Razkrivamo

Minister Žmavc zna z našim denarjem: za internet je pokuril 63.000 evrov!

Podjetje Domus, d.o.o. je za izvod revije Moja Slovenija porabilo astronomskih 8.000 evrov, za vzpostavitev spletne strani www.slovenci.si in neaktivna Facebook in Twitter profila pa kar 63.000 evrov! E-uprava, da te kap! Ministru brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu se očitno fučka za denarnice davkoplačevalcev.

01.03.2016 20:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   gorazd žmavc   domus   urad za slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: Mediaspeed

Glede na podcenjevalni odnos do medijev in javnosti, ki ga razkrivajo njegovi odgovori, je minister Gorazd Žmavc prepričan, da bo "zadevica" hitro minila in bo lahko v miru nadaljeval svoje ministrsko počitnikovanje in turistično pohajkovanje po svetu v imenu skrbi za našo diasporo.

Kot smo na Portalu PLUS razkrili že v začetku januarja, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi precej "nevidni" minister iz strankarske kvote Desusa Gorazd Žmavc, brez jasnih kriterijev zasebnikom nakazuje precejšnja denarna sredstva za storitve, ki bodisi nikoli niso bile izvedene bodisi so bile zelo pomanjkljivo izvedene. V nebo vpijoč primer je t. i. projekt komuniciranja s Slovenci po svetu, za katerega je Urad na podlagi nejasnih razpisnih kriterijev izbral podizvajalca, tj. podjetje Domus, d.o.o., ki je v lasti podjetnika Branka Krajnika, morda javnosti bolj znanega po mediju The Slovenia Times.

 

 

Projekt "Slovenci"

 

Za osvežitev spomina naj ponovimo nekaj dejstev: Žmavčev urad je podjetje Domus spomladi leta 2015 izbral na javnem razpisu kljub temu, da je imelo v obdobju pred objavo razpisa kar 6 mesecev blokirane vse račune in je bilo na spisku davčnih dolžnikov. Domus je kasneje sicer izredno pomanjkljivo izpolnjevalo obveznosti iz pogodbe, ki so se nanašale na izdajanje revije Moja Slovenija, vzpostavitev spletne strani www.slovenci.si ter osnovnih socialnih omrežij (facebook, twitter). Revijo Moja Slovenija je podjetje Domus s precejšnjimi mukami, ob zamujanju rokov in šibki vsebini le upelo izdati v dogovorjenih treh izvodih, "zataknilo" pa se je pri spletni strani in socialnih omrežjih.

 

 

Spletna stran do poletja 2015 sploh ni delovala, od takrat naprej pa na pogled oblikovalsko-tehnično zelo uboga stran deluje precej neažurno in nepopolno. V različnih rubrikah se pojavljajo enake novice, nekatere sploh ne delujejo, angleška verzija strani deluje le polovično. Poglavje zase so socialna omrežja; podizvajalec Domus je 15. junija lani uspel odpreti profil na Facebooku in Twitterju. Od tega datuma naprej do 27. avgusta 2015 je Domus uspel na FB profilu objaviti le 19 novic, od 27. avgusta 2015 do 20. januarja 2016 pa niti ene več.

 

 

Šele od tega datuma naprej, ki sovpada z našim razkritjem škandaloznega komuniciranja s Slovenci po svetu - kar najbrž ni naključje -, je zadeva postala bolj aktivna. In še beseda o Twiterju: profil Slovenci je v obdobju od junija 2015 do danes poleg dveh "robotskih" otvoritvenih "čivkov" zabeležil en (1) tweet, pa še tega ni prispeval podizvajalec Domus, ampak direktor podjetja Postojnska jama in znani slovenski podjetnik Marjan Batagelj.

 

 

Urad se požvižga na medije

 

Ko smo v začetku januarja 2016 Uradu poslali prva vprašanja o tem, kako je možno, da so podjetju Domus kljub očitnemu neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti v obdobju med aprilom in decembrom 2015 nakazali kar 87.000 evrov (!!!), smo si mislili, da gre morda za še nerodnost v državni upravi. Dopuščali smo možnost, da gre morda tudi za pomanjkljiv nadzor nad izvajanjem obveznosti podizvajalca, ki ga bodo prej ali slej uredili. Na to so sprva nakazovala tudi pojasnila Urada, ki nam je v odgovorih na vprašanja zatrdil, da delovanje podizvajalca tekoče spremljajo in da bodo temeljito preučili njegovo poročilo o delu, ki ga je moral oddati do 1. februarja 2016. Niso pozabili dodati, da bodo tudi ustrezno ukrepali.

