Komentar

Živimo v času, ko je vse, kar doživljamo, nasprotno svobodi

Antonin Artaud meni, da ne more biti umetniškega dela, če v njem ni nameščenega strahu, kuge in metafizke. Človeštvo igra strastno stanje planetarne miltantne skupnosti. Artaudovi narkomanski obredi določijo novo permisivno gledališko blaznost, ki se jo je naučil od Alfreda Jarryja, avtorja Kralja Ubuja.

07.02.2016 06:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   kralj ubu   alfred jarry   antonin artaud   judith malina   mark pauline

Foto: SNG Drama / Peter Uhan

Duh časa opogumlja umetnika, da se izpostavi s takšnimi instrumenti, ki so bili še pred kratkim nedostojni.

1. Pred nami je Prešernov dan. Moj izbor iz Prešernovih poezij: Kam, Memento mori.

2. Za nami je festival klubske mlade glasbe Ment. Moj favorit: Makrohang.

3. Za nami je premiera gledališke predstave Kralj Ubu v ljubljanski SNG Drami. Moj spust po gledališkemu XX. stoletju do Alfreda Jarryja, avtorja Kralja Ubuja, je: Mark Pauline (I.), Julian Beck in Judith Malina (II.), Antonin Artaud (III.).

 

 

I.

 

Smo v predmestju ameriškega velemesta, na bencinski črpalki, med množico črpalk. Bencinskem servisu se je v velikanskem hrupu približeval ogromen, velikanski stroj, daljinsko vodena industrijska žival, ki se je premikala po gosenicah. Na mašini neznanega izvora je bila nameščena množica topovskih cevi. Nič hudega sluteči uporabniki bencinske črpalke so otrdeli, ob strelih večtonskega giganta so se zgrozili. Topovske cevi so jih zasule z odsekanimi piščančjimi kremplji. Na tisoče, na stotisoče piščančjih krempljov je prekrilo ploščad črpalke. Situacija je bila tako nerealna, da je bilo v tistem trenutku nemogoče razumeti smisel dogajanja. Tudi če bi ga razumeli in povezali zaporedja, ki so se zvrstila, ne bi mogli razumeti, kaj počne človeško zapestje med piščančjimi kremplji.

 

Med gledališko predstavo za slučajne gledalce na becinski črpalki je režiserju Marku Paulineju odtrgalo roko. Zapestje so kasneje našli, ga shranili v polivinilsko vrečo ter mu ga v kliničnem centru prišili na štrcelj. Tisti dan, leta 1982, je Mark prvič med predstavo eksperimentiral z raketnim gorivom. To se je izkazalo za usodno in ikonično. Preden je šel Mark Pauline študirat umetnost na Eckerd College, je bil vpisan na vojaško akademijo, na smer robotistika.

 

ZDA so res nenavadna država!

 

Njegova profesorica angleškega jezika na vojaški šoli je bila fanatična poznavalka Bertolda Brechta, ki je svojo strast prenašala na svoje študente tako intenzivno, da je bila logična posledica, da se je občutljivi Mark prepisal na umetniško akademijo, smer gledališče.

 

Markov subkulturni krog je bil zbran okrog benda Dead Kennedys, njegovo gledališče pa je imenoval Survival Research Laboratories.

 

 

II.

 

Na pariški Sorboni se je leta 1968 zbrala tisočglava študentska publika. Pred univerzo je stala strnjena vrsta oboroženih uniformirancev. Več kot očitno je bilo, da uniformirancev z dogodkom ni povezoval skupni umetniški interes. Njihovi ovaduhi so bili v dvorani pripravljeni sprožiti vstop uniformirancev v gledališko dvorano. Toda iz razvoja dogodkov bo postalo več kot razvidno, da bodo postali najbolj nenavadno občinstvo vseh časov. Postali bodo občinstvo predstave, iz katere bo na veke vekomaj sevala materalizirana, očem vidna svoboda.

 

Tisti dan se je na Sorboni odigrala prva in zadnja nenasilna revolucija na svetu.

 

Francoski žandarji in njihovi ovaduhi bi se lahko tistega dne razjokali nad svojo bedno eksistenco. Zakaj pa to ne bi bilo mogoče? Saj so tudi francoski žandarji ljudje, mogoče celo občutljivi moški. Za moške koreografije gre! Na začetku predstave Paradise now! so stali igralci v spodnjem perilu pred občinstvom, napetost v prostoru je bila religiozna. Takšna, ki zareže zrak, tik preden se bo začela liturgija. To metodo so religije prevzele iz gledališkega vademekuma takrat, ko sta bila gledališka umetnost in religiozno obredje še eno in isto, v skupni obliki. To vedenje je odzvanjalo tudi med menjavo noči v globoko noč na Sorboni.

 

Nekaj mesecev kasneje se bo nebo zrušilo človeštvu na glavo. Toda to je že druga pripoved.

