Komentar

Svoboda govora, tolerance in volja za kompromis

Citat o svobodi govora, ki ga često pripisujejo Voltairu '"Ne strinjam se s tem, kar pravite, vendar bom do smrti zagovarjal vašo pravico, da boste smeli to povedati'", je bistvo strpnosti.

18.12.2015 23:59
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   john stuart mill   edmund burke   svoboda   tolaranca

Foto: arhiv Portala PLUS

'Če bi vsi ljudje, razen enega, bili enotnega mnenja in bi samo en človek menil drugače, bi bil, če bi imel moč, upravičen utišati vse ljudi.'' John Stuart Mill

Obstaja veliko dejavnikov, ki omogočajo, da demokracija dobro deluje, in sčasoma se jih da naučiti. Vendar je tudi veliko negativnih dejavnikov. Najpomembnejša je strpnost, zmožnost, da dopuščamo izražanje različnih stališč, in četudi so nam zoprna, jih klub temu poslušamo.

 

Citat o svobodi govora, ki ga često pripisujejo Voltairu ''Ne strinjam se s tem, kar praviš, vendar bom do smrti zagovarjal pravico, da boš to smel povedati'', je bistvo strpnosti.

 

Druga najpomembnejša stvar je pripravljenost na kompromis, s katerim se doseže tako imenovano politično odločitev za razpravo ali za nesoglasje. Vsak, ki se je ukvarjal s pogodbenimi pogajanji, ve, da je ključna želja po sporazumu, hkrati pa naj bi oseba, s katero se pogajate, razumela, da ste pripravljeni tudi oditi. To spodbudi pripravljenost za pogajanje, tako da vsi vpleteni vedo, da bo nagrada za sporazum občutek, da ja tako bolje za vse.

 

Do negativnih dejavnikov za demokracijo pride, kadar prevlada stališče, da ima določena filozofija, na primer komunizem, odgovore za vse, da sta vsako nestrinjanje ali razprava nepotrebna in ju je treba preprečiti; ali pa takrat, ko družba izvaja popolno premoč nad posameznikom in sebično s pomočjo zakona prepreči svobodno izražanje.

 

Ne vem, če slovenske univerze poučujejo misli in doktrine Edmunda Burka (1729 – 1797), filozofa, političnega teoretika, govornika in državnika in Johna Stuarta Milla (1806 – 1873), filozofa, ekonomista in političnega filozofa. Če jih ne, priporočam vsakemu, ki verjame v demokracijo, naj prebere nekaj njunih del. Vpliv obeh je bilo čutiti, kjer sem v Angliji živel ali hodil v šolo, zato se čutim nekako povezanega z njima. Oba sta močno verjela v svobodo in razumela, da v demokraciji nepriljubljene manjšine potrebujejo zaščito pred večino. To je bila tudi ena gonilnih sil pri ustvarjanju ameriške ustave.

 

Burke, Irec, rojen v Dublinu, velja za duhovnega ustanovitelja modernega konservativizma. Občudovali so ga tudi mnogi liberalci, slovel je po številnih mislih, od katerih je najbolj znana, da je družba pogodba med živimi, mrtvimi in tistimi, ki se bodo rodili. S tem se je trdno postavil proti negativnim posledicam francoske revolucije. Po drugi strani pa je podpiral neodvisnost Združenih držav Amerike, bil proti suženjstvu, proti delitvi Poljske in proti smrtni kazni.

 

John Stuart Mill je znan po mnogih delih, morda najbolj po filozofskem O svobodi, v katerem zagovarja svobodo govora. Bil je prepričan, da obstaja boj med Svobodo in Oblastjo. Bil je liberalec 19. stoletja, tako kot je bil Burke v 18. stoletju. Bil je za enakopravnost žensk, proti tiraniji večine do manjšine in proti suženjstvu.

 

Oba sta bila trdno prepričana, da je svoboda govora ključna za parlamentarno vladavino, v kateri se razpravlja o javni politiki. Za plodno razpravo je bistvena strpnost do izražanja drugačnih stališč, saj je le tako v mnogih situacijah mogoč zdrav kompromis. Politika je umetnost možnega.

 

Mill je dejal: ''Če bi vsi ljudje, razen enega, bili enotnega mnenja in bi samo en človek menil drugače, bi bil, če bi imel moč, upravičen utišati vse ljudi.''

