Komentar

Po 23 letih vojnega stanja bo Janez Janša težko ohranil mir v SDS

Prvič doslej se javno ugiba o tem, kako resni so pretresi znotraj SDS, iz katere je v zadnjem času odšlo več posameznikov, počasi pa popušča tudi strah pred avtoriteto Janeza Janše, ki je strankin predsednik že 23 let in se bo prihodnje leto bržkone potegoval še za en, sedmi mandat po vrsti.

23.05.2016 23:41
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   SDS   janez jansa   romana jordan   volitve  

Foto: 24ur.com

Vsi, ki so v Janezu Janši vzbujali občutek nelagodja ali celo ogroženosti, so morali oditi. Se zdaj plošča obrača in je notranje nezadovoljstvo v SDS doseglo vrelišče?

Povsem jasno je, da je velik del medijske pozornosti, ki jo je zadnje tedne deležna SDS, posledica tihe privoščljivosti novinarskega ceha, utrujenega in naveličanega prenašanja Janševega večnega boja z njegovimi rdečimi demoni. Tudi zaradi tega je serija odmevnih izstopov in umikov vidnejših članov Slovenske demokratske stranke v medijih dobila več prostora, kot bi ga v primeru, da bi se to dogajalo v kakšni drugi stranki. SDS je pač že dve desetletji in tri leta svojevrstna trdnjava svojega karizmatičnega predsednika, čeprav se v zadnjem času v njej kažejo razpoke. Gre za stranko, ko svojo prepoznavnost gradi izključno na liku Janeza Janše in doslej ni slovela po notranji demokraciji. Pravzaprav je kor pribito veljalo, da so v stranki v nemilost padli vsi, ki so prišli v spor s Predsednikom. Nihče ni užival toliko imunitete, da bi mu bilo to prizanešeno. Dolgo je veljalo, da je imel poseben status znotraj SDS denimo dr. Miha Brejc, vendar so se po epizodi z Gregorjem Virantom tudi ti posebni odnosi med Brejcem in Janšo čez noč končali. Podobno bi lahko rekli za drqli pa Ivo Hvalico pred poldrugim desetletjem. Vsi, ki so Janši vzbujali občutek nelagodja, so morali oditi. Skrivnost Milana Zvera, dolgoletnega podpredsednika in "Führerjevega namestnika", kot mu pravijo zlobni jeziki v stranki, je pač ta, da Janši niti enkrat ni vzbudil takšnega občutka; Zverova predanost in zvestoba predsedniku, pravijo insiderji, sta neverjetni.

 

Ob Brejcu in Turku ni bilo prizanešeno niti nekdanji evropski poslanki Romani Jordan, ki ji je stranka odrekla še en bruseljski mandat samo zato, ker so morali njeno mesto "rezervirati" za izbranko nekoga. A povod za zamenjavo je sprožila Jordanova kar sama, saj je na enem od strankinih ožjih posvetov kot edina odkrito in javno izrazila svoje nestrinjanje z Janšo, ki ima težave s sprejemanjem drugačnih mnenj. Zdi se, da je ta negativna lastnost postala še bolj očitna v zadnjih letih, ki jih je zaznamovalo sojenje v zadevi Patria. Tudi ponovno bivanje v zaporu ga je spremenilo, saj je po pripovedovanju ljudi, ki so dnevno v stiku z njim, postal še bolj nedostopen, zagrenjen in bržkone tudi maščevalen. Zamere pa je seveda prenesel v stranko in od nje pričakoval, da se bo povsem podredila njegovim osebnim frustracijam, stiskam in želji po obračunu s tistimi, ki jih Janša krivi za svoje težave.

 

V stranki je tiho tlelo že dlje časa, a zdi se, da je za odločilni trenutek vedno nekaj umanjkalo. Je bila manipulacija z združenjem za Vrednote slovenske osamosvojtve, v katerem so proti bivšemu predsedniku Milanu Kučanu vložili kazenski ovadbi zaradi veleizdaje in sabotaže, tista kaplja čez rob, zaradi katere SDS nikoli več ne bo ista? Kljub zatrjevanjem, da se pri njih nič ne dogaja, pa niti najbolj genialni PR ne more zakriti razpok na ometu fasade na Trstenjakovi. Seveda to še ne pomeni, da bo SDS začela razpadati, vendar pa je glede tega na dobri poti. Prepričevanje fanatičnih privržencev je nepotrebno, medtem ko zaradi konstantnega ukvarjanja s kulturnim bojem, ideologijo in radikalnimi pogledi na sedanjost in preteklost stranka ni ravno cenjena med neopredeljenimi volivci.

