Komentar

Umetnost je kot nežna mati ogroženim homoseksualcem

Kakšna cenenost je nameščena v arhitekturah naše jare gospode. Joj boli, boli, kako boli grdota in nadutost neokusa! Za njih ni odrešitve v lepoti umetnosti. V njej vidijo tisto, kar sami nikoli ne bodo bili, zato jo bodo vedno zaničevali.

03.04.2016 08:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   timur novikov   ermitaž   avantgardizem   umetnost

Srečevala sva se kot umetnika, mlajša mladostnika in kot odrasla, zrela umetnika. Če ga ne bi srečal na koncu sovjetskega gona bi si ga brez težav predstavljal v telesu angleškega dandya. Bil je pripadnik zadnje leningrajske avantgarde...

Otvoritveno obredje današnjega komentarja je v celoti posvečeno velikanu svetovne vizualne umetnosti Timurju Novikovu. Posvečeno je njegovi utopični zanki in zanj pogubnemu vizualnemu geniju. "Izhodišča neoakademizma izhajajo iz izumov naših prednikov, ki so jih prispevali v skupno zakladnico evropskega umetniškega in duhovnega inventarja, kakor tudi iz sanktpeterburške umetniške tradicije". Tako mi je v začetku devetdestih let v enem zamahu opisal svoje didaktično izhodišče, ki je postalo nadvse pomembno za celo desetletje in mu je služilo za prehod iz radikalnih avantgardnih umetniških praks osemdesetih let v umetnost zadnjega desetletja XX. stoletja.

 

Leta 2002 je umrl. Pred tem je oslepel in bil deset let slep dekan neoakademije. Ko je izgovoril besedo "neoakademizem" se je široko zasmejal skozi svoj kraguljast nos. S smehom je hotel poudariti, da misli umetnost smrtno resno: "Neoakademizem naj vsebuje vse klasične oblike, ki jih pozna zgodovina umetnosti s posebnim poudarkom na imperialnih stilih zgodovinskih nacij". Dobro, tudi prav, če mu to pomaga pri gradnji umetniških del!

 

"Tudi modernizem danes spada med klasične umetniške stile." Najbrž mi tega ni povedal zato, da bi mi spremenil pogled na akademizme. Navkljub vsemu je v svoji sredici bil zanj modernizem osrednja točka klasičnega izraza. Samo pet let pred to neokonzervativno izjavo pa je občudoval "rave marionete" na prvem in drugem Gagarin partiju v kozmos paviljonu v VDNH v Moskvi. Sam sem se udležil drugega partija kmalu po tistem, ko je partija neprostovljno zapustila oblast.

 

V prvem delu prekratkega življenja je bil umetnik avantgardne geste, v drugem delu življenja pa se je metodološko presvetlil s "pravoslavno" umetniško religioznostjo. Moj znanec Artjom Troitski je natančno opisal nelagodje tistih, ki so transformacijo doživljali od blizu. Iz njegove tehno telesne svetlobe, v pravoslavno, svečeniško, v bradato mučeniško držo. Artjom se je spraševal za vse nas, ali je bila mogoče Timurjeva transformcija le konceptualno in ironično zasnovana inštalacija smrti? 

 

Moj odgovor Troitskemu: Timur je bil v avantgardni drži najprej svetniško humoren, po srečanju s slepoto pa je postal umetniško religiozen. Njegova komična religioznost je dobila bleščečo intonacijo, ki jo je bilo na koncu mogoče videti v veliki pregledni razstavi v Ermitažu. Timur Novikov je bil v prvem delu svojega paradoksalnega in prekratkega življenja pripadnik zadnje leningrajske avantgardne avtentičnosti, v drugem delu pa je dal prostor prospektu sanktpeterburške imperialne telesnosti. Rojen je bil za časa leningrajske heterotopije, umrl pa je v času sanktpeterburške homoseksualne ornamentalnosti. Rodil se je in odraščal z briljantnimi sodrugi, bojevniki v boju proti prolet totalitarizmu, umrl pa je obkrožen s prelepimi mladeniči, umetniki. Znotraj imperialnih čutov in čustev Ermitaža. Obe skupini mladeničev sta bili blesteči diviziji Timurja Novikova. Takšen bi pravzaprav moral biti naslov današnjega komentarja: Blesteča divizja Timurja Novikova.

 

Oblikovala se je v umetniški skupini Assa, v kateri so bili poleg njega še Sergej Kurjokhin in Sergej Bugaev AfrikaSankt Peterburg je bilo prvo evropsko mesto na ozemlju današnje Rusije. Z radostjo me je obveščal, da se v Peterburgu oblikuje vedno najboljša Evropa: "Še danes se branijo v Peterburgu najpomebnejše vrednote Evrope".

