Razkrivamo

Poslovanje Sazasa in IPF: za deset evrov prihodka kar tisoč evrov stroškov!

Kolektivne organizacije za sodne spore porabijo več, kot v teh sporih iztržijo. Lastnika in urednika velenjske radijske postaje Moj Radio Borisa Sušina je inkasantstvo kolektivnih organizacij razjezilo do te mere, da je svojo zgodbo začel deliti z mediji, pred dnevi pa je z njo seznanil tudi ministrstvo za pravosodje. Bo država vendarle ukrepala?

10.05.2016 21:17
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   tarife   odvetniki   tožbe   sodišča

Foto: Moj radio

Ravno odvetniške storitve naj bi bile tudi eden od razlogov za kriminalistične preiskave na sedežu Sazasa, ki je leta 2014 več kot 80 odstotkov stroškov poslovanja porabil za storitve. Koliko denarja je šlo od tega za odvetniške storitve, pa v letnem poročilu združenja ni navedeno.

Kolektivni organizaciji Sazas in IPF zoper svoje uporabnike vložita vsaka več sto tožb ali izterjav letno. Skupno število tožb naj bi se tako na letni ravni lahko gibalo tudi okoli 2000. Koliko sodnikov in ostalega osebja sodišč, ki jih plačujemo davkoplačevalci, se torej ukvarja samo s tovrstnimi tožbami? So slovenska sodišča zgolj inkasanti omenjenih organizacij? Bodo pristojni državni organi sploh kdaj ukrepali in tako omejili samovoljo kolektivnih organizacij, s tem pa zagotovili plačila poštenih in pravičnih nadomestil, ki pripadajo avtorjem?

 

Vsa ta vprašanja si je v preteklih dneh in tednih zastavljal tudi Boris Sušin, lastnik in odgovorni urednik velenjske radijske postaje Moj Radio, ki pravi: "Pozor, neprofitna organizacija, ki nima svojih sredstev, temveč zastopa interese drugih, posluje z denarjem drugih in brez zaposlenih, vloži tudi do tisoč tožb letno? Tu se moramo vsi vprašati, ali je to res normalno in zdravo poslovno okolje oziroma kje je ta pravna država, o kateri se neprestano razpravlja. Nekaj je očitno hudo narobe. Vendar ne z uporabniki, temveč z obema organizacijama."

 

Kot kažejo uradni podatki iz poslovnih poročil obeh organizacij ima Sušin celo prav. Združenje Sazas, ki mu predseduje Matjaž Zupan, je na primer v letu 2014 vložilo kar 865 izvršb in 3 tožbe, od vseh odprtih izvršb in tožb (ne glede na leto vložitve) pa je bilo v istem letu uspešno zaključenih 348 zadev:

 

"Združenje Sazas je v letu 2013 vložilo 585 izvršb. Od vseh odprtih izvršb/tožb je bila v letu 2013 uspešno končana skoraj četrtina zadev", pa lahko preberemo v poslovnem poročilu za leto 2013. Ni drugače (ali še huje?) ni na IPF, ki uveljavlja in ščiti pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Kot lahko preberemo v letnem poročilu za leto 2014, je ta kolektivna organizacija zoper neplačnike sprožila 1.008 (tisoč osem!) postopkov za izterjavo njihovih zapadlih neplačanih obveznosti na podlagi izdanih računov in začela 2889 postopkov predsodnih izterjav.

 

 

Plačaj nezakonito tarifo ali pa te tožimo!

 

Obe organizaciji sta v letih 2006 in 2012, kot poudarja Boris Sušin, enostransko sprejeli nesprejemljivo visoke tarife, ki so jih pristojne državne institucije izvršljivo in pravnomočno že spoznale za neveljavne in nezakonite. Vendar pa po njegovih besedah obe kolektivki nadaljujeta z vsiljevanjem pogodb in plačil po neveljavnih tarifah. "Če uporabnik pogodbe ne podpiše, lahko pričakuje dva scenarija: ali enostavno ne dobi računa ali dobi visok račun po neveljavni tarifi. Zagotovo pa ga v obeh primerih čaka tožba", je jasen Sušin, ki se je zaradi samovolje kolektivk tudi sam znašel na sodišču. Zato je s svojo zgodbo pred dnevi začel deliti z mediji, z njo pa je seznanil tudi pravosodno ministrstvo oziroma ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

 

 

Kljub veljavni pogodbi računi na osnovi neveljavne tarife

 

