Komentar

Udbovski "junaki" nekoliko drugače: zgodba o Trnu v peti in Nožu v hrbtu

V arhivih so se našli zanimivi dokumenti iz obdobja Službe državne varnosti oziroma Udbe; posebej zanimivi so psevdonimi oziroma šifre, s katerimi so agenti skrivali svoje zaupnike, šefe pa tudi žrtve. Vsem so dajali duhovita imena. Nekatere osebe je možno prepoznati, večina pa je ostala skrita v policijskem vesolju

08.06.2016 21:45
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   udba   šifre   prisluškovanje   arhivi   slovenija

Bojim se tudi, da bosta nekega lepega dne Nož v hrbtu in Trn v peti končala z nožem v hrbtu ali s strelom v kolenu. Strahu v kosteh sta se znebila že davno. Jezika za zobmi pa ne mislita držati.

Prijatelj, ki dneve in dneve preživlja v arhivih, in ga bom - iz razlogov, ki bodo postali razumljivi med branjem teh vrstic - imenoval Trn v peti, mi je povedal, da me je šestindvajset let mojega življenja - od leta 1974 do leta 1990 - spremljala tajna policija, znana pod imenom Udba. Poslušali so moje telefonske pogovore, brali mojo pošto, mi sledili na potovanjih in sprehodih, beležili moje obiske in obiskovalce... Trn v peti mi je tudi povedal, da v poročilih tajne policije nastopam s psevdonimom Nož v hrbtu. Prepoznal me je, ker sva pač prijatelja in ker je del moje preteklosti tudi del njegove preteklosti.

 

Včeraj mi je Trn v peti poslal fotokopijo policijske beležke iz leta 1987. Gre za poročilo o mojem srečanju z Jiříjem Pelikánom, znanim češkim oporečnikom, ki je po sovjetski okupaciji pobegnil v Italijo. V poročilu piše, da sva se za sestanek dogovorila po telefonu, da sva se dobila v ljubljanskem hotelu, da je pogovor potekal v angleščini, v njem pa sva omenjala Mladino in Novo revijo.

 

Ko se spominjam tistih časov, imam več težav. Ena od njih je, da se ne morem spomniti, ali sem se zavedal, da me zasledujejo ves čas, torej vse dneve vseh 26 let, kar znese približno 9.000 dni oziroma 216.000 ur; ali sem na to pomislil le tupatam? Vsekakor sem se zavedal, da prisluškujejo domačemu telefonu, ko sem leta 1989 (iz New Yorka) svoji materi naročil, naj od znanega prekupčevalca z devizami kupi 1.000 nemških mark. To je bil čas vrtoglave inflacije, in vsi, ki so imeli to možnost, so dinarje, čim so jih dobili, zamenjali za marke, kar je bilo seveda nezakonito. Zato sem v pogovoru z materjo uporabil šifriran jezik, našo domačo enigmo. Rekel sem: prosim, nabavi eno kišto jabolk! "Jabolka" so bila nemške marke, "ena kišta" je pomenila tisoč. Pri šifrah je težava, če si jih ne zapomnimo, kar se je pripetilo tudi moji materi. Ob vrnitvi v socialistično domovino me je namesto nemških mark čakal zaboj slovenskih jabolk. Moj prisluškovalec pa je zapisal: Nož v hrbtu naročil 10 kilogramov domačih jabolk. Morda gre za prva znamenja politične streznitve. Nož v hrbtu je sprevidel, da so jugoslovanska jabolka boljša od ameriških!

 

 

***

 

Uredniki Nove revije smo si včasih po telefonu (stacionarnem, seveda) sporočali grde reči o policiji in režimu. Kadar smo bili posebej dobre volje, smo govorili: Kdor to posluša, si zasluži dodatek za specializacijo, zahtevnost in neugoden delovni čas! Le redko smo pomislili, koliko agentov dobiva mesečno plačo, da vohunijo za nami, in koliko družin policijskih uslužbencev posredno vzdržujemo.

