Komentar

Gagarinova skrivnostna fotografija: naši proti našim

Tudi Slovenci smo vesoljska nacija. Predvsem s Hermanom Potočnikom Noordungom in z njegovo knjigo Problem vožnje po vesolju.

21.02.2016 15:27
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   jurij gagarin   vostok   vesolje   zemlja

Foto: arhiv Portala PLUS

Zavest in fizična prisotnost človeka na Zemljinih bližnjih orbitah sta človeštvu problikovali vsa merila doživljanja naše planetarne celote. Z medijsko posredovanim pogledom skozi objektiv fotoaparata ali kamere se je demokratiziral pogled vsega človeštva, ki ga doživljajo v realnem samo izbrani. Prek direktnega prenosa doživljamo demokratično celoto. Zato je neusmiljeno pomembno kakšna je posredovana slika o nas samih.

Dr. Valerij Sivolap je v Zvezdnem mestecu direktor oddelka, zadolženega za znanstvene eksperimente na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ki je ta trenutek vpeta na nizko orbito na višini 400 km nad zemeljskim površjem. Skupaj sedimo na ZRC SAZU v Ljubljani. Poleg Valerija je v svečani mali dvorani Sazuja še Igor Rudajev, direktor oddelka za mednarodne odnose Središča za usposabljanje kozmonavtov Jurija Gagarina (CPK). V sosednjem predprostoru so še kustodinja dr. Elena Jesina in organizitorka Elena Dašina, skupaj z Olegom Zaharovim, ki skrbi v Zvezdnem mestecu za izobraževalni Kozmocenter mladih.

 

Smo uro pred tiskovno konferenco za razstavo z naslovom Objektivi in podnaslovom: pol stoletja snemanja in fotografiranja v vesolju. Otvoritev razstave bo naslednji dan, 19. februarja 2016 ob 18:00 v Ksevtu v Vitanju. Vsi organizacijski problemi okrog tiskovne konference so že za nami, tudi razstava v Vitanju je že postavljena, tako, da smo vsi skupaj v območju varnega. Gospa Alenka Koren iz Zrc Sazuja je briljantno vse pripravila tako, da smo v relativno nenapetem intervalu. Smo v vmesnem času čakanja. Temu primeren je bil tudi naš pogovor.

 

Z Valerijem in Igorjem smo tematizirali prve filmske posnetke in fotografije, posnete iz vesolja na Zemljo. To je bila sicer tudi tema tiskovne konference. Predvsem smo se pogovarjali o prvem posnetku, ki ga je naredil kozmonavt German Titov. Ta posnetek je pomemben tudi zato, ker je ključen za našo razstavo Objektivi v Ksevtu.

 

Letos se spominjamo petinpetdesetletnice, ko je bil narejen prvi posnetek iz vesolja proti Zemlji!

 

Dvaintrideset originalnih kamer in fotoaparatov, med katerimi so bili mnogi med njimi v vesolju, vse to so zgodovinski artefakti najvišje muzealične stopnje. Takšne vrste artefakti so to, da bi si jih želeli imeti na svojih razstavah vsi najboljši muzeji na svetu. Verjamem, da če bi videli razstavo v Vitanju, da bi nam zavidali.

 

Prvi posnetek v zgodovini človeštva iz vesolja na Zemljo, posnet s filmsko kamero Konvas, je bil opravljen na drugem poletu v vesolje, ki ga je posnel kozmonavt German Titov 6. avgusta leta 1961 iz vesoljskega plovila Vostok 2. Točno tisto kamero, s katero je vadil na pripravah za polet, lahko vidimo na razstavi Objektivi. Poleg tega lahko vidimo originalno okno Vzor, skozi katerega je Titov posnel prvi kader in fotografije. Vsi motivi, ki smo jih imenovali v pogovoru, so bili kasneje pomemben del tiskovne konference. Kot takšne smo jih tudi izpostavili. Tiskovna konferenca je bila več kot eno uro dolga, podprta z mnogimi vprašanji iz avditorija, kar je zelo netipično v naši medijski pokrajini.

 

Do tukaj je tekla beseda o kozmonavtu Germanu Titovu. Od zdaj naprej pa bo tekla beseda o posebni fotografiji, katere motiv je bil Jurij Gagarin in je ni na razstavi. Pravzaprav je to komični moment, ki ga na tiskovni konferenci nisem imenoval, pa sem si ga zelo želel izpostaviti. Zato ga bom opisal v komentarju.

 

Še vedno smo v vmesnem času pred tiskovno konfrenco. Valerija in Igorja vprašam, če poznata portretno fotografijo Jurija Gagarina v hokejskem dresu. Sam sem jo videl samo enkrat na raketnem izstrelišču v Bajkanurju in nikoli več. Fotografija se mi je zelo zarezala v zavest, ker je sprožila v meni pomembna poklicna vprašanja, predvsem o fenomenu  identifikacije, pa tudi o kulturnih problemih in o metodoloških vzorčenjih spojnih mehanizmov, ki jih proizvajajo in vzpostavljajo kulture. Predvsem kulture vesoljskih nacij.

