Razkrivamo

Zakaj je Planica izgubila svetovno prvenstvo 2021 in kaj ima s tem Miro Cerar?

Prvi odzivi ljudi, ki so videli video predstavitve Planice, so bili v stilu "pa saj to ni res, to je šala!". Ne, ni šala, vse je resnično. Video spominja na zakone, ki jih sprejema slovenska vlada, ki so videti takšni, kot da tisti, ki jih pripravljajo, nimajo pojma, kaj delajo. V nadaljevanju bomo analizirali "planiški video" in ugotovili, da v bistvu simbolizira delovanje vlade Mira Cerarja.

19.06.2016 21:24
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   planica   fis   cancun   miro cerar   janez kocijančič

Fotografiji: Planica.si

Predstavitev Planice nam je padla v oči tudi zato, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat povedal, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno.

Kongres Mednarodne smučarske organizacije FIS, ki je bil na začetku meseca v mondenem mehiškem letovišču Cancun, se je kljub velikim pričakovanjem in obljubam za Planico in Slovenijo klavrno končal. Izbor zmagovalca, ki bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021, za kar sta se ob Planici potegovala še nemški Oberstdorf in norveški Trondheim, je bil namreč porazen za nas. Morda nekaterih članov številčne slovenske delegacije, ki so v subtropsko mehiško letovišče prišli uživat, polomija, kar je edini pravi izraz za planiško predstavitev, niti ni posebej prizadela. Janez Kocijančič in Stane Valant, denimo, se na vseh fotografijah režita kot pečena mačka.

 

Toda ostali, ki po svetu ne hodijo "zabušavat" na tuje stroške, se ob prezentaciji Planice brez besed samo držijo za glavo in sprašujejo, v kakšni "banana republiki" dejansko živimo. In odgovor je jasen: predstavitev planiške kandidature, ki se je spremenila v debakel, je zgolj odraz stanja, ki ga je vzpostavila vlada etičnega profesorja Cerarja. S prvim načelom: nihče za nič ne odgovarja!

 

Večni funkcionar Janez Kocijančič je bil v mondenem Cancunu dobre volje, najbrž zaradi tropskega podnebja.

 

V državi, kjer vlada trdi, da je imenovanje generalnega direktorja UKC zakonito, čeprav je iz dokumentov razvidno, da so jih urejali za nazaj, je lahko tudi video predstavitev Planice pričakovano porazna. V državi, kjer direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve v službenem času in na stroške davkoplačevalcev vodi zasebno podjetje in še svoj s.p., ker "v pogodbi o zaposlitvi nima določenega urnika", lahko pač vsi počnejo, kar želijo. Pardon, ne vsi, ampak samo vsi tisti, ki so prisesani na javna sredstva. V državi, kjer si finančni minister poleg že tako visoke plače nakazuje nezakonite dodatke in potem dobi celo podporo predsednika vlade, res ni strahu, da bi kdo za svoje napake odgovarjal. Oditi sta morala samo obrambni minister Janko Veber, ker je nasprotoval prodaji Telekoma, in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ker ni hotela nakazati več milijonov evrov na zavod, ki sta ga ustanovila dva vidna člana propadle stranke Zares.

 

 

Miro Cerar: "Jaz sem predsednik vlade in moj oče je olimpijski zmagovalec!"

 

Predstavitev Planice nam je padla v oči, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat poudaril, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje, kdo je glavni, spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno. Zakaj mora to početi Miro Cerar, ki s svojimi besedami le še dodatno poudarja tisto, čemur bi se moral izogibati? Kajti ljudje ga nimajo za premiera, večina državljanov v njem ne vidi kredibilnega voditelja, še manj pa nekoga, ki uživa avtoriteto voditelja. Kako naj bo gospod premier kredibilen, če pa mora svojo pomembnost poudarjati tako, da navaja, kdo ali kaj je bil njegov oče? Tovrstno sklicevanja na očeta prej spominja na sinova Jureta in Damjana, ki sta nekoč ob vsaki priliki omenjala očeta Zorana...

