Opazili smo

Svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije

Včeraj zjutraj so na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani delavci našli več svinjskih glav in krvavih madežev. V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji so zaradi skrunitve njihove bodoče džamije izjemno ogorčeni, krivdo pa posredno valijo na tednik Reporter. Policija incident še raziskuje.

14.01.2016 09:53
Ključne besede:   džamija   ljubljana   svinjske glave   muslimani   islamski kulturni center

Foto: www.islamska-skupnost.si

Tisti, ki jih ljubljanska džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, nikakor pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s krvjo.

Kdo si je privoščil dejanje, ki ga nikakor ne moremo označiti kot neslano šalo, bo poskušala odkriti policija. Na uredništvu smo sicer že pred meseci dobili nekaj namigov, da bi neznanci lahko "z odojki napadli" gradbišče bodoče ljubljanske džamije, vendar iz tega nismo delali posebne zgodbe, ker je bilo podatkov premalo. Kot je znano, je svinjina za muslimane nečisto meso, zato so zanje najdene svinjske glave dovolj jasno sporočilo.

 

O dogodku so poročale tudi tuje tiskovne agencije. Slovenija je doslej veljala za državo, kjer do tovrstnih incidentov načeloma ne prihaja, zato incident na Parmovi ulici v Ljubljani vzbuja precej nelagodja, še posebej ker so bili odnosi z muslimani pri nas - če odštejemo več desetletij dolgo zavlačevanje z dovoljenjem za gradnjo džamije - neproblematični. Sunitski muslimani, ki predstavljajo veliko večino islamske populacije v Sloveniji, so k nam prišli v glavnem iz Bosne, Kosova in Makedonije. Nikoli niso veljali za fanatike, prej za zmerne in lokalnim običajem prilagojene muslimane.

 

Svinjske glave na gradbišču džamije predstavljajo nesprejemljivo dejanje, ki si zasluži javno obsodbo. Islamska skupnost je po pravici ogorčena. Zmotilo pa nas je nekaj drugega: kot medij izražamo začudenje nad dejstvom, da so na svoji spletni strani zapisali nekaj zelo težkih obtožb na račun medijev, izrecno so omenili tednik Reporter:

 

"V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani. V torek, 12. januarja 2016, je bil objavljen članek ”Ljubljanska džamija pospešeno raste v nebo”, s katerim so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije. Tudi nekateri drugi slovenski mediji oziroma novinarji se pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja."

 

Kljub prepričanju, da svinjske glave na gradbišču bodočega muslimanskega svetišča predstavljajo primitivno in sovražno dejanje, ki je tudi kaznivo in se preganja po zakonu, pa verjamemo tudi v svobodo govora, zato pričakujemo, da bo tudi Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v bodoče bolj razumevajoča do različnih mnenj, ki se pojavljajo v medijih in javnosti.

 

Živimo namreč v svobodni in odprti družbi, kjer ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Tisti, ki jih džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, ne pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s (svinjsko?) krvjo. Obenem in brez vsakega dvoma imajo tudi muslimani pravico do svojega verskega svetišča, ki so jim jo slovenske oblasti desetletja odrekale.

 

V Islamski skupnosti so napad s svinjskimi glavami razumeli kot "sovražni napad na manjšinsko skupnost", zato so vlado, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove pozvali, da se "opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost".

 

Na uredništvu Portala PLUS obsojamo napad s svinjskimi glavami, ki se je zgodil na gradbišču nastajajočega Islamskega kulturnega centra. Upamo, da bo policija našla storilce. Mislimo tudi, da so obtožbe Islamske skupnosti v Sloveniji na račun tednika Reporter tako resne, da bi jih tožniki morali podkrepiti z dokazi, saj bi lahko kdo prišel do zaključka, da so bodočo džamijo oskrunili kar novinarji oziroma mediji.

 

Mediji pa ne moremo biti krivi za dejanja problematičnih posameznikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,762
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,312
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,194
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,831
05/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,701
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,088
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,057
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,288
09/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,191
10/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,311