Komentar

Samo prestrašena vlada beži pred civilno družbo in aktivnimi državljani

So trenutki, ko je potrebno hitro, učinkovito, na osnovi pripravljenega načrta, po uveljavljeni hierarhični metodi vodenja reševati javni problem, ki je zadel mojo domovino. So pa tudi javni problemi, ki jih je potrebno reševati na posvetovalni način, tudi z upoštevanjem strokovne civilne družbe in tudi z ugotavljanjem volje aktivnih državljanov.

31.01.2016 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   vlada   dialog   instiutucije   platforma   demokracija   jefferson   hoffmann

Foto: Alex Ogle

Danes smo na slabšem, kot smo bili leta 1991. Slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov.

Podobno sem zapisal v svojem članku z naslovom Slovenian Quality, objavljenem v reviji Media Marketing oktobra 1991: "Je trenutek, ko je potrebna enotnost in je trenutek, ko je potrebna različnost. Ti trenutki se menjujejo kot  utrip in utrip je bistvo življenja. Moramo znati organizirati pogoje življenja v obeh  trenutkih, biti sposobni dojeti ločnico med njima. Očitno je slovenska vlada sposobna organizirati se in prevzeti odgovornost v trenutkih, ko je potrebna enotnost. Očitno pa ni sposobna organizirati se ali nima dovolj poguma, ko je potrebna različnost kot  osnovni pogoj za nastanek kvalitete in s tem rasti gospodarstva..."

 

Primer problema, ki ga je treba nujno reševati, kjer je potrebna enotnost ne samo vlade, ampak vseh institucij, je sedaj begunska (migrantska) kriza. Ta je prišla od zunaj, na njene vzroke ne moremo vplivati, a o njih tudi nimamo kaj modrovati. Moramo le reagirati enotno, po pripravljenem načrtu, kot smo znali leta 1991.

 

Primer problema, kjer pa bi morali kot pameten gospodar problem reševati na omenjeni posvetovalen, deliberativen način, so denimo izrazita neskladja, zagate, nepravilnosti med dvema osnovnima poloma v družbi, to je, najbolj enostavno povedano, med tistimi državljani, ki dobivajo dohodek od državnega korita, in vsemi ostalimi, ki ga ne dobivajo! Ta primer ima v tem trenutku kar nekaj izrazitih podprimerov, od akutnega primera nepravilnosti na fakultetah z izplačevanjem dodatkov na t.i. stalno pripravljenost, do vedno ponavljajočega se absurda visokih plač direktorjev javnih zavodov in agencij itd., da o stavki policajev niti ne govorimo.

 

A ni namen tega zapisa spuščati se v posamezne probleme, ampak ostati pri vprašanju, kdaj javni problem reševati na prvi, hierarhični način, kdaj pa na drugi, posvetovalni. Dodatno pa ostaja vprašanje, kako reševati problem na omenjeni drugi, posvetovalni način.

 

Država bi morala imeti pripravljene načrte oz. izračune (shranjene v "predalu", da se slikovito izrazim), kaj je njen interes za čim več ključnih primerov oz. problemov. Pri mnogih problemih lahko rečemo tudi narodnogospodarski interes. Pa na primer tudi za naravne katastrofe, ki nas lahko doletijo; od poplav, potresov, suše ipd. (za kar seveda upam, da država za te primere pa že ima načrte) pa do že omenjenega problema beguncev (migrantov). Ob tem primeru, ki je nastal zelo nepričakovano, in seveda nismo mogli imeti pripravljenih načrtov, pa bi se morali lotiti načrtov čim prej, takoj na začetku krize. Pametna, razvojno usmerjena, v varstvo svojih državljanov usmerjena država pač dela in ima shranjene v "predalu" take načrte in izračune! Zato je velikokrat cinično postavljeno vprašanje "kaj je sploh narodnogospodarski interes?", v resnici nepravo, škodljivo, ker zapira poti reševanja problemov skupnosti, naše države.

 

Vsi takšni javni problemi, za katere bi morali imeti pripravljene načrte in izračune, se bi morali reševati na prvi način, z vodjo, potem hierarhijo odgovornosti, predvsem pa enotnostjo vseh institucij v državi; javni problemi, ki pa nimajo oz. je njihov karakter tak, da ne morejo imeti izdelanih načrtov in izračunov, pa bi se morali reševati na drugi, posvetovalni način.

 

Ostaja mi še odgovor na dodatno vprašanje, kako reševati javne probleme na posvetovalni način. Tu pa smo na žalost še na slabšem, kot smo bili oktobra 1991; kot sem napisal takrat v omenjenem članku, zapišem še enkrat: slovenska vlada ni sposobna organizirati se ali nima dovolj poguma, ko je potrebna različnost kot osnovni pogoj za nastanek kvalitete...

 

