Komentar

Referendum o privilegiju "dveh oseb", ki škandalozno zanemarja pravice otrok

Ljudje me sprašujejo, zakaj se Portal PLUS sploh ni opredelil do referenduma, ki bo v nedeljo, 20. decembra. Zakaj pa bi se moral, odgovarjam. Vsakdo ima pravico do lastnega mnenja. Če smo demokrati, potem bomo to pravico priznali tudi vsem, ki bodisi živijo v dejanski zmoti bodisi spadajo med tistih 20 odstotkov državljanov, radikalnih vernikov obeh "sprtih strani", ki pač nikoli ne bodo zmožni normalnega medsebojnega dialoga.

14.12.2015 00:07
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih   istospolne poroke   geji   lezbijke

Foto: arhiv Portala PLUS

Dokler ne bo dokazano, da homoseksualna posvojitev ne prinaša niti najmanjšega tveganja za koristi otroka, je pozitivna diskriminacija edina rešitev: homoseksualni par naj mirno sklene zakonsko zvezo in naj bo v vseh pravicah ter dolžnostih izenačen s heteroseksualnima zakoncema, vendar ne more skupaj posvojiti otrok

O referendumih imam sicer izjemno negativno mnenje. Če so se obnesli v Švicarski konfederaciji z večstoletno tradicijo, to še ne pomeni, da so se tudi v Sloveniji, kjer se z demokracijo lomimo zadnjih 25 let. Quod licet Iovi non licet bovi. Slovenski voli...vci, ki sodelujejo na referendumskih šaradah, po mojem predvsem legitimizirajo neodgovorno, nesposobno in neodločno oblast. Ker si ne upa sprejemati pomembnejših odločitev, odgovornost prestavlja na ljudstvo. Samo nekaj referendumov je bilo v zadnjih dvajsetih letih dejansko takšnih, ki so izvirali iz resnične nujnosti, da ljudstvo kot nosilec suverenosti neposredno poseže v zakonodajni proces in sprejme odločitev.

 

Ali referendum o "družinskem zakoniku", kar je seveda zelo zavajujoča oznaka, spada med te redke primere intervencije ljudske volje, prepuščam vsakemu bralcu. Vsekakor pa je posledica neresne, neodgovorne in populistične vladne koalicije, ki je na začetku tega leta nasedla kvaziliberalizmu radikalne Združene levice. Ta je namreč v parlamentarno proceduro vložila Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vladne stranke so ga mirno posvojile in marca smo dobili fenomenalno zakonsko skrpucalo, ki je revolucionarno spremenilo ne le definicije zakonske zveze (ta se je iz zveze moškega in žensko spremenila v življenjsko skupnost dveh oseb); skrpucalo z osmimi členi, ki mu nekateri šaljivci pravijo Družinski zakonik, je ob tem esencialno poseglo tudi v družinska razmerja in posvojitve otrok, saj de iure izenačitev heteroseksualne in homoseksualne zakonske zveze po analogiji pomeni, da lahko istospolni zakonski pari odslej skupaj posvajajo otroke.

 

Prvi in drugi člen revolucionarno spreminjata definicijo družine.

 

Nenavadna naglica pri spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, vsebina spremembe in ad hoc svetovnonazorska koalicija, ki je ob tej priložnosti nastala, so takoj odprli več pravnih, političnih, socioloških in razvojno psiholoških dilem. Po mojem mnenju je pravica homoseksualnega para do sklenitve zakonske zveze nesporni civilizacijski dosežek in Slovenijo uvršča med približno 10 odstotkov držav na svetu s takšno libertarno ureditvijo. Glede priznavanja pravice istospolnih partnerjev do sklenitve zakonske zveze smo prehiteli celo Združene države Amerike, kjer je Vrhovno sodišče šele konec aprila letos opravilo ustni hearing glede t.i. enakosti poroke, kar je v bistvu prva tovrstna presoja pravice istospolnih parov do sklenitve zakonske zveze, ki na zvezni ravni ni urejena, po letu 2013, ko je Vrhovno sodišče v zadevi United States v. Windsor odločilo, da zakonske zveze ni moč interpretirati zgolj kot heteroseksualne, saj bi bilo to v nasprotju s V. amandmajem (due process of law, equal liberty). V nadaljevanju so vrhovni sodniki Združenih držav potrdili takšno interpretacijo definicije zakonske zveze, ki predpostavlja načelo enakosti pri sklepanju zakonske zveze. To pomeni, da so istospolni pari izenačeni s heteroseksualnimi in se v Združenih državah Amerike lahko poročajo kjerkoli.

 

Slovenskim homoseksualcem je država do začetka letošnjega leta neposredno omejevala pravico do sklepanja zakonskih zvez, zato je prav, da je zakonodajalec v imenu enakosti pred zakonom to omejitev odpravil. Ali se država sme vmešavati v intimni odnos med dvema osebama? Jima lahko predpisuje, kakšen odnos naj imata? Ali določa, kakšna zveza med njima je dovoljena, kakšna pa ni? Ne, država takšne pravice, ko gre za dve polnoletni in poslovno sposobni osebi, ne more in ne sme imeti.

