Razkrivamo

Zahrbtno: Sazas v škodo avtorjev najprej ne dovoli Matjažu Jelenu, da bi poplačal svoj dolg, nato pa ga označuje za dolžnika.

Vodstvu združenja Sazas je popolnoma vseeno za denar avtorjev. Tudi če nekdo hoče plačati, mu tega ne dovolijo. Kot da bi bilo najpomembnejše to, da tisti, ki preveč sprašuje, še naprej ostane dolžnik, saj ga potem lahko diskreditirajo. Za povrh vsega pa Sazas avtorjem še lažno prikazuje svoje uspešno poslovanje.

14.07.2016 21:38
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Sazas   Matjaž Jelen   Šank Rock   Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic

Foto: Mediaspeed

Napetost pred odločanjem o Zakonu o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic se stopnjuje in vodstvo Sazas naj bi bilo odločeno uporabiti vsa sredstva, da prepreči sprejem tega zakona, ki bi vpeljal več transparentnosti in nadzora v to "ugrabljeno" organizacijo.

Združenje Sazas še naprej ne izbira sredstev za diskreditacijo vsakogar, ki želi preveč vedeti o njegovih tajnih transakcijah. To je doletelo tudi uspešnega glasbenika Matjaža Jelena, ki je želel samo to, kar mu sicer pripada po zakonu: informacije o poslovanju društva, katerega član je. O tem smo na Portalu PLUS že poročali (vir). Ker pevca skupine Šank Rock zdaj podpira vedno več glasbenikov, ki so spoznali, da je v poslovnih mahinacijah Sazasa poniknilo več milijonov evrov denarja slovenskih avtorjev, je prišlo do zanimive situacije. Vodstvo Sazasa se je po trditvah naših virov odločilo, da bo uporabilo vsa sredstva za zaščito svojih "interesov". Do zadnjega napada na Matjaža Jelena je prišlo včeraj, Sazas pa je kot sredstvo za obračunavanje s tem glasbenikom uporabil kar elektronsko pošto vseh slovenskih avtorjev, v kateri se sicer avtorjem (primarno) hvali z "uspešnim" poslovanjem. V sporočilu svojemu članstvu, ki ga je podpisal (nezaposleni) direktor Sazasa Blaž Rabt, so zapisali: "Tudi Matjaž Jelen, ki se skuša predstavljati kot zagovornik avtorjev, je s svojimi gostinskimi dejavnostmi ostal avtorjem dolžan več tisoč evrov. Dolgov nikoli ni poravnal, saj je izvedel osebni stečaj. Prišli smo v absurdno situacijo, da tisti, ki avtorjem največ dolgujejo, poskušajo Združenju Sazas očitati, da avtorjem ne razdeljuje denarja."

 

 

A kot nam je sporočil Matjaž Jelen, gre za novo laž vodstva Sazasa, saj mu združenje enostavno ne omogoči poplačila dolga, o čemer je že leta 2014 obvestil Urad za intelektualno lastnino. Prav tako ne drži, kar navaja Rant, da bi Jelen dolgoval "več tisoč evrov". Ker so te trditve v popolnem nasprotju s pismom Sazasa, smo Jelena seveda zaprosili za kak dokaz. Posredoval nam je kopijo dopisa Uradu za intelektualno lastnino, v katerem je slednjega že leta 2014 obvestil, da mu Sazas onemogoča plačilo:

 

 

 

Sazas poskuša Jelena diskreditirati za vsako ceno

 

Na prvi pogled nelogična poteza - upnik zavrača dolžnikovo poplačilo dolga - ima lahko takšno ali drugačno ozadje, toda ekonomska logika je jasna: takšno obnašanje ni v duhu dobrega gospodarja, saj je škodljivo in društvu povzroča gospodarsko škodo. Prav tako ne preseneča, da se je Sazas spet spravil na Jelena, saj se je velenjski rocker v zadnjem obdobju večkrat izpostavil med obravnavo Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Najverjetneje prav v tem grmu tiči Sazasov zajec: Matjaž Jelen je javno povedal, da je sprejetje tega zakona pač nujno, če želimo, da bodo avtorji lahko sploh vedeli, kaj se dogaja z njihovim denarjem.

 

Drugi glasbenikov "greh" pa je bržkone ta, da je pred kratkim začel zbirati podpise slovenskih avtorjev na spletni strani www.avtorji.net . Če bo omenjeni zakon (ZKUASP) sprejet, bodo imeli slovenski avtorji večji pregled nad poslovanjem Sazasa in dobili bodo tudi več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Po novem bi avtorji imeli vsaj en glas, kar je nekaj čisto drugega od aktualne situacije, ko naj bi imelo od 6.000 slovenskih avtorjev glasovalno pravico zgolj 150 izbrancev. Prav tega se vodilni na Sazasu očitno najbolj bojijo, zato resnično ne izbirajo sredstev za obračunavanje s kritičnimi avtorji oziroma tistimi, ki bi radi izvedeli, koliko skupnega denarja so si v preteklih letih pod postavko materialnih in drugih stroškov netransparentno razdelili vodilni na Sazasu in z njimi povezane osebe.

