Razkrivamo

Zahrbtno: Sazas v škodo avtorjev najprej ne dovoli Matjažu Jelenu, da bi poplačal svoj dolg, nato pa ga označuje za dolžnika.

Vodstvu združenja Sazas je popolnoma vseeno za denar avtorjev. Tudi če nekdo hoče plačati, mu tega ne dovolijo. Kot da bi bilo najpomembnejše to, da tisti, ki preveč sprašuje, še naprej ostane dolžnik, saj ga potem lahko diskreditirajo. Za povrh vsega pa Sazas avtorjem še lažno prikazuje svoje uspešno poslovanje.

14.07.2016 21:38
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Sazas   Matjaž Jelen   Šank Rock   Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic

Foto: Mediaspeed

Napetost pred odločanjem o Zakonu o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic se stopnjuje in vodstvo Sazas naj bi bilo odločeno uporabiti vsa sredstva, da prepreči sprejem tega zakona, ki bi vpeljal več transparentnosti in nadzora v to "ugrabljeno" organizacijo.

Združenje Sazas še naprej ne izbira sredstev za diskreditacijo vsakogar, ki želi preveč vedeti o njegovih tajnih transakcijah. To je doletelo tudi uspešnega glasbenika Matjaža Jelena, ki je želel samo to, kar mu sicer pripada po zakonu: informacije o poslovanju društva, katerega član je. O tem smo na Portalu PLUS že poročali (vir). Ker pevca skupine Šank Rock zdaj podpira vedno več glasbenikov, ki so spoznali, da je v poslovnih mahinacijah Sazasa poniknilo več milijonov evrov denarja slovenskih avtorjev, je prišlo do zanimive situacije. Vodstvo Sazasa se je po trditvah naših virov odločilo, da bo uporabilo vsa sredstva za zaščito svojih "interesov". Do zadnjega napada na Matjaža Jelena je prišlo včeraj, Sazas pa je kot sredstvo za obračunavanje s tem glasbenikom uporabil kar elektronsko pošto vseh slovenskih avtorjev, v kateri se sicer avtorjem (primarno) hvali z "uspešnim" poslovanjem. V sporočilu svojemu članstvu, ki ga je podpisal (nezaposleni) direktor Sazasa Blaž Rabt, so zapisali: "Tudi Matjaž Jelen, ki se skuša predstavljati kot zagovornik avtorjev, je s svojimi gostinskimi dejavnostmi ostal avtorjem dolžan več tisoč evrov. Dolgov nikoli ni poravnal, saj je izvedel osebni stečaj. Prišli smo v absurdno situacijo, da tisti, ki avtorjem največ dolgujejo, poskušajo Združenju Sazas očitati, da avtorjem ne razdeljuje denarja."

 

 

A kot nam je sporočil Matjaž Jelen, gre za novo laž vodstva Sazasa, saj mu združenje enostavno ne omogoči poplačila dolga, o čemer je že leta 2014 obvestil Urad za intelektualno lastnino. Prav tako ne drži, kar navaja Rant, da bi Jelen dolgoval "več tisoč evrov". Ker so te trditve v popolnem nasprotju s pismom Sazasa, smo Jelena seveda zaprosili za kak dokaz. Posredoval nam je kopijo dopisa Uradu za intelektualno lastnino, v katerem je slednjega že leta 2014 obvestil, da mu Sazas onemogoča plačilo:

 

 

 

Sazas poskuša Jelena diskreditirati za vsako ceno

 

Na prvi pogled nelogična poteza - upnik zavrača dolžnikovo poplačilo dolga - ima lahko takšno ali drugačno ozadje, toda ekonomska logika je jasna: takšno obnašanje ni v duhu dobrega gospodarja, saj je škodljivo in društvu povzroča gospodarsko škodo. Prav tako ne preseneča, da se je Sazas spet spravil na Jelena, saj se je velenjski rocker v zadnjem obdobju večkrat izpostavil med obravnavo Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Najverjetneje prav v tem grmu tiči Sazasov zajec: Matjaž Jelen je javno povedal, da je sprejetje tega zakona pač nujno, če želimo, da bodo avtorji lahko sploh vedeli, kaj se dogaja z njihovim denarjem.

