Komentar

Zakaj ima Južna Afrika manj policistov glede na število prebivalcev kot Slovenija

Verjetno najbolj slavna policija na svetu je londonska Metropolitanska policija, ki ji včasih preprosto pravijo Scotland Yard. Vsak nov policist od leta 1829 dalje dobi Zbirnik načel, ki so ga skupaj napisali takratni policijski komisarji.

28.01.2016 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   policija   velika britanija   slovenija

Foto: Telegraph

Verjetno boste presenečeni, da jih ima Južna Afrika manj policistov na število prebivalcev kot Slovenija.

Ta načela so sledeča:

1. Preprečevanje kriminala in nereda kot alternativa vojaški represiji in strogosti zakonitega kaznovanja.

2. Vedno se zavedajte, da je sposobnost policije pri izvrševanje njenih nalog in dolžnosti odvisna od ljudskega odobravanja njenega obstoja, dejanj in obnašanja, njene zmožnosti pridobivanja in ohranjanja spoštovanja v javnosti.

3. Vedno se zavedajte, da zagotavljanje in ohranjanje spoštovanja ter odobravanja v javnosti pomeni tudi zagotavljanje prostovoljnega sodelovanja ljudi pri izpolnjevanju zakonov.

4. Vedno se zavedajte, da se obseg prostovoljnega sodelovanja javnosti zmanjšuje sorazmerno s potrebo po uporabi fizične sile in prisile za doseganje policijskih ciljev.

5. Prizadevajte si za naklonjenost javnosti in jo ohranjajte ne s prilagajanjem javnemu mnenju, ampak z nenehnim izkazovanjem nepristranskega služenja zakonu, popolnoma neodvisno od politike, ne glede na pravičnost ali krivičnost posameznih zakonov, s pripravljenostjo nuditi individualno pomoč in prijateljstvo vsem članom skupnosti, ne glede na njihovo bogastvo ali socialni status, s pripravljenostjo izkazati vljudnost in prijateljsko dobro voljo ter s pripravljenostjo žrtvovati se za zaščito in reševanje življenja.

6. Fizično silo uporabite samo v primeru, ko prepričevanje, nasvet ali opozorilo ne zadoščajo, da bi dosegli sodelovanje javnosti do te mere, da bi zagotovili izpolnjevanje zakonov ali vzpostavili red; uporabite minimalno stopnjo fizične prisile, ki je v katerikoli posamezni situaciji potrebna za dosego policijskega cilja.

7. Vedno do javnosti ohranite odnos, ki potrjuje zgodovinsko tradicijo, da so policisti javnost in da je javnost policija; policisti so samo ljudje, ki so plačani, da nenehno izpolnjujejo dolžnosti, ki so v interesu blaginje in obstoja skupnosti obvezujoče za vsakega državljana.

8. Vedno se zavedajte, da je potrebna popolna predanost policijski službi, vzdržite se celo samo domnevno protizakonite zlorabe sodne oblasti, maščevalnim posameznikom ali državi in oblastniškega presojanja o krivdi in kaznovanja krivega.

9. Vedno se zavedajte, da je pokazatelj policijske učinkovitosti odsotnost kriminala in nereda, in ne vidni dokazi policijskih akcij pri njuni obravnavi.

 

 

Pravijo, da so bila ta pravila takrat edinstvena na svetu, kajti pristop je bila politika soglasja. Soglasja ne zaradi strahu, ampak zaradi sodelovanja z javnostjo, da bi ohranili spoštovanje in resnično naklonjenost. To je soglasje, ki izhaja iz skupnega konsenza splošne javnosti v nasprotju z močjo države.

 

Kot vidite, se to popolnoma razlikuje od politike v totalitarnih državah in nekaterih drugih, kjer je policija preveč povezana z vlado in birokracijo. V mnogih državah policijo uporabljajo za nadzor in ne za lov na kršitelje zakonov. Ena od posledic je ta, da v Veliki Britaniji ne obstaja samo ena centralizirana policija, temveč več policij. Niso pod nadzorom centralne vlade in so precej samostojne. Nekaj je neobičajnih, kot sta britanska transportna policija in policija ministrstva za obrambo.

