Komentar

Po 23 letih vojnega stanja bo Janez Janša težko ohranil mir v SDS

Prvič doslej se javno ugiba o tem, kako resni so pretresi znotraj SDS, iz katere je v zadnjem času odšlo več posameznikov, počasi pa popušča tudi strah pred avtoriteto Janeza Janše, ki je strankin predsednik že 23 let in se bo prihodnje leto bržkone potegoval še za en, sedmi mandat po vrsti.

23.05.2016 23:41
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   SDS   janez jansa   romana jordan   volitve  

Foto: 24ur.com

Vsi, ki so v Janezu Janši vzbujali občutek nelagodja ali celo ogroženosti, so morali oditi. Se zdaj plošča obrača in je notranje nezadovoljstvo v SDS doseglo vrelišče?

Povsem jasno je, da je velik del medijske pozornosti, ki jo je zadnje tedne deležna SDS, posledica tihe privoščljivosti novinarskega ceha, utrujenega in naveličanega prenašanja Janševega večnega boja z njegovimi rdečimi demoni. Tudi zaradi tega je serija odmevnih izstopov in umikov vidnejših članov Slovenske demokratske stranke v medijih dobila več prostora, kot bi ga v primeru, da bi se to dogajalo v kakšni drugi stranki. SDS je pač že dve desetletji in tri leta svojevrstna trdnjava svojega karizmatičnega predsednika, čeprav se v zadnjem času v njej kažejo razpoke. Gre za stranko, ko svojo prepoznavnost gradi izključno na liku Janeza Janše in doslej ni slovela po notranji demokraciji. Pravzaprav je kor pribito veljalo, da so v stranki v nemilost padli vsi, ki so prišli v spor s Predsednikom. Nihče ni užival toliko imunitete, da bi mu bilo to prizanešeno. Dolgo je veljalo, da je imel poseben status znotraj SDS denimo dr. Miha Brejc, vendar so se po epizodi z Gregorjem Virantom tudi ti posebni odnosi med Brejcem in Janšo čez noč končali. Podobno bi lahko rekli za drqli pa Ivo Hvalico pred poldrugim desetletjem. Vsi, ki so Janši vzbujali občutek nelagodja, so morali oditi. Skrivnost Milana Zvera, dolgoletnega podpredsednika in "Führerjevega namestnika", kot mu pravijo zlobni jeziki v stranki, je pač ta, da Janši niti enkrat ni vzbudil takšnega občutka; Zverova predanost in zvestoba predsedniku, pravijo insiderji, sta neverjetni.

 

Ob Brejcu in Turku ni bilo prizanešeno niti nekdanji evropski poslanki Romani Jordan, ki ji je stranka odrekla še en bruseljski mandat samo zato, ker so morali njeno mesto "rezervirati" za izbranko nekoga. A povod za zamenjavo je sprožila Jordanova kar sama, saj je na enem od strankinih ožjih posvetov kot edina odkrito in javno izrazila svoje nestrinjanje z Janšo, ki ima težave s sprejemanjem drugačnih mnenj. Zdi se, da je ta negativna lastnost postala še bolj očitna v zadnjih letih, ki jih je zaznamovalo sojenje v zadevi Patria. Tudi ponovno bivanje v zaporu ga je spremenilo, saj je po pripovedovanju ljudi, ki so dnevno v stiku z njim, postal še bolj nedostopen, zagrenjen in bržkone tudi maščevalen. Zamere pa je seveda prenesel v stranko in od nje pričakoval, da se bo povsem podredila njegovim osebnim frustracijam, stiskam in želji po obračunu s tistimi, ki jih Janša krivi za svoje težave.

