Komentar

Po 23 letih vojnega stanja bo Janez Janša težko ohranil mir v SDS

Prvič doslej se javno ugiba o tem, kako resni so pretresi znotraj SDS, iz katere je v zadnjem času odšlo več posameznikov, počasi pa popušča tudi strah pred avtoriteto Janeza Janše, ki je strankin predsednik že 23 let in se bo prihodnje leto bržkone potegoval še za en, sedmi mandat po vrsti.

23.05.2016 23:41
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   SDS   janez jansa   romana jordan   volitve  

Foto: 24ur.com

Vsi, ki so v Janezu Janši vzbujali občutek nelagodja ali celo ogroženosti, so morali oditi. Se zdaj plošča obrača in je notranje nezadovoljstvo v SDS doseglo vrelišče?

Povsem jasno je, da je velik del medijske pozornosti, ki jo je zadnje tedne deležna SDS, posledica tihe privoščljivosti novinarskega ceha, utrujenega in naveličanega prenašanja Janševega večnega boja z njegovimi rdečimi demoni. Tudi zaradi tega je serija odmevnih izstopov in umikov vidnejših članov Slovenske demokratske stranke v medijih dobila več prostora, kot bi ga v primeru, da bi se to dogajalo v kakšni drugi stranki. SDS je pač že dve desetletji in tri leta svojevrstna trdnjava svojega karizmatičnega predsednika, čeprav se v zadnjem času v njej kažejo razpoke. Gre za stranko, ko svojo prepoznavnost gradi izključno na liku Janeza Janše in doslej ni slovela po notranji demokraciji. Pravzaprav je kor pribito veljalo, da so v stranki v nemilost padli vsi, ki so prišli v spor s Predsednikom. Nihče ni užival toliko imunitete, da bi mu bilo to prizanešeno. Dolgo je veljalo, da je imel poseben status znotraj SDS denimo dr. Miha Brejc, vendar so se po epizodi z Gregorjem Virantom tudi ti posebni odnosi med Brejcem in Janšo čez noč končali. Podobno bi lahko rekli za drqli pa Ivo Hvalico pred poldrugim desetletjem. Vsi, ki so Janši vzbujali občutek nelagodja, so morali oditi. Skrivnost Milana Zvera, dolgoletnega podpredsednika in "Führerjevega namestnika", kot mu pravijo zlobni jeziki v stranki, je pač ta, da Janši niti enkrat ni vzbudil takšnega občutka; Zverova predanost in zvestoba predsedniku, pravijo insiderji, sta neverjetni.

 

Ob Brejcu in Turku ni bilo prizanešeno niti nekdanji evropski poslanki Romani Jordan, ki ji je stranka odrekla še en bruseljski mandat samo zato, ker so morali njeno mesto "rezervirati" za izbranko nekoga. A povod za zamenjavo je sprožila Jordanova kar sama, saj je na enem od strankinih ožjih posvetov kot edina odkrito in javno izrazila svoje nestrinjanje z Janšo, ki ima težave s sprejemanjem drugačnih mnenj. Zdi se, da je ta negativna lastnost postala še bolj očitna v zadnjih letih, ki jih je zaznamovalo sojenje v zadevi Patria. Tudi ponovno bivanje v zaporu ga je spremenilo, saj je po pripovedovanju ljudi, ki so dnevno v stiku z njim, postal še bolj nedostopen, zagrenjen in bržkone tudi maščevalen. Zamere pa je seveda prenesel v stranko in od nje pričakoval, da se bo povsem podredila njegovim osebnim frustracijam, stiskam in želji po obračunu s tistimi, ki jih Janša krivi za svoje težave.

 

V stranki je tiho tlelo že dlje časa, a zdi se, da je za odločilni trenutek vedno nekaj umanjkalo. Je bila manipulacija z združenjem za Vrednote slovenske osamosvojtve, v katerem so proti bivšemu predsedniku Milanu Kučanu vložili kazenski ovadbi zaradi veleizdaje in sabotaže, tista kaplja čez rob, zaradi katere SDS nikoli več ne bo ista? Kljub zatrjevanjem, da se pri njih nič ne dogaja, pa niti najbolj genialni PR ne more zakriti razpok na ometu fasade na Trstenjakovi. Seveda to še ne pomeni, da bo SDS začela razpadati, vendar pa je glede tega na dobri poti. Prepričevanje fanatičnih privržencev je nepotrebno, medtem ko zaradi konstantnega ukvarjanja s kulturnim bojem, ideologijo in radikalnimi pogledi na sedanjost in preteklost stranka ni ravno cenjena med neopredeljenimi volivci.

