Razkrivamo

SAZAS skriva 10 milijonov evrov: vodstvo v letnem poročilu prikrilo stanje na računih SAZAS in prepovedalo poslušanje skupščine dvema avtorjema!

Ugrabitev združenja Sazas se nadaljuje: stroški poslovanja višji za milijon evrov, v besedilu pa zavajajoče zapisano, da so nižji za 1,5 odstotka. Janez Hvale v vlogi varnostnika fizično preprečuje vstop na skupščine avtorjem, ki "ne smejo poslušati". Zapisniki njihovih skupščin pa so skriti celo pred uradnimi člani ...

03.07.2016 23:49
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   skupščina   avtorji   kolektivno združenje

Fotomontaža: Portal PLUS

Pred nekaj dnevi so v Rusiji zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO zaradi sumljivega kupovanja nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganja v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?

Vodilni v združenju Sazas se kljub kriminalističnim preiskavam in vsem spornim zgodbam, ki smo jih mediji objavili v preteklih letih, še naprej vedejo, kot da jim nihče nič ne more. Vodstvo združenja je na četrtkovi skupščini oziroma zboru članov najmanj dvema avtorjema neposredno preprečilo, da bi razpravo o letnem poročilu za lansko leto vsaj poslušala. Eden od njiju je bil Klemen Veber, ki so mu vodilni možje Sazasa sodelovanje na skupščini preprečili že na vhodu v dvorano. "To pomeni, da me Sazas kot avtorja ščiti tako, da ne smem niti poslušati, kako me ščiti," je četrtkov dogodek sarkastično komentiral Veber, ki se je v Sazas včlanil leta 1995. Podobno izkušnjo s četrtkove skupščine je z nami delil tudi avtor Tomaž Čop, ki so ga fizično ustavili in mu med drugim zagrozili z "našimi varnostniki".

 

Ker je bila osrednja točka dnevnega reda četrtkove skupščine letno poročilo za lansko leto, se postavlja vprašanje, zakaj je določenim avtorjem (in zainteresirani javnosti) prepovedano vsaj poslušati razpravo o tem, kako združenje na letni ravni upravlja s prihodki, ki so v lanskem letu znašali vrtoglavih 15 milijonov evrov. Glede na to, da se vodstvo Sazasa vselej sklicuje na pregledno in gospodarno poslovanje združenja, ki zastopa več kot 5000 avtorjev, bi bilo namreč za pričakovati, da predsednik Matjaž Zupan s svojo ekipo najtesnejših sodelavcev nima težav s transparentnostjo lastnega delovanja. Še posebej ne v obdobju, ko je v pripravi izplačilo avtorskih nadomestil za lansko leto.

 

Janez Hvale, član upravnega odbora Sazas, je v četrtek avtorju Tomažu Čopu fizično preprečil vstop na skupščino.

 

 

Sazas prikril, da je imel konec leta 2015 na računih 10 milijonov evrov "keša"

 

A kot kaže, so skrivalnice še naprej modus operandi vodilnih na Sazasu. Po naših informacijah je imelo združenje Sazas konec lanskega leta na svojem računu nekaj manj kot deset milijonov evrov, vendar je bil ta podatek v letnem poročilu prikrit (več spodaj). Težko verjamemo, da je skoraj 10 milijonov vsota, na katero človek kar pozabi; še toliko težje, če vsakokratno letno poročilo po besedah vodilnih na Sazasu pregledajo vrhunsko  usposobljeni in pooblaščeni revizorji. Ko je nekdo na skupščini vprašal, zakaj tega podatka o stanju denarja na računih ni v letnem poročilu, je bil odgovor vodilnih, da so bila taka navodila revizorjev. A po naših informacijah takih navodil ne bi dal noben revizor, ki želi obdržati licenco (!).

 

 

 Izsek iz letnega poročila 2015: namesto stanja sredstev na računih prazen prostor...

 

O tem, kako skrivnostno in zaprto združenje je kolektivna organizacija Sazas, sicer govori tudi dejstvo, da je avtorjem že vabilo (skupaj z gradivom) za sejo skupščine dostopno zgolj prek zapletenega sistema gesel: avtorji navodila za dostop, uporabniško ime in geslo najprej prejmejo po navadni pošti, potem pa sledi še prijava in prevzem drugega gesla prek spleta, da se na koncu s sestavljenim geslom vendarle lahko prijavijo v Sazasov sistem. 

Stroški višji za 1 milijon evrov, Sazas pa se hvali, da jih je znižal za 1,5 odstotka

 

Da cinizem in predrznost vodilnih v združenju Sazas ne poznata meja, dokazuje tudi prikaz stroškov poslovanja v letnem poročilu 2015. Kdor pozorno pogleda tabelo, lahko opazi, da so stroški poslovanja narasli z 2,9 na 3,9 milijona evrov, torej skoraj za okrogel milijon. A vodstvo Sazasa ob tem le mirno zapiše: "realno so bili stroški za 1,5% nižji od načrtovanih". In če finančnoneuki avtorji ne pogledajo tabele, potem lahko celo verjamejo, da je vodstvu uspelo znižati strošek.

 

 

 Letno poročilo Sazas 2015, stran 18: stroški so višji za milijon, Sazas pa trdi, da jih je zmanjšal za 1,5%!

