Komentar

David Bowie in postmodernizem

Moderna umetnost je ravno nasprotno od tistega, kar ste misli, da je umetnost. Vse, kar je bilo tisočletja prisotno kot sakralna in kasneje sekularna umetnost,, je po letu 1913 dobilo svojo antiobliko. Vse s predpono anti je dobilo status moderne umetnosti.

16.01.2016 22:32
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   david bowie   postmodernizem

Postmodernizem je bil samo kratkotrajna petindvajsetletna zareza v času monumentalnega modernizma!

Umetnik Lindsay Kemp je še živ. Pred dvema mesecema je s svojo plesno skupino gostoval v tržaškem gledališču Rosseti. Želim mu še mnogo let na tem pitoresknem planetu! Lindsayev najboljši učenec je umrl prejšnji teden. S smrtjo Davida Roberta Jonesa je svet brezprizivno zapustila stilna formacija postmodernizem. Od leta 1995, ko je postmodernizem umrl, je še dvajset let živel posmrtno življenje v telesu Davida Roberta Jonsa.

 

Učitelj je še živ, učenec pa je zapustil stvarnost, za sabo pa pustil pomembno oblikoslovno sled. Stilna formacija je tema tega komentarja, namenjena je slogovno formativnim vprašanjem:

 

a.) Konec XV. stoletja so prve ladje odrinile na dolgo, nepredvidljivo pot proti Indiji. Odplule so proti zahodu in nepričakovano odkrile novi svet. Poimenovan je bil "modern world". Seveda, novi svet!

 

b.) V XVII. stoletju so na drugi strani oceana, kjer ni bila več Indija, temveč Amerika, začeli graditi nova mesta, siamske dvojčke evropskih mest. Tako je Amsterdam dobil v Ameriki svojega dvojčka Novi Amsterdam.

 

Moderni svet je novo mesto tam na drugi strani oceana.

 

c.) V XIX. stoletju se je z razvojem železnic in z nepojemljivo hitrostjo lokomotiv 30km/h sprožil "modern time", moderni čas; "bliža se železna cesta, nje se ljubca veseli, iz New Yorka v druga mesta kakor ptiček poletim". Smer Los Angeles! Dobimo svet gibanja in svet hitrosti. Nova čutna izkušnja človeštvo pripravi na čas, ki bo proizvedel novo umetnost, "modern art".

 

 

V umetnosti ni napredka, je le nenehen razvoj. Umetniki z vsega sveta so se začeli preseljevati v smeri New Yorka in Los Angelesa.

 

Leta 1913 je svet umetnosti v celoti spremenil Marcel DuchampIzumil je "metodo". Izumil je "ready made". Vsa Evropa ga je zavrnila. Marcel Duchamp se je protestno izselil v novi svet, v "modern world", kjer so ga brez zadržkov sprejeli. Naravno je bilo, da je "modern world" z lahkoto sprejel "modern art". Njegov osrednji izum opiše njegova izjava: "Vse kar proglasim za umetniško delo, je umetniško delo!" "Zato, ker to izjavljam, jaz, umetnik, je to brezprizivno umetnina!" Pod njegovim najpomembnejšim umetniškim delom Veliko steklo piše Marcel Duchamp (1887-1968), Američan, rojen v Franciji.

 

Umetnine s takšno ali podobno izhodiščno pozicijo so dobile svoj prostor za razstavljanje v "modernih galerijah". V modernih galerijah se v modernem svetu in v modernem času razstavlja moderna umetnost. Pozor: Formativni proces "modernost" se je generiral štiristo let! Moderna umetnost je ravno nasprotno od tistega, kar ste misli, da je umetnost. Vse, kar je bilo tisočletja prisotno kot sakralna in kasneje sekularna umetnost, glasba, gledališče, glasbeno gledališče, literatura - proza, poezija, arhitektura, ples, je po letu 1913 dobilo svojo antiobliko. Vse s predpono anti je dobilo status moderne umetnosti. Dobili smo antipoezijo, antiliteraturo, antiroman, antigledališče, anti, anti, anti je postala umetniška evforija prve tretjine XX. stoletja.

 

Vzporedno je potekal razvoj novih in novih medijev: radio, nove tiskarske tehnike, razvoj fotografije, razvoj filma! Začele so se mešati medijske stvarnosti, začela so se integrirati orodja. Mixmedia je postal izhodiščni status "modern arta". Antiumetnost modernega sveta je spodbujala umetnike, da so se borili za emancipacijo in avtonomijo novih jezikov, novih zvrsti v umetnosti, v novih formatih "izmov" XX. stoletja. Vse je bilo motivirano z besedama hitrost in relativnost. Na tem mestu naj bralca opozorim na neizpodbitno dejstvo, da je prvi na svetu, ki je v znanosti uporabil besedo relativnost, bil Dubrovčan, matematik, fizik, astronom, teolog, Rudjer Bošković.

