Razkrivamo

Minister Žmavc zna z našim denarjem: za internet je pokuril 63.000 evrov!

Podjetje Domus, d.o.o. je za izvod revije Moja Slovenija porabilo astronomskih 8.000 evrov, za vzpostavitev spletne strani www.slovenci.si in neaktivna Facebook in Twitter profila pa kar 63.000 evrov! E-uprava, da te kap! Ministru brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu se očitno fučka za denarnice davkoplačevalcev.

01.03.2016 20:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   gorazd žmavc   domus   urad za slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: Mediaspeed

Glede na podcenjevalni odnos do medijev in javnosti, ki ga razkrivajo njegovi odgovori, je minister Gorazd Žmavc prepričan, da bo "zadevica" hitro minila in bo lahko v miru nadaljeval svoje ministrsko počitnikovanje in turistično pohajkovanje po svetu v imenu skrbi za našo diasporo.

Kot smo na Portalu PLUS razkrili že v začetku januarja, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi precej "nevidni" minister iz strankarske kvote Desusa Gorazd Žmavc, brez jasnih kriterijev zasebnikom nakazuje precejšnja denarna sredstva za storitve, ki bodisi nikoli niso bile izvedene bodisi so bile zelo pomanjkljivo izvedene. V nebo vpijoč primer je t. i. projekt komuniciranja s Slovenci po svetu, za katerega je Urad na podlagi nejasnih razpisnih kriterijev izbral podizvajalca, tj. podjetje Domus, d.o.o., ki je v lasti podjetnika Branka Krajnika, morda javnosti bolj znanega po mediju The Slovenia Times.

 

 

Projekt "Slovenci"

 

Za osvežitev spomina naj ponovimo nekaj dejstev: Žmavčev urad je podjetje Domus spomladi leta 2015 izbral na javnem razpisu kljub temu, da je imelo v obdobju pred objavo razpisa kar 6 mesecev blokirane vse račune in je bilo na spisku davčnih dolžnikov. Domus je kasneje sicer izredno pomanjkljivo izpolnjevalo obveznosti iz pogodbe, ki so se nanašale na izdajanje revije Moja Slovenija, vzpostavitev spletne strani www.slovenci.si ter osnovnih socialnih omrežij (facebook, twitter). Revijo Moja Slovenija je podjetje Domus s precejšnjimi mukami, ob zamujanju rokov in šibki vsebini le upelo izdati v dogovorjenih treh izvodih, "zataknilo" pa se je pri spletni strani in socialnih omrežjih.

 

 

Spletna stran do poletja 2015 sploh ni delovala, od takrat naprej pa na pogled oblikovalsko-tehnično zelo uboga stran deluje precej neažurno in nepopolno. V različnih rubrikah se pojavljajo enake novice, nekatere sploh ne delujejo, angleška verzija strani deluje le polovično. Poglavje zase so socialna omrežja; podizvajalec Domus je 15. junija lani uspel odpreti profil na Facebooku in Twitterju. Od tega datuma naprej do 27. avgusta 2015 je Domus uspel na FB profilu objaviti le 19 novic, od 27. avgusta 2015 do 20. januarja 2016 pa niti ene več.

 

 

Šele od tega datuma naprej, ki sovpada z našim razkritjem škandaloznega komuniciranja s Slovenci po svetu - kar najbrž ni naključje -, je zadeva postala bolj aktivna. In še beseda o Twiterju: profil Slovenci je v obdobju od junija 2015 do danes poleg dveh "robotskih" otvoritvenih "čivkov" zabeležil en (1) tweet, pa še tega ni prispeval podizvajalec Domus, ampak direktor podjetja Postojnska jama in znani slovenski podjetnik Marjan Batagelj.

 

 

Urad se požvižga na medije

 

Ko smo v začetku januarja 2016 Uradu poslali prva vprašanja o tem, kako je možno, da so podjetju Domus kljub očitnemu neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti v obdobju med aprilom in decembrom 2015 nakazali kar 87.000 evrov (!!!), smo si mislili, da gre morda za še nerodnost v državni upravi. Dopuščali smo možnost, da gre morda tudi za pomanjkljiv nadzor nad izvajanjem obveznosti podizvajalca, ki ga bodo prej ali slej uredili. Na to so sprva nakazovala tudi pojasnila Urada, ki nam je v odgovorih na vprašanja zatrdil, da delovanje podizvajalca tekoče spremljajo in da bodo temeljito preučili njegovo poročilo o delu, ki ga je moral oddati do 1. februarja 2016. Niso pozabili dodati, da bodo tudi ustrezno ukrepali.

 

Vendar smo še očitno močno zmotili. Na Urad smo namreč 15. februarja ponovno poslali vprašanja, in sicer glede ustreznosti poročila podjetja Domus o utemeljitvi stroškov projekta, dokazilih o porabi 87.000 evrov sredstev in ugotovitvah Urada glede izpolnjevanja njegovih obveznosti. Če ne bi šlo za vladni organ in porabo javnih sredstev, bi lahko rekli, da so bili njihovi odgovori smešni, celo otročji, toda dejansko gre za škandal. Kajti kljub očitni nenamenski porabi javnih sredstev ta vladni urad ščiti podizvajalca, torej podjetje Domus, minister Gorazd Žmavc pa se izogiba jasnim odgovorom ali celo neposredno laže o povsem očitnih dejstvih. Za ponazoritev in dokaz navedenega v nadaljevanju navajamo nekaj glavnih cvetk iz odgovorov ministra Žmavca.

 

 

63.000 evrov za splet in socialna omrežja?!

