Razkrivamo

Zahrbtno: Sazas v škodo avtorjev najprej ne dovoli Matjažu Jelenu, da bi poplačal svoj dolg, nato pa ga označuje za dolžnika.

Vodstvu združenja Sazas je popolnoma vseeno za denar avtorjev. Tudi če nekdo hoče plačati, mu tega ne dovolijo. Kot da bi bilo najpomembnejše to, da tisti, ki preveč sprašuje, še naprej ostane dolžnik, saj ga potem lahko diskreditirajo. Za povrh vsega pa Sazas avtorjem še lažno prikazuje svoje uspešno poslovanje.

14.07.2016 21:38
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Sazas   Matjaž Jelen   Šank Rock   Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic

Foto: Mediaspeed

Napetost pred odločanjem o Zakonu o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic se stopnjuje in vodstvo Sazas naj bi bilo odločeno uporabiti vsa sredstva, da prepreči sprejem tega zakona, ki bi vpeljal več transparentnosti in nadzora v to "ugrabljeno" organizacijo.

Združenje Sazas še naprej ne izbira sredstev za diskreditacijo vsakogar, ki želi preveč vedeti o njegovih tajnih transakcijah. To je doletelo tudi uspešnega glasbenika Matjaža Jelena, ki je želel samo to, kar mu sicer pripada po zakonu: informacije o poslovanju društva, katerega član je. O tem smo na Portalu PLUS že poročali (vir). Ker pevca skupine Šank Rock zdaj podpira vedno več glasbenikov, ki so spoznali, da je v poslovnih mahinacijah Sazasa poniknilo več milijonov evrov denarja slovenskih avtorjev, je prišlo do zanimive situacije. Vodstvo Sazasa se je po trditvah naših virov odločilo, da bo uporabilo vsa sredstva za zaščito svojih "interesov". Do zadnjega napada na Matjaža Jelena je prišlo včeraj, Sazas pa je kot sredstvo za obračunavanje s tem glasbenikom uporabil kar elektronsko pošto vseh slovenskih avtorjev, v kateri se sicer avtorjem (primarno) hvali z "uspešnim" poslovanjem. V sporočilu svojemu članstvu, ki ga je podpisal (nezaposleni) direktor Sazasa Blaž Rabt, so zapisali: "Tudi Matjaž Jelen, ki se skuša predstavljati kot zagovornik avtorjev, je s svojimi gostinskimi dejavnostmi ostal avtorjem dolžan več tisoč evrov. Dolgov nikoli ni poravnal, saj je izvedel osebni stečaj. Prišli smo v absurdno situacijo, da tisti, ki avtorjem največ dolgujejo, poskušajo Združenju Sazas očitati, da avtorjem ne razdeljuje denarja."

 

 

A kot nam je sporočil Matjaž Jelen, gre za novo laž vodstva Sazasa, saj mu združenje enostavno ne omogoči poplačila dolga, o čemer je že leta 2014 obvestil Urad za intelektualno lastnino. Prav tako ne drži, kar navaja Rant, da bi Jelen dolgoval "več tisoč evrov". Ker so te trditve v popolnem nasprotju s pismom Sazasa, smo Jelena seveda zaprosili za kak dokaz. Posredoval nam je kopijo dopisa Uradu za intelektualno lastnino, v katerem je slednjega že leta 2014 obvestil, da mu Sazas onemogoča plačilo:

 

 

 

Sazas poskuša Jelena diskreditirati za vsako ceno

 

Na prvi pogled nelogična poteza - upnik zavrača dolžnikovo poplačilo dolga - ima lahko takšno ali drugačno ozadje, toda ekonomska logika je jasna: takšno obnašanje ni v duhu dobrega gospodarja, saj je škodljivo in društvu povzroča gospodarsko škodo. Prav tako ne preseneča, da se je Sazas spet spravil na Jelena, saj se je velenjski rocker v zadnjem obdobju večkrat izpostavil med obravnavo Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Najverjetneje prav v tem grmu tiči Sazasov zajec: Matjaž Jelen je javno povedal, da je sprejetje tega zakona pač nujno, če želimo, da bodo avtorji lahko sploh vedeli, kaj se dogaja z njihovim denarjem.

 

Drugi glasbenikov "greh" pa je bržkone ta, da je pred kratkim začel zbirati podpise slovenskih avtorjev na spletni strani www.avtorji.net . Če bo omenjeni zakon (ZKUASP) sprejet, bodo imeli slovenski avtorji večji pregled nad poslovanjem Sazasa in dobili bodo tudi več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Po novem bi avtorji imeli vsaj en glas, kar je nekaj čisto drugega od aktualne situacije, ko naj bi imelo od 6.000 slovenskih avtorjev glasovalno pravico zgolj 150 izbrancev. Prav tega se vodilni na Sazasu očitno najbolj bojijo, zato resnično ne izbirajo sredstev za obračunavanje s kritičnimi avtorji oziroma tistimi, ki bi radi izvedeli, koliko skupnega denarja so si v preteklih letih pod postavko materialnih in drugih stroškov netransparentno razdelili vodilni na Sazasu in z njimi povezane osebe.

