Komentar

Diskretni šarm neke ulice skozi burna leta nemške blaznosti

Na znameniti berlinski Potsdamer Strasse so nekoč domovale inštitucije, ki so si bile v nepomirljivem soodnosu; v eni hiši je delovala rasistična Nemška kolonialna združba, v drugi Nemško psihoanalitsko društvo, v tretji je nacionalsocialistična založba tiskala najodurnejše antirasistične pamflete. Toda vmes se je oblikovala ekspresionistična lepota osrednje modernistične revije svetovnega formata Der Sturm.

10.04.2016 07:39
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   berlin   ljubljana   der sturm   potsdamer strasse   Herwath Walden

Foto: arhiv Portala PLUS

Berlin se vedno rad gleda v Parizu, nikoli pa ne more odvrniti pogleda od Moskve.

V Berlinu pišem komentar o konstruktorju modernosti in njegovi umetniški reviji. Poleg mene je reprint berlinske umetniške revije Der Sturm z naslovom Junge Slowenische Kunst, ki jo imam namen jutri podariti Dietru Zieglu, razsvetljenem lastniku multikulturnega centra KuhlhausUrednik in lastnik revije Der Sturm je bil Herwarth WaldenReprint slovenske tematske številke Der Sturma, ki je izšel leta 1929, smo proizvedli pred petimi leti z Dunjo in Miho, z dr. Tatjano Rojc, dr. Levom Kreftom, Mestno galerijo Ljubljana in Marino Bressan, ki ima v svoji lasti celotno zbirko Der Sturma.

 

Uredništvo revije Der Sturm je bilo nedaleč od Kuhlhausa. Revija je začela izhajati leta 1910, vse do leta 1932. Iz letnice prenehanja izhajanja revije je natančno razviden hitlerjanski duh časa, ki jo je določal zadnjih deset let. Slovenska tematska številka je izšla leta 1929,  ko je bila v času že izostrena kompleksnost  krize. To, da je navkljub vsemu izšla, je bila zaslužna predvsem Waldnova bojevita osebnost in njegova želja razumeti, kaj in kako se je manifestiral vznik modernistične stilne formacije na jugovzhodni potezi Evrope.

 

Berlin se vedno rad gleda v Parizu, nikoli pa ne more odvrniti pogleda od Moskve, tudi če bi hotel, zelo poredko pa pogleda v smer Ljubljane. Leta 1928 in leta 1929 se je to zgodilo na izjemen način. Slovenski avantgardisti so se odzval reformatorju. Ferdo Delak: "To  je živ modernistični poziv k skupnemu delu proti staremu razumevanju, proti staremu malodušju, proti stari pasivnosti za novo vsečloveško umetnost; za obnavljajočo in sintetično, kolektivno umetnost."

 

S takšno dikcijo so se slovenski umetniki okrog revije Tank zahvalili Herwarthu in Nelle Walden za njuno garanje v umetnosti in delovanje za gradnjo evropske duhovne evforije. Waldnovo delo je bilo v tistem času primerljivo s futuristom Filippom Tomassom Marinettijem in kasneje z delom nadrealista Andreja BretonaUredništvo Der Sturma je bilo na  začetku delovanja na Postsdamer Strasse 18, v tretjem obdobju na Postdamer Strasse 134 A. Vmes so urednikovali na Ecke Margareten Strasse.

 

Naslove uredništev revije sem poiskal v izvrstno zasnovani in metodološko natančno premišljeni knjigi postmodernističnega zgodovinjenja z naslovom Die Potsdamer Strasse. Knjigo sta mi pred leti podarila avtorja Sibylle Nagele in Joy Markert. Veliko sliko nevarne zgodovine medvojne Nemčije sta mi avtorja izrisala skozi mikrolokacijo te znane berlinske ulice. Vse in ves svet predvsem v Nemčiji v eni sami ulici mesta Berlin. Na njej so v vzporedju hišnih številk živeli v istem času imena in priimki ter delovale inštitucije, ki so si bile v nepomirljivem soodnosu. V eni od hiši je delovala rasistična Nemška kolonialna združba, v drugi Nemško psihoanalitsko društvo, v tretji je nacionalsocialistična založba tiskala najodurnejše antirasistične pamflete. Med vsemi njimi pa je oblikovala ekspresionistična lepota osrednje modernistične revije svetovnega formata Der Sturm. Bila je monumentalno "trobilo modernizma in modernega sveta".

 


Herward Walden: "Umetniška dela so organizmi, umetnost je oblikovano življenje."

