Komentar

Dragan Živadinov zahtevam povratek človekovih pravic na kontinent!

Zahtevam univerzalne pravice za vse bivajoče. Zavedam se, da je moj glas za vas nepomemben, nepotreben in nesmiselen, ker so vaši argumenti odločevalsko uravnovešeni, hkrati pa pravičniško neusmiljeni in prikladno urejeni.

06.03.2016 00:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   drama   xx stoletje   artaud   mouffe

Foto: www.carbon12dubai.com

Zahtevam povratek človekovih pravic na kontinent, takoj zatem zahtevam vzpostavitev razprave o človekovih pravicah in o človekovih potrebah, o človeških nujnostih, interesih, idejah, človekovih konceptih, zahtevam, da z razparavo o človeškem, nikoli, čisto nikoli ne prenehamo. Mi, človeštvo, moramo kljubovati temu, da bi se ta razprava sploh kdaj končala.

Gledališka vaja je moja sekularna molitev. Z notranjim glasom se na vaji obračam k absolutnemu niču mojih dni. Na njej preigravam in vadim svojo smrt. Ponavljam stotič: Smrt je komična oblika! Na gledališki vaji ne vidim vsega hkrati, a gledam vse! Tako je bilo tudi danes. Na njej nisem ne igralec, ne režiser, mogoče sem nekaj trenutkov dramaturg, ves preostali čas pa pomnoženo mnoštvo vseh možnih pogledov, se pravi gledalec.

 

Novoveško gledališče omogoča in osmišlja poklic dramaturga in dramaturginje. Utemeljen je v vektorjih gledališke gradnje predstave. Na današnji gledališki vaji gledam samosprožilno dramaturgijo oblasti, ki preigrava moško moč! Kakšna gledališka struktura je oblast na odru? Notranje je povezana z gledališčem in je neločljiva od njega v vseh časih, za vekomaj. Na odru ne vidim enega samega protagonista, temveč eno samo množico antagonistov.

 

Kaj že predlaga Chantall Mouffe? Agonistiko!

 

Neplačan oglas št. I: berite gledališko revijo Maska! Berite njene knjižne izdaje! Zadnja izdana knjiga revije Maska ima naslov Agonistika.

 

Protagonisti, antagonisti - agonistika.

 

Med šest tisočimi možnimi dramaturškimi zapleti je odločilna protagonistova pozicija z ontološko razsežnostjo, toda brez antagonista ta ne obstaja. Brez antagonista ni dramaturgije! Skoraj na vsaki vaji gledam, kako se antagonizem upira racionalnemu, univerzalnemu in etičnemu z argumenti, ki so izza vsega razložljivega. Praktikum oblasti si je nadel način, ki je v območju druge zakonodaje, kot jo imata človeštvo in človek. V dramah in dramskih konfliktih XXI. stoletja zaenkrat še ne obstaja racionalno zgrajena igralska naloga protagonistovega istovetenja s časom. Na odru se v XXI. stoletju vzpostavlja masovni antagonizem, ki se zoprstavlja posamičnemu, spolnemu, rasnemu, perspektivam in vrednotam v imenu zahodnega gledališkega reda. Dovolj mi je evropocentričnih dramaturgij! Antonin Artaud je veličasten gledališki izumitelj.

 

Neplačan oglas št. II: berite Gledališče in njegov dvojnik Antonina Artauda. Knjiga je izšla pri Založbi MGLSlabo je biti lačen, slabo je biti žejen, slabo je brez toplega ognjišča. Vse troje skupaj je najslabše.

 

Premišljujem na gledališki vaji: kje je protagonist XXI. stoletja? Zakaj noče biti metodološko naiven in zaslepljen ter zastopati vnaprej propadle pozicije? Morda čaka, da se mu XXI. stoletje še razpre. Ali ni bilo vedno tako, da bi se stoletje razprlo, če bi se on izoblikoval? Vzpostavlja se trenutek odločitve, ko se bo potrebno odločiti znotraj nedoločjivega! Antagonista ni mogoče izločiti, postaja dominanten, tukaj nam ždi, vseprisoten je. XX. stoletje ga je sistematično vtkalo v naše mikrotkivo gledanja. Pri Cankarju šepa, ker ga boli koleno, pri Ionescu je slaboviden, pri Sari Kane pa se slini. Predvsem pa nas poučuje pretvarjanja in oponašanja.

 

Kako pripraviti in oblikovati dramaturgijo za konflikt idej, za živost različnih oblik, da sploh lahko gledamo, da sploh lahko kaj razumemo, da se sploh lahko orientiramo v kozmosu XXI. stoletja? Kako sprožiti procese reproduciranja gledališkega smisla, ki s proizvajanjem novih identitet sproža v avditoriju bivanjsko simultanost? V svojih oblikah nisem nikoli, nikoli vstopal v politično performativnost, toda zavedam se, da je gledališkemu umetniku prve tretjine XXI. stoletja dodeljena ta gromozanska naloga. Množiti politične identitete. To se bo zgodilo brez moje umetniške investicije.