 

Če se moraš sklicevati na to, kdo ali kaj je (bil) tvoj oče, pomeni, da imaš dejansko težave s samozavestjo, občutkom nepomembnosti in nesposobnosti. Toda kaj ima sploh premier Cerar s Planico? V posnetku (daljši različici) planiške predstavitve v Cancunu namreč poudari, da je tja redno hodil gledat skoke. In?! Tudi 30.000 drugih Slovencev je to počelo. To je približno tako, kot če bi nekdo trdil, da je medijski strokovnjak samo zato, ker ima doma televizor. Če je premier Cerar mislil, da bo Planica zmagala oziroma dobila organizacijo prvenstva samo zato, ker je bil njegov oče športnik in ker Miro hodi vsako leto tja gledat skoke, je še precej bolj naiven, kot smo mislili.

 

Planiška polomija v skrajšani verziji Portala PLUS

 

Slab scenarij, polomljena angleščina in poceni grafika

 

Posnetek govora Mira Cerarja žal potrjuje samo to, kar vsi po tihem mislimo: Miro ni premier, ampak samo nekdo, za katerega so ljudje glasovali zato, da Janša ne bi slučajno spet prišel na oblast. In tudi njegova artikulacija v angleščini ni bistveno boljša od polomljene angleščine župana Kranjske Gore Janeza Hrovata, ki se mu tako zapleta jezik, da človek ne ve več, ali se bo nesrečnik uspel prebiti do konca stavka. Župan je sicer najbrž povsem simpatičen gospod, zato mu res ni bilo treba sodelovati v takšni blamaži, zaradi katere Slovenija izpade kot kakšna napol eksotična srednjeazijska bivša sovjetska republika.

 

Prvo, kar se moramo vprašati ob gledanju videa (daljše različice), je to, kdo je sploh napisal tak neumen scenarij (če je scenarij sploh bil). Vlačiti športnike, ki so praviloma slabi retoriki že svojem maternem jeziku, pred kamero, da nastopajo v tujem jeziku, ni ravno inteligentno. Športniki večino svojega življenja posvečajo napornim treningom,  ne pa javnim govorom v angleščini. Če že, potem bi morali slovenski športniki govoriti slovensko in biti podnaslovljeni. Po fiasku s tistim intervjujem bivše premierke Alenke Bratušek v polomljeni angleščini za CNN, bi moralo biti več kot jasno, da javni govori, namenjeni tuji javnosti v slabi angleščini, ne prinašajo točk.

 

A očitno je nekdo dobil to briljantno idejo, da bo naše športnike strpal v poceni video, ki menda ni stal skoraj nič, in jih silil govoriti polomljeno angleščino. Grafična oprema videa Planice je, kljub temu da imamo v Sloveniji vrhunske grafike, na nivoju računalnikov iz 80. let prejšnjega stoletja. Pesem Planica v mehiški izvedbi pa je prej norčevanje iz izvirnika te pesmi kot promocija Slovenije. Planica je pesem z močnim čustvenim nabojem, ki jo poznamo vsi v Sloveniji. In če že mora biti del predstavitve, naj bo vsaj v izvirniku, ne pa v mehiški priredbi. Slovenska narodno zabavna glasba je v vsej zgodovini slovenske glasbe v zadnjih 100 letih po zaslugi Slavka Avsenika edini globalni izvozni artikel. Producenti videa pa najbolj uspešno slovensko glasbeno zvrst spremenijo v mehiško...

 

 

Kaj je v predstavitvi sploh počel Cerar?

 

In zakaj je Miro Cerar sploh vključen v to polomijo z videom? Mogoče odlično govori angleško? Po njegovem nastopu sodeč ne. Prej bi rekli, da ga je učila ista oseba kot Alenko Bratušek. Je morda odličen retorik? Glede na to, da v kamero bere, očitno ne. Je morda Miro Cerar vrhunski športnik? Ne, ni. Je kakorkoli povezan s Planico? Ni, razen tega, da se hvali, da je tja hodil gledat skoke.

 

Celo na Wikipediji v angleški predstavitvi Mira Cerarja mlajšega (vir) je več besed namenjenih njegovi pokojni mami Zdenki Cerar in očetu Miru Cerarju, kot pa Cerarju mlajšemu. Človek se mora zamisliti nad tem, da na njegovem profilu piše več o starših kot pa o njem.