 

V stranki je tiho tlelo že dlje časa, a zdi se, da je za odločilni trenutek vedno nekaj umanjkalo. Je bila manipulacija z združenjem za Vrednote slovenske osamosvojtve, v katerem so proti bivšemu predsedniku Milanu Kučanu vložili kazenski ovadbi zaradi veleizdaje in sabotaže, tista kaplja čez rob, zaradi katere SDS nikoli več ne bo ista? Kljub zatrjevanjem, da se pri njih nič ne dogaja, pa niti najbolj genialni PR ne more zakriti razpok na ometu fasade na Trstenjakovi. Seveda to še ne pomeni, da bo SDS začela razpadati, vendar pa je glede tega na dobri poti. Prepričevanje fanatičnih privržencev je nepotrebno, medtem ko zaradi konstantnega ukvarjanja s kulturnim bojem, ideologijo in radikalnimi pogledi na sedanjost in preteklost stranka ni ravno cenjena med neopredeljenimi volivci.

 

Če za slovenski politični prostor velja formula 35 + 30 + 35 (35% je levih oziroma desnih volivcev, 30% pa "swingerjev", ki se pomikajo od zmerne leve do zmerne desne sredine), potem je bolj razumljivo, zakaj je Janša leta 2004 dosegel svoj zenit na političnem prizorišču. Posegel je namreč v sredino in brez večjih težav zmagal na volitvah, ker je govoril o sedanjosti in prihodnosti. Po štirih letih so se mu nasprotniki niso bili sposobni zoperstaviti znotaj političnega ringa, temveč so ga spravili v eno največjih pravosodnih spletk v zgodovini samostojne Slovenije. Danes je jasno, da je bila zadeva Patria politično orkestrirana, pravosodje pa zlorabljeno do te mere, da se še dolgo ne bo znebilo stigme "krivosodja". Toda Janša je celotni proces doživljal preveč osebno, da njegovega epiloga ne bi izkoristil za maščevanje vsem tistim, ki so po njegovem krivi zanj. V prvi vrsti stara komunistična levica z Milanom Kučanom na čelu.

 

Ko politik začne stranko izkoriščati za svojo osebno vendetto, vanjo pa aktivno vključi tudi celotni strankin kadrovski potencial, imamo problem. V neko točki bo počilo. Ko palico preveč upognete, bo počila. Janši lahko zamerimo nezmožnost, da bi se vrnil k politiki, s katero je leta 2004 zmagal na volitvah. Kajti danes je celotni desni politični pristor zaradi Janševih stisk blokiran in desnica še zlepa ne bo zmagala na volitvah, če ne bo začela popravljati napake in se predvsem iz njh učiti. Glede tega so nedeljske predsedniške volitve v Avstriji zelo zanimive in indikativne, saj dokazujejo, da celo populistična desnica lahko (skoraj) zmaga, če si nadane človeški obraz, omili retoriko in če se predvsem fokusira na sedanjost in prihodnost. Svobodnjaki v nedeljo sicer niso prišli v Hofburg, so pa že postali najmočnejša politična stranka. Če bi bili usmerjeni v preteklost, zagotovo ne bi bili tako uspešni.

 

