Komentar

Molitveni stroji molijo s števili

Leta 2016, sto let po nastanku Malevičeve umetnine Supremus št. 56, v vesolju še vedno nimamo v celoti emancipirane tehnologije. Vesoljska tehnologija je bolj ali manj v službi znanstvenega raziskovanja nezemljskih realnosti in je podpora zemeljski ekonomiji.

27.03.2016 06:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   edvard zajc   miha turšič   noordung   informatrix

Umetnost je prečiščena resničnost, osvobojena od volje, ki jo prežema življenje.

Uvod v komentar I.: Umetnina. knjiga Edvarda Zajca Informatrix, je ultimativno umetniško delo XX. stoletja za XXI. stoletje. Informatrix nas opozarja in zavezuje že skoraj petinštirideset let k reformnemu načinu branja v vseh smislih, na vseh ravneh. Zajčevo procesiranje knjige-umetnine-mojstrovine se je začelo že leta 1971, izšla pa je leta 1979 v Založništvu Tržaškega tiska (Editoriale stampa Triestina). Urednik knjige je bil Marko Kravos, predstavitveni tekst pa je napisal France Dacar.

 

Uvod v komentar II.: Miha Turšič je prejšnji teden v Muzeju sodobne umetnosti (MUSUM) telepredaval o svojih trenutnih pozicijah. Avditoriju se je oglasil iz Amsterdama, kjer se trenutno nahaja. Poročal nam je o kozmifikaciji umetnosti, o Malevičevih Supremusih in o računalniški umetnosti Edvarda Zajca.

 

Postopek I.: Informatrix: "Jedro knjige je 64 strani z likovnimi in številčnimi podatki. Razmerja med dvojicami strani posredujejo gradivo za oblikovanje kompozicij___ Postopek branja knjige je risanje."

 

Postopek II.: Z Dunjo Zupančič in Miho Turšičem se nahajmo v tretjem desetletju petdesetletnega projektila "Noordung: 1995-2045". Nahajmo se v desetletju, ko je nastopil čas za razvoj protokolov nadomestitve igralskega mimezisa z orbitalnim umetniškim telesom, umbotom, umetniškim satelitom (2015-2025).

 

Turšičeve amsterdamske teze:

 

1. Miha Turšič meni, da je mit "Noordung: 1995-2045" že dovolj znan in razviden, predvsem v umetniški skupnosti. Zato pravi, da je prišel čas, ko je nujno potrebno manifestativno zamenjati nosilca vloge v gledališki strukturi za umetniški satelit. Predvsem zato, da bo lahko v razumevaje mita vstopila širša zainteresirana javnost.

 

2. Miha Turšič meni, da so osrednja zgodovinska referenca za kozmifikacijo umetnosti kozmistični Supremusi Kazimirja Severinoviča Maleviča. Supremuse razume v neposredni povezavi z Malevičevim tekstom "Supremus" iz leta 1920. Ohranjeni so še Supremusi št. 18, št. 38, št. 50, št. 51, št. 52, št. 55, št. 56, št. 57, št. 58, št. 67, št. 78, št. 79, št. 84 in št. 118. Vir, ki nam to potrjuje, je najpreglednejši katalog Malevičevih del Catalougue Raisonne Andreja Nakova iz leta 2002.

Umetnine "Supremus" so v umetnost XX. stoletja zarezale kot tista umetnost, ki ne upodabljaja nič drugega kot samo sebe. Izhaja iz svoje lastne energije, izhajajoč iz lastnih oblik in svetlobe. Malevič jih imenuje umetniška bitja, ki nimajo več stika z Zemljo. To so sateliti, opremljeni z razumom in zmožni živeti lastno življenje. Zajčevo optimalno projekcijo "Informatrixa" danes lahko razumemo kot logičen proces, ki je sledil pol stoletja kasneje po izumih "Supremusov". Računalniška umetnost Evarda Zajca je njeno logično nadaljevanje.

 

3. Edvard Zajec opiše računalniško umetnost kot tisto umetnost, ki jo na osnovi umetniškega algoritma proizvajajo računalniki. Toda ti se od običajnih algoritmov razlikujejo po tem, da so umetniški algoritmi čutni. Optimalno projekcijo umetnine doživljamo prek čutnih algoritmov. Pri Malevičevih Supremusih umetnino doživljamo kot energijo oblik in svetlob na platnu, pri Edvardu Zajcu pa kot zvočno in svetlobno modulacijo!

 

4. Leta 2016, sto let po nastanku umetnine Supremus št. 56, v vesolju še vedno nimamo v celoti emancipirane tehnologije. Vesoljska tehnologija je več ali manj v službi znanstvenega raziskovanja nezemljskih realnosti in je podpora zemeljski ekonomiji. Zaradi kompleksnosti tehnoloških procesov v vesolju se je avtomatizacija vsega izkazala za nepogrešljivo. V zadnjih dveh desetletjih pa se je preoblikovala iz tehnoloških podaljškov v tehnološke entitete. Znanje umetnega živega (artificial life) in umetne inteligence ključno vpliva na vesoljsko tehnologijo.

