Razkrivamo

Zakaj je Planica izgubila svetovno prvenstvo 2021 in kaj ima s tem Miro Cerar?

Prvi odzivi ljudi, ki so videli video predstavitve Planice, so bili v stilu "pa saj to ni res, to je šala!". Ne, ni šala, vse je resnično. Video spominja na zakone, ki jih sprejema slovenska vlada, ki so videti takšni, kot da tisti, ki jih pripravljajo, nimajo pojma, kaj delajo. V nadaljevanju bomo analizirali "planiški video" in ugotovili, da v bistvu simbolizira delovanje vlade Mira Cerarja.

19.06.2016 21:24
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   planica   fis   cancun   miro cerar   janez kocijančič

Fotografiji: Planica.si

Predstavitev Planice nam je padla v oči tudi zato, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat povedal, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno.

Kongres Mednarodne smučarske organizacije FIS, ki je bil na začetku meseca v mondenem mehiškem letovišču Cancun, se je kljub velikim pričakovanjem in obljubam za Planico in Slovenijo klavrno končal. Izbor zmagovalca, ki bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021, za kar sta se ob Planici potegovala še nemški Oberstdorf in norveški Trondheim, je bil namreč porazen za nas. Morda nekaterih članov številčne slovenske delegacije, ki so v subtropsko mehiško letovišče prišli uživat, polomija, kar je edini pravi izraz za planiško predstavitev, niti ni posebej prizadela. Janez Kocijančič in Stane Valant, denimo, se na vseh fotografijah režita kot pečena mačka.

 

Toda ostali, ki po svetu ne hodijo "zabušavat" na tuje stroške, se ob prezentaciji Planice brez besed samo držijo za glavo in sprašujejo, v kakšni "banana republiki" dejansko živimo. In odgovor je jasen: predstavitev planiške kandidature, ki se je spremenila v debakel, je zgolj odraz stanja, ki ga je vzpostavila vlada etičnega profesorja Cerarja. S prvim načelom: nihče za nič ne odgovarja!

 

Večni funkcionar Janez Kocijančič je bil v mondenem Cancunu dobre volje, najbrž zaradi tropskega podnebja.

 

V državi, kjer vlada trdi, da je imenovanje generalnega direktorja UKC zakonito, čeprav je iz dokumentov razvidno, da so jih urejali za nazaj, je lahko tudi video predstavitev Planice pričakovano porazna. V državi, kjer direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve v službenem času in na stroške davkoplačevalcev vodi zasebno podjetje in še svoj s.p., ker "v pogodbi o zaposlitvi nima določenega urnika", lahko pač vsi počnejo, kar želijo. Pardon, ne vsi, ampak samo vsi tisti, ki so prisesani na javna sredstva. V državi, kjer si finančni minister poleg že tako visoke plače nakazuje nezakonite dodatke in potem dobi celo podporo predsednika vlade, res ni strahu, da bi kdo za svoje napake odgovarjal. Oditi sta morala samo obrambni minister Janko Veber, ker je nasprotoval prodaji Telekoma, in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ker ni hotela nakazati več milijonov evrov na zavod, ki sta ga ustanovila dva vidna člana propadle stranke Zares.

 

 

Miro Cerar: "Jaz sem predsednik vlade in moj oče je olimpijski zmagovalec!"

 

Predstavitev Planice nam je padla v oči, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat poudaril, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje, kdo je glavni, spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno. Zakaj mora to početi Miro Cerar, ki s svojimi besedami le še dodatno poudarja tisto, čemur bi se moral izogibati? Kajti ljudje ga nimajo za premiera, večina državljanov v njem ne vidi kredibilnega voditelja, še manj pa nekoga, ki uživa avtoriteto voditelja. Kako naj bo gospod premier kredibilen, če pa mora svojo pomembnost poudarjati tako, da navaja, kdo ali kaj je bil njegov oče? Tovrstno sklicevanja na očeta prej spominja na sinova Jureta in Damjana, ki sta nekoč ob vsaki priliki omenjala očeta Zorana...

 

Če se moraš sklicevati na to, kdo ali kaj je (bil) tvoj oče, pomeni, da imaš dejansko težave s samozavestjo, občutkom nepomembnosti in nesposobnosti. Toda kaj ima sploh premier Cerar s Planico? V posnetku (daljši različici) planiške predstavitve v Cancunu namreč poudari, da je tja redno hodil gledat skoke. In?! Tudi 30.000 drugih Slovencev je to počelo. To je približno tako, kot če bi nekdo trdil, da je medijski strokovnjak samo zato, ker ima doma televizor. Če je premier Cerar mislil, da bo Planica zmagala oziroma dobila organizacijo prvenstva samo zato, ker je bil njegov oče športnik in ker Miro hodi vsako leto tja gledat skoke, je še precej bolj naiven, kot smo mislili.

 

Planiška polomija v skrajšani verziji Portala PLUS

 

Slab scenarij, polomljena angleščina in poceni grafika

 

Posnetek govora Mira Cerarja žal potrjuje samo to, kar vsi po tihem mislimo: Miro ni premier, ampak samo nekdo, za katerega so ljudje glasovali zato, da Janša ne bi slučajno spet prišel na oblast. In tudi njegova artikulacija v angleščini ni bistveno boljša od polomljene angleščine župana Kranjske Gore Janeza Hrovata, ki se mu tako zapleta jezik, da človek ne ve več, ali se bo nesrečnik uspel prebiti do konca stavka. Župan je sicer najbrž povsem simpatičen gospod, zato mu res ni bilo treba sodelovati v takšni blamaži, zaradi katere Slovenija izpade kot kakšna napol eksotična srednjeazijska bivša sovjetska republika.

