Razkrivamo

SAZAS skriva 10 milijonov evrov: vodstvo v letnem poročilu prikrilo stanje na računih SAZAS in prepovedalo poslušanje skupščine dvema avtorjema!

Ugrabitev združenja Sazas se nadaljuje: stroški poslovanja višji za milijon evrov, v besedilu pa zavajajoče zapisano, da so nižji za 1,5 odstotka. Janez Hvale v vlogi varnostnika fizično preprečuje vstop na skupščine avtorjem, ki "ne smejo poslušati". Zapisniki njihovih skupščin pa so skriti celo pred uradnimi člani ...

03.07.2016 23:49
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   skupščina   avtorji   kolektivno združenje

Fotomontaža: Portal PLUS

Pred nekaj dnevi so v Rusiji zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO zaradi sumljivega kupovanja nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganja v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?

Vodilni v združenju Sazas se kljub kriminalističnim preiskavam in vsem spornim zgodbam, ki smo jih mediji objavili v preteklih letih, še naprej vedejo, kot da jim nihče nič ne more. Vodstvo združenja je na četrtkovi skupščini oziroma zboru članov najmanj dvema avtorjema neposredno preprečilo, da bi razpravo o letnem poročilu za lansko leto vsaj poslušala. Eden od njiju je bil Klemen Veber, ki so mu vodilni možje Sazasa sodelovanje na skupščini preprečili že na vhodu v dvorano. "To pomeni, da me Sazas kot avtorja ščiti tako, da ne smem niti poslušati, kako me ščiti," je četrtkov dogodek sarkastično komentiral Veber, ki se je v Sazas včlanil leta 1995. Podobno izkušnjo s četrtkove skupščine je z nami delil tudi avtor Tomaž Čop, ki so ga fizično ustavili in mu med drugim zagrozili z "našimi varnostniki".

 

Ker je bila osrednja točka dnevnega reda četrtkove skupščine letno poročilo za lansko leto, se postavlja vprašanje, zakaj je določenim avtorjem (in zainteresirani javnosti) prepovedano vsaj poslušati razpravo o tem, kako združenje na letni ravni upravlja s prihodki, ki so v lanskem letu znašali vrtoglavih 15 milijonov evrov. Glede na to, da se vodstvo Sazasa vselej sklicuje na pregledno in gospodarno poslovanje združenja, ki zastopa več kot 5000 avtorjev, bi bilo namreč za pričakovati, da predsednik Matjaž Zupan s svojo ekipo najtesnejših sodelavcev nima težav s transparentnostjo lastnega delovanja. Še posebej ne v obdobju, ko je v pripravi izplačilo avtorskih nadomestil za lansko leto.

 

Janez Hvale, član upravnega odbora Sazas, je v četrtek avtorju Tomažu Čopu fizično preprečil vstop na skupščino.

 

 

Sazas prikril, da je imel konec leta 2015 na računih 10 milijonov evrov "keša"

 

A kot kaže, so skrivalnice še naprej modus operandi vodilnih na Sazasu. Po naših informacijah je imelo združenje Sazas konec lanskega leta na svojem računu nekaj manj kot deset milijonov evrov, vendar je bil ta podatek v letnem poročilu prikrit (več spodaj). Težko verjamemo, da je skoraj 10 milijonov vsota, na katero človek kar pozabi; še toliko težje, če vsakokratno letno poročilo po besedah vodilnih na Sazasu pregledajo vrhunsko  usposobljeni in pooblaščeni revizorji. Ko je nekdo na skupščini vprašal, zakaj tega podatka o stanju denarja na računih ni v letnem poročilu, je bil odgovor vodilnih, da so bila taka navodila revizorjev. A po naših informacijah takih navodil ne bi dal noben revizor, ki želi obdržati licenco (!).

 

 

 Izsek iz letnega poročila 2015: namesto stanja sredstev na računih prazen prostor...

 

O tem, kako skrivnostno in zaprto združenje je kolektivna organizacija Sazas, sicer govori tudi dejstvo, da je avtorjem že vabilo (skupaj z gradivom) za sejo skupščine dostopno zgolj prek zapletenega sistema gesel: avtorji navodila za dostop, uporabniško ime in geslo najprej prejmejo po navadni pošti, potem pa sledi še prijava in prevzem drugega gesla prek spleta, da se na koncu s sestavljenim geslom vendarle lahko prijavijo v Sazasov sistem. 

Stroški višji za 1 milijon evrov, Sazas pa se hvali, da jih je znižal za 1,5 odstotka

 

Da cinizem in predrznost vodilnih v združenju Sazas ne poznata meja, dokazuje tudi prikaz stroškov poslovanja v letnem poročilu 2015. Kdor pozorno pogleda tabelo, lahko opazi, da so stroški poslovanja narasli z 2,9 na 3,9 milijona evrov, torej skoraj za okrogel milijon. A vodstvo Sazasa ob tem le mirno zapiše: "realno so bili stroški za 1,5% nižji od načrtovanih". In če finančnoneuki avtorji ne pogledajo tabele, potem lahko celo verjamejo, da je vodstvu uspelo znižati strošek.

 

 

 Letno poročilo Sazas 2015, stran 18: stroški so višji za milijon, Sazas pa trdi, da jih je zmanjšal za 1,5%!