Odgovor pa je: slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov. Druga pot, ki edina preostane, pa je dolgotrajna in mukotrpna, to je, "naučiti dovolj veliko število državljanov, kaj je demokracija" (cit. Thomas Jefferson okoli leta 1800), da se jih bo "čim več opogumilo in se demokracijo tudi šlo" (cit. Abbie Hoffmann leta 1968).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
11
23.06.2019 21:09
Ideja, ki se pojavlja v zadnjem času, da je Slovenija otok demokracije v morju fašističnih, nacističnih, avtoritarnih, ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
S časom je vsaka beseda, ki je bila vključena v vizualno umetnino, postala prerokba
3
22.06.2019 23:59
Največja nevarnost za vsako skupnost je, ko se elite začnejo odmikati od umetnosti. Danes gledamo proces, ko so politične elite ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
6
21.06.2019 01:04
Objavljamo prvo v seriji zgodb nove rubrike Poletno branje. K sodelovanju smo povabili nekaj zelo zanimivih avtorjev, ki bodo na ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Duševni profili slovenskih voditeljev: Od literarne republike prek poklicnih revolucionarjev do Marjana Šarca
15
18.06.2019 20:00
Prepričan sem, da bi bil slovenski prelom s socialistično in balkansko miselnostjo bistveno bolj temeljit, ko bi na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
O izbiri sodnikov Ustavnega sodišča: Zakaj mislim, da je Rok Čeferin izvrsten kandidat
13
17.06.2019 21:18
V naslednjih dneh bo predvidoma ponovno izbran novi ustavni sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Sam sem bil v ... Več.
Piše: Anže Erbežnik
Vsak planet ima svojo svetlobo, vsak človek ima svojo svojo barvo, ki jo brani pred nasilno zatemnitvijo
2
15.06.2019 23:00
Ponavadi v hotelskih sobah snamem sliko z zidu in jo obrem proti steni, ker ne morem prenesti njene grdote. Zjutraj pa, še ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dvojnosti: Za politično stanje v Sloveniji smo krivi mi, državljani Slovenije
10
10.06.2019 20:06
Ko spregovorim ta stavek, me vsi znanci in neznanci - predvsem pa anonimni komentatorji - začudeno ali pa posmehljivo ... Več.
Piše: Miha Burger
Muslimani v Veliki Britaniji ostro protestirajo proti LGBT vzgoji
6
09.06.2019 12:30
Pa se je začelo. Angleški mediji - tudi mainstream , da ne bo pomote - že nekaj tednov poročajo o muslimanskih protestih pred ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Ateizem je ena od oblik verovanja; je vrlina, ki se manifestira s svobodo.
0
08.06.2019 23:59
Filmska pripoved: Preporod je temen narativen film, ki ga je scenarist in režiser Paul Schreder časovno vmestil v sedanji čas, v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čast in pogum: Ko življenje v izgubi ne vidi več izgube
32
03.06.2019 00:30
Na letošnjem Beneškem bienalu (La Biennale di Venezia) jeparkirana barka, ki je pred tremi leti potegnila v smrt okrog 800 ... Več.
Piše: Majda Širca
Zakaj imajo Slovenci veliko raje Ruse in Kitajce kot pa Američane
11
02.06.2019 13:12
Zakaj je podoba Združenih držav Amerike slaba pri nas? Ker o ZDA vemo veliko več kot o Rusiji in Kitajski. In zakaj o ZDA vemo ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Slovo od Lučke, borke proti slovenskemu mentalnemu diletantizmu
2
02.06.2019 07:00
Vsaka generacija si želi ukinitve predhodne, ki jo je spočela. Če ji že ne želi popolnega izničenja, pa jo hoče vsaj ponižati! ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropa po Evropi: Nesodelovanje proevropskih sil bo voda na mlin nacionalistov in populistov
10
30.05.2019 14:00
Okrepljena prisotnost nacionalistov in populistov v Evropskem parlamentu jim bo omogočila, da bodo pomembno vplivali na ... Več.
Piše: Božo Cerar
Evropa po Evropi: Zakaj so za Slovence evropske volitve - tuje volitve
4
29.05.2019 20:59
Rezultati evropskih volitev so tudi razveseljivi, saj so - ne glede na LMŠ, ki je novinka v liberalni skupini ALDE - nagradili ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Evropa po Evropi: Nova Evropska unija in čas neizogibnih sprememb
7
28.05.2019 12:00
Kakšno Evropsko unijo želimo Evropejci? V kakšni želimo živeti v prihodnje? Kakšna Unija lahko tekmuje na globalni ravni s ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Evropa po Evropi: Kaj so prinesle volitve v Evropski parlament in kaj odnesle
16
27.05.2019 19:00
V tem tednu bomo na portalu+ objavili serijo prispevkov o prihodnosti Evrope, ki bi jo lahko napovedali na podlagi rezultatov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj se zgodi, ko Evropa razpade? Merklova ugasne luč in reče: "Gute Nacht!"
5
26.05.2019 21:15
Nad Nemčijo in Evropo, celo nad Ameriko, to se pravi nad zahodno civilizacijo se zbirajo črni oblaki. Analitiki in novinarji - ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Ikone so osrednja kulturna in umetniška sila človeštva
2
25.05.2019 21:15
Zakaj je ikona tako pomembna in posebna v vzhodni krščanski umetnosti? Zakaj so ikone tako varovane, zaščitene? Zakaj, recimo, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Stopila sem iz cone ugodja. Vem, kaj hočem: Čisto. Skupaj. Zdaj.
23
20.05.2019 20:50
Vstopila sem v politiko, četudi si tega nisem nikoli želela. Dovolj imam čakanja na spremembe. Dovolj vsakokratnega pričakovanja ... Več.
Piše: Urša Zgojznik
Vzporedna država
33
19.05.2019 20:56
Vzporedna država pomeni hkratni obstoj dveh držav: pravne in njej vzporedne. Medtem ko prva zamejuje reševanje družbenih in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
Uredništvo
Ogledov: 6,059
02/
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,718
03/
Duševni profili slovenskih voditeljev: Od literarne republike prek poklicnih revolucionarjev do Marjana Šarca
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,497
04/
O izbiri sodnikov Ustavnega sodišča: Zakaj mislim, da je Rok Čeferin izvrsten kandidat
Anže Erbežnik
Ogledov: 2,104
05/
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
Uredništvo
Ogledov: 2,733
06/
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,531
07/
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,220
08/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
Uredništvo
Ogledov: 1,327
09/
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
Uredništvo
Ogledov: 692
10/
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
Igor Mekina
Ogledov: 1,990