Komentar

David Bowie in postmodernizem

Moderna umetnost je ravno nasprotno od tistega, kar ste misli, da je umetnost. Vse, kar je bilo tisočletja prisotno kot sakralna in kasneje sekularna umetnost,, je po letu 1913 dobilo svojo antiobliko. Vse s predpono anti je dobilo status moderne umetnosti.

16.01.2016 22:32
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   david bowie   postmodernizem

Postmodernizem je bil samo kratkotrajna petindvajsetletna zareza v času monumentalnega modernizma!

Umetnik Lindsay Kemp je še živ. Pred dvema mesecema je s svojo plesno skupino gostoval v tržaškem gledališču Rosseti. Želim mu še mnogo let na tem pitoresknem planetu! Lindsayev najboljši učenec je umrl prejšnji teden. S smrtjo Davida Roberta Jonesa je svet brezprizivno zapustila stilna formacija postmodernizem. Od leta 1995, ko je postmodernizem umrl, je še dvajset let živel posmrtno življenje v telesu Davida Roberta Jonsa.

 

Učitelj je še živ, učenec pa je zapustil stvarnost, za sabo pa pustil pomembno oblikoslovno sled. Stilna formacija je tema tega komentarja, namenjena je slogovno formativnim vprašanjem:

 

a.) Konec XV. stoletja so prve ladje odrinile na dolgo, nepredvidljivo pot proti Indiji. Odplule so proti zahodu in nepričakovano odkrile novi svet. Poimenovan je bil "modern world". Seveda, novi svet!

 

b.) V XVII. stoletju so na drugi strani oceana, kjer ni bila več Indija, temveč Amerika, začeli graditi nova mesta, siamske dvojčke evropskih mest. Tako je Amsterdam dobil v Ameriki svojega dvojčka Novi Amsterdam.

 

Moderni svet je novo mesto tam na drugi strani oceana.

 

c.) V XIX. stoletju se je z razvojem železnic in z nepojemljivo hitrostjo lokomotiv 30km/h sprožil "modern time", moderni čas; "bliža se železna cesta, nje se ljubca veseli, iz New Yorka v druga mesta kakor ptiček poletim". Smer Los Angeles! Dobimo svet gibanja in svet hitrosti. Nova čutna izkušnja človeštvo pripravi na čas, ki bo proizvedel novo umetnost, "modern art".

 

 

V umetnosti ni napredka, je le nenehen razvoj. Umetniki z vsega sveta so se začeli preseljevati v smeri New Yorka in Los Angelesa.

 

Leta 1913 je svet umetnosti v celoti spremenil Marcel DuchampIzumil je "metodo". Izumil je "ready made". Vsa Evropa ga je zavrnila. Marcel Duchamp se je protestno izselil v novi svet, v "modern world", kjer so ga brez zadržkov sprejeli. Naravno je bilo, da je "modern world" z lahkoto sprejel "modern art". Njegov osrednji izum opiše njegova izjava: "Vse kar proglasim za umetniško delo, je umetniško delo!" "Zato, ker to izjavljam, jaz, umetnik, je to brezprizivno umetnina!" Pod njegovim najpomembnejšim umetniškim delom Veliko steklo piše Marcel Duchamp (1887-1968), Američan, rojen v Franciji.

 

Umetnine s takšno ali podobno izhodiščno pozicijo so dobile svoj prostor za razstavljanje v "modernih galerijah". V modernih galerijah se v modernem svetu in v modernem času razstavlja moderna umetnost. Pozor: Formativni proces "modernost" se je generiral štiristo let! Moderna umetnost je ravno nasprotno od tistega, kar ste misli, da je umetnost. Vse, kar je bilo tisočletja prisotno kot sakralna in kasneje sekularna umetnost, glasba, gledališče, glasbeno gledališče, literatura - proza, poezija, arhitektura, ples, je po letu 1913 dobilo svojo antiobliko. Vse s predpono anti je dobilo status moderne umetnosti. Dobili smo antipoezijo, antiliteraturo, antiroman, antigledališče, anti, anti, anti je postala umetniška evforija prve tretjine XX. stoletja.