 

Herwarth Walden jo je ustanovil vsemu navljub. V zadnjem obdobju obstoja revije se je leta 1929 izoblikovala slovenska tematska številka. Umetniki okrog umetnike revije Tank so sprožili proces evropeizacije modernističnega koncepta slovenske umetnosti. Z revijo Junge Slowenische Kunst so bili prvič postavljeni v os in očišče časa Evrope in sveta. Ferdo Delak, Avgust Černigoj, Marij Kogoj, Edvard Stepančič, Veno Pilon so stopili v kontekst umetnosti in umetnikov, kot so Vasilij Vasiljevič Kandinski, Paul Klee, Oskar Kokoschka, Hans Arp, Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Max Ernst, Alexander Archipenko, Frenard Leger, Franz Marc, Marc Chagall, Robert Delaunay in Sonia Delaunay, Natalija Gončarova, Piet Mondrian...

 

Naj vas opozorim na dve manj znani dejstvi v zvezi z revijo Der Sturm. Prvo dejstvo: nekaj številk pred slovensko tematsko številko je izšel na naslovnici revije grafizem Avgusta Černigoja. Drugo dejstvo: leta 1926 je imel v reviji objavo religiozni ekspresionist France Kralj.

 

Herwarth Walden je manifestiral sintetično umetnost, umetnost združevanja umetniških jezikov in tehnologij. V času pred I. svetovno vojno je objavljal kritike in teoretske besedila o izhodiščih ekpresionizma, ki ga še danes delimo na akcionistični in religiozni ekspresionizem. V kasnejših letih pa je pojem ekspresionizma razumel na poseben način, v razširjenem smislu, vanj je vključeval monogotere evropske -izme, od kubizma, futurizma, konstruktivizma in celo dadaizma.

 

 

***

 

Med pavzo pisanja komentarja odidem na krajši večerni sprehod od Alexanderplatza v smeri Volksbune in trga Rose Luxemburg. Ter se po slučajnih poteh znajdem pred osvetljeno Brechtovo hišo. No, Bertold Brecht je bil na začetku svoje umetniške poti akcionistični ekspresionist. Ko je Herwath Walden leta 1910 začel objavljati Der Sturm, je imel Bertold Brecht dvanajst let. Vrnem se k računalniku!

 

Septembra leta 1928 Waldnovi prijatelji organizirajo velika slavja ob njegovi petdesetletnici. Ob tej priložnosti izide posebna številka, v katero je vključenih neposredno in posredno 350 umetnikov iz vseh svetovnih koordinat. Tako je bil tudi Ferdo Delak, urednik revije Tank, povabljen na rojstnodnevna slavja. Udeležil se jih je skupaj z igralcem Milanom Košičem. Na zabavi vseh zabav berlinskega Eldorada so se dogovorili za izid slovenske številke, ki je izšla šest mesecev kasneje. Čez nekaj let so hitlerjanci revijo ukinili. Adolf Govno se je osebno potrudil, da je anatemiziral uredniške in galerijske napore. Ta amaterski umetnik je avtentično sovražil abstrakcioniste, ekspresioniste, kubiste in celo futuriste. Manj znano dejstvo je, da so v Berlinu leta 1939 prepovedali razstavo futuristov, ki so bili sicer v nenačelni koaliciji s fašisti.

 

Vse v zvezi z Waldnom je potekalo po znanem zločinskem zaporedju, ki so ga izvajali nad t.i. "avantgardnimi akterji" v različnih časih, vedno pa v "Blut und Boden" maniri in s policijsko mentaliteto.

 

Junge Slowenische Kunst in Neue Bolgarishe Kunst.

 

Leto 1929: Slovenska tematska številka revije Der Sturm je pomembna za evropeizacijo slovenske umetnosti, za civilizacijsko povezavo nemške metropole s slovensko metropolo. Walden je imel na samem začetku konceptualno idejo, da vzpostavi jugoslovansko tematsko številko, toda z vpogledom v duh časa Balkanije ter odličnostjo slovenskih protagonistov avantgardistov in modernistov pa se je po premisleku odločil za slovensko tematsko izdajo. To je bila številka brez zamudniških blaznosti, tako značilnih za pretekle stilne formacije na Slovenskem.

 

Srečko Kosovel je bil leta 1929 že tri leta med zvezdami. Der Sturm je objavljal živo umetnost in žive umetnike, zato Srečka ni bilo v izboru. Herwarth Walden je postavil spomenik slovenski avantgardni in modernistični umetnosti, slovenski umetniki pa so svojimi umetninami: tržaški konstruktivistični ambient, arhitekturo Teatra masse in opero Črne maske so v Evropi sprožili veliko modernistično sintezo, ki so jo morali braniti pred "blaznimi amaterji".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.683
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.390
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 573
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444