Komentar

Svoboda govora, tolerance in volja za kompromis

Citat o svobodi govora, ki ga često pripisujejo Voltairu '"Ne strinjam se s tem, kar pravite, vendar bom do smrti zagovarjal vašo pravico, da boste smeli to povedati'", je bistvo strpnosti.

18.12.2015 23:59
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   john stuart mill   edmund burke   svoboda   tolaranca

Foto: arhiv Portala PLUS

'Če bi vsi ljudje, razen enega, bili enotnega mnenja in bi samo en človek menil drugače, bi bil, če bi imel moč, upravičen utišati vse ljudi.'' John Stuart Mill

Obstaja veliko dejavnikov, ki omogočajo, da demokracija dobro deluje, in sčasoma se jih da naučiti. Vendar je tudi veliko negativnih dejavnikov. Najpomembnejša je strpnost, zmožnost, da dopuščamo izražanje različnih stališč, in četudi so nam zoprna, jih klub temu poslušamo.

 

Citat o svobodi govora, ki ga često pripisujejo Voltairu ''Ne strinjam se s tem, kar praviš, vendar bom do smrti zagovarjal pravico, da boš to smel povedati'', je bistvo strpnosti.

 

Druga najpomembnejša stvar je pripravljenost na kompromis, s katerim se doseže tako imenovano politično odločitev za razpravo ali za nesoglasje. Vsak, ki se je ukvarjal s pogodbenimi pogajanji, ve, da je ključna želja po sporazumu, hkrati pa naj bi oseba, s katero se pogajate, razumela, da ste pripravljeni tudi oditi. To spodbudi pripravljenost za pogajanje, tako da vsi vpleteni vedo, da bo nagrada za sporazum občutek, da ja tako bolje za vse.

 

Do negativnih dejavnikov za demokracijo pride, kadar prevlada stališče, da ima določena filozofija, na primer komunizem, odgovore za vse, da sta vsako nestrinjanje ali razprava nepotrebna in ju je treba preprečiti; ali pa takrat, ko družba izvaja popolno premoč nad posameznikom in sebično s pomočjo zakona prepreči svobodno izražanje.

 

Ne vem, če slovenske univerze poučujejo misli in doktrine Edmunda Burka (1729 – 1797), filozofa, političnega teoretika, govornika in državnika in Johna Stuarta Milla (1806 – 1873), filozofa, ekonomista in političnega filozofa. Če jih ne, priporočam vsakemu, ki verjame v demokracijo, naj prebere nekaj njunih del. Vpliv obeh je bilo čutiti, kjer sem v Angliji živel ali hodil v šolo, zato se čutim nekako povezanega z njima. Oba sta močno verjela v svobodo in razumela, da v demokraciji nepriljubljene manjšine potrebujejo zaščito pred večino. To je bila tudi ena gonilnih sil pri ustvarjanju ameriške ustave.

 

Burke, Irec, rojen v Dublinu, velja za duhovnega ustanovitelja modernega konservativizma. Občudovali so ga tudi mnogi liberalci, slovel je po številnih mislih, od katerih je najbolj znana, da je družba pogodba med živimi, mrtvimi in tistimi, ki se bodo rodili. S tem se je trdno postavil proti negativnim posledicam francoske revolucije. Po drugi strani pa je podpiral neodvisnost Združenih držav Amerike, bil proti suženjstvu, proti delitvi Poljske in proti smrtni kazni.

 

John Stuart Mill je znan po mnogih delih, morda najbolj po filozofskem O svobodi, v katerem zagovarja svobodo govora. Bil je prepričan, da obstaja boj med Svobodo in Oblastjo. Bil je liberalec 19. stoletja, tako kot je bil Burke v 18. stoletju. Bil je za enakopravnost žensk, proti tiraniji večine do manjšine in proti suženjstvu.

 

Oba sta bila trdno prepričana, da je svoboda govora ključna za parlamentarno vladavino, v kateri se razpravlja o javni politiki. Za plodno razpravo je bistvena strpnost do izražanja drugačnih stališč, saj je le tako v mnogih situacijah mogoč zdrav kompromis. Politika je umetnost možnega.

 

Mill je dejal: ''Če bi vsi ljudje, razen enega, bili enotnega mnenja in bi samo en človek menil drugače, bi bil, če bi imel moč, upravičen utišati vse ljudi.''

