Razkrivamo

SAZAS skriva 10 milijonov evrov: vodstvo v letnem poročilu prikrilo stanje na računih SAZAS in prepovedalo poslušanje skupščine dvema avtorjema!

Ugrabitev združenja Sazas se nadaljuje: stroški poslovanja višji za milijon evrov, v besedilu pa zavajajoče zapisano, da so nižji za 1,5 odstotka. Janez Hvale v vlogi varnostnika fizično preprečuje vstop na skupščine avtorjem, ki "ne smejo poslušati". Zapisniki njihovih skupščin pa so skriti celo pred uradnimi člani ...

03.07.2016 23:49
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   matjaž zupan   skupščina   avtorji   kolektivno združenje

Fotomontaža: Portal PLUS

Pred nekaj dnevi so v Rusiji zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO zaradi sumljivega kupovanja nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganja v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?

Vodilni v združenju Sazas se kljub kriminalističnim preiskavam in vsem spornim zgodbam, ki smo jih mediji objavili v preteklih letih, še naprej vedejo, kot da jim nihče nič ne more. Vodstvo združenja je na četrtkovi skupščini oziroma zboru članov najmanj dvema avtorjema neposredno preprečilo, da bi razpravo o letnem poročilu za lansko leto vsaj poslušala. Eden od njiju je bil Klemen Veber, ki so mu vodilni možje Sazasa sodelovanje na skupščini preprečili že na vhodu v dvorano. "To pomeni, da me Sazas kot avtorja ščiti tako, da ne smem niti poslušati, kako me ščiti," je četrtkov dogodek sarkastično komentiral Veber, ki se je v Sazas včlanil leta 1995. Podobno izkušnjo s četrtkove skupščine je z nami delil tudi avtor Tomaž Čop, ki so ga fizično ustavili in mu med drugim zagrozili z "našimi varnostniki".

 

Ker je bila osrednja točka dnevnega reda četrtkove skupščine letno poročilo za lansko leto, se postavlja vprašanje, zakaj je določenim avtorjem (in zainteresirani javnosti) prepovedano vsaj poslušati razpravo o tem, kako združenje na letni ravni upravlja s prihodki, ki so v lanskem letu znašali vrtoglavih 15 milijonov evrov. Glede na to, da se vodstvo Sazasa vselej sklicuje na pregledno in gospodarno poslovanje združenja, ki zastopa več kot 5000 avtorjev, bi bilo namreč za pričakovati, da predsednik Matjaž Zupan s svojo ekipo najtesnejših sodelavcev nima težav s transparentnostjo lastnega delovanja. Še posebej ne v obdobju, ko je v pripravi izplačilo avtorskih nadomestil za lansko leto.

 

Janez Hvale, član upravnega odbora Sazas, je v četrtek avtorju Tomažu Čopu fizično preprečil vstop na skupščino.

 

 

Sazas prikril, da je imel konec leta 2015 na računih 10 milijonov evrov "keša"

 

A kot kaže, so skrivalnice še naprej modus operandi vodilnih na Sazasu. Po naših informacijah je imelo združenje Sazas konec lanskega leta na svojem računu nekaj manj kot deset milijonov evrov, vendar je bil ta podatek v letnem poročilu prikrit (več spodaj). Težko verjamemo, da je skoraj 10 milijonov vsota, na katero človek kar pozabi; še toliko težje, če vsakokratno letno poročilo po besedah vodilnih na Sazasu pregledajo vrhunsko  usposobljeni in pooblaščeni revizorji. Ko je nekdo na skupščini vprašal, zakaj tega podatka o stanju denarja na računih ni v letnem poročilu, je bil odgovor vodilnih, da so bila taka navodila revizorjev. A po naših informacijah takih navodil ne bi dal noben revizor, ki želi obdržati licenco (!).

 

 

 Izsek iz letnega poročila 2015: namesto stanja sredstev na računih prazen prostor...

 

O tem, kako skrivnostno in zaprto združenje je kolektivna organizacija Sazas, sicer govori tudi dejstvo, da je avtorjem že vabilo (skupaj z gradivom) za sejo skupščine dostopno zgolj prek zapletenega sistema gesel: avtorji navodila za dostop, uporabniško ime in geslo najprej prejmejo po navadni pošti, potem pa sledi še prijava in prevzem drugega gesla prek spleta, da se na koncu s sestavljenim geslom vendarle lahko prijavijo v Sazasov sistem. 

Stroški višji za 1 milijon evrov, Sazas pa se hvali, da jih je znižal za 1,5 odstotka

 

Da cinizem in predrznost vodilnih v združenju Sazas ne poznata meja, dokazuje tudi prikaz stroškov poslovanja v letnem poročilu 2015. Kdor pozorno pogleda tabelo, lahko opazi, da so stroški poslovanja narasli z 2,9 na 3,9 milijona evrov, torej skoraj za okrogel milijon. A vodstvo Sazasa ob tem le mirno zapiše: "realno so bili stroški za 1,5% nižji od načrtovanih". In če finančnoneuki avtorji ne pogledajo tabele, potem lahko celo verjamejo, da je vodstvu uspelo znižati strošek.

