Intervju

"Slovensko pravosodje je proces proti Tošiću vodilo amatersko!"

Stevan Dojčinović, letnik 1985, je kljub mladosti večkrat mednarodno nagrajeni srbski preiskovalni novinar, ki je napisal knjigo o narkokralju Darku Šariću, znanemu tudi med slovenskimi kriminalci. Dojčinovićev spletni portal Krik je trn v peti režimu Aleksandra Vučića, pred kratkim pa je razkril znane Srbe, ki se pojavljajo v panamskih dokumentih (The Panama Papers).

15.05.2016 20:00
Piše: Gašper Lubej
Ključne besede:   stevan dojčinović   srbija   mediji   aleksandar vučić   slovenija   darko šarić   dragan tošić   droga

Fotografiji: Medija Centar Beograd

Nočem reči, da imamo v Srbiji diktaturo, a mehanizmi so podobni, približujemo se turškemu modelu vladanja.

S preiskovalnim novinarstvom se je Stevan začel ukvarjati pred osmimi leti. Danes razmere v srbskih medijih ocenjuje kot dramatične, saj so takorekoč vsi nacionalni časopisi in televizije pod nadzorom Vučićeve Srbske napredne stranke. Režimski mediji se ne sramujejo grobih napadov na neodvisne novinarje, tudi na Dojčinovića, ki ga je najbolj brani srbski tabloid Informer razglasil celo za "sadomazo francoskega vohuna"Zakaj ga režim ne prenaša, je jasno: naš sogovornik je denimo razkril, da je beograjski župan Siniša Mali prek offshore podjetij kupil 24 stanovanj na bolgarski obali in da ima uradno nepremožna družina Vučić samo v Beogradu v lasti skoraj 800 kvadratnih metrov nepremičnin.

 

V pogovoru za Portal PLUS pa nam je Stevan Dojčinović pojasnil, zakaj SFRJ za kriminalce ni razpadla, kakšno vlogo imamo Slovenci v balkanskem kriminalu in zakaj je slovensko pravosodje proces proti Šarićevemu sodelavcu Draganu Tošiću vodilo amatersko. Pogovor sva začela z aktualno zgodbo, ki je po dolgem času na ulice Beograda spet pripeljala protestnike. Portal Krik je objavil nočne posnetke rušenja objektov v naselju Savamala, kjer oblasti v partnerstvu z Združenimi arabskimi emirati načrtujejo megalomanski, več milijard evrov vreden stanovanjsko-poslovni projekt "Beograd na vodi". Glavni promotor projekta je seveda premier Aleksandar Vučić.

 

 

Je nočno dogajanje pred tedni, ko so bagri s podporo skupine zamaskirancev zrušili več stavb v zasebni lasti v naselju Savamala, simptom zdajšnjih razmer v Srbiji?

Da, to dogajanje ima simbolično vrednost, ker je pokazalo, s kakšnimi in kako večplastnimi problemi se soočamo v Srbiji. Nasilje se je vrnilo na ulice, saj je varuh človekovih pravic v svojem poročilu ugotovil, da je skupina zamaskirancev med drugo in četrto uro ponoči prevzela nadzor nad delom mesta. To pomeni, da so imele neformalne skupine monopol nad uporabo sile, česar se vsi bojijo. Poleg tega vidimo, da te ljudi podpira država, saj varuh trdi, da je vrh policije preprečil posredovanje policistov, torej država na nek način v stoji v ozadju.

 

In to se je dogajalo na volilno noč?!

Izbran je bil primeren trenutek. Imamo nasilneže, ki so morda del države in zakrinkani prevzemajo nadzor nad mestom, zadržujejo državljane in rušijo objekte. Najhuje je, da je bila država po objavi zgodbe in po tem, ko so nanjo opozorili neodvisni organi, popolnoma nezainteresirana, da bi se s tem ukvarjala. Morda ravno zato, ker je v ozadju. Imamo torej institucije, ki ne delujejo, paralelne, neformalne  institucije, ki izvajajo nasilje, in državo, v katero se vrača nasilje. Ta dogodek predstavlja vse najslabše, kar se trenutno dogaja v državi, zato je tako pomemben, ker je lahko prelomen. Zdaj imamo na ulici tudi proteste.

 


"V Srbiji omamo veliko dobrih policistov, a je hkrati politični nadzor nad policijo največji v Evropi."

 

 

Imate pa tudi blokado poročanja medijev, kar je tudi simptomatično...

Mediji zdaj vendarle tudi poročajo, a na katastrofalen način. Poročajo skozi odzive pristojnih. Le mimogrede omenijo, kaj se je zgodilo, nato pa dodajo na primer interpretacijo predsednika vlade. Ne dajo medijskega prostora varuhu človekovih pravic, katerega poročilo je takšno, da se naježiš, a ni bil povabljen v noben televizijski studio. Mediji ne poročajo o tistem, kar je za oblast problematično.

 

S čim lahko primerjamo takšne razmere?

