Komentar

Po 23 letih vojnega stanja bo Janez Janša težko ohranil mir v SDS

Prvič doslej se javno ugiba o tem, kako resni so pretresi znotraj SDS, iz katere je v zadnjem času odšlo več posameznikov, počasi pa popušča tudi strah pred avtoriteto Janeza Janše, ki je strankin predsednik že 23 let in se bo prihodnje leto bržkone potegoval še za en, sedmi mandat po vrsti.

23.05.2016 23:41
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   SDS   janez jansa   romana jordan   volitve  

Foto: 24ur.com

Vsi, ki so v Janezu Janši vzbujali občutek nelagodja ali celo ogroženosti, so morali oditi. Se zdaj plošča obrača in je notranje nezadovoljstvo v SDS doseglo vrelišče?

Povsem jasno je, da je velik del medijske pozornosti, ki jo je zadnje tedne deležna SDS, posledica tihe privoščljivosti novinarskega ceha, utrujenega in naveličanega prenašanja Janševega večnega boja z njegovimi rdečimi demoni. Tudi zaradi tega je serija odmevnih izstopov in umikov vidnejših članov Slovenske demokratske stranke v medijih dobila več prostora, kot bi ga v primeru, da bi se to dogajalo v kakšni drugi stranki. SDS je pač že dve desetletji in tri leta svojevrstna trdnjava svojega karizmatičnega predsednika, čeprav se v zadnjem času v njej kažejo razpoke. Gre za stranko, ko svojo prepoznavnost gradi izključno na liku Janeza Janše in doslej ni slovela po notranji demokraciji. Pravzaprav je kor pribito veljalo, da so v stranki v nemilost padli vsi, ki so prišli v spor s Predsednikom. Nihče ni užival toliko imunitete, da bi mu bilo to prizanešeno. Dolgo je veljalo, da je imel poseben status znotraj SDS denimo dr. Miha Brejc, vendar so se po epizodi z Gregorjem Virantom tudi ti posebni odnosi med Brejcem in Janšo čez noč končali. Podobno bi lahko rekli za drqli pa Ivo Hvalico pred poldrugim desetletjem. Vsi, ki so Janši vzbujali občutek nelagodja, so morali oditi. Skrivnost Milana Zvera, dolgoletnega podpredsednika in "Führerjevega namestnika", kot mu pravijo zlobni jeziki v stranki, je pač ta, da Janši niti enkrat ni vzbudil takšnega občutka; Zverova predanost in zvestoba predsedniku, pravijo insiderji, sta neverjetni.

 

Ob Brejcu in Turku ni bilo prizanešeno niti nekdanji evropski poslanki Romani Jordan, ki ji je stranka odrekla še en bruseljski mandat samo zato, ker so morali njeno mesto "rezervirati" za izbranko nekoga. A povod za zamenjavo je sprožila Jordanova kar sama, saj je na enem od strankinih ožjih posvetov kot edina odkrito in javno izrazila svoje nestrinjanje z Janšo, ki ima težave s sprejemanjem drugačnih mnenj. Zdi se, da je ta negativna lastnost postala še bolj očitna v zadnjih letih, ki jih je zaznamovalo sojenje v zadevi Patria. Tudi ponovno bivanje v zaporu ga je spremenilo, saj je po pripovedovanju ljudi, ki so dnevno v stiku z njim, postal še bolj nedostopen, zagrenjen in bržkone tudi maščevalen. Zamere pa je seveda prenesel v stranko in od nje pričakoval, da se bo povsem podredila njegovim osebnim frustracijam, stiskam in želji po obračunu s tistimi, ki jih Janša krivi za svoje težave.

 

V stranki je tiho tlelo že dlje časa, a zdi se, da je za odločilni trenutek vedno nekaj umanjkalo. Je bila manipulacija z združenjem za Vrednote slovenske osamosvojtve, v katerem so proti bivšemu predsedniku Milanu Kučanu vložili kazenski ovadbi zaradi veleizdaje in sabotaže, tista kaplja čez rob, zaradi katere SDS nikoli več ne bo ista? Kljub zatrjevanjem, da se pri njih nič ne dogaja, pa niti najbolj genialni PR ne more zakriti razpok na ometu fasade na Trstenjakovi. Seveda to še ne pomeni, da bo SDS začela razpadati, vendar pa je glede tega na dobri poti. Prepričevanje fanatičnih privržencev je nepotrebno, medtem ko zaradi konstantnega ukvarjanja s kulturnim bojem, ideologijo in radikalnimi pogledi na sedanjost in preteklost stranka ni ravno cenjena med neopredeljenimi volivci.