 

Dve desteletji kasneje, po prelomnem letu 1913, je bila izumljena televizija. Leta 1935 se je začela postopna, od leta 1960 masovna ekranizacija sveta. Začelo se je postopno polnjenje ekranov s celodnevnimi nacionalnimi, namenskimi in globalnimi TV programi. Mimogrede: hitlerjancem svetujem, da si ogledajo načrtovan program za nacionalsocialistično televizijo iz leta 1935 -1940.

 

Leta 1971 je bil organiziran prvi festival video umetnosti na svetu v New Yorku v Kitchen theatruLeta 1971 se je z ekranizacijo sveta prelomil svet štirih tisočletji in se začel svet novih bodočnosti. Leta 1971 so svet že poimenovali svet postmodernističen svet, na Balkanu pa smo besedo postmodernizem prvič zapisali leta 1975. Beseda postmodernizem nam želi sugerirati misel, da je s tem, ko je nastopilo obdobje "po modernizmu" modernizma konec. Takšen koncept razumevanja časa je zavajajoč.

 

David Robert Jones, bolj znan kot David Bowie, je za slovensko televizjo izjavil: "Če je kaj bilo postmodernističnega pred postmodernizmom, je bila to zagotovo pop kultura. To pa zato, ker mislim, da (popkultura) drsi po površini družbenega tkiva. Obravnava najbolj očitne, včasih najbolj površinske pojave v družbi in jih predstavlja kot najpomembnejše, kot jedro te družbe." Ta izvrstna avtodekonstrucija in istočasno samorefleksija, ki jo zmorejo le redki, je bila le delna resnica.

 

Veliki avantgardni umetniški eksperiment je bil že leta 1929 nasilno zaključen. Avantgardisti in avantgardistke so bili ubiti, tisti, ki niso bili ubiti pa so bili ponižani, razvrednoteni in marginalizirani.  Prva postmoderna pred postmodernizmom v umetnosti je bil zagotovo socrealizem Sovjetov in Nazikunst velike Germanije. Kdor se bo sprehodil po avenijah VDNH v Moskvi, bo natančno razumel, kaj je postmodernizem pred postmodernizmom. To so bili časi, ki so želeli brutalno prekiniti z modernistično antipozicijo.

 

Izjava Davida Roberta Jonesa je v enem delu točna, popizem je integralni del postmodernizma. Njegova kontinuiteta je barok, barokoko, rokoko, rock'n roll, popart, popizem. Postmodernizem je bil samo kratkotrajna petindvajsetletna zareza v času monumentalnega modernizma! Ko se začne premikati evropsko ladjevje v smeri Amerike, je v Evropi nosilna stilna formacija renesansa, ki je izbruhnila v XIV. stoletju. Za razliko od štiristoletnega generiranja modernizma se je renesansa generirala tisoč let. Z nastopom njenega časa se je razporedila zaradi svoje veličastne energije v tri obdobja, na rano, visoko in pozno renesanso. Po tej analogiji bom zapisal hipotezo. Modernizem se deli:

 

a.) na rani modernizem (1909 - 1995)

b.) visoki modernizem (1995- 2095)

c.) pozni modernizem (2095- 2150)

 

Rani modernizem določajo avantgarde in metodološke antipozicije. Visoki modernizm določajo integralne računalniške visokotehnološke pozicije. Pozni modernizem določa kognitivno računalniške  postgravitacijske supremacije. Lindsay Kemp je za rimsko gledališko revijo izjavil: "Ko me kličejo, ponavadi z BBC-ja, da bi imeli radi intervju z mano, se vedno znova razveslim, no končno bodo posneli film o mojem delu, potem pa se vedno izkaže, da hočejo imeti intervju o tem, kakšen učenec je bil na moji umetniški šoli David Bowie (smeh)!"

 