 

 

Sazas namerno in v lastno škodo ignorira Jelenov predlog

 

Ker je v osebnem stečaju, je pevec skupine Šank Rock pred leti zaprosil poslovnega partnerja, naj poplača njegov dolg do Sazasa, ki je skupaj z obrestmi tedaj znašal nekaj več kot 2000 evrov. Jelen je namreč kot gostinec, ki uporablja glasbena dela, zašel v poslovne težave in ni bil zmožen poplačati navedenega zneska. "Po dogovoru s partnerjem sva pripravila predlog in pogodbo o odkupu terjatve ter o tem obvestila Sazas. Predlog sem Sazasu poslal 3. marca 2014, pogodbo pa 3. junija 2014, vendar po treh mesecih oziroma še do današnjega dne nisem prejel odgovora," je v dopisu, ki ga je posredoval Uradu za intelektualno lastnino, zapisal Jelen.

 

Z drugimi besedami: Sazas avtorja in svojega člana raje očrni, kot da bi mu dovolil, da poravnava svoj dolg.  Absurdno je, da Sazas z denarjem avtorjev vlaga tožbe zoper uporabnike za nekaj sto evrov (o čemer smo že poročali, vir), ne sprejme pa poplačila dolga v višini dobrih dveh tisočakov evrov. Kot da bi bilo vodilnim na Sazasu vseeno za denar, ki sicer pripada avtorjem. Pravniki oziroma odvetniki, s katerimi smo se pogovarjali in smo jim tudi predstavili primer, gredo še dlje. Poudarjajo namreč, da Sazas ni sledil skrbnosti poslovanja, saj bi lahko poskrbel za prevzem terjatve od novega obveznika. Vendar Sazas očitno namerno in v škodo združenja že več let (!) ignorira Jelenov predlog oziroma ga zavrača.

 

 

Milijonsko povečanje stroškov, zavajanje avtorjev in uspešno poslovanje

 

Potrebno je opozoriti še na eno neresnico, ki jo v svojem dopisu avtorjem navaja Sazas, saj se njegov direktor Rant v njem hvali, da je "delilna masa malih pravic za leto 2015 po odbitju stroškov za 95,97 % višja kot preteklo leto in znaša 10.349.597,97 evrov".

 

Dejstvo je namreč, da se je delilna masa povečala zgolj zaradi lanskoletne odmevne Sazasove sodne poravnave z Radiotelevizijo Slovenija (vir) in dodatnega nakazila RTV v višini 5,7 milijona evrov. In ker se je poravnava nanašala na obdobje 2005 - 2014, je Sazasova primerjava delilne mase z lanskoletno povsem brezpredmetna in torej služi zgolj za manipulacijo, ki si jo vodilni možje na Sazasu brez sramu privoščijo na račun avtorjev. Če namreč iz poročila o zbranih nadomestilih odštejemo "povišan prispevek" Radiotelevizije Slovenija, dobimo podatek, da je delilna masa leta 2015 manjša.

 

Izračun:

Delilna masa 2015: 10,3 mio evrov

Doplačilo RTV: 5,7 mio

Delilna masa brez doplačila RTV: 4,6 mio

Delilna masa 2014: 5,2 mio

Padec delilne mase 2015 v primerjavi z 2014: 600.000 evrov ali cca. 10%

 

 

Letno poročilo 2015 iz katerega je razvidno, da je RTV plačal 5,7 MIO EUR več:

 

 

 

Sazasov denar, sveta vladar?

 

Članek, ki ga berete, ponovno dokazuje, kako se vodilni v tem razvpitem in vedno bolj agresivnem združenju obnašajo, kot da pravna država zanje ne obstaja. Po vseh več kot očitnih kršitvah in nemoči avtorjev proti tistim, ki so "ugrabili" Sazas, je zanimiva tudi pasivnost Urada za varstvo konkurence, ki je po zakonu dolžan skrbeti za nadzor nad zakonitostjo poslovanja Sazasa. Še bolj zanimivo pa je, da je do ravnanja Sazasa pasivna tudi vladna stranka SD. Medtem ko se je poslanka Anita Koleša iz SMC jasno postavila na stališče, da je treba nekaj ukreniti, v koalicijski SD tega očitno niso sposobni. Več nepreverjenih govoric namreč namiguje, naj bi imel Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, poseben dogovor z vodilnimi Sazasa, da jim pomaga rušiti Zakon o kolektivnem uveljavljanju avtorske in sorodnih pravic. Poznavalci ozadja pravijo, da če ZKUASP ne bos sprejet, potem bo imel Sazas le še večjo moč in ga ne bo mogoče več ustaviti. Zaradi tega se retorično sprašujemo: je Sazasov denar res sveta vladar?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ponovno odkriti mojster (4. del): "Ljubljana je neznosno grda. Ali je ona izraz ljudske duše? Potem je čudno z nami."
0
24.08.2019 18:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
4
23.08.2019 22:30
Eskalacija napetosti med ZDA in Kitajsko, upočasnitev globalne gospodarske krize, valute, finančni trgi ... Od začetka tega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
12
21.08.2019 19:29
Letošnje Dneve poezije in vina na Ptuju otvarja Ilija Trojanow, v Bolgariji rojeni pisatelj, prevajalec, založnik in aktivist, ... Več.
Piše: Uredništvo
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tihi konec sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF): Ali se nam obeta nova oboroževalna tekma?
4
08.08.2019 20:00
Če je bilo pred meseci zaradi grozeče nove jedrske oboroževalne tekme med Američani in Rusi še slišati kakšen glas opozorila, pa ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,391
02/
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,254
03/
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,655
04/
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,924
05/
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
Andrej Dočinski
Ogledov: 1,599
06/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,353
07/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,071
08/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,206
09/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 923
10/
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
Aleš Ahčan
Ogledov: 828