Komentar

"Vsegliharski" mladi poslanec in njegov prav

Kaj je merilo uspeha? Zagatno stanje sedanje oblike strankokracije, ki obvladuje vse in vsakogar? Ali pa je uspeh, da si upaš narediti nov korak, da sploh nekaj narediš izven obstoječih zakonitosti sedanje oblike strankokracije?

29.05.2016 19:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   andrej čuš   sds   vseglihar   strankokracija

Foto: arhiv Portala PLUS

Upam da bo mladi poslanec uspešen. Da bo poskušal. Da se ne bo zmenil za to, da ga imajo za "vsegliharja" Morda bo poskušal še kdo. Morda mu bodo sledili tudi drugi iz generacije.

Pred kratkim sem nekje prebral, kaj je eden od algoritmov življenja: vse se spreminja. Pa se mi je ob novici o izstopu najmlajšega poslanca Državnega zbora Andreja Čuša iz njegove stranke SDS naredila nekakšna povezava s tem algoritmom. Dodatno pa me je k zapisu tega komentarja vzpodbudila vrsta komentarjev iz vseh strani, ki imajo podoben skupni imenovalec; to je dvom, da je sploh možna neka tretja pot med izrazito polarizacijo političnega prostora, ki se glasi, ZA ali PROTI Janezu Janši. In povrhu, da je takšna tretja pot kvečjemu le "vsegliharstvo", kar se je res prevečkrat pojavilo zapisano te dni.

 

Novinarki Odmevov 23. maja je najmlajši poslanec v kratkem pogovoru zelo jasno naštel tri glavne točke, zakaj je izstopil iz stranke. Za namen tega komentarja ni važna njihova vsebina, vse tri točke so čisto dobre, verjetno se jih najde v večini predvolilnih strankarskih programov. A dodal je nekaj bistvenega - in to je ta povezava na omenjeni algoritem življenja. Dejal je približno takole: Spoznal sem, da do uresničitve teh treh točk težko kaj prispevam znotraj takšne oblike, kot je sedaj stranka SDS. Poskušal bom najti nov način, novo obliko delovanja, prek katerega bom to uresničeval, to je, spremeniti kaj na bolje...

 

In razumeti je bilo, da bo Čuš to novo obliko postavil celo sam, povabil podobno misleče k sodelovanju itd. Skratka, mladi poslanec bo poskusil uresničiti, v kar verjame, naredil je prvi korak v tej smeri. In to je to. Prepričan sem, da je velika večina gledalcev Odmevov, čisto vseeno, s katerega političnega loka, če je sploh prišla do kakšnega mnenja, to izrazila predvsem s pomilovalnim nasmehom in odklonilnim zamahom roke. Še manj, če sploh kdo, pa je našla podobno povezavo kot jaz. Namreč to, da verjame(m), da se da v političnem prostoru spremeniti kaj na bolje in naredi tudi korak k temu.

 

To počnem tudi jaz, ki sem pred kratkim dosegel 70 let (to omenjam zaradi Čuševih 26) in poskušam narediti kakšen korak k boljši demokraciji. Sem uspešen? Kaj je merilo uspeha? Zagatno stanje sedanje oblike strankokracije, ki obvladuje vse in vsakogar? Ali pa je uspeh, da poskušaš nov korak, da si upaš narediti nov korak, da sploh nekaj narediš izven obstoječih zakonitosti sedanje oblike strankokracije? Mladi poslanec očitno poskuša, si upa in je naredil korak.

 

Različne poskuse k več in boljši demokraciji delam že več kot dvajset let. O teh poskusih sem v zadnjem letu napisal tudi kar nekaj prispevkov na Portalu PLUS. Tudi danes se, podobno kot že vseh dvajset let, velika večina znancev in neznancev, ki se seznanijo ali slučajno naletijo na kakšen tak moj poskus, le pomilovalno nasmehne, zamahne z roko in odide po svojih opravkih. Bo pri mladem poslancu podobno? Bo te pomilovalne nasmehe in zamahe rok, ki so se verjetno zgodili že na omenjenih Odmevih, a se bodo v bodoče prav gotovo še pogosto, doživel kot svoj neuspeh? Upam, da ne. Sam verjamem v poskuse in korake k boljši demokraciji. To počnem, ker verjamem, da je prav. Ker verjamem, da se vse spreminja in da se lahko tudi neko zagatno politično stanje spremeni na bolje. Zaradi tega sem s tem, kar počnem, zadovoljen. Tudi to je merilo uspeha.

 

Upam da bo mladi poslanec uspešen. Da bo poskušal. Da se ne bo zmenil za to, da ga imajo za "vsegliharja" Morda bo poskušal še kdo. Morda mu bodo sledili tudi drugi iz generacije.

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.161
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.185
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.107
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.061
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.488
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.325
07/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.472
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.090
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.600
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 561