Opazili smo

"Od dneva, ko sem zadnjič stopil v to banko, ji nismo ničesar dolžni!"

Ker so se v javnosti pojavila namigovanja, da je med dolžniki likvidirane Factor banke tudi znani poslovnež Joc Pečečnik, nas je zanimalo, če je kaj od tega slučajno res. To je bil dovolj utemeljen razlog, da smo njim naredili krajši pogovor, v katerem je ostro zavrnil takšne "informacije" in izrazil sum, da gre za nekakšno zakulisno maščevanje, čeprav ni želel ugibati, kdo bi ga želel na takšen način oblatiti v javnosti.

05.06.2016 21:20
Ključne besede:   joc pečečnik   faktor banka

Navedbe določenih medijev, ki si morda hočejo z mojim imenom dvigovat naklado, in to na način, da me blatijo in delajo iz mene neke vrste tajkuna, privilegiranca iz Foruma 21, je popolna neumnost.

Gospod Pečečnik, ali sta stečaj in zdaj pravzaprav tudi nezavarovana likvidacija Factor banke vplivala tudi na vaše poslovanje?

Ja, seveda. Za nas je bil to čisti šok. Še nekaj mesecev pred tem, ko je banka zbirala za dokapitalizcijo, smo tudi mi kot podjetje vanjo vplačali določena sredstva, ker smo želeli, da se reši. Šok je bil pa v tem, ker banke, s  katero posluješ praktično od leta 2001 in s katero smo po mojem sklenili prek 100 različnih pogodb, nenadoma ni več. Banka pač zapre vrata in neka nova uprava, ki je bila postavljena kot začasna uprava, te pokliče na sestanek, češ da bi želeli, da se jim krediti čim prej vrnejo.

 

Zakaj ste sklenili toliko pogodb s Factor banko?

Zato, ker se je že po svojem imenu že od začetkov, ko je bila še v Zupančičevi jami, ukvarjala s faktoringom in ker smo se mi ukvarjali s proizvodnjo igralnih aparatov, ki v bančnih krogih in nasploh v poslovnem finančnem svetu v Republiki Sloveniji – to je edina taka država na svetu! – kot igralniška industrija velja nekako za 'sporno'. V bistvu nam je le malokatera banka sploh bila zmožna financirati takšne vrste produktov. V začetku, kasneje so se sicer na to vsi navadili, da smo mi proizvajalci igralnih aparatov, smo namesto klasičnega inštrumenta kredita s Factor banko sodelovali tako, da ko smo s stranko podpisali pogodbo, ji prodali mašino, dobili avans in ji fakturirali, potem je Factor banka te fakture odkupovala po bistveno višjih obrestnih merah, kot so bile na trgu. Moram pripomniti, da smo mi s tem financirali naš izvoz.

 

Kako vas je kreditirala?

Mi smo imeli nekaj kratkoročnih in dolgoročnih kreditov od Factor banke, ampak večina ni bila zavarovana samo s SID-ovo polico, ampak celo z našimi osebnimi poroštvi. Krediti in obratna sredstva so bili izvozno usmerjeni, v bistvu so bili izdani na podlagi SID-ove zavarovalne police.

 

Potem ste začetno sodelovanje s Factor banko nadgradili tudi zato, ker vam je dajala boljše pogoje kot ostale banke?

V bistvu je šlo za več razlogov. Na eni strani je imela Factor banka edinstvene produkte, ker je bila vseeno manjša banka, bolj prilagojena, nekako zasebna banka, ki se je vedno prilagajala trgu. V bistvu so vedno znali skreirati produkte, ki smo jih mi rabili. Kot sem že omenil, v začetku so bili to individualni odkupi faktoringa, individualni odkupi računov, kasneje smo to z distributorji delali v paketih, še kasneje je pa potem banka prešla tudi na tržno področje ostalih bank in je začela kreditirati. Pri njih smo najemali tudi kredite, ki so bili konkurenčni, naša glavna banka pa je bila vedno Nova ljubljanska banka.