Evropski komentatorji so presenečeni ugotavljali, da je tudi Hoferjev uspeh v bistvu posledica strahu pred prihodnostjo; brezposelnostjo, ekonomsko krizo, migranti, islamom in vsemi drugimi standardnimi elementi zastraševanja. Skoraj polovica (49,7% volivcev!) Avstrijcev je torej "nasedla" strahovom pred negotovo prihodnostjo, če sprejmemo interpretacijo, ki je na prvi pogled nekoliko levičarska, vendar je bistvena za razumevanje temeljne razlike med uspehom avstrijske desnice in porazi slovenske desnice. Kajti medtem ko prvi politični kapital kujejo na račun strahov pred prihodnostjo, se naša desnica, vsaj SDS kot dominantna stranka desno od sredine, nenehno zaganja v preteklost. Na nek simboličen način je torej avstrijska desnica skoraj zmagala, ker ji ni padlo na pamet, da bi se ukvarjala s preteklostjo, kjer ni ničesar takšnega, kar bi ji dajalo politični kapital. V tem pogledu je neverjetno, da naša desnica še ni dojela, da lahko levico premaga izključno na njenem terenu, medtem ko naj se zgodovine niti ne dotika. Vprašanje pa je, koliko izgubljenih volitev bo še potrebnih, da slovenska levica ne bo več odpirala šampanjca in nazdravljala neumnim desničarjem, ki so jim spet omogočili zmago.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Zaključek polemike: Egalitarizem ne preprečuje sovražnega govora, ampak ga kvečjemu sproža!
20
12.12.2018 20:45
Želje po objektivizaciji negativne utopije sovražnega govora so bodisi neuresničljive, če ta paradoks razumemo, bodisi vodijo v ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Ljudstvo proti avtokratu: Francoska revolucija med Parizom in Ljubljano
3
10.12.2018 22:37
Televizijske hiše v poročilih iz Francije predvajajo protestne izjave, ki se jih spominjamo iz časov vladeAlenke Bratušek: Vlada ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika o nekem govoru: Sovražni govor prispeva k fašistoizaciji družbenega pola
26
09.12.2018 18:00
Sovražni govor je vsako sovražno izjavljanje, usmerjeno proti komurkoli, z namenom pridobitve osebne koristi diskreditacije, ... Več.
Piše: Vid Sagadin Žigon
Edvardu Zajcu, prijatelju v spomin
5
08.12.2018 12:00
25. novembra 2018 je v mestuSyracuse, v ameriški zvezni državiNew Yorkumrl velikan svetovne umetnosti, začetnik računalniške ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o sovražnem govoru: Lahkotno pozivanje k pogromu "sovražnega govora" je problematično
25
06.12.2018 23:45
Kratko provokacijo o sovražnem govoru, ki jo je objavil portal+ razumem kot prispevek k javni debati o tej temi. Javna debata je ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Kratka provokacija o sovražnem govoru: "Ne, nima vsakdo pravice do svojega lastnega mnenja ..."
29
05.12.2018 22:04
Zelo nevarna značilnost samodeklariranega mnenjskega pluralizma je, da se v odsotnosti opinion makerjev , torej osebnosti z ... Več.
Piše: Vid Sagadin Žigon
"Bolj ko je država demokratična, težje je kaj impresivnega narediti …"
10
03.12.2018 22:00
Demokracija ni razvila orodja za pogovor s pogumnimi idejami. Ne samo na področju arhitekture državnih projektov. Ni razvila in ... Več.
Piše: Miha Burger
Bodo nacionalne države v "bruseljskem cesarstvu" sploh še kdaj suverene?
5
02.12.2018 20:37
Diskusija o Brexitu poteka z nastavljenimi - in ne izvoljenimi - birokrati v Bruslju. Dostikrat slišim, da so ti uradniki ... Več.
Piše: Keith Miles
Majakovski, Gramschi, Goethe - vse to je bil Bernardo Bartolucci
9
02.12.2018 06:00
Z Bertoluccijem je umrl čas utopičnih delavskih revolucij, čas umetniških stilno-formativnih prevratov druge polovice XX. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Boj za Istrabenzove hotele: Kdo bo obvladoval pomemben del slovenskega turizma
6
30.11.2018 21:00
Zgodba o prodaji Istrabenzovih hotelov je očitno dosegla vrelišče. Na to kaže tudi naša neuradna informacija, da naj bi že v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Medijski aktivizem v lokalni politiki: Janković da, Popovič ne?!