 

Vstopna točka v najinih pogovorih je bil vedno ruski balet. Razlagal in kontekstualiziral mi je fenomen ruskega baleta. Kot otrok se je ironično veselil veličastja baleta, ki ga je svetu dala Evropa. Balare. Balet kot otrok vzdihljajev telesnosti igre in brezidejnosti, oblika izumljena za velika nasprotja, tako blizu Timurju. Ne eni strani higienični red, na drugi strani eruptivna eksotičnost in ekscentričnost. Timur, Kurjokhin in Afrika so šokirali svet s svojo svobodo, vse je bilo v območju njihovega antiplesa. Tiste dni so plesali skupaj z Mercem Cunninghamom.

 

Srečevala sva se kot umetnika, mlajša mladostnika in kot odrasla, zrela umetnika. Če ga ne bi srečal na koncu sovjetskega gona bi si ga brez težav predstavljal v telesu angleškega dandya. Bil je pripadnik zadnje leningrajske avantgarde in takoj zatem nadaljevalec sanktpeterburškega izumiteljstva. V njem sem gledal nujnosti, ki jo zahteva od vseh nas umetnost. Bil je "nomad lepote".  Timur je imel oblast nad eksotičnim prostranstvom homoseksualnosti in geometrizma posebne vrste. To je bil čas, ko se je homoseksualnost morala skrivati po obrobnih prostorih umetniških strasti. Tudi danes je tako v Rusiji XXI. stoletja! Umetnost je bila v tistih časih nežna mati ogroženim homoseksualcem! Zavestno se je odločil, da se ne bo generiral, temveč umetniško produciral. Raziskoval je kako deluje tehnologija ornamentalike na psihodimaiko sovjetskega in kasneje ruskega kolektivnega telesa.

 

Timur je bil tiste vrste umetnik, generator, ki je bil zadovoljen s svojo umetnostjo, dokler je erotizirala vse obkrajnike središča. Kaj se je zgodilo ob Bohinjskem jezeru? Izgovoril mi je pomemben neokonzervativen stavek: "Vse se lahko spremeni in vse lahko postane resnično, toda lepote ne smemo nikoli zapustiti!" Ko sva po bohinjskem pogovoru srečala čez nekaj časa v Moskvi, je Timur ugotavljal, da je že prišel čas, ko so ruski oligarhi začeli masovno kupovati umetnost po zahodnih centralah za svoja stanovanja, tako kot so to sistematično počeli pred sovjetsko revolucijo. Timur jih je videval po severni Italiji, kako se zaletavajo v antikvariate in kako se gonijo po d'annunzijskem okusu Kapitalije.

 

"Zato menim, da je prišel čas, da za naše ruske oligarhe začnemo proizvajati nove antikvarne umetnine, ki bodo imele italjansko preteklost in imperialno ornamentiko." In ko me takoj zatem vprašal "kakšno umetnost kupujejo vaši oligarhi?", sem se skoraj razpočil od smeha, ko sem pomislil na naše Levake in Novake. Para jara gospoda ni bila vredna niti besede komentarja.

 

Že takrat na bohinjskem jezeru je postalo več kot jasno, da morava zgraditi strategijo: obrat-obrata-obrat! Za ali proti zahodni kapitalski špekulaciji z umetnostjo. Ali biti didaktičen, ali iz umetnosti prestopiti v kulturo in jo sooblikovati, ali vstopiti v klasično, finalno fazo ali jo ignorirati do vesele smrti. Timur je izbral neoakademizem in neokonzervativizem. Vedno, ko sem ga gledal v tej, drži sem pokal od smeha. Smejal sem se slepemu človeku! Ni lepo! Timurja pa privede v prelepo pretirano idntifikacijo z "objektom nič". Timur za vse nas oslepi! 

 

Umetnost je homoseksualna. Kakšni dnevi so to bili. Krema za gube. Hvala, ker ste  bili z menoj v otvoritvenem obredju s Timurjem Novikovim. To so bile črne ikre Timurja Novikova. Kakšna cenenost je nameščena v arhitekturah naše jare gospode. Joj boli, boli, kako boli grdota in nadutost neokusa! Za njih ni odrešitve v lepoti umetnosti. V njej vidijo tisto, kar sami nikoli ne bodo bili, zato jo bodo vedno zaničevali. Zaničevali bodo umetnost Timurja Novikova: "A to je umetnost? To ni nobena umetnost!"

 

Je, to je monumentalna umetnost, ki jo razstavljajo v Ermitažu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Na(j)prej Slovenija!
27
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
20
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
8
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,157
02/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,676
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 2,994
04/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,589
05/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,758
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,030
07/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,346
08/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 1,475
09/
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
Mitja Kotnik
Ogledov: 1,352
10/
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,850