Opazili smo

Svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije

Včeraj zjutraj so na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani delavci našli več svinjskih glav in krvavih madežev. V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji so zaradi skrunitve njihove bodoče džamije izjemno ogorčeni, krivdo pa posredno valijo na tednik Reporter. Policija incident še raziskuje.

14.01.2016 09:53
Ključne besede:   džamija   ljubljana   svinjske glave   muslimani   islamski kulturni center

Foto: www.islamska-skupnost.si

Tisti, ki jih ljubljanska džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, nikakor pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s krvjo.

Kdo si je privoščil dejanje, ki ga nikakor ne moremo označiti kot neslano šalo, bo poskušala odkriti policija. Na uredništvu smo sicer že pred meseci dobili nekaj namigov, da bi neznanci lahko "z odojki napadli" gradbišče bodoče ljubljanske džamije, vendar iz tega nismo delali posebne zgodbe, ker je bilo podatkov premalo. Kot je znano, je svinjina za muslimane nečisto meso, zato so zanje najdene svinjske glave dovolj jasno sporočilo.

 

O dogodku so poročale tudi tuje tiskovne agencije. Slovenija je doslej veljala za državo, kjer do tovrstnih incidentov načeloma ne prihaja, zato incident na Parmovi ulici v Ljubljani vzbuja precej nelagodja, še posebej ker so bili odnosi z muslimani pri nas - če odštejemo več desetletij dolgo zavlačevanje z dovoljenjem za gradnjo džamije - neproblematični. Sunitski muslimani, ki predstavljajo veliko večino islamske populacije v Sloveniji, so k nam prišli v glavnem iz Bosne, Kosova in Makedonije. Nikoli niso veljali za fanatike, prej za zmerne in lokalnim običajem prilagojene muslimane.

 

Svinjske glave na gradbišču džamije predstavljajo nesprejemljivo dejanje, ki si zasluži javno obsodbo. Islamska skupnost je po pravici ogorčena. Zmotilo pa nas je nekaj drugega: kot medij izražamo začudenje nad dejstvom, da so na svoji spletni strani zapisali nekaj zelo težkih obtožb na račun medijev, izrecno so omenili tednik Reporter:

 

"V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani. V torek, 12. januarja 2016, je bil objavljen članek ”Ljubljanska džamija pospešeno raste v nebo”, s katerim so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije. Tudi nekateri drugi slovenski mediji oziroma novinarji se pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja."

 

Kljub prepričanju, da svinjske glave na gradbišču bodočega muslimanskega svetišča predstavljajo primitivno in sovražno dejanje, ki je tudi kaznivo in se preganja po zakonu, pa verjamemo tudi v svobodo govora, zato pričakujemo, da bo tudi Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v bodoče bolj razumevajoča do različnih mnenj, ki se pojavljajo v medijih in javnosti.

 

Živimo namreč v svobodni in odprti družbi, kjer ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Tisti, ki jih džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, ne pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s (svinjsko?) krvjo. Obenem in brez vsakega dvoma imajo tudi muslimani pravico do svojega verskega svetišča, ki so jim jo slovenske oblasti desetletja odrekale.

 

V Islamski skupnosti so napad s svinjskimi glavami razumeli kot "sovražni napad na manjšinsko skupnost", zato so vlado, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove pozvali, da se "opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost".

 

Na uredništvu Portala PLUS obsojamo napad s svinjskimi glavami, ki se je zgodil na gradbišču nastajajočega Islamskega kulturnega centra. Upamo, da bo policija našla storilce. Mislimo tudi, da so obtožbe Islamske skupnosti v Sloveniji na račun tednika Reporter tako resne, da bi jih tožniki morali podkrepiti z dokazi, saj bi lahko kdo prišel do zaključka, da so bodočo džamijo oskrunili kar novinarji oziroma mediji.

 

Mediji pa ne moremo biti krivi za dejanja problematičnih posameznikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Dosje komunala: Ko župani "poskrbijo" za lokalne odpadke, zasmrdi do neba
0
30.10.2020 23:00
V Sloveniji se letno zbere skoraj pol tone komunalnih odpadkov na prebivalca. Odpadki pa so dober posel za vse v verigi od ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.069
02/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.865
03/
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.222
04/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.726
05/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.138
06/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.220
07/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.587
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.491
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.011
10/
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
Bine Kordež
Ogledov: 788