 

Za primerjavo: skrajšana predstavitev nemškega Obersdorfa

 

PR Planice: Nemci so bili dolgočasni in niso razumeli konteksta, naša predstavitev je bila sproščena

 

Ko je uredništvo Portala PLUS spraševalo o projektu predstavitve Planice v Cancunu, je naš urednik Dejan Steinbuch prejel klic iz PR službe Planice. Razložili so mu, da ta video ni cela predstavitev, ampak samo del. Ostalo je bilo v živo (tudi monolog Janeza Kocijančiča v socialistični angleščini?). Predstavitev je po besedah PR službe Planice navdušila. Kljub temu pa so zmagali Nemci, "ki niso razumeli konteksta in so imeli boljši video". Za vsem skupaj - namreč za nekakšno medijsko gonjo proti Planici - pa naj bi stala konkurenčna radijska postaja, ker je sponzorstvo Planice dobil Val 202. (opomba uredništva: ko smo navedbe preverili, smo ugotovili, da se za sponzorstvo ni potegoval nihče drug, razen Vala 202). Skratka, PR Planice meni, da je bila predstavitev vrhunska in sproščena! 

 

 

Video spominja na delovanje Cerarjeve vlade

 

Drži, ta video spominja na delovanje naše vlade. Kljub številnim napakam Miro Cerar trdi, da vlada dela dobro. In tako kot naša vlada kadruje nekompetentne ljudi, je tudi planiški video posnel nekdo, ki za to zato nima kompetenc. In tako kot naša vlada za vsako kritiko krivi zlobno opozicijo, tako so tudi uredništvu našega portala piarovci iz Planice razložili, da je bila njihova predstavitev super. Za negativne odzive pa je kriva konkurenca Vala 202, ker ni dobila pokroviteljstva.

 

