Komentar

David Bowie in postmodernizem

Moderna umetnost je ravno nasprotno od tistega, kar ste misli, da je umetnost. Vse, kar je bilo tisočletja prisotno kot sakralna in kasneje sekularna umetnost,, je po letu 1913 dobilo svojo antiobliko. Vse s predpono anti je dobilo status moderne umetnosti.

16.01.2016 22:32
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   david bowie   postmodernizem

Postmodernizem je bil samo kratkotrajna petindvajsetletna zareza v času monumentalnega modernizma!

Umetnik Lindsay Kemp je še živ. Pred dvema mesecema je s svojo plesno skupino gostoval v tržaškem gledališču Rosseti. Želim mu še mnogo let na tem pitoresknem planetu! Lindsayev najboljši učenec je umrl prejšnji teden. S smrtjo Davida Roberta Jonesa je svet brezprizivno zapustila stilna formacija postmodernizem. Od leta 1995, ko je postmodernizem umrl, je še dvajset let živel posmrtno življenje v telesu Davida Roberta Jonsa.

 

Učitelj je še živ, učenec pa je zapustil stvarnost, za sabo pa pustil pomembno oblikoslovno sled. Stilna formacija je tema tega komentarja, namenjena je slogovno formativnim vprašanjem:

 

a.) Konec XV. stoletja so prve ladje odrinile na dolgo, nepredvidljivo pot proti Indiji. Odplule so proti zahodu in nepričakovano odkrile novi svet. Poimenovan je bil "modern world". Seveda, novi svet!

 

b.) V XVII. stoletju so na drugi strani oceana, kjer ni bila več Indija, temveč Amerika, začeli graditi nova mesta, siamske dvojčke evropskih mest. Tako je Amsterdam dobil v Ameriki svojega dvojčka Novi Amsterdam.

 

Moderni svet je novo mesto tam na drugi strani oceana.

 

c.) V XIX. stoletju se je z razvojem železnic in z nepojemljivo hitrostjo lokomotiv 30km/h sprožil "modern time", moderni čas; "bliža se železna cesta, nje se ljubca veseli, iz New Yorka v druga mesta kakor ptiček poletim". Smer Los Angeles! Dobimo svet gibanja in svet hitrosti. Nova čutna izkušnja človeštvo pripravi na čas, ki bo proizvedel novo umetnost, "modern art".

 

 

V umetnosti ni napredka, je le nenehen razvoj. Umetniki z vsega sveta so se začeli preseljevati v smeri New Yorka in Los Angelesa.

 

Leta 1913 je svet umetnosti v celoti spremenil Marcel DuchampIzumil je "metodo". Izumil je "ready made". Vsa Evropa ga je zavrnila. Marcel Duchamp se je protestno izselil v novi svet, v "modern world", kjer so ga brez zadržkov sprejeli. Naravno je bilo, da je "modern world" z lahkoto sprejel "modern art". Njegov osrednji izum opiše njegova izjava: "Vse kar proglasim za umetniško delo, je umetniško delo!" "Zato, ker to izjavljam, jaz, umetnik, je to brezprizivno umetnina!" Pod njegovim najpomembnejšim umetniškim delom Veliko steklo piše Marcel Duchamp (1887-1968), Američan, rojen v Franciji.

 

Umetnine s takšno ali podobno izhodiščno pozicijo so dobile svoj prostor za razstavljanje v "modernih galerijah". V modernih galerijah se v modernem svetu in v modernem času razstavlja moderna umetnost. Pozor: Formativni proces "modernost" se je generiral štiristo let! Moderna umetnost je ravno nasprotno od tistega, kar ste misli, da je umetnost. Vse, kar je bilo tisočletja prisotno kot sakralna in kasneje sekularna umetnost, glasba, gledališče, glasbeno gledališče, literatura - proza, poezija, arhitektura, ples, je po letu 1913 dobilo svojo antiobliko. Vse s predpono anti je dobilo status moderne umetnosti. Dobili smo antipoezijo, antiliteraturo, antiroman, antigledališče, anti, anti, anti je postala umetniška evforija prve tretjine XX. stoletja.

