Razkrivamo

Markon iz Stroke priznava: Matjažu Zupanu smo nakazovali denar!

V sredo so potekale kriminalistične hišne preiskave na domu Matjaža Zupana, sedežu SAZAS in v družbi Stroka v Radljah. Njen direktor Sandi Markon je za četrtkovo oddajo 24ur na Pop TV priznal, da iz Stroke nakazuje denar predsedniku združenja SAZAS Matjažu Zupanu.

10.12.2015 23:06
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   sandi markon   stroka

Foto: Boštjan Tacol

Ali je gospodarno, da združenje, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne pisarniške prostore? Ali je gospodarno porabiti toliko denarja slovenskih avtorjev in glasbenikov za nakup pisarn, ki jih SAZAS ne potrebuje?

Kljub obupnim poskusom združenja, da bi javnost zavedlo z nelogično izjavo, da "hišna preiskava ni našla nobenih nepravilnosti" (kriminalisti med preiskavo iščejo morebitne materialne dokaze kaznivih dejanj, nepravilnosti pa se potem ugotavljajo šele v kazenskem postopku), vse manj avtorjev verjame v to, da je poslovanje SAZAS zakonito. Ta organizacija, ki bi morala biti neprofitna, je v svoji izjavi za javnost po hišnih preiskavah, ki jo je naslovilo tudi na vse avtorje, sicer samozavestno zapisala, da je poslovanje SAZAS transparentno. Toda še isti dan je direktor družbe Stroka Sandi Markon to postavil na laž; za oddajo 24ur je namreč izjavil, da Stroka plačuje Zupanu. In ne samo Zupanu. Tudi Barbari Predin, soprogi Zorana Predina.

 

Iz tega lahko takoj zaključimo, da poslovanje SAZAS pač ne more biti transparentno, če se denar avtorjev najprej nakazuje na firmo Stroka za administrativne storitve, od koder pa se denar nato prek pogodb, v katere avtorji kot člani SAZAS nimajo vpogleda, nakazuje vodilnim možem SAZAS. Posebej gre izpostaviti Tomaža Grubarja in Matjaža Zupana. Da ne moremo govoriti o transparentnem poslovanju, kaže tudi Markonova izpoved, da se je denar nakazoval tudi ženi Zorana Predina. In morda še komu, kdo ve.

 

Takšno nakazovanje denarja je sporno in bi ga lahko prej označili za prikrito izplačevanje provizije ali celo korupcijo. Nikakor pa to ni transparentno poslovanje. Toda SAZAS kljub temu zatrjuje, da poslujejo transparetno. V svoji izjavi pa je šlo združenje še dlje, saj pravi, da poslujejo gospodarno, pri čemer se velja spomniti, da je taisti SAZAS letos kupil pisarne v Trzinu za več kot milijon evrov. Na prvi pogled je to mogoče povsem običajna poteza. Toda če pogledamo letno poročilo SAZAS za leto 2014 (stran 17), potem ugotovimo, da znašajo stroški dela NIČ (0) evrov. Z drugimi besedami: SAZAS v letu 2013 in 2014 sploh ni imel zaposlenih.

 

Zdaj si lahko vsi zastavimo že na prvi pogled preprosto in tudi logično vprašanje: zakaj neki rabi SAZAS nove pisarne, če sploh nima nikogar zaposlenega?! Komu so potemtakem namenjene? Duhovom pokojnih slovenskih glasbenih velikanov?! Črni humor na stran, bistveno vprašanje se glasi: ali je gospodarno, da ustanova, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne prostore? In še: ali je gospodarno porabiti več kot milijon evrov denarja avtorjev za nakup pisarn, ki jih ne rabiš? Tudi osnovnošolec bi znal povedati, da ne. Toda SAZAS vseeno trdi, da posluje gospodarno.

 

In če v rubriko "Gospodarno poslovanje SAZAS" dodamo še dejstvo, da združenje že od leta 2008 razpolaga s prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, hkrati pa plačuje najem prostorov v Trzinu, potem dejansko ostanemo brez besed. Samo ekstremni razsipnež si lahko privošči, da ima ob prazni vili v Ljubljani še drage poslovne prostore v Trzinu.

 

Izsek iz letnega poročila 2014, ki dokazuje, da SAZAS nima zaposlenih in zato tudi ne rabi pisarn:

 

 

 

Pri vsem tem se sprašujemo, kaj se je zgodilo s slovenskimi avtorji, da zgolj mirno gledajo, kako se obnaša vodstvo SAZAS. Lahko bi rekli, da se dobesedno norčuje iz njih. Pa ne le iz njih, tudi iz slovenskih policistov, ki zaradi težkih materialnih pogojev dela in sramotno nizkih plač sicer stavkajo, a kljub temu dobro opravljajo svoje delo. Morda gre to komu v nos. Kajti direktor družbe Stroka je izjavil, da so policisti med hišno preiskavo "iskali vložene paprike" in da "policisti ne ločijo med navadnim in USB ključem".

