Opazili smo

Bo Dragan Matić kulturo obvladoval prek Igorja Teršarja?

Ob novem ministru za kulturo bo ena ključnih osebnosti tega ministrstva tudi novi državni sekretar. Bo to Damjana Pečnik ali pa morda Igor Teršar, ki je bil v igri za to mesto že dvakrat. In sicer po zadnjih državnozborskih volitvah, ko je kandidiral na listi SMC, ter v začetku tega leta, ko se je poslavljal Tone Peršak. Bo Cerarjeva stranka oziroma Dragan Matić prek Teršarja nadziral Peršakovo delo? Ali pa bodo v SMC dvignili roke in odgovornost od kulturnega resorja in ga v celoti prepustili upokojenski stranki?

12.05.2016 10:56
Ključne besede:   igor teršar   tone peršak   ministrstvo za kulturo   damjana pečnik   smc   dragan matić   julijana bizjak mlakar

Foto: Dolenjski list

Igorja Teršarja se je kot novega državnega sekretarja omenjalo že dvakrat: po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014 in na začetku letošnjega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. 

Nova sestava vodstva ministrstva za kulturo je skorajda določena. Ministrski položaj bo prevzel Tone Peršak, vprašanje pa je, kdo bo zasedel položaj državnega sekretarja. Kot najresnejši kandidat za to mesto se že dalj čas omenja  zdajšnji direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar. Glede na to, da je Peršak novi minister, je ta opcija povsem realna, se sliši na kulturnem ministrstvu. Obstaja pa tudi realna možnost, da bo Cerarjeva stranka kulturno ministrstvo oziroma odgovornost nad tem resorjem v celoti prepustila stranki Karla Erjavca. Peršak naj bi zato državnega sekretarja iskal tudi med zaposlenimi na ministrstvu oziroma v zavodih, ki spadajo v kulturni resor. In prav zaradi tega se kot morebitno novo državno sekretarko omenja tudi Damjano Pečnik.

 

Slednjo je bivša ministrica Julijana Bizjak Mlakar lani poleg Teršarja imenovala v strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sistema. Medtem ko je politično in karierno ozadje Toneta Peršaka znano in smo ga pred dnevi popisali v portretu našem portalu, je Igor Teršar za širšo javnost neznan obraz. Petdesetletni direktor JSKD je leta 1991 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa je na ljubljanski fakulteti za družbene vede zaključil leta 2007 – v magistrski nalogi je pod mentorstvom Andreja Rusa (ki je nekdanji podpredsednik stranke Zares) razdelal temo Decentralizacija, razdržavljanje in privatizacija na področju kulturnih dejavnosti. Na JSKD je gospod Teršar zaposlen od leta 1998, položaj direktorja sklada pa zaseda že od leta 2002. Nazadnje ga je na to mesto – bil je edini kandidat - imenovala vlada Alenke Bratušek.

 

Po zadnjem imenovanju na čelo JSKD se je Teršar odločil tudi za skok v politiko. Na državnozborskih volitvah julija 2014 se je namreč na listi SMC potegoval za poslanski sedež v državnem zboru. Četudi je v volilnem okraju Trebnje zbral največ glasov in prehitel celo kandidata SDS Zvonka Laha, se mu zaradi boljšega rezultata preostalih kandidatov Cerarjeve stranke v novomeški volilni enoti ni uspelo prebiti v parlament. To možnost bi sicer lahko izkoristil, če bi poslanka SMC Irena Grošelj Košnik po nedavni aferi "CSD Trbovlje" odstopila. Tedaj so nekateri mediji celo špekulirali, da je stranka SMC Grošelj-Košnikovo ščitila prav zato, da se direktor JSKD ne bi preselil na Šubičevo, saj naj bi bil blizu nepovezanemu poslancu Bojanu Dobovšku in Petru Jamnikarju, nekdanjemu sekretarju LDS - kajti tudi Teršar naj bi bil nekoč aktiven član LDS. Podobne špekulacije, da naj se torej Teršarja zadrži čim dlje od Šubičeve, je sicer slišati tudi v teh dneh, ko se direktorja JSKD omenja kot novega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu.

 

Spomnimo še, da se je Teršarja kot novega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo omenjalo že dvakrat: najprej po volitvah leta 2014 in nazadnje v začetku tega leta, ko je o odhodu s svojega položaja razmišljal Tone Peršak. Direktor JSKD naj bi tedaj užival tudi podporo zdaj že bivše ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je v začetku leta po poročanju časnika Dnevnik dobila navodilo premierja Mira Cerarja, da z "nekaterimi kadrovskimi spremembami omogoči uspešno delovanje ministrstva". Je pa vprašanje, ki si ga glede prevzema državno-sekretarskega položaja zastavlja Teršar, povsem jasno: ali se res splača prevzeti omenjeno funkcijo na polovici mandata Cerarjeve vlade in se tako odpovedati funkciji direktorja sklada, ki ga neprekinjeno vodi že od leta 2002?

 

Bo zato nova državna sekretarka postala Damjana Pečnik, ki naj bi bila po neuradnih informacijah že na pogovoru pri predsedniku vlade? Pečnikova je bila pred leti generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, na to mesto pa jo je na predlog ministrice Majde Širca imenovala Pahorjeva vlada. Kot je vlada tedaj zapisala v sporočilu za javnost, je Pečnikova službovala na Zavodu za varstvo kulturne in naravne dediščine v Kranju, vodila je Oddelek za konservatorstvo Restavratorskega centra in bila pred prihodom na ministrstvo v. d. generalne direktorice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

 

Se bo pa z imenovanjem Toneta Peršaka očitno zaključila še ena saga: nekdanji župan Trzina namreč od lokalnih volitev leta 2014 vztraja na dveh funkcijah – na mestu državnega sekretarja in na položaju občinskega svetnika. In to kljub jasnemu mnenju službe za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo, da ti dve funkciji nista združljivi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
3
13.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.431
02/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.689
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.339
04/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.281
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.500
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.156
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.777
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 722
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.364