Razkrivamo

Zakaj je Planica izgubila svetovno prvenstvo 2021 in kaj ima s tem Miro Cerar?

Prvi odzivi ljudi, ki so videli video predstavitve Planice, so bili v stilu "pa saj to ni res, to je šala!". Ne, ni šala, vse je resnično. Video spominja na zakone, ki jih sprejema slovenska vlada, ki so videti takšni, kot da tisti, ki jih pripravljajo, nimajo pojma, kaj delajo. V nadaljevanju bomo analizirali "planiški video" in ugotovili, da v bistvu simbolizira delovanje vlade Mira Cerarja.

19.06.2016 21:24
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   planica   fis   cancun   miro cerar   janez kocijančič

Fotografiji: Planica.si

Predstavitev Planice nam je padla v oči tudi zato, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat povedal, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno.

Kongres Mednarodne smučarske organizacije FIS, ki je bil na začetku meseca v mondenem mehiškem letovišču Cancun, se je kljub velikim pričakovanjem in obljubam za Planico in Slovenijo klavrno končal. Izbor zmagovalca, ki bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021, za kar sta se ob Planici potegovala še nemški Oberstdorf in norveški Trondheim, je bil namreč porazen za nas. Morda nekaterih članov številčne slovenske delegacije, ki so v subtropsko mehiško letovišče prišli uživat, polomija, kar je edini pravi izraz za planiško predstavitev, niti ni posebej prizadela. Janez Kocijančič in Stane Valant, denimo, se na vseh fotografijah režita kot pečena mačka.

 

Toda ostali, ki po svetu ne hodijo "zabušavat" na tuje stroške, se ob prezentaciji Planice brez besed samo držijo za glavo in sprašujejo, v kakšni "banana republiki" dejansko živimo. In odgovor je jasen: predstavitev planiške kandidature, ki se je spremenila v debakel, je zgolj odraz stanja, ki ga je vzpostavila vlada etičnega profesorja Cerarja. S prvim načelom: nihče za nič ne odgovarja!

 

Večni funkcionar Janez Kocijančič je bil v mondenem Cancunu dobre volje, najbrž zaradi tropskega podnebja.

 

V državi, kjer vlada trdi, da je imenovanje generalnega direktorja UKC zakonito, čeprav je iz dokumentov razvidno, da so jih urejali za nazaj, je lahko tudi video predstavitev Planice pričakovano porazna. V državi, kjer direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve v službenem času in na stroške davkoplačevalcev vodi zasebno podjetje in še svoj s.p., ker "v pogodbi o zaposlitvi nima določenega urnika", lahko pač vsi počnejo, kar želijo. Pardon, ne vsi, ampak samo vsi tisti, ki so prisesani na javna sredstva. V državi, kjer si finančni minister poleg že tako visoke plače nakazuje nezakonite dodatke in potem dobi celo podporo predsednika vlade, res ni strahu, da bi kdo za svoje napake odgovarjal. Oditi sta morala samo obrambni minister Janko Veber, ker je nasprotoval prodaji Telekoma, in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ker ni hotela nakazati več milijonov evrov na zavod, ki sta ga ustanovila dva vidna člana propadle stranke Zares.

 

 

Miro Cerar: "Jaz sem predsednik vlade in moj oče je olimpijski zmagovalec!"

 

Predstavitev Planice nam je padla v oči, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat poudaril, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje, kdo je glavni, spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno. Zakaj mora to početi Miro Cerar, ki s svojimi besedami le še dodatno poudarja tisto, čemur bi se moral izogibati? Kajti ljudje ga nimajo za premiera, večina državljanov v njem ne vidi kredibilnega voditelja, še manj pa nekoga, ki uživa avtoriteto voditelja. Kako naj bo gospod premier kredibilen, če pa mora svojo pomembnost poudarjati tako, da navaja, kdo ali kaj je bil njegov oče? Tovrstno sklicevanja na očeta prej spominja na sinova Jureta in Damjana, ki sta nekoč ob vsaki priliki omenjala očeta Zorana...

 

Če se moraš sklicevati na to, kdo ali kaj je (bil) tvoj oče, pomeni, da imaš dejansko težave s samozavestjo, občutkom nepomembnosti in nesposobnosti. Toda kaj ima sploh premier Cerar s Planico? V posnetku (daljši različici) planiške predstavitve v Cancunu namreč poudari, da je tja redno hodil gledat skoke. In?! Tudi 30.000 drugih Slovencev je to počelo. To je približno tako, kot če bi nekdo trdil, da je medijski strokovnjak samo zato, ker ima doma televizor. Če je premier Cerar mislil, da bo Planica zmagala oziroma dobila organizacijo prvenstva samo zato, ker je bil njegov oče športnik in ker Miro hodi vsako leto tja gledat skoke, je še precej bolj naiven, kot smo mislili.

