Opazili smo

Svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije

Včeraj zjutraj so na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani delavci našli več svinjskih glav in krvavih madežev. V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji so zaradi skrunitve njihove bodoče džamije izjemno ogorčeni, krivdo pa posredno valijo na tednik Reporter. Policija incident še raziskuje.

14.01.2016 09:53
Ključne besede:   džamija   ljubljana   svinjske glave   muslimani   islamski kulturni center

Foto: www.islamska-skupnost.si

Tisti, ki jih ljubljanska džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, nikakor pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s krvjo.

Kdo si je privoščil dejanje, ki ga nikakor ne moremo označiti kot neslano šalo, bo poskušala odkriti policija. Na uredništvu smo sicer že pred meseci dobili nekaj namigov, da bi neznanci lahko "z odojki napadli" gradbišče bodoče ljubljanske džamije, vendar iz tega nismo delali posebne zgodbe, ker je bilo podatkov premalo. Kot je znano, je svinjina za muslimane nečisto meso, zato so zanje najdene svinjske glave dovolj jasno sporočilo.

 

O dogodku so poročale tudi tuje tiskovne agencije. Slovenija je doslej veljala za državo, kjer do tovrstnih incidentov načeloma ne prihaja, zato incident na Parmovi ulici v Ljubljani vzbuja precej nelagodja, še posebej ker so bili odnosi z muslimani pri nas - če odštejemo več desetletij dolgo zavlačevanje z dovoljenjem za gradnjo džamije - neproblematični. Sunitski muslimani, ki predstavljajo veliko večino islamske populacije v Sloveniji, so k nam prišli v glavnem iz Bosne, Kosova in Makedonije. Nikoli niso veljali za fanatike, prej za zmerne in lokalnim običajem prilagojene muslimane.

 

Svinjske glave na gradbišču džamije predstavljajo nesprejemljivo dejanje, ki si zasluži javno obsodbo. Islamska skupnost je po pravici ogorčena. Zmotilo pa nas je nekaj drugega: kot medij izražamo začudenje nad dejstvom, da so na svoji spletni strani zapisali nekaj zelo težkih obtožb na račun medijev, izrecno so omenili tednik Reporter:

 

"V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani. V torek, 12. januarja 2016, je bil objavljen članek ”Ljubljanska džamija pospešeno raste v nebo”, s katerim so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije. Tudi nekateri drugi slovenski mediji oziroma novinarji se pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja."

 

Kljub prepričanju, da svinjske glave na gradbišču bodočega muslimanskega svetišča predstavljajo primitivno in sovražno dejanje, ki je tudi kaznivo in se preganja po zakonu, pa verjamemo tudi v svobodo govora, zato pričakujemo, da bo tudi Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v bodoče bolj razumevajoča do različnih mnenj, ki se pojavljajo v medijih in javnosti.

 

Živimo namreč v svobodni in odprti družbi, kjer ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Tisti, ki jih džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, ne pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s (svinjsko?) krvjo. Obenem in brez vsakega dvoma imajo tudi muslimani pravico do svojega verskega svetišča, ki so jim jo slovenske oblasti desetletja odrekale.

 

V Islamski skupnosti so napad s svinjskimi glavami razumeli kot "sovražni napad na manjšinsko skupnost", zato so vlado, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove pozvali, da se "opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost".

 

Na uredništvu Portala PLUS obsojamo napad s svinjskimi glavami, ki se je zgodil na gradbišču nastajajočega Islamskega kulturnega centra. Upamo, da bo policija našla storilce. Mislimo tudi, da so obtožbe Islamske skupnosti v Sloveniji na račun tednika Reporter tako resne, da bi jih tožniki morali podkrepiti z dokazi, saj bi lahko kdo prišel do zaključka, da so bodočo džamijo oskrunili kar novinarji oziroma mediji.

 

Mediji pa ne moremo biti krivi za dejanja problematičnih posameznikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.027
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.270
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.048
04/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.768
05/
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
Bine Kordež
Ogledov: 1.606
06/
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.768
07/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.397
08/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.231
09/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.077
10/
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.075