 

Na odru je MC nagovoril avditorij: "Prepovedali so nam na odru kaditi pipe s hašišem, vam tega ne morejo. Prepovedali so nam uživati LSD na odru, vam tega ne morejo preprečiti. Prepovedali so nam spolno občevati na odru, vam tega ne morejo preprečiti. Povejte mi, kakšen smisel ima revolucija brez vsesplošnega spolnega občevanja? Vam nihče ne more preprečiti spolnega občevanja v dvorani. Vi ste svobodni, pomagajte nam, da se bomo osvobodili tudi mi."

 

Občinstvo se je sleklo, dionizični opijati so se vlivali v lepa in pametna telesa. Tisoč in več gledalcev se je zalizalo z igralci, prepletlo se je v največji spolni akt vseh časov. Vsi so se zlili v eno, oba spola in transspol, brez vseh zadržkov, v eno in isto. V vrhovno. V svobodo!

 

Tisti, ki niso vstopili v svet svobode, so več kot očitno obviseli na obrobju predstave, nenačrtovano so postali gledalci. Postali so brutalno vidni, trotasti troli. Taki neumni troli. Postali so gledalci svobode. Abstrakcija in figurativnost sta zaživeli istočasno. Je to sploh mogoče? Mogoče, zgodilo se je za vekomaj na Sorboni. Julian Beck in Judith Malina iz gledališča Living Theater sta se veselila duha časa. Ko so imeli naslednjo ponovitev na Ediburškem festivalu, sploh ni bilo potrebno publike pozvati k spolnem aktu, v dvorani so že pred začetkom predstave vsi spolno občevali.

 

Antonin Artaud je ena od osrednjih referenc Living Theatra. Kritika se je spraševala, če je to gledališče, kaj je potem Shakespeare?

 

 

III.

 

Leta 1931 Antonin Artaud prvič v življenju vidi tradicionalni balijski ples na kolonialni razstavi v Parizu. Ta ga je tako brezprizivno prevzel, da se nikoli več ni mogel vrniti v zahodno projekcijo protagonistovega in antagonistovega in njunega individualnega istovetenja. Kolektivni balijski ples je za Antonina Artauda postal osrednji spolni ritual, ki ga izvajajo samo moški. Kolektivna situacija balijske ritualnosti prekriva ritmično funkcijo moške neskončnosti. Antonin Artaud se zavzema za kerubina; nekoga, ki nima več spola.

 

V vsakem plesnem jeziku so nameščene konstrukcije in ekspresije. Eros družbene reprodukcije je sinonim za gledališko obsesivnost. Na koncu procesa pa sistem silnic telesnosti proizvaja izris kolektivne smrti.

 

"Živimo v času, ko je vse, kar doživljamo, nasprotno svobodi", zapiše: "režija je ritmična sodba mesene telesnosti!" V njej vidi hitrost med odigranim in izdihanim. V navalu samokaznovanja Artaud celo misli, da je on tisti, ki je v münchenski pivnici prenesel vse moške informacije neposredno iz oči v oči Adolfu HitlerjuZaradi tega nevarnega obsesivnega razumevanja hitlerjanske obrednosti ga izključijo iz komunističnega nadrealističnega gibanja.

 

Antonin Artaud meni, da ne more biti umetniškega dela, če v njem ni nameščenega strahu, kuge in metafizke. Človeštvo igra strastno stanje planetarne miltantne skupnosti. Artaudovi narkomanski obredi določijo novo permisivno gledališko blaznost, ki se jo je naučil od Alfreda Jarryja, avtorja Kralja Ubuja. Antonin Artaud je rojen istega leta, ko prvič uprizorijo Ubuja, leta 1896. Od leta 1927 do leta 1930 je ustanovil gledališče z naslovom Alfred Jarry.

 

Igralec, ki igra očeta Ubuja, mora izrisati reliefno obliko vloge, okužen mora biti z vlogo. Igralčeva osebna obeležja ozaveščenih identifikacij. Ubu mora preigrati vse registre in tonalitete komičnih tekstualnih persiflaž. Ko padamo po gledališkem XX. stoletju gledališča, nenehno iščemo poudarke v temnem in ostrem smehu. Iščemo "Novum organum".

 

Duh časa opogumlja umetnika, da se izpostavi s takšnimi instrumenti, ki so bili še pred kratkim nedostojni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
4
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
15
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Škandal Prešernove nagrade: "Le čevlje sodi naj kopitar"
15
15.02.2023 20:00
Paradoks je tudi v tem, da se je to zgodilo prav na predvečer Prešernovega dne in v tako skrajnem nasprotju z izjemno vsebino ... Več.
Piše: Andrej Jemec
V tretje gre rado? O slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta
13
14.02.2023 20:00
Še nekaj mesecev je ostalo do glasovanja o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za leti 2024-2025. Za ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.379
02/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.739
03/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.726
04/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.682
05/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.301
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.066
07/
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.088
08/
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
Valerio Fabbri
Ogledov: 769
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 328
10/
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.861