Komentar

"Jebemti Bambič, lahko bi me kap! Saj imam že skoraj sto let."

Moje ritmiziranje bo izzvenelo v temah in vsebinah dveh knjig, ki sta pred kratkim dobili svoj prostor na polici moje knjižnice. Pri nas doma velja pravilo, če nova knjiga pride v hišo, mora ena od staroselk oditi s police. Surovo pravilo. O lepoti teče beseda!

13.12.2015 00:46
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   milko bambič   božidar jakac   radenska

Foto: arhiv Portala PLUS

Kaj vam pove ime Milko Bambič? Seveda, nič! Milko Bambič je za vas neviden, a vsak dan, iz dneva v dan, vam lahko dostopen. Kje ga lahko srečate? Oblikoval je steklenico in nalepko ter napis za mineralno vodo Radenska konec dvajsetih let prejšnjega stoletja! Milko je bil homoseksualec.

Prva knjiga je nedavno izšla pri izvrstni londonski založbi Duke University Press, druga pa je bila pred dvema tednoma nagrajena kot ena najlepših knjig na Knjižnem sejmu v Ljubljani. V izteku mojega miselnega toka bi vam rad priporočal umetniške vrednote!

 

Prva knjiga, z naslovom Estetske revolucije, mi je bila dostavljena kot obvezen izvod po pogodbi o fotomaterialu. Podnaslovljena je "Avantgardna gibanja XX. stoletja". S poznavalskim in elegantnim uvodom ter natančnim zaključkom jo je uredil avtor Aleš Erjavec. Soavtorji knjige so Sascha Bru, John E. Bowlt, Raymond Spiter, David Craven, Tyrus Miller in Miško Šuvakovič. Vsi do poslednjega so izvrstni strokovnjaki za procesualnost lepega.

 

Rad se ponavljam. Prvič: umetnost je bila v preteklih tisočletjih in stoletjihn - ustvarjanje novega. V prejšnjem stoletju pa je umetnost postala - proizvodnja novega. 

 

Bog ustvarja, mi ljudje proizvajamo!

 

Estetske revolucije so se in se še vedno največkrat sprožajo v svetovnih kozmopolisih, metropolah in prestolnicah, tudi v kulturni prestolnici Ljubljana!

 

Rad opozarjam. Drugič: klasična napaka tistih, ki transcendirajo besedno zvezo umetniška revolucija, je ta, da jo vsebinsko zamenjujejo za besedno zvezo revolucionarna umetnost!

 

Rad podčrtujem. Tretjič: estetika je filozofska discipina, ki proučuje lepo. Proizvodnja lepega je vedno proces, lepo pa se v končnici sešteje v stil oziroma v stilno formacijo.

 

Četrtič. Rad se sprašujem: estezija ali esteza?

 

Rad se ponavljam. Petič: umetnost nikoli ne napreduje, nenehoma je v razvoju.

 

Rad naštevam. Šestič: naslovi nosilnih tekstov v knjigi Estetske revolucije so Politika kot umetnost nemogočega (podnaslov Heteronomija italjanske futuristične umetniške akcije), 5 x 5 = 25? (podnaslov Znanost konstruktivizma), Nadrealizem kot estetska revolucija, Estetika avantgard in revolucionarnih gibanj moderne Latinske Amerike, Ob stražnem stolpu (podnaslov Estetske revolucije v ZDA šestdesetih let), Od unitarnega urbanizma do družbe spektakla (podnaslov Situacionistična estetska revolucija) in NSK (podnaslov Kritična fenomenologija države).

 

Estetika, še prav posebej estetika avantgard, je ključna za branje in prevajanje vizij ter optimalnih projekcij v resničnost. Pomembna je tudi za politične transformacije mnogoterih in raznorodnih družbenih skupnosti. Med najpomembnejše dogodke mesta Ljubljana v XX. stoletju lahko štejemo to, da je pred tremi desetletji dobila Društvo za estetiko. Za društvom so stala imena Aleša Erjavca, Janeza Strehovca, Leva Krefta, Petra Krečiča, Tomaža Brejca, Janeza Vrečka in Aleksandra Flakerja. Današnja predsednica je Polona Tratnik.

