih znanosti (IZUM) s sedežem v Mariboru ni strokovno kompetentna za ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Neenakost med ljudmi (5): O nastajanju presežnega premoženja oziroma zakaj se povečujejo razlike v premoženju ljudi
5
13.05.2021 05:30
Kakorkoli se (skoraj) vsi strinjamo, da vse večja neenakost med ljudmi družbeno ni sprejemljiva, pa se ti procesi z leti samo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
15
06.05.2021 22:00
Obvezno cepljenje otrok ima prednost pred pravicami in svoboščinami staršev do neizpolnitve te obveznosti. Še več: država lahko ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
8
04.05.2021 22:32
Vsa podjetja v Sloveniji so bili na osnovi rezultatov v letu 2019 vredna okoli 65 milijard, od česar je 15 % v državni lasti, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
18
30.04.2021 23:43
Kampanja, s katero so tri ženske organizacije, ki pomagajo ženskam v stiski oziroma žrtvam (družinskega) nasilja, poskušale ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
7
27.04.2021 23:00
Za Slovenijo lahko ocenimo, da je skupni obseg plačila zaposlenih približno v okviru ustvarjenih rezultatov v družbi, je pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
Arabska pomlad (2011-2021): Desetletje tajnih operacij Zahoda v Siriji
14
26.04.2021 22:48
Desetletje po t.i. arabski pomladi, ki je Severni Afriki in Bližnjemu vzhodu, od Tunizije na zahodu, do Sirije na vzhodu, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Davčne spremembe v času korone: Najbolje plačani bodo še profitirali, tisti z najnižjimi plačami pa bodo ostali na istem
2
25.04.2021 11:00
Ko gre za javne finance, se vlada, ki bi bila v normalnih razmerah silno previdna glede davčne politike, zdaj s primanjkljajem ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.289
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.488
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.055
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.171
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 837
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.523
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745