 

Kaj je potem za vas pomenila selitev Factor banke pod okrilje DUTB?

Kaj posebnega za nas to ni pomenilo. V Factor banki smo bili deležni klasičnih procesov, najvišje možne mere kontrole in celo zavarovanj z osebnimi poroštvi. Po likvidaciji banke smo praktično v enem mesecu prenesli kreditne pogodbe na druge banke, ki so jih vse z veseljem sprejele, saj so bili vsi krediti brezhibno zavarovani.

 

Se pravi, da Factor banki po njeni likvidaciji niste ostali ničesar dolžni?

Ne, absolutno ne! Jaz sem celo pogodbe, ki so bile še operativne, v bistvu zaradi lastne užaljenosti, ker so zaprli to banko, s katero smo res veliko delali, prenesel na druge banke. Vse kredite smo poravnali na rok, z novo začasno upravo smo imeli 3 ali 4 sestanke in vse zaprli do zadnjega centa, pred roki!

 

Sprašujemo zato, ker so se pojavile špekulacije, da se jim ostali nekaj dolžni.

Mislim, da imajo tisti, ki te informacije širijo, verjetno kake druge namere kot izkazovati resničnost papirjev, ki obstajajo na Faktor banki. Od dneva, ko sem zadnjič stopil v to banko, ji nismo ostali dolžni ničesar, vsi krediti so bili z vsemi obrestmi in stroški 100 % zaprti. Meni niso znani razlogi, zakaj nekdo govori drugače in tega niti ne bom komentiral.

 

Morda vas želijo spraviti v isto kategorijo kot tiste, ki so najemali kredite in jih niso nikoli poplačali?

Jaz nimam nobenih "repov" do nikogar, nisem politično niti prijateljsko vezan, kar se poslovanja tiče, na nikogar. Ponosen sem na to, da je moja prva banka še danes Nova ljubljanska banka, ki me je naučila, da je kredite treba vračati. Sem pač še iz one stare generacije, ki so jo to naučili. Hočem pa povedati, da so navedbe določenih medijev, ki si morda hočejo z mojim imenom dvigovat naklado, in to na način, da me blatijo in delajo iz mene neke vrste tajkuna, privilegiranca iz Foruma 21, popolna neumnost.

 

Zakaj?

Zato, ker sem jaz svoje podjetje naredil iz garaže in poznam vsak centimeter njegovega razvoja. V Sloveniji nikoli nisem posloval z državo, nisem prejemnik nobenih nepovratnih sredstev, imam plačane vse davčne obveznosti, tako da tega naziva, da sem nekakšen tajkun, pač ne morem sprejeti. Sicer pa naj o tem raje zase presoja vsak bralec.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Bljak, pa takšna kultura! Slavko Pregl očetovsko rešil direktorico JAK
0
27.02.2020 06:00
Na Javni agenciji za knjigo (JAK) bi morali na seji sveta razrešiti direktorico Renato Zamido, a jo je v zadnjem hipu rešil ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid-19 med nami: Brez panike? Ampak panika je že ... tu!
3
23.02.2020 22:40
Ko nas vlada, ki ji nihče več ne zaupa, še manj pa verjame, poskuša pomiriti, češ da glede koronavirusa (Covid-19) ni razlogov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus, 20. februar 2020
0
20.02.2020 21:22
Piše: Uredništvo
Črnčec na Facebooku o "janševističnem totalitarizmu"
13
19.02.2020 12:11
Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odstopu, je kar na svojem Facebook profilu ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali Miodraga Kostića zanima marina v starem tržaškem pristanišču?
1
12.02.2020 22:35
Znani srbski vlagatelj, podjetnik in milionar Miodrag Kostić, čigar AIK banka je lastnica Gorenjske banke, pred MK Group pa je ... Več.
Piše: Uredništvo
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 7,982
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,765
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,579
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,697
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,083
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,231
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,803
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,808
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,478
10/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 6,143