 

 

Trn v peti je v arhivih našel zanimive dokumente, posebej zanimivi pa so bili psevdonimi oziroma šifre, s katerimi so skrivali svoje zaupnike, šefe pa tudi žrtve. Nekatere osebe je prepoznal, večina pa je ostala skrita v policijskem vesolju. Naloga za prihodnje generacije. Tako kot meni je tudi Trnu v peti več do zgodb in škandalov kot do oseb, ki igrajo vloge v njih.

 

Nadvse zabavna - celo duhovita - so bila imena nekaterih opazovancev oz. prisluškovancev, ki so bili jugoslovanski diplomati, agenti Udbe, bančniki in drugi partijski funkcionarji. Osebo, ki je imela po vsem videzu največ zvez in pooblastil, so imenovali Bruno v očesu; Cmok v grlu je bilo ime človeku, ki se je očitno ukvarjal s prehrano in so ga naslavljali tudi Intendant. Trn v peti je prepoznal finančnega ministra, ki so ga imenovali Maslo na glavi; in šefa Udbe, ki so ga ljubkovalno označili kot Bolho v ušesu. Diplomatko, ki je bila pristojna za agitacijo in propagando, so imenovali Kača na prsih; mladinski funkcionar, ki je v novi državi postal predsednik neke pomembne stranke, je bil Jezik za zobmi. V poročilih iz Beograda in iz Münchna se je tupatam pojavljalo ime Strah v kosteh, ki ga prijatelj Trn v peti še ni dešifriral.

 

Upam, da se bo istovetnost Strahu v kosteh razkrila čim prej. Zaradi mene je danes lahko državni voditelj, ali pa ga srečujem v ljubljanskem supermarketu, kjer kupuje tatarski biftek in krompirjevo solato, ki ju ima zelo rad? Zdi se mi celo, da se je mojega psevdonima domislil prav on. Gre seveda za denar in sicer za denar glavne slovenske banke, ki jo policijska poročila imenujejo Hram lepote in duha (HLD). Imela je podružnice v Beogradu, Zagrebu in Sarajevu in je slovela kot najbolj zanesljiva banka na Balkanu.

 

 

***

 

V začetku sem že omenil zgodbo o konvertibilnosti. Jugoslovanska zakonodaja je takrat - razumljivo - zahtevala, da se vsi devizni zaslužki zbirajo v Beogradu, nakar je zvezna vlada lokalnim bankam odobravala zneske v dinarjih. Konvertibilni slovenski komunisti so se na gospodarsko krizo odzvali "na ravni zgodovinskega trenutka", torej so, dokler in kolikor so mogli, zadrževali konvertibilno valuto zunaj beograjskega obzorja. HLD je bila v Nemčiji ustanovila okrog trideset "informativnih centrov" za zbiranje prihrankov in nakazil "delavcev na začasnem delu v tujini". Del tega denarja so - z zamudo, ki je zaradi inflacije prinašala nekatere ugodne učinke - pošiljali v Beograd, del pa... No, na tej točki se zadeva zaplete, poročila, ki so se ohranila v arhivih, pa si, kot pravi Trn v peti, nasprotujejo.

 

Poročila po eni strani ugotavljajo, da so Strah v kosteh, Bruno v očesu, Bolha v ušesu, Kača na prsih in Cmok v grlu skovali bistroumen načrt. Domislili so se, da bi del denarja obdržali zase v posebni interni banki, ki bi se imenovala Hram najvišje lepote in duha (HNLD). Bruno v očesu je v telefonskem pogovoru s Strahom v kosteh povedal naslednje: "Ta denar nam bo prišel še hudičevo prav, boš videl!"