Lastnik velenjske radijske postaje je pogodbo s Sazasom podpisal leta 1998, po tej pogodbi pa je prejemal in plačeval račune od pridobitve frekvence februarja 2000 do leta 2008. "Kasneje kljub plačevanju nisem več prejemal računov. Do decembra 2012 so me povsem ignorirali, čeprav sem jim poslal več dopisov, med drugim tudi podatke, kot so playliste in prihodki", pojasnjuje Sušin, ki ga je decembra 2012 čakalo presenečenje: po neveljavni tarifi je prejel račune za leta 2010, 2011 in 2012, poleg tega pa ga je presenetila še tožba za leti 2008 in 2009, ker da naj ne bi imel sklenjene pogodbe, ker da naj ne bi plačal ničesar in ker da naj ne bi pošiljal potrebnih podatkov za obračun.

 

 

Tožba in 1.000 EUR stroškov za 10 EUR prihodka

 

In kot poudarja danes lastnik velenjske radijske postaje, čas teče, sodišča meljejo tožbe, uporabniki pa izgubljajo čas in energijo z dokazovanjem svojega prav na sodiščih: "Sodišča razsojajo po tarifi, ki jo je uporabnik tako ali tako že bil pripravljen plačati oziroma po kateri je že plačeval, seveda samoiniciativno, brez prejetih računov. Običajno nastane minimalni znesek premalo plačanih nadomestil, h katerim sodišče prišteje še obresti za vsa pretekla leta in pripadajoč del sodnih stroškov. Sodišča dejansko kasirajo avtorska nadomestila namesto obeh organizacij, s pribitkom obresti in sodnih stroškov", pojasnjuje Sušin, ki razpolaga tudi z "dokazom", kako je ena od organizacij tožila uporabnika glasbe za več tisoč evrov, sodišče pa je na koncu ugotovilo zgolj nekaj deset evrov premalo plačanih nadomestil, prištelo obresti in razdelilo plačilo sodnih stroškov.

 

Razpored sodnih obravnav je sam po sebi dovolj zgovoren

 

"Ko sodišče na koncu ugotovi, da je uporabnik plačal 10 evrov premalo, in mu naloži še plačilo zamudnih obresti, organizacija dobi 113 namesto 100 evrov, kar na skupščini prikaže kot zmago. Pri tem pa se pozablja, da je za takšno zmago potrebno plačati še nekaj sto evrov sodnih stroškov, kar plačajo avtorji. In zakaj potem ne bi nekoga tožili za 10 evrov prenizkega plačila? Tu se nahaja tudi odgovor Matjažu Jelenu, ki se že dalj časa sprašuje, kje je denar avtorjev", je konkreten Sušin.

 

 

Visoki zunanji pravni stroški

 

Ob tem je po njegovih besedah še najbolj bizarno dejstvo, da obe kolektivni organizaciji nimata svojih pravnih služb, temveč najemata drage odvetniške storitve, specializirane za avtorsko pravo. Po naših informacijah naj bi bile tako prav odvetniške storitve razlog za drastično povišanje stroškov poslovanja združenja Sazas v lanskem letu. Neuradno naj bi odvetniku oziroma odvetniški pisarni, ki je Sazas zastopala v tožbi zoper Radiotelevizijo Slovenijo, pripadala nagrada v višini 10 odstotkov vrednosti tožbe, kar naj bi znašalo okoli pol milijona evrov. Znano je namreč, da sta RTV Slovenija in Sazas lani sklenila sodno poravnavo glede uporabe avtorskih glasbenih del za obdobje od leta 2005 do 2014, in sicer v višini najmanj 4,7 milijona evrov, čemur pa je treba prišteti še oglaševanje oziroma druge storitve javnega servisa, ki jih lahko koristi Sazas.

 

"Postavite se v kožo šivilje iz Ljutomera, gostinca z malim bifejem iz Kočevja ali gasilskega društva, ki priredi veselico, ki jih te organizacije preko specializiranih odvetnikov tožijo za plačilo nadomestil po enormnih tarifah. Nobene možnosti nimajo za uspeh. Enostavno nimajo denarja za izkušene odvetnike, saj lokalni odvetniki problematiki avtorskega prava niso kos", opozarja Sušin, ki se zato boji, da so te organizacije – glede na vse dosedanje upravne in (pred)kazenske postopke - prevelik zalogaj za vse pristojne institucije v državi. In prav na to računajo kolektivne organizacije: lokalni obrtniki bodo na koncu raje plačevali (četudi preveč), samo da imajo mir.

