Intervju

"Mislim, da nisem "grožnja" za avstrijsko svobodo in demokracijo."

Ekskluzivno objavljamo pogovor z zmagovalcem prvega kroga avstrijskih predsedniških volitev Norbertom Hoferjem, ki se bo jutri za zmago pomeril z Alexandrom Van der Bellenom. V prvem krogu je dobil Hofer sicer prepričljivo prednost, skoraj pol milijona glasov, vendar bo drugi krog zelo tesen. S Hoferjem smo govorili o skrajni desnici, odnosih s Slovenijo in migrantski krizi v Evropi.

20.05.2016 20:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   norbert hofer   avstrija   volitve   slovenija   alexander van der bellen

Foto: FPÖ

"Nevtralnost Avstrije je eden najpomembnejših temeljev naše identitete. Nikoli se ne bi temu odrekel, kajti samo če smo nevtralni, se lahko z vsemi pogovarjamo in gradimo mostove med različnimi prepričanji."

O njem se je že obširno razpisal ne le avstrijski, ampak tudi evropski tisk. Kot dolgoletni član Svobodnjaške stranke je bil idealna tarča za ugibanja o skrajno desnih, avtoritarnih in tujcem neprijaznih stališčih. Toda obenem je 45-letni Norbert Hofer modern evropski desničar, ki izhaja iz multinacionalnega okolja dežele Gradiščanske in se zaradi mladosti nikoli ni "okužil" s stališči pokojnega šefa Svobodnjakov Haiderja. V prvem krogu predsedniških volitev minuli mesec je Hofer gladko premagal konkurenco, od katere je odstal le še kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen. To Hoferju sicer daje nekaj prednosti, vendar se je zaradi strahov pred zmago "desničarskega" kandidata, ki sicer ves čas poudarja, je da tudi liberalec, združil celotni politični prostor na levici in sredini. Zaradi tega bo rezultat jutrišnjih volitev v naši severni sosedi bržkone eden najtesnejših v zadnjih desetletjih, zmaga Hoferja pa bi dala krila FPÖ, glede katere pa je naš sogovornik jasen: ko bo predsednik, bo predsednik vseh državljanov, strankarsko izkaznico pa bo odložil.

 

Gospod Hofer, ste res grožnja za svobodo in demokracijo v Avstriji, kot vas nekateri prikazujejo?

Mislim, da nisem "grožnja" za avstrijsko svobodo in demokracijo. Vsakdo ve, da kot tretji predsednik državnega sveta delujem strogo objektivno, tako kot bom tudi kot zvezni predsednik.

 

Kakša je sicer predsedniška tekma?

Zelo tesna. Nihče ne ve, kdo bo zmagal.

 

Kako bi Norbert Hofer v nekaj besedah opisal svoj program, da bi nas prepričal, naj glasujemo zanj?

Krščanski, liberalen, v ekonomiji na strani srednjega sloja, zagovornik močne obrambe naših meja, drugače pa prepričan Evropejec in pristaš nujnih reform Evropske unije.

 

Vaš tekmec Alexander Van der Bellen vas označuje za skrajno desnega kandidata. On sam velja za vladnega kandidata, mar ne? Je to njegova taktika, da bi vas potisnil čim dlje na desnico, sam pa pobral tudi glasove tradicionalno konservativnih avstrijskih volivcev?

Gospod Van der Bellen je bil najprej socialist, potem vodja stranke Zelenih in zdaj se predstavlja kot desni center. Vlada sicer ni dajala nobenih priporočil. Moj tekmec poskuša dobiti glasove pomembnih in vplivnih ljudi, jaz pa verjamem ljudem. Globoko sem prepričan, da so avstrijski državljani moja volilna baza. Mislim, da moramo delovati v korist teh ljudi, ne pa neke elite.

 

"Slovenci na Koroškem in v Avstriji so pomembna narodnostna skupnost."

 

Vaša svobodnjaška stranka FPÖ doslej še nikoli ni bila tako uspešna s svojim predsedniškim kandidatom. Kako to, kaj je pripomoglo k vaši popularnosti?

Izhajam iz Svobodnjaške stranke, vendar bom vrnil svojo člansko izkaznico, če bom postal predsednik. Če pravite, da sem priljubljen, potem sem zato, ker mi ljudje zaupajo...

