Komentar

"Vsegliharski" mladi poslanec in njegov prav

Kaj je merilo uspeha? Zagatno stanje sedanje oblike strankokracije, ki obvladuje vse in vsakogar? Ali pa je uspeh, da si upaš narediti nov korak, da sploh nekaj narediš izven obstoječih zakonitosti sedanje oblike strankokracije?

29.05.2016 19:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   andrej čuš   sds   vseglihar   strankokracija

Foto: arhiv Portala PLUS

Upam da bo mladi poslanec uspešen. Da bo poskušal. Da se ne bo zmenil za to, da ga imajo za "vsegliharja" Morda bo poskušal še kdo. Morda mu bodo sledili tudi drugi iz generacije.

Pred kratkim sem nekje prebral, kaj je eden od algoritmov življenja: vse se spreminja. Pa se mi je ob novici o izstopu najmlajšega poslanca Državnega zbora Andreja Čuša iz njegove stranke SDS naredila nekakšna povezava s tem algoritmom. Dodatno pa me je k zapisu tega komentarja vzpodbudila vrsta komentarjev iz vseh strani, ki imajo podoben skupni imenovalec; to je dvom, da je sploh možna neka tretja pot med izrazito polarizacijo političnega prostora, ki se glasi, ZA ali PROTI Janezu Janši. In povrhu, da je takšna tretja pot kvečjemu le "vsegliharstvo", kar se je res prevečkrat pojavilo zapisano te dni.

 

Novinarki Odmevov 23. maja je najmlajši poslanec v kratkem pogovoru zelo jasno naštel tri glavne točke, zakaj je izstopil iz stranke. Za namen tega komentarja ni važna njihova vsebina, vse tri točke so čisto dobre, verjetno se jih najde v večini predvolilnih strankarskih programov. A dodal je nekaj bistvenega - in to je ta povezava na omenjeni algoritem življenja. Dejal je približno takole: Spoznal sem, da do uresničitve teh treh točk težko kaj prispevam znotraj takšne oblike, kot je sedaj stranka SDS. Poskušal bom najti nov način, novo obliko delovanja, prek katerega bom to uresničeval, to je, spremeniti kaj na bolje...

 

In razumeti je bilo, da bo Čuš to novo obliko postavil celo sam, povabil podobno misleče k sodelovanju itd. Skratka, mladi poslanec bo poskusil uresničiti, v kar verjame, naredil je prvi korak v tej smeri. In to je to. Prepričan sem, da je velika večina gledalcev Odmevov, čisto vseeno, s katerega političnega loka, če je sploh prišla do kakšnega mnenja, to izrazila predvsem s pomilovalnim nasmehom in odklonilnim zamahom roke. Še manj, če sploh kdo, pa je našla podobno povezavo kot jaz. Namreč to, da verjame(m), da se da v političnem prostoru spremeniti kaj na bolje in naredi tudi korak k temu.

 

To počnem tudi jaz, ki sem pred kratkim dosegel 70 let (to omenjam zaradi Čuševih 26) in poskušam narediti kakšen korak k boljši demokraciji. Sem uspešen? Kaj je merilo uspeha? Zagatno stanje sedanje oblike strankokracije, ki obvladuje vse in vsakogar? Ali pa je uspeh, da poskušaš nov korak, da si upaš narediti nov korak, da sploh nekaj narediš izven obstoječih zakonitosti sedanje oblike strankokracije? Mladi poslanec očitno poskuša, si upa in je naredil korak.

 

Različne poskuse k več in boljši demokraciji delam že več kot dvajset let. O teh poskusih sem v zadnjem letu napisal tudi kar nekaj prispevkov na Portalu PLUS. Tudi danes se, podobno kot že vseh dvajset let, velika večina znancev in neznancev, ki se seznanijo ali slučajno naletijo na kakšen tak moj poskus, le pomilovalno nasmehne, zamahne z roko in odide po svojih opravkih. Bo pri mladem poslancu podobno? Bo te pomilovalne nasmehe in zamahe rok, ki so se verjetno zgodili že na omenjenih Odmevih, a se bodo v bodoče prav gotovo še pogosto, doživel kot svoj neuspeh? Upam, da ne. Sam verjamem v poskuse in korake k boljši demokraciji. To počnem, ker verjamem, da je prav. Ker verjamem, da se vse spreminja in da se lahko tudi neko zagatno politično stanje spremeni na bolje. Zaradi tega sem s tem, kar počnem, zadovoljen. Tudi to je merilo uspeha.

 

Upam da bo mladi poslanec uspešen. Da bo poskušal. Da se ne bo zmenil za to, da ga imajo za "vsegliharja" Morda bo poskušal še kdo. Morda mu bodo sledili tudi drugi iz generacije.

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
8
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!
10
18.03.2021 22:00
Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.355
02/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.158
03/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.624
04/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.539
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.125
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.322
07/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.137
08/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 967
09/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.123
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 595