Komentar

Samo prestrašena vlada beži pred civilno družbo in aktivnimi državljani

So trenutki, ko je potrebno hitro, učinkovito, na osnovi pripravljenega načrta, po uveljavljeni hierarhični metodi vodenja reševati javni problem, ki je zadel mojo domovino. So pa tudi javni problemi, ki jih je potrebno reševati na posvetovalni način, tudi z upoštevanjem strokovne civilne družbe in tudi z ugotavljanjem volje aktivnih državljanov.

31.01.2016 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   vlada   dialog   instiutucije   platforma   demokracija   jefferson   hoffmann

Foto: Alex Ogle

Danes smo na slabšem, kot smo bili leta 1991. Slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov.

Podobno sem zapisal v svojem članku z naslovom Slovenian Quality, objavljenem v reviji Media Marketing oktobra 1991: "Je trenutek, ko je potrebna enotnost in je trenutek, ko je potrebna različnost. Ti trenutki se menjujejo kot  utrip in utrip je bistvo življenja. Moramo znati organizirati pogoje življenja v obeh  trenutkih, biti sposobni dojeti ločnico med njima. Očitno je slovenska vlada sposobna organizirati se in prevzeti odgovornost v trenutkih, ko je potrebna enotnost. Očitno pa ni sposobna organizirati se ali nima dovolj poguma, ko je potrebna različnost kot  osnovni pogoj za nastanek kvalitete in s tem rasti gospodarstva..."

 

Primer problema, ki ga je treba nujno reševati, kjer je potrebna enotnost ne samo vlade, ampak vseh institucij, je sedaj begunska (migrantska) kriza. Ta je prišla od zunaj, na njene vzroke ne moremo vplivati, a o njih tudi nimamo kaj modrovati. Moramo le reagirati enotno, po pripravljenem načrtu, kot smo znali leta 1991.

 

Primer problema, kjer pa bi morali kot pameten gospodar problem reševati na omenjeni posvetovalen, deliberativen način, so denimo izrazita neskladja, zagate, nepravilnosti med dvema osnovnima poloma v družbi, to je, najbolj enostavno povedano, med tistimi državljani, ki dobivajo dohodek od državnega korita, in vsemi ostalimi, ki ga ne dobivajo! Ta primer ima v tem trenutku kar nekaj izrazitih podprimerov, od akutnega primera nepravilnosti na fakultetah z izplačevanjem dodatkov na t.i. stalno pripravljenost, do vedno ponavljajočega se absurda visokih plač direktorjev javnih zavodov in agencij itd., da o stavki policajev niti ne govorimo.

 

A ni namen tega zapisa spuščati se v posamezne probleme, ampak ostati pri vprašanju, kdaj javni problem reševati na prvi, hierarhični način, kdaj pa na drugi, posvetovalni. Dodatno pa ostaja vprašanje, kako reševati problem na omenjeni drugi, posvetovalni način.

 

Država bi morala imeti pripravljene načrte oz. izračune (shranjene v "predalu", da se slikovito izrazim), kaj je njen interes za čim več ključnih primerov oz. problemov. Pri mnogih problemih lahko rečemo tudi narodnogospodarski interes. Pa na primer tudi za naravne katastrofe, ki nas lahko doletijo; od poplav, potresov, suše ipd. (za kar seveda upam, da država za te primere pa že ima načrte) pa do že omenjenega problema beguncev (migrantov). Ob tem primeru, ki je nastal zelo nepričakovano, in seveda nismo mogli imeti pripravljenih načrtov, pa bi se morali lotiti načrtov čim prej, takoj na začetku krize. Pametna, razvojno usmerjena, v varstvo svojih državljanov usmerjena država pač dela in ima shranjene v "predalu" take načrte in izračune! Zato je velikokrat cinično postavljeno vprašanje "kaj je sploh narodnogospodarski interes?", v resnici nepravo, škodljivo, ker zapira poti reševanja problemov skupnosti, naše države.

 

Vsi takšni javni problemi, za katere bi morali imeti pripravljene načrte in izračune, se bi morali reševati na prvi način, z vodjo, potem hierarhijo odgovornosti, predvsem pa enotnostjo vseh institucij v državi; javni problemi, ki pa nimajo oz. je njihov karakter tak, da ne morejo imeti izdelanih načrtov in izračunov, pa bi se morali reševati na drugi, posvetovalni način.

 

Ostaja mi še odgovor na dodatno vprašanje, kako reševati javne probleme na posvetovalni način. Tu pa smo na žalost še na slabšem, kot smo bili oktobra 1991; kot sem napisal takrat v omenjenem članku, zapišem še enkrat: slovenska vlada ni sposobna organizirati se ali nima dovolj poguma, ko je potrebna različnost kot osnovni pogoj za nastanek kvalitete...

