Razkrivamo

Zahrbtno: Sazas v škodo avtorjev najprej ne dovoli Matjažu Jelenu, da bi poplačal svoj dolg, nato pa ga označuje za dolžnika.

Vodstvu združenja Sazas je popolnoma vseeno za denar avtorjev. Tudi če nekdo hoče plačati, mu tega ne dovolijo. Kot da bi bilo najpomembnejše to, da tisti, ki preveč sprašuje, še naprej ostane dolžnik, saj ga potem lahko diskreditirajo. Za povrh vsega pa Sazas avtorjem še lažno prikazuje svoje uspešno poslovanje.

14.07.2016 21:38
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Sazas   Matjaž Jelen   Šank Rock   Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic

Foto: Mediaspeed

Napetost pred odločanjem o Zakonu o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic se stopnjuje in vodstvo Sazas naj bi bilo odločeno uporabiti vsa sredstva, da prepreči sprejem tega zakona, ki bi vpeljal več transparentnosti in nadzora v to "ugrabljeno" organizacijo.

Združenje Sazas še naprej ne izbira sredstev za diskreditacijo vsakogar, ki želi preveč vedeti o njegovih tajnih transakcijah. To je doletelo tudi uspešnega glasbenika Matjaža Jelena, ki je želel samo to, kar mu sicer pripada po zakonu: informacije o poslovanju društva, katerega član je. O tem smo na Portalu PLUS že poročali (vir). Ker pevca skupine Šank Rock zdaj podpira vedno več glasbenikov, ki so spoznali, da je v poslovnih mahinacijah Sazasa poniknilo več milijonov evrov denarja slovenskih avtorjev, je prišlo do zanimive situacije. Vodstvo Sazasa se je po trditvah naših virov odločilo, da bo uporabilo vsa sredstva za zaščito svojih "interesov". Do zadnjega napada na Matjaža Jelena je prišlo včeraj, Sazas pa je kot sredstvo za obračunavanje s tem glasbenikom uporabil kar elektronsko pošto vseh slovenskih avtorjev, v kateri se sicer avtorjem (primarno) hvali z "uspešnim" poslovanjem. V sporočilu svojemu članstvu, ki ga je podpisal (nezaposleni) direktor Sazasa Blaž Rabt, so zapisali: "Tudi Matjaž Jelen, ki se skuša predstavljati kot zagovornik avtorjev, je s svojimi gostinskimi dejavnostmi ostal avtorjem dolžan več tisoč evrov. Dolgov nikoli ni poravnal, saj je izvedel osebni stečaj. Prišli smo v absurdno situacijo, da tisti, ki avtorjem največ dolgujejo, poskušajo Združenju Sazas očitati, da avtorjem ne razdeljuje denarja."

 

 

A kot nam je sporočil Matjaž Jelen, gre za novo laž vodstva Sazasa, saj mu združenje enostavno ne omogoči poplačila dolga, o čemer je že leta 2014 obvestil Urad za intelektualno lastnino. Prav tako ne drži, kar navaja Rant, da bi Jelen dolgoval "več tisoč evrov". Ker so te trditve v popolnem nasprotju s pismom Sazasa, smo Jelena seveda zaprosili za kak dokaz. Posredoval nam je kopijo dopisa Uradu za intelektualno lastnino, v katerem je slednjega že leta 2014 obvestil, da mu Sazas onemogoča plačilo:

 

 

 

Sazas poskuša Jelena diskreditirati za vsako ceno

 

Na prvi pogled nelogična poteza - upnik zavrača dolžnikovo poplačilo dolga - ima lahko takšno ali drugačno ozadje, toda ekonomska logika je jasna: takšno obnašanje ni v duhu dobrega gospodarja, saj je škodljivo in društvu povzroča gospodarsko škodo. Prav tako ne preseneča, da se je Sazas spet spravil na Jelena, saj se je velenjski rocker v zadnjem obdobju večkrat izpostavil med obravnavo Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Najverjetneje prav v tem grmu tiči Sazasov zajec: Matjaž Jelen je javno povedal, da je sprejetje tega zakona pač nujno, če želimo, da bodo avtorji lahko sploh vedeli, kaj se dogaja z njihovim denarjem.

 

Drugi glasbenikov "greh" pa je bržkone ta, da je pred kratkim začel zbirati podpise slovenskih avtorjev na spletni strani www.avtorji.net . Če bo omenjeni zakon (ZKUASP) sprejet, bodo imeli slovenski avtorji večji pregled nad poslovanjem Sazasa in dobili bodo tudi več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Po novem bi avtorji imeli vsaj en glas, kar je nekaj čisto drugega od aktualne situacije, ko naj bi imelo od 6.000 slovenskih avtorjev glasovalno pravico zgolj 150 izbrancev. Prav tega se vodilni na Sazasu očitno najbolj bojijo, zato resnično ne izbirajo sredstev za obračunavanje s kritičnimi avtorji oziroma tistimi, ki bi radi izvedeli, koliko skupnega denarja so si v preteklih letih pod postavko materialnih in drugih stroškov netransparentno razdelili vodilni na Sazasu in z njimi povezane osebe.

