Komentar

Tomaž, tja, kamor si šel, ni senc

Zapustil nas je moj prijatelj iz najranejše mladosti, tovariš v bitki za lepoto sveta, ki ga je morilka tako brez sramu ubila. Tomaž, odlično si govoril zvezdni jezik. Vem, da ti bo njegovo znanje koristilo.

17.04.2016 07:58
Piše: Dragan Živadinov

Foto: Mediaspeed

Bogata kontekstualnost proizvaja lebdeče vesolje, ta pa proizvaja filozofsko vesolje, Tomažu veselje.

Smrti ni! Priroda ubija. Priroda je morilka. Umetnost je boj proti prirodi. Umetnina je nenehen spomin na življenje v umetnosti. Ravno koncepti spomina so tisti, ki so nas pred nekaj tisočletji učlovečili. Ni preteklosti, ni bodočnosti, je samo absolutni zdaj.

 

Dve veliki umetnini sta, ki sestavljajta našo telesnost, iz obeh smo sestavljeni. Ne bom ju imenoval, ne bom imenoval avtorjev, ne naslovov, ne časa nastanka umetnin, ne muzejev kjer sta postavljeni, ne mest v katerih stojita muzeja. Obe umetnini bom samo opisoval. Vse to zaradi besede, ki ji nočem dati nobenega smisla. To besedo bi rad zaničeval, se ji divje posmehoval, jo poniževal.

 

Ti dve umetnini nas določata v vsem njunem nasprotju. Da, popolnoma različni sta, lahko bi rekel izključujoči. Navkljub vsemu pa imata nekaj skupnega, sta numerični in kinetični, predvsem pa sta misleči in lepi. Števila so tista, ki določajo razdaljo med našo telesnostjo in našim izginjanjem s sveta.

 

Zapustil nas je tovariš v borbi za lepoto sveta, Tomaž Pandur!

 

Priroda, koliko jih moraš ubiti, da se ti zdi še smiselno biti?

 

Dve umetnini v enem in eno v vsem!

 

 

I. Umetnina/skeleton:

 

Gledam vrtljivo ravnino pripravljeno za svetlobo in konstrukcijo. Z njima je zgrajeno vse. Lepota konstrukcije in svetlobe, ki pada na konstrukcijo, se sešteva v lepih sencah. Ni svetlobe - ni konstrukcije, ni konstrukcije - ni sence.

Tja, kamor si šel, ni senc.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

Gledam supremacijo v kozmičnem prostoru. V supremaciji ni funkcij, bivamo skupaj z barvo in tonom, z obliko in zvokom. Smo potopljeni v mišljenje. Lepa sila proizvaja kozmično vidnost in vitalno energijo.

 

Mišljenje je urejena energija.

 

 

I. Umetnina/skeleton:

 

Umetnost konstrukcije je koprodukcija konceptov izhajajoč iz časa. Tudi iz umetnosti, ki se je ravnokar iztekla, tudi iz preteklih tehnologij, ki so se zgradile v času. Tehnologija je v umetnini edino vezivo z metafiziko. Vse konstrukcije so nameščene z razlogom. Funkcija je vse! Čisto vse! Sistematizirani konstrukcijski elementi so lepo zloženi in razporejeni na gradbišču umetnine in pripravljeni na gradnjo celote. Osrednji nosilci so statično nadzorovani, uliti so iz izbranih materialov in preverjenih vmesnikov. Konstrukcije umetno osvetljujemo s svetlobami osnovnih barv, ter jih s konstrukcijo vred zarotiramo. Ne pozabimo: Zemlja se vrti.

 

Zate je Zemlja vedno magično lebdela.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

"Potapljamo se v kemični element 'radij' (Ra88), v njegovo substanco, iz katere izvira potencial energije za mnogotere oblike. Najčistejša vidnost materije je v svetlobi. Svetloba je temeljna substanca organiziranja. S eksplozijo svetlobe organiziramo barve in dogodke."

 

Barve pa prevedemo z algoritmi v zvoke tako, da dobimo optimalno organizacijo sozvočja. Vse to lahko dosežemo z arhitekturnim "elektroorganizmom". To je odnos čistih geometričnih oblik, ki v sklopih proizvajajo občutenje monumentalnih in kompleksnih struktur. V umetnini so nameščena popolnoma nova periodična stanja elektromaterije, "kozmičnega prostorskega zgočanja in širjenja, približevanja in/ali oddaljevanja. Obrnjena perspektiva določa elektroorganizme svetlobe, zvočnost in toploto". V umetnino vstopamo iz vizualnega v avdio prostor in iz avdio prostora v vizualno vesolje. Umetnina zajema podatke iz organiziranega spomina, ki nam omogoča mišljenje v astronomskem prostoru. Aktivira prehajanje z uporabo električne energije, ta pa organizira arhitektoniko elektroorgranizma v zvezdni jezik.

 

Tomaž, odlično si govoril zvezdni jezik. Vem, da ti bo njegovo znanje koristilo.

 

 

I. Umetnina/skleleton:

 

Sto minut je naše življenje dolgo. Ritem pa je propagandni oddelek časa. Razvoj geometrične abstrakcije se prelije v umetnost tehnologije. Mnogi delimo že skoraj stoletje staro mnenje, da mora umetnik prenehati proizvajati umetnost manualno, s svojimi rokami, temveč s strojem ali pa vsaj s pomočjo znanja tistih rokodelcev, ki so ga prevzeli od mojstrov ter ga prek mojstrstva prenašajo naprej skozi stoletja.