Pomagajmo Lindsayu: David Bowie je bil baročen, postmodernističen in ekraniziran! En oddajnik-milijon sprejemnikov! Torej, bil je veličasten!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
8
18.07.2019 05:15
O uspešnosti naše balkanske politike so mnenja različna. V omenjenih novodobnih razmerah, kjer se za svoje strateške interese na ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
5
14.07.2019 09:00
25. junij smo zaznamovali kot Dan državnosti naroda, ki je dosegel, kar si je želel s polno pravico stoletja. Predsednik vlade ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bill Viola, mojster elektronskih neviht
0
13.07.2019 22:00
Večja skupina moških in žensk, starejših in mlajših, stoji v pričakovanju napovedanega dogodka. V kader vstopijo v upočasnjenem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
11
11.07.2019 22:58
Slovenska zunanja politika omahuje med jugoslovansko tradicijo in svojim položajem v Evropski uniji in zvezi NATO. Miro Cerar je ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
11
09.07.2019 14:00
Samozavest zelo redko odraža stopnjo kompetentnosti, njuno prekrivanje je celo tako majhno, da je to kar strašljivo. ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Kaj nam sporoča Hong Kong? Da je pri bivših kolonijah evolucija neprimerno boljša od revolucije
7
07.07.2019 11:00
Zadnji čas so med udarnimi vestmi tudi demonstracije v Hong Kongu.Lahko jih štejemo za ene od mnogih, ki se pač pojavljajo v ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Umetnosti ni dano, da napoveduje bodočnost, temveč da oblikuje bodočnost
2
07.07.2019 00:33
Vedno bolj je mogoče z računalniško infrastrukturo združevati vse z vsem. Navkljub temu, da se občasno pojavlja zanikanje, da je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
81 let sramotnega pakta med Hitlerjem in Stalinom: Evropski dan spomina žrtev totalitarnih in avtokratskih režimov
15
04.07.2019 21:00
V Sloveniji smo običajno zelo glasni, ko gre za obsodbe zločinov nacizma in fašizma in obujanje njunih idej, s čemer seveda ni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Od idealizma do postrealizma: Dosežki in napake slovenske zunanje politike
6
03.07.2019 20:00
V slovenski vladi, še posebej pa na zunanjem ministrstvu, primanjkuje strateških razprav in usmeritev. Slovenci se najrajši ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Samobrc iz Schengena: Kratka zgodovina slovenske neumnosti
15
02.07.2019 20:00
Človeka postaja strah, da se bo z današnjo Slovenijo zgodilo tisto, kar je pred dobrimi sto leti Ivan Cankar prerokoval ... Več.
Piše: Borut Trekman
Smisel nadzornih svetov je neodvisnost od politike, bank in prijateljstev
3
30.06.2019 23:59
Bistvo sistema nadzornih svetov in generalnih direktorjev v enotirnem sistemu je neodvisnost prava, ne navidezna; neodvisnost ... Več.
Piše: Keith Miles
In memoriam Pen klub (1967-2019): Restavracija, ki jo je ugonobilo slovensko pisateljsko društvo
14
30.06.2019 08:00
Z zaprtjem te legendarne restavracije nismo izgubili le prostora, ki je sam po sebi postal živa zgodovina, pač pa smo vsi skupaj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V umetnosti so stilni svetovi zapleteni: Tisto, kar je podobno, je lahko popolnoma nasprotno.
0
29.06.2019 23:59
Racionalno uvajanje števil in matematičnih sistemov v nova umetniška dela je bilo popolnoma v nasprotju s hipijevsko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit po brexitu: Bolj bo Evropi manjkala Britanija kot pa obratno
11
25.06.2019 22:30
V času, ko se svet spominja zadnjih velikih borb 2. svetovne vojne, je dobro pomisliti, kako se tudi v tem našem krasnem ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
16
23.06.2019 21:09
Ideja, ki se pojavlja v zadnjem času, da je Slovenija otok demokracije v morju fašističnih, nacističnih, avtoritarnih, ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
S časom je vsaka beseda, ki je bila vključena v vizualno umetnino, postala prerokba
3
22.06.2019 23:59
Največja nevarnost za vsako skupnost je, ko se elite začnejo odmikati od umetnosti. Danes gledamo proces, ko so politične elite ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
6
21.06.2019 01:04
Objavljamo prvo v seriji zgodb nove rubrike Poletno branje. K sodelovanju smo povabili nekaj zelo zanimivih avtorjev, ki bodo na ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Duševni profili slovenskih voditeljev: Od literarne republike prek poklicnih revolucionarjev do Marjana Šarca
15
18.06.2019 20:00
Prepričan sem, da bi bil slovenski prelom s socialistično in balkansko miselnostjo bistveno bolj temeljit, ko bi na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
O izbiri sodnikov Ustavnega sodišča: Zakaj mislim, da je Rok Čeferin izvrsten kandidat
13
17.06.2019 21:18
V naslednjih dneh bo predvidoma ponovno izbran novi ustavni sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Sam sem bil v ... Več.
Piše: Anže Erbežnik
Vsak planet ima svojo svetlobo, vsak človek ima svojo svojo barvo, ki jo brani pred nasilno zatemnitvijo
2
15.06.2019 23:00
Ponavadi v hotelskih sobah snamem sliko z zidu in jo obrem proti steni, ker ne morem prenesti njene grdote. Zjutraj pa, še ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
Edvard Kadič
Ogledov: 2,846
02/
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
Alen Ščurić
Ogledov: 2,107
03/
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,935
04/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,306
05/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 959
06/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,196
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,086
08/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,078
09/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 999
10/
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,025