 

Vzporedno je potekal razvoj novih in novih medijev: radio, nove tiskarske tehnike, razvoj fotografije, razvoj filma! Začele so se mešati medijske stvarnosti, začela so se integrirati orodja. Mixmedia je postal izhodiščni status "modern arta". Antiumetnost modernega sveta je spodbujala umetnike, da so se borili za emancipacijo in avtonomijo novih jezikov, novih zvrsti v umetnosti, v novih formatih "izmov" XX. stoletja. Vse je bilo motivirano z besedama hitrost in relativnost. Na tem mestu naj bralca opozorim na neizpodbitno dejstvo, da je prvi na svetu, ki je v znanosti uporabil besedo relativnost, bil Dubrovčan, matematik, fizik, astronom, teolog, Rudjer Bošković.

 

Dve desteletji kasneje, po prelomnem letu 1913, je bila izumljena televizija. Leta 1935 se je začela postopna, od leta 1960 masovna ekranizacija sveta. Začelo se je postopno polnjenje ekranov s celodnevnimi nacionalnimi, namenskimi in globalnimi TV programi. Mimogrede: hitlerjancem svetujem, da si ogledajo načrtovan program za nacionalsocialistično televizijo iz leta 1935 -1940.

 

Leta 1971 je bil organiziran prvi festival video umetnosti na svetu v New Yorku v Kitchen theatruLeta 1971 se je z ekranizacijo sveta prelomil svet štirih tisočletji in se začel svet novih bodočnosti. Leta 1971 so svet že poimenovali svet postmodernističen svet, na Balkanu pa smo besedo postmodernizem prvič zapisali leta 1975. Beseda postmodernizem nam želi sugerirati misel, da je s tem, ko je nastopilo obdobje "po modernizmu" modernizma konec. Takšen koncept razumevanja časa je zavajajoč.

 

David Robert Jones, bolj znan kot David Bowie, je za slovensko televizjo izjavil: "Če je kaj bilo postmodernističnega pred postmodernizmom, je bila to zagotovo pop kultura. To pa zato, ker mislim, da (popkultura) drsi po površini družbenega tkiva. Obravnava najbolj očitne, včasih najbolj površinske pojave v družbi in jih predstavlja kot najpomembnejše, kot jedro te družbe." Ta izvrstna avtodekonstrucija in istočasno samorefleksija, ki jo zmorejo le redki, je bila le delna resnica.

 

Veliki avantgardni umetniški eksperiment je bil že leta 1929 nasilno zaključen. Avantgardisti in avantgardistke so bili ubiti, tisti, ki niso bili ubiti pa so bili ponižani, razvrednoteni in marginalizirani.  Prva postmoderna pred postmodernizmom v umetnosti je bil zagotovo socrealizem Sovjetov in Nazikunst velike Germanije. Kdor se bo sprehodil po avenijah VDNH v Moskvi, bo natančno razumel, kaj je postmodernizem pred postmodernizmom. To so bili časi, ki so želeli brutalno prekiniti z modernistično antipozicijo.

 

Izjava Davida Roberta Jonesa je v enem delu točna, popizem je integralni del postmodernizma. Njegova kontinuiteta je barok, barokoko, rokoko, rock'n roll, popart, popizem. Postmodernizem je bil samo kratkotrajna petindvajsetletna zareza v času monumentalnega modernizma! Ko se začne premikati evropsko ladjevje v smeri Amerike, je v Evropi nosilna stilna formacija renesansa, ki je izbruhnila v XIV. stoletju. Za razliko od štiristoletnega generiranja modernizma se je renesansa generirala tisoč let. Z nastopom njenega časa se je razporedila zaradi svoje veličastne energije v tri obdobja, na rano, visoko in pozno renesanso. Po tej analogiji bom zapisal hipotezo. Modernizem se deli:

 

a.) na rani modernizem (1909 - 1995)

b.) visoki modernizem (1995- 2095)

c.) pozni modernizem (2095- 2150)

 

Rani modernizem določajo avantgarde in metodološke antipozicije. Visoki modernizm določajo integralne računalniške visokotehnološke pozicije. Pozni modernizem določa kognitivno računalniške  postgravitacijske supremacije. Lindsay Kemp je za rimsko gledališko revijo izjavil: "Ko me kličejo, ponavadi z BBC-ja, da bi imeli radi intervju z mano, se vedno znova razveslim, no končno bodo posneli film o mojem delu, potem pa se vedno izkaže, da hočejo imeti intervju o tem, kakšen učenec je bil na moji umetniški šoli David Bowie (smeh)!"

 

Pomagajmo Lindsayu: David Bowie je bil baročen, postmodernističen in ekraniziran! En oddajnik-milijon sprejemnikov! Torej, bil je veličasten!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.694
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.740
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.392
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.095
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 586
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445