 

Rečeno je bilo, da utegnejo slovensko deželo s Hramom lepote in duha vred doleteti hudi časi in neprijetne reči, kot so demokracija in strankarske volitve. Da bi zmagali in obdržali oblast, bo potreben denar. Nekaj so ga naložili v na novo ustanovljeno banko v Nemčiji (ki je bila jedro Hrama najvišje lepote in duha), nekaj so ga prenesli na hranilne knjižice v avstrijskih bankah, nekaj pa so ga zavitega v časopisni papir dostavili manjšinski organizaciji v Italiji. V nasprotju s splošnim prepričanjem so menili, da so gospodarske krize dar božji in da je v njih mogoče dobro zaslužiti. Če bo kriza, so razmišljali, se ne bo vedelo, kdo pije in kdo plača, sledila bodo dolgotrajna pogajanja, na koncu - ko bomo vsi mi že zdavnaj v penziji - pa bodo dolgove plačali davkoplačevalci.

 

 

Po drugi strani naj bi bil načrtu nasprotoval Maslo na glavi. V (zabeleženem) telefonskem pogovoru naj bi bil opozoril, da bo treba denar na koncu izplačati tistim, ki so ga prinesli v banko. "Oh", je na to (kot izhaja iz beležke o telefonskem pogovoru) rekla Kača na prsih, "niti pod razno ne bomo dovolili, da bi kdorsibodi tacal ali pacal po Hramu lepote in duha."

 

"Ženska ima prav," je komentiral Bolha v ušesu, ko je poslušal posnetek pogovora. Nato je poklical Cmok v grlu in še dva operativca (Strel v kolenu in Mevlje v riti). Ob dobrem kosilu nekje na obrobju Ljubljane so se dogovorili, kako bi zavarovali pridobitve socializma in ustvarjalno razporedili zdomske prihranke. V beležki, ki opisuje kosilo, se brez napovedi pojavi nova oseba Črno za nohtom, ki je menda drugo ime za oskrbnika protokolarnih objektov in vladnih počitniških domov. Če se Trn v peti ne moti, je Črno za nohtom članom vlade dobavljal črne mercedese, za katere ni bilo treba plačati carine. Finančna peterica, ki jo je poročevalec imenoval Pentagonala, je - mnogo let pred časom, ko se je govorilo o finančnih balonih, bančnih luknjah in tajkunih - razglasila, da je denar fikcija, varčevanje pa "brezglavo ravnanje".

 

"Vzemimo," je rekel Strel v kolenu, "da imam sto dolarjev in da si ti, Črno za nohtom, hočeš izposoditi teh sto dolarjev. Jaz ti dam sto dolarjev, ti pa meni izjavo, da mi dolguješ sto dolarjev - ali še kakšen dolar več. Ta tvoja izjava je vredna sto dolarjev, morda kak dolar več ali manj. Torej imava že dvesto dolarjev."

 

"Ali kak dolar več," je dodal Mevlje v riti.

 

 

***

 

Kot je znano, je Jugoslavija razpadla, njene naslednice pa so na različne načine reševale finančne probleme, ki so izvirali iz socialistične zgodovine in iz splošne bančne zmešnjave v Ameriki in v Evropi. Lepota te zgodbe, o kateri naj bi Trn v peti napisal knjigo, je v tem, da so Strah v kosteh, Pentagonala in njihovi prijatelji v teh ubogih časih precej povečali svoje premoženje. Nekaj so ga porabili za vile, jahte in avtomobile, nekaj so ga naložili na račune v tujini, nekaj pa so ga žrtvovali za volilne kampanje, ki so postavljale na oblast zaščitnike njihovih vil, jaht in avtomobilov.

 

Še lepše pa je, da - kot rečeno - ne vem, ali so starejši gospodje, ki jih danes srečujem na ljubljanski ulici, v supermarketu, na bencinski črpalki, v Portorožu ali na Bledu, res samo starejši gospodje, ali so nemara Bolha v ušesu, Bruno v očesu, Cmok v grlu, Črno za nohtom, Kača na prsih, Jezik za zobmi, Maslo na glavi, Mevlje v riti, Strah v kosteh ali celo Strel v kolenu???

 

Bojim se tudi, da bosta nekega lepega dne Nož v hrbtu in Trn v peti končala z nožem v hrbtu ali s strelom v kolenu. Strahu v kosteh sta se znebila že davno. Jezika za zobmi pa ne mislita držati.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745