Komentar

"Jebemti Bambič, lahko bi me kap! Saj imam že skoraj sto let."

Moje ritmiziranje bo izzvenelo v temah in vsebinah dveh knjig, ki sta pred kratkim dobili svoj prostor na polici moje knjižnice. Pri nas doma velja pravilo, če nova knjiga pride v hišo, mora ena od staroselk oditi s police. Surovo pravilo. O lepoti teče beseda!

13.12.2015 00:46
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   milko bambič   božidar jakac   radenska

Foto: arhiv Portala PLUS

Kaj vam pove ime Milko Bambič? Seveda, nič! Milko Bambič je za vas neviden, a vsak dan, iz dneva v dan, vam lahko dostopen. Kje ga lahko srečate? Oblikoval je steklenico in nalepko ter napis za mineralno vodo Radenska konec dvajsetih let prejšnjega stoletja! Milko je bil homoseksualec.

Prva knjiga je nedavno izšla pri izvrstni londonski založbi Duke University Press, druga pa je bila pred dvema tednoma nagrajena kot ena najlepših knjig na Knjižnem sejmu v Ljubljani. V izteku mojega miselnega toka bi vam rad priporočal umetniške vrednote!

 

Prva knjiga, z naslovom Estetske revolucije, mi je bila dostavljena kot obvezen izvod po pogodbi o fotomaterialu. Podnaslovljena je "Avantgardna gibanja XX. stoletja". S poznavalskim in elegantnim uvodom ter natančnim zaključkom jo je uredil avtor Aleš Erjavec. Soavtorji knjige so Sascha Bru, John E. Bowlt, Raymond Spiter, David Craven, Tyrus Miller in Miško Šuvakovič. Vsi do poslednjega so izvrstni strokovnjaki za procesualnost lepega.

 

Rad se ponavljam. Prvič: umetnost je bila v preteklih tisočletjih in stoletjihn - ustvarjanje novega. V prejšnjem stoletju pa je umetnost postala - proizvodnja novega. 

 

Bog ustvarja, mi ljudje proizvajamo!

 

Estetske revolucije so se in se še vedno največkrat sprožajo v svetovnih kozmopolisih, metropolah in prestolnicah, tudi v kulturni prestolnici Ljubljana!

 

Rad opozarjam. Drugič: klasična napaka tistih, ki transcendirajo besedno zvezo umetniška revolucija, je ta, da jo vsebinsko zamenjujejo za besedno zvezo revolucionarna umetnost!

 

Rad podčrtujem. Tretjič: estetika je filozofska discipina, ki proučuje lepo. Proizvodnja lepega je vedno proces, lepo pa se v končnici sešteje v stil oziroma v stilno formacijo.

 

Četrtič. Rad se sprašujem: estezija ali esteza?

 

Rad se ponavljam. Petič: umetnost nikoli ne napreduje, nenehoma je v razvoju.

 

Rad naštevam. Šestič: naslovi nosilnih tekstov v knjigi Estetske revolucije so Politika kot umetnost nemogočega (podnaslov Heteronomija italjanske futuristične umetniške akcije), 5 x 5 = 25? (podnaslov Znanost konstruktivizma), Nadrealizem kot estetska revolucija, Estetika avantgard in revolucionarnih gibanj moderne Latinske Amerike, Ob stražnem stolpu (podnaslov Estetske revolucije v ZDA šestdesetih let), Od unitarnega urbanizma do družbe spektakla (podnaslov Situacionistična estetska revolucija) in NSK (podnaslov Kritična fenomenologija države).

 

Estetika, še prav posebej estetika avantgard, je ključna za branje in prevajanje vizij ter optimalnih projekcij v resničnost. Pomembna je tudi za politične transformacije mnogoterih in raznorodnih družbenih skupnosti. Med najpomembnejše dogodke mesta Ljubljana v XX. stoletju lahko štejemo to, da je pred tremi desetletji dobila Društvo za estetiko. Za društvom so stala imena Aleša Erjavca, Janeza Strehovca, Leva Krefta, Petra Krečiča, Tomaža Brejca, Janeza Vrečka in Aleksandra Flakerja. Današnja predsednica je Polona Tratnik.