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
O anonimnih komentatorjih
4
21.07.2019 09:00
Drži, da 90 odstotkov državljanov ne zanimajo javne zadeve, skrb za skupnost in da so najčistejši sledilci fenomena mindfulness ... Več.
Piše: Miha Burger
Homagge Marku Mlačniku: V dvorani sem gledal glavnega junaka predstave, ki je gledal samega sebe na odru
8
20.07.2019 22:00
Tokrat se ne bom mogel otresti presežnikov. Vse, kar bom imenoval, je bilo presežno v času nastanka in je bilo kot takšno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
8
18.07.2019 19:00
Slovenska medijska zakonodaja naj bi se kmalu posodobila, in to že četrtič v zgodovini veljavnega Zakona o medijih. Predlog ... Več.
Piše: Igor Mekina
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
10
18.07.2019 05:15
O uspešnosti naše balkanske politike so mnenja različna. V omenjenih novodobnih razmerah, kjer se za svoje strateške interese na ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
5
14.07.2019 09:00
25. junij smo zaznamovali kot Dan državnosti naroda, ki je dosegel, kar si je želel s polno pravico stoletja. Predsednik vlade ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bill Viola, mojster elektronskih neviht
0
13.07.2019 22:00
Večja skupina moških in žensk, starejših in mlajših, stoji v pričakovanju napovedanega dogodka. V kader vstopijo v upočasnjenem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
11
11.07.2019 22:58
Slovenska zunanja politika omahuje med jugoslovansko tradicijo in svojim položajem v Evropski uniji in zvezi NATO. Miro Cerar je ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
11
09.07.2019 14:00
Samozavest zelo redko odraža stopnjo kompetentnosti, njuno prekrivanje je celo tako majhno, da je to kar strašljivo. ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Kaj nam sporoča Hong Kong? Da je pri bivših kolonijah evolucija neprimerno boljša od revolucije
7
07.07.2019 11:00
Zadnji čas so med udarnimi vestmi tudi demonstracije v Hong Kongu.Lahko jih štejemo za ene od mnogih, ki se pač pojavljajo v ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Umetnosti ni dano, da napoveduje bodočnost, temveč da oblikuje bodočnost
2
07.07.2019 00:33
Vedno bolj je mogoče z računalniško infrastrukturo združevati vse z vsem. Navkljub temu, da se občasno pojavlja zanikanje, da je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
81 let sramotnega pakta med Hitlerjem in Stalinom: Evropski dan spomina žrtev totalitarnih in avtokratskih režimov
15
04.07.2019 21:00
V Sloveniji smo običajno zelo glasni, ko gre za obsodbe zločinov nacizma in fašizma in obujanje njunih idej, s čemer seveda ni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Od idealizma do postrealizma: Dosežki in napake slovenske zunanje politike
6
03.07.2019 20:00
V slovenski vladi, še posebej pa na zunanjem ministrstvu, primanjkuje strateških razprav in usmeritev. Slovenci se najrajši ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Samobrc iz Schengena: Kratka zgodovina slovenske neumnosti
15
02.07.2019 20:00
Človeka postaja strah, da se bo z današnjo Slovenijo zgodilo tisto, kar je pred dobrimi sto leti Ivan Cankar prerokoval ... Več.
Piše: Borut Trekman
Smisel nadzornih svetov je neodvisnost od politike, bank in prijateljstev
3
30.06.2019 23:59
Bistvo sistema nadzornih svetov in generalnih direktorjev v enotirnem sistemu je neodvisnost prava, ne navidezna; neodvisnost ... Več.
Piše: Keith Miles
In memoriam Pen klub (1967-2019): Restavracija, ki jo je ugonobilo slovensko pisateljsko društvo
14
30.06.2019 08:00
Z zaprtjem te legendarne restavracije nismo izgubili le prostora, ki je sam po sebi postal živa zgodovina, pač pa smo vsi skupaj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V umetnosti so stilni svetovi zapleteni: Tisto, kar je podobno, je lahko popolnoma nasprotno.
0
29.06.2019 23:59
Racionalno uvajanje števil in matematičnih sistemov v nova umetniška dela je bilo popolnoma v nasprotju s hipijevsko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit po brexitu: Bolj bo Evropi manjkala Britanija kot pa obratno
11
25.06.2019 22:30
V času, ko se svet spominja zadnjih velikih borb 2. svetovne vojne, je dobro pomisliti, kako se tudi v tem našem krasnem ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
16
23.06.2019 21:09
Ideja, ki se pojavlja v zadnjem času, da je Slovenija otok demokracije v morju fašističnih, nacističnih, avtoritarnih, ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
S časom je vsaka beseda, ki je bila vključena v vizualno umetnino, postala prerokba
3
22.06.2019 23:59
Največja nevarnost za vsako skupnost je, ko se elite začnejo odmikati od umetnosti. Danes gledamo proces, ko so politične elite ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
6
21.06.2019 01:04
Objavljamo prvo v seriji zgodb nove rubrike Poletno branje. K sodelovanju smo povabili nekaj zelo zanimivih avtorjev, ki bodo na ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,536
02/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 1,399
03/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,797
04/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,324
05/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 1,310
06/
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
Igor Mekina
Ogledov: 1,074
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,206
08/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,045
09/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
Uredništvo
Ogledov: 883
10/
Koliko nas je v resnici stala sanacija bank? Odgovor je 4,5 milijarde evrov
Bine Kordež
Ogledov: 562