 

Planiška polomija v skrajšani verziji Portala PLUS

 

Slab scenarij, polomljena angleščina in poceni grafika

 

Posnetek govora Mira Cerarja žal potrjuje samo to, kar vsi po tihem mislimo: Miro ni premier, ampak samo nekdo, za katerega so ljudje glasovali zato, da Janša ne bi slučajno spet prišel na oblast. In tudi njegova artikulacija v angleščini ni bistveno boljša od polomljene angleščine župana Kranjske Gore Janeza Hrovata, ki se mu tako zapleta jezik, da človek ne ve več, ali se bo nesrečnik uspel prebiti do konca stavka. Župan je sicer najbrž povsem simpatičen gospod, zato mu res ni bilo treba sodelovati v takšni blamaži, zaradi katere Slovenija izpade kot kakšna napol eksotična srednjeazijska bivša sovjetska republika.

 

Prvo, kar se moramo vprašati ob gledanju videa (daljše različice), je to, kdo je sploh napisal tak neumen scenarij (če je scenarij sploh bil). Vlačiti športnike, ki so praviloma slabi retoriki že svojem maternem jeziku, pred kamero, da nastopajo v tujem jeziku, ni ravno inteligentno. Športniki večino svojega življenja posvečajo napornim treningom,  ne pa javnim govorom v angleščini. Če že, potem bi morali slovenski športniki govoriti slovensko in biti podnaslovljeni. Po fiasku s tistim intervjujem bivše premierke Alenke Bratušek v polomljeni angleščini za CNN, bi moralo biti več kot jasno, da javni govori, namenjeni tuji javnosti v slabi angleščini, ne prinašajo točk.

 

A očitno je nekdo dobil to briljantno idejo, da bo naše športnike strpal v poceni video, ki menda ni stal skoraj nič, in jih silil govoriti polomljeno angleščino. Grafična oprema videa Planice je, kljub temu da imamo v Sloveniji vrhunske grafike, na nivoju računalnikov iz 80. let prejšnjega stoletja. Pesem Planica v mehiški izvedbi pa je prej norčevanje iz izvirnika te pesmi kot promocija Slovenije. Planica je pesem z močnim čustvenim nabojem, ki jo poznamo vsi v Sloveniji. In če že mora biti del predstavitve, naj bo vsaj v izvirniku, ne pa v mehiški priredbi. Slovenska narodno zabavna glasba je v vsej zgodovini slovenske glasbe v zadnjih 100 letih po zaslugi Slavka Avsenika edini globalni izvozni artikel. Producenti videa pa najbolj uspešno slovensko glasbeno zvrst spremenijo v mehiško...

 

 

Kaj je v predstavitvi sploh počel Cerar?

 

In zakaj je Miro Cerar sploh vključen v to polomijo z videom? Mogoče odlično govori angleško? Po njegovem nastopu sodeč ne. Prej bi rekli, da ga je učila ista oseba kot Alenko Bratušek. Je morda odličen retorik? Glede na to, da v kamero bere, očitno ne. Je morda Miro Cerar vrhunski športnik? Ne, ni. Je kakorkoli povezan s Planico? Ni, razen tega, da se hvali, da je tja hodil gledat skoke.

 

Celo na Wikipediji v angleški predstavitvi Mira Cerarja mlajšega (vir) je več besed namenjenih njegovi pokojni mami Zdenki Cerar in očetu Miru Cerarju, kot pa Cerarju mlajšemu. Človek se mora zamisliti nad tem, da na njegovem profilu piše več o starših kot pa o njem.

 

Za primerjavo: skrajšana predstavitev nemškega Obersdorfa

 

PR Planice: Nemci so bili dolgočasni in niso razumeli konteksta, naša predstavitev je bila sproščena

 

Ko je uredništvo Portala PLUS spraševalo o projektu predstavitve Planice v Cancunu, je naš urednik Dejan Steinbuch prejel klic iz PR službe Planice. Razložili so mu, da ta video ni cela predstavitev, ampak samo del. Ostalo je bilo v živo (tudi monolog Janeza Kocijančiča v socialistični angleščini?). Predstavitev je po besedah PR službe Planice navdušila. Kljub temu pa so zmagali Nemci, "ki niso razumeli konteksta in so imeli boljši video". Za vsem skupaj - namreč za nekakšno medijsko gonjo proti Planici - pa naj bi stala konkurenčna radijska postaja, ker je sponzorstvo Planice dobil Val 202. (opomba uredništva: ko smo navedbe preverili, smo ugotovili, da se za sponzorstvo ni potegoval nihče drug, razen Vala 202). Skratka, PR Planice meni, da je bila predstavitev vrhunska in sproščena! 

