Razkrivamo

SAZAS skriva 10 milijonov evrov: vodstvo v letnem poročilu prikrilo stanje na računih SAZAS in prepovedalo poslušanje skupščine dvema avtorjema!

Ugrabitev združenja Sazas se nadaljuje: stroški poslovanja višji za milijon evrov, v besedilu pa zavajajoče zapisano, da so nižji za 1,5 odstotka. Janez Hvale v vlogi varnostnika fizično preprečuje vstop na skupščine avtorjem, ki "ne smejo poslušati". Zapisniki njihovih skupščin pa so skriti celo pred uradnimi člani ...

03.07.2016 23:49
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   skupščina   avtorji   kolektivno združenje

Fotomontaža: Portal PLUS

Pred nekaj dnevi so v Rusiji zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO zaradi sumljivega kupovanja nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganja v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?

Vodilni v združenju Sazas se kljub kriminalističnim preiskavam in vsem spornim zgodbam, ki smo jih mediji objavili v preteklih letih, še naprej vedejo, kot da jim nihče nič ne more. Vodstvo združenja je na četrtkovi skupščini oziroma zboru članov najmanj dvema avtorjema neposredno preprečilo, da bi razpravo o letnem poročilu za lansko leto vsaj poslušala. Eden od njiju je bil Klemen Veber, ki so mu vodilni možje Sazasa sodelovanje na skupščini preprečili že na vhodu v dvorano. "To pomeni, da me Sazas kot avtorja ščiti tako, da ne smem niti poslušati, kako me ščiti," je četrtkov dogodek sarkastično komentiral Veber, ki se je v Sazas včlanil leta 1995. Podobno izkušnjo s četrtkove skupščine je z nami delil tudi avtor Tomaž Čop, ki so ga fizično ustavili in mu med drugim zagrozili z "našimi varnostniki".

 

Ker je bila osrednja točka dnevnega reda četrtkove skupščine letno poročilo za lansko leto, se postavlja vprašanje, zakaj je določenim avtorjem (in zainteresirani javnosti) prepovedano vsaj poslušati razpravo o tem, kako združenje na letni ravni upravlja s prihodki, ki so v lanskem letu znašali vrtoglavih 15 milijonov evrov. Glede na to, da se vodstvo Sazasa vselej sklicuje na pregledno in gospodarno poslovanje združenja, ki zastopa več kot 5000 avtorjev, bi bilo namreč za pričakovati, da predsednik Matjaž Zupan s svojo ekipo najtesnejših sodelavcev nima težav s transparentnostjo lastnega delovanja. Še posebej ne v obdobju, ko je v pripravi izplačilo avtorskih nadomestil za lansko leto.

 

Janez Hvale, član upravnega odbora Sazas, je v četrtek avtorju Tomažu Čopu fizično preprečil vstop na skupščino.

 

 

Sazas prikril, da je imel konec leta 2015 na računih 10 milijonov evrov "keša"

 

A kot kaže, so skrivalnice še naprej modus operandi vodilnih na Sazasu. Po naših informacijah je imelo združenje Sazas konec lanskega leta na svojem računu nekaj manj kot deset milijonov evrov, vendar je bil ta podatek v letnem poročilu prikrit (več spodaj). Težko verjamemo, da je skoraj 10 milijonov vsota, na katero človek kar pozabi; še toliko težje, če vsakokratno letno poročilo po besedah vodilnih na Sazasu pregledajo vrhunsko  usposobljeni in pooblaščeni revizorji. Ko je nekdo na skupščini vprašal, zakaj tega podatka o stanju denarja na računih ni v letnem poročilu, je bil odgovor vodilnih, da so bila taka navodila revizorjev. A po naših informacijah takih navodil ne bi dal noben revizor, ki želi obdržati licenco (!).

 

 

 Izsek iz letnega poročila 2015: namesto stanja sredstev na računih prazen prostor...

 

O tem, kako skrivnostno in zaprto združenje je kolektivna organizacija Sazas, sicer govori tudi dejstvo, da je avtorjem že vabilo (skupaj z gradivom) za sejo skupščine dostopno zgolj prek zapletenega sistema gesel: avtorji navodila za dostop, uporabniško ime in geslo najprej prejmejo po navadni pošti, potem pa sledi še prijava in prevzem drugega gesla prek spleta, da se na koncu s sestavljenim geslom vendarle lahko prijavijo v Sazasov sistem. 