 

Zaradi tega je tudi novela zakona, zaradi katere bodo šli nekateri državljani v nedeljo na referendum, na prvi pogled smiselna in koristna, saj bo legalizirala poroke med istospolnimi partnerji. Za konservativce je to nesprejemljivo, kar do neke mere razumem. Kot razumem tudi to, da takšni spremembi nasprotuje Cerkev (kljub liberalnemu in precej levičarsko razmišljujočemu papežu). Toda problem, ki se skriva v noveli ZZZDR, ima še najmanj opraviti z istospolnimi porokami. Ker je sprememba "družinskega zakonika" na prvi pogled malenkostna, takorekoč filigrantska, je potrebno biti pozoren na podrobnosti. Kajti novela zakona, ki z enim stavkom izenačuje heteroseksualne in homoseksualne zakonske zveze, ne določa nobenih sprememb glede drugih pravic zakoncev, saj ima zgolj osem členov. Dejansko pa ne drži trditev, ki jo je doslej že večkrat javno izrekla ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, češ da sprememba prav v ničemer ne spreminja dosedanje ureditve glede posvojitve otrok.

 

To seveda ne drži. Ravno v tem grmu se skriva zajec. Popolnoma jasno je, da uvodna izenačitev heteroseksualnih in homoseksualnih parov že po analogiji pomeni tektonske premike v celotnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj istospolna zakonca uveljavljata enake pravice kot mož in žena. Tudi v primeru posvojitev. Zato ta del spremembe zakona, ki ga je priložnostna koalicija treh vladnih in dveh opozicijskih strank državnem zboru pod taktirko Združene levice sprejela po hitrem postopku, upravičeno vzbuja razburjenje, predvsem pa odpor.

 

Niti slučajno me ne zanimajo argumenti radikalnih katoliških krogov, gorečih nasprotnikov pravic homoseksualcev ali odkritih homofobov. Ti ljudje delujejo odbijajoče. Kot mladi oče postavljam na prvo mesto otoka in njegove pravice, ki s pravicami istospolnih parov do poroke nimajo prav nobene zveze. To sta dva popolnoma različna svetova, ki ju je parlamentarni valjar anarhistov sramotno stlačil skupaj in iz tega naredil problem. Zelo velik problem, če smo natančni. Kajti posvojitev tujega otroka s strani homoseksualnih zakoncev je dvakrat sporna; najprej zato, ker se v njuno odraslo medsebojno razmerje vključi še otrok. Po veljavni zakonodaji ima otrok šele po dopolnjenem desetem letu starosti pravico, da soglaša s posvojitvijo. Mlajši te možnosti nimajo. Kako je torej v tem primeru z otrokovimi pravicami, ki bi morale biti povsod na prvem mestu?!

 

Drugi problem, ki je s pravicami otroka tesno povezan, pa se nanaša na znanstvena spoznanja glede vpliva homoseksualnih posvojiteljev na razvoj otroka. Kljub nekaj domnevno znanstvenim empiričnim raziskavam, ki so bile v zadnjem času omenjene, pa so dejstva neizprosna: ne obstaja namreč nobena verodostojna medgeneracijska empirična študija, ki bi pojasnila, kakšne posledice za otrokov duševni razvoj ima posvojitev, v kateri sta posvojitelja homoseksualni zakonski par. Raziskava, ki bi prinesla nedvoumne in nesporne rezultate, bi morala zajeti vsaj dve generaciji, morda celo tri, da bi lahko obveljala za dovolj tehtno in objektivno. A ker takšnih podatkov nimamo, naj glede otrokovih pravic, ki so predmet posebnega varstva in zaščite države, velja obrnjeno dokazno breme: dokler ne bo dokazano, da homoseksualna posvojitev ne prinaša niti najmanjšega tveganja za koristi otroka, je pozitivna diskriminacija edina rešitev: homoseksualni par naj mirno sklene zakonsko zvezo in naj bo v vseh pravicah ter dolžnostih izenačen s heteroseksualnima zakoncema, vendar ne more skupaj posvojiti otrok.

 

Če ne bi obstajali ravno takšni pomisleki glede posvojitve otroka s strani istospolnega zakonskega para, ste lahko prepričani, da bi mnoge bistveno naprednejše in liberalnejše države od Slovenije, v katerih se homoseksualci lahko poročajo, že zdavnaj omogočile tudi posvojitev otroka. Čudno, da se ob vseh primerjavah s tujino, ki nam jih dnevno ponujajo, na to preprosto dejstvo nihče ni spomnil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
13
26.02.2020 03:45
V grozeči senci prihajajočega virusa bo, kot vse kaže, Janezu Janši še tretjič uspelo sestaviti vlado. Včeraj so namreč vse ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
13
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 7,981
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,765
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,578
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,697
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,082
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,231
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,803
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,808
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,478
10/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 6,143