 

 

Video spominja na delovanje Cerarjeve vlade

 

Drži, ta video spominja na delovanje naše vlade. Kljub številnim napakam Miro Cerar trdi, da vlada dela dobro. In tako kot naša vlada kadruje nekompetentne ljudi, je tudi planiški video posnel nekdo, ki za to zato nima kompetenc. In tako kot naša vlada za vsako kritiko krivi zlobno opozicijo, tako so tudi uredništvu našega portala piarovci iz Planice razložili, da je bila njihova predstavitev super. Za negativne odzive pa je kriva konkurenca Vala 202, ker ni dobila pokroviteljstva.

 

V Sloveniji je veliko podjetij, ki se ukvarjajo s kvalitetno video produkcijo. Verjamemo, da bi vsaj nekaj teh podjetij produkcijo naredilo brezplačno. Uredništvo Portala PLUS bi lahko Planici "zrihtalo" vsaj tri takšne ponudnike, ki bi video producirali, posneli in zmontirali brezplačno, saj bi jim že dejstvo, da delajo video za tako pomembno predstavitev naše države v tujini, pomenilo dovolj veliko dodatno referenco. Najbrž pa bi namesto Mira Cerarja odločevalcem FIS v Cancunu raje pokazali lepote Planice in njene okolice, ki bi jih vsi občudovali. A tako kot velja za vse posle v naši državi, smo tudi v tej planiški zgodbi trčili ob žalostno resnico: tudi če bi bilo brezplačno ceneje, je treba naročiti pri "nekompetentnem političnem prijatelju". Dokler bomo imeli premiera, ki bo dajal potuho takšemu početju na vseh področjih, Planica ni zadnja blamaža, ki jo bomo doživeli doma in v tujini. V to ste lahko prepričani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
21
22.01.2020 23:49
Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija. Tako je 29. junija 1944 na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Davki v Sloveniji, 3. del: Povprečni davkoplačevalec državi prispeva okoli 500 evrov na mesec
8
02.01.2020 23:02
In kako država porabi teh 500 evrov? Največji del, dobrih 300 evrov, gre za financiranje šolstva in zdravstva za vse državljane. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo predsedniku Pahorju: Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen, izvoljeni poslanci so nelegitimni predstavniki ljudstva!
8
02.01.2020 00:36
Gospod predsednik, vi in vaši predhodniki od leta 1992 dalje ste edini demokratično in legitimno izvoljeni predstavniki države ... Več.
Piše: Boris Nemec
Davki v Sloveniji 2. del: Če odmislimo plače, bi o kakšni progresivni obdavčitvi težko govorili
12
30.12.2019 23:00
Povprečni zaposleni v Sloveniji namenja za skupne potrebe v obliki davkov in prispevkov znesek v višini 54 % skupnega stroška ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pregled celotne obdavčitve glede na višino prejemkov v Sloveniji, 1. del: Davek na plače
4
27.12.2019 02:00
V Sloveniji več ali manj prevladuje prepričanje, da imamo dokaj visoko in tudi močno progresivno davčno obremenitev dela. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinova Rusija in nemirni muslimani: Kavkaški sod smodnika
8
25.12.2019 23:58
Ruska federacija pod Vladimirjem Putinom je vedno bolj suverena na mednarodnem prizorišču. Ne le politično in vojaško, ampak ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Pogled iz Pariza: Položaj bolnika in zdravnika v francoskem zdravstvenem sistemu
7
16.12.2019 20:10
Odkar živim vFranciji, nisem srečal še nikogar, ki bi se pritoževal čez njihov zdravstveni sistem, čeprav so Francozi izredno ... Več.
Piše: Andrej Vranič
Minister za zdravje Aleš Šabeder je res dvoličnež: managerjem govori eno, koalicijskim tovarišem in javnosti pa drugo!
9
15.12.2019 19:00
V ponedeljek, 16. decembra bodo poslanci državnega zbora začeli odločati o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ... Več.
Piše: Uredništvo
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskih Ujgurov ne!
11
10.12.2019 20:00
Zahodne države glede Kitajske uporabljajo različna merila. Proteste v Hongkongu, usmerjene proti komunističnemu režimu v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
1
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,370
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,276
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,429
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,818
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,430
06/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,509
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,623
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,230
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 996
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 897