Komentar

Če Evald Flisar ne bo odstopil, bo njegov božanski kompleks potopil Pen

Predsednik slovenskega centra Pen se je znašel v središču škandala, iz katerega se bo morda rešil s sklicevanjem na pisemsko zasebnost, bleščečo pisateljsko kariero ali stanovsko podporo moških kolegov. Toda to ne spreminja dejstva, da se nekoč ugledno združenje pisateljev, pesnikov in publicistov prav zaradi Evalda Flisarja še bolj pogreza v močvirje. Flisarjev odstop bi sicer lahko prispeval k pomiritvi, prevetritvi in predvsem upokojitvi spomeničarjev slovenske literature, ki verjamejo, da so nesmrtni in svojega mesta ne mislijo prepustiti mlajšim.

13.07.2016 22:48
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Pen   Evald Flisar   Anja Radaljac   Sodobnost   afera   seksizem

Fotografije: Mediaspeed

"Daj mi noge narazen - ali pa ti nobena založba ne bo natisnila knjige", je stavek, ki ga pripisujejo starosti slovenske poezije, ki naj bi tako zatrl ali celo uničil kariero številnih mladih pesnic, ki se mu niso uklonile.

Enainsedemdesetletni Evald Flisar, avtor kultnega romana Čarovnikov vajenec, napisanega pred tridesetimi leti, ki je uradno najbolj brana slovenska knjiga v zadnjih sedemdesetih letih, je stopil na mino, ki si jo je nastavil sam. Mlada kritičarka Anja Radaljac, ki bi lahko bila njegova vnukinja, je objavila njuno korespondenco, iz katere je razvidno, da se je laureatus do nje neprimerno obnašal, namigoval na seksualnost in tako nedopustno posegal v osebno integriteto gospodične Radaljac. V suhoparnem pravniškem jeziku, če bi zadeva dobila sodni epilog (kar bi bilo dobro že zaradi motivacije vseh drugih, zdaj še anonimnih žrtvev podobnih primerov, da stopijo iz senc in spregovorijo), bi se Flisar neuspešno skliceval na varstvo pisemske zasebnosti, kajti v tej zgodbi gre v prvi vrsti za poseganje v človekovo dostojanstvo, zato so pisateljeva kasnejša javna opravičevanja in pojasnjevanja o nekakšnem "prijateljskem komuniciranju" brezpredmetna.

 

 

Primer Flisar, kot ga bomo poimenovali, je večplasten, saj "storilec" nastopa v treh vlogah. Na eni strani kot odgovorni urednik revije, s katero naj bi žrtev sodelovala, na drugi kot predsednik Slovenskega centra Pen in nenezadnje tudi kot zasebnik. Zlasti v tej zadnji vlogi bi se gospod Flisar po izbruhu škandala rad "potegnil ven", kar je razumljivo, saj s tem pozornost - predvsem pa svojo subjektivno odgovornost - usmerja stran od spolzkega terena, na katerem bi mu utegnilo hitro spodrsniti. Kajti Evald Flisar kot predsednik Pena, ki naj bi združeval najuglednejše slovenske literate, publiciste in intelektualce, si ne more in ne sme privoščiti takšnega faux pas, kot je seksistično izživljanje nad trikrat mlajšo kritičarko v podrejenem položaju. Zaradi tega je za Flisarja ključno, da škandal medijsko sanira in Anjo Radaljac prikaže kot konfliktno, nevrotično in z željo po publiciteti obsedeno mlado žensko, ki se je spravila nanj, častivrednega in uglednega literata, odgovornega urednika "najstarejše slovenske revije za književnost in kulturo" ter predsednika združenja Pen. Nezaslišana predrznost mlade generacije, ki ne razume pravil igre in predvsem ne premore dovolj spoštovanja do starejših - v tem stilu bi lahko sestavili Flisarjevo apologijo, ki sploh ni slaba in bo zagotovo prepričala marsikoga. Konec koncev je Sodobnost ena od štirih najstarejših literarnih revij v Evropi, kar ni hec.

 

 

A tudi če bi bila Anja Radaljac res takšna, kakršno med vrsticami slika Flisar, to nima nobene zveze z resničnostjo njenih trditev, ki jih sicer potrjujejo tudi materialni dokazi. Še bolj deplasirana je trditev, da naj bi šlo za nekakšen javni linč in javno gonjo proti predsedniku slovenskega Pena. Nekdo očitno zamenjuje vzrok in posledico. Brez akcije ni reakcije. Nič manj problematična niso namigovanja o medgeneracijskem (ne)sporazumu; slednje poslušam že petnajst let. Sveta jeza me obide, ko se spomnim časov, ko sem delal kot izvršni urednik mesečnika Ampak na danes potopljeni Novi reviji in poslušal pridige o tem, kako bo naša generacija vsak čas dobila v roke zapuščino, nastajajočo dolga desetletja. Nikoli ni bilo nič od tega in prazne obljube mi še danes odzvanjajo v ušesih. Pred očmi še kar vidim bolj ali manj opite razumnike, ki so udrihali po oblasti in režimu, obenem pa zamižali na obe očesi, ko so vsako leto pobirali bogate državne subvencije za svoje kulturne projekte. Danes bi mi bilo ob tej hipokriziji in zlaganosti verjetno slabo, takrat pa sem bil star 25 let in sem moral držati jezik za zobmi. Na koga naj bi se pa obrnil na pomoč, kje bi lahko poiskal zaveznike?