 

Na naše neposredno vprašanje, kakšna je bila struktura porabe sredstev za posamezno komunikacijsko orodje, torej, koliko naj bi Branko Krajnik porabil za izdelavo enega izvoda revije, koliko za vzpostavitev delovanja spletne strani in koliko za delovanja socialnih omrežij, nam je minister sporočil, da naj bi bil strošek izdelave enega izvoda revije 8000 evrov.

 

Ta številka razgalja celotno spornost delovanja Žmavčevega Urada in njegovega podizvajalca. Že sama višina postavke za ene izvod revije - 8000 evrov - kaže, da si jo je podizvajalec ali pa nekdo drug enostavno izmislil in jo nikakor ne more dokazati, čeprav bi bila ta pod nekimi pogoji resnega uredništva revije (dejansko več zaposlenih sodelavcev) in obsežnejše distribucije še nekako možna. Dejstvo pa je, da ima revija Moja Slovenija povprečno okoli 60 strani, večinoma je sestavljena iz prispevkov, ki temeljijo na javno dosegljivih virih, iz člankov je razvidno, da jo poleg redkih izjem sestavljajo občasni, amaterski novinarski sodelavci, natisnjena pa je v zgolj 1.500 izvodih.

 

Takšna mizerna revija glede na trenutne tržne cene nikakor stane 8000 evrov na edicijo, ampak to je še najmanjši problem celotne zgodbe. Če je Krajnik za tri edicije revije Moja Slovenija v letu 2015 porabil 24.000 evrov, pa nas je bolj zanimalo, kam je šlo ostalih 63.000 evrov.

 

Odgovor Urada razkriva jedro škandaloznosti celotne zgodbe:

 

"Višina postavke za tiskani medij je približno 8.000 EUR na edicijo, ostalo izvajalec opravičuje v namene izgradnje spletnega medija, izgradnje socialnega omrežja in medijske podpore."

 

Torej - gospod Branko Krajnik je za vzpostavitev amaterske, na pol delujoče spletne strani (ki jo za nekaj sto evrov v enem dnevu postavi povprečen študent ter za dodatnih sto ali dvesto evrov vsak dan polni z javno dosegljivimi vsebinami), za odprtje Facebook strani ter Twitter profila (ki v letu 2015 dokazano sploh nista delovala oziroma jih ni nihče upravljal) od Urada dobil 63.000 evrov.

 

 

63.000 evrov!!!

 

Šokantnih odgovorov upokojenskega ministra pa s tem še ni konec. Na naše vprašanje, zakaj podizvajalca ni opozoril na očitne kršitve in na popolno nedelovanje socialnih omrežij, smo dobili naslednji odgovor: 

 

"Socialna omrežja so delovala že prej, vendar je med izvajanjem projekta podjetje Domus zamenjalo partnerja v projektu, ki je skrbelo za tehnično izdelavo spletnega mesta. Z izbiro novega pogodbenega partnerja se je spremenil izgled spletnega mesta, prav tako pa so se nekatere vsebine spremenile, nekaj časa niso bile na voljo. Domena slovenci.si je zaradi same uporabe besede "Slovenci" registrirana na državnem strežniku, kjer zunanji izvajalci ne morejo neposredno spreminjati nastavitev, zaradi česar je ob spremembah prihajalo do neljubih zamud, za kar pa ne moremo neposredno kriviti izvajalca. Urad je ves čas bedel nad izvajanjem sprememb in opozarjal na dosledno izpolnjevanje obveznosti. Sedaj so vse vsebine vidne in delujejo."

 

Zdaj se res lahko upravičeno vprašamo, kdo je tu nor. Kdo nas ima za bebce?

 

Ob jasnem dejstvu, da socialna omrežja niso delovala (če bi minister sam ali kdo od njegovih sodelavcev na uradu pogledal na Facebook stran slovenci.si ali Twitter profil slovenci, bi to hitro tudi sam ugotovil), minister Žmavc mirno trdi, da so delovala. In še več:

 

"Po pogodbi je izvajalec do sedaj izvedel vse aktivnosti v obsegu, kot so bile prijavljene na razpisu. Kvaliteto sproti spremljamo  in nadziramo, z izvajalcem sodelujemo in ugotavljamo, da se kvaliteta izboljšuje."

 

Ko nas je na koncu zanimalo, ali je od podjetja Domus zahteval kakšna dokazila, kredibilne listine, račune za opravljene storitve, je priletela še zadnja cvetka. Pazite:

 

"Izvajalec nam je potrdil plačila računov s kopijami izpiskov iz transakcijskega računa svoje banke."

 

Torej ne z računi in pogodbami, ki bi izkazovali dejansko namensko porabo, ampak iz izpiski bančnega računa, kjer verjetno lahko najdemo vse od plačil goriva do WC papirja. Na podlagi vseh predstavljenih dejstev je očitno, da minister Žmavc dobesedno ne ve, o čem govori, saj nima pojma o projektu. Možna pa je še ena razlaga: da v dogovoru s podjetjem Domus na očeh javnosti "pere denar". Ali je to tisto, kar se dejansko dogaja v tej zgodbi?!

 

Glede na podcenjevalni odnos do medijev in javnosti, ki ga razkrivajo njegovi odgovori, je minister Gorazd Žmavc prepričan, da bo "zadevica" hitro minila in bo lahko v miru nadaljeval svoje ministrsko počitnikovanje in turistično pohajkovanje po svetu v imenu skrbi za našo diasporo. Gospod minister, naj vas malce razočaramo, kajti zadeva ne bo minila. Prišli ji bomo do dna. Tudi z obveščanjem organov, ki preganjajo kazniva dejanja v tej državi, in institucij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem korupcije!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
0
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.915
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.545
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.187
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.221
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.778
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 807
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 549