Komentar

Ko te levičarji zmerjajo z desničarjem, desničarji pa z levičarjem, veš, da si na dobri poti

V letih novinarskega in uredniškega dela sem doživel marsikaj, vendar šele danes zares spoznavam, kakšno je stanje v Sloveniji na področju korupcije in klientelizma; je namreč celo bistveno slabše, kot sem si predstavljal v svojem najbolj pesimističnem scenariju!

23.01.2016 00:09
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   portal plus   uredništvo   finance

Foto: arhiv Portala PLUS

Pritiski so iz dneva v dan večji. Tega ne morem zanikati. A hkrati me prav to utrjuje v prepričanju, da delamo dobro. Da delamo prav. To pa je takšno moralno zadoščenje, ki ga ne morejo pokvariti niti tožbe, grožnje ali druge, bolj sofisticirane oblike pritiska. V bistvu je vse to tudi priznanje, da smo relevanten in verodostojen medij.

Po sedmih letih sem se poslovil od Financ. Korak je bil logičen in - kot sem prejšnjo soboto zapisal v poslovilni kolumni - v bistvu le vprašanje časa. Sedem let je kar dolga doba. Doslej sem dlje zdržal samo pri graški medijski korporaciji Styria Media International AG; prva štiri leta kot odgovorni urednik Žurnala, druga štiri leta pa svetovalec predsednika uprave. V tem času sem se naučil ogromno, spoznal sem kup izjemnih ljudi in se prepričal, kako nesrečno provincialen je naš medijski trg. Hkrati pa sem prišel tudi do zaključka, da v Sloveniji - razen če pride do temeljitih, skorajda revolucionarnih sprememb - zlepa ne bom več dobil resne službe v medijih ne. Razlog je preprost in izhaja iz empiričnega dejstva, da moraš biti v pogojih negativne selekcije predvsem politično všečen enemu ali drugemu političnemu taboru, ki sta si vzela državo za talko. Z drugimi besedami, lojalnost in opredeljenost sta ključa do uspeha.

 

Kdor se tej matrici ni pripravljen podrediti, se praviloma znajde v težavah. Neodvisnost nikakor ni poceni, kritična distanca pa terja svoj davek na t.i. levici in t.i. desnici. Verjetno je kompliment, če te ne marajo ne eni ne drugi; če te levičarji zmerjajo z desničarjem, desničarji pa z levičarjem. Pravzaprav je to idealna pozicija za nepristransko in politično nevtralno poročanje. Radikalci z obeh bregov te bodo sicer vedno znova napadali, vsak iz svojega ideološkega brloga, vendar je občutek, da nisi nikomur nič dolžan, resnično enkraten.

 

Redki medijski ustvarjalci v Sloveniji imajo danes privilegij, da se jim ni treba priklanjati enim, drugim ali celo tretjim. Pa politične elite sploh niso edini resni igralci na trgu; ne moremo mimo gospodarske, finančne, zdravstvene ali katere koli druge cehovske elite. Kajti če se njeni akterji, do vratu pogreznjeni v korupcijo ali druge oblike gospodarskega kriminala, v nekem trenutku počutijo tako ogrožene, so dejansko pripravljeni na vse. Tudi na uporabo takšnih sredstev, ki sama po sebi predstavljajo neposredno kršitev pravnega reda.

 

V osemnajstih letih novinarskega in uredniškega dela sem šel skozi marsikatero preizkušnjo. Vlačili so me po sodiščih, vendar so mi dali tudi novinarsko priznanje. Napadali so me politično angažirani novinarski kolegi, vendar so me tudi vedno znova bodrili bralci. Predvsem takšni, ki so s preprosto logiko prišli do spoznanja, kako zelo gnila je slovenska država in kako dolga bo še pot do normalnosti. Ko sem se spraševal, zakaj so se pripravljeni izpostaviti s svojim mnenjem, na drugi strani pa mnogi visoki državni uradniki, ki nam prinašajo zgodbe, vztrajajo v svoji anonimnosti, ker jih je menda strah konsekvenc, nisem prišel do drugega zaključka, kot je ta, da jim ni vseeno. Da so pripravljeni nekaj narediti. Toda dokler predstavljajo manjšino v družbi, ne moremo pričakovati resnih sprememb ali celo napredka.

 

Odkar sem uredniško in lastniško na čelu projekta Portal PLUS, sem zelo spremenil svoje mnenje o gospodarsko-poslovni kulturi v Sloveniji; saj ne da bi kdaj mislil, da so razmere na tem področju rožnate, vendar lahko danes mirno priznam, da si nikoli nisem predstavljal, da je v resnici tako hudo oziroma slabo. Metaforično mi pride na misel kvečjemu citat iz romana Sramota, ki ga je napisal južnoafriški nobelovec John Maxwell Coetzee:

 

"Navadiš se na to, da je zmeraj huje; nič več nisi presenečen, da je tisto, kar se ti je včasih zdelo tako hudo, da huje ne bi moglo biti, vendarle postalo še hujše."

 

Toda zakaj bi jamral, ko pa imam ta privilegij, da se takorekoč vsak dan srečam z novo škandalozno zgodbo, primerno za objavo na našem portalu. Ker gre pogosto za zelo šokantna razkritja, so tudi pritiski iz dneva v dan večji. Tega niti ne morem zanikati. A hkrati me prav to utrjuje v prepričanju, da delamo dobro. Da delamo prav. To pa je takšno moralno zadoščenje, ki ga ne morejo pokvariti niti tožbe, grožnje ali druge, bolj sofisticirane oblike pritiska. V bistvu je vse to tudi priznanje, da smo relevanten in verodostojen medij. Za vsakega urednika je to prijeten občutek, ki ga postavlja pred nove in nove izzive. Če je ob njem še izjemna ekipa, potem je zadovoljstvo res veliko. Naj ob tej priliki k sodelovanju povabim vse, ki mislijo, da bi zmogli preizkušnjo, kakršno predstavlja pisanje za preiskovalni spletni medij.

 

Naj se nam javijo na info@portalplus.si in napišejo, zakaj si želijo delati za Portal PLUS.

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
13
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
16
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.
6
22.12.2019 08:00
Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,207
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 2,755
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,479
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,243
05/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,807
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,390
07/
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
Božo Cerar
Ogledov: 1,395
08/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 696
09/
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
Uredništvo
Ogledov: 3,305
10/
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
Angel Polajnko
Ogledov: 2,706