Razmere so drugačne kot v devetdesetih. Zdajšnja oblast ima popolno podporo mednarodne javnosti, česar Slobodan Milošević konec devetdesetih ni imel. Gre za nov model vladanja, čeprav lahko potegnemo nekatere vzporednice, na primer to, da uničujejo institucije. Profesionalne kadre odpuščajo, službe dobivajo strankarski ljudje. Oblast temelji na cenzuri, nadzoru nad mediji, na drugi strani pa imamo oblast, ki na mednarodni ravni igra v skladu z interesi Zahoda, ki oblast podpira, zaradi česar so državljani zmedeni. Nočem reči, da imamo pri nas diktaturo, a mehanizmi so podobni, približujemo se turškemu modelu vladanja.

 

Kako je mogoče, da nekateri ocenjujejo, da so razmere v medijih celo slabše kot v času Miloševića?

To pravijo kolegi, ki so delali v devetdesetih. V času Miloševića smo imeli nekaj opozicijskih medijev, kot sta bila B92 in Studio B. Imamo jih tudi zdaj, a gre predvsem za internetne medije, ki imajo omejen doseg zaradi tehnološke zaostalosti države. Preprosti ljudje imajo informacije le iz provladnih medijev, nacionalnih časopisov in televizij. V času Miloševića smo imeli velike opozicijske medije, mednarodna skupnost je bila naklonjena opoziciji, zdaj pa tujina podpira Vučića, zato so razmere v medijih težje, kot so bile takrat.

 

Delujete kot preiskovalni novinar na področju korupcije in organiziranega kriminala. Bi lahko rekli, da Jugoslavija za kriminalce nikoli ni razpadla?

Da, kriminalci in poslovneži, ki se ukvarjajo z umazanimi posli, sodelujejo tudi po razpadu Jugoslavije. Brez težav so sodelovali celo med vojno, ko je na primer srbska mafija prodajala orožje bosanski strani. Zdaj jim je še lažje, kriminalci sodelujejo odlično, ker so države na tem območju še vedno vpletene v konflikte, policije ne sodelujejo dovolj. Dobra stvar pa je, da sodelujejo novinarji. Državam je spodletelo, novinarstvo v regiji pa dobro deluje, novinarji so povezani in si pomagajo. Novinarji so na dobri poti, da bodo kmalu tako dobro povezani, kot so kriminalci (smeh).

 

Kaj pa bi morale narediti države nekdanje Jugoslavije na področju boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu?

Ni dobrega sodelovanja policij, saj gre za čezmejni  kriminal. Če hočeš razbiti te mreže, je sodelovanje nujno. V primeru Darka Šarića so sodelovali srbski, italijanski, slovenski, argentinski, brazilski, ameriški in britanski organi. Torej vidimo, za kako kompleksno organizacijo je šlo. Policisti in tožilci bi radi sodelovali, a težava je v politiki. Še vedno delujejo na osnovi konfliktov iz časa vojn. To so še vedno glavne teme. Ukvarjamo se s tem, preštevamo žrtve, kar povzroča probleme in ovira odnose med državami. Na žalost politiki takšne zgodbe še vedno uspešno prodajajo tudi svojim volivcem, ker je to dobro za ratinge.

 

Stevan Dojčinović je tudi avtor bestsellerja o narkokralju Darku Šariću.

 

Pisali ste o Šarićevem narkokartelu, ki je imel svojo vejo tudi v Sloveniji. Kako ocenjujete delovanje slovenskega pravosodja v procesu proti Draganu Tošiću in soobtoženim?

Lotili so se ga na napačen in amaterski način. Šokantno je bilo, ko so jih po prvem sojenju izpustili iz pripora. Menim, da imajo zelo dober dokazni material iz Srbije in Italije. Težava je bila, ker Slovenci niso zbrali dovolj svojih dokazov. Nekaterim obtoženim v Sloveniji bi lahko sodili tudi drugje. Vprašanje priznanja tujih dokazov bi si morali v Sloveniji postavljati že v fazi preiskav in ne šele na sojenjih. Za Italijane so bili na primer srbski dokazi sprejemljivi. Dobro, zadeva še ni pravnomočna. Morda Slovenija nima dovolj izkušenj v sojenjih proti organiziranemu kriminalu ali pa sodniki niso bili dovolj pripravljeni.

 

Kakšno vlogo ima Slovenija v balkanskem organiziranem kriminalu, kako poteka sodelovanje?

Tukajšnje ekipe pogosto sodelujejo z ekipami na Balkanu, predvsem v vlogi sodelavcev. Balkanci diktirajo, Slovenci pa so sodelavci, ki seveda dobijo del kolača.

 

Kot podizvajalci?