 

Zanimiva je statistična primerjava števila policistov na 100.000 prebivalcev. Med državami z nad 500 so Argentina, Urugvaj, Srbija, Turčija in Rusija. Med tistimi pod 250 so Velika Britanija, Kanada, Finska, Švica in Japonska. Slovenija je z nekaj nad 350 na sredini. Verjetno boste presenečeni, da jih ima Južna Afrika manj kot Slovenija. Seveda statistika lahko zavaja, ker razvitejše države za varnostne operacije uporabljajo več zasebnikov in naprednejšo tehnologijo. Poleg tega se lahko odstotki kriminalnih dejanj zelo razlikujejo, učinkovitost je lahko različna in tudi velikost države.

 

Kakorkoli že, ker so razlike precej velike, bi morala vlada pregledati in raziskati številke, da bi vedela, zakaj ima Slovenija 50% več policajev na prebivalca kot Velika Britanija ali Švica. Ali 10% več kot Avstrija. Očitno je, da zaradi človeških šibkosti število britanskih policajev – upam, da majhno – ne spoštuje devet načel. Morda bi razmislili, kako slovenska policija spoštuje teh devet načel.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Teater je tisti, ki je dal Slovencem občutek, da so lahko kdaj tudi plemeniti
0
08.12.2019 08:52
Predstava Izreka je prisluškovanje tistemu, ki bo ravnokar zapelo in že v naslednjem hipu obnemelo. Izreka uprizarja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
19
06.12.2019 23:59
Ko gre za zdravje otrok in dojenčkov, ni kompromisov. Starši imamo pravico zahtevati, da so naši otroci deležni najboljše ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
5
05.12.2019 19:00
Čeprav se je v zadnjem desetletju na računalniškem področju pojavilo veliko prebojnih tehnologij, ki že zdaj na vaše življenje ... Več.
Piše: Marko Gašparič
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
8
04.12.2019 12:46
Gospod Keber ni kdorkoli. Gospod Keber je eden izmed ključnih ideologov, kreatorjev in strategov trenutnega zdravstvenega ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
8
01.12.2019 19:06
Danes se hvaliti, da je proračun uravnotežen, da celo izkazuje presežek, je neumestno, nepošteno, saj ni odpravljen mehanizem, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ema Kugler: "Fascinira me to, da nas nekaj, kar ne obstaja, tako trdo drži v svojih kremljih."
5
01.12.2019 10:24
Ema Kugler v gledalcu razbija idejo filma kot zabave za oči, koreografira kadre, biva v razpoki med umetnostjo v času in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
17
25.11.2019 21:00
Naj mi anonimni komentatorji na portalu+, pa morda še kdorkoli od ostale množice anonimnih komentatorjev tako pri nas kot ... Več.
Piše: Miha Burger
Kaj bo ostalo za Bertoncljevim proračunom, ko bo konec bogate pojedine?
3
24.11.2019 11:00
Potrjeni proračun je mogoče res Bertoncljeva računovodska mojstrovina. Tako rekoč brez napake. Pa vendar je to daleč, daleč od ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Hommage Antonu Mavretiču (1934-2019): Živimo na neznatnem delčku snovi sredi neverjetno prostranega vesolja
1
23.11.2019 22:00
To je moj zadnji In memoriam v mojem življenju. Preprosto nočem in ne zmorem več doživljati smrti. Še najbolj zaradi tega, ker ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
10
20.11.2019 20:28
Namesto samorefleksije in samokritičnosti smo v nekaj več kot desetletju pometli naše glavne državne izzive in družbene probleme ... Več.
Piše: Igor Kovač
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
19
19.11.2019 20:00
Neresnice ne terjajo več figovih listov, cesarji so nemoteno nagi, zlorabe so enormno brezobzirne. Spirala pasivnosti množic in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
9
18.11.2019 20:00
Kongresni val je zaenkrat zajel zgolj koalicijo - od SMC in SD, do upokojenske stranke -, a bo sčasoma zagotovo pljusknil tudi ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
14
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
6
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
12
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
16
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
20
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,762
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,312
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,194
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,831
05/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,701
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,088
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,057
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,288
09/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,191
10/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,311