 

Vzporedno je potekal razvoj novih in novih medijev: radio, nove tiskarske tehnike, razvoj fotografije, razvoj filma! Začele so se mešati medijske stvarnosti, začela so se integrirati orodja. Mixmedia je postal izhodiščni status "modern arta". Antiumetnost modernega sveta je spodbujala umetnike, da so se borili za emancipacijo in avtonomijo novih jezikov, novih zvrsti v umetnosti, v novih formatih "izmov" XX. stoletja. Vse je bilo motivirano z besedama hitrost in relativnost. Na tem mestu naj bralca opozorim na neizpodbitno dejstvo, da je prvi na svetu, ki je v znanosti uporabil besedo relativnost, bil Dubrovčan, matematik, fizik, astronom, teolog, Rudjer Bošković.

 

Dve desteletji kasneje, po prelomnem letu 1913, je bila izumljena televizija. Leta 1935 se je začela postopna, od leta 1960 masovna ekranizacija sveta. Začelo se je postopno polnjenje ekranov s celodnevnimi nacionalnimi, namenskimi in globalnimi TV programi. Mimogrede: hitlerjancem svetujem, da si ogledajo načrtovan program za nacionalsocialistično televizijo iz leta 1935 -1940.

 

Leta 1971 je bil organiziran prvi festival video umetnosti na svetu v New Yorku v Kitchen theatruLeta 1971 se je z ekranizacijo sveta prelomil svet štirih tisočletji in se začel svet novih bodočnosti. Leta 1971 so svet že poimenovali svet postmodernističen svet, na Balkanu pa smo besedo postmodernizem prvič zapisali leta 1975. Beseda postmodernizem nam želi sugerirati misel, da je s tem, ko je nastopilo obdobje "po modernizmu" modernizma konec. Takšen koncept razumevanja časa je zavajajoč.

 

David Robert Jones, bolj znan kot David Bowie, je za slovensko televizjo izjavil: "Če je kaj bilo postmodernističnega pred postmodernizmom, je bila to zagotovo pop kultura. To pa zato, ker mislim, da (popkultura) drsi po površini družbenega tkiva. Obravnava najbolj očitne, včasih najbolj površinske pojave v družbi in jih predstavlja kot najpomembnejše, kot jedro te družbe." Ta izvrstna avtodekonstrucija in istočasno samorefleksija, ki jo zmorejo le redki, je bila le delna resnica.

 

Veliki avantgardni umetniški eksperiment je bil že leta 1929 nasilno zaključen. Avantgardisti in avantgardistke so bili ubiti, tisti, ki niso bili ubiti pa so bili ponižani, razvrednoteni in marginalizirani.  Prva postmoderna pred postmodernizmom v umetnosti je bil zagotovo socrealizem Sovjetov in Nazikunst velike Germanije. Kdor se bo sprehodil po avenijah VDNH v Moskvi, bo natančno razumel, kaj je postmodernizem pred postmodernizmom. To so bili časi, ki so želeli brutalno prekiniti z modernistično antipozicijo.

 

Izjava Davida Roberta Jonesa je v enem delu točna, popizem je integralni del postmodernizma. Njegova kontinuiteta je barok, barokoko, rokoko, rock'n roll, popart, popizem. Postmodernizem je bil samo kratkotrajna petindvajsetletna zareza v času monumentalnega modernizma! Ko se začne premikati evropsko ladjevje v smeri Amerike, je v Evropi nosilna stilna formacija renesansa, ki je izbruhnila v XIV. stoletju. Za razliko od štiristoletnega generiranja modernizma se je renesansa generirala tisoč let. Z nastopom njenega časa se je razporedila zaradi svoje veličastne energije v tri obdobja, na rano, visoko in pozno renesanso. Po tej analogiji bom zapisal hipotezo. Modernizem se deli:

 

a.) na rani modernizem (1909 - 1995)

b.) visoki modernizem (1995- 2095)

c.) pozni modernizem (2095- 2150)

 

Rani modernizem določajo avantgarde in metodološke antipozicije. Visoki modernizm določajo integralne računalniške visokotehnološke pozicije. Pozni modernizem določa kognitivno računalniške  postgravitacijske supremacije. Lindsay Kemp je za rimsko gledališko revijo izjavil: "Ko me kličejo, ponavadi z BBC-ja, da bi imeli radi intervju z mano, se vedno znova razveslim, no končno bodo posneli film o mojem delu, potem pa se vedno izkaže, da hočejo imeti intervju o tem, kakšen učenec je bil na moji umetniški šoli David Bowie (smeh)!"

 

Pomagajmo Lindsayu: David Bowie je bil baročen, postmodernističen in ekraniziran! En oddajnik-milijon sprejemnikov! Torej, bil je veličasten!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.670
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.363
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.466
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.015
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.338
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.377
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.204
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.012
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.309
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.227