 

 

Sazas namerno in v lastno škodo ignorira Jelenov predlog

 

Ker je v osebnem stečaju, je pevec skupine Šank Rock pred leti zaprosil poslovnega partnerja, naj poplača njegov dolg do Sazasa, ki je skupaj z obrestmi tedaj znašal nekaj več kot 2000 evrov. Jelen je namreč kot gostinec, ki uporablja glasbena dela, zašel v poslovne težave in ni bil zmožen poplačati navedenega zneska. "Po dogovoru s partnerjem sva pripravila predlog in pogodbo o odkupu terjatve ter o tem obvestila Sazas. Predlog sem Sazasu poslal 3. marca 2014, pogodbo pa 3. junija 2014, vendar po treh mesecih oziroma še do današnjega dne nisem prejel odgovora," je v dopisu, ki ga je posredoval Uradu za intelektualno lastnino, zapisal Jelen.

 

Z drugimi besedami: Sazas avtorja in svojega člana raje očrni, kot da bi mu dovolil, da poravnava svoj dolg.  Absurdno je, da Sazas z denarjem avtorjev vlaga tožbe zoper uporabnike za nekaj sto evrov (o čemer smo že poročali, vir), ne sprejme pa poplačila dolga v višini dobrih dveh tisočakov evrov. Kot da bi bilo vodilnim na Sazasu vseeno za denar, ki sicer pripada avtorjem. Pravniki oziroma odvetniki, s katerimi smo se pogovarjali in smo jim tudi predstavili primer, gredo še dlje. Poudarjajo namreč, da Sazas ni sledil skrbnosti poslovanja, saj bi lahko poskrbel za prevzem terjatve od novega obveznika. Vendar Sazas očitno namerno in v škodo združenja že več let (!) ignorira Jelenov predlog oziroma ga zavrača.

 

 

Milijonsko povečanje stroškov, zavajanje avtorjev in uspešno poslovanje

 

Potrebno je opozoriti še na eno neresnico, ki jo v svojem dopisu avtorjem navaja Sazas, saj se njegov direktor Rant v njem hvali, da je "delilna masa malih pravic za leto 2015 po odbitju stroškov za 95,97 % višja kot preteklo leto in znaša 10.349.597,97 evrov".

 

Dejstvo je namreč, da se je delilna masa povečala zgolj zaradi lanskoletne odmevne Sazasove sodne poravnave z Radiotelevizijo Slovenija (vir) in dodatnega nakazila RTV v višini 5,7 milijona evrov. In ker se je poravnava nanašala na obdobje 2005 - 2014, je Sazasova primerjava delilne mase z lanskoletno povsem brezpredmetna in torej služi zgolj za manipulacijo, ki si jo vodilni možje na Sazasu brez sramu privoščijo na račun avtorjev. Če namreč iz poročila o zbranih nadomestilih odštejemo "povišan prispevek" Radiotelevizije Slovenija, dobimo podatek, da je delilna masa leta 2015 manjša.

 

Izračun:

Delilna masa 2015: 10,3 mio evrov

Doplačilo RTV: 5,7 mio

Delilna masa brez doplačila RTV: 4,6 mio

Delilna masa 2014: 5,2 mio

Padec delilne mase 2015 v primerjavi z 2014: 600.000 evrov ali cca. 10%

 

 

Letno poročilo 2015 iz katerega je razvidno, da je RTV plačal 5,7 MIO EUR več:

 

 

 

Sazasov denar, sveta vladar?

 

