Razkrivamo

Markon iz Stroke priznava: Matjažu Zupanu smo nakazovali denar!

V sredo so potekale kriminalistične hišne preiskave na domu Matjaža Zupana, sedežu SAZAS in v družbi Stroka v Radljah. Njen direktor Sandi Markon je za četrtkovo oddajo 24ur na Pop TV priznal, da iz Stroke nakazuje denar predsedniku združenja SAZAS Matjažu Zupanu.

10.12.2015 23:06
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   sandi markon   stroka

Foto: Boštjan Tacol

Ali je gospodarno, da združenje, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne pisarniške prostore? Ali je gospodarno porabiti toliko denarja slovenskih avtorjev in glasbenikov za nakup pisarn, ki jih SAZAS ne potrebuje?

Kljub obupnim poskusom združenja, da bi javnost zavedlo z nelogično izjavo, da "hišna preiskava ni našla nobenih nepravilnosti" (kriminalisti med preiskavo iščejo morebitne materialne dokaze kaznivih dejanj, nepravilnosti pa se potem ugotavljajo šele v kazenskem postopku), vse manj avtorjev verjame v to, da je poslovanje SAZAS zakonito. Ta organizacija, ki bi morala biti neprofitna, je v svoji izjavi za javnost po hišnih preiskavah, ki jo je naslovilo tudi na vse avtorje, sicer samozavestno zapisala, da je poslovanje SAZAS transparentno. Toda še isti dan je direktor družbe Stroka Sandi Markon to postavil na laž; za oddajo 24ur je namreč izjavil, da Stroka plačuje Zupanu. In ne samo Zupanu. Tudi Barbari Predin, soprogi Zorana Predina.

 

Iz tega lahko takoj zaključimo, da poslovanje SAZAS pač ne more biti transparentno, če se denar avtorjev najprej nakazuje na firmo Stroka za administrativne storitve, od koder pa se denar nato prek pogodb, v katere avtorji kot člani SAZAS nimajo vpogleda, nakazuje vodilnim možem SAZAS. Posebej gre izpostaviti Tomaža Grubarja in Matjaža Zupana. Da ne moremo govoriti o transparentnem poslovanju, kaže tudi Markonova izpoved, da se je denar nakazoval tudi ženi Zorana Predina. In morda še komu, kdo ve.

 

Takšno nakazovanje denarja je sporno in bi ga lahko prej označili za prikrito izplačevanje provizije ali celo korupcijo. Nikakor pa to ni transparentno poslovanje. Toda SAZAS kljub temu zatrjuje, da poslujejo transparetno. V svoji izjavi pa je šlo združenje še dlje, saj pravi, da poslujejo gospodarno, pri čemer se velja spomniti, da je taisti SAZAS letos kupil pisarne v Trzinu za več kot milijon evrov. Na prvi pogled je to mogoče povsem običajna poteza. Toda če pogledamo letno poročilo SAZAS za leto 2014 (stran 17), potem ugotovimo, da znašajo stroški dela NIČ (0) evrov. Z drugimi besedami: SAZAS v letu 2013 in 2014 sploh ni imel zaposlenih.

 

Zdaj si lahko vsi zastavimo že na prvi pogled preprosto in tudi logično vprašanje: zakaj neki rabi SAZAS nove pisarne, če sploh nima nikogar zaposlenega?! Komu so potemtakem namenjene? Duhovom pokojnih slovenskih glasbenih velikanov?! Črni humor na stran, bistveno vprašanje se glasi: ali je gospodarno, da ustanova, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne prostore? In še: ali je gospodarno porabiti več kot milijon evrov denarja avtorjev za nakup pisarn, ki jih ne rabiš? Tudi osnovnošolec bi znal povedati, da ne. Toda SAZAS vseeno trdi, da posluje gospodarno.

 

In če v rubriko "Gospodarno poslovanje SAZAS" dodamo še dejstvo, da združenje že od leta 2008 razpolaga s prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, hkrati pa plačuje najem prostorov v Trzinu, potem dejansko ostanemo brez besed. Samo ekstremni razsipnež si lahko privošči, da ima ob prazni vili v Ljubljani še drage poslovne prostore v Trzinu.

 

Izsek iz letnega poročila 2014, ki dokazuje, da SAZAS nima zaposlenih in zato tudi ne rabi pisarn:

 

 

 

Pri vsem tem se sprašujemo, kaj se je zgodilo s slovenskimi avtorji, da zgolj mirno gledajo, kako se obnaša vodstvo SAZAS. Lahko bi rekli, da se dobesedno norčuje iz njih. Pa ne le iz njih, tudi iz slovenskih policistov, ki zaradi težkih materialnih pogojev dela in sramotno nizkih plač sicer stavkajo, a kljub temu dobro opravljajo svoje delo. Morda gre to komu v nos. Kajti direktor družbe Stroka je izjavil, da so policisti med hišno preiskavo "iskali vložene paprike" in da "policisti ne ločijo med navadnim in USB ključem".

 

In za konec še nekaj, kar bi sodilo pod rubriko "Saj ni res, pa je!". Novinar POP TV Jure Bračko je v četrtkovi oddaji 24ur direktorja družbe Stroka Sandija Markona vprašal:

 

"Se vam zdi gospod Zupan pošten človek?"

 

Gospod Markon se je z odgovorom obotavljal. Po kratkem jecljanju je direktor podjetja, ki od SAZAS dobiva milijone, le izpustil: "Poštenost je relativna." (posnetek si lahko ogledate tule).

 

VIDEO - "Poštenost je relativna"

 

VIDEO - Direktor družbe Stroka: predsednik SAZAS Zupan, dobiva denar od Stroke

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.894
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.685
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.489
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.578
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.281
06/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.444
07/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.021
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 739
09/
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
Uredništvo
Ogledov: 693
10/
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
Ana Jud
Ogledov: 2.426