Komentar

Po 23 letih vojnega stanja bo Janez Janša težko ohranil mir v SDS

Prvič doslej se javno ugiba o tem, kako resni so pretresi znotraj SDS, iz katere je v zadnjem času odšlo več posameznikov, počasi pa popušča tudi strah pred avtoriteto Janeza Janše, ki je strankin predsednik že 23 let in se bo prihodnje leto bržkone potegoval še za en, sedmi mandat po vrsti.

23.05.2016 23:41
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   SDS   janez jansa   romana jordan   volitve  

Foto: 24ur.com

Vsi, ki so v Janezu Janši vzbujali občutek nelagodja ali celo ogroženosti, so morali oditi. Se zdaj plošča obrača in je notranje nezadovoljstvo v SDS doseglo vrelišče?

Povsem jasno je, da je velik del medijske pozornosti, ki jo je zadnje tedne deležna SDS, posledica tihe privoščljivosti novinarskega ceha, utrujenega in naveličanega prenašanja Janševega večnega boja z njegovimi rdečimi demoni. Tudi zaradi tega je serija odmevnih izstopov in umikov vidnejših članov Slovenske demokratske stranke v medijih dobila več prostora, kot bi ga v primeru, da bi se to dogajalo v kakšni drugi stranki. SDS je pač že dve desetletji in tri leta svojevrstna trdnjava svojega karizmatičnega predsednika, čeprav se v zadnjem času v njej kažejo razpoke. Gre za stranko, ko svojo prepoznavnost gradi izključno na liku Janeza Janše in doslej ni slovela po notranji demokraciji. Pravzaprav je kor pribito veljalo, da so v stranki v nemilost padli vsi, ki so prišli v spor s Predsednikom. Nihče ni užival toliko imunitete, da bi mu bilo to prizanešeno. Dolgo je veljalo, da je imel poseben status znotraj SDS denimo dr. Miha Brejc, vendar so se po epizodi z Gregorjem Virantom tudi ti posebni odnosi med Brejcem in Janšo čez noč končali. Podobno bi lahko rekli za drqli pa Ivo Hvalico pred poldrugim desetletjem. Vsi, ki so Janši vzbujali občutek nelagodja, so morali oditi. Skrivnost Milana Zvera, dolgoletnega podpredsednika in "Führerjevega namestnika", kot mu pravijo zlobni jeziki v stranki, je pač ta, da Janši niti enkrat ni vzbudil takšnega občutka; Zverova predanost in zvestoba predsedniku, pravijo insiderji, sta neverjetni.

 

Ob Brejcu in Turku ni bilo prizanešeno niti nekdanji evropski poslanki Romani Jordan, ki ji je stranka odrekla še en bruseljski mandat samo zato, ker so morali njeno mesto "rezervirati" za izbranko nekoga. A povod za zamenjavo je sprožila Jordanova kar sama, saj je na enem od strankinih ožjih posvetov kot edina odkrito in javno izrazila svoje nestrinjanje z Janšo, ki ima težave s sprejemanjem drugačnih mnenj. Zdi se, da je ta negativna lastnost postala še bolj očitna v zadnjih letih, ki jih je zaznamovalo sojenje v zadevi Patria. Tudi ponovno bivanje v zaporu ga je spremenilo, saj je po pripovedovanju ljudi, ki so dnevno v stiku z njim, postal še bolj nedostopen, zagrenjen in bržkone tudi maščevalen. Zamere pa je seveda prenesel v stranko in od nje pričakoval, da se bo povsem podredila njegovim osebnim frustracijam, stiskam in želji po obračunu s tistimi, ki jih Janša krivi za svoje težave.

 

V stranki je tiho tlelo že dlje časa, a zdi se, da je za odločilni trenutek vedno nekaj umanjkalo. Je bila manipulacija z združenjem za Vrednote slovenske osamosvojtve, v katerem so proti bivšemu predsedniku Milanu Kučanu vložili kazenski ovadbi zaradi veleizdaje in sabotaže, tista kaplja čez rob, zaradi katere SDS nikoli več ne bo ista? Kljub zatrjevanjem, da se pri njih nič ne dogaja, pa niti najbolj genialni PR ne more zakriti razpok na ometu fasade na Trstenjakovi. Seveda to še ne pomeni, da bo SDS začela razpadati, vendar pa je glede tega na dobri poti. Prepričevanje fanatičnih privržencev je nepotrebno, medtem ko zaradi konstantnega ukvarjanja s kulturnim bojem, ideologijo in radikalnimi pogledi na sedanjost in preteklost stranka ni ravno cenjena med neopredeljenimi volivci.