 

 

 Avtorjem/članom tudi zapisniki skupščin niso dostopni

 

S tem pa presenečenj za člane Sazasa seveda še ni konec: kot namreč razkriva Sazasova baza podatkov, zapisniki skupščin - ali podatki o tem, kaj se je na skupščinah dejansko dogajalo - avtorjem enostavno niso na voljo. Torej ne samo da večina avtorjev sploh ne sme poslušati, kaj se dogaja na skupščini, ampak tega tudi nikoli ne more izvedeti. Zakaj? Ker ni zapisnikov. In ker ni zapisnikov, tudi dokazov o spornih sklepih, ki jih po navodilih vodstva Sazas sprejme skupščina tega združenja, ni. To pomeni, da vsebino in potek določene skupščine poznajo samo tisti, ki se je udeležijo. Medklic: zadnja skupščina, ki velja za tako imenovani zbor rednih in izrednih članov združenja Sazas, je bila slabo obiskana; še tistim avtorjem, ki so se je želeli udeležiti, je bil dostop onemogočen, med prisotnimi pa so bili opaženi zgolj izbranci; direktor Blaž Rant (čeprav združenje nima zaposlenih), "večni" predsednik Matjaž Zupan, vidni člani preostalih organov Sazasa, denimo "prvokategornik" Zoran Predin, Miha Guštin – Gušti iz bratskega Sindikata glasbenikov Slovenije...

 

Vpogled v gradivo za člane Sazas: nikjer ni zapisnikov skupščin!

 

 

V letu 2015 kljub praznim prostorom nov "tajni" nakup nepremičnine za 1,5 milijona evrov!

 

Pa še ena "cvetka" iz letnega poročila 2015: ne glede na to, da ima združenje v lasti prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, je leta 2015 za 1,5 milijona evrov, ki pripadajo avtorjem, kupilo poslovne prostore v Trzinu. Torej je spet šel poldrugi milijon evrov denarja avtorjev za nekaj, kar slednji sploh ne potrebujejo. O tem pa je glasovalo nekaj posameznikov, ki jim vodstvo Sazasa dovoli sodelovati na skupščini. Če torej povzamemo: Sazas, ki je vso poslovanje prenesel na zunanjega izvajalca (podjetje Stroka, d.o.o.), zaradi česar ne potrebuje več kot ene pisarne, ima v lasti dve nepremičnini, skupščine za izbrance pa organizira v najeti dvorani ljubljanskega hotela. Razumljivo?

 

 

Vila na Tržaški cesti v Ljubljani je prazna, Sazas pa je kupil za 1,5 milijona evrov novih pisarn.

 

 

Vodstvo Sazas se boji novega zakona, ker ne bo več moglo omejevati skupščine

 

Če lahko danes član upravnega odbora Sazasa Janez Hvale odloča, kdo sme poslušati skupščino in fizično odstranjuje "nezaželene" avtorje, tega v primeru sprejetja novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ne bo mogel več početi. ZKUASP namreč v 19. členu določa, da je vsak avtor lahko član združenja in da mu zato ni treba plačati članarine. To pa pomeni, da se bodo lahko skupščin udeležili tudi številni mladi avtorji, ki jim je bil dostop do sedaj prepovedan, onemogočen oziroma tako ali tako niso imeli glasovalnih pravic. Vodstvo Sazasa je iz skupščine posredno izključilo praktično vse mlade glasbenike. Najmlajši sodelujoči na zadnji skupščini je bil tako 24-letni Aleks Volasko, takoj za njim pa že 41-letni Rok Golob.

 

41-letni Rok Golob je bil drugi najmlajši avtor, ki se je "smel" udeležiti četrtkove skupščine Sazas.

 

Vodstvo Sazasa z Matjažem Zupanom na čelu je namreč z različnimi manevri poskrbelo, da se je redno članstvo skrčilo na minimum. Tako je avtor Klemen Veber komaj na četrtkovi skupščini presenečeno ugotovil, da ni več član tega združenja. Predsednik Zupan zato 100-odstotno nadzoruje skupščino, saj skupaj s svojimi sodelavci odloča o tem, kdo sme biti član in kdo sme poslušati skupščine.

 

 

Čez teden dni bodo poslanci odločali o novem zakonu ...

 

Če bodo v državnem zboru zakon res sprejeli, bodo morala vodstva združenj, kakršno je Sazas, razkriti svoje poslovanje in prekiniti s skrivalnicami, hkrati pa bodo člani oziroma avtorji dobili bistveno več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Ker Slovenija takih rešitev še ni sprejela oziroma ni implementirala istoimenske evropske direktive, jo je Evropska komisija že kaznovala z opominom. Da postajajo kolektivne organizacije po vsem svetu oziroma njihova vodstva vse močnejša, se namreč v Bruslju dobro zavedajo.

 

29. junija letos so v Rusiji zaradi goljufije zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO (vir). Očitajo mu nepotrebno kupovanje nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganje v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?
 
 
 
 
 
DOPOLNILO
 
Iz združenja Sazas smo prejeli pojasnilo, da so zapisniki skupščin oziroma zborov članov objavljeni na njihovi spletni strani. Nahajajo se pod zavihkom Obračuni in izplačila. Ker smo ob pregledu zapisnikov ugotovili, da gre za vsebinsko zelo pomanjkljive dokumente, s katerimi si člani kaj dosti ne morejo pomagati (ni predlogov sklepov, določene razprave niso omenjene, imena prisotnih niso zapisana ...), smo Sazas zaprosili za dodatna pojasnila. Na odgovore (še) čakamo.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.896
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.686
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.490
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.578
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.281
06/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.444
07/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.022
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 741
09/
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
Uredništvo
Ogledov: 693
10/
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
Ana Jud
Ogledov: 2.427