Komentar

Dekonstrukcija človekovega telesa, ki ni izključno biološko telo

Kritična analiza in zenovska meditacija sta združena v telesu avstralskega umetnika, rojenega na Cipru. Stelarc zahteva od uporabnika umetnosti razlikovanje med obema danima stvarnostima. Med stvarnostjo, v katero smo vrojeni, in konstruirano stvranostjo.

26.06.2016 07:09
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   stelarc   japonska   avstralija   dekonstrukcija telesa

Foto: www.stelarc.org

Stelarc uprizarja formalne in neformalne pritiske kode na telo. Včasih celo usmerja pritiske okolja na telo. Odgovorno in zavestno prevzema nase svoj del negativne projekcije, ki jo proizvaja okupirano telo.

Telo ekstrema: na začetku dvajsetih let XX. stoletja je v Ljubljani izhajal časopis, katerega urednik je bil Virgil Poljanski (Branko Ve Poljanski), naslov tiskovine, posvečene umetnosti, ki je izhajala v srbohrvaškem jeziku, je bil Svetokret. V podnaslovu je pisalo: Časopis za ekspedicijo duha na severni pol. V svojo podzavest sem za vekomaj vgradil podnaslov, ki ga nam ga je poklonil ta nenavaden igralec, ki se je po prvi svetovni vojni preselil iz Zagreba in zaposlil v ljubljanski Drami. V gledališki sezoni 1920/21 je v našem mestu manifestiral elegantno ekscentričnost in eksperimentiranje s svojim življenjskim stilom, med drugim je predaval zainteresirani javnosti umetniške postopke časa, ki bo šele prišel. Več kot pol stoletja kasneje je njegova napovedana navpičnica postala tudi moja smer, več kot pol stoletja kasneje mi je odpirala izkušnjo tedanjih nomadov lepote in bojevnikov kozmičnega razuma. Tudi Srečko Kosovel je v tisti gledališki sezoni sedel med publiko na predavnjih Virgila Poljanskega.

 

Kosovel: Politika = razum!

 

Leta 1980 sem bil že izobražen in pripravljen na vse skrajnosti sveta. S kunstlerji smo začeli dekonstruirati ideološko telo. Toda ko sem sredi poletja leta 1985 zagledal v medijih nagega človeka, ki lebdi nad Kopenhagnom, visečega, pripetega na ribiške kavlje, penetrirane po njegovem hrbtišču in nogah, sem spoznal, da še zdaleč nisem s svojim telesom pripravljen na dejanja, ki bodo sledila. Stelarc je že pred letom 1985, celo desetletje dekonstruiral človekovo telo. Kmalu bo postalo vse drugače. Stelarc je sredi sedemdesetih let v Avstraliji, kjer je živel, in na Japonskem, kjer je čez osemnajst let posvojil mišljenje novih tehnologij, organiziral v tišini v novo telo za novi svet. Leto poprej, 1984, je podobno akcijo lebdenja nad mestom izvedel v East Villagu v New Yorku, tudi s pomočjo umetnika Dragana Iliča. Zadnji stavek sem zapisal zato, da opozorim na ime umetnika, ki je v slovenski skupnosti manj znano.

 

Dogodek za laserske oči: Vbrizgavanje, obešanje, vsajanje vsadkov, telo, emancipirano od bolečine, robotika v sredici umetniškega premisleka, začasna odstavitev od zunanjega podaljšanega telesa, inteligentne proteze, vse to in še mnogo več je zapisano v biografijo umetnika znanega pod imenom Stelios Aracadiou - Stelarc!

 

Sredi osemdesetih let sem se nahajal sredi stilnega bojišča, bival sem v celostni umetnini Neue Slowenische Kunst. Toda paradoksalno - pred menoj je bila razprostrta cela množica še neoblikovanih načrtov, pripravljenih za prehod iz tisočletja v naslednje tisočletje. Anarhistična pozicija je bila več kot razvidna: bolje je novo slabo, kot zanesljivo in preverjeno staro.

 

V telesu masovnega človeka se izraža vseobsegajoča duhovna vertikala. Stelarc je to več kot natančno razumel, ko je lebdel nad Kopenhagnom. Skrajnost je vedno prisotna v človekovi bližini. Samo v umetnosti se preoblikuje navidezni nesmisel v poglobljeni smisel, v stilno sled, ki ji kasneje večinsko sledimo.

 

Zastarela telesa: Razširjena resničnost, navidezna stvarnost, teleprezenca in telekinetika so danes v naši stvarnosti močno prisotne. Vse tehnologije, s katerimi ta trenutek enostavno operiramo, smo morali pred desteletjem vložiti veliko stopnjo energije in koncentracije. Za njihov nadzor kot za njihovo manipulacijo. Stelarc je v drugi polovici sedemdestih letih prejšnjega stoletja generiral koncept "Tretje roke" (The Third Hand), vzporedno z akcijami lebdenja na kavljih. Tretja roka je prenašala impulze mišljenja v mehanično robotsko akcijo. Ne mislim pred vami obnavljati konceptualizacije Stelarcove "Tretje roke", saj se lahko danes v naslednjem trenutku, v tisočinki sekunde, brez kakršnihkoli težav potopite v medmrežje. V avstralsko - azijsko avntagardno umetniško produkcijo.