 

 

Sazas namerno in v lastno škodo ignorira Jelenov predlog

 

Ker je v osebnem stečaju, je pevec skupine Šank Rock pred leti zaprosil poslovnega partnerja, naj poplača njegov dolg do Sazasa, ki je skupaj z obrestmi tedaj znašal nekaj več kot 2000 evrov. Jelen je namreč kot gostinec, ki uporablja glasbena dela, zašel v poslovne težave in ni bil zmožen poplačati navedenega zneska. "Po dogovoru s partnerjem sva pripravila predlog in pogodbo o odkupu terjatve ter o tem obvestila Sazas. Predlog sem Sazasu poslal 3. marca 2014, pogodbo pa 3. junija 2014, vendar po treh mesecih oziroma še do današnjega dne nisem prejel odgovora," je v dopisu, ki ga je posredoval Uradu za intelektualno lastnino, zapisal Jelen.

 

Z drugimi besedami: Sazas avtorja in svojega člana raje očrni, kot da bi mu dovolil, da poravnava svoj dolg.  Absurdno je, da Sazas z denarjem avtorjev vlaga tožbe zoper uporabnike za nekaj sto evrov (o čemer smo že poročali, vir), ne sprejme pa poplačila dolga v višini dobrih dveh tisočakov evrov. Kot da bi bilo vodilnim na Sazasu vseeno za denar, ki sicer pripada avtorjem. Pravniki oziroma odvetniki, s katerimi smo se pogovarjali in smo jim tudi predstavili primer, gredo še dlje. Poudarjajo namreč, da Sazas ni sledil skrbnosti poslovanja, saj bi lahko poskrbel za prevzem terjatve od novega obveznika. Vendar Sazas očitno namerno in v škodo združenja že več let (!) ignorira Jelenov predlog oziroma ga zavrača.

 

 

Milijonsko povečanje stroškov, zavajanje avtorjev in uspešno poslovanje

 

Potrebno je opozoriti še na eno neresnico, ki jo v svojem dopisu avtorjem navaja Sazas, saj se njegov direktor Rant v njem hvali, da je "delilna masa malih pravic za leto 2015 po odbitju stroškov za 95,97 % višja kot preteklo leto in znaša 10.349.597,97 evrov".

 

Dejstvo je namreč, da se je delilna masa povečala zgolj zaradi lanskoletne odmevne Sazasove sodne poravnave z Radiotelevizijo Slovenija (vir) in dodatnega nakazila RTV v višini 5,7 milijona evrov. In ker se je poravnava nanašala na obdobje 2005 - 2014, je Sazasova primerjava delilne mase z lanskoletno povsem brezpredmetna in torej služi zgolj za manipulacijo, ki si jo vodilni možje na Sazasu brez sramu privoščijo na račun avtorjev. Če namreč iz poročila o zbranih nadomestilih odštejemo "povišan prispevek" Radiotelevizije Slovenija, dobimo podatek, da je delilna masa leta 2015 manjša.

 

Izračun:

Delilna masa 2015: 10,3 mio evrov

Doplačilo RTV: 5,7 mio

Delilna masa brez doplačila RTV: 4,6 mio

Delilna masa 2014: 5,2 mio

Padec delilne mase 2015 v primerjavi z 2014: 600.000 evrov ali cca. 10%

 

 

Letno poročilo 2015 iz katerega je razvidno, da je RTV plačal 5,7 MIO EUR več:

 

 

 

Sazasov denar, sveta vladar?

 

Članek, ki ga berete, ponovno dokazuje, kako se vodilni v tem razvpitem in vedno bolj agresivnem združenju obnašajo, kot da pravna država zanje ne obstaja. Po vseh več kot očitnih kršitvah in nemoči avtorjev proti tistim, ki so "ugrabili" Sazas, je zanimiva tudi pasivnost Urada za varstvo konkurence, ki je po zakonu dolžan skrbeti za nadzor nad zakonitostjo poslovanja Sazasa. Še bolj zanimivo pa je, da je do ravnanja Sazasa pasivna tudi vladna stranka SD. Medtem ko se je poslanka Anita Koleša iz SMC jasno postavila na stališče, da je treba nekaj ukreniti, v koalicijski SD tega očitno niso sposobni. Več nepreverjenih govoric namreč namiguje, naj bi imel Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, poseben dogovor z vodilnimi Sazasa, da jim pomaga rušiti Zakon o kolektivnem uveljavljanju avtorske in sorodnih pravic. Poznavalci ozadja pravijo, da če ZKUASP ne bos sprejet, potem bo imel Sazas le še večjo moč in ga ne bo mogoče več ustaviti. Zaradi tega se retorično sprašujemo: je Sazasov denar res sveta vladar?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.896
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.686
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.490
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.578
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.281
06/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.444
07/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.022
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 741
09/
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
Uredništvo
Ogledov: 693
10/
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
Ana Jud
Ogledov: 2.427