V Sloveniji je veliko podjetij, ki se ukvarjajo s kvalitetno video produkcijo. Verjamemo, da bi vsaj nekaj teh podjetij produkcijo naredilo brezplačno. Uredništvo Portala PLUS bi lahko Planici "zrihtalo" vsaj tri takšne ponudnike, ki bi video producirali, posneli in zmontirali brezplačno, saj bi jim že dejstvo, da delajo video za tako pomembno predstavitev naše države v tujini, pomenilo dovolj veliko dodatno referenco. Najbrž pa bi namesto Mira Cerarja odločevalcem FIS v Cancunu raje pokazali lepote Planice in njene okolice, ki bi jih vsi občudovali. A tako kot velja za vse posle v naši državi, smo tudi v tej planiški zgodbi trčili ob žalostno resnico: tudi če bi bilo brezplačno ceneje, je treba naročiti pri "nekompetentnem političnem prijatelju". Dokler bomo imeli premiera, ki bo dajal potuho takšemu početju na vseh področjih, Planica ni zadnja blamaža, ki jo bomo doživeli doma in v tujini. V to ste lahko prepričani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Neenakost med ljudmi (5): O nastajanju presežnega premoženja oziroma zakaj se povečujejo razlike v premoženju ljudi
5
13.05.2021 05:30
Kakorkoli se (skoraj) vsi strinjamo, da vse večja neenakost med ljudmi družbeno ni sprejemljiva, pa se ti procesi z leti samo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
15
06.05.2021 22:00
Obvezno cepljenje otrok ima prednost pred pravicami in svoboščinami staršev do neizpolnitve te obveznosti. Še več: država lahko ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
8
04.05.2021 22:32
Vsa podjetja v Sloveniji so bili na osnovi rezultatov v letu 2019 vredna okoli 65 milijard, od česar je 15 % v državni lasti, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
18
30.04.2021 23:43
Kampanja, s katero so tri ženske organizacije, ki pomagajo ženskam v stiski oziroma žrtvam (družinskega) nasilja, poskušale ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
7
27.04.2021 23:00
Za Slovenijo lahko ocenimo, da je skupni obseg plačila zaposlenih približno v okviru ustvarjenih rezultatov v družbi, je pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
Arabska pomlad (2011-2021): Desetletje tajnih operacij Zahoda v Siriji
14
26.04.2021 22:48
Desetletje po t.i. arabski pomladi, ki je Severni Afriki in Bližnjemu vzhodu, od Tunizije na zahodu, do Sirije na vzhodu, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Davčne spremembe v času korone: Najbolje plačani bodo še profitirali, tisti z najnižjimi plačami pa bodo ostali na istem
2
25.04.2021 11:00
Ko gre za javne finance, se vlada, ki bi bila v normalnih razmerah silno previdna glede davčne politike, zdaj s primanjkljajem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (2): Zakaj bi višje plače negativno vplivale na donos na kapital in motivacijo lastnikov za vlaganja
9
20.04.2021 22:41
V Sloveniji smo v zadnjih dveh desetletjih ustvarjeno dodano vrednost delili v razmerju štiri petine za delo, petino za kapital. ... Več.
Piše: Bine Kordež
"Konsenzualni incest": Voda na mlin protizahodni propagandi o izrojenem liberalizmu
14
18.04.2021 21:20
Najnovejše sankcije proti Rusiji, ki jih je sprejela aministracija Josepha Bidena in takojšnji odgovor Kremlja, ki je več ... Več.
Piše: Uredništvo
Neenakost med ljudmi (uvod): V Sloveniji je neenakost kljub vsemu še vedno med najmanjšimi na svetu
14
13.04.2021 22:00
Neenakost delitve premoženja in dohodkov med ljudmi je verjetno ena največjih težav (in stranpoti) sodobne družbe. Pri tem je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
35
07.04.2021 22:00
Ob tridesetletnici samostojne slovenske države je Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) 15. marca 2021 objavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
14
06.04.2021 23:42
Ameriška online revija Education Week, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem je poročala o nadvse zanimivem primeru šole ... Več.
Piše: Marjana Škalič
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
23
05.04.2021 05:00
Uspešen spopad s prvim valom epidemije je vlado uspaval, zato je drugi val predolgo podcenjevala. Posledice so bile več kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
12
31.03.2021 22:20
Koga je nedavna neuspela interpelacija ministrice za šolstvo Simone Kustec najbolj zabolela? Gregorja Golobiča? Ne. Majo Makovec ... Več.
Piše: Uredništvo
Majhna revolucija pri novih pravopisnih pravilih: Novo mesto bo odslej mesto z veliko začetnico, marsikatera vas pa bo tudi večja
10
26.03.2021 22:40
Še slabe tri tedne naj bi tekla javna razprava o predlogih sprememb slovenskega pravopisa, vendar je še vedno nejasno, kdo ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Pot do 2. svetovne vojne: Stalinova neuspešna prizadevanja za zavezništvo z Zahodom
26
19.03.2021 22:30
Zgodovina bi se precej drugače obrnila, če bi Velika Britanija in Francija spomladi 1939 pozitivno odgovorili na Stalinove ... Več.
Piše: Shane Quinn
Socialne kapice si vlada in poslanci doslej niso upali uvesti, morda bo tokrat drugače
5
15.03.2021 06:25
Vladni Svet za debirokratizacijo je pripravil zakonske spremembe za zmanjšanje administrativnih postopkov. Predloge je vlada ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj ne bom ustanovila nove stranke in zakaj mora biti desnica boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali
27
11.03.2021 07:00
Vsakič, ko se nismo upognili destruktivni politiki neke druge desne stranke, smo doživeli napade in podtikanja o levičarstvu, ... Več.
Piše: Ljudmila Novak
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
7
03.03.2021 22:55
Kdo bi vedel, kakšne kriterije uporabljajo strokovne komisije, ki za Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu ponujajo varčno ... Več.
Piše: Alenka Puhar
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sem že čipirana, pardon, cepljena!
Ana Jud
Ogledov: 1.748
02/
Ta naša diktatura je tako strašna, da jo vidijo samo izbranci!
Denis Poniž
Ogledov: 1.592
03/
30-obletnica Slovenije: Bomo praznovali spoštljivo drug do drugega ali na bojišču?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.163
04/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 1.336
05/
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.250
06/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.978
07/
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.108
08/
Tako, kot so glasbeniki igrali pred epidemijo, danes na žalost ni več sprejemljivo
Milan Krek
Ogledov: 1.084
09/
Ko me je policist prepoznal, se je odločil, da bo iz neznatnega naredil senzacionalen dogodek
Dimitrij Rupel
Ogledov: 7.024
10/
Neenakost med ljudmi (5): O nastajanju presežnega premoženja oziroma zakaj se povečujejo razlike v premoženju ljudi
Bine Kordež
Ogledov: 733