 

Prostor gostitelj: naj vas na tem mestu opozorim na manj znano dejstvo, da sta imeli tako Severna Amerika kot Japonska v dvajsetih letih prejšnjega stoletja dadaistično umetniško gibanje.

 

Eksoskeleton: V umetnini "Tri roke" je Stelarc simultano pisal s svojima biološkima rokama ter tretjo umetno roko besedo "evolution", v Tokiu pa besedo "Deca-dance". Medtem ko je biomehanično plesal s svojima rokama in tretjo teledirigirano umetno roko, je istočasno manipuliral z žogico z vsemi tremi rokami.

 

Pred petintridesetimi leti je aktiviral interakcije, ki jih danes lahko uporabniki brez velikih zapletov uporabljajo pri različnih zvrsteh "nove zabavne telesnosti". Na eni strani Stelarcove umetnosti gledamo Meyerholdove biomehanske pobude na drugi strani pa Artaudovo "prazno telo", ki ga lahko pospešujemo s pomočjo medmrežja ali pa s pripravljenim elektronskim programjem. Telportacija in interakcija telesnosti je bila tudi ena od njegovih tem kritičnega premisleka. Analiziral in razbijal je militantni potencial igrovja.

 

Dodano uho: Kritična analiza in zenovska meditacija sta združena v telesu avstralskega umetnika, rojenega na Cipru. Stelarc zahteva od uporabnika umetnosti razlikovanje med obema danima stvarnostima. Med stvarnostjo, v katero smo vrojeni, in konstruirano stvranostjo. Ponovimo: tako kot imamo uro za to, da se orientiramo v času, bomo potrebovali v bodočnosti napravo, s katero se bomo orientirali, v kateri stvarnosti smo. Nove tehnologije so s Stelarcom sproducirale popolnoma nova človeška stanja. Razprla so prostor za kritični vstop opremljenih teles v nov ideološki aparat, v novo državno strojnico. Stelarc telesu organizira in izumlja nove organe. Presaja jih, vklaplja in priklaplja jih na naše nepopolno telo. Stelarc pravi: Telo ni izključno biološko telo!

 

Za razliko od klasičnih medijev, ki so se razvili v obdobju videastičnih umetnosti, je Stelarc s spodbujanjem čutil ozvočil doživljanje razširjene stvarnosti. Že takoj na začetku svojega umetniškega razvoja je ekperimentiral s skrajnostmi. Svoje nago telo je oblačil v pametne objekte. "Tretja roka" je mojstrovina druge polovice dvajsetega stoletja. Popolnoma nepričakovano se je oblikovala na Avstralskem telesu.

 

Stelarc je izjavil, da je njegova osrednja naloga metodolško kolonizirati svoje telo tako, da ga izpostavlja najhujši medmrežni okupaciji. Bilo je ravno po projektou Telepolis, ki ga bo leta 1995 proizvedel v Luksemburgu, ko sva se na kratko srečala v galeriji KapelicaSpoprijateljila pa sva se, ko sva pred dvajsetimi leti v Zagrebu na festivalu Evrokaz oba predavala skupaj z Robertom Willsonom.

 

Kadarkoli pomislim na Stelarca, se v meni sprožijo tista znanja o historičnih avntgardah prve polovice dvajstega stoletja, ki so bila v skupnosti nedostopna in navidez nerazumljiva.

 

Dopolnjeno telo: V Stelarcu se seštevata meni dve nasprotni dinamiki, za kateri sem bil zarana v mladosti usposobljen. Iskanje fundamentalnih osnov novega stila brez okamenelih in nagrmadenih kulturnih plasti, brez semantičnih dodatkov, ki zavirajo preglednost oblikoslovnih razlogov. Skozi strojne funkcije, ki tekmujejo skupaj z naravo in njeno telesnostjo, izhajajoč iz talenta umetnika, ki iz analiz procesov časa gledalcem predstavi nujnosti, s katerimi se mora srečati.

 

V XX. stoletju je izumljen binarni zapis, binarna koda. Ta je še vedno graditelj novih etap stila. Te so ugrajene v jezik elektronike. Stelarc uprizarja formalne in neformalne pritiske kode na telo. Včasih celo usmerja pritiske okolja na telo. Odgovorno in zavestno prevzema nase svoj del negativne projekcije, ki jo proizvaja okupirano telo.

 

Biografika: Tako kot je časopis Virgila Poljanskega Svetokret, časopis za ekspedicijo duha na sverni pol, našel osvobojeno ozmelje v Ljubljani, tako je prva celovita knjiga o Stelarcovem delu izšla leta 2002 v Ljubljani. Urednica knjige je bila dr. Marina Gržinić. Ljubljana je mesto, ki mnogokrat preseneti s svobodo svojih razsvetljenih posameznikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.287
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.596
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 980
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 935
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156