Opazili smo

Bo Dragan Matić kulturo obvladoval prek Igorja Teršarja?

Ob novem ministru za kulturo bo ena ključnih osebnosti tega ministrstva tudi novi državni sekretar. Bo to Damjana Pečnik ali pa morda Igor Teršar, ki je bil v igri za to mesto že dvakrat. In sicer po zadnjih državnozborskih volitvah, ko je kandidiral na listi SMC, ter v začetku tega leta, ko se je poslavljal Tone Peršak. Bo Cerarjeva stranka oziroma Dragan Matić prek Teršarja nadziral Peršakovo delo? Ali pa bodo v SMC dvignili roke in odgovornost od kulturnega resorja in ga v celoti prepustili upokojenski stranki?

12.05.2016 10:56
Ključne besede:   igor teršar   tone peršak   ministrstvo za kulturo   damjana pečnik   smc   dragan matić   julijana bizjak mlakar

Foto: Dolenjski list

Igorja Teršarja se je kot novega državnega sekretarja omenjalo že dvakrat: po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014 in na začetku letošnjega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. 

Nova sestava vodstva ministrstva za kulturo je skorajda določena. Ministrski položaj bo prevzel Tone Peršak, vprašanje pa je, kdo bo zasedel položaj državnega sekretarja. Kot najresnejši kandidat za to mesto se že dalj čas omenja  zdajšnji direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar. Glede na to, da je Peršak novi minister, je ta opcija povsem realna, se sliši na kulturnem ministrstvu. Obstaja pa tudi realna možnost, da bo Cerarjeva stranka kulturno ministrstvo oziroma odgovornost nad tem resorjem v celoti prepustila stranki Karla Erjavca. Peršak naj bi zato državnega sekretarja iskal tudi med zaposlenimi na ministrstvu oziroma v zavodih, ki spadajo v kulturni resor. In prav zaradi tega se kot morebitno novo državno sekretarko omenja tudi Damjano Pečnik.

 

Slednjo je bivša ministrica Julijana Bizjak Mlakar lani poleg Teršarja imenovala v strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sistema. Medtem ko je politično in karierno ozadje Toneta Peršaka znano in smo ga pred dnevi popisali v portretu našem portalu, je Igor Teršar za širšo javnost neznan obraz. Petdesetletni direktor JSKD je leta 1991 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa je na ljubljanski fakulteti za družbene vede zaključil leta 2007 – v magistrski nalogi je pod mentorstvom Andreja Rusa (ki je nekdanji podpredsednik stranke Zares) razdelal temo Decentralizacija, razdržavljanje in privatizacija na področju kulturnih dejavnosti. Na JSKD je gospod Teršar zaposlen od leta 1998, položaj direktorja sklada pa zaseda že od leta 2002. Nazadnje ga je na to mesto – bil je edini kandidat - imenovala vlada Alenke Bratušek.

 

Po zadnjem imenovanju na čelo JSKD se je Teršar odločil tudi za skok v politiko. Na državnozborskih volitvah julija 2014 se je namreč na listi SMC potegoval za poslanski sedež v državnem zboru. Četudi je v volilnem okraju Trebnje zbral največ glasov in prehitel celo kandidata SDS Zvonka Laha, se mu zaradi boljšega rezultata preostalih kandidatov Cerarjeve stranke v novomeški volilni enoti ni uspelo prebiti v parlament. To možnost bi sicer lahko izkoristil, če bi poslanka SMC Irena Grošelj Košnik po nedavni aferi "CSD Trbovlje" odstopila. Tedaj so nekateri mediji celo špekulirali, da je stranka SMC Grošelj-Košnikovo ščitila prav zato, da se direktor JSKD ne bi preselil na Šubičevo, saj naj bi bil blizu nepovezanemu poslancu Bojanu Dobovšku in Petru Jamnikarju, nekdanjemu sekretarju LDS - kajti tudi Teršar naj bi bil nekoč aktiven član LDS. Podobne špekulacije, da naj se torej Teršarja zadrži čim dlje od Šubičeve, je sicer slišati tudi v teh dneh, ko se direktorja JSKD omenja kot novega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu.

 

Spomnimo še, da se je Teršarja kot novega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo omenjalo že dvakrat: najprej po volitvah leta 2014 in nazadnje v začetku tega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. Direktor JSKD naj bi tedaj užival tudi podporo zdaj že bivše ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je v začetku leta po poročanju časnika Dnevnik dobila navodilo premierja Mira Cerarja, da z "nekaterimi kadrovskimi spremembami omogoči uspešno delovanje ministrstva". Je pa vprašanje, ki si ga glede prevzema državno-sekretarskega položaja zastavlja Teršar, povsem jasno: ali se res splača prevzeti omenjeno funkcijo na polovici mandata Cerarjeve vlade in se tako odpovedati funkciji direktorja sklada, ki ga neprekinjeno vodi že od leta 2002?

 

Bo zato nova državna sekretarka postala Damjana Pečnik, ki naj bi bila po neuradnih informacijah že na pogovoru pri predsedniku vlade? Pečnikova je bila pred leti generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, na to mesto pa jo je na predlog ministrice Majde Širca imenovala Pahorjeva vlada. Kot je vlada tedaj zapisala v sporočilu za javnost, je Pečnikova službovala na Zavodu za varstvo kulturne in naravne dediščine v Kranju, vodila je Oddelek za konservatorstvo Restavratorskega centra in bila pred prihodom na ministrstvo v. d. generalne direktorice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

 

Se bo pa z imenovanjem Toneta Peršaka očitno zaključila še ena saga: nekdanji župan Trzina namreč od lokalnih volitev leta 2014 vztraja na dveh funkcijah – na mestu državnega sekretarja in na položaju občinskega svetnika. In to kljub jasnemu mnenju službe za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo, da ti dve funkciji nista združljivi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Jože Dežman piše Tanji Fajon in Dominiki Švarc Pipan
4
15.05.2023 12:31
Predlagam, da udeležencem konference za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstevrazložite ... Več.
Piše: Jože Dežman
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.048
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.697
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.740
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.394
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.095
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 593
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.329
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445