Komentar

Samo prestrašena vlada beži pred civilno družbo in aktivnimi državljani

So trenutki, ko je potrebno hitro, učinkovito, na osnovi pripravljenega načrta, po uveljavljeni hierarhični metodi vodenja reševati javni problem, ki je zadel mojo domovino. So pa tudi javni problemi, ki jih je potrebno reševati na posvetovalni način, tudi z upoštevanjem strokovne civilne družbe in tudi z ugotavljanjem volje aktivnih državljanov.

31.01.2016 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   vlada   dialog   instiutucije   platforma   demokracija   jefferson   hoffmann

Foto: Alex Ogle

Danes smo na slabšem, kot smo bili leta 1991. Slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov.

Podobno sem zapisal v svojem članku z naslovom Slovenian Quality, objavljenem v reviji Media Marketing oktobra 1991: "Je trenutek, ko je potrebna enotnost in je trenutek, ko je potrebna različnost. Ti trenutki se menjujejo kot  utrip in utrip je bistvo življenja. Moramo znati organizirati pogoje življenja v obeh  trenutkih, biti sposobni dojeti ločnico med njima. Očitno je slovenska vlada sposobna organizirati se in prevzeti odgovornost v trenutkih, ko je potrebna enotnost. Očitno pa ni sposobna organizirati se ali nima dovolj poguma, ko je potrebna različnost kot  osnovni pogoj za nastanek kvalitete in s tem rasti gospodarstva..."

 

Primer problema, ki ga je treba nujno reševati, kjer je potrebna enotnost ne samo vlade, ampak vseh institucij, je sedaj begunska (migrantska) kriza. Ta je prišla od zunaj, na njene vzroke ne moremo vplivati, a o njih tudi nimamo kaj modrovati. Moramo le reagirati enotno, po pripravljenem načrtu, kot smo znali leta 1991.

 

Primer problema, kjer pa bi morali kot pameten gospodar problem reševati na omenjeni posvetovalen, deliberativen način, so denimo izrazita neskladja, zagate, nepravilnosti med dvema osnovnima poloma v družbi, to je, najbolj enostavno povedano, med tistimi državljani, ki dobivajo dohodek od državnega korita, in vsemi ostalimi, ki ga ne dobivajo! Ta primer ima v tem trenutku kar nekaj izrazitih podprimerov, od akutnega primera nepravilnosti na fakultetah z izplačevanjem dodatkov na t.i. stalno pripravljenost, do vedno ponavljajočega se absurda visokih plač direktorjev javnih zavodov in agencij itd., da o stavki policajev niti ne govorimo.

 

A ni namen tega zapisa spuščati se v posamezne probleme, ampak ostati pri vprašanju, kdaj javni problem reševati na prvi, hierarhični način, kdaj pa na drugi, posvetovalni. Dodatno pa ostaja vprašanje, kako reševati problem na omenjeni drugi, posvetovalni način.

 

Država bi morala imeti pripravljene načrte oz. izračune (shranjene v "predalu", da se slikovito izrazim), kaj je njen interes za čim več ključnih primerov oz. problemov. Pri mnogih problemih lahko rečemo tudi narodnogospodarski interes. Pa na primer tudi za naravne katastrofe, ki nas lahko doletijo; od poplav, potresov, suše ipd. (za kar seveda upam, da država za te primere pa že ima načrte) pa do že omenjenega problema beguncev (migrantov). Ob tem primeru, ki je nastal zelo nepričakovano, in seveda nismo mogli imeti pripravljenih načrtov, pa bi se morali lotiti načrtov čim prej, takoj na začetku krize. Pametna, razvojno usmerjena, v varstvo svojih državljanov usmerjena država pač dela in ima shranjene v "predalu" take načrte in izračune! Zato je velikokrat cinično postavljeno vprašanje "kaj je sploh narodnogospodarski interes?", v resnici nepravo, škodljivo, ker zapira poti reševanja problemov skupnosti, naše države.

 

Vsi takšni javni problemi, za katere bi morali imeti pripravljene načrte in izračune, se bi morali reševati na prvi način, z vodjo, potem hierarhijo odgovornosti, predvsem pa enotnostjo vseh institucij v državi; javni problemi, ki pa nimajo oz. je njihov karakter tak, da ne morejo imeti izdelanih načrtov in izračunov, pa bi se morali reševati na drugi, posvetovalni način.

