Komentar

Dekonstrukcija človekovega telesa, ki ni izključno biološko telo

Kritična analiza in zenovska meditacija sta združena v telesu avstralskega umetnika, rojenega na Cipru. Stelarc zahteva od uporabnika umetnosti razlikovanje med obema danima stvarnostima. Med stvarnostjo, v katero smo vrojeni, in konstruirano stvranostjo.

26.06.2016 07:09
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   stelarc   japonska   avstralija   dekonstrukcija telesa

Foto: www.stelarc.org

Stelarc uprizarja formalne in neformalne pritiske kode na telo. Včasih celo usmerja pritiske okolja na telo. Odgovorno in zavestno prevzema nase svoj del negativne projekcije, ki jo proizvaja okupirano telo.

Telo ekstrema: na začetku dvajsetih let XX. stoletja je v Ljubljani izhajal časopis, katerega urednik je bil Virgil Poljanski (Branko Ve Poljanski), naslov tiskovine, posvečene umetnosti, ki je izhajala v srbohrvaškem jeziku, je bil Svetokret. V podnaslovu je pisalo: Časopis za ekspedicijo duha na severni pol. V svojo podzavest sem za vekomaj vgradil podnaslov, ki ga nam ga je poklonil ta nenavaden igralec, ki se je po prvi svetovni vojni preselil iz Zagreba in zaposlil v ljubljanski Drami. V gledališki sezoni 1920/21 je v našem mestu manifestiral elegantno ekscentričnost in eksperimentiranje s svojim življenjskim stilom, med drugim je predaval zainteresirani javnosti umetniške postopke časa, ki bo šele prišel. Več kot pol stoletja kasneje je njegova napovedana navpičnica postala tudi moja smer, več kot pol stoletja kasneje mi je odpirala izkušnjo tedanjih nomadov lepote in bojevnikov kozmičnega razuma. Tudi Srečko Kosovel je v tisti gledališki sezoni sedel med publiko na predavnjih Virgila Poljanskega.

 

Kosovel: Politika = razum!

 

Leta 1980 sem bil že izobražen in pripravljen na vse skrajnosti sveta. S kunstlerji smo začeli dekonstruirati ideološko telo. Toda ko sem sredi poletja leta 1985 zagledal v medijih nagega človeka, ki lebdi nad Kopenhagnom, visečega, pripetega na ribiške kavlje, penetrirane po njegovem hrbtišču in nogah, sem spoznal, da še zdaleč nisem s svojim telesom pripravljen na dejanja, ki bodo sledila. Stelarc je že pred letom 1985, celo desetletje dekonstruiral človekovo telo. Kmalu bo postalo vse drugače. Stelarc je sredi sedemdesetih let v Avstraliji, kjer je živel, in na Japonskem, kjer je čez osemnajst let posvojil mišljenje novih tehnologij, organiziral v tišini v novo telo za novi svet. Leto poprej, 1984, je podobno akcijo lebdenja nad mestom izvedel v East Villagu v New Yorku, tudi s pomočjo umetnika Dragana Iliča. Zadnji stavek sem zapisal zato, da opozorim na ime umetnika, ki je v slovenski skupnosti manj znano.

 

Dogodek za laserske oči: Vbrizgavanje, obešanje, vsajanje vsadkov, telo, emancipirano od bolečine, robotika v sredici umetniškega premisleka, začasna odstavitev od zunanjega podaljšanega telesa, inteligentne proteze, vse to in še mnogo več je zapisano v biografijo umetnika znanega pod imenom Stelios Aracadiou - Stelarc!

 

Sredi osemdesetih let sem se nahajal sredi stilnega bojišča, bival sem v celostni umetnini Neue Slowenische Kunst. Toda paradoksalno - pred menoj je bila razprostrta cela množica še neoblikovanih načrtov, pripravljenih za prehod iz tisočletja v naslednje tisočletje. Anarhistična pozicija je bila več kot razvidna: bolje je novo slabo, kot zanesljivo in preverjeno staro.

 

V telesu masovnega človeka se izraža vseobsegajoča duhovna vertikala. Stelarc je to več kot natančno razumel, ko je lebdel nad Kopenhagnom. Skrajnost je vedno prisotna v človekovi bližini. Samo v umetnosti se preoblikuje navidezni nesmisel v poglobljeni smisel, v stilno sled, ki ji kasneje večinsko sledimo.

 

Zastarela telesa: Razširjena resničnost, navidezna stvarnost, teleprezenca in telekinetika so danes v naši stvarnosti močno prisotne. Vse tehnologije, s katerimi ta trenutek enostavno operiramo, smo morali pred desteletjem vložiti veliko stopnjo energije in koncentracije. Za njihov nadzor kot za njihovo manipulacijo. Stelarc je v drugi polovici sedemdestih letih prejšnjega stoletja generiral koncept "Tretje roke" (The Third Hand), vzporedno z akcijami lebdenja na kavljih. Tretja roka je prenašala impulze mišljenja v mehanično robotsko akcijo. Ne mislim pred vami obnavljati konceptualizacije Stelarcove "Tretje roke", saj se lahko danes v naslednjem trenutku, v tisočinki sekunde, brez kakršnihkoli težav potopite v medmrežje. V avstralsko - azijsko avntagardno umetniško produkcijo.

