Razkrivamo

Minister Žmavc zna z našim denarjem: za internet je pokuril 63.000 evrov!

Podjetje Domus, d.o.o. je za izvod revije Moja Slovenija porabilo astronomskih 8.000 evrov, za vzpostavitev spletne strani www.slovenci.si in neaktivna Facebook in Twitter profila pa kar 63.000 evrov! E-uprava, da te kap! Ministru brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu se očitno fučka za denarnice davkoplačevalcev.

01.03.2016 20:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   gorazd žmavc   domus   urad za slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: Mediaspeed

Glede na podcenjevalni odnos do medijev in javnosti, ki ga razkrivajo njegovi odgovori, je minister Gorazd Žmavc prepričan, da bo "zadevica" hitro minila in bo lahko v miru nadaljeval svoje ministrsko počitnikovanje in turistično pohajkovanje po svetu v imenu skrbi za našo diasporo.

Kot smo na Portalu PLUS razkrili že v začetku januarja, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi precej "nevidni" minister iz strankarske kvote Desusa Gorazd Žmavc, brez jasnih kriterijev zasebnikom nakazuje precejšnja denarna sredstva za storitve, ki bodisi nikoli niso bile izvedene bodisi so bile zelo pomanjkljivo izvedene. V nebo vpijoč primer je t. i. projekt komuniciranja s Slovenci po svetu, za katerega je Urad na podlagi nejasnih razpisnih kriterijev izbral podizvajalca, tj. podjetje Domus, d.o.o., ki je v lasti podjetnika Branka Krajnika, morda javnosti bolj znanega po mediju The Slovenia Times.

 

 

Projekt "Slovenci"

 

Za osvežitev spomina naj ponovimo nekaj dejstev: Žmavčev urad je podjetje Domus spomladi leta 2015 izbral na javnem razpisu kljub temu, da je imelo v obdobju pred objavo razpisa kar 6 mesecev blokirane vse račune in je bilo na spisku davčnih dolžnikov. Domus je kasneje sicer izredno pomanjkljivo izpolnjevalo obveznosti iz pogodbe, ki so se nanašale na izdajanje revije Moja Slovenija, vzpostavitev spletne strani www.slovenci.si ter osnovnih socialnih omrežij (facebook, twitter). Revijo Moja Slovenija je podjetje Domus s precejšnjimi mukami, ob zamujanju rokov in šibki vsebini le upelo izdati v dogovorjenih treh izvodih, "zataknilo" pa se je pri spletni strani in socialnih omrežjih.

 

 

Spletna stran do poletja 2015 sploh ni delovala, od takrat naprej pa na pogled oblikovalsko-tehnično zelo uboga stran deluje precej neažurno in nepopolno. V različnih rubrikah se pojavljajo enake novice, nekatere sploh ne delujejo, angleška verzija strani deluje le polovično. Poglavje zase so socialna omrežja; podizvajalec Domus je 15. junija lani uspel odpreti profil na Facebooku in Twitterju. Od tega datuma naprej do 27. avgusta 2015 je Domus uspel na FB profilu objaviti le 19 novic, od 27. avgusta 2015 do 20. januarja 2016 pa niti ene več.

 

 

Šele od tega datuma naprej, ki sovpada z našim razkritjem škandaloznega komuniciranja s Slovenci po svetu - kar najbrž ni naključje -, je zadeva postala bolj aktivna. In še beseda o Twiterju: profil Slovenci je v obdobju od junija 2015 do danes poleg dveh "robotskih" otvoritvenih "čivkov" zabeležil en (1) tweet, pa še tega ni prispeval podizvajalec Domus, ampak direktor podjetja Postojnska jama in znani slovenski podjetnik Marjan Batagelj.

 

 

Urad se požvižga na medije

 

Ko smo v začetku januarja 2016 Uradu poslali prva vprašanja o tem, kako je možno, da so podjetju Domus kljub očitnemu neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti v obdobju med aprilom in decembrom 2015 nakazali kar 87.000 evrov (!!!), smo si mislili, da gre morda za še nerodnost v državni upravi. Dopuščali smo možnost, da gre morda tudi za pomanjkljiv nadzor nad izvajanjem obveznosti podizvajalca, ki ga bodo prej ali slej uredili. Na to so sprva nakazovala tudi pojasnila Urada, ki nam je v odgovorih na vprašanja zatrdil, da delovanje podizvajalca tekoče spremljajo in da bodo temeljito preučili njegovo poročilo o delu, ki ga je moral oddati do 1. februarja 2016. Niso pozabili dodati, da bodo tudi ustrezno ukrepali.

 

Vendar smo še očitno močno zmotili. Na Urad smo namreč 15. februarja ponovno poslali vprašanja, in sicer glede ustreznosti poročila podjetja Domus o utemeljitvi stroškov projekta, dokazilih o porabi 87.000 evrov sredstev in ugotovitvah Urada glede izpolnjevanja njegovih obveznosti. Če ne bi šlo za vladni organ in porabo javnih sredstev, bi lahko rekli, da so bili njihovi odgovori smešni, celo otročji, toda dejansko gre za škandal. Kajti kljub očitni nenamenski porabi javnih sredstev ta vladni urad ščiti podizvajalca, torej podjetje Domus, minister Gorazd Žmavc pa se izogiba jasnim odgovorom ali celo neposredno laže o povsem očitnih dejstvih. Za ponazoritev in dokaz navedenega v nadaljevanju navajamo nekaj glavnih cvetk iz odgovorov ministra Žmavca.

 

 

63.000 evrov za splet in socialna omrežja?!

