Komentar

Referendum o privilegiju "dveh oseb", ki škandalozno zanemarja pravice otrok

Ljudje me sprašujejo, zakaj se Portal PLUS sploh ni opredelil do referenduma, ki bo v nedeljo, 20. decembra. Zakaj pa bi se moral, odgovarjam. Vsakdo ima pravico do lastnega mnenja. Če smo demokrati, potem bomo to pravico priznali tudi vsem, ki bodisi živijo v dejanski zmoti bodisi spadajo med tistih 20 odstotkov državljanov, radikalnih vernikov obeh "sprtih strani", ki pač nikoli ne bodo zmožni normalnega medsebojnega dialoga.

14.12.2015 00:07
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih   istospolne poroke   geji   lezbijke

Foto: arhiv Portala PLUS

Dokler ne bo dokazano, da homoseksualna posvojitev ne prinaša niti najmanjšega tveganja za koristi otroka, je pozitivna diskriminacija edina rešitev: homoseksualni par naj mirno sklene zakonsko zvezo in naj bo v vseh pravicah ter dolžnostih izenačen s heteroseksualnima zakoncema, vendar ne more skupaj posvojiti otrok

O referendumih imam sicer izjemno negativno mnenje. Če so se obnesli v Švicarski konfederaciji z večstoletno tradicijo, to še ne pomeni, da so se tudi v Sloveniji, kjer se z demokracijo lomimo zadnjih 25 let. Quod licet Iovi non licet bovi. Slovenski voli...vci, ki sodelujejo na referendumskih šaradah, po mojem predvsem legitimizirajo neodgovorno, nesposobno in neodločno oblast. Ker si ne upa sprejemati pomembnejših odločitev, odgovornost prestavlja na ljudstvo. Samo nekaj referendumov je bilo v zadnjih dvajsetih letih dejansko takšnih, ki so izvirali iz resnične nujnosti, da ljudstvo kot nosilec suverenosti neposredno poseže v zakonodajni proces in sprejme odločitev.

 

Ali referendum o "družinskem zakoniku", kar je seveda zelo zavajujoča oznaka, spada med te redke primere intervencije ljudske volje, prepuščam vsakemu bralcu. Vsekakor pa je posledica neresne, neodgovorne in populistične vladne koalicije, ki je na začetku tega leta nasedla kvaziliberalizmu radikalne Združene levice. Ta je namreč v parlamentarno proceduro vložila Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vladne stranke so ga mirno posvojile in marca smo dobili fenomenalno zakonsko skrpucalo, ki je revolucionarno spremenilo ne le definicije zakonske zveze (ta se je iz zveze moškega in žensko spremenila v življenjsko skupnost dveh oseb); skrpucalo z osmimi členi, ki mu nekateri šaljivci pravijo Družinski zakonik, je ob tem esencialno poseglo tudi v družinska razmerja in posvojitve otrok, saj de iure izenačitev heteroseksualne in homoseksualne zakonske zveze po analogiji pomeni, da lahko istospolni zakonski pari odslej skupaj posvajajo otroke.

 

Prvi in drugi člen revolucionarno spreminjata definicijo družine.

 

Nenavadna naglica pri spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, vsebina spremembe in ad hoc svetovnonazorska koalicija, ki je ob tej priložnosti nastala, so takoj odprli več pravnih, političnih, socioloških in razvojno psiholoških dilem. Po mojem mnenju je pravica homoseksualnega para do sklenitve zakonske zveze nesporni civilizacijski dosežek in Slovenijo uvršča med približno 10 odstotkov držav na svetu s takšno libertarno ureditvijo. Glede priznavanja pravice istospolnih partnerjev do sklenitve zakonske zveze smo prehiteli celo Združene države Amerike, kjer je Vrhovno sodišče šele konec aprila letos opravilo ustni hearing glede t.i. enakosti poroke, kar je v bistvu prva tovrstna presoja pravice istospolnih parov do sklenitve zakonske zveze, ki na zvezni ravni ni urejena, po letu 2013, ko je Vrhovno sodišče v zadevi United States v. Windsor odločilo, da zakonske zveze ni moč interpretirati zgolj kot heteroseksualne, saj bi bilo to v nasprotju s V. amandmajem (due process of law, equal liberty). V nadaljevanju so vrhovni sodniki Združenih držav potrdili takšno interpretacijo definicije zakonske zveze, ki predpostavlja načelo enakosti pri sklepanju zakonske zveze. To pomeni, da so istospolni pari izenačeni s heteroseksualnimi in se v Združenih državah Amerike lahko poročajo kjerkoli.