 

Prvo, kar se moramo vprašati ob gledanju videa (daljše različice), je to, kdo je sploh napisal tak neumen scenarij (če je scenarij sploh bil). Vlačiti športnike, ki so praviloma slabi retoriki že svojem maternem jeziku, pred kamero, da nastopajo v tujem jeziku, ni ravno inteligentno. Športniki večino svojega življenja posvečajo napornim treningom,  ne pa javnim govorom v angleščini. Če že, potem bi morali slovenski športniki govoriti slovensko in biti podnaslovljeni. Po fiasku s tistim intervjujem bivše premierke Alenke Bratušek v polomljeni angleščini za CNN, bi moralo biti več kot jasno, da javni govori, namenjeni tuji javnosti v slabi angleščini, ne prinašajo točk.

 

A očitno je nekdo dobil to briljantno idejo, da bo naše športnike strpal v poceni video, ki menda ni stal skoraj nič, in jih silil govoriti polomljeno angleščino. Grafična oprema videa Planice je, kljub temu da imamo v Sloveniji vrhunske grafike, na nivoju računalnikov iz 80. let prejšnjega stoletja. Pesem Planica v mehiški izvedbi pa je prej norčevanje iz izvirnika te pesmi kot promocija Slovenije. Planica je pesem z močnim čustvenim nabojem, ki jo poznamo vsi v Sloveniji. In če že mora biti del predstavitve, naj bo vsaj v izvirniku, ne pa v mehiški priredbi. Slovenska narodno zabavna glasba je v vsej zgodovini slovenske glasbe v zadnjih 100 letih po zaslugi Slavka Avsenika edini globalni izvozni artikel. Producenti videa pa najbolj uspešno slovensko glasbeno zvrst spremenijo v mehiško...

 

 

Kaj je v predstavitvi sploh počel Cerar?

 

In zakaj je Miro Cerar sploh vključen v to polomijo z videom? Mogoče odlično govori angleško? Po njegovem nastopu sodeč ne. Prej bi rekli, da ga je učila ista oseba kot Alenko Bratušek. Je morda odličen retorik? Glede na to, da v kamero bere, očitno ne. Je morda Miro Cerar vrhunski športnik? Ne, ni. Je kakorkoli povezan s Planico? Ni, razen tega, da se hvali, da je tja hodil gledat skoke.

 

Celo na Wikipediji v angleški predstavitvi Mira Cerarja mlajšega (vir) je več besed namenjenih njegovi pokojni mami Zdenki Cerar in očetu Miru Cerarju, kot pa Cerarju mlajšemu. Človek se mora zamisliti nad tem, da na njegovem profilu piše več o starših kot pa o njem.

 

Za primerjavo: skrajšana predstavitev nemškega Obersdorfa

 

PR Planice: Nemci so bili dolgočasni in niso razumeli konteksta, naša predstavitev je bila sproščena

 

Ko je uredništvo Portala PLUS spraševalo o projektu predstavitve Planice v Cancunu, je naš urednik Dejan Steinbuch prejel klic iz PR službe Planice. Razložili so mu, da ta video ni cela predstavitev, ampak samo del. Ostalo je bilo v živo (tudi monolog Janeza Kocijančiča v socialistični angleščini?). Predstavitev je po besedah PR službe Planice navdušila. Kljub temu pa so zmagali Nemci, "ki niso razumeli konteksta in so imeli boljši video". Za vsem skupaj - namreč za nekakšno medijsko gonjo proti Planici - pa naj bi stala konkurenčna radijska postaja, ker je sponzorstvo Planice dobil Val 202. (opomba uredništva: ko smo navedbe preverili, smo ugotovili, da se za sponzorstvo ni potegoval nihče drug, razen Vala 202). Skratka, PR Planice meni, da je bila predstavitev vrhunska in sproščena! 

 

 

Video spominja na delovanje Cerarjeve vlade

 

Drži, ta video spominja na delovanje naše vlade. Kljub številnim napakam Miro Cerar trdi, da vlada dela dobro. In tako kot naša vlada kadruje nekompetentne ljudi, je tudi planiški video posnel nekdo, ki za to zato nima kompetenc. In tako kot naša vlada za vsako kritiko krivi zlobno opozicijo, tako so tudi uredništvu našega portala piarovci iz Planice razložili, da je bila njihova predstavitev super. Za negativne odzive pa je kriva konkurenca Vala 202, ker ni dobila pokroviteljstva.

 

V Sloveniji je veliko podjetij, ki se ukvarjajo s kvalitetno video produkcijo. Verjamemo, da bi vsaj nekaj teh podjetij produkcijo naredilo brezplačno. Uredništvo Portala PLUS bi lahko Planici "zrihtalo" vsaj tri takšne ponudnike, ki bi video producirali, posneli in zmontirali brezplačno, saj bi jim že dejstvo, da delajo video za tako pomembno predstavitev naše države v tujini, pomenilo dovolj veliko dodatno referenco. Najbrž pa bi namesto Mira Cerarja odločevalcem FIS v Cancunu raje pokazali lepote Planice in njene okolice, ki bi jih vsi občudovali. A tako kot velja za vse posle v naši državi, smo tudi v tej planiški zgodbi trčili ob žalostno resnico: tudi če bi bilo brezplačno ceneje, je treba naročiti pri "nekompetentnem političnem prijatelju". Dokler bomo imeli premiera, ki bo dajal potuho takšemu početju na vseh področjih, Planica ni zadnja blamaža, ki jo bomo doživeli doma in v tujini. V to ste lahko prepričani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.782
02/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.929
03/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 1.902
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.794
05/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.288
06/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.447
07/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.529
08/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.224
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 893
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 905