 

Odgovor pa je: slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov. Druga pot, ki edina preostane, pa je dolgotrajna in mukotrpna, to je, "naučiti dovolj veliko število državljanov, kaj je demokracija" (cit. Thomas Jefferson okoli leta 1800), da se jih bo "čim več opogumilo in se demokracijo tudi šlo" (cit. Abbie Hoffmann leta 1968).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
5
16.04.2019 22:45
V javnosti prevladuje stališče, da sanacija bank ni bila izpeljana na transparenten ter strokoven način, da je bila preobsežna, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
9
14.04.2019 10:59
Danes, po tridesetih letih od padca Berlinskega zidu, vse bolj glasne postajajo govorice, ki trdijo, da je socializem možen, le ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Čudoviti Danijel Harms: Neskončno, ki nima konca ne na levi ne na desni
1
13.04.2019 22:10
Umetniški postopek, ki ga najdemo v prozi ali poeziji Danijela Harmsa, je vedno pričakovano-nepričakovan. Kaj naj se zgodi po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
8
13.04.2019 06:59
Matjaž Nemec, ki je poslanec socialnih demokratov v državnem zboru in tudi njegov bivši podpredsednik, je avtor predloga ... Več.
Piše: Marko Bidovec
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
9
12.04.2019 11:59
Da si diplomacije in diplomati prisluškujejo, je znano. Zaradi tega se po svetu dejansko preveč ne vznemirjajo. Vse obveščevalne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1939 - 2019
7
10.04.2019 22:00
Mnogi avtorji, ki skušajo pojasniti današnje razmere v Evropi in svetu, se zatekajo k različnim zgodovinskim primerjavam. Veliko ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Talking Tom: Ustavite čas in najdite svojo Indijo Koromandijo ...
5
10.04.2019 01:00
Štiri leta in pol odgovornosti, izzivov, uspehov, zmag, učenja. Moja pot pri najbolj slavnem mačku na svetu Talking Tomu od ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Madžarski sindrom: Kako je Mladina zlorabila Viktorja Orbana za dvig upehane naklade
24
08.04.2019 20:00
Slovenski politični tedniki obeh polov že vrsto let zganjajo politično propagando in sploh ne skrivajo več, da podpirajo svoje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hunt, Tajani in zgodovina: Napačne besede in potvarjanje
5
07.04.2019 08:00
Morda bi lahko Jeremy Hunt svoje besede izbiral bolj pazljivo, toda mnogi, ki se zaradi tega pritožujejo, želijo potisniti ... Več.
Piše: Keith Miles
Smrti ni, je samo spanje; spati in nič razmišljati!
0
06.04.2019 21:59
Zelo hitro sem zapustil prostor religije (križ) in ideologije (zvezda), da bi se prek trikotnika naselil v krogu. V osemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija, zastrupljena dežela: Zgodba o levičarski dvoličnosti, ko gre za skrb za okolje
14
02.04.2019 00:49
Zaradi nekvalitetnega premoga iz Šaleške doline bo treba za TEŠ 6 premog uvažati iz tujine. Če bi bili okolju prijazna država, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O fenomenu neodgovarjanja: Ko je odgovor enak prejšnjemu oziroma ko ga sploh ni
6
31.03.2019 23:45
Kaj nam sporočajo nemi, cinični, posmehljivi ali celo arogantni obrazi pomembnih posameznikov, ki se znajdejo kot priče, ... Več.
Piše: Miha Burger
Brexit ali saga o neki neumnosti: Kdo bo Britancem povedal, naj končajo to farso in ostanejo v Evropi?
10
31.03.2019 12:00
Poskus Velike Britanije, da bi izstopila iz Evropske unije, se je spremenil v mešanico agonije in farse. Znotraj obeh največjih ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ali ste kdaj slišali, da bi futuristi porušili kakšen muzej?
1
30.03.2019 22:30
Futurist Fortunato Depero je bil resnično globoko povezan z Roveretom, istočasno pa je prisegal lepoti tehnološkega sveta. Po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Letele bodo glave, padali bodo direktorji: Začenja se tretji polčas privatizacije državnega premoženja!
10
28.03.2019 23:30
Že dolgo se v enem tednu ni zgodilo toliko kadrovskih sprememb na gospodarsko-finančnem področju, čeprav so koalicijski politiki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O izključevanju in vključevanju: Namesto konca hladne vojne (1990) propagirajo njen začetek (1945)
9
27.03.2019 23:46
Izključevanje na umetniškem področju se imenuje cenzura, na političnem področju čistka ali lustracija. Komunisti so se - uradno ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Prodaja naših bank: Nadpovprečno kapitalizirane, povprečno donosne in zlasti nizko vrednotene
4
24.03.2019 21:30
Lani smo prodali državno NLB, letos je na vrsti Abanka. Javnost pogosto ne ve, ali je bila prodajna cena dovolj visoka ali ne. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Univerza je edini prostor, pred katerim bi pokleknil in obmolknil
0
23.03.2019 20:26
James Turrellje zgradil arhitekturno napravo, povezal je arhitekturne stroje za potrebe svetlobno umetniške izkušnje za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropske volitve so enkratna priložnost, da pokopljemo Levico: njenega šefa Luko Mesca pošljemo za evroposlanca v Bruselj!
24
21.03.2019 23:45
Koga boste volili na letošnjih evropskih volitvah? Jaz sem se že odločil. Stranko Levica bom. Preferenčni glas bom dal Luki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od Rapalla do Bruslja: Viharno stoletje slovensko-italijanskega sosedstva
12
19.03.2019 19:55
Jugoslavija je v svojih različnih državnih oblikah določala svoje zunanje meje predvsem na račun slovenskega narodnostnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,134
02/
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
Uredništvo
Ogledov: 2,608
03/
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,602
04/
1939 - 2019
Igor Bavčar
Ogledov: 2,256
05/
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
Igor Mekina
Ogledov: 1,806
06/
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
Marko Bidovec
Ogledov: 1,724
07/
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
Angel Polajnko
Ogledov: 1,561
08/
Zakaj so za Šarčevo vlado ukrajinski posli Škrabčevega podjetja RIKO d.o.o. pomembnejši od širitve mreže COBISS.Net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1,463
09/
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,536
10/
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
Edvard Kadič
Ogledov: 728