 

5. Miha Turšič je procese avtomatizacije in avtonomije umetnine skupaj s dr. Špelo Petrič začel raziskovati že pred časom v sklopu projketa Voyager/140AU, kjer sta na osnovi samovzdržnega metabolnega algoritma, okoljskih podatkov PLS instrumenta dr. Antona Mavretiča in modela prvega računalnika v vesolju avtopoetsko vzorčila zvočno strukturo.

 

6. Evropska vesoljska agencija (ESA) se z vprašanjem tehnološke avtonomije ukvarja v sklopu misje PROBA (Project for On-Board Autonomy). Miha Turšič mi je poslal sporočilo z odlično novico. Naslednji teden gre v Esin center, ki se nahaja v mestu Redu na Nizozemskem, kjer izvajajo nadzor nad programom. Obljubili so mu dostop do avtentičnih podatkov stanja PROBA satelitov, ki jih bomo uporabili za proizvodnjo prototipa protokolov metodološke nadomestitve igralčevega ali igralčinega telesa.

 

7. Miha nama je z Dunjo v zadniji elektronski pošti sporočil, da se je lotil razvoja delujočega prototipa substituta MG preminule igralke Milene Grm, ki bo tehnološko zasnovana na preverjeni platformi "Raspberry Pi Sense Hat". Njegov zadnji stavek iz elektronske pošte je: "Ta nam omogoča, da razvijemo umetniški protokol nadomestitve, mogoče že do U3."

 

 

Usmerjenost I:

Informatrix: "Bralec lahko usmerja osi oblik po svoje ali z osmi že postavljenih oblik. Pri tem lahko spreminja različne elemente in podatke iz knjige za gradnjo svojih pravil. Lahko pa išče gradivo za nova pravila tudi drugje."

 

Usmerjenost II.:

1927: Tržaški konstruktivistični ambient / Avgust Černigoj je bil profesor likovnega pouka Edvardu Zajcu na gimnaziji v Trstu / 1961: Človeštvo je že pripravljeno na veliko spreminjanje / Začetek spreminjanja v umetnosti Srednje Evrope se začne z zagrebškimi Novimi tendencami prek konference neuvrščenih / 1962: Eksperimentiranje z vizulano percepcijo / 1966: Potreba po računalniško generiranemu prostoru / 196:: Smo na začetku novega raziskovalnega veka. Naša kreativna moč nas bo naučila novih postopkov algoritemskega programiranja, ki bo človeštvo planetarno povezalo. Razkriva se nam še zastrt svet / Programer, tovariš v umetnosti Edvarda Zajca je bil ing. Matjaž Hmeljak /

 

Rani računalniški vek. a.) L-E-P-O-T-A! Črke se spreminjajo v električne impulze. Računalniška glasba. b.) H-R-U-P! Računalniška grafika programira dialog med človekom in strojem. Računalniška grafika. c.) S-A-M-O-G-L-A-S-N-I-K!

 

Glas je eden najkompleksnejših strojev. Zato je potrebno brati knjigo Informatrix naglas.

 

Ni si več potrebno memorizirati kompleksnih pravil, to za nas zdaj opravljajo računalniki. Računalnik zelo hitro preračuna naše navodilo z logično programiranimi procedurami. Tako smo dobili tudi računalniško generiran film. Fenomenalno fokusiran. Računalniško nadziran.

 

Edvard Zajec vklaplja tehnologijo v človeško oko. Računalniški interfilm vizualizira tisto, česar ne moremo neposredno videti. Ne oponaša, predvsem preračunava. Molitveni stroji molijo s števili. Vizualne informacije oblikujejo naše vizualne potrebe. Če je didaktika XX. stoletja morala pripraviti mlada telesa na življenje, jih mora v XXI. stoletju pripraviti na navidezna življenja. Nič ni neskončno, vse se da izračunati! Kdaj se je spremeba začela? Tudi s knjigo-umetnino Informatrix leta 1979. Leta 1980 je bil svet že popolnoma nov. Avantgarda je že živela v računalnikih. Umetniki so bili v naporu, da ohranijo svojo funkcionalnost. Vsako umetnikovo dejanje se nanaša na njegovo zadnje dejanje ali na celo življenje kot zaokroženo celoto, ki ga seveda določa zadnje dejanje.

 

Tudi na umetnost Edvarda Zajca, tudi na umetnost Dunje Zupančič in Mihe Turšiča.

 

Umetnost je prečiščena resničnost, osvobojena od volje, ki jo prežema življenje.

 

 

Sklepna misel I.:

Informatrix: "Idealno sredstvo, ki bi omogočalo polno doživljanje v času porajanja likovnega dogodka, bi bil resda elektronski računalnik z grafičnim zaslonom, vendar tak pristop ni posebno razširjen, ker računalniška tehnologija še ni prodrla v vsakdanjo uporabo. Knjiga na svojstven način, brez uporabe računalnika omogoča vpogled v oblikovne postopke."

 

Sklepna misel II:

Zato je potrebno knjigo Telelogija je brati naglas!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.327
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.606
03/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.657
04/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.494
05/
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.068
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.147
07/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 1.035
08/
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
Uredništvo
Ogledov: 788
09/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 925
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 752