 

Če za slovenski politični prostor velja formula 35 + 30 + 35 (35% je levih oziroma desnih volivcev, 30% pa "swingerjev", ki se pomikajo od zmerne leve do zmerne desne sredine), potem je bolj razumljivo, zakaj je Janša leta 2004 dosegel svoj zenit na političnem prizorišču. Posegel je namreč v sredino in brez večjih težav zmagal na volitvah, ker je govoril o sedanjosti in prihodnosti. Po štirih letih so se mu nasprotniki niso bili sposobni zoperstaviti znotaj političnega ringa, temveč so ga spravili v eno največjih pravosodnih spletk v zgodovini samostojne Slovenije. Danes je jasno, da je bila zadeva Patria politično orkestrirana, pravosodje pa zlorabljeno do te mere, da se še dolgo ne bo znebilo stigme "krivosodja". Toda Janša je celotni proces doživljal preveč osebno, da njegovega epiloga ne bi izkoristil za maščevanje vsem tistim, ki so po njegovem krivi zanj. V prvi vrsti stara komunistična levica z Milanom Kučanom na čelu.

 

Ko politik začne stranko izkoriščati za svojo osebno vendetto, vanjo pa aktivno vključi tudi celotni strankin kadrovski potencial, imamo problem. V neko točki bo počilo. Ko palico preveč upognete, bo počila. Janši lahko zamerimo nezmožnost, da bi se vrnil k politiki, s katero je leta 2004 zmagal na volitvah. Kajti danes je celotni desni politični pristor zaradi Janševih stisk blokiran in desnica še zlepa ne bo zmagala na volitvah, če ne bo začela popravljati napake in se predvsem iz njh učiti. Glede tega so nedeljske predsedniške volitve v Avstriji zelo zanimive in indikativne, saj dokazujejo, da celo populistična desnica lahko (skoraj) zmaga, če si nadane človeški obraz, omili retoriko in če se predvsem fokusira na sedanjost in prihodnost. Svobodnjaki v nedeljo sicer niso prišli v Hofburg, so pa že postali najmočnejša politična stranka. Če bi bili usmerjeni v preteklost, zagotovo ne bi bili tako uspešni.

 

