Opazili smo

"Od dneva, ko sem zadnjič stopil v to banko, ji nismo ničesar dolžni!"

Ker so se v javnosti pojavila namigovanja, da je med dolžniki likvidirane Factor banke tudi znani poslovnež Joc Pečečnik, nas je zanimalo, če je kaj od tega slučajno res. To je bil dovolj utemeljen razlog, da smo njim naredili krajši pogovor, v katerem je ostro zavrnil takšne "informacije" in izrazil sum, da gre za nekakšno zakulisno maščevanje, čeprav ni želel ugibati, kdo bi ga želel na takšen način oblatiti v javnosti.

05.06.2016 21:20
Ključne besede:   joc pečečnik   faktor banka

Navedbe določenih medijev, ki si morda hočejo z mojim imenom dvigovat naklado, in to na način, da me blatijo in delajo iz mene neke vrste tajkuna, privilegiranca iz Foruma 21, je popolna neumnost.

Gospod Pečečnik, ali sta stečaj in zdaj pravzaprav tudi nezavarovana likvidacija Factor banke vplivala tudi na vaše poslovanje?

Ja, seveda. Za nas je bil to čisti šok. Še nekaj mesecev pred tem, ko je banka zbirala za dokapitalizcijo, smo tudi mi kot podjetje vanjo vplačali določena sredstva, ker smo želeli, da se reši. Šok je bil pa v tem, ker banke, s  katero posluješ praktično od leta 2001 in s katero smo po mojem sklenili prek 100 različnih pogodb, nenadoma ni več. Banka pač zapre vrata in neka nova uprava, ki je bila postavljena kot začasna uprava, te pokliče na sestanek, češ da bi želeli, da se jim krediti čim prej vrnejo.

 

Zakaj ste sklenili toliko pogodb s Factor banko?

Zato, ker se je že po svojem imenu že od začetkov, ko je bila še v Zupančičevi jami, ukvarjala s faktoringom in ker smo se mi ukvarjali s proizvodnjo igralnih aparatov, ki v bančnih krogih in nasploh v poslovnem finančnem svetu v Republiki Sloveniji – to je edina taka država na svetu! – kot igralniška industrija velja nekako za 'sporno'. V bistvu nam je le malokatera banka sploh bila zmožna financirati takšne vrste produktov. V začetku, kasneje so se sicer na to vsi navadili, da smo mi proizvajalci igralnih aparatov, smo namesto klasičnega inštrumenta kredita s Factor banko sodelovali tako, da ko smo s stranko podpisali pogodbo, ji prodali mašino, dobili avans in ji fakturirali, potem je Factor banka te fakture odkupovala po bistveno višjih obrestnih merah, kot so bile na trgu. Moram pripomniti, da smo mi s tem financirali naš izvoz.

 

Kako vas je kreditirala?

Mi smo imeli nekaj kratkoročnih in dolgoročnih kreditov od Factor banke, ampak večina ni bila zavarovana samo s SID-ovo polico, ampak celo z našimi osebnimi poroštvi. Krediti in obratna sredstva so bili izvozno usmerjeni, v bistvu so bili izdani na podlagi SID-ove zavarovalne police.

 

Potem ste začetno sodelovanje s Factor banko nadgradili tudi zato, ker vam je dajala boljše pogoje kot ostale banke?

V bistvu je šlo za več razlogov. Na eni strani je imela Factor banka edinstvene produkte, ker je bila vseeno manjša banka, bolj prilagojena, nekako zasebna banka, ki se je vedno prilagajala trgu. V bistvu so vedno znali skreirati produkte, ki smo jih mi rabili. Kot sem že omenil, v začetku so bili to individualni odkupi faktoringa, individualni odkupi računov, kasneje smo to z distributorji delali v paketih, še kasneje je pa potem banka prešla tudi na tržno področje ostalih bank in je začela kreditirati. Pri njih smo najemali tudi kredite, ki so bili konkurenčni, naša glavna banka pa je bila vedno Nova ljubljanska banka.

 

Kaj je potem za vas pomenila selitev Factor banke pod okrilje DUTB?

Kaj posebnega za nas to ni pomenilo. V Factor banki smo bili deležni klasičnih procesov, najvišje možne mere kontrole in celo zavarovanj z osebnimi poroštvi. Po likvidaciji banke smo praktično v enem mesecu prenesli kreditne pogodbe na druge banke, ki so jih vse z veseljem sprejele, saj so bili vsi krediti brezhibno zavarovani.

 

Se pravi, da Factor banki po njeni likvidaciji niste ostali ničesar dolžni?

Ne, absolutno ne! Jaz sem celo pogodbe, ki so bile še operativne, v bistvu zaradi lastne užaljenosti, ker so zaprli to banko, s katero smo res veliko delali, prenesel na druge banke. Vse kredite smo poravnali na rok, z novo začasno upravo smo imeli 3 ali 4 sestanke in vse zaprli do zadnjega centa, pred roki!

 

Sprašujemo zato, ker so se pojavile špekulacije, da se jim ostali nekaj dolžni.

Mislim, da imajo tisti, ki te informacije širijo, verjetno kake druge namere kot izkazovati resničnost papirjev, ki obstajajo na Faktor banki. Od dneva, ko sem zadnjič stopil v to banko, ji nismo ostali dolžni ničesar, vsi krediti so bili z vsemi obrestmi in stroški 100 % zaprti. Meni niso znani razlogi, zakaj nekdo govori drugače in tega niti ne bom komentiral.

 

Morda vas želijo spraviti v isto kategorijo kot tiste, ki so najemali kredite in jih niso nikoli poplačali?

Jaz nimam nobenih "repov" do nikogar, nisem politično niti prijateljsko vezan, kar se poslovanja tiče, na nikogar. Ponosen sem na to, da je moja prva banka še danes Nova ljubljanska banka, ki me je naučila, da je kredite treba vračati. Sem pač še iz one stare generacije, ki so jo to naučili. Hočem pa povedati, da so navedbe določenih medijev, ki si morda hočejo z mojim imenom dvigovat naklado, in to na način, da me blatijo in delajo iz mene neke vrste tajkuna, privilegiranca iz Foruma 21, popolna neumnost.

 

Zakaj?

Zato, ker sem jaz svoje podjetje naredil iz garaže in poznam vsak centimeter njegovega razvoja. V Sloveniji nikoli nisem posloval z državo, nisem prejemnik nobenih nepovratnih sredstev, imam plačane vse davčne obveznosti, tako da tega naziva, da sem nekakšen tajkun, pač ne morem sprejeti. Sicer pa naj o tem raje zase presoja vsak bralec.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,402
02/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 2,381
03/
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
Shane Quinn
Ogledov: 1,869
04/
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
Tino Mamić
Ogledov: 2,098
05/
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,500
06/
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
Božo Cerar
Ogledov: 1,306
07/
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
Anuša Gaši
Ogledov: 1,086
08/
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
Angel Polajnko
Ogledov: 1,569
09/
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
Uredništvo
Ogledov: 2,099
10/
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 9,023