17
27.11.2018 20:00
Kar je dovoljeno Zoranu Jankoviću, ne velja za Borisa Popoviča. Medijski mainstream je vzpostavil nove, povsem subjektivne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Če spodbujaš totalitarne metode, se lahko zgodi, da bodo te enkrat uporabljene proti tebi
22
26.11.2018 23:59
Pričujoči prispevek objavljamo do preklica, kajti za vsak primer smo ga poslali tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu, da ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Volitve so za nami in vsi smo zmagovalci ...
3
26.11.2018 13:00
Zmagovalci so tisti, ki so postali župani, zmagovalci so tisti, ki niso postali župani, saj jim ne bo več treba dajati nemogočih ... Več.
Piše: Ivan Simič
Odprto pismo ministru za zunanje zadeve dr. Miru Cerarju pred obiskom Albanije
5
25.11.2018 23:59
Zakaj so za Vlado Republike Slovenije okoljski projekti v državah Zahodnega Balkana pomembnejši od projekta širitve mreže ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Danes ne more biti več zakonodajalec jezika ruralna druščina
1
25.11.2018 12:00
Kaj je to, kar je izoblikovalo poetično in avantgardistično repliko, da skozi usta najmlajše igralske generacije zveni tako ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Oh, to naše šolstvo: Kratka anekdota o tem, da ima avtoriteta vedno prav
4
22.11.2018 23:59
Čeprav šola prenekaterim staršem povzroča sive lase, se včasih lahko na njen račun tudi nasmejimo. Priporočam vam, da to ... Več.
Piše: Marjana Škalič
Razumeti Ljubljano, 2. del: Zakaj je Zoran Janković tako gladko zmagal na županskih volitvah
12
19.11.2018 00:41
Bolj kot gladka zmaga Zorana Jankovića je presenetljiva visoka podpora njegovi listi, ki bo ponovno z absolutno večino vladala v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Intrafluks, krogotok med veliko radostjo in veliko žalostjo življenja
13
18.11.2018 09:16
Že od nekdaj meseca novembra postane Ljubljana prestolnica umetnosti in kulture. Še več, postane upoštevanja vredna prestolnica ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kulturni škandal: K nam prihaja ruski pisatelj, ki se je v proruskih paravojaških enotah boril na vzhodu Ukrajine!
13
14.11.2018 23:00
Na prihajajočem Slovenskem knjižnem sejmu, ki se bo v Cankarjevem domu odvijal med 20. in 25. novembrom, bo nastopil tudi ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Avatgardna premišljevanja: Kakšna pravzaprav je vloga umetnosti v sodobni družbi?
24
13.11.2018 00:57
V nasprotju s splošnim prepričanjem, da mora umetnost zabavati in kratkočasiti kot kak posebno lep okrasek v sivini puščobnega ... Več.
Piše: Vid Sagadin Žigon
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kako so na Slovenskem knjižnem sejmu zaklenili vrata in z varnostniki preprečili neprijetna vprašanja Zaharju Prilepinu
Olga Moroz
Ogledov: 2,821
02/
Polemika o sovražnem govoru: Lahkotno pozivanje k pogromu "sovražnega govora" je problematično
Andrej Drapal
Ogledov: 2,132
03/
Kratka provokacija o sovražnem govoru: "Ne, nima vsakdo pravice do svojega lastnega mnenja ..."
Vid Sagadin Žigon
Ogledov: 1,704
04/
Ljudstvo proti avtokratu: Francoska revolucija med Parizom in Ljubljano
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,069
05/
Polemika o nekem govoru: Sovražni govor prispeva k fašistoizaciji družbenega pola
Vid Sagadin Žigon
Ogledov: 1,550
06/
Kako resno je bila v proteste v Franciji vpletena islamistična Muslimanska bratovščina?
Uredništvo
Ogledov: 1,101
07/
Zaključek polemike: Egalitarizem ne preprečuje sovražnega govora, ampak ga kvečjemu sproža!
Andrej Drapal
Ogledov: 1,015
08/
Proračunske sladkosti: O milijardi evrov boljših javnih financah
Bine Kordež
Ogledov: 686
09/
Edvardu Zajcu, prijatelju v spomin
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,038
10/
"Bolj ko je država demokratična, težje je kaj impresivnega narediti …"
Miha Burger
Ogledov: 895