 

Ne morete si nas predstavljati, mlajše mladostnike, skorajda že umetnike, s kakšno radostjo smo na prvi konferenci Društva za estetiko v dvoranah Cankarjevega doma E4 in E6 poslušali osebnosti predvojne umetnosti.  Za nas je to bil impresiven intelektualni privilegij. Med drugim so nam bile natančno razvidne življenske in umetniške lege ter drže protagonistov. Tako tiste, ki so že takrat imeli predolge bele brade XIX. stoletja (Božidar Jakac), kot tiste z režimskih, oblastniških podstavkov, a še vedno s poglobljenimi znanji in vedenji ter s polnimi usti nacional cinizma (Josip Vidmar) ter markantne opozicijske osebnosti, ki so bile za množice nevidne (Ivan Mrak) ter dobesedno prikrite osebnosti, katerih delo ste lahko istočasno gledali v svoji resničnosti.

 

Naj bom dobeseden in propagandističen. Imenoval vam bom ime Milko Bambič. Kaj vam pove to ime? Seveda, nič! Milko Bambič je za vas neviden, a vsak dan, iz dneva v dan, vam lahko dostopen. Kje ga lahko srečate? Oblikoval je steklenico in nalepko ter napis za mineralno vodo Radenska konec dvajsetih let prejšnjega stoletja! Pijte mineralno vodo Radenska! Priporoča Dragan Živadinov! Odlična, tuja, a še vedno, za vedno Milkova, Bambičeva.

 

Milko je bil homoseksualec.

 

Naj bom še naprej pripoveden: sedel sem med pavzo pred dvorano E4, ko sem zagledal v globini avle prihod Božidarja Jakca na konferenco. To je bil tak predsedniški prihod, tako vstopajo v prostor državniki s svojim spremstvom. Takšnega je imel tudi slikar ekpresionist Božidar Jakac, dva spremljevalca na levi, dva na desni. V trenutku, ko je šel mimo mene, je iz meni nasprotne strani, iz toaletnih prostorov skočil nanj, na njegov hrbet, starček, s siciljansko izbritimi brčicami. Grobo je zakril Jakcu oči in mu s tržaškim dialektom rignil: "Ugani, kdo je!"

 

Spremstvo je bilo šokirano, Jakac pa se je prijel za srce, začel je težko dihati. Potem, ko se je zbral, je zahropel: "Jebemti Bambič, lahko bi me kap! Saj imam že skoraj sto let."

 

Bambič je bil od njega malo mlajši!

 

Druga knjiga je knjiga dr. Janeza Vrečka z naslovom Constructivism and Kosovel, ki je izšla v angleškem jeziku v knjižni zbirki Ksevta iz Vitanja. Pred dvema tednoma je bila nagrajena za eno najlepših knjig leta. Lepota knjige je vedno sprožilec pomena in veličine vsebine. Literarni teoretik, humanistični znastvenik dr. Janez Vrečko je opravil veličastno delo.

 

Pesniške "Konse" Srečka Kosovela je dekodirane, z vso njihovo poetsko energijo, umestil na koordinato mrežo svetovnega literarnega konstruktivizma. Tako so argumenti in znanje dr. Vrečka pesnika Srečka Kosovela postavili v duhovno sredico svetovne konstruktivistične proizvodnje. Dr. Vrečko je proizvedel lepo mišljenje in kritično refleksijo najvišje stopnje. "Troli", naj mi kdo od vas s tehtnim argumentom razloži, zakaj nima Srečko Kosovel ne spomenika ne obeležja v mestu Ljubljana, zakaj ga nima na enem od osrednjih trgov?

 

Knjigo sta oblikovala Andreja Jež in Boris Balant iz oblikovalskega studia Humanist.