 

 

 Avtorjem/članom tudi zapisniki skupščin niso dostopni

 

S tem pa presenečenj za člane Sazasa seveda še ni konec: kot namreč razkriva Sazasova baza podatkov, zapisniki skupščin - ali podatki o tem, kaj se je na skupščinah dejansko dogajalo - avtorjem enostavno niso na voljo. Torej ne samo da večina avtorjev sploh ne sme poslušati, kaj se dogaja na skupščini, ampak tega tudi nikoli ne more izvedeti. Zakaj? Ker ni zapisnikov. In ker ni zapisnikov, tudi dokazov o spornih sklepih, ki jih po navodilih vodstva Sazas sprejme skupščina tega združenja, ni. To pomeni, da vsebino in potek določene skupščine poznajo samo tisti, ki se je udeležijo. Medklic: zadnja skupščina, ki velja za tako imenovani zbor rednih in izrednih članov združenja Sazas, je bila slabo obiskana; še tistim avtorjem, ki so se je želeli udeležiti, je bil dostop onemogočen, med prisotnimi pa so bili opaženi zgolj izbranci; direktor Blaž Rant (čeprav združenje nima zaposlenih), "večni" predsednik Matjaž Zupan, vidni člani preostalih organov Sazasa, denimo "prvokategornik" Zoran Predin, Miha Guštin – Gušti iz bratskega Sindikata glasbenikov Slovenije...

 

Vpogled v gradivo za člane Sazas: nikjer ni zapisnikov skupščin!

 

 

V letu 2015 kljub praznim prostorom nov "tajni" nakup nepremičnine za 1,5 milijona evrov!

 

Pa še ena "cvetka" iz letnega poročila 2015: ne glede na to, da ima združenje v lasti prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, je leta 2015 za 1,5 milijona evrov, ki pripadajo avtorjem, kupilo poslovne prostore v Trzinu. Torej je spet šel poldrugi milijon evrov denarja avtorjev za nekaj, kar slednji sploh ne potrebujejo. O tem pa je glasovalo nekaj posameznikov, ki jim vodstvo Sazasa dovoli sodelovati na skupščini. Če torej povzamemo: Sazas, ki je vso poslovanje prenesel na zunanjega izvajalca (podjetje Stroka, d.o.o.), zaradi česar ne potrebuje več kot ene pisarne, ima v lasti dve nepremičnini, skupščine za izbrance pa organizira v najeti dvorani ljubljanskega hotela. Razumljivo?

 

 

Vila na Tržaški cesti v Ljubljani je prazna, Sazas pa je kupil za 1,5 milijona evrov novih pisarn.

 

 

Vodstvo Sazas se boji novega zakona, ker ne bo več moglo omejevati skupščine

 

Če lahko danes član upravnega odbora Sazasa Janez Hvale odloča, kdo sme poslušati skupščino in fizično odstranjuje "nezaželene" avtorje, tega v primeru sprejetja novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ne bo mogel več početi. ZKUASP namreč v 19. členu določa, da je vsak avtor lahko član združenja in da mu zato ni treba plačati članarine. To pa pomeni, da se bodo lahko skupščin udeležili tudi številni mladi avtorji, ki jim je bil dostop do sedaj prepovedan, onemogočen oziroma tako ali tako niso imeli glasovalnih pravic. Vodstvo Sazasa je iz skupščine posredno izključilo praktično vse mlade glasbenike. Najmlajši sodelujoči na zadnji skupščini je bil tako 24-letni Aleks Volasko, takoj za njim pa že 41-letni Rok Golob.

 

41-letni Rok Golob je bil drugi najmlajši avtor, ki se je "smel" udeležiti četrtkove skupščine Sazas.

 

Vodstvo Sazasa z Matjažem Zupanom na čelu je namreč z različnimi manevri poskrbelo, da se je redno članstvo skrčilo na minimum. Tako je avtor Klemen Veber komaj na četrtkovi skupščini presenečeno ugotovil, da ni več član tega združenja. Predsednik Zupan zato 100-odstotno nadzoruje skupščino, saj skupaj s svojimi sodelavci odloča o tem, kdo sme biti član in kdo sme poslušati skupščine.

 

 

Čez teden dni bodo poslanci odločali o novem zakonu ...

 

Če bodo v državnem zboru zakon res sprejeli, bodo morala vodstva združenj, kakršno je Sazas, razkriti svoje poslovanje in prekiniti s skrivalnicami, hkrati pa bodo člani oziroma avtorji dobili bistveno več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Ker Slovenija takih rešitev še ni sprejela oziroma ni implementirala istoimenske evropske direktive, jo je Evropska komisija že kaznovala z opominom. Da postajajo kolektivne organizacije po vsem svetu oziroma njihova vodstva vse močnejša, se namreč v Bruslju dobro zavedajo.

 

29. junija letos so v Rusiji zaradi goljufije zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO (vir). Očitajo mu nepotrebno kupovanje nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganje v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?
 
 
 
 
 
DOPOLNILO
 
Iz združenja Sazas smo prejeli pojasnilo, da so zapisniki skupščin oziroma zborov članov objavljeni na njihovi spletni strani. Nahajajo se pod zavihkom Obračuni in izplačila. Ker smo ob pregledu zapisnikov ugotovili, da gre za vsebinsko zelo pomanjkljive dokumente, s katerimi si člani kaj dosti ne morejo pomagati (ni predlogov sklepov, določene razprave niso omenjene, imena prisotnih niso zapisana ...), smo Sazas zaprosili za dodatna pojasnila. Na odgovore (še) čakamo.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.478
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.174
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.376
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 452