Opazili smo

Bo Dragan Matić kulturo obvladoval prek Igorja Teršarja?

Ob novem ministru za kulturo bo ena ključnih osebnosti tega ministrstva tudi novi državni sekretar. Bo to Damjana Pečnik ali pa morda Igor Teršar, ki je bil v igri za to mesto že dvakrat. In sicer po zadnjih državnozborskih volitvah, ko je kandidiral na listi SMC, ter v začetku tega leta, ko se je poslavljal Tone Peršak. Bo Cerarjeva stranka oziroma Dragan Matić prek Teršarja nadziral Peršakovo delo? Ali pa bodo v SMC dvignili roke in odgovornost od kulturnega resorja in ga v celoti prepustili upokojenski stranki?

12.05.2016 10:56
Ključne besede:   igor teršar   tone peršak   ministrstvo za kulturo   damjana pečnik   smc   dragan matić   julijana bizjak mlakar

Foto: Dolenjski list

Igorja Teršarja se je kot novega državnega sekretarja omenjalo že dvakrat: po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014 in na začetku letošnjega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. 

Nova sestava vodstva ministrstva za kulturo je skorajda določena. Ministrski položaj bo prevzel Tone Peršak, vprašanje pa je, kdo bo zasedel položaj državnega sekretarja. Kot najresnejši kandidat za to mesto se že dalj čas omenja  zdajšnji direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar. Glede na to, da je Peršak novi minister, je ta opcija povsem realna, se sliši na kulturnem ministrstvu. Obstaja pa tudi realna možnost, da bo Cerarjeva stranka kulturno ministrstvo oziroma odgovornost nad tem resorjem v celoti prepustila stranki Karla Erjavca. Peršak naj bi zato državnega sekretarja iskal tudi med zaposlenimi na ministrstvu oziroma v zavodih, ki spadajo v kulturni resor. In prav zaradi tega se kot morebitno novo državno sekretarko omenja tudi Damjano Pečnik.

 

Slednjo je bivša ministrica Julijana Bizjak Mlakar lani poleg Teršarja imenovala v strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sistema. Medtem ko je politično in karierno ozadje Toneta Peršaka znano in smo ga pred dnevi popisali v portretu našem portalu, je Igor Teršar za širšo javnost neznan obraz. Petdesetletni direktor JSKD je leta 1991 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa je na ljubljanski fakulteti za družbene vede zaključil leta 2007 – v magistrski nalogi je pod mentorstvom Andreja Rusa (ki je nekdanji podpredsednik stranke Zares) razdelal temo Decentralizacija, razdržavljanje in privatizacija na področju kulturnih dejavnosti. Na JSKD je gospod Teršar zaposlen od leta 1998, položaj direktorja sklada pa zaseda že od leta 2002. Nazadnje ga je na to mesto – bil je edini kandidat - imenovala vlada Alenke Bratušek.

 

Po zadnjem imenovanju na čelo JSKD se je Teršar odločil tudi za skok v politiko. Na državnozborskih volitvah julija 2014 se je namreč na listi SMC potegoval za poslanski sedež v državnem zboru. Četudi je v volilnem okraju Trebnje zbral največ glasov in prehitel celo kandidata SDS Zvonka Laha, se mu zaradi boljšega rezultata preostalih kandidatov Cerarjeve stranke v novomeški volilni enoti ni uspelo prebiti v parlament. To možnost bi sicer lahko izkoristil, če bi poslanka SMC Irena Grošelj Košnik po nedavni aferi "CSD Trbovlje" odstopila. Tedaj so nekateri mediji celo špekulirali, da je stranka SMC Grošelj-Košnikovo ščitila prav zato, da se direktor JSKD ne bi preselil na Šubičevo, saj naj bi bil blizu nepovezanemu poslancu Bojanu Dobovšku in Petru Jamnikarju, nekdanjemu sekretarju LDS - kajti tudi Teršar naj bi bil nekoč aktiven član LDS. Podobne špekulacije, da naj se torej Teršarja zadrži čim dlje od Šubičeve, je sicer slišati tudi v teh dneh, ko se direktorja JSKD omenja kot novega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu.

 

Spomnimo še, da se je Teršarja kot novega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo omenjalo že dvakrat: najprej po volitvah leta 2014 in nazadnje v začetku tega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. Direktor JSKD naj bi tedaj užival tudi podporo zdaj že bivše ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je v začetku leta po poročanju časnika Dnevnik dobila navodilo premierja Mira Cerarja, da z "nekaterimi kadrovskimi spremembami omogoči uspešno delovanje ministrstva". Je pa vprašanje, ki si ga glede prevzema državno-sekretarskega položaja zastavlja Teršar, povsem jasno: ali se res splača prevzeti omenjeno funkcijo na polovici mandata Cerarjeve vlade in se tako odpovedati funkciji direktorja sklada, ki ga neprekinjeno vodi že od leta 2002?

 

Bo zato nova državna sekretarka postala Damjana Pečnik, ki naj bi bila po neuradnih informacijah že na pogovoru pri predsedniku vlade? Pečnikova je bila pred leti generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, na to mesto pa jo je na predlog ministrice Majde Širca imenovala Pahorjeva vlada. Kot je vlada tedaj zapisala v sporočilu za javnost, je Pečnikova službovala na Zavodu za varstvo kulturne in naravne dediščine v Kranju, vodila je Oddelek za konservatorstvo Restavratorskega centra in bila pred prihodom na ministrstvo v. d. generalne direktorice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

 

Se bo pa z imenovanjem Toneta Peršaka očitno zaključila še ena saga: nekdanji župan Trzina namreč od lokalnih volitev leta 2014 vztraja na dveh funkcijah – na mestu državnega sekretarja in na položaju občinskega svetnika. In to kljub jasnemu mnenju službe za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo, da ti dve funkciji nista združljivi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.822
02/
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.633
03/
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.217
04/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.868
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.829
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 1.978
07/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 1.953
08/
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
Uredništvo
Ogledov: 2.153
09/
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.657
10/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.680