Komentar

Molitveni stroji molijo s števili

Leta 2016, sto let po nastanku Malevičeve umetnine Supremus št. 56, v vesolju še vedno nimamo v celoti emancipirane tehnologije. Vesoljska tehnologija je bolj ali manj v službi znanstvenega raziskovanja nezemljskih realnosti in je podpora zemeljski ekonomiji.

27.03.2016 06:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   edvard zajc   miha turšič   noordung   informatrix

Umetnost je prečiščena resničnost, osvobojena od volje, ki jo prežema življenje.

Uvod v komentar I.: Umetnina. knjiga Edvarda Zajca Informatrix, je ultimativno umetniško delo XX. stoletja za XXI. stoletje. Informatrix nas opozarja in zavezuje že skoraj petinštirideset let k reformnemu načinu branja v vseh smislih, na vseh ravneh. Zajčevo procesiranje knjige-umetnine-mojstrovine se je začelo že leta 1971, izšla pa je leta 1979 v Založništvu Tržaškega tiska (Editoriale stampa Triestina). Urednik knjige je bil Marko Kravos, predstavitveni tekst pa je napisal France Dacar.

 

Uvod v komentar II.: Miha Turšič je prejšnji teden v Muzeju sodobne umetnosti (MUSUM) telepredaval o svojih trenutnih pozicijah. Avditoriju se je oglasil iz Amsterdama, kjer se trenutno nahaja. Poročal nam je o kozmifikaciji umetnosti, o Malevičevih Supremusih in o računalniški umetnosti Edvarda Zajca.

 

Postopek I.: Informatrix: "Jedro knjige je 64 strani z likovnimi in številčnimi podatki. Razmerja med dvojicami strani posredujejo gradivo za oblikovanje kompozicij___ Postopek branja knjige je risanje."

 

Postopek II.: Z Dunjo Zupančič in Miho Turšičem se nahajmo v tretjem desetletju petdesetletnega projektila "Noordung: 1995-2045". Nahajmo se v desetletju, ko je nastopil čas za razvoj protokolov nadomestitve igralskega mimezisa z orbitalnim umetniškim telesom, umbotom, umetniškim satelitom (2015-2025).

 

Turšičeve amsterdamske teze:

 

1. Miha Turšič meni, da je mit "Noordung: 1995-2045" že dovolj znan in razviden, predvsem v umetniški skupnosti. Zato pravi, da je prišel čas, ko je nujno potrebno manifestativno zamenjati nosilca vloge v gledališki strukturi za umetniški satelit. Predvsem zato, da bo lahko v razumevaje mita vstopila širša zainteresirana javnost.

 

2. Miha Turšič meni, da so osrednja zgodovinska referenca za kozmifikacijo umetnosti kozmistični Supremusi Kazimirja Severinoviča Maleviča. Supremuse razume v neposredni povezavi z Malevičevim tekstom "Supremus" iz leta 1920. Ohranjeni so še Supremusi št. 18, št. 38, št. 50, št. 51, št. 52, št. 55, št. 56, št. 57, št. 58, št. 67, št. 78, št. 79, št. 84 in št. 118. Vir, ki nam to potrjuje, je najpreglednejši katalog Malevičevih del Catalougue Raisonne Andreja Nakova iz leta 2002.

Umetnine "Supremus" so v umetnost XX. stoletja zarezale kot tista umetnost, ki ne upodabljaja nič drugega kot samo sebe. Izhaja iz svoje lastne energije, izhajajoč iz lastnih oblik in svetlobe. Malevič jih imenuje umetniška bitja, ki nimajo več stika z Zemljo. To so sateliti, opremljeni z razumom in zmožni živeti lastno življenje. Zajčevo optimalno projekcijo "Informatrixa" danes lahko razumemo kot logičen proces, ki je sledil pol stoletja kasneje po izumih "Supremusov". Računalniška umetnost Evarda Zajca je njeno logično nadaljevanje.

 

3. Edvard Zajec opiše računalniško umetnost kot tisto umetnost, ki jo na osnovi umetniškega algoritma proizvajajo računalniki. Toda ti se od običajnih algoritmov razlikujejo po tem, da so umetniški algoritmi čutni. Optimalno projekcijo umetnine doživljamo prek čutnih algoritmov. Pri Malevičevih Supremusih umetnino doživljamo kot energijo oblik in svetlob na platnu, pri Edvardu Zajcu pa kot zvočno in svetlobno modulacijo!

 

4. Leta 2016, sto let po nastanku umetnine Supremus št. 56, v vesolju še vedno nimamo v celoti emancipirane tehnologije. Vesoljska tehnologija je več ali manj v službi znanstvenega raziskovanja nezemljskih realnosti in je podpora zemeljski ekonomiji. Zaradi kompleksnosti tehnoloških procesov v vesolju se je avtomatizacija vsega izkazala za nepogrešljivo. V zadnjih dveh desetletjih pa se je preoblikovala iz tehnoloških podaljškov v tehnološke entitete. Znanje umetnega živega (artificial life) in umetne inteligence ključno vpliva na vesoljsko tehnologijo.