 

Slovenskim homoseksualcem je država do začetka letošnjega leta neposredno omejevala pravico do sklepanja zakonskih zvez, zato je prav, da je zakonodajalec v imenu enakosti pred zakonom to omejitev odpravil. Ali se država sme vmešavati v intimni odnos med dvema osebama? Jima lahko predpisuje, kakšen odnos naj imata? Ali določa, kakšna zveza med njima je dovoljena, kakšna pa ni? Ne, država takšne pravice, ko gre za dve polnoletni in poslovno sposobni osebi, ne more in ne sme imeti.

 

Zaradi tega je tudi novela zakona, zaradi katere bodo šli nekateri državljani v nedeljo na referendum, na prvi pogled smiselna in koristna, saj bo legalizirala poroke med istospolnimi partnerji. Za konservativce je to nesprejemljivo, kar do neke mere razumem. Kot razumem tudi to, da takšni spremembi nasprotuje Cerkev (kljub liberalnemu in precej levičarsko razmišljujočemu papežu). Toda problem, ki se skriva v noveli ZZZDR, ima še najmanj opraviti z istospolnimi porokami. Ker je sprememba "družinskega zakonika" na prvi pogled malenkostna, takorekoč filigrantska, je potrebno biti pozoren na podrobnosti. Kajti novela zakona, ki z enim stavkom izenačuje heteroseksualne in homoseksualne zakonske zveze, ne določa nobenih sprememb glede drugih pravic zakoncev, saj ima zgolj osem členov. Dejansko pa ne drži trditev, ki jo je doslej že večkrat javno izrekla ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, češ da sprememba prav v ničemer ne spreminja dosedanje ureditve glede posvojitve otrok.

 

To seveda ne drži. Ravno v tem grmu se skriva zajec. Popolnoma jasno je, da uvodna izenačitev heteroseksualnih in homoseksualnih parov že po analogiji pomeni tektonske premike v celotnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj istospolna zakonca uveljavljata enake pravice kot mož in žena. Tudi v primeru posvojitev. Zato ta del spremembe zakona, ki ga je priložnostna koalicija treh vladnih in dveh opozicijskih strank državnem zboru pod taktirko Združene levice sprejela po hitrem postopku, upravičeno vzbuja razburjenje, predvsem pa odpor.

 

Niti slučajno me ne zanimajo argumenti radikalnih katoliških krogov, gorečih nasprotnikov pravic homoseksualcev ali odkritih homofobov. Ti ljudje delujejo odbijajoče. Kot mladi oče postavljam na prvo mesto otoka in njegove pravice, ki s pravicami istospolnih parov do poroke nimajo prav nobene zveze. To sta dva popolnoma različna svetova, ki ju je parlamentarni valjar anarhistov sramotno stlačil skupaj in iz tega naredil problem. Zelo velik problem, če smo natančni. Kajti posvojitev tujega otroka s strani homoseksualnih zakoncev je dvakrat sporna; najprej zato, ker se v njuno odraslo medsebojno razmerje vključi še otrok. Po veljavni zakonodaji ima otrok šele po dopolnjenem desetem letu starosti pravico, da soglaša s posvojitvijo. Mlajši te možnosti nimajo. Kako je torej v tem primeru z otrokovimi pravicami, ki bi morale biti povsod na prvem mestu?!

 

Drugi problem, ki je s pravicami otroka tesno povezan, pa se nanaša na znanstvena spoznanja glede vpliva homoseksualnih posvojiteljev na razvoj otroka. Kljub nekaj domnevno znanstvenim empiričnim raziskavam, ki so bile v zadnjem času omenjene, pa so dejstva neizprosna: ne obstaja namreč nobena verodostojna medgeneracijska empirična študija, ki bi pojasnila, kakšne posledice za otrokov duševni razvoj ima posvojitev, v kateri sta posvojitelja homoseksualni zakonski par. Raziskava, ki bi prinesla nedvoumne in nesporne rezultate, bi morala zajeti vsaj dve generaciji, morda celo tri, da bi lahko obveljala za dovolj tehtno in objektivno. A ker takšnih podatkov nimamo, naj glede otrokovih pravic, ki so predmet posebnega varstva in zaščite države, velja obrnjeno dokazno breme: dokler ne bo dokazano, da homoseksualna posvojitev ne prinaša niti najmanjšega tveganja za koristi otroka, je pozitivna diskriminacija edina rešitev: homoseksualni par naj mirno sklene zakonsko zvezo in naj bo v vseh pravicah ter dolžnostih izenačen s heteroseksualnima zakoncema, vendar ne more skupaj posvojiti otrok.