 

In za konec še nekaj, kar bi sodilo pod rubriko "Saj ni res, pa je!". Novinar POP TV Jure Bračko je v četrtkovi oddaji 24ur direktorja družbe Stroka Sandija Markona vprašal:

 

"Se vam zdi gospod Zupan pošten človek?"

 

Gospod Markon se je z odgovorom obotavljal. Po kratkem jecljanju je direktor podjetja, ki od SAZAS dobiva milijone, le izpustil: "Poštenost je relativna." (posnetek si lahko ogledate tule).

 

VIDEO - "Poštenost je relativna"

 

VIDEO - Direktor družbe Stroka: predsednik SAZAS Zupan, dobiva denar od Stroke

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
2
16.07.2019 23:00
V poplavi političnih obljub, predvolilnih sloganov in koalicijskih usklajevanj običajno spregledamo dejstvo, da je v slovenskem ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropski veleposlaniki protestirali proti preganjanju Ujgurov v komunistični Kitajski, Slovenija zaenkrat previdno tiho
4
16.07.2019 12:00
Na začetku meseca so so veleposlaniki 22 držav, akreditirani pri OZN v Ženevi, podpisali pismo, ki so ga naslovili na ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
11
15.07.2019 23:59
Minuli teden je telekomunikacijski trg razburkala novica, da bo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odvzela ... Več.
Piše: Uredništvo
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
7
15.07.2019 11:01
Danes ni več pomembno, ali mediji objavljajo resnične novinarske zgodbe. Izmišljene zgodbe - kar potrjuje nemški Spiegel - tako ... Več.
Piše: Norbert Bolz
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
14
14.07.2019 17:00
20. julija 1969 so televizijski ekrani po vsem svetu v živo prenašali Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na površje ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
12
12.07.2019 20:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
15
10.07.2019 23:00
Adrio Airways lahko reši samo še čudež, to je mrtvec na aparatih, pravi ugledni hrvaški letalski analitik Alen Ščurić, ki je ... Več.
Piše: Alen Ščurić
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
8
09.07.2019 20:41
Bojda jutri. Tako čivkajo ptičice, ki rade posedajo po balkonih sedmega nadstropja UKC Ljubljana. Informacijo še preverjamo. ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
1
09.07.2019 06:00
Avgusta 2008 - ravno v času olimpijskih iger - je Vladimir Putin vojaško kaznoval Gruzijo zaradi poskusa podreditve dveh ... Več.
Piše: Uredništvo
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
7
07.07.2019 19:00
Danes nas hočejo učiti, kaj je moralno in kaj je dobro za človeštvo in da tega mali ljudje, posamezniki, ne moremo razumeti, ... Več.
Piše: Vera Lengsfeld
Stoletni pečat Zorka Simčiča (3. del): "Gledal sem – lahko si mislite, s kakšnimi občutki – a ostal miren. Vedel sem pač, da ne smem preko meje."
12
06.07.2019 06:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
1. julij 2019: Dan velike sramote, ko nas je Miro Cerar izločil iz schengenske Evrope
26
01.07.2019 17:00
V noči na 1. julij je na slovensko-italijanski meji prenehal veljati schengenski režim. Za razliko od slovenskih medijev so bili ... Več.
Piše: Uredništvo
Stoletni pečat Zorka Simčiča (2. del): "Slovenci še danes živimo v zmoti, češ da je upor najodločnejša oblika človekovega udejstvovanja."
8
29.06.2019 06:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemška Adria Airways s kar 30 milijoni evrov minusa: Kdor previsoko leta, bo strmoglavil
11
27.06.2019 19:30
Kljub nenadnemu medijskemu prebujenju vodilnih mož Adrie Airways in zagotovilom, da si intenzivno prizadevajo, da odpravijo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neumnosti s spolom: Aktivisti bi zdaj spreminjali pravopis, uvajali obvezno uporabo ženskega spola
30
26.06.2019 20:00
Igrice s spoljenjem, ki so se začele s predpisovanjem ženskega slovničnega spola v dokumentih treh fakultet, se nikakor niso ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
9
21.06.2019 22:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
16
19.06.2019 23:59
Že dolgo nismo gledali tako javnega umiranja kakšnega podjetja, ki je registrirano v Sloveniji, kot v primeru nacionalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
11
17.06.2019 01:17
Lidia Glavina, bivša predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je z nadzorniki dosegla sporazum o odpravnini v ... Več.
Piše: Uredništvo
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
0
16.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo sedmi, zadnji odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za ... Več.
Piše: Uredništvo
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
9
14.06.2019 22:00
Nadaljujemo z razkrivanjem ozadja afere, ki je izbruhnila po zavrnitvi Marka Pavlihe, slovenskega kandidata za sodnika na ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
Edvard Kadič
Ogledov: 2,700
02/
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
Alen Ščurić
Ogledov: 2,030
03/
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
Vera Lengsfeld
Ogledov: 2,043
04/
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,884
05/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,101
06/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,095
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 998
08/
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 981
09/
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
Uredništvo
Ogledov: 865
10/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 842