 

Če za slovenski politični prostor velja formula 35 + 30 + 35 (35% je levih oziroma desnih volivcev, 30% pa "swingerjev", ki se pomikajo od zmerne leve do zmerne desne sredine), potem je bolj razumljivo, zakaj je Janša leta 2004 dosegel svoj zenit na političnem prizorišču. Posegel je namreč v sredino in brez večjih težav zmagal na volitvah, ker je govoril o sedanjosti in prihodnosti. Po štirih letih so se mu nasprotniki niso bili sposobni zoperstaviti znotaj političnega ringa, temveč so ga spravili v eno največjih pravosodnih spletk v zgodovini samostojne Slovenije. Danes je jasno, da je bila zadeva Patria politično orkestrirana, pravosodje pa zlorabljeno do te mere, da se še dolgo ne bo znebilo stigme "krivosodja". Toda Janša je celotni proces doživljal preveč osebno, da njegovega epiloga ne bi izkoristil za maščevanje vsem tistim, ki so po njegovem krivi zanj. V prvi vrsti stara komunistična levica z Milanom Kučanom na čelu.

 

Ko politik začne stranko izkoriščati za svojo osebno vendetto, vanjo pa aktivno vključi tudi celotni strankin kadrovski potencial, imamo problem. V neko točki bo počilo. Ko palico preveč upognete, bo počila. Janši lahko zamerimo nezmožnost, da bi se vrnil k politiki, s katero je leta 2004 zmagal na volitvah. Kajti danes je celotni desni politični pristor zaradi Janševih stisk blokiran in desnica še zlepa ne bo zmagala na volitvah, če ne bo začela popravljati napake in se predvsem iz njh učiti. Glede tega so nedeljske predsedniške volitve v Avstriji zelo zanimive in indikativne, saj dokazujejo, da celo populistična desnica lahko (skoraj) zmaga, če si nadane človeški obraz, omili retoriko in če se predvsem fokusira na sedanjost in prihodnost. Svobodnjaki v nedeljo sicer niso prišli v Hofburg, so pa že postali najmočnejša politična stranka. Če bi bili usmerjeni v preteklost, zagotovo ne bi bili tako uspešni.

 

