Opazili smo

Bo Dragan Matić kulturo obvladoval prek Igorja Teršarja?

Ob novem ministru za kulturo bo ena ključnih osebnosti tega ministrstva tudi novi državni sekretar. Bo to Damjana Pečnik ali pa morda Igor Teršar, ki je bil v igri za to mesto že dvakrat. In sicer po zadnjih državnozborskih volitvah, ko je kandidiral na listi SMC, ter v začetku tega leta, ko se je poslavljal Tone Peršak. Bo Cerarjeva stranka oziroma Dragan Matić prek Teršarja nadziral Peršakovo delo? Ali pa bodo v SMC dvignili roke in odgovornost od kulturnega resorja in ga v celoti prepustili upokojenski stranki?

12.05.2016 10:56
Ključne besede:   igor teršar   tone peršak   ministrstvo za kulturo   damjana pečnik   smc   dragan matić   julijana bizjak mlakar

Foto: Dolenjski list

Igorja Teršarja se je kot novega državnega sekretarja omenjalo že dvakrat: po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014 in na začetku letošnjega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. 

Nova sestava vodstva ministrstva za kulturo je skorajda določena. Ministrski položaj bo prevzel Tone Peršak, vprašanje pa je, kdo bo zasedel položaj državnega sekretarja. Kot najresnejši kandidat za to mesto se že dalj čas omenja  zdajšnji direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar. Glede na to, da je Peršak novi minister, je ta opcija povsem realna, se sliši na kulturnem ministrstvu. Obstaja pa tudi realna možnost, da bo Cerarjeva stranka kulturno ministrstvo oziroma odgovornost nad tem resorjem v celoti prepustila stranki Karla Erjavca. Peršak naj bi zato državnega sekretarja iskal tudi med zaposlenimi na ministrstvu oziroma v zavodih, ki spadajo v kulturni resor. In prav zaradi tega se kot morebitno novo državno sekretarko omenja tudi Damjano Pečnik.

 

Slednjo je bivša ministrica Julijana Bizjak Mlakar lani poleg Teršarja imenovala v strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sistema. Medtem ko je politično in karierno ozadje Toneta Peršaka znano in smo ga pred dnevi popisali v portretu našem portalu, je Igor Teršar za širšo javnost neznan obraz. Petdesetletni direktor JSKD je leta 1991 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa je na ljubljanski fakulteti za družbene vede zaključil leta 2007 – v magistrski nalogi je pod mentorstvom Andreja Rusa (ki je nekdanji podpredsednik stranke Zares) razdelal temo Decentralizacija, razdržavljanje in privatizacija na področju kulturnih dejavnosti. Na JSKD je gospod Teršar zaposlen od leta 1998, položaj direktorja sklada pa zaseda že od leta 2002. Nazadnje ga je na to mesto – bil je edini kandidat - imenovala vlada Alenke Bratušek.

 

Po zadnjem imenovanju na čelo JSKD se je Teršar odločil tudi za skok v politiko. Na državnozborskih volitvah julija 2014 se je namreč na listi SMC potegoval za poslanski sedež v državnem zboru. Četudi je v volilnem okraju Trebnje zbral največ glasov in prehitel celo kandidata SDS Zvonka Laha, se mu zaradi boljšega rezultata preostalih kandidatov Cerarjeve stranke v novomeški volilni enoti ni uspelo prebiti v parlament. To možnost bi sicer lahko izkoristil, če bi poslanka SMC Irena Grošelj Košnik po nedavni aferi "CSD Trbovlje" odstopila. Tedaj so nekateri mediji celo špekulirali, da je stranka SMC Grošelj-Košnikovo ščitila prav zato, da se direktor JSKD ne bi preselil na Šubičevo, saj naj bi bil blizu nepovezanemu poslancu Bojanu Dobovšku in Petru Jamnikarju, nekdanjemu sekretarju LDS - kajti tudi Teršar naj bi bil nekoč aktiven član LDS. Podobne špekulacije, da naj se torej Teršarja zadrži čim dlje od Šubičeve, je sicer slišati tudi v teh dneh, ko se direktorja JSKD omenja kot novega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu.

 

Spomnimo še, da se je Teršarja kot novega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo omenjalo že dvakrat: najprej po volitvah leta 2014 in nazadnje v začetku tega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. Direktor JSKD naj bi tedaj užival tudi podporo zdaj že bivše ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je v začetku leta po poročanju časnika Dnevnik dobila navodilo premierja Mira Cerarja, da z "nekaterimi kadrovskimi spremembami omogoči uspešno delovanje ministrstva". Je pa vprašanje, ki si ga glede prevzema državno-sekretarskega položaja zastavlja Teršar, povsem jasno: ali se res splača prevzeti omenjeno funkcijo na polovici mandata Cerarjeve vlade in se tako odpovedati funkciji direktorja sklada, ki ga neprekinjeno vodi že od leta 2002?

 

Bo zato nova državna sekretarka postala Damjana Pečnik, ki naj bi bila po neuradnih informacijah že na pogovoru pri predsedniku vlade? Pečnikova je bila pred leti generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, na to mesto pa jo je na predlog ministrice Majde Širca imenovala Pahorjeva vlada. Kot je vlada tedaj zapisala v sporočilu za javnost, je Pečnikova službovala na Zavodu za varstvo kulturne in naravne dediščine v Kranju, vodila je Oddelek za konservatorstvo Restavratorskega centra in bila pred prihodom na ministrstvo v. d. generalne direktorice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

 

Se bo pa z imenovanjem Toneta Peršaka očitno zaključila še ena saga: nekdanji župan Trzina namreč od lokalnih volitev leta 2014 vztraja na dveh funkcijah – na mestu državnega sekretarja in na položaju občinskega svetnika. In to kljub jasnemu mnenju službe za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo, da ti dve funkciji nista združljivi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,857
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,340
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,210
04/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,861
05/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,840
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,121
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,064
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,302
09/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,318
10/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,201