Zanimivo je, da so v Slovenijo kriminalci pretihotapili veliko denarja, zasluženega z drogo. V trgovini z drogo imajo namreč opravka z majhnimi bankovci, ki jih je treba v menjalnicah zamenjati za večje, ker gre za velike vsote. Denar je potem potoval tudi v podjetja v davčnih oazah. Šarić je bil vpleten v pranje denarja tudi v povezavi s Slovenijo, saj je njegovo podjetje odkupilo terjatve Jugobanke do Slovenijalesa.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
6
14.07.2021 21:30
Covid-19 nam je vsem dal priliko, da razmislimo o konkretnem, posamičnem, o sebi in vseh, ki sestavljajo naše minute in dneve. ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Kristijan Musek Lešnik, psiholog: "Nepopravljiv optimist sem. Verjamem, da bo iz krize narcisističnega individualizma zrasla nove želja po povezovanju in empatičnem sobivanju."
9
22.06.2021 22:55
Epidemija covid-19 je najbolj prizadela tiste in tam, kjer smo v Sloveniji že vrsto let pred tem imeli resne težave: na področju ... Več.
Piše: Uredništvo
Sistem razdeljevanja sredstev FIHO, ki temelji na računalniškem programu, je izredno kompleksen, netransparenten in ustvarja tveganja za korupcijo
6
21.03.2021 23:59
S namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Urošem Novakom smo se pogovarjali o ozadjih nedavnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Nevarno je, če zasebne družbe samovoljno omejujejo politični govor kogarkoli mimo zakonov, še posebej izvoljenim politikom"
18
01.02.2021 07:00
Dejan Verčič je profesor na FDV, partner v družbi Herman in partnerji in raziskovalec odnosov z javnostmi, natančneje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Pri davčnih zavezancih je treba razvijati zavest, da je plačevanja davkov potrebno zaradi potreb države in državljanov."
12
29.09.2020 20:00
Nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, predsednik Nogometne zveze Slovenije in predvsem davčni strokovnjak Ivan ... Več.
Piše: Uredništvo
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
10
25.07.2020 00:30
Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kristjan Verbič o Dosjeju Livar: Brutalni finančni inženiring bivšega finančnega ministra Uroša Čuferja
4
10.06.2020 22:45
Dosje Livar, razkritje metod, s katerimi so skoraj na kant spravili eno naših največjih livarn, je sprožil nepričakovano veliko ... Več.
Piše: Uredništvo
"V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči."
25
17.05.2020 23:30
Najbolj preganjani novinar v Evropski uniji, ki mu je Deutsche Welle (DW) v začetku meseca podelil nagradoFreedom of Speech ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
18
11.08.2019 20:00
Marjan Podobnik je poseben lik v slovenski politiki, izjema od pravila, da ponovno politično vstajenje ni mogoče. Sredi ... Več.
Piše: Uredništvo
"Ko Helmut Kohl pravi, da želi politično zvezo in reče, da Nemčija ne bo plačevala računov drugih držav, je to oksimoron."
5
26.02.2019 20:08
Na začetku meseca je francoski portal Atlantico objavil ekskluzivni pogovor z indijskim ekonomistom, ki je lani zaslovel s ... Več.
Piše: Uredništvo
"Slovenska politika je v bistvu nasilna, ne ozira se na protiargumente, le poniglavo s silo preglasovanja doseže svoje."
9
31.01.2019 20:59
Za intervju s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco smo se odločili, ker nas je v zadnjih mesecih pozitivno presenetilo ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Smo družba kroničnega nemišljenja, šibkega znanja in negativnih čustev"
12
21.11.2018 20:31
Za ene je kontroverzen, za druge ekscentričen, za tretje samosvoj. Eni ga obožujejo, drugi bi ga utopili v kozarcu vode. Zavrača ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Idealni model proletarca v postmoderni interpretaciji je črna, enonoga muslimanska lezbijka, ki govori špansko"
8
28.09.2018 00:30
Srđa Trifković naj bi bil eden od najeminentnejših sodobnih srbskih političnih mislecev in komentatorjev. Pogojnik smo ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropa se boji islamizma, pripravljena mu je predati vse in se zadušiti
12
16.09.2018 18:00
Zgodovina se ponavlja, je prepričan alžirski pisatelj in intelektualec Boualem Sensal. Le da migracije tokrat ne potekajo iz ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z največjem presenečenjem v slovenski politiki v letu 2017
22
03.01.2018 19:16
Nisem odrešenik in superman in se kot takega tudi ne jemljem , pravi Marjan Šarec, letnik 1977, ki je za marsikoga politični ... Več.
Piše: Uredništvo
"Tako kot v športu smo lahko Slovenci tudi v vseh gospodarskih panogah najboljši na svetu."
1
16.11.2017 11:44
Včasih so ga zamenjevali s tistim Andrejem Vizjakom, ki je bil v Janševi vladi 2004-2008 minister za gospodarstvo. Takrat je bil ... Več.
Piše: Uredništvo
"Včasih imam občutek, da Slovencem, novodobnim sužnjem, poleg joda v vodo dajejo tudi sedative."
13
25.05.2017 23:15
Z Blažem Mrevljetom, tistim kardiologom, ki je v zadnjih dneh brez dlake na jeziku spregovoril o korupciji v zdravstvu, zlasti v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Postaviti se moramo zase, komunicirati s svetom, stopiti v javni prostor in začeti z dialogom."
1
10.12.2016 00:53
Pogovor z nadvojvodinjo Camillo Habsburško Lotarinško smo sprva želeli objaviti prav na dan predsedniških volitev v Avstriji. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 2.990
02/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.627
03/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.980
04/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.794
05/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.395
06/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.314
07/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 2.393
08/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 935
09/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 773
10/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 795