 

 

 Letno poročilo Sazas 2015, stran 18: stroški so višji za milijon, Sazas pa trdi, da jih je zmanjšal za 1,5%!

 

 

 Avtorjem/članom tudi zapisniki skupščin niso dostopni

 

S tem pa presenečenj za člane Sazasa seveda še ni konec: kot namreč razkriva Sazasova baza podatkov, zapisniki skupščin - ali podatki o tem, kaj se je na skupščinah dejansko dogajalo - avtorjem enostavno niso na voljo. Torej ne samo da večina avtorjev sploh ne sme poslušati, kaj se dogaja na skupščini, ampak tega tudi nikoli ne more izvedeti. Zakaj? Ker ni zapisnikov. In ker ni zapisnikov, tudi dokazov o spornih sklepih, ki jih po navodilih vodstva Sazas sprejme skupščina tega združenja, ni. To pomeni, da vsebino in potek določene skupščine poznajo samo tisti, ki se je udeležijo. Medklic: zadnja skupščina, ki velja za tako imenovani zbor rednih in izrednih članov združenja Sazas, je bila slabo obiskana; še tistim avtorjem, ki so se je želeli udeležiti, je bil dostop onemogočen, med prisotnimi pa so bili opaženi zgolj izbranci; direktor Blaž Rant (čeprav združenje nima zaposlenih), "večni" predsednik Matjaž Zupan, vidni člani preostalih organov Sazasa, denimo "prvokategornik" Zoran Predin, Miha Guštin – Gušti iz bratskega Sindikata glasbenikov Slovenije...

 

Vpogled v gradivo za člane Sazas: nikjer ni zapisnikov skupščin!

 

 

V letu 2015 kljub praznim prostorom nov "tajni" nakup nepremičnine za 1,5 milijona evrov!

 

Pa še ena "cvetka" iz letnega poročila 2015: ne glede na to, da ima združenje v lasti prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, je leta 2015 za 1,5 milijona evrov, ki pripadajo avtorjem, kupilo poslovne prostore v Trzinu. Torej je spet šel poldrugi milijon evrov denarja avtorjev za nekaj, kar slednji sploh ne potrebujejo. O tem pa je glasovalo nekaj posameznikov, ki jim vodstvo Sazasa dovoli sodelovati na skupščini. Če torej povzamemo: Sazas, ki je vso poslovanje prenesel na zunanjega izvajalca (podjetje Stroka, d.o.o.), zaradi česar ne potrebuje več kot ene pisarne, ima v lasti dve nepremičnini, skupščine za izbrance pa organizira v najeti dvorani ljubljanskega hotela. Razumljivo?

 

 

Vila na Tržaški cesti v Ljubljani je prazna, Sazas pa je kupil za 1,5 milijona evrov novih pisarn.

 

 

Vodstvo Sazas se boji novega zakona, ker ne bo več moglo omejevati skupščine

 

Če lahko danes član upravnega odbora Sazasa Janez Hvale odloča, kdo sme poslušati skupščino in fizično odstranjuje "nezaželene" avtorje, tega v primeru sprejetja novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ne bo mogel več početi. ZKUASP namreč v 19. členu določa, da je vsak avtor lahko član združenja in da mu zato ni treba plačati članarine. To pa pomeni, da se bodo lahko skupščin udeležili tudi številni mladi avtorji, ki jim je bil dostop do sedaj prepovedan, onemogočen oziroma tako ali tako niso imeli glasovalnih pravic. Vodstvo Sazasa je iz skupščine posredno izključilo praktično vse mlade glasbenike. Najmlajši sodelujoči na zadnji skupščini je bil tako 24-letni Aleks Volasko, takoj za njim pa že 41-letni Rok Golob.

 

41-letni Rok Golob je bil drugi najmlajši avtor, ki se je "smel" udeležiti četrtkove skupščine Sazas.

 

Vodstvo Sazasa z Matjažem Zupanom na čelu je namreč z različnimi manevri poskrbelo, da se je redno članstvo skrčilo na minimum. Tako je avtor Klemen Veber komaj na četrtkovi skupščini presenečeno ugotovil, da ni več član tega združenja. Predsednik Zupan zato 100-odstotno nadzoruje skupščino, saj skupaj s svojimi sodelavci odloča o tem, kdo sme biti član in kdo sme poslušati skupščine.

 

 

Čez teden dni bodo poslanci odločali o novem zakonu ...

 

Če bodo v državnem zboru zakon res sprejeli, bodo morala vodstva združenj, kakršno je Sazas, razkriti svoje poslovanje in prekiniti s skrivalnicami, hkrati pa bodo člani oziroma avtorji dobili bistveno več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Ker Slovenija takih rešitev še ni sprejela oziroma ni implementirala istoimenske evropske direktive, jo je Evropska komisija že kaznovala z opominom. Da postajajo kolektivne organizacije po vsem svetu oziroma njihova vodstva vse močnejša, se namreč v Bruslju dobro zavedajo.

 

29. junija letos so v Rusiji zaradi goljufije zaprli prvega moža tamkajšnje kolektivne organizacije RAO (vir). Očitajo mu nepotrebno kupovanje nepremičnin z denarjem avtorjev in vlaganje v drag razvoj računalniških programov. Zveni znano?
 
