Komentar

Umetnost je kot nežna mati ogroženim homoseksualcem

Kakšna cenenost je nameščena v arhitekturah naše jare gospode. Joj boli, boli, kako boli grdota in nadutost neokusa! Za njih ni odrešitve v lepoti umetnosti. V njej vidijo tisto, kar sami nikoli ne bodo bili, zato jo bodo vedno zaničevali.

03.04.2016 08:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   timur novikov   ermitaž   avantgardizem   umetnost

Srečevala sva se kot umetnika, mlajša mladostnika in kot odrasla, zrela umetnika. Če ga ne bi srečal na koncu sovjetskega gona bi si ga brez težav predstavljal v telesu angleškega dandya. Bil je pripadnik zadnje leningrajske avantgarde...

Otvoritveno obredje današnjega komentarja je v celoti posvečeno velikanu svetovne vizualne umetnosti Timurju Novikovu. Posvečeno je njegovi utopični zanki in zanj pogubnemu vizualnemu geniju. "Izhodišča neoakademizma izhajajo iz izumov naših prednikov, ki so jih prispevali v skupno zakladnico evropskega umetniškega in duhovnega inventarja, kakor tudi iz sanktpeterburške umetniške tradicije". Tako mi je v začetku devetdestih let v enem zamahu opisal svoje didaktično izhodišče, ki je postalo nadvse pomembno za celo desetletje in mu je služilo za prehod iz radikalnih avantgardnih umetniških praks osemdesetih let v umetnost zadnjega desetletja XX. stoletja.

 

Leta 2002 je umrl. Pred tem je oslepel in bil deset let slep dekan neoakademije. Ko je izgovoril besedo "neoakademizem" se je široko zasmejal skozi svoj kraguljast nos. S smehom je hotel poudariti, da misli umetnost smrtno resno: "Neoakademizem naj vsebuje vse klasične oblike, ki jih pozna zgodovina umetnosti s posebnim poudarkom na imperialnih stilih zgodovinskih nacij". Dobro, tudi prav, če mu to pomaga pri gradnji umetniških del!

 

"Tudi modernizem danes spada med klasične umetniške stile." Najbrž mi tega ni povedal zato, da bi mi spremenil pogled na akademizme. Navkljub vsemu je v svoji sredici bil zanj modernizem osrednja točka klasičnega izraza. Samo pet let pred to neokonzervativno izjavo pa je občudoval "rave marionete" na prvem in drugem Gagarin partiju v kozmos paviljonu v VDNH v Moskvi. Sam sem se udležil drugega partija kmalu po tistem, ko je partija neprostovljno zapustila oblast.

 

V prvem delu prekratkega življenja je bil umetnik avantgardne geste, v drugem delu življenja pa se je metodološko presvetlil s "pravoslavno" umetniško religioznostjo. Moj znanec Artjom Troitski je natančno opisal nelagodje tistih, ki so transformacijo doživljali od blizu. Iz njegove tehno telesne svetlobe, v pravoslavno, svečeniško, v bradato mučeniško držo. Artjom se je spraševal za vse nas, ali je bila mogoče Timurjeva transformcija le konceptualno in ironično zasnovana inštalacija smrti? 

 

Moj odgovor Troitskemu: Timur je bil v avantgardni drži najprej svetniško humoren, po srečanju s slepoto pa je postal umetniško religiozen. Njegova komična religioznost je dobila bleščečo intonacijo, ki jo je bilo na koncu mogoče videti v veliki pregledni razstavi v Ermitažu. Timur Novikov je bil v prvem delu svojega paradoksalnega in prekratkega življenja pripadnik zadnje leningrajske avantgardne avtentičnosti, v drugem delu pa je dal prostor prospektu sanktpeterburške imperialne telesnosti. Rojen je bil za časa leningrajske heterotopije, umrl pa je v času sanktpeterburške homoseksualne ornamentalnosti. Rodil se je in odraščal z briljantnimi sodrugi, bojevniki v boju proti prolet totalitarizmu, umrl pa je obkrožen s prelepimi mladeniči, umetniki. Znotraj imperialnih čutov in čustev Ermitaža. Obe skupini mladeničev sta bili blesteči diviziji Timurja Novikova. Takšen bi pravzaprav moral biti naslov današnjega komentarja: Blesteča divizja Timurja Novikova.