 

Prostor gostitelj: naj vas na tem mestu opozorim na manj znano dejstvo, da sta imeli tako Severna Amerika kot Japonska v dvajsetih letih prejšnjega stoletja dadaistično umetniško gibanje.

 

Eksoskeleton: V umetnini "Tri roke" je Stelarc simultano pisal s svojima biološkima rokama ter tretjo umetno roko besedo "evolution", v Tokiu pa besedo "Deca-dance". Medtem ko je biomehanično plesal s svojima rokama in tretjo teledirigirano umetno roko, je istočasno manipuliral z žogico z vsemi tremi rokami.

 

Pred petintridesetimi leti je aktiviral interakcije, ki jih danes lahko uporabniki brez velikih zapletov uporabljajo pri različnih zvrsteh "nove zabavne telesnosti". Na eni strani Stelarcove umetnosti gledamo Meyerholdove biomehanske pobude na drugi strani pa Artaudovo "prazno telo", ki ga lahko pospešujemo s pomočjo medmrežja ali pa s pripravljenim elektronskim programjem. Telportacija in interakcija telesnosti je bila tudi ena od njegovih tem kritičnega premisleka. Analiziral in razbijal je militantni potencial igrovja.

 

Dodano uho: Kritična analiza in zenovska meditacija sta združena v telesu avstralskega umetnika, rojenega na Cipru. Stelarc zahteva od uporabnika umetnosti razlikovanje med obema danima stvarnostima. Med stvarnostjo, v katero smo vrojeni, in konstruirano stvranostjo. Ponovimo: tako kot imamo uro za to, da se orientiramo v času, bomo potrebovali v bodočnosti napravo, s katero se bomo orientirali, v kateri stvarnosti smo. Nove tehnologije so s Stelarcom sproducirale popolnoma nova človeška stanja. Razprla so prostor za kritični vstop opremljenih teles v nov ideološki aparat, v novo državno strojnico. Stelarc telesu organizira in izumlja nove organe. Presaja jih, vklaplja in priklaplja jih na naše nepopolno telo. Stelarc pravi: Telo ni izključno biološko telo!

 

Za razliko od klasičnih medijev, ki so se razvili v obdobju videastičnih umetnosti, je Stelarc s spodbujanjem čutil ozvočil doživljanje razširjene stvarnosti. Že takoj na začetku svojega umetniškega razvoja je ekperimentiral s skrajnostmi. Svoje nago telo je oblačil v pametne objekte. "Tretja roka" je mojstrovina druge polovice dvajsetega stoletja. Popolnoma nepričakovano se je oblikovala na Avstralskem telesu.

 

Stelarc je izjavil, da je njegova osrednja naloga metodolško kolonizirati svoje telo tako, da ga izpostavlja najhujši medmrežni okupaciji. Bilo je ravno po projektou Telepolis, ki ga bo leta 1995 proizvedel v Luksemburgu, ko sva se na kratko srečala v galeriji KapelicaSpoprijateljila pa sva se, ko sva pred dvajsetimi leti v Zagrebu na festivalu Evrokaz oba predavala skupaj z Robertom Willsonom.

 

Kadarkoli pomislim na Stelarca, se v meni sprožijo tista znanja o historičnih avntgardah prve polovice dvajstega stoletja, ki so bila v skupnosti nedostopna in navidez nerazumljiva.

 

Dopolnjeno telo: V Stelarcu se seštevata meni dve nasprotni dinamiki, za kateri sem bil zarana v mladosti usposobljen. Iskanje fundamentalnih osnov novega stila brez okamenelih in nagrmadenih kulturnih plasti, brez semantičnih dodatkov, ki zavirajo preglednost oblikoslovnih razlogov. Skozi strojne funkcije, ki tekmujejo skupaj z naravo in njeno telesnostjo, izhajajoč iz talenta umetnika, ki iz analiz procesov časa gledalcem predstavi nujnosti, s katerimi se mora srečati.

 

V XX. stoletju je izumljen binarni zapis, binarna koda. Ta je še vedno graditelj novih etap stila. Te so ugrajene v jezik elektronike. Stelarc uprizarja formalne in neformalne pritiske kode na telo. Včasih celo usmerja pritiske okolja na telo. Odgovorno in zavestno prevzema nase svoj del negativne projekcije, ki jo proizvaja okupirano telo.

 

Biografika: Tako kot je časopis Virgila Poljanskega Svetokret, časopis za ekspedicijo duha na sverni pol, našel osvobojeno ozmelje v Ljubljani, tako je prva celovita knjiga o Stelarcovem delu izšla leta 2002 v Ljubljani. Urednica knjige je bila dr. Marina Gržinić. Ljubljana je mesto, ki mnogokrat preseneti s svobodo svojih razsvetljenih posameznikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.131
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890