Stroški višji za 1 milijon evrov, Sazas pa se hvali, da jih je znižal za 1,5 odstotka

 

Da cinizem in predrznost vodilnih v združenju Sazas ne poznata meja, dokazuje tudi prikaz stroškov poslovanja v letnem poročilu 2015. Kdor pozorno pogleda tabelo, lahko opazi, da so stroški poslovanja narasli z 2,9 na 3,9 milijona evrov, torej skoraj za okrogel milijon. A vodstvo Sazasa ob tem le mirno zapiše: "realno so bili stroški za 1,5% nižji od načrtovanih". In če finančnoneuki avtorji ne pogledajo tabele, potem lahko celo verjamejo, da je vodstvu uspelo znižati strošek.

 

 

 Letno poročilo Sazas 2015, stran 18: stroški so višji za milijon, Sazas pa trdi, da jih je zmanjšal za 1,5%!

 

 

 Avtorjem/članom tudi zapisniki skupščin niso dostopni

 

S tem pa presenečenj za člane Sazasa seveda še ni konec: kot namreč razkriva Sazasova baza podatkov, zapisniki skupščin - ali podatki o tem, kaj se je na skupščinah dejansko dogajalo - avtorjem enostavno niso na voljo. Torej ne samo da večina avtorjev sploh ne sme poslušati, kaj se dogaja na skupščini, ampak tega tudi nikoli ne more izvedeti. Zakaj? Ker ni zapisnikov. In ker ni zapisnikov, tudi dokazov o spornih sklepih, ki jih po navodilih vodstva Sazas sprejme skupščina tega združenja, ni. To pomeni, da vsebino in potek določene skupščine poznajo samo tisti, ki se je udeležijo. Medklic: zadnja skupščina, ki velja za tako imenovani zbor rednih in izrednih članov združenja Sazas, je bila slabo obiskana; še tistim avtorjem, ki so se je želeli udeležiti, je bil dostop onemogočen, med prisotnimi pa so bili opaženi zgolj izbranci; direktor Blaž Rant (čeprav združenje nima zaposlenih), "večni" predsednik Matjaž Zupan, vidni člani preostalih organov Sazasa, denimo "prvokategornik" Zoran Predin, Miha Guštin – Gušti iz bratskega Sindikata glasbenikov Slovenije...

 

Vpogled v gradivo za člane Sazas: nikjer ni zapisnikov skupščin!

 

 

V letu 2015 kljub praznim prostorom nov "tajni" nakup nepremičnine za 1,5 milijona evrov!

 

Pa še ena "cvetka" iz letnega poročila 2015: ne glede na to, da ima združenje v lasti prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, je leta 2015 za 1,5 milijona evrov, ki pripadajo avtorjem, kupilo poslovne prostore v Trzinu. Torej je spet šel poldrugi milijon evrov denarja avtorjev za nekaj, kar slednji sploh ne potrebujejo. O tem pa je glasovalo nekaj posameznikov, ki jim vodstvo Sazasa dovoli sodelovati na skupščini. Če torej povzamemo: Sazas, ki je vso poslovanje prenesel na zunanjega izvajalca (podjetje Stroka, d.o.o.), zaradi česar ne potrebuje več kot ene pisarne, ima v lasti dve nepremičnini, skupščine za izbrance pa organizira v najeti dvorani ljubljanskega hotela. Razumljivo?

 

 

Vila na Tržaški cesti v Ljubljani je prazna, Sazas pa je kupil za 1,5 milijona evrov novih pisarn.

 

 

Vodstvo Sazas se boji novega zakona, ker ne bo več moglo omejevati skupščine

 

Če lahko danes član upravnega odbora Sazasa Janez Hvale odloča, kdo sme poslušati skupščino in fizično odstranjuje "nezaželene" avtorje, tega v primeru sprejetja novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ne bo mogel več početi. ZKUASP namreč v 19. členu določa, da je vsak avtor lahko član združenja in da mu zato ni treba plačati članarine. To pa pomeni, da se bodo lahko skupščin udeležili tudi številni mladi avtorji, ki jim je bil dostop do sedaj prepovedan, onemogočen oziroma tako ali tako niso imeli glasovalnih pravic. Vodstvo Sazasa je iz skupščine posredno izključilo praktično vse mlade glasbenike. Najmlajši sodelujoči na zadnji skupščini je bil tako 24-letni Aleks Volasko, takoj za njim pa že 41-letni Rok Golob.

 

41-letni Rok Golob je bil drugi najmlajši avtor, ki se je "smel" udeležiti četrtkove skupščine Sazas.