 

Ne morete si nas predstavljati, mlajše mladostnike, skorajda že umetnike, s kakšno radostjo smo na prvi konferenci Društva za estetiko v dvoranah Cankarjevega doma E4 in E6 poslušali osebnosti predvojne umetnosti.  Za nas je to bil impresiven intelektualni privilegij. Med drugim so nam bile natančno razvidne življenske in umetniške lege ter drže protagonistov. Tako tiste, ki so že takrat imeli predolge bele brade XIX. stoletja (Božidar Jakac), kot tiste z režimskih, oblastniških podstavkov, a še vedno s poglobljenimi znanji in vedenji ter s polnimi usti nacional cinizma (Josip Vidmar) ter markantne opozicijske osebnosti, ki so bile za množice nevidne (Ivan Mrak) ter dobesedno prikrite osebnosti, katerih delo ste lahko istočasno gledali v svoji resničnosti.

 

Naj bom dobeseden in propagandističen. Imenoval vam bom ime Milko Bambič. Kaj vam pove to ime? Seveda, nič! Milko Bambič je za vas neviden, a vsak dan, iz dneva v dan, vam lahko dostopen. Kje ga lahko srečate? Oblikoval je steklenico in nalepko ter napis za mineralno vodo Radenska konec dvajsetih let prejšnjega stoletja! Pijte mineralno vodo Radenska! Priporoča Dragan Živadinov! Odlična, tuja, a še vedno, za vedno Milkova, Bambičeva.

 

Milko je bil homoseksualec.

 

Naj bom še naprej pripoveden: sedel sem med pavzo pred dvorano E4, ko sem zagledal v globini avle prihod Božidarja Jakca na konferenco. To je bil tak predsedniški prihod, tako vstopajo v prostor državniki s svojim spremstvom. Takšnega je imel tudi slikar ekpresionist Božidar Jakac, dva spremljevalca na levi, dva na desni. V trenutku, ko je šel mimo mene, je iz meni nasprotne strani, iz toaletnih prostorov skočil nanj, na njegov hrbet, starček, s siciljansko izbritimi brčicami. Grobo je zakril Jakcu oči in mu s tržaškim dialektom rignil: "Ugani, kdo je!"

 

Spremstvo je bilo šokirano, Jakac pa se je prijel za srce, začel je težko dihati. Potem, ko se je zbral, je zahropel: "Jebemti Bambič, lahko bi me kap! Saj imam že skoraj sto let."

 

Bambič je bil od njega malo mlajši!

 

Druga knjiga je knjiga dr. Janeza Vrečka z naslovom Constructivism and Kosovel, ki je izšla v angleškem jeziku v knjižni zbirki Ksevta iz Vitanja. Pred dvema tednoma je bila nagrajena za eno najlepših knjig leta. Lepota knjige je vedno sprožilec pomena in veličine vsebine. Literarni teoretik, humanistični znastvenik dr. Janez Vrečko je opravil veličastno delo.

 

Pesniške "Konse" Srečka Kosovela je dekodirane, z vso njihovo poetsko energijo, umestil na koordinato mrežo svetovnega literarnega konstruktivizma. Tako so argumenti in znanje dr. Vrečka pesnika Srečka Kosovela postavili v duhovno sredico svetovne konstruktivistične proizvodnje. Dr. Vrečko je proizvedel lepo mišljenje in kritično refleksijo najvišje stopnje. "Troli", naj mi kdo od vas s tehtnim argumentom razloži, zakaj nima Srečko Kosovel ne spomenika ne obeležja v mestu Ljubljana, zakaj ga nima na enem od osrednjih trgov?

 

Knjigo sta oblikovala Andreja Jež in Boris Balant iz oblikovalskega studia Humanist.

 

Za konec še dve priporočili::

 

a.) Berite vsak dan slovensko poezijo: berite poezijo Jureta Detele! Berite poezijo Muanisa Sinanoviča! Berite poezijo Tomaža Šalamuna! Berite poezijo Svetlane Makarovič! Berite poezijo Barbare Korun! Berite poezijo Milenka Matnoviča! Berite poezijo Franceta Balantiča! Berite poezijo Katje Perat! Berite slovensko poezijo!

 

b.) Preberite knjigo o dramatiku, ekspresionistu Stanku Majcnu avtorja Gorana Schmidta.

 

To je za začetek to!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
13
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
16
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.
6
22.12.2019 08:00
Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,207
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 2,755
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,479
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,243
05/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,807
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,390
07/
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
Božo Cerar
Ogledov: 1,395
08/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 696
09/
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
Uredništvo
Ogledov: 3,305
10/
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
Angel Polajnko
Ogledov: 2,706