Evropski komentatorji so presenečeni ugotavljali, da je tudi Hoferjev uspeh v bistvu posledica strahu pred prihodnostjo; brezposelnostjo, ekonomsko krizo, migranti, islamom in vsemi drugimi standardnimi elementi zastraševanja. Skoraj polovica (49,7% volivcev!) Avstrijcev je torej "nasedla" strahovom pred negotovo prihodnostjo, če sprejmemo interpretacijo, ki je na prvi pogled nekoliko levičarska, vendar je bistvena za razumevanje temeljne razlike med uspehom avstrijske desnice in porazi slovenske desnice. Kajti medtem ko prvi politični kapital kujejo na račun strahov pred prihodnostjo, se naša desnica, vsaj SDS kot dominantna stranka desno od sredine, nenehno zaganja v preteklost. Na nek simboličen način je torej avstrijska desnica skoraj zmagala, ker ji ni padlo na pamet, da bi se ukvarjala s preteklostjo, kjer ni ničesar takšnega, kar bi ji dajalo politični kapital. V tem pogledu je neverjetno, da naša desnica še ni dojela, da lahko levico premaga izključno na njenem terenu, medtem ko naj se zgodovine niti ne dotika. Vprašanje pa je, koliko izgubljenih volitev bo še potrebnih, da slovenska levica ne bo več odpirala šampanjca in nazdravljala neumnim desničarjem, ki so jim spet omogočili zmago.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Stopila sem iz cone ugodja. Vem, kaj hočem: Čisto. Skupaj. Zdaj.
23
20.05.2019 20:50
Vstopila sem v politiko, četudi si tega nisem nikoli želela. Dovolj imam čakanja na spremembe. Dovolj vsakokratnega pričakovanja ... Več.
Piše: Urša Zgojznik
Vzporedna država
33
19.05.2019 20:56
Vzporedna država pomeni hkratni obstoj dveh držav: pravne in njej vzporedne. Medtem ko prva zamejuje reševanje družbenih in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kitajci in Titovo Velenje: Ko levica dela v interesu velekapitala in multinacionalk
5
19.05.2019 11:00
V bivšemTitovemVelenju se dogaja hud paradoks.Največja kakor leva, celo čisto zares komunistična stranka na svetu, ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Problem povečevanja človeške energije Nikole Tesle so končno, po 119 letih prevedli v slovenščino
9
18.05.2019 22:59
Vselej sem se čutil dolžnega, da brez strahu in brez upoštevanja posledic izrazim katerokoli resnico, ki sem jo odkril, saj sem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Humanistični deficit: Demokracija je šibkejša, kadar samo govorimo z enako mislečimi
13
16.05.2019 20:28
Sodobna družba potrebuje več človečnosti in prav humanistične vede se ob afirmativni podpori politike pokažejo kot pomemben ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Meditacija po prireditvah ob 30. obletnici Majniške deklaracije in pred evropskimi volitvami
5
13.05.2019 19:00
Sprašujejo me, ali se je Majniška deklaracija uresničila in kaj si mislim o prihajajočih evropskih volitvah. Ugotavljam, da se ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Prvo televizijsko soočenje: Brez Tanje Fajon bi šla Evropa verjetno že zdavnaj k vragu
12
12.05.2019 22:26
Višek soočenja na nacionalki je zame s sicer drugače korektnim nastopom doseglaTanja Fajon. Z odgovorom na vprašanje, zakaj že ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Arbitraža o meji: Pekel do zadnjega mejnika v Piranskem zalivu
8
12.05.2019 15:00
Očitno bo arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško pomembna tema evropskih volitev.Tako je nakazala predstavitev slovenskih ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ko hrup postane zvok demokracije
0
12.05.2019 09:05
Hrup nastopa proti patriotskim zborovskim harmoničnim estetikam, za katerimi bi se združevalci in razdruževalci radi skrili. Z ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Neizkušeni in šibki politiki so lahek plen verzirane stare garde, lobistov in medijev
8
09.05.2019 23:20
Stranka, ki se bori za demokracijo, jo mora najprej udejaniti v lastnih vrstah. Nekateri voditelji strank, zlasti če so bili ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Jugonostalgični pacienti: Če bodo iznašli časovni stroj, se bo pol Slovencev hotelo vrniti v SFRJ!
56
08.05.2019 23:59
Če bo šlo tako naprej, bo maja 2020 že tričetrt Slovenije objokavalo štirideseto obletnico smrti Josipa Broza, jugonostalgija pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1989-2019: Trideset let po Majniški deklaraciji
6
07.05.2019 22:00
Majniško deklaracijo lahkoštejemo kot prvi steber slovenske države, drugi steber predstavljajo demokratične volitve in ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
O globoki državi: "Šibka formalna oblast je nastala zato, da je Partija lahko neformalno obvladovala vse."
13
06.05.2019 20:59
Bom na naslednjih volitvah volil bolj pravičnega? Tistega, ki obljublja transparentnost, ki se bo boril proti prikriti oblasti? ... Več.
Piše: Miha Burger
Svoboda medijev: Kako je Julian Assange razgalil provincializem Društva novinarjev Slovenije
9
05.05.2019 21:24
Ob svetovnem dnevu svobode medijev sta obe naši novinarski združenji pokazali na svoj domačijski okvir. Pregon ustanovitelja ... Več.
Piše: Igor Mekina
Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha
0
05.05.2019 06:00
Menim, da bi morala biti dolžina predstave Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha skrbno varovana skrivnost. Še nikoli nisem v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj ni v politiki več dobrih, sposobnih in modrih ljudi?
16
02.05.2019 22:30
Odlični posamezniki, ki povedo, kar mislijo, da je prav, so presenečeni, ko doživijo medijske diskvalifikacije samo zato, ker so ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Violeta Tomić, preračunljiva političarka ali zgolj slaba igralka?
4
02.05.2019 00:00
Ni pomembno, ali so levi, desni ali na sredini glede svojih političnih prepričanj. Če še svojega stališča ne upaš imeti, kako ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Medijski sodniki: "Proaktivno delovanje sodstva na področju odnosov z javnostmi"
12
01.05.2019 07:00
Nekateri sodniki in pravni strokovnjaki, občutljivi na kratenje ustavnih pravic, so v tem naslovu razbrali nadaljnji poskus ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Primer Zvjezdan Radonjič: Upor proti nezakonitim pritiskom ali kako je nek sodnik sodil po svoji vesti
19
29.04.2019 23:23
Zvjezdan Radonjič je tisti sodnik ljubljanskega Okrožnega sodišča, ki je v imenu petčlanskega sodnega senata razglasil ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za dopolnilno zdravstveno zavarovanje so nujne drugačne rešitve
2
28.04.2019 22:03
Predlog ukinitve plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) in prenos med obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ) je ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Bye Bye, Schengen!* Zunanji minister Cerar z norimi idejami škoduje nacionalnim interesom Slovenije!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,781
02/
Vzporedna država
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2,937
03/
Prvo televizijsko soočenje: Brez Tanje Fajon bi šla Evropa verjetno že zdavnaj k vragu
Edvard Kadič
Ogledov: 2,554
04/
Arbitraža o meji: Pekel do zadnjega mejnika v Piranskem zalivu
Angel Polajnko
Ogledov: 1,337
05/
Kitajci in Titovo Velenje: Ko levica dela v interesu velekapitala in multinacionalk
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,162
06/
Meditacija po prireditvah ob 30. obletnici Majniške deklaracije in pred evropskimi volitvami
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,483
07/
Stopila sem iz cone ugodja. Vem, kaj hočem: Čisto. Skupaj. Zdaj.
Urša Zgojznik
Ogledov: 927
08/
Azbestoza, nikoli dokončana zgodba: Največ obolelih se bo pojavilo leta 2020!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1,282
09/
Humanistični deficit: Demokracija je šibkejša, kadar samo govorimo z enako mislečimi
Mihael Brejc
Ogledov: 955
10/
Jugonostalgični pacienti: Če bodo iznašli časovni stroj, se bo pol Slovencev hotelo vrniti v SFRJ!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,840