 

Umetnik naj se v proizvodnji umetnine umetnine ne dotika! Nič več mehanični prenos, kopija! Matrica, konstrukcija, kompozit, da!

 

Koliko pogovorov sva imela o manifestaciji in manifestativnem jeziku? Stran od sentimentalnosti! Stran od pretiranih občutji. Stran od psihotičnega misticizma žalosti. Naj umetnost-stroj triumfira skupaj z obliko nad prirodo. Naj zmaga estetski funkcionalizem - prehod iz prefinjenega občutja slike k sliki optimalne projekcije človeka in človeštva. Projekcije njegovih generaliziranih lepih umetnosti, ki se bodo ravnokar spremenile v izum, v najnovejši model sveta. S samorefleksijo, s samoopazovanjem postopkov, ki se bodo spremenili v nekaj povsem drugega. V tisto, česar na svetu še ni bilo, v tisto, kar naslednja generacija sledi in nadaljuje. To je tisto. kar imenujemo - novo! To je tisto, kar se nadaljuje, tisto, kar je smiselno in funkcionalno. To je umetniško generiranje.

 

Tako se je generiral tudi moj prijatelj iz najranejše mladosti, tovariš v bitki za lepoto sveta, ki ga je morilka tako brez sramu ubila.

 

Vse je posvečeno vertikalizaciji duha. Skupaj s kinetično konstruktivistično kritiko se sprašujemo - zakaj? Zakaj je svetlobni refleks na konstrukciji. Zakaj je statična napetost v materialu. Material lahko zaradi utrujenosti poči. Kinetična konstrukcija polna napetosti je istočasno supraskulptura, je film in arhitektura.

 

Spomin in spomenik.

 

Bogata kontekstualnost proizvaja lebdeče vesolje, ta pa proizvaja filozofsko vesolje, Tomažu veselje.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

"Z razvojem umetniškega gibanja se vedno vzporedno začne proces umetniškega mišljenja, začne se proces mišljenja, ki teži k temu, da razloži in določi ali zavrže umetniški cilj. Tako se začne gradnja filozofije umetniškega ustvarjanja."

 

Ko je to predlani Jean Claude Markade izgovoril v Vitanju, sem pomislil na Tomaža, na najino mladostništvo, na najine učitelje, velike mojstre, ki so nas pripravili na življenje v umetnosti in v umetnini. Obstaja nenehno notranje in zunanje modeliranje prenosa zvočnih struktur v barvne strukture. Prek tehničnih sredstev se nam seštejejo akordi, ki prihajajo iz mraka možganskega korteksa v belo svetlobo. Proizvedejo nam idealni akord. Predmeti postanejo proizvod konfliktov notranjih in zunanjih sil, ki jih ne moremo prepoznati z našim spektrom čutil. Naloga kognitivnega preračunavanja ni formatiranje barve ali prevajanje barve v zvok, temveč proizvajanje reakcij. Umetnost je reagiranje! Najintenzivnejša je suprematična sila. Kdo komu prisega? "Ali luna soncu ali sonce luni." Manifestacije doživljanja, sistematizacija, reakcije in realizacije umetnin skupaj z elektroorganizmi umetnino delajo živo.

 

To je bil umor. Narava je množični morilec.

 

Bralec obkroži pravilen odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, ko priroda ubije?

 

a.) Svet izgine za tistega, ki je ubit in skupaj z njim izgine tudi umetnina v muzeju, izgine tudi muzej in mesto in izgine svet.

 

b.) Kljub temu, da tisti, ki je ubit, izgine, ostane umetnina v muzeju in ostane mesto na svetu in ostane svet.

30-letnica Slovenije: Alternativni pogled na naš dosedanji ekonomski razvoj
12
21.06.2021 21:22
Napisati nek krajši pregled ekonomskega razvoja samostojne Slovenije je po eni strani pravzaprav preprosto, pa drugi pa kar ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
11
20.06.2021 23:10
Poklicala me je kolegica zdravnica in povedala, da je v cepilni center vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje ... Več.
Piše: Milan Krek
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
2
19.06.2021 20:55
Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (19251970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom (seppuku) zapisal: Za svoja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
21
18.06.2021 05:41
Življenje z lažnivcem ni lahko. Lažnivci se ne zavedajo laži in včasih že sami sebi verjamejo, da govorijo resnico. Največja ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
11
17.06.2021 05:07
Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno ... Več.
Piše: Marko Bidovec
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
7
15.06.2021 22:00
V zadnjem desetletju je EU prebrodila mnoge krize; finančno, migrantsko, Brexit ipd., ki so jo nenehno spreminjale in ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
11
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
9
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
11
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 2.931
02/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.735
03/
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
Milan Krek
Ogledov: 2.286
04/
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 1.407
05/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.154
06/
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
Marko Bidovec
Ogledov: 902
07/
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
Iztok Mirošič
Ogledov: 877
08/
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
Dragan Živadinov
Ogledov: 619
09/
30-letnica Slovenije: Alternativni pogled na naš dosedanji ekonomski razvoj
Bine Kordež
Ogledov: 486
10/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 962