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
7
21.04.2019 18:16
Promet na slovenski avtocestah bo naraščal, če si tega želimo ali ne. Če samo pomislim, da je velik del vzhodne Evrope manj ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Nič več meščanskih dram in kraljevskih kronik, le še družbeno obrobje in vojni rovi
0
21.04.2019 08:01
Taras Kermaunermi je pravil, kako mučno je bilo gledati po drugi svetovni vojni Marija Kogoja, ko je hodil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
5
16.04.2019 22:45
V javnosti prevladuje stališče, da sanacija bank ni bila izpeljana na transparenten ter strokoven način, da je bila preobsežna, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
9
14.04.2019 10:59
Danes, po tridesetih letih od padca Berlinskega zidu, vse bolj glasne postajajo govorice, ki trdijo, da je socializem možen, le ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Čudoviti Danijel Harms: Neskončno, ki nima konca ne na levi ne na desni
1
13.04.2019 22:10
Umetniški postopek, ki ga najdemo v prozi ali poeziji Danijela Harmsa, je vedno pričakovano-nepričakovan. Kaj naj se zgodi po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
8
13.04.2019 06:59
Matjaž Nemec, ki je poslanec socialnih demokratov v državnem zboru in tudi njegov bivši podpredsednik, je avtor predloga ... Več.
Piše: Marko Bidovec
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
9
12.04.2019 11:59
Da si diplomacije in diplomati prisluškujejo, je znano. Zaradi tega se po svetu dejansko preveč ne vznemirjajo. Vse obveščevalne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1939 - 2019
7
10.04.2019 22:00
Mnogi avtorji, ki skušajo pojasniti današnje razmere v Evropi in svetu, se zatekajo k različnim zgodovinskim primerjavam. Veliko ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Talking Tom: Ustavite čas in najdite svojo Indijo Koromandijo ...
5
10.04.2019 01:00
Štiri leta in pol odgovornosti, izzivov, uspehov, zmag, učenja. Moja pot pri najbolj slavnem mačku na svetu Talking Tomu od ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Madžarski sindrom: Kako je Mladina zlorabila Viktorja Orbana za dvig upehane naklade
24
08.04.2019 20:00
Slovenski politični tedniki obeh polov že vrsto let zganjajo politično propagando in sploh ne skrivajo več, da podpirajo svoje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hunt, Tajani in zgodovina: Napačne besede in potvarjanje
5
07.04.2019 08:00
Morda bi lahko Jeremy Hunt svoje besede izbiral bolj pazljivo, toda mnogi, ki se zaradi tega pritožujejo, želijo potisniti ... Več.
Piše: Keith Miles
Smrti ni, je samo spanje; spati in nič razmišljati!
0
06.04.2019 21:59
Zelo hitro sem zapustil prostor religije (križ) in ideologije (zvezda), da bi se prek trikotnika naselil v krogu. V osemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija, zastrupljena dežela: Zgodba o levičarski dvoličnosti, ko gre za skrb za okolje
14
02.04.2019 00:49
Zaradi nekvalitetnega premoga iz Šaleške doline bo treba za TEŠ 6 premog uvažati iz tujine. Če bi bili okolju prijazna država, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O fenomenu neodgovarjanja: Ko je odgovor enak prejšnjemu oziroma ko ga sploh ni
6
31.03.2019 23:45
Kaj nam sporočajo nemi, cinični, posmehljivi ali celo arogantni obrazi pomembnih posameznikov, ki se znajdejo kot priče, ... Več.
Piše: Miha Burger
Brexit ali saga o neki neumnosti: Kdo bo Britancem povedal, naj končajo to farso in ostanejo v Evropi?
10
31.03.2019 12:00
Poskus Velike Britanije, da bi izstopila iz Evropske unije, se je spremenil v mešanico agonije in farse. Znotraj obeh največjih ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ali ste kdaj slišali, da bi futuristi porušili kakšen muzej?
1
30.03.2019 22:30
Futurist Fortunato Depero je bil resnično globoko povezan z Roveretom, istočasno pa je prisegal lepoti tehnološkega sveta. Po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Letele bodo glave, padali bodo direktorji: Začenja se tretji polčas privatizacije državnega premoženja!
10
28.03.2019 23:30
Že dolgo se v enem tednu ni zgodilo toliko kadrovskih sprememb na gospodarsko-finančnem področju, čeprav so koalicijski politiki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O izključevanju in vključevanju: Namesto konca hladne vojne (1990) propagirajo njen začetek (1945)
9
27.03.2019 23:46
Izključevanje na umetniškem področju se imenuje cenzura, na političnem področju čistka ali lustracija. Komunisti so se - uradno ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Prodaja naših bank: Nadpovprečno kapitalizirane, povprečno donosne in zlasti nizko vrednotene
4
24.03.2019 21:30
Lani smo prodali državno NLB, letos je na vrsti Abanka. Javnost pogosto ne ve, ali je bila prodajna cena dovolj visoka ali ne. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Univerza je edini prostor, pred katerim bi pokleknil in obmolknil
0
23.03.2019 20:26
James Turrellje zgradil arhitekturno napravo, povezal je arhitekturne stroje za potrebe svetlobno umetniške izkušnje za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,249
02/
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
Uredništvo
Ogledov: 2,850
03/
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,985
04/
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
Igor Mekina
Ogledov: 1,864
05/
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
Marko Bidovec
Ogledov: 1,776
06/
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
Angel Polajnko
Ogledov: 1,639
07/
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
Edvard Kadič
Ogledov: 1,508
08/
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
Angel Polajnko
Ogledov: 969
09/
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,582
10/
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
Bine Kordež
Ogledov: 894