 

Oblikovala se je v umetniški skupini Assa, v kateri so bili poleg njega še Sergej Kurjokhin in Sergej Bugaev AfrikaSankt Peterburg je bilo prvo evropsko mesto na ozemlju današnje Rusije. Z radostjo me je obveščal, da se v Peterburgu oblikuje vedno najboljša Evropa: "Še danes se branijo v Peterburgu najpomebnejše vrednote Evrope".

 

Vstopna točka v najinih pogovorih je bil vedno ruski balet. Razlagal in kontekstualiziral mi je fenomen ruskega baleta. Kot otrok se je ironično veselil veličastja baleta, ki ga je svetu dala Evropa. Balare. Balet kot otrok vzdihljajev telesnosti igre in brezidejnosti, oblika izumljena za velika nasprotja, tako blizu Timurju. Ne eni strani higienični red, na drugi strani eruptivna eksotičnost in ekscentričnost. Timur, Kurjokhin in Afrika so šokirali svet s svojo svobodo, vse je bilo v območju njihovega antiplesa. Tiste dni so plesali skupaj z Mercem Cunninghamom.

 

Srečevala sva se kot umetnika, mlajša mladostnika in kot odrasla, zrela umetnika. Če ga ne bi srečal na koncu sovjetskega gona bi si ga brez težav predstavljal v telesu angleškega dandya. Bil je pripadnik zadnje leningrajske avantgarde in takoj zatem nadaljevalec sanktpeterburškega izumiteljstva. V njem sem gledal nujnosti, ki jo zahteva od vseh nas umetnost. Bil je "nomad lepote".  Timur je imel oblast nad eksotičnim prostranstvom homoseksualnosti in geometrizma posebne vrste. To je bil čas, ko se je homoseksualnost morala skrivati po obrobnih prostorih umetniških strasti. Tudi danes je tako v Rusiji XXI. stoletja! Umetnost je bila v tistih časih nežna mati ogroženim homoseksualcem! Zavestno se je odločil, da se ne bo generiral, temveč umetniško produciral. Raziskoval je kako deluje tehnologija ornamentalike na psihodimaiko sovjetskega in kasneje ruskega kolektivnega telesa.

 

Timur je bil tiste vrste umetnik, generator, ki je bil zadovoljen s svojo umetnostjo, dokler je erotizirala vse obkrajnike središča. Kaj se je zgodilo ob Bohinjskem jezeru? Izgovoril mi je pomemben neokonzervativen stavek: "Vse se lahko spremeni in vse lahko postane resnično, toda lepote ne smemo nikoli zapustiti!" Ko sva po bohinjskem pogovoru srečala čez nekaj časa v Moskvi, je Timur ugotavljal, da je že prišel čas, ko so ruski oligarhi začeli masovno kupovati umetnost po zahodnih centralah za svoja stanovanja, tako kot so to sistematično počeli pred sovjetsko revolucijo. Timur jih je videval po severni Italiji, kako se zaletavajo v antikvariate in kako se gonijo po d'annunzijskem okusu Kapitalije.

 

"Zato menim, da je prišel čas, da za naše ruske oligarhe začnemo proizvajati nove antikvarne umetnine, ki bodo imele italjansko preteklost in imperialno ornamentiko." In ko me takoj zatem vprašal "kakšno umetnost kupujejo vaši oligarhi?", sem se skoraj razpočil od smeha, ko sem pomislil na naše Levake in Novake. Para jara gospoda ni bila vredna niti besede komentarja.

 

Že takrat na bohinjskem jezeru je postalo več kot jasno, da morava zgraditi strategijo: obrat-obrata-obrat! Za ali proti zahodni kapitalski špekulaciji z umetnostjo. Ali biti didaktičen, ali iz umetnosti prestopiti v kulturo in jo sooblikovati, ali vstopiti v klasično, finalno fazo ali jo ignorirati do vesele smrti. Timur je izbral neoakademizem in neokonzervativizem. Vedno, ko sem ga gledal v tej, drži sem pokal od smeha. Smejal sem se slepemu človeku! Ni lepo! Timurja pa privede v prelepo pretirano idntifikacijo z "objektom nič". Timur za vse nas oslepi! 