 

Če za slovenski politični prostor velja formula 35 + 30 + 35 (35% je levih oziroma desnih volivcev, 30% pa "swingerjev", ki se pomikajo od zmerne leve do zmerne desne sredine), potem je bolj razumljivo, zakaj je Janša leta 2004 dosegel svoj zenit na političnem prizorišču. Posegel je namreč v sredino in brez večjih težav zmagal na volitvah, ker je govoril o sedanjosti in prihodnosti. Po štirih letih so se mu nasprotniki niso bili sposobni zoperstaviti znotaj političnega ringa, temveč so ga spravili v eno največjih pravosodnih spletk v zgodovini samostojne Slovenije. Danes je jasno, da je bila zadeva Patria politično orkestrirana, pravosodje pa zlorabljeno do te mere, da se še dolgo ne bo znebilo stigme "krivosodja". Toda Janša je celotni proces doživljal preveč osebno, da njegovega epiloga ne bi izkoristil za maščevanje vsem tistim, ki so po njegovem krivi zanj. V prvi vrsti stara komunistična levica z Milanom Kučanom na čelu.

 

Ko politik začne stranko izkoriščati za svojo osebno vendetto, vanjo pa aktivno vključi tudi celotni strankin kadrovski potencial, imamo problem. V neko točki bo počilo. Ko palico preveč upognete, bo počila. Janši lahko zamerimo nezmožnost, da bi se vrnil k politiki, s katero je leta 2004 zmagal na volitvah. Kajti danes je celotni desni politični pristor zaradi Janševih stisk blokiran in desnica še zlepa ne bo zmagala na volitvah, če ne bo začela popravljati napake in se predvsem iz njh učiti. Glede tega so nedeljske predsedniške volitve v Avstriji zelo zanimive in indikativne, saj dokazujejo, da celo populistična desnica lahko (skoraj) zmaga, če si nadane človeški obraz, omili retoriko in če se predvsem fokusira na sedanjost in prihodnost. Svobodnjaki v nedeljo sicer niso prišli v Hofburg, so pa že postali najmočnejša politična stranka. Če bi bili usmerjeni v preteklost, zagotovo ne bi bili tako uspešni.

 

Evropski komentatorji so presenečeni ugotavljali, da je tudi Hoferjev uspeh v bistvu posledica strahu pred prihodnostjo; brezposelnostjo, ekonomsko krizo, migranti, islamom in vsemi drugimi standardnimi elementi zastraševanja. Skoraj polovica (49,7% volivcev!) Avstrijcev je torej "nasedla" strahovom pred negotovo prihodnostjo, če sprejmemo interpretacijo, ki je na prvi pogled nekoliko levičarska, vendar je bistvena za razumevanje temeljne razlike med uspehom avstrijske desnice in porazi slovenske desnice. Kajti medtem ko prvi politični kapital kujejo na račun strahov pred prihodnostjo, se naša desnica, vsaj SDS kot dominantna stranka desno od sredine, nenehno zaganja v preteklost. Na nek simboličen način je torej avstrijska desnica skoraj zmagala, ker ji ni padlo na pamet, da bi se ukvarjala s preteklostjo, kjer ni ničesar takšnega, kar bi ji dajalo politični kapital. V tem pogledu je neverjetno, da naša desnica še ni dojela, da lahko levico premaga izključno na njenem terenu, medtem ko naj se zgodovine niti ne dotika. Vprašanje pa je, koliko izgubljenih volitev bo še potrebnih, da slovenska levica ne bo več odpirala šampanjca in nazdravljala neumnim desničarjem, ki so jim spet omogočili zmago.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.173
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.190
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.070
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.492
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.328
07/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.102
08/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.475
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.610
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 608