Članek, ki ga berete, ponovno dokazuje, kako se vodilni v tem razvpitem in vedno bolj agresivnem združenju obnašajo, kot da pravna država zanje ne obstaja. Po vseh več kot očitnih kršitvah in nemoči avtorjev proti tistim, ki so "ugrabili" Sazas, je zanimiva tudi pasivnost Urada za varstvo konkurence, ki je po zakonu dolžan skrbeti za nadzor nad zakonitostjo poslovanja Sazasa. Še bolj zanimivo pa je, da je do ravnanja Sazasa pasivna tudi vladna stranka SD. Medtem ko se je poslanka Anita Koleša iz SMC jasno postavila na stališče, da je treba nekaj ukreniti, v koalicijski SD tega očitno niso sposobni. Več nepreverjenih govoric namreč namiguje, naj bi imel Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, poseben dogovor z vodilnimi Sazasa, da jim pomaga rušiti Zakon o kolektivnem uveljavljanju avtorske in sorodnih pravic. Poznavalci ozadja pravijo, da če ZKUASP ne bos sprejet, potem bo imel Sazas le še večjo moč in ga ne bo mogoče več ustaviti. Zaradi tega se retorično sprašujemo: je Sazasov denar res sveta vladar?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
2
16.07.2019 23:00
V poplavi političnih obljub, predvolilnih sloganov in koalicijskih usklajevanj običajno spregledamo dejstvo, da je v slovenskem ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropski veleposlaniki protestirali proti preganjanju Ujgurov v komunistični Kitajski, Slovenija zaenkrat previdno tiho
4
16.07.2019 12:00
Na začetku meseca so so veleposlaniki 22 držav, akreditirani pri OZN v Ženevi, podpisali pismo, ki so ga naslovili na ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
11
15.07.2019 23:59
Minuli teden je telekomunikacijski trg razburkala novica, da bo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odvzela ... Več.
Piše: Uredništvo
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
7
15.07.2019 11:01
Danes ni več pomembno, ali mediji objavljajo resnične novinarske zgodbe. Izmišljene zgodbe - kar potrjuje nemški Spiegel - tako ... Več.
Piše: Norbert Bolz
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
14
14.07.2019 17:00
20. julija 1969 so televizijski ekrani po vsem svetu v živo prenašali Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na površje ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
12
12.07.2019 20:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
15
10.07.2019 23:00
Adrio Airways lahko reši samo še čudež, to je mrtvec na aparatih, pravi ugledni hrvaški letalski analitik Alen Ščurić, ki je ... Več.
Piše: Alen Ščurić
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
8
09.07.2019 20:41
Bojda jutri. Tako čivkajo ptičice, ki rade posedajo po balkonih sedmega nadstropja UKC Ljubljana. Informacijo še preverjamo. ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
1
09.07.2019 06:00
Avgusta 2008 - ravno v času olimpijskih iger - je Vladimir Putin vojaško kaznoval Gruzijo zaradi poskusa podreditve dveh ... Več.
Piše: Uredništvo
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
7
07.07.2019 19:00
Danes nas hočejo učiti, kaj je moralno in kaj je dobro za človeštvo in da tega mali ljudje, posamezniki, ne moremo razumeti, ... Več.
Piše: Vera Lengsfeld
Stoletni pečat Zorka Simčiča (3. del): "Gledal sem – lahko si mislite, s kakšnimi občutki – a ostal miren. Vedel sem pač, da ne smem preko meje."
12
06.07.2019 06:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
1. julij 2019: Dan velike sramote, ko nas je Miro Cerar izločil iz schengenske Evrope
26
01.07.2019 17:00
V noči na 1. julij je na slovensko-italijanski meji prenehal veljati schengenski režim. Za razliko od slovenskih medijev so bili ... Več.
Piše: Uredništvo
Stoletni pečat Zorka Simčiča (2. del): "Slovenci še danes živimo v zmoti, češ da je upor najodločnejša oblika človekovega udejstvovanja."
8
29.06.2019 06:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemška Adria Airways s kar 30 milijoni evrov minusa: Kdor previsoko leta, bo strmoglavil
11
27.06.2019 19:30
Kljub nenadnemu medijskemu prebujenju vodilnih mož Adrie Airways in zagotovilom, da si intenzivno prizadevajo, da odpravijo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neumnosti s spolom: Aktivisti bi zdaj spreminjali pravopis, uvajali obvezno uporabo ženskega spola
30
26.06.2019 20:00
Igrice s spoljenjem, ki so se začele s predpisovanjem ženskega slovničnega spola v dokumentih treh fakultet, se nikakor niso ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
9
21.06.2019 22:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
16
19.06.2019 23:59
Že dolgo nismo gledali tako javnega umiranja kakšnega podjetja, ki je registrirano v Sloveniji, kot v primeru nacionalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
11
17.06.2019 01:17
Lidia Glavina, bivša predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je z nadzorniki dosegla sporazum o odpravnini v ... Več.
Piše: Uredništvo
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
0
16.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo sedmi, zadnji odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za ... Več.
Piše: Uredništvo
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
9
14.06.2019 22:00
Nadaljujemo z razkrivanjem ozadja afere, ki je izbruhnila po zavrnitvi Marka Pavlihe, slovenskega kandidata za sodnika na ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
Edvard Kadič
Ogledov: 2,704
02/
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
Alen Ščurić
Ogledov: 2,030
03/
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
Vera Lengsfeld
Ogledov: 2,044
04/
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,886
05/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,112
06/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,097
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 999
08/
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 981
09/
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
Uredništvo
Ogledov: 865
10/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 842