 

Prav zaradi teh osebnih, takorekoč intimnih reminiscenc zlaganih intelektualcev ob zgodbi Anje Radaljac ne morem molčati. Za širšo javnost je vse skupaj bržkone silno nenavadno, neobičajno, kajti iz prislovično izoliranih in posvečenih literarnih krogov je prvič priletela afera, ki odstira doslej tabuizirano obnašanje "kulturniške elite", zlasti pa intelektualnega jet seta, zdaj kakopak razburjenega, saj se je na prangerju znašel - eden izmed njih. Nelagodje bo še tolikanj večje, če se bodo ob žrtvi opogumile in stopile iz sence še vse druge Anje Radaljac.

 

 

Alkohol, državne subvencije in ženske

 

V senci znamenitih tisočletnih lunskih oljk sem pred dnevi, ko sem prvič izvedel za to zgodbo, premišljeval, v čem je pravzaprav sploh kleč tega škandala. In prišel do zaključka, da gre morda vseeno za prve zametke medgeneracijskega konflikta, do katerega je prišlo sicer zaradi precej bolj banalnih razlogov; zaradi dopisovanja, v katerem je nekdo zelo očitno prestopil mejo in posegel v osebno sfero druge osebe. V njeno intimo, če hočete. Pred nami je torej več vidikov: vprašanje človekovega dostojanstva, zlorabe moči (položaja) ter nenazadnje tudi vprašanje spodobnosti. V vseh treh primerih je šel Flisar predaleč. Njegovo opravičilo oziroma sklicevanje na "prijateljski kontekst" je brezpredmetno, saj je iz dopisovanja razvidno, na kaj je namigoval. In v tem pogledu je Evald Flisar del slovenskega intelektualnega jet seta, podoben je ostalim kolegom, pisateljem in pesnikom, kiparjem in slikarjem, urednikom in založnikom svoje generacije, za katere že dolgo vemo, kako deluje njihova poslovna oziroma "poslovna" mentaliteta. Stari dedci na eni in mlade, uspeha in priznanja željne punce - včasih pa tudi kakšen fant - na drugi strani. V teh "nevarnih razmerjih" so prioritete jasne in jih protagonosti nikoli niso skrivali: alkohol, državne subvencije in ženske (ne nujno v tem vrstnem redu).

 

 

Da morajo mlade intelektualke kdaj tudi spati s starimi dedci, da jim "odprejo vrata" v svet, kamor poželjivo stremijo, je javna skrivnost. "Daj mi noge narazen - ali pa ti nobena založba ne bo natisnila knjige", je stavek, ki ga pripisujejo starosti slovenske poezije, ki naj bi tako zatrl ali celo uničil kariero številnih mladih pesnic, ki se mu niso uklonile. Žal ostajajo anonimne, ker nobena ni stopila v javni prostor in spregovorila. Seksualno izsiljevanje, ki je lahko skrajna faza Flisarjevega "prijateljskega dopisovanja", je nekaj najbolj svinjskega, kar se lahko zgodi šibkejšemu človeku v konkretnem primeru. Meni se zdi to bolno, toda seksizem, šovinizem in izkoriščanje položaja niso dovolj moralno zavržni ali inkriminirani, da bi jih javno mnenje nemudoma prepoznalo kot nekaj nedopustnega. Vprašanje, kako dolgo bi se začarani krog še vrtel, če nekdo ne bi javno izpovedal svoje zgodbe. Že zato si Anja Radaljac zasluži komplimente, saj je doslej edina iz svoje generacije zmogla na glas povedati, kaj se dogaja. Ob tem ni nepomembno, da se seksualno manipuliranje s študentkami in mladimi intelektualkami praviloma tragično konča, ko te odkrijejo, da se v magičnem svetu intelektualnega jet seta ne skriva ničesar plemenitega, lepega ali dobrega - z vsem spoštovanjem do redkih izjem! Razočarane, ponižane in tudi zlorabljene se potem te mlade ženske umikajo na svoj konec sveta, redke med njimi pa se sprijaznijo z vlogo nekakšnih gejš, občasnih spremljevalk in ljubic starih prdcev, prepričanih v svojo nezmotljivost in nenadomestljivost.

 

 

Vajenec, ki se je izneveril svojemu čarovniku

 

Da je tako klišejsko izpadel tudi avtor Čarovnikovega vajenca, je pač dejstvo. Da so ga pri tem tovariško podprli člani upravnega odbora Pena, prav tako, to res ni nobeno presenečenje. Če pade Flisar, se lahko začnejo spremembe, morda celo revolucija, saj bi iz združenja po Juriju Hudolinu - mimogrede, v svoji izstopni izjavi je zapisal, da "Pen, ki ga imamo, ni Pen; je pač kokošja farma..." - lahko začeli izstopati tudi drugi (če niso že ob izključevanju Janeza Janše, ki je sprožilo silno medijsko pozornost, potem pa utonilo v pozabo), to pa bi enkrat za vedno končalo status quo, torej stanje duha, ki je tako zelo značilno za to državo. Če njen predsednik na maturantski paradi vpričo svoje vidno presenečene partnerke plešoči mladenki zavpije "to mi deli, miška", potem je lestvica tolerance do seksističnega izživljanja res postavljena zelo nizko. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
13
26.02.2020 03:45
V grozeči senci prihajajočega virusa bo, kot vse kaže, Janezu Janši še tretjič uspelo sestaviti vlado. Včeraj so namreč vse ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
13
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 8,009
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,778
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,583
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,719
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,155
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,235
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,810
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,818
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,483
10/
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
Simona Rebolj
Ogledov: 1,412