 

... vendar vam nasprotniki očitajo, da ste avtokratski. Kako to komentirate?

Kot sem že dejal, sem v vlogi parlamentarnega predsednika leta deloval strogo objektivno in enako bom počel, ko bom predsednik. Beseda "avtokratski" pa je iz prejšnjih stoletij.

 

Mislite, da vas slovenska manjšina na Koroškem podpira enako močno kot vašega konkurenta Van der Bellena? So koroški Slovenci morda še vedno frustrirani iz časov Jörga Haiderja, nekdanjega šefa vaše stranke? Kaj menite o njemu?

Na Gradiščanskem, kjer živim, sobivamo trije narodi: Avstrijci, Hrvati in Madžari. To je plodna kombinacija in vsak narod se od drugega nekaj nauči. Enako velja za Slovenijo in Slovence. Slovenci na Koroškem in v Avstriji trdo delajo in so pomembna narodnostna skupnost. Rad imam in razumem njihovo kulturo. Glede Haiderja pa naj velja latinski rek, da o mrtvih vse dobro, de mortuis nil nisi bonum. Sem bil namreč dvajset let mlajši od njega in njegove politike ne želim komentirati.

 

Odhajajoči predsednik Fischer si je za zadnjo postajo svoje predsedniške poti po tujini izbral prav Slovenijo. Bo Ljubljana vaša prva izbira, če postanete predsednik, ali boste dali prednosti Berlinu ali celo Budimpešti?

Vesel sem, da je predsednik Fischer izbral Slovenijo za svoj zadnji obisk. Zame je Slovenija zelo pomemben del Srednje Evrope in jo bom vsekakor kmalu obiskal, toda prosim razumite me, da je v tem trenutku še prezgodaj, da bi definiral svoje obiske v tujini. Vsekakor pa bo Slovenija ena mojih prvih destinacij.

 

Kaj se bo spremenilo, če jutri postanete avstrijski predsednik? Avstrijska nevtralnost morda?

Nevtralnost Avstrije je eden najpomembnejših temeljev naše identitete. Nikoli se ne bi temu odrekel, kajti samo če smo nevtralni, se lahko z vsemi pogovarjamo in gradimo mostove med različnimi prepričanji.

 

Bi kaj spremenili v avstrijski zunanji politiki? Vaša država je aktivno reševala migrantsko krizo in bila eden ključnih akterjev pri zaprtju t.i. Balkanske poti. To vas je mednarodno zelo okrepilo, obenem pa ohladilo odnose z Nemčijo. Gospod Hofer, kako pomembna je Nemčija za Avstrijo?