 

Ostaja mi še odgovor na dodatno vprašanje, kako reševati javne probleme na posvetovalni način. Tu pa smo na žalost še na slabšem, kot smo bili oktobra 1991; kot sem napisal takrat v omenjenem članku, zapišem še enkrat: slovenska vlada ni sposobna organizirati se ali nima dovolj poguma, ko je potrebna različnost kot osnovni pogoj za nastanek kvalitete...

 

Odgovor pa je: slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov. Druga pot, ki edina preostane, pa je dolgotrajna in mukotrpna, to je, "naučiti dovolj veliko število državljanov, kaj je demokracija" (cit. Thomas Jefferson okoli leta 1800), da se jih bo "čim več opogumilo in se demokracijo tudi šlo" (cit. Abbie Hoffmann leta 1968).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
0
18.11.2019 20:00
Kongresni val je zaenkrat zajel zgolj koalicijo - od SMC in SD, do upokojenske stranke -, a bo sčasoma zagotovo pljusknil tudi ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
13
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
1
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
11
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
15
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
19
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Evropa med neizprosno demografijo in "zarukanim nacionalizmom": Ali slovenski narod odmira?
21
05.11.2019 00:34
Demografska gibanja v Evropi so v glavnem alarmantna in vzbujajo upravičene skrbi. Če odmislimo Kosovo, potem se evropske države ... Več.
Piše: Anej Sam
Klinični center kot mikrokozmos slovenske države: insajderski esej o negativni selekciji
12
03.11.2019 22:00
Pričujoči tekst pozorno preberite, saj se v njem skriva posebno, presenetljivo sporočilo, ki je povezano z datumom objave: ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Yoko Ono & Marina Abramović: Bolje je biti oseba en dan, kot senca tisoč let.
10
02.11.2019 21:00
Bistvena razlika med umetniškim delomYoko Ono(1933) inMarino Abramović(1946) je v tem, da Yoko Ono proizvaja umetniške dogodke, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Britanski davkoplačevalci se ne dajo: Levičarska zloraba besed in "Mala rdeča knjižica"
13
27.10.2019 19:00
V politiki so levičarji že od nekdaj dobri pri izkrivljanju besed. Zgodovinska so bila profit pomeni izkoriščanje, kapitalizem ... Več.
Piše: Keith Miles
Korupcija za telebane: Kratek priročnik o korupciji in provizijah na Slovenskem
7
27.10.2019 09:00
Komentarji mojih zadnjih dveh prispevkov naportalu+so me vzpodbudili, da napišem nekaj o poslovnih navadah v Sloveniji.Nisem ne ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Mi, umetniki levi anarhisti, težko sprejmemo idejo, da je kultura največja vrednota
2
26.10.2019 21:20
Bralec, samo pomisli, kakšna mega skladovnica informacij je vpeta v digitalno vesolje. Vsako sekundo se širi. Točno to vesolje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
32
25.10.2019 14:00
Boris Vezjak ni znan in ne pomeni ničesar nikomur, vendar je v sebi osredotočil vso bedo filozofije. Ponazarja stanje prodanih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
David Tasić (1962-2019)
3
24.10.2019 22:24
O vsem skupaj bi bilo lažje posneti film kot pisati. Na srečo je bila večina prizorov naših skupnih osemdesetih polna ... Več.
Piše: Franci Zavrl
Stati inu obstati: Proces impeachmenta zoper Donalda Trumpa prehaja v novo fazo
5
23.10.2019 22:04
Impeachment je v Združenih državah ponovno dobil zagon. Ankete javnega mnenja mu postajajo naklonjene, kar budno spremljajo tako ... Več.
Piše: Božo Cerar
Konec mita o dobrem ustavnem sodišču: Primer Accetto in moralna integriteta sodnikov
45
22.10.2019 23:15
Prilika o dveh ustavnih sodnikih, od katerih eden laže, drugi pa na laž opozori javnost, ne bi smela predstavljati večje moralne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Katalonska neodvisnost: V Evropo prek Madrida ali Barcelone?
26
20.10.2019 19:00
Zunanji ministerMiro Cerarnajbrž ni dobro vedel, kaj govori, ko je španski policijski in pravosodni teror v Kataloniji razglasil ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,336
02/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 2,337
03/
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
Shane Quinn
Ogledov: 1,828
04/
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
Tino Mamić
Ogledov: 1,810
05/
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
Uredništvo
Ogledov: 2,082
06/
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,475
07/
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
Božo Cerar
Ogledov: 1,289
08/
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
Angel Polajnko
Ogledov: 1,554
09/
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 8,957
10/
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
Shane Quinn
Ogledov: 544