 

Odločiti se mora, kaj naj naredi državljan, kaj naj naredi spol, da se ne ponovi hitlerjanstvo, čez-zlo, ki ni ne spodaj, ne zgoraj, ne levo, ne desno, temveč je čez vse! Biva v grozi in strahu, v gnusu in studu.  Njegov mit je čez vstajenje Ješue.

 

Neplačan oglas št. III: Pojdite si ogledat v kinematografe film Savlov sin.

 

Presenečenje tedna: Iz zanesljivega in dokumentiranega vira sem bil obveščen, da je bil tržaški časopis Edinost iz konca XIX. stoletja antisemitsko naravnan. Konec presenečenja.

 

Chantal Mouffe zapiše:

 

"Menim, da lahko takrat, ko razumemo, da je vsaka identiteta relacijska in da je priznanje razlike nujni pogoj za obstoj sleherne identitete, doumemo, da gre za ukvarjanje s skupinskimi identitetami, za konstitucijo "nas", ki kot pogoj svoje možnosti zahteva razmejitev v obliki "njih". To seveda ne pomeni, da je takšno razmerje nujno antagonistično. V resnici gre pri številnih razmerjih mi/oni zgolj za vprašanje priznavanja razlik. To pomeni, da vselej obstaja možnost, da to razmerje mi/oni postane razmerje prijatelj/sovražnik. To so primeri, kjer se zazdi, da so drugi, ki so doslej veljali za drugačne, začeli postavljati pod vprašanje našo identiteto in ogrožati naš obstoj. Od tega trenutka naprej je sleherna oblika mi/oni - naj bo religiozne, etnične ali ekonomske narave - mesto antagonizma."

 

Zato:

 

a.) je potreben boj za družbo, iz katere bi bilo mogoče postopoma izločiti antagonizem iz polja odločanja in uvesti agonizem;

 

b.) je potrebno nanovo opredeliti kozmopolitski projekt planetarne pravičnosti. Postopoma izločiti multikulturalni urbanizem in dekonstruirati getoizacijo.

 

c.) je nujen boj proti hegemoniji: prevzemati agonistično odgovornost v imenu nove pozicijske artikulacije, prek katere se bo vzpostavila nova družbena ureditev.

 

e.) Dragan Živadinov zahtevam povratek človekovih pravic na kontinent.

 

Takoj, zdaj, brezprizivno! Zahtevam univerzalne pravice za vse bivajoče. Pravite, da so vaši argumenti čvrsti in da to, da ste zavrgli človekove pravice, razumete kot podvojeno obrambo vaših argumentov proti mojim. Zavedam se, da je moj glas za vas nepomemben, nepotreben in nesmiselen, ker so vaši argumenti odločevalsko uravnovešeni, hkrati pa pravičniško neusmiljeni in prikladno urejeni. Tudi vi se strinjate, da so vojne brez pameti, brez kakršnekoli logike. V njej so nameščeni vsi vaši strupeni posli, ki zaudarjajo po žoltem žveplu. Vsesplošni, umni in logično militantni posli.

 

Zahtevam povratek človekovih pravic na kontinent, takoj zatem zahtevam vzpostavitev razprave o človekovih pravicah in o človekovih potrebah, o človeških nujnostih, interesih, idejah, človekovih konceptih, zahtevam, da z razparavo o človeškem, nikoli, čisto nikoli ne prenehamo. Mi, človeštvo, moramo kljubovati temu, da bi se ta razprava sploh kdaj končala.

 

Drama je notranje napeta struktura, ki je za zunanjega gledalca razburljiva in pretresljiva. Dramaturgija je nauk o drami in dramski umetnosti, dramaturg je graditelj megastruktur napetosti med civilizacijskimi vektorji. Dramaturgija je večpolarna strategija.

 

Agonistika je boj, je tekma. Tekmeca se borita med seboj zato, ker želita, da bi njuna interpretacija načel postala hegemonska, vendar pri tem ne postavljata pod vprašaj legitimnosti nasprotnikove pravice do boja za zmago njegovega načela. Takšno spopadanje tekmecev vzpostavi "agonistični boj". Če tega ni, vselej obstaja nevarnost, da bo spopad zamenjal spopad nezdružljivih moralnih vrednot ali esencialističnih oblik identifikacij. Antagonisti proti antagonistom. Smrt za smrt.

 

Danšnje gledališke vaje je konec! Do kdaj agonija?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598