 

Vendar smo še očitno močno zmotili. Na Urad smo namreč 15. februarja ponovno poslali vprašanja, in sicer glede ustreznosti poročila podjetja Domus o utemeljitvi stroškov projekta, dokazilih o porabi 87.000 evrov sredstev in ugotovitvah Urada glede izpolnjevanja njegovih obveznosti. Če ne bi šlo za vladni organ in porabo javnih sredstev, bi lahko rekli, da so bili njihovi odgovori smešni, celo otročji, toda dejansko gre za škandal. Kajti kljub očitni nenamenski porabi javnih sredstev ta vladni urad ščiti podizvajalca, torej podjetje Domus, minister Gorazd Žmavc pa se izogiba jasnim odgovorom ali celo neposredno laže o povsem očitnih dejstvih. Za ponazoritev in dokaz navedenega v nadaljevanju navajamo nekaj glavnih cvetk iz odgovorov ministra Žmavca.

 

 

63.000 evrov za splet in socialna omrežja?!

 

Na naše neposredno vprašanje, kakšna je bila struktura porabe sredstev za posamezno komunikacijsko orodje, torej, koliko naj bi Branko Krajnik porabil za izdelavo enega izvoda revije, koliko za vzpostavitev delovanja spletne strani in koliko za delovanja socialnih omrežij, nam je minister sporočil, da naj bi bil strošek izdelave enega izvoda revije 8000 evrov.

 

Ta številka razgalja celotno spornost delovanja Žmavčevega Urada in njegovega podizvajalca. Že sama višina postavke za ene izvod revije - 8000 evrov - kaže, da si jo je podizvajalec ali pa nekdo drug enostavno izmislil in jo nikakor ne more dokazati, čeprav bi bila ta pod nekimi pogoji resnega uredništva revije (dejansko več zaposlenih sodelavcev) in obsežnejše distribucije še nekako možna. Dejstvo pa je, da ima revija Moja Slovenija povprečno okoli 60 strani, večinoma je sestavljena iz prispevkov, ki temeljijo na javno dosegljivih virih, iz člankov je razvidno, da jo poleg redkih izjem sestavljajo občasni, amaterski novinarski sodelavci, natisnjena pa je v zgolj 1.500 izvodih.

 

Takšna mizerna revija glede na trenutne tržne cene nikakor stane 8000 evrov na edicijo, ampak to je še najmanjši problem celotne zgodbe. Če je Krajnik za tri edicije revije Moja Slovenija v letu 2015 porabil 24.000 evrov, pa nas je bolj zanimalo, kam je šlo ostalih 63.000 evrov.

 

Odgovor Urada razkriva jedro škandaloznosti celotne zgodbe:

 

"Višina postavke za tiskani medij je približno 8.000 EUR na edicijo, ostalo izvajalec opravičuje v namene izgradnje spletnega medija, izgradnje socialnega omrežja in medijske podpore."

 

Torej - gospod Branko Krajnik je za vzpostavitev amaterske, na pol delujoče spletne strani (ki jo za nekaj sto evrov v enem dnevu postavi povprečen študent ter za dodatnih sto ali dvesto evrov vsak dan polni z javno dosegljivimi vsebinami), za odprtje Facebook strani ter Twitter profila (ki v letu 2015 dokazano sploh nista delovala oziroma jih ni nihče upravljal) od Urada dobil 63.000 evrov.

 

 

63.000 evrov!!!

 

Šokantnih odgovorov upokojenskega ministra pa s tem še ni konec. Na naše vprašanje, zakaj podizvajalca ni opozoril na očitne kršitve in na popolno nedelovanje socialnih omrežij, smo dobili naslednji odgovor: 

 

"Socialna omrežja so delovala že prej, vendar je med izvajanjem projekta podjetje Domus zamenjalo partnerja v projektu, ki je skrbelo za tehnično izdelavo spletnega mesta. Z izbiro novega pogodbenega partnerja se je spremenil izgled spletnega mesta, prav tako pa so se nekatere vsebine spremenile, nekaj časa niso bile na voljo. Domena slovenci.si je zaradi same uporabe besede "Slovenci" registrirana na državnem strežniku, kjer zunanji izvajalci ne morejo neposredno spreminjati nastavitev, zaradi česar je ob spremembah prihajalo do neljubih zamud, za kar pa ne moremo neposredno kriviti izvajalca. Urad je ves čas bedel nad izvajanjem sprememb in opozarjal na dosledno izpolnjevanje obveznosti. Sedaj so vse vsebine vidne in delujejo."