 

Na naše neposredno vprašanje, kakšna je bila struktura porabe sredstev za posamezno komunikacijsko orodje, torej, koliko naj bi Branko Krajnik porabil za izdelavo enega izvoda revije, koliko za vzpostavitev delovanja spletne strani in koliko za delovanja socialnih omrežij, nam je minister sporočil, da naj bi bil strošek izdelave enega izvoda revije 8000 evrov.

 

Ta številka razgalja celotno spornost delovanja Žmavčevega Urada in njegovega podizvajalca. Že sama višina postavke za ene izvod revije - 8000 evrov - kaže, da si jo je podizvajalec ali pa nekdo drug enostavno izmislil in jo nikakor ne more dokazati, čeprav bi bila ta pod nekimi pogoji resnega uredništva revije (dejansko več zaposlenih sodelavcev) in obsežnejše distribucije še nekako možna. Dejstvo pa je, da ima revija Moja Slovenija povprečno okoli 60 strani, večinoma je sestavljena iz prispevkov, ki temeljijo na javno dosegljivih virih, iz člankov je razvidno, da jo poleg redkih izjem sestavljajo občasni, amaterski novinarski sodelavci, natisnjena pa je v zgolj 1.500 izvodih.

 

Takšna mizerna revija glede na trenutne tržne cene nikakor stane 8000 evrov na edicijo, ampak to je še najmanjši problem celotne zgodbe. Če je Krajnik za tri edicije revije Moja Slovenija v letu 2015 porabil 24.000 evrov, pa nas je bolj zanimalo, kam je šlo ostalih 63.000 evrov.

 

Odgovor Urada razkriva jedro škandaloznosti celotne zgodbe:

 

"Višina postavke za tiskani medij je približno 8.000 EUR na edicijo, ostalo izvajalec opravičuje v namene izgradnje spletnega medija, izgradnje socialnega omrežja in medijske podpore."

 

Torej - gospod Branko Krajnik je za vzpostavitev amaterske, na pol delujoče spletne strani (ki jo za nekaj sto evrov v enem dnevu postavi povprečen študent ter za dodatnih sto ali dvesto evrov vsak dan polni z javno dosegljivimi vsebinami), za odprtje Facebook strani ter Twitter profila (ki v letu 2015 dokazano sploh nista delovala oziroma jih ni nihče upravljal) od Urada dobil 63.000 evrov.

 

 

63.000 evrov!!!

 

Šokantnih odgovorov upokojenskega ministra pa s tem še ni konec. Na naše vprašanje, zakaj podizvajalca ni opozoril na očitne kršitve in na popolno nedelovanje socialnih omrežij, smo dobili naslednji odgovor: 

 

"Socialna omrežja so delovala že prej, vendar je med izvajanjem projekta podjetje Domus zamenjalo partnerja v projektu, ki je skrbelo za tehnično izdelavo spletnega mesta. Z izbiro novega pogodbenega partnerja se je spremenil izgled spletnega mesta, prav tako pa so se nekatere vsebine spremenile, nekaj časa niso bile na voljo. Domena slovenci.si je zaradi same uporabe besede "Slovenci" registrirana na državnem strežniku, kjer zunanji izvajalci ne morejo neposredno spreminjati nastavitev, zaradi česar je ob spremembah prihajalo do neljubih zamud, za kar pa ne moremo neposredno kriviti izvajalca. Urad je ves čas bedel nad izvajanjem sprememb in opozarjal na dosledno izpolnjevanje obveznosti. Sedaj so vse vsebine vidne in delujejo."

 

Zdaj se res lahko upravičeno vprašamo, kdo je tu nor. Kdo nas ima za bebce?

 

Ob jasnem dejstvu, da socialna omrežja niso delovala (če bi minister sam ali kdo od njegovih sodelavcev na uradu pogledal na Facebook stran slovenci.si ali Twitter profil slovenci, bi to hitro tudi sam ugotovil), minister Žmavc mirno trdi, da so delovala. In še več:

 

"Po pogodbi je izvajalec do sedaj izvedel vse aktivnosti v obsegu, kot so bile prijavljene na razpisu. Kvaliteto sproti spremljamo  in nadziramo, z izvajalcem sodelujemo in ugotavljamo, da se kvaliteta izboljšuje."

 

Ko nas je na koncu zanimalo, ali je od podjetja Domus zahteval kakšna dokazila, kredibilne listine, račune za opravljene storitve, je priletela še zadnja cvetka. Pazite:

 

"Izvajalec nam je potrdil plačila računov s kopijami izpiskov iz transakcijskega računa svoje banke."

 

Torej ne z računi in pogodbami, ki bi izkazovali dejansko namensko porabo, ampak iz izpiski bančnega računa, kjer verjetno lahko najdemo vse od plačil goriva do WC papirja. Na podlagi vseh predstavljenih dejstev je očitno, da minister Žmavc dobesedno ne ve, o čem govori, saj nima pojma o projektu. Možna pa je še ena razlaga: da v dogovoru s podjetjem Domus na očeh javnosti "pere denar". Ali je to tisto, kar se dejansko dogaja v tej zgodbi?!

 

Glede na podcenjevalni odnos do medijev in javnosti, ki ga razkrivajo njegovi odgovori, je minister Gorazd Žmavc prepričan, da bo "zadevica" hitro minila in bo lahko v miru nadaljeval svoje ministrsko počitnikovanje in turistično pohajkovanje po svetu v imenu skrbi za našo diasporo. Gospod minister, naj vas malce razočaramo, kajti zadeva ne bo minila. Prišli ji bomo do dna. Tudi z obveščanjem organov, ki preganjajo kazniva dejanja v tej državi, in institucij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem korupcije!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
22
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
3
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.918
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.809
03/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.698
04/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.312
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.484
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.328
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.430
08/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.915
09/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.263
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 17.391