 

Za konec še dve priporočili::

 

a.) Berite vsak dan slovensko poezijo: berite poezijo Jureta Detele! Berite poezijo Muanisa Sinanoviča! Berite poezijo Tomaža Šalamuna! Berite poezijo Svetlane Makarovič! Berite poezijo Barbare Korun! Berite poezijo Milenka Matnoviča! Berite poezijo Franceta Balantiča! Berite poezijo Katje Perat! Berite slovensko poezijo!

 

b.) Preberite knjigo o dramatiku, ekspresionistu Stanku Majcnu avtorja Gorana Schmidta.

 

To je za začetek to!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Pandemija in partikularizem: Velike sile kljub koronavirusu še naprej bolj kot skupne zasledujejo svoje lastne interese
1
04.04.2020 11:40
Prihodnji tedni bodo pokazali, ali bo človeštvo uspelo strniti vrste in ali so države v prizadevanjih za skupno dobro sposobne ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pisma iz samoizolacije: Razmišljanja o virusu, komunikacijah in digitalizaciji
4
03.04.2020 22:27
Tistim, ki odločate o naših usodah danes in v bodočnosti, namenjam tole pisanje. Tudi mojemu prvemu delodajalcu dr.Dimitriju ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
13
30.03.2020 23:59
Bližamo se novi prelomni točki v komuniciranju epidemije koronavirusa, in sicer razpravi o dolgotrajnosti izrednih razmer in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
9
30.03.2020 09:00
Prepričanje, da se epidemiji koronavirusa lahko izognemo, ker pač menimo, da je zadaj zarota, je nevarno. Kot je nevarno ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Koronavirus in nogomet: Edina logična odločitev je, da se zaključijo vsa prvenstva
3
29.03.2020 22:53
V nogometu delam več kot štirideset let in takšne situacije, kot je sedaj zaradi koronavirusa, še nismo imeli. Lahko jo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj živijo gledališke predstave! Pandemija ni vojna, ampak gledališče.
17
28.03.2020 21:02
Gledališče je kot virus podoba uničenja, razdružitev. Ta sprošča sile, razpira možnosti in če so te možnosti in sile črne, nista ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
12
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
31
21.03.2020 01:30
V zgolj enem tednu je vlada Janeza Janše pokazala vse najboljše, hkrati pa tudi vse najslabše, kar pritiče slovenski politiki. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nacionalni populizem in Janez Janša
14
20.03.2020 13:00
Do naraščanja nacionalnega populizma , ni prišlo čez noč, temveč v mnogih letih in iz različnih razlogov. Izraz nacionalni ... Več.
Piše: Keith Miles
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
12
18.03.2020 19:00
Premajhen si, da bi te lahko videl. Niti živ nisi. A ti lažje povem, kaj mislim o tebi, če ti prisodim obliko in občutke. Lahko ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
13
17.03.2020 21:45
V teh dneh pogosto slišimo, naj ostanemo doma, sami. Ukrep imenujejo izolacija, ta čas pa bi lahko imenovali čas samote. Za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kaj imajo skupnega Lorella Flego, Julian Assange in koronavirus
9
15.03.2020 15:00
Naj vzamem najbolj aktualen problem, ki povzroča precejšnjo polarizacijo med ljudmi - in to po vsem svetu. To je situacija s ... Več.
Piše: Miha Burger
"Kaj pričakujete od mene, Dragana Živadinova, da bom pel visoko pesem nacionalnemu, nacionalizmu ali celo nacizmu?"
24
14.03.2020 20:11
Ernsta Tollerja je po letu 1933 do smrti preganjalo paradoksalno vprašnje: Ali ubiti tistega, ki bo ubil miljone, ker to je več ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Celotna Italja je v karanteni. Kaj to pomeni, boste v Sloveniji poizkusili na lastni koži v naslednjih dneh.
18
14.03.2020 01:19
Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen ... Več.
Piše: Jurij Paljk
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 2,491
02/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,595
03/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,256
04/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,924
05/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,545
06/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,209
07/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,733
08/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,314
09/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,621
10/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 945