Razkrivamo

Markon iz Stroke priznava: Matjažu Zupanu smo nakazovali denar!

V sredo so potekale kriminalistične hišne preiskave na domu Matjaža Zupana, sedežu SAZAS in v družbi Stroka v Radljah. Njen direktor Sandi Markon je za četrtkovo oddajo 24ur na Pop TV priznal, da iz Stroke nakazuje denar predsedniku združenja SAZAS Matjažu Zupanu.

10.12.2015 23:06
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   sandi markon   stroka

Foto: Boštjan Tacol

Ali je gospodarno, da združenje, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne pisarniške prostore? Ali je gospodarno porabiti toliko denarja slovenskih avtorjev in glasbenikov za nakup pisarn, ki jih SAZAS ne potrebuje?

Kljub obupnim poskusom združenja, da bi javnost zavedlo z nelogično izjavo, da "hišna preiskava ni našla nobenih nepravilnosti" (kriminalisti med preiskavo iščejo morebitne materialne dokaze kaznivih dejanj, nepravilnosti pa se potem ugotavljajo šele v kazenskem postopku), vse manj avtorjev verjame v to, da je poslovanje SAZAS zakonito. Ta organizacija, ki bi morala biti neprofitna, je v svoji izjavi za javnost po hišnih preiskavah, ki jo je naslovilo tudi na vse avtorje, sicer samozavestno zapisala, da je poslovanje SAZAS transparentno. Toda še isti dan je direktor družbe Stroka Sandi Markon to postavil na laž; za oddajo 24ur je namreč izjavil, da Stroka plačuje Zupanu. In ne samo Zupanu. Tudi Barbari Predin, soprogi Zorana Predina.

 

Iz tega lahko takoj zaključimo, da poslovanje SAZAS pač ne more biti transparentno, če se denar avtorjev najprej nakazuje na firmo Stroka za administrativne storitve, od koder pa se denar nato prek pogodb, v katere avtorji kot člani SAZAS nimajo vpogleda, nakazuje vodilnim možem SAZAS. Posebej gre izpostaviti Tomaža Grubarja in Matjaža Zupana. Da ne moremo govoriti o transparentnem poslovanju, kaže tudi Markonova izpoved, da se je denar nakazoval tudi ženi Zorana Predina. In morda še komu, kdo ve.

 

Takšno nakazovanje denarja je sporno in bi ga lahko prej označili za prikrito izplačevanje provizije ali celo korupcijo. Nikakor pa to ni transparentno poslovanje. Toda SAZAS kljub temu zatrjuje, da poslujejo transparetno. V svoji izjavi pa je šlo združenje še dlje, saj pravi, da poslujejo gospodarno, pri čemer se velja spomniti, da je taisti SAZAS letos kupil pisarne v Trzinu za več kot milijon evrov. Na prvi pogled je to mogoče povsem običajna poteza. Toda če pogledamo letno poročilo SAZAS za leto 2014 (stran 17), potem ugotovimo, da znašajo stroški dela NIČ (0) evrov. Z drugimi besedami: SAZAS v letu 2013 in 2014 sploh ni imel zaposlenih.

 

Zdaj si lahko vsi zastavimo že na prvi pogled preprosto in tudi logično vprašanje: zakaj neki rabi SAZAS nove pisarne, če sploh nima nikogar zaposlenega?! Komu so potemtakem namenjene? Duhovom pokojnih slovenskih glasbenih velikanov?! Črni humor na stran, bistveno vprašanje se glasi: ali je gospodarno, da ustanova, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne prostore? In še: ali je gospodarno porabiti več kot milijon evrov denarja avtorjev za nakup pisarn, ki jih ne rabiš? Tudi osnovnošolec bi znal povedati, da ne. Toda SAZAS vseeno trdi, da posluje gospodarno.