 

Drugi glasbenikov "greh" pa je bržkone ta, da je pred kratkim začel zbirati podpise slovenskih avtorjev na spletni strani www.avtorji.net . Če bo omenjeni zakon (ZKUASP) sprejet, bodo imeli slovenski avtorji večji pregled nad poslovanjem Sazasa in dobili bodo tudi več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Po novem bi avtorji imeli vsaj en glas, kar je nekaj čisto drugega od aktualne situacije, ko naj bi imelo od 6.000 slovenskih avtorjev glasovalno pravico zgolj 150 izbrancev. Prav tega se vodilni na Sazasu očitno najbolj bojijo, zato resnično ne izbirajo sredstev za obračunavanje s kritičnimi avtorji oziroma tistimi, ki bi radi izvedeli, koliko skupnega denarja so si v preteklih letih pod postavko materialnih in drugih stroškov netransparentno razdelili vodilni na Sazasu in z njimi povezane osebe.

 

 

Sazas namerno in v lastno škodo ignorira Jelenov predlog

 

Ker je v osebnem stečaju, je pevec skupine Šank Rock pred leti zaprosil poslovnega partnerja, naj poplača njegov dolg do Sazasa, ki je skupaj z obrestmi tedaj znašal nekaj več kot 2000 evrov. Jelen je namreč kot gostinec, ki uporablja glasbena dela, zašel v poslovne težave in ni bil zmožen poplačati navedenega zneska. "Po dogovoru s partnerjem sva pripravila predlog in pogodbo o odkupu terjatve ter o tem obvestila Sazas. Predlog sem Sazasu poslal 3. marca 2014, pogodbo pa 3. junija 2014, vendar po treh mesecih oziroma še do današnjega dne nisem prejel odgovora," je v dopisu, ki ga je posredoval Uradu za intelektualno lastnino, zapisal Jelen.

 

Z drugimi besedami: Sazas avtorja in svojega člana raje očrni, kot da bi mu dovolil, da poravnava svoj dolg.  Absurdno je, da Sazas z denarjem avtorjev vlaga tožbe zoper uporabnike za nekaj sto evrov (o čemer smo že poročali, vir), ne sprejme pa poplačila dolga v višini dobrih dveh tisočakov evrov. Kot da bi bilo vodilnim na Sazasu vseeno za denar, ki sicer pripada avtorjem. Pravniki oziroma odvetniki, s katerimi smo se pogovarjali in smo jim tudi predstavili primer, gredo še dlje. Poudarjajo namreč, da Sazas ni sledil skrbnosti poslovanja, saj bi lahko poskrbel za prevzem terjatve od novega obveznika. Vendar Sazas očitno namerno in v škodo združenja že več let (!) ignorira Jelenov predlog oziroma ga zavrača.

 

 

Milijonsko povečanje stroškov, zavajanje avtorjev in uspešno poslovanje

 

Potrebno je opozoriti še na eno neresnico, ki jo v svojem dopisu avtorjem navaja Sazas, saj se njegov direktor Rant v njem hvali, da je "delilna masa malih pravic za leto 2015 po odbitju stroškov za 95,97 % višja kot preteklo leto in znaša 10.349.597,97 evrov".

 

Dejstvo je namreč, da se je delilna masa povečala zgolj zaradi lanskoletne odmevne Sazasove sodne poravnave z Radiotelevizijo Slovenija (vir) in dodatnega nakazila RTV v višini 5,7 milijona evrov. In ker se je poravnava nanašala na obdobje 2005 - 2014, je Sazasova primerjava delilne mase z lanskoletno povsem brezpredmetna in torej služi zgolj za manipulacijo, ki si jo vodilni možje na Sazasu brez sramu privoščijo na račun avtorjev. Če namreč iz poročila o zbranih nadomestilih odštejemo "povišan prispevek" Radiotelevizije Slovenija, dobimo podatek, da je delilna masa leta 2015 manjša.

 

Izračun:

Delilna masa 2015: 10,3 mio evrov

Doplačilo RTV: 5,7 mio

Delilna masa brez doplačila RTV: 4,6 mio

Delilna masa 2014: 5,2 mio

Padec delilne mase 2015 v primerjavi z 2014: 600.000 evrov ali cca. 10%

 

 

Letno poročilo 2015 iz katerega je razvidno, da je RTV plačal 5,7 MIO EUR več:

 

 

 

Sazasov denar, sveta vladar?

