Opazili smo

Svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije

Včeraj zjutraj so na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani delavci našli več svinjskih glav in krvavih madežev. V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji so zaradi skrunitve njihove bodoče džamije izjemno ogorčeni, krivdo pa posredno valijo na tednik Reporter. Policija incident še raziskuje.

14.01.2016 09:53
Ključne besede:   džamija   ljubljana   svinjske glave   muslimani   islamski kulturni center

Foto: www.islamska-skupnost.si

Tisti, ki jih ljubljanska džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, nikakor pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s krvjo.

Kdo si je privoščil dejanje, ki ga nikakor ne moremo označiti kot neslano šalo, bo poskušala odkriti policija. Na uredništvu smo sicer že pred meseci dobili nekaj namigov, da bi neznanci lahko "z odojki napadli" gradbišče bodoče ljubljanske džamije, vendar iz tega nismo delali posebne zgodbe, ker je bilo podatkov premalo. Kot je znano, je svinjina za muslimane nečisto meso, zato so zanje najdene svinjske glave dovolj jasno sporočilo.

 

O dogodku so poročale tudi tuje tiskovne agencije. Slovenija je doslej veljala za državo, kjer do tovrstnih incidentov načeloma ne prihaja, zato incident na Parmovi ulici v Ljubljani vzbuja precej nelagodja, še posebej ker so bili odnosi z muslimani pri nas - če odštejemo več desetletij dolgo zavlačevanje z dovoljenjem za gradnjo džamije - neproblematični. Sunitski muslimani, ki predstavljajo veliko večino islamske populacije v Sloveniji, so k nam prišli v glavnem iz Bosne, Kosova in Makedonije. Nikoli niso veljali za fanatike, prej za zmerne in lokalnim običajem prilagojene muslimane.

 

Svinjske glave na gradbišču džamije predstavljajo nesprejemljivo dejanje, ki si zasluži javno obsodbo. Islamska skupnost je po pravici ogorčena. Zmotilo pa nas je nekaj drugega: kot medij izražamo začudenje nad dejstvom, da so na svoji spletni strani zapisali nekaj zelo težkih obtožb na račun medijev, izrecno so omenili tednik Reporter:

 

"V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani. V torek, 12. januarja 2016, je bil objavljen članek ”Ljubljanska džamija pospešeno raste v nebo”, s katerim so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije. Tudi nekateri drugi slovenski mediji oziroma novinarji se pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja."

 

Kljub prepričanju, da svinjske glave na gradbišču bodočega muslimanskega svetišča predstavljajo primitivno in sovražno dejanje, ki je tudi kaznivo in se preganja po zakonu, pa verjamemo tudi v svobodo govora, zato pričakujemo, da bo tudi Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v bodoče bolj razumevajoča do različnih mnenj, ki se pojavljajo v medijih in javnosti.

 

Živimo namreč v svobodni in odprti družbi, kjer ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Tisti, ki jih džamija moti, imajo vso pravico, da to tudi povedo, vendar na dostojen in kultiviran način, ne pa s svinjskimi glavami in kozarci za vlaganje, napolnjenimi s (svinjsko?) krvjo. Obenem in brez vsakega dvoma imajo tudi muslimani pravico do svojega verskega svetišča, ki so jim jo slovenske oblasti desetletja odrekale.

 

V Islamski skupnosti so napad s svinjskimi glavami razumeli kot "sovražni napad na manjšinsko skupnost", zato so vlado, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove pozvali, da se "opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost".

 

Na uredništvu Portala PLUS obsojamo napad s svinjskimi glavami, ki se je zgodil na gradbišču nastajajočega Islamskega kulturnega centra. Upamo, da bo policija našla storilce. Mislimo tudi, da so obtožbe Islamske skupnosti v Sloveniji na račun tednika Reporter tako resne, da bi jih tožniki morali podkrepiti z dokazi, saj bi lahko kdo prišel do zaključka, da so bodočo džamijo oskrunili kar novinarji oziroma mediji.

 

Mediji pa ne moremo biti krivi za dejanja problematičnih posameznikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.063
02/
Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?
Anže Logar
Ogledov: 1.780
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.730
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.780
05/
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
Uredništvo
Ogledov: 1.161
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.614
07/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 983
08/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 1.088
09/
Nedeljsko berilo: Kultura in prosveta, to naša (levičarska) bo osveta!
Denis Poniž
Ogledov: 482
10/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.333