 

Umetnost je homoseksualna. Kakšni dnevi so to bili. Krema za gube. Hvala, ker ste  bili z menoj v otvoritvenem obredju s Timurjem Novikovim. To so bile črne ikre Timurja Novikova. Kakšna cenenost je nameščena v arhitekturah naše jare gospode. Joj boli, boli, kako boli grdota in nadutost neokusa! Za njih ni odrešitve v lepoti umetnosti. V njej vidijo tisto, kar sami nikoli ne bodo bili, zato jo bodo vedno zaničevali. Zaničevali bodo umetnost Timurja Novikova: "A to je umetnost? To ni nobena umetnost!"

 

Je, to je monumentalna umetnost, ki jo razstavljajo v Ermitažu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
5
13.10.2019 06:00
Zelo dolg naslov, a izjemno kratek odgovor: do mafije. To pa je beseda, ki v Sloveniji, ko gre za javno zdravstvo, sploh nikogar ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bioumetnost in pragovi živega: Ko si ti ti vse do trenutka, ko ti nisi več ti
0
12.10.2019 17:01
Za Robertino Šebjanič reka ni samo voda v reki, je tudi geološko dno, je rečni geološki presek. Voda je zanjo trenutek, prerez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
12
11.10.2019 00:17
Pravzaprav me ne čudi, da je med ljudstvom završalo ob novici, da je Peter Handke prejemnik letošnje Nobelove nagrade za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
19
09.10.2019 22:20
Potreben je bil en telefonski klic turškega predsednika Erdogana ameriškemu predsednikuTrumpu, da je ta sklenil pripadnike ... Več.
Piše: Božo Cerar
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
16
06.10.2019 18:00
Povprečni član Evropskega sveta praviloma predstavlja tretjino (34%) volilnega telesa svoje države in praviloma najmanj polovico ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
10
06.10.2019 09:00
Z Adrio je torej konec, vsaj tako se zdi. Morda bo zdaj čas za vprašanja. Koliko milijonov finančne pomoči je od osamostvojitve ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Teater je ena najbolj kritičnih inštitucij nasploh, ki jih pozna človeštvo
0
05.10.2019 20:34
Zahodnoevropsko umetnost lahko gledamo tudi skozi zgodovino njenih refleksij. Kritična zavest je pomemben del njenega izrisa. V ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
8
04.10.2019 21:40
Dozdevno neskončen spektakel britanskega poskusa izhoda izEvropske unijeje del širše slabosti v zvezi evropskih držav.EUje v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Fenomen Kris je moralna zaveza k boljši in pravičnejši državi. Te nam ne bo dala oblast, ampak jo bomo morali ustvariti sami!
2
02.10.2019 22:30
Kaj je fenomen Kris? To, da smo slovenski državljani v nekaj dnevih zbrali preko 3 milijone evrov za nekaj mililitrov zdravila ... Več.
Piše: Miha Burger
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
30
01.10.2019 23:00
Predsednik vlade je zlorabil svoj položaj in vplival na nacionalno obveščevalno službo, da je zaposlila njegovo nekdanjo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
70 let komunistične Kitajske: Amerika bo še dolgo ostala najmočnejša država na svetu
12
30.09.2019 22:00
1. oktober 2019 je za Kitajsko dan posebnega pomena. Na ta dan pred sedemdesetimi leti je namreč nastala komunistična Kitajska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Aleksander Čeferin in evropski nogomet
5
29.09.2019 11:00
Ljubljana - in z njo Slovenija - sta za en dan postali središče evropskega nogometa. Za to je bil najbolj zaslužen Aleksander ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Novomeška pomlad, 26. september 1920 - 26. september 2020
2
28.09.2019 22:59
Novomeška manifestacija, ki se je zgodila 26. septembra 1920, je v svoji napovedi izžarevala umetniško željo prek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jacques René Chirac (1932-2019)
2
26.09.2019 22:06
O Chiracu sem pisal večkrat kot o katerem drugem francoskem predsedniku, saj je naša delegacija v Evropskem svetu sedela poleg ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pahor, Šarec in intelektualci
14
23.09.2019 23:59
Ob nedavnih nastopih predsednika republike (na Bledu) in predsednika vlade (v Ajdovščini) se že spet postavlja vprašanje, kam ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Slovenija kot Adria Airways
8
22.09.2019 23:04
Skoraj nobenega dvoma ni več: Adria Airways bo še en nacionalni letalski prevoznik, ki ga čaka bridek konec. Po nekajletni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
10
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,442
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,101
03/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,988
04/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,908
05/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,146
06/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,490
07/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,580
08/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,019
09/
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
Bine Kordež
Ogledov: 1,207
10/
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
Shane Quinn
Ogledov: 995