 

Članek, ki ga berete, ponovno dokazuje, kako se vodilni v tem razvpitem in vedno bolj agresivnem združenju obnašajo, kot da pravna država zanje ne obstaja. Po vseh več kot očitnih kršitvah in nemoči avtorjev proti tistim, ki so "ugrabili" Sazas, je zanimiva tudi pasivnost Urada za varstvo konkurence, ki je po zakonu dolžan skrbeti za nadzor nad zakonitostjo poslovanja Sazasa. Še bolj zanimivo pa je, da je do ravnanja Sazasa pasivna tudi vladna stranka SD. Medtem ko se je poslanka Anita Koleša iz SMC jasno postavila na stališče, da je treba nekaj ukreniti, v koalicijski SD tega očitno niso sposobni. Več nepreverjenih govoric namreč namiguje, naj bi imel Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, poseben dogovor z vodilnimi Sazasa, da jim pomaga rušiti Zakon o kolektivnem uveljavljanju avtorske in sorodnih pravic. Poznavalci ozadja pravijo, da če ZKUASP ne bos sprejet, potem bo imel Sazas le še večjo moč in ga ne bo mogoče več ustaviti. Zaradi tega se retorično sprašujemo: je Sazasov denar res sveta vladar?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Volitve v Ameriki: "Demokratski socialist" Bernie Sanders zanesljivo do nominacije
5
27.02.2020 22:15
Predvolilna tekma pri demokratih bo v soboto s konvencijo v Južni Karolini dosegla pomembno točko. Ne samo zato, ker je doslej ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
10
26.02.2020 20:51
V preteklosti je vlada s projekti mednarodnega razvojnega sodelovanja z milijoni evrov bolj ali manj prikrito dajala državno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
28
23.02.2020 23:38
Epidemija koronavirusa je dobesedno pred našimi vrati, v sosednji Italiji. Uradno. Neuradno pa je virus po mojem prepričanju že ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
2
20.02.2020 21:55
V dneh, ko je javna in medijska pozornost usmerjena v politiko, se v gospodarsko-finančnem zakulisju odvija majhna, vendar ... Več.
Piše: Uredništvo
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
17
19.02.2020 23:59
Kaj se zgodi, če si v ožjem sorodu z ministrico Alenko in te takorekoč na domačem dvorišču sredi noči ustavi policija? Če je ... Več.
Piše: Uredništvo
Nižji proračunski presežek v 2019: Manj dividend državnih bank, slabše črpanje denarja iz kohezijskih in strukturnih skladov
4
13.02.2020 23:00
V letu 2018 je bil proračunski presežek skoraj 540 milijonov evrov, medtem ko je bil lani 225 milijonov. Zakaj takšen padec? ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
14
12.02.2020 23:15
Po Iowi je Bernie Sanders zdaj slavil še v New Hampshiru, za petami mu je še vedno Pete Buttigieg, tretja je bila presenetljivo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
33
10.02.2020 23:59
Medijske aktivnosti in izjave vrhunskih političnih luzerjev potrjujejo: tehtnica se je zdaj vseeno nagnila na stran predčasnih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
17
09.02.2020 23:59
Kaj me v primeru najnovejšega koronavirusa 2019-nCoV najbolj skrbi? Skrbi me že to, kar vemo. Toda obenem se bojim, da - glede ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Pred 75. leti: Hitlerjevi načrti za operacijo Pomladno prebujenje in osvoboditev Auschwitza
6
05.02.2020 02:15
Pogosto se (zmotno) misli, da je bila zadnja velika bitka druge svetovne vojne nemška ofenziva proti zahodnim zaveznikom, ki je ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vse, kar ste hoteli vedeti o arbitraži in porazu na Sodišču EU, pa vam mediji tega niso hoteli ali smeli povedali
10
04.02.2020 01:45
Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Miro Cerar v odstopu, si je po pričakovani odločitvi Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, ki se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Perfidni intervju: Ali se je Milan Kučan odrekel arbitraži in zdaj odpira vrata bilateralnim pogajanjem o meji med Slovenijo in Hrvaško?
29
03.02.2020 00:59
Bivši predsednik je v intervjuju za zagrebški Večernji list ponovno dokazal, da mu v politični kombinatoriki doma in na Balkanu ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kitajski sindrom" se tokrat imenuje koronavirus: Ubije vsakega štiridesetega okuženega
16
29.01.2020 23:32
Kako resen in nevaren je dejansko koronavirus, ki se je zadnji dan lanskega leta pojavil v kitajskem mestu Vuhan in se v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zdravko Počivalšek je tisti politik, od katerega je odvisno, ali bomo dobili novo koalicijo, ali pa gremo na predčasne volitve
22
28.01.2020 23:30
Kdo bo odločal o tem, ali bodo predčasne volitve ali nova koalicija? Janez Janša? Ne. Matej Tonin? Niti ne. Še manj predsednici ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
24
22.01.2020 23:49
Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija. Tako je 29. junija 1944 na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 8,029
02/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,583
03/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,788
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,735
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,188
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,237
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,812
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,823
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,489
10/
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
Simona Rebolj
Ogledov: 1,415