Evropski komentatorji so presenečeni ugotavljali, da je tudi Hoferjev uspeh v bistvu posledica strahu pred prihodnostjo; brezposelnostjo, ekonomsko krizo, migranti, islamom in vsemi drugimi standardnimi elementi zastraševanja. Skoraj polovica (49,7% volivcev!) Avstrijcev je torej "nasedla" strahovom pred negotovo prihodnostjo, če sprejmemo interpretacijo, ki je na prvi pogled nekoliko levičarska, vendar je bistvena za razumevanje temeljne razlike med uspehom avstrijske desnice in porazi slovenske desnice. Kajti medtem ko prvi politični kapital kujejo na račun strahov pred prihodnostjo, se naša desnica, vsaj SDS kot dominantna stranka desno od sredine, nenehno zaganja v preteklost. Na nek simboličen način je torej avstrijska desnica skoraj zmagala, ker ji ni padlo na pamet, da bi se ukvarjala s preteklostjo, kjer ni ničesar takšnega, kar bi ji dajalo politični kapital. V tem pogledu je neverjetno, da naša desnica še ni dojela, da lahko levico premaga izključno na njenem terenu, medtem ko naj se zgodovine niti ne dotika. Vprašanje pa je, koliko izgubljenih volitev bo še potrebnih, da slovenska levica ne bo več odpirala šampanjca in nazdravljala neumnim desničarjem, ki so jim spet omogočili zmago.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Minister za kulturo
3
17.02.2019 12:00
Pisateljski kolega in predsednik Prešernovega sklada Vinko Mderndorferje na letošnji Prešernovi proslavi upravičeno branil ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Mojster in knjiga: Boris Balant in Kosovelova tipografija
0
16.02.2019 22:33
Vizualni avtor Boris Balant se s svojim oblikovanjem upira naravnim težnjam, s svojo vizualno lepoto konstruira drugačnost. Na ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Slovenija First!"
13
14.02.2019 21:08
Polemika o prihodnosti Evropske unije, ki se je razvila med Keithom Milesom in Dejanom Steinbuchom, se nadaljuje. Pridružuje se ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Škandal v Bazovici: Česa vse se morajo v SDS naučiti, da se naslednjič ne bodo tako blamirali
44
13.02.2019 01:45
Retorična vojna, ki je izbruhnila zaradi nedeljskega dogodka v Bazovici, kjer sta si dala duška Antonio Tajani in Matteo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Mark Rothko: Barva je v središču vsega, barva je odraz duše
0
10.02.2019 08:00
Če bi me kdo vprašal, ali obstaja vizualni umetnik, ki me je s svojim umetniškim delovanjem in bitjem v celoti izpolnil in da ne ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Proizvodnja veselja za bedake ali oblast in opozicija v istih rokah
15
08.02.2019 16:00
Ena najvažnejših in najbolj nevarnih domislic slovenskih komunistov je bila, da Jugoslavija po drugi svetovni vojni ni ostala za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Praznik kulture v deželi nekulture, kjer nihče noče biti minister za kulturo
11
07.02.2019 00:59
Na predvečer 8. februarja bodimo humani in prižgimo svečko za pokojno slovensko kulturo. Medtem ko bodo v Cankarjevem domu v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Boris Kobal mora umreti: V revščini od lakote, ali pa naj naredi samomor!
49
05.02.2019 06:00
Slovenski mediji morajo nujno nadaljevati z intenzivnim javnim linčem Borisa Kobala, če želimo, da si bo tudi ta komedijant po ... Več.
Piše: Andrej Černe
Deklaracija 30: Velika evropska debata
4
03.02.2019 18:00
Internacionalistični intelektualci se zavedajo dramatičnosti trenutka, nevarnosti za Evropsko unijo zaradioddaljevanja ZDA in ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Dramaturgova drama: Konflikt neskončnosti s človekovo končnostjo onkraj dobrega in zla
0
02.02.2019 20:20
Dramaturg je obsojen na oblikovanje tistega, kar se ne da izoblikovati. To je njegova veličina. Odlični dramaturgi imajo zavest ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Afera Kobal: "Dobri umetniki kopirajo, veliki umetnik kradejo."
27
30.01.2019 22:55
Slovenski mediji imajo kratek spomin.Afera Kobal ni dolgo trajala, ko jo je odpihnila afera Prešiček, ki se je prav tako hitro ... Več.
Piše: Igor Mekina
Polemika o Evropi: Churchill bi bil zagotovo proti brexitu, če bi ta pomenil še močnejšo Nemčijo
11
29.01.2019 22:34
Dragi Keith, najbolj me je strah, da bi se Evropa tudi zaradi brexita in izgube dragocene članice, za katere državljane so nekoč ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Povest o nekulturnem Prešičku ali kdaj bomo že ukinili to prekleto ministrstvo
16
27.01.2019 19:00
Ponedeljek bo dan D za Dejana Prešička, ki mu sindikalisti in zaposleni na ministrstvu očitajo nekulturno vedenje, mobing in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
8. februar, dan slovenskega nacionalizma
15
26.01.2019 20:55
Umetniška svoboda je osrednja zahteva današnje Evrope. Svoboda avantgardnega mešanja medijskih zvrsti, hibridnosti, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o Evropi: Da je EU uspešna in demokratična?! Zagotovo ne!
14
23.01.2019 20:15
Osuplo sem prebral izjavo prijatelja Dejana Steinbucha, da je EU najuspešnejša demokratična vladavina prava, svobodna in na ... Več.
Piše: Keith Miles
Primer Kobal: O plagiatorjih, imitatorjih in drugih subvencioniranih junakih našega časa
32
20.01.2019 18:00
Jasno, da so nekateri komaj čakali trenutek, ko so ujeli Borisa Kobala s spuščenimi hlačami.Lutkovnega gledališčain tiste pič** ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Janševo poročilo
8
20.01.2019 11:00
Pred nekaj dnevi jeJanez Janšaobjavil zanimiv, po mnenju pisca teh vrstic pa tudi prodoren spis z naslovomJanez Janša v štirih ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
John Cage in diktatura tonalitete: Najboljša vlada je tista vlada, ki sploh ne vlada!
1
20.01.2019 01:00
John Cage je z glasbenim obratom sprožil grandiozno filozofsko razpravo, ki se še dolgo ne bo utrudila. Pozval je vse bodoče ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nova orodja demokracije: Ustvarjalna energija slovenskega naroda? Patetično? Res?
5
15.01.2019 22:56
Verjamem, da mora priti do povezovanja individualnih ustvarjalnih energij, če hočemo, da se nekaj resnično zgodi. Kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Majhnost si ustvarjamo sami: O Sloveniji in njeni zunanji politiki v primeru Kitajske in Indije
12
14.01.2019 20:00
Zadnji obisk slovenskega predsednika države ali vlade v Indiji in na Kitajskem se je zgodil, če so navedbe na straneh ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Boris Kobal mora umreti: V revščini od lakote, ali pa naj naredi samomor!
Andrej Černe
Ogledov: 15,142
02/
Škandal v Bazovici: Česa vse se morajo v SDS naučiti, da se naslednjič ne bodo tako blamirali
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,876
03/
Vili Kovačič poziva evropske poslance, naj proti Sloveniji sprožijo "atomsko bombo" oziroma zloglasni 7. člen!
Uredništvo
Ogledov: 3,571
04/
Proizvodnja veselja za bedake ali oblast in opozicija v istih rokah
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,305
05/
"Slovenija First!"
Igor Bavčar
Ogledov: 2,032
06/
Sodišče: AKOS nezakonito zmanjševal frekvence slovenskih radijskih programov! Sum korupcije?
Uredništvo
Ogledov: 1,157
07/
Diagnoza: Anafilaktični šok (Javno pismo ministrstvu za zdravje in ZZZS)
Igor Muževič
Ogledov: 1,286
08/
Praznik kulture v deželi nekulture, kjer nihče noče biti minister za kulturo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,822
09/
Čudežni diplomat Erik Kopač: Od partijskega sekretarja in Cerarjevega svetovalca, do podjetnika iz Spodnjih Pirnič in bodočega slovenskega veleposlanika pri zvezi NATO
Uredništvo
Ogledov: 2,562
10/
537 milijonov evrov presežka: Zakaj proračunska gibanja niso še ugodnejša?
Bine Kordež
Ogledov: 514