Opazili smo

Bo Dragan Matić kulturo obvladoval prek Igorja Teršarja?

Ob novem ministru za kulturo bo ena ključnih osebnosti tega ministrstva tudi novi državni sekretar. Bo to Damjana Pečnik ali pa morda Igor Teršar, ki je bil v igri za to mesto že dvakrat. In sicer po zadnjih državnozborskih volitvah, ko je kandidiral na listi SMC, ter v začetku tega leta, ko se je poslavljal Tone Peršak. Bo Cerarjeva stranka oziroma Dragan Matić prek Teršarja nadziral Peršakovo delo? Ali pa bodo v SMC dvignili roke in odgovornost od kulturnega resorja in ga v celoti prepustili upokojenski stranki?

12.05.2016 10:56
Ključne besede:   igor teršar   tone peršak   ministrstvo za kulturo   damjana pečnik   smc   dragan matić   julijana bizjak mlakar

Foto: Dolenjski list

Igorja Teršarja se je kot novega državnega sekretarja omenjalo že dvakrat: po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014 in na začetku letošnjega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. 

Nova sestava vodstva ministrstva za kulturo je skorajda določena. Ministrski položaj bo prevzel Tone Peršak, vprašanje pa je, kdo bo zasedel položaj državnega sekretarja. Kot najresnejši kandidat za to mesto se že dalj čas omenja  zdajšnji direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar. Glede na to, da je Peršak novi minister, je ta opcija povsem realna, se sliši na kulturnem ministrstvu. Obstaja pa tudi realna možnost, da bo Cerarjeva stranka kulturno ministrstvo oziroma odgovornost nad tem resorjem v celoti prepustila stranki Karla Erjavca. Peršak naj bi zato državnega sekretarja iskal tudi med zaposlenimi na ministrstvu oziroma v zavodih, ki spadajo v kulturni resor. In prav zaradi tega se kot morebitno novo državno sekretarko omenja tudi Damjano Pečnik.

 

Slednjo je bivša ministrica Julijana Bizjak Mlakar lani poleg Teršarja imenovala v strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sistema. Medtem ko je politično in karierno ozadje Toneta Peršaka znano in smo ga pred dnevi popisali v portretu našem portalu, je Igor Teršar za širšo javnost neznan obraz. Petdesetletni direktor JSKD je leta 1991 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa je na ljubljanski fakulteti za družbene vede zaključil leta 2007 – v magistrski nalogi je pod mentorstvom Andreja Rusa (ki je nekdanji podpredsednik stranke Zares) razdelal temo Decentralizacija, razdržavljanje in privatizacija na področju kulturnih dejavnosti. Na JSKD je gospod Teršar zaposlen od leta 1998, položaj direktorja sklada pa zaseda že od leta 2002. Nazadnje ga je na to mesto – bil je edini kandidat - imenovala vlada Alenke Bratušek.

 

Po zadnjem imenovanju na čelo JSKD se je Teršar odločil tudi za skok v politiko. Na državnozborskih volitvah julija 2014 se je namreč na listi SMC potegoval za poslanski sedež v državnem zboru. Četudi je v volilnem okraju Trebnje zbral največ glasov in prehitel celo kandidata SDS Zvonka Laha, se mu zaradi boljšega rezultata preostalih kandidatov Cerarjeve stranke v novomeški volilni enoti ni uspelo prebiti v parlament. To možnost bi sicer lahko izkoristil, če bi poslanka SMC Irena Grošelj Košnik po nedavni aferi "CSD Trbovlje" odstopila. Tedaj so nekateri mediji celo špekulirali, da je stranka SMC Grošelj-Košnikovo ščitila prav zato, da se direktor JSKD ne bi preselil na Šubičevo, saj naj bi bil blizu nepovezanemu poslancu Bojanu Dobovšku in Petru Jamnikarju, nekdanjemu sekretarju LDS - kajti tudi Teršar naj bi bil nekoč aktiven član LDS. Podobne špekulacije, da naj se torej Teršarja zadrži čim dlje od Šubičeve, je sicer slišati tudi v teh dneh, ko se direktorja JSKD omenja kot novega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu.

 

Spomnimo še, da se je Teršarja kot novega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo omenjalo že dvakrat: najprej po volitvah leta 2014 in nazadnje v začetku tega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. Direktor JSKD naj bi tedaj užival tudi podporo zdaj že bivše ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je v začetku leta po poročanju časnika Dnevnik dobila navodilo premierja Mira Cerarja, da z "nekaterimi kadrovskimi spremembami omogoči uspešno delovanje ministrstva". Je pa vprašanje, ki si ga glede prevzema državno-sekretarskega položaja zastavlja Teršar, povsem jasno: ali se res splača prevzeti omenjeno funkcijo na polovici mandata Cerarjeve vlade in se tako odpovedati funkciji direktorja sklada, ki ga neprekinjeno vodi že od leta 2002?

 

Bo zato nova državna sekretarka postala Damjana Pečnik, ki naj bi bila po neuradnih informacijah že na pogovoru pri predsedniku vlade? Pečnikova je bila pred leti generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, na to mesto pa jo je na predlog ministrice Majde Širca imenovala Pahorjeva vlada. Kot je vlada tedaj zapisala v sporočilu za javnost, je Pečnikova službovala na Zavodu za varstvo kulturne in naravne dediščine v Kranju, vodila je Oddelek za konservatorstvo Restavratorskega centra in bila pred prihodom na ministrstvo v. d. generalne direktorice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

 

Se bo pa z imenovanjem Toneta Peršaka očitno zaključila še ena saga: nekdanji župan Trzina namreč od lokalnih volitev leta 2014 vztraja na dveh funkcijah – na mestu državnega sekretarja in na položaju občinskega svetnika. In to kljub jasnemu mnenju službe za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo, da ti dve funkciji nista združljivi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.040
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.271
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.050
04/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.771
05/
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
Bine Kordež
Ogledov: 1.608
06/
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.771
07/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.397
08/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.233
09/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.087
10/
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.077