Glede na to, da Evropska unija doslej ni bila sposobna zavarovati schengenskih meja, bi t.i. Balkanska pot morala ostati zaprta. To pa ni pomembno samo za Avstrijo, temveč tudi za naše sosede Slovenijo, Hrvaško in Makedonijo. Nemčija je velika soseda Avstrije, vendar je to druga država. Nujno je, da se pogovarjamo z vsemi sosedi, še posebej zaradi migrantske situacije v Evropi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Kristjan Verbič o Dosjeju Livar: Brutalni finančni inženiring bivšega finančnega ministra Uroša Čuferja
4
10.06.2020 22:45
Dosje Livar, razkritje metod, s katerimi so skoraj na kant spravili eno naših največjih livarn, je sprožil nepričakovano veliko ... Več.
Piše: Uredništvo
"V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči."
25
17.05.2020 23:30
Najbolj preganjani novinar v Evropski uniji, ki mu je Deutsche Welle (DW) v začetku meseca podelil nagradoFreedom of Speech ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
18
11.08.2019 20:00
Marjan Podobnik je poseben lik v slovenski politiki, izjema od pravila, da ponovno politično vstajenje ni mogoče. Sredi ... Več.
Piše: Uredništvo
"Ko Helmut Kohl pravi, da želi politično zvezo in reče, da Nemčija ne bo plačevala računov drugih držav, je to oksimoron."
5
26.02.2019 20:08
Na začetku meseca je francoski portal Atlantico objavil ekskluzivni pogovor z indijskim ekonomistom, ki je lani zaslovel s ... Več.
Piše: Uredništvo
"Slovenska politika je v bistvu nasilna, ne ozira se na protiargumente, le poniglavo s silo preglasovanja doseže svoje."
9
31.01.2019 20:59
Za intervju s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco smo se odločili, ker nas je v zadnjih mesecih pozitivno presenetilo ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Smo družba kroničnega nemišljenja, šibkega znanja in negativnih čustev"
12
21.11.2018 20:31
Za ene je kontroverzen, za druge ekscentričen, za tretje samosvoj. Eni ga obožujejo, drugi bi ga utopili v kozarcu vode. Zavrača ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Idealni model proletarca v postmoderni interpretaciji je črna, enonoga muslimanska lezbijka, ki govori špansko"
8
28.09.2018 00:30
Srđa Trifković naj bi bil eden od najeminentnejših sodobnih srbskih političnih mislecev in komentatorjev. Pogojnik smo ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropa se boji islamizma, pripravljena mu je predati vse in se zadušiti
12
16.09.2018 18:00
Zgodovina se ponavlja, je prepričan alžirski pisatelj in intelektualec Boualem Sensal. Le da migracije tokrat ne potekajo iz ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z največjem presenečenjem v slovenski politiki v letu 2017
22
03.01.2018 19:16
Nisem odrešenik in superman in se kot takega tudi ne jemljem , pravi Marjan Šarec, letnik 1977, ki je za marsikoga politični ... Več.
Piše: Uredništvo
"Tako kot v športu smo lahko Slovenci tudi v vseh gospodarskih panogah najboljši na svetu."
1
16.11.2017 11:44
Včasih so ga zamenjevali s tistim Andrejem Vizjakom, ki je bil v Janševi vladi 2004-2008 minister za gospodarstvo. Takrat je bil ... Več.
Piše: Uredništvo
"Včasih imam občutek, da Slovencem, novodobnim sužnjem, poleg joda v vodo dajejo tudi sedative."
13
25.05.2017 23:15
Z Blažem Mrevljetom, tistim kardiologom, ki je v zadnjih dneh brez dlake na jeziku spregovoril o korupciji v zdravstvu, zlasti v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Postaviti se moramo zase, komunicirati s svetom, stopiti v javni prostor in začeti z dialogom."
1
10.12.2016 00:53
Pogovor z nadvojvodinjo Camillo Habsburško Lotarinško smo sprva želeli objaviti prav na dan predsedniških volitev v Avstriji. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Trije pogledi na Matićev kvotni sistem: "To je le spodbuda manj kakovostni glasbi."
7
26.09.2016 18:47
Uršula Cetinski je generalna direktorica Cankarjevega doma, Damjan Damjanovič opravlja funkcijo direktorja Slovenske ... Več.
Piše: Uredništvo
O lobijih, ki ščitijo Milojko Kolar Celarc in odstavljajo Petra Gašperšiča
3
11.09.2016 18:00
S poslancem Jankom Vebrom smo govorili o obeh interpelacijah, ki v teh dneh dvigujeta največ prahu. Medtem ko je ministrica za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kako Cerarjev medijski zakon z glasbenimi kvotami zvija roke javnemu radiu
4
08.09.2016 08:59
Ministrstvo za kulturo je še kar sveto prepričano, da nov kvotni sistem, ki ga je vladna koalicija na čelu z Draganom Matićem ... Več.
Piše: Uredništvo
Svetovne organizacije in države hočejo nadzor nad našo odgovornostjo in osebno svobodo. Tobak je le začetek.
5
14.08.2016 18:30
Novozelanska poslanka Marama Fox ga je pred tedni v televizijski debati javno označila za prinašalca smrti in ga primerjala celo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Zmago Jelinčič: "Nič nimam proti muslimanom. Financiral sem celo prvi prevod Korana v slovenščino."
14
24.07.2016 19:00
Predsednik nekoliko pozabljene Slovenske nacionalne stranke o nacionalni državi in prihodnosti združene Evrope, migrantih in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Po neuspelem puču v Turčiji: vojaški udar se ne zgodi brez zunanje podpore
14
18.07.2016 22:59
Z našim komentatorjem Zijadom Bećirovićem, ki je tudi direktor ljubljanskega Inštituta za balkanske in bližnjevzhodne študije ... Več.
Piše: Zijad Bećirović
1 2 3 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.263
02/
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.628
03/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.652
04/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.905
05/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.785
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.870
07/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.549
08/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.473
09/
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.265
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.104