 
 
 
 
DOPOLNILO
 
Iz združenja Sazas smo prejeli pojasnilo, da so zapisniki skupščin oziroma zborov članov objavljeni na njihovi spletni strani. Nahajajo se pod zavihkom Obračuni in izplačila. Ker smo ob pregledu zapisnikov ugotovili, da gre za vsebinsko zelo pomanjkljive dokumente, s katerimi si člani kaj dosti ne morejo pomagati (ni predlogov sklepov, določene razprave niso omenjene, imena prisotnih niso zapisana ...), smo Sazas zaprosili za dodatna pojasnila. Na odgovore (še) čakamo.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
2
16.07.2019 23:00
V poplavi političnih obljub, predvolilnih sloganov in koalicijskih usklajevanj običajno spregledamo dejstvo, da je v slovenskem ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropski veleposlaniki protestirali proti preganjanju Ujgurov v komunistični Kitajski, Slovenija zaenkrat previdno tiho
4
16.07.2019 12:00
Na začetku meseca so so veleposlaniki 22 držav, akreditirani pri OZN v Ženevi, podpisali pismo, ki so ga naslovili na ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
11
15.07.2019 23:59
Minuli teden je telekomunikacijski trg razburkala novica, da bo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odvzela ... Več.
Piše: Uredništvo
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
7
15.07.2019 11:01
Danes ni več pomembno, ali mediji objavljajo resnične novinarske zgodbe. Izmišljene zgodbe - kar potrjuje nemški Spiegel - tako ... Več.
Piše: Norbert Bolz
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
14
14.07.2019 17:00
20. julija 1969 so televizijski ekrani po vsem svetu v živo prenašali Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na površje ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
12
12.07.2019 20:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
15
10.07.2019 23:00
Adrio Airways lahko reši samo še čudež, to je mrtvec na aparatih, pravi ugledni hrvaški letalski analitik Alen Ščurić, ki je ... Več.
Piše: Alen Ščurić
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
8
09.07.2019 20:41
Bojda jutri. Tako čivkajo ptičice, ki rade posedajo po balkonih sedmega nadstropja UKC Ljubljana. Informacijo še preverjamo. ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
1
09.07.2019 06:00
Avgusta 2008 - ravno v času olimpijskih iger - je Vladimir Putin vojaško kaznoval Gruzijo zaradi poskusa podreditve dveh ... Več.
Piše: Uredništvo
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
7
07.07.2019 19:00
Danes nas hočejo učiti, kaj je moralno in kaj je dobro za človeštvo in da tega mali ljudje, posamezniki, ne moremo razumeti, ... Več.
Piše: Vera Lengsfeld
Stoletni pečat Zorka Simčiča (3. del): "Gledal sem – lahko si mislite, s kakšnimi občutki – a ostal miren. Vedel sem pač, da ne smem preko meje."
12
06.07.2019 06:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
1. julij 2019: Dan velike sramote, ko nas je Miro Cerar izločil iz schengenske Evrope
26
01.07.2019 17:00
V noči na 1. julij je na slovensko-italijanski meji prenehal veljati schengenski režim. Za razliko od slovenskih medijev so bili ... Več.
Piše: Uredništvo
Stoletni pečat Zorka Simčiča (2. del): "Slovenci še danes živimo v zmoti, češ da je upor najodločnejša oblika človekovega udejstvovanja."
8
29.06.2019 06:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemška Adria Airways s kar 30 milijoni evrov minusa: Kdor previsoko leta, bo strmoglavil
11
27.06.2019 19:30
Kljub nenadnemu medijskemu prebujenju vodilnih mož Adrie Airways in zagotovilom, da si intenzivno prizadevajo, da odpravijo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neumnosti s spolom: Aktivisti bi zdaj spreminjali pravopis, uvajali obvezno uporabo ženskega spola
30
26.06.2019 20:00
Igrice s spoljenjem, ki so se začele s predpisovanjem ženskega slovničnega spola v dokumentih treh fakultet, se nikakor niso ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
9
21.06.2019 22:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
16
19.06.2019 23:59
Že dolgo nismo gledali tako javnega umiranja kakšnega podjetja, ki je registrirano v Sloveniji, kot v primeru nacionalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
11
17.06.2019 01:17
Lidia Glavina, bivša predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je z nadzorniki dosegla sporazum o odpravnini v ... Več.
Piše: Uredništvo
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
0
16.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo sedmi, zadnji odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za ... Več.
Piše: Uredništvo
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
9
14.06.2019 22:00
Nadaljujemo z razkrivanjem ozadja afere, ki je izbruhnila po zavrnitvi Marka Pavlihe, slovenskega kandidata za sodnika na ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
Edvard Kadič
Ogledov: 2,704
02/
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
Alen Ščurić
Ogledov: 2,030
03/
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
Vera Lengsfeld
Ogledov: 2,044
04/
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,886
05/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,112
06/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,097
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 999
08/
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 981
09/
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
Uredništvo
Ogledov: 865
10/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 842