 

Zdaj se res lahko upravičeno vprašamo, kdo je tu nor. Kdo nas ima za bebce?

 

Ob jasnem dejstvu, da socialna omrežja niso delovala (če bi minister sam ali kdo od njegovih sodelavcev na uradu pogledal na Facebook stran slovenci.si ali Twitter profil slovenci, bi to hitro tudi sam ugotovil), minister Žmavc mirno trdi, da so delovala. In še več:

 

"Po pogodbi je izvajalec do sedaj izvedel vse aktivnosti v obsegu, kot so bile prijavljene na razpisu. Kvaliteto sproti spremljamo  in nadziramo, z izvajalcem sodelujemo in ugotavljamo, da se kvaliteta izboljšuje."

 

Ko nas je na koncu zanimalo, ali je od podjetja Domus zahteval kakšna dokazila, kredibilne listine, račune za opravljene storitve, je priletela še zadnja cvetka. Pazite:

 

"Izvajalec nam je potrdil plačila računov s kopijami izpiskov iz transakcijskega računa svoje banke."

 

Torej ne z računi in pogodbami, ki bi izkazovali dejansko namensko porabo, ampak iz izpiski bančnega računa, kjer verjetno lahko najdemo vse od plačil goriva do WC papirja. Na podlagi vseh predstavljenih dejstev je očitno, da minister Žmavc dobesedno ne ve, o čem govori, saj nima pojma o projektu. Možna pa je še ena razlaga: da v dogovoru s podjetjem Domus na očeh javnosti "pere denar". Ali je to tisto, kar se dejansko dogaja v tej zgodbi?!

 

Glede na podcenjevalni odnos do medijev in javnosti, ki ga razkrivajo njegovi odgovori, je minister Gorazd Žmavc prepričan, da bo "zadevica" hitro minila in bo lahko v miru nadaljeval svoje ministrsko počitnikovanje in turistično pohajkovanje po svetu v imenu skrbi za našo diasporo. Gospod minister, naj vas malce razočaramo, kajti zadeva ne bo minila. Prišli ji bomo do dna. Tudi z obveščanjem organov, ki preganjajo kazniva dejanja v tej državi, in institucij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem korupcije!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
12
12.01.2022 20:55
Na ekonomskem področju se v zadnjem obdobju največ pozornosti namenja inflaciji, pri čemer še posebej izstopa rast cen ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
21
11.01.2022 19:00
Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana ... Več.
Piše: Uredništvo
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
2
10.01.2022 22:07
IZUM z zgodovinsko pogojenim in zavajajočim imenom Institut informacijskih znanosti se je po izločitvi iz Univerze v Mariboru ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
21
09.01.2022 23:01
V Ženevi se danes (10. januarja) začenjajo diplomatski pogovori med Rusijo in Združenimi državami Amerike, ki jim bodo čez dva ... Več.
Piše: Božo Cerar
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
14
07.01.2022 19:00
Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole ... Več.
Piše: Uredništvo
Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika
17
04.01.2022 23:05
22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Utemeljenost razkritij o pogojih vrhovnega sodnika Branka Masleše za opravljanje sodniške funkcije
24
28.12.2021 21:59
Prispevek je odziv na aktualna medijska razkritja novinarjev v smeri morebitnega neizpolnjevanja pogojev sodnika Vrhovnega ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo
20
19.12.2021 22:06
V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja ... Več.
Piše: Uredništvo
Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu
16
16.12.2021 21:04
Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nekaj mitov in legend o "mrtvem denarju" in milijardnih depozitih na naših bankah
10
12.12.2021 22:30
Od zbranih 23,8 milijard evrov depozitov prebivalstva banke namenijo 11,1 milijard za posojila nazaj ljudem (največ ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 2.770
02/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 1.305
03/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 1.557
04/
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
Simona Rebolj
Ogledov: 1.708
05/
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
Uredništvo
Ogledov: 1.229
06/
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
Božo Cerar
Ogledov: 1.142
07/
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
Bine Kordež
Ogledov: 833
08/
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
Tomaž Seljak
Ogledov: 681
09/
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
Milan Krek
Ogledov: 1.733
10/
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
Dragan Živadinov
Ogledov: 482