 

In če v rubriko "Gospodarno poslovanje SAZAS" dodamo še dejstvo, da združenje že od leta 2008 razpolaga s prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, hkrati pa plačuje najem prostorov v Trzinu, potem dejansko ostanemo brez besed. Samo ekstremni razsipnež si lahko privošči, da ima ob prazni vili v Ljubljani še drage poslovne prostore v Trzinu.

 

Izsek iz letnega poročila 2014, ki dokazuje, da SAZAS nima zaposlenih in zato tudi ne rabi pisarn:

 

 

 

Pri vsem tem se sprašujemo, kaj se je zgodilo s slovenskimi avtorji, da zgolj mirno gledajo, kako se obnaša vodstvo SAZAS. Lahko bi rekli, da se dobesedno norčuje iz njih. Pa ne le iz njih, tudi iz slovenskih policistov, ki zaradi težkih materialnih pogojev dela in sramotno nizkih plač sicer stavkajo, a kljub temu dobro opravljajo svoje delo. Morda gre to komu v nos. Kajti direktor družbe Stroka je izjavil, da so policisti med hišno preiskavo "iskali vložene paprike" in da "policisti ne ločijo med navadnim in USB ključem".

 

In za konec še nekaj, kar bi sodilo pod rubriko "Saj ni res, pa je!". Novinar POP TV Jure Bračko je v četrtkovi oddaji 24ur direktorja družbe Stroka Sandija Markona vprašal:

 

"Se vam zdi gospod Zupan pošten človek?"

 

Gospod Markon se je z odgovorom obotavljal. Po kratkem jecljanju je direktor podjetja, ki od SAZAS dobiva milijone, le izpustil: "Poštenost je relativna." (posnetek si lahko ogledate tule).

 

VIDEO - "Poštenost je relativna"

 

VIDEO - Direktor družbe Stroka: predsednik SAZAS Zupan, dobiva denar od Stroke

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
3
13.10.2019 18:00
Kljub temu, da je središče svetovne pozornosti zadnje dni zaradi turške invazije usmerjeno na sever Sirije, pa razmere na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
0
12.10.2019 08:00
Zapis z naslovomZmeda v Mladiki zahteva popravek, ker napačno interpretira 27. člen Zakona o zunanjih zadevah in piše o ... Več.
Piše: Uredništvo
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
9
08.10.2019 21:40
Potem ko se je umaknil s položaja predsednika stranke in mesto prepustil operativno sposobnejšemu Zdravku Počivalšku, Miro Cerar ... Več.
Piše: Uredništvo
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
15
07.10.2019 18:00
Vladna koalicija bo razpadla, Marjan Šarec ne bo sposoben odpeljati mandata do konca, probleme bo imel tudi s predsedovanjem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
4
03.10.2019 22:00
Bruto domači proizvod (BDP) se kljub precejšnjim omejitvam še vedno uporablja kot najbolj običajen pokazatelj razvitosti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Divjina Zmaga Šmitka (1): Mitično bivališče hudiča, demonov, duš in duhov, kraljestvo divjih živali, a tudi domovanje svetega
3
28.09.2019 08:30
Zadnja leta svojega življenja je slovenski etnolog in antropolog Zmago Šmitek - umrl je septembra lani - posvetil preučevanju ... Več.
Piše: Uredništvo
Šarčev fototermin z Melanio in Donaldom Trumpom v New Yorku ni nič drugega kot vladni "davkoplačevalski turizem"
9
25.09.2019 23:59
Razlog za udeležbo številčne vladne delegacije na tradicionalnem jesenskem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Šarčev minister za zdravje Aleš Šabeder ne bi smel postati generalni direktor Kliničnega centra, saj je bil na to mesto imenovan nezakonito!
11
24.09.2019 23:25
Aleš Šabeder, ki se te dni v New Yorku hvali, kako izjemno imamo v Sloveniji urejeno zdravstveno varstvo, je bil natankoleto in ... Več.
Piše: Uredništvo
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
12
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,492
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,182
03/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,093
04/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,920
05/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,515
06/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,168
07/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,314
08/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 811
09/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,601
10/
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
Shane Quinn
Ogledov: 1,006