 

Če ne bi obstajali ravno takšni pomisleki glede posvojitve otroka s strani istospolnega zakonskega para, ste lahko prepričani, da bi mnoge bistveno naprednejše in liberalnejše države od Slovenije, v katerih se homoseksualci lahko poročajo, že zdavnaj omogočile tudi posvojitev otroka. Čudno, da se ob vseh primerjavah s tujino, ki nam jih dnevno ponujajo, na to preprosto dejstvo nihče ni spomnil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
5
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
8
17.09.2019 22:15
Raziskave javnega mnenja so v Sloveniji politični fenomen in podaljšek lobijev, je prepričan Tilen Majnardi, nekdanji novinar ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
9
16.09.2019 23:59
Zakaj je razkritje potencialnega konflikta interesov Damirja Črnčeca, Šarčevega državnega sekretarja za nacionalno varnost, v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Digitalni humanizem: Čeprav živimo v digitalnem obdobju, v resnici še vedno delujemo na analogen način
5
14.09.2019 23:15
Natančno se zavedam, da je današnji komentar usmerjen v umetnike in v tiste, ki so zelo blizu sodobni in razvojni umetnosti. Za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
8
14.09.2019 07:00
Ali morda veste, kdo je dal začetno pobudo za t.i. parlamentarni program, ki je danes del Tretjega programa RTV Slovenije? Ne? ... Več.
Piše: Miha Burger
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
11
12.09.2019 11:38
Ob hrupu 28 slovenskih intelektualcev zaradi povsem korektne izjave predsednika Boruta Pahorja na nedavnem Blejskem strateškem ... Več.
Piše: Božo Cerar
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
12
11.09.2019 21:00
Družbeni pojavi kot so krize, še posebej, če so povezani z veliko finančno izgubo, prinesejo v družbi veliko polemike in iskanje ... Več.
Piše: Aleš Ahčan
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
20
10.09.2019 22:30
To, da boJanez Lenarčič, ki je sicer povsem korekten in neproblematičen diplomatski birokrat, vodil resor za humanitarno pomoč ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
20
09.09.2019 22:00
Trditve, da je komunizem od nastanka dalje kontinuirano neločljiv od udbomafije , globoke države, nepotizma in klientelizma, ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
9
07.09.2019 23:59
Alenka Bratušek se je kot premierka proslavila z izjavo, da je treba narediti konec brezglavemu varčevanju . Kdo ne bi v tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
"Pomemben položaj zasedate, a poglejte kakšno zanič mizo imate; jaz bi jo vrgel skozi okno."
0
07.09.2019 21:00
Rad se ponavljam: letos praznujemo stoletnico začetka delovanja izjemne umetniške šole Bauhaus. To dejstvo je vzrok, da posvečam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropa na Zahodnem Balkanu: Članstvo v Evropski uniji je za Severno Makedonijo vprašanje biti ali ne biti
3
04.09.2019 22:30
Severnomakedonsko vodstvo se boji, da bo pošel zagon, ki smo mu bili priča v zadnjem letu v makedonskih prizadevanjih za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ukrajinska neodvisnost: 13.000 mrtvih, 34.000 ranjenih in 1,8 milijona razseljenih
16
02.09.2019 23:00
Zgodovinski 24. avgust 1991 za mojo domovino pomeni rojstvo neodvisne in samostojne ukrajinske države. Prav ta pomemben dogodek ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Evropa, Azija in Amerika v novih geopolitičnih turbulencah: Multipolarni svet se vse bolj krči, vrača se nova oblika bipolarnosti
9
01.09.2019 20:00
Velike spremembe so pred nami, vstopamo v nov geopolitični, geoekonomski in geotehnološki svetovni red. V novo globalno ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Povejmo na glas: svet upravljajo digitalni ovaduhi in fotonski veter
1
31.08.2019 21:00
Računalniška država XXI. stoletja je že v celoti drugačna od televizijske države osemdestih let prejšnjega stoletja. Današnja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Komedija "Alo Alo" po Šarčevo: V ozkem grlu globoke države
14
29.08.2019 22:20
Vaški fantje iz Kamnika, ki skrbijo za interese predsednika vlade, ne počnejo nič takšnega, česar ne bi delali že njihovi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tri zgodbe: Prvošolčki, otroci v vrtcih in nočne skrivnosti ljubljanske Pediatrične klinike
6
28.08.2019 23:32
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred kratkim opozorilo vse zaposlene v javni upravi, da imajo kot starši ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,270
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,309
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,596
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,654
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,676
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,559
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,141
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,244
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 633
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,413