 

Spomnimo, prav odvetniške storitve naj bi bile tudi eden od razlogov za nedavne kriminalistične preiskave na sedežu Sazasa, ki je na primer leta 2014 več kot 80 odstotkov stroškov poslovanja porabil za storitve. Koliko od 2.497.825 evrov je tedaj šlo za odvetniške storitve, pa v letnem poročilu združenja ni navedeno. Še več: odvetniške storitve se v letnih poročilih Sazasa sploh ne omenjajo. V letnem poročilu organizacije IPF za leto 2014 pa lahko preberemo, da je ta kolektivka za odvetniške stroške oziroma pravno svetovanje (tudi izredno) porabila 79.600 evrov, nekaj tisočakov več kot leta 2013, medtem ko so stroški pravnih postopkov leta 2014 znašali 316.330 evrov – bistveno več kot leta 2013 (268.968 evrov).

 

 

Poslovna logika 'ker denar ni moj, ga lahko brezskrbno trošim'

 

Vse kaže da je logika sledeča: ker vodstva kolektivnih organizacij ne upravljajo s svojim denarjem, ampak z denarjem avtorjev, si lahko privoščijo visoke odvetniške stroške. V nekaterih primerih vodstva najemajo tudi svoje odvetnike sorodnike, denimo sestro predsednika kolektivne organizacije (dokaze hranimo v uredništvu). Avtorji praviloma težko dobijo vpogled v vse stroške. Vodstva organizacij pa avtorjem razlagajo, da je to nujno zaradi zaščite interesa avtorjev. Ker v letnih poročilih ni objavljeno, recimo, da je imela organizacija 1.000 evrov stroškov zato, da je izterjala 10 evrov, avtorji nikoli ne bodo izvedeli, ali so vse tožbe resnično smiselne ali pa gre morebiti za polnjene žepov "prijateljskih" odvetniških pisarn. Vsakemu normalnemu človeku, ki upravlja s svojim denarjem, ve, da za 10 evrov nima smisla porabiti 1.000 evrov. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
3
13.10.2019 18:00
Kljub temu, da je središče svetovne pozornosti zadnje dni zaradi turške invazije usmerjeno na sever Sirije, pa razmere na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
0
12.10.2019 08:00
Zapis z naslovomZmeda v Mladiki zahteva popravek, ker napačno interpretira 27. člen Zakona o zunanjih zadevah in piše o ... Več.
Piše: Uredništvo
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
9
08.10.2019 21:40
Potem ko se je umaknil s položaja predsednika stranke in mesto prepustil operativno sposobnejšemu Zdravku Počivalšku, Miro Cerar ... Več.
Piše: Uredništvo
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
15
07.10.2019 18:00
Vladna koalicija bo razpadla, Marjan Šarec ne bo sposoben odpeljati mandata do konca, probleme bo imel tudi s predsedovanjem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
4
03.10.2019 22:00
Bruto domači proizvod (BDP) se kljub precejšnjim omejitvam še vedno uporablja kot najbolj običajen pokazatelj razvitosti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Divjina Zmaga Šmitka (1): Mitično bivališče hudiča, demonov, duš in duhov, kraljestvo divjih živali, a tudi domovanje svetega
3
28.09.2019 08:30
Zadnja leta svojega življenja je slovenski etnolog in antropolog Zmago Šmitek - umrl je septembra lani - posvetil preučevanju ... Več.
Piše: Uredništvo
Šarčev fototermin z Melanio in Donaldom Trumpom v New Yorku ni nič drugega kot vladni "davkoplačevalski turizem"
9
25.09.2019 23:59
Razlog za udeležbo številčne vladne delegacije na tradicionalnem jesenskem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Šarčev minister za zdravje Aleš Šabeder ne bi smel postati generalni direktor Kliničnega centra, saj je bil na to mesto imenovan nezakonito!
11
24.09.2019 23:25
Aleš Šabeder, ki se te dni v New Yorku hvali, kako izjemno imamo v Sloveniji urejeno zdravstveno varstvo, je bil natankoleto in ... Več.
Piše: Uredništvo
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
12
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,490
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,180
03/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,092
04/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,920
05/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,515
06/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,168
07/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,309
08/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 798
09/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,601
10/
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
Shane Quinn
Ogledov: 1,006