 

Digresija: Tudi Slovenci smo vesoljska nacija. Predvsem s Hermanom Potočnikom Noordungom in z njegovo knjigo Problem vožnje po vesolju.

 

Konec digresije.

 

Na tem mestu sem jima začel opisovati motiv črno-bele fotografije: na njej je bil kozmonavt Jurij Gagarin, oblečen v hokejski športni dres. V rokah je imel hokejsko palico in cigareto v ustih. Iz fotografije se je dalo razbrati, da je stal na zamrznjenem jezercu. Najverjetneje v Zvezdnem mestecu. Tisto, kar me je vznemirilo na tej fotografiji, je bil napis na Gagarinovem dresu. Bil je atipičen, na njem je pisalo v čiriličnem pismu: Naši! V naslednjem trenutku me je zanimalo, kaj je pisalo na nasprotnikovih dresih.

 

 

 

Ko sem opisal fotografijo, sta se oba naenkrat zasmejala. Igor je namignil Valeriju naj mi le pove "veliko" skrivnost Zvezdnega mesteca. Dr. Valerij Sivolap je poleg svoje službe, ki jo opravlja, tudi glavni trener ljubiteljske hokejske skupine Naši. S kakšnim ponosom mi je to povedal, si ne morete predstavljati. Lansko leto so bili v Sočiju med vsemi ruskimi ljubiteljskimi hokejskimi skupinami prvi. Takoj me je povprašal, če obstaja v Sloveniji hokejska skupina, ki bi hotela z njimi odigrati tekmo v Zvezdnem mestecu. Ker se na šport čisto nič ne spoznam, sem mu obljubil, da se bom pozanimal.

 

V resnici me je predvsem zanimalo, kakšen napis so imeli na dresih nasprotniki Naših.

 

Ker: zavest in fizična prisotnost človeka na Zemljinih bližnjih orbitah sta človeštvu problikovali vsa merila doživljanja naše planetarne celote. Z medijsko posredovanim pogledom skozi objektiv fotoaparata ali kamere se je demokratiziral pogled vsega človeštva, ki ga doživljajo v realnem samo izbrani. Prek direktnega prenosa doživljamo demokratično celoto. Zato je neusmiljeno pomembno kakšna je posredovana slika o nas samih. Najbolj pa slika o tistem, česar ne vidimo s prostim očesom. Ves tisti spekter, ki je prisoten, a ga ne moremo razbrati z našimi čutili. Zato je tako neusmiljeno pomembna tehnologija, ki mora biti podaljšek vsega tistega najboljšega v človeku in človeštvu.

 

Ko se ta spremeni iz orodja v orožje, nastopi kolaps človeškega.

 

Mi, človeštvo se nenehoma borimo proti nekulturi, proti divjanju na divjih teritorijih. Ker prostor, ki nima nima kulture, je prostor divjega primitivizma hitlerjancev in vsega neestetskega, nelepega na tem pitoresknem planetu Zemlja. Pogled ni več kino ali foto narativ, temveč je prehod, ki od nas zahteva, da se medijsko priključimo. Nastopi trenutek, ko se začnemo zavedati ogromnega mislečega o Naših. V planetu vidimo mislečo umetniško mišico. Ni samo naše telo veliko čutenje, temveč postane naše oko drseči organ.

 

To sem doživljal v trupu kozmonavtskega letala Iljušin 76, ko sem ležal na velikem optimalno zbrušenem steklu in gledal z višine 10 kilometrov dol na drsečo pokrajino pod seboj. Ko drsiš nad površino planeta, kmalu prepoznaš misleče. Planet je živo bitje, ki misli z našo pomočjo, to se vidi v mestih, hišah, ulicah, cestah, progah, vzorcih nižjega in višjega reda. Nič več ni združevanja nezdružjivega. Natančno vidna je povezanost neskončno nepovezljivega. To je danes že mogoče! Tudi zaradi tega je postmodernizem leta 1995 izdihnil. Zato pa je zelo pomebna nepredvidljivost. V presenčenju je nameščena živost komičnega.

 

Še vedno nam niso odvzeli naše gibljivosti in gibčnosti. Vsak dan se znova konceptualiziramo neodvisno od ideologije, ki je nameščena v državi, ki bi nas rada povezovala z njenimi hitlerjanskimi narativi. Vse je shranjeno v scenosledih bodočnosti. Vsi in vse sodelujemo v proizvodnji prostora. Naša telesa, tudi moje, so v osnovi izhodišče za proizvodnjo novih družbenh praks. Zato sem umetnik!

 

Nasprotnikovi skupini je bilo ime : Naši!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
0
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.924
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.883
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.220
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.124
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.194
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 848
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.880
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.836