 

Vodstvo Sazasa z Matjažem Zupanom na čelu je namreč z različnimi manevri poskrbelo, da se je redno članstvo skrčilo na minimum. Tako je avtor Klemen Veber komaj na četrtkovi skupščini presenečeno ugotovil, da ni več član tega združenja. Predsednik Zupan zato 100-odstotno nadzoruje skupščino, saj skupaj s svojimi sodelavci odloča o tem, kdo sme biti član in kdo sme poslušati skupščine.

 

 

Čez teden dni bodo poslanci odločali o novem zakonu ...

 

Če bodo v državnem zboru zakon res sprejeli, bodo morala vodstva združenj, kakršno je Sazas, razkriti svoje poslovanje in prekiniti s skrivalnicami, hkrati pa bodo člani oziroma avtorji dobili bistveno več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Ker Slovenija takih rešitev še ni sprejela oziroma ni implementirala istoimenske evropske direktive, jo je Evropska komisija že kaznovala z opominom. Da postajajo kolektivne organizacije po vsem svetu oziroma njihova vodstva vse močnejša, se namreč v Bruslju dobro zavedajo.

 

29. junija letos so v Rusiji zaradi goljufije zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO (vir). Očitajo mu nepotrebno kupovanje nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganje v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?
 
 
 
 
 
DOPOLNILO
 
Iz združenja Sazas smo prejeli pojasnilo, da so zapisniki skupščin oziroma zborov članov objavljeni na njihovi spletni strani. Nahajajo se pod zavihkom Obračuni in izplačila. Ker smo ob pregledu zapisnikov ugotovili, da gre za vsebinsko zelo pomanjkljive dokumente, s katerimi si člani kaj dosti ne morejo pomagati (ni predlogov sklepov, določene razprave niso omenjene, imena prisotnih niso zapisana ...), smo Sazas zaprosili za dodatna pojasnila. Na odgovore (še) čakamo.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
5
14.10.2019 23:00
Potem ko je spomladi klavrno propadel poskus imenovanja Mira Preka in Marka Pavlihe za sodnika Splošnega sodišča Evropske unije ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
3
13.10.2019 18:00
Kljub temu, da je središče svetovne pozornosti zadnje dni zaradi turške invazije usmerjeno na sever Sirije, pa razmere na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
0
12.10.2019 08:00
Zapis z naslovomZmeda v Mladiki zahteva popravek, ker napačno interpretira 27. člen Zakona o zunanjih zadevah in piše o ... Več.
Piše: Uredništvo
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
9
08.10.2019 21:40
Potem ko se je umaknil s položaja predsednika stranke in mesto prepustil operativno sposobnejšemu Zdravku Počivalšku, Miro Cerar ... Več.
Piše: Uredništvo
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
15
07.10.2019 18:00
Vladna koalicija bo razpadla, Marjan Šarec ne bo sposoben odpeljati mandata do konca, probleme bo imel tudi s predsedovanjem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
4
03.10.2019 22:00
Bruto domači proizvod (BDP) se kljub precejšnjim omejitvam še vedno uporablja kot najbolj običajen pokazatelj razvitosti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Divjina Zmaga Šmitka (1): Mitično bivališče hudiča, demonov, duš in duhov, kraljestvo divjih živali, a tudi domovanje svetega
3
28.09.2019 08:30
Zadnja leta svojega življenja je slovenski etnolog in antropolog Zmago Šmitek - umrl je septembra lani - posvetil preučevanju ... Več.
Piše: Uredništvo
Šarčev fototermin z Melanio in Donaldom Trumpom v New Yorku ni nič drugega kot vladni "davkoplačevalski turizem"
9
25.09.2019 23:59
Razlog za udeležbo številčne vladne delegacije na tradicionalnem jesenskem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Šarčev minister za zdravje Aleš Šabeder ne bi smel postati generalni direktor Kliničnega centra, saj je bil na to mesto imenovan nezakonito!
11
24.09.2019 23:25
Aleš Šabeder, ki se te dni v New Yorku hvali, kako izjemno imamo v Sloveniji urejeno zdravstveno varstvo, je bil natankoleto in ... Več.
Piše: Uredništvo
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
12
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,654
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,385
03/
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
Uredništvo
Ogledov: 2,421
04/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,261
05/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,988
06/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,602
07/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,606
08/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 1,196
09/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,242
10/
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
Dimitrij Rupel
Ogledov: 776