 

5. Miha Turšič je procese avtomatizacije in avtonomije umetnine skupaj s dr. Špelo Petrič začel raziskovati že pred časom v sklopu projketa Voyager/140AU, kjer sta na osnovi samovzdržnega metabolnega algoritma, okoljskih podatkov PLS instrumenta dr. Antona Mavretiča in modela prvega računalnika v vesolju avtopoetsko vzorčila zvočno strukturo.

 

6. Evropska vesoljska agencija (ESA) se z vprašanjem tehnološke avtonomije ukvarja v sklopu misje PROBA (Project for On-Board Autonomy). Miha Turšič mi je poslal sporočilo z odlično novico. Naslednji teden gre v Esin center, ki se nahaja v mestu Redu na Nizozemskem, kjer izvajajo nadzor nad programom. Obljubili so mu dostop do avtentičnih podatkov stanja PROBA satelitov, ki jih bomo uporabili za proizvodnjo prototipa protokolov metodološke nadomestitve igralčevega ali igralčinega telesa.

 

7. Miha nama je z Dunjo v zadniji elektronski pošti sporočil, da se je lotil razvoja delujočega prototipa substituta MG preminule igralke Milene Grm, ki bo tehnološko zasnovana na preverjeni platformi "Raspberry Pi Sense Hat". Njegov zadnji stavek iz elektronske pošte je: "Ta nam omogoča, da razvijemo umetniški protokol nadomestitve, mogoče že do U3."

 

 

Usmerjenost I:

Informatrix: "Bralec lahko usmerja osi oblik po svoje ali z osmi že postavljenih oblik. Pri tem lahko spreminja različne elemente in podatke iz knjige za gradnjo svojih pravil. Lahko pa išče gradivo za nova pravila tudi drugje."

 

Usmerjenost II.:

1927: Tržaški konstruktivistični ambient / Avgust Černigoj je bil profesor likovnega pouka Edvardu Zajcu na gimnaziji v Trstu / 1961: Človeštvo je že pripravljeno na veliko spreminjanje / Začetek spreminjanja v umetnosti Srednje Evrope se začne z zagrebškimi Novimi tendencami prek konference neuvrščenih / 1962: Eksperimentiranje z vizulano percepcijo / 1966: Potreba po računalniško generiranemu prostoru / 196:: Smo na začetku novega raziskovalnega veka. Naša kreativna moč nas bo naučila novih postopkov algoritemskega programiranja, ki bo človeštvo planetarno povezalo. Razkriva se nam še zastrt svet / Programer, tovariš v umetnosti Edvarda Zajca je bil ing. Matjaž Hmeljak /

 

Rani računalniški vek. a.) L-E-P-O-T-A! Črke se spreminjajo v električne impulze. Računalniška glasba. b.) H-R-U-P! Računalniška grafika programira dialog med človekom in strojem. Računalniška grafika. c.) S-A-M-O-G-L-A-S-N-I-K!

 

Glas je eden najkompleksnejših strojev. Zato je potrebno brati knjigo Informatrix naglas.

 

Ni si več potrebno memorizirati kompleksnih pravil, to za nas zdaj opravljajo računalniki. Računalnik zelo hitro preračuna naše navodilo z logično programiranimi procedurami. Tako smo dobili tudi računalniško generiran film. Fenomenalno fokusiran. Računalniško nadziran.

 

Edvard Zajec vklaplja tehnologijo v človeško oko. Računalniški interfilm vizualizira tisto, česar ne moremo neposredno videti. Ne oponaša, predvsem preračunava. Molitveni stroji molijo s števili. Vizualne informacije oblikujejo naše vizualne potrebe. Če je didaktika XX. stoletja morala pripraviti mlada telesa na življenje, jih mora v XXI. stoletju pripraviti na navidezna življenja. Nič ni neskončno, vse se da izračunati! Kdaj se je spremeba začela? Tudi s knjigo-umetnino Informatrix leta 1979. Leta 1980 je bil svet že popolnoma nov. Avantgarda je že živela v računalnikih. Umetniki so bili v naporu, da ohranijo svojo funkcionalnost. Vsako umetnikovo dejanje se nanaša na njegovo zadnje dejanje ali na celo življenje kot zaokroženo celoto, ki ga seveda določa zadnje dejanje.

 

Tudi na umetnost Edvarda Zajca, tudi na umetnost Dunje Zupančič in Mihe Turšiča.

 

Umetnost je prečiščena resničnost, osvobojena od volje, ki jo prežema življenje.

 

 

Sklepna misel I.:

Informatrix: "Idealno sredstvo, ki bi omogočalo polno doživljanje v času porajanja likovnega dogodka, bi bil resda elektronski računalnik z grafičnim zaslonom, vendar tak pristop ni posebno razširjen, ker računalniška tehnologija še ni prodrla v vsakdanjo uporabo. Knjiga na svojstven način, brez uporabe računalnika omogoča vpogled v oblikovne postopke."

 

Sklepna misel II:

Zato je potrebno knjigo Telelogija je brati naglas!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
15
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,200
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,332
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,764
04/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 2,502
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,391
06/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 2,055
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,589
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,152
09/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,359
10/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 951