 

Če za slovenski politični prostor velja formula 35 + 30 + 35 (35% je levih oziroma desnih volivcev, 30% pa "swingerjev", ki se pomikajo od zmerne leve do zmerne desne sredine), potem je bolj razumljivo, zakaj je Janša leta 2004 dosegel svoj zenit na političnem prizorišču. Posegel je namreč v sredino in brez večjih težav zmagal na volitvah, ker je govoril o sedanjosti in prihodnosti. Po štirih letih so se mu nasprotniki niso bili sposobni zoperstaviti znotaj političnega ringa, temveč so ga spravili v eno največjih pravosodnih spletk v zgodovini samostojne Slovenije. Danes je jasno, da je bila zadeva Patria politično orkestrirana, pravosodje pa zlorabljeno do te mere, da se še dolgo ne bo znebilo stigme "krivosodja". Toda Janša je celotni proces doživljal preveč osebno, da njegovega epiloga ne bi izkoristil za maščevanje vsem tistim, ki so po njegovem krivi zanj. V prvi vrsti stara komunistična levica z Milanom Kučanom na čelu.

 

Ko politik začne stranko izkoriščati za svojo osebno vendetto, vanjo pa aktivno vključi tudi celotni strankin kadrovski potencial, imamo problem. V neko točki bo počilo. Ko palico preveč upognete, bo počila. Janši lahko zamerimo nezmožnost, da bi se vrnil k politiki, s katero je leta 2004 zmagal na volitvah. Kajti danes je celotni desni politični pristor zaradi Janševih stisk blokiran in desnica še zlepa ne bo zmagala na volitvah, če ne bo začela popravljati napake in se predvsem iz njh učiti. Glede tega so nedeljske predsedniške volitve v Avstriji zelo zanimive in indikativne, saj dokazujejo, da celo populistična desnica lahko (skoraj) zmaga, če si nadane človeški obraz, omili retoriko in če se predvsem fokusira na sedanjost in prihodnost. Svobodnjaki v nedeljo sicer niso prišli v Hofburg, so pa že postali najmočnejša politična stranka. Če bi bili usmerjeni v preteklost, zagotovo ne bi bili tako uspešni.

 

Evropski komentatorji so presenečeni ugotavljali, da je tudi Hoferjev uspeh v bistvu posledica strahu pred prihodnostjo; brezposelnostjo, ekonomsko krizo, migranti, islamom in vsemi drugimi standardnimi elementi zastraševanja. Skoraj polovica (49,7% volivcev!) Avstrijcev je torej "nasedla" strahovom pred negotovo prihodnostjo, če sprejmemo interpretacijo, ki je na prvi pogled nekoliko levičarska, vendar je bistvena za razumevanje temeljne razlike med uspehom avstrijske desnice in porazi slovenske desnice. Kajti medtem ko prvi politični kapital kujejo na račun strahov pred prihodnostjo, se naša desnica, vsaj SDS kot dominantna stranka desno od sredine, nenehno zaganja v preteklost. Na nek simboličen način je torej avstrijska desnica skoraj zmagala, ker ji ni padlo na pamet, da bi se ukvarjala s preteklostjo, kjer ni ničesar takšnega, kar bi ji dajalo politični kapital. V tem pogledu je neverjetno, da naša desnica še ni dojela, da lahko levico premaga izključno na njenem terenu, medtem ko naj se zgodovine niti ne dotika. Vprašanje pa je, koliko izgubljenih volitev bo še potrebnih, da slovenska levica ne bo več odpirala šampanjca in nazdravljala neumnim desničarjem, ki so jim spet omogočili zmago.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
8
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!
10
18.03.2021 22:00
Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.362
02/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.160
03/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.627
04/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.540
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.132
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.325
07/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.147
08/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 969
09/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.128
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 603