Intervju

Po neuspelem puču v Turčiji: vojaški udar se ne zgodi brez zunanje podpore

Z našim komentatorjem Zijadom Bećirovićem, ki je tudi direktor ljubljanskega Inštituta za balkanske in bližnjevzhodne študije (IFIMES), smo govorili o dogajanju v Turčiji, kjer po neuspelem vojaškem udaru Erdoganov režim neizprosno obračunava z vsemi svojimi dejanskimi in predvsem namišljenimi sovražniki.

18.07.2016 22:59
Piše: Zijad Bećirović
Ključne besede:   Turčija   Erdogan   Gülen   vojaški udar

Erdogan verjetno ne bo popuščal pritiskom Evropske unije, ker čuti, da dejansko EU bolj potrebuje njega, kot pa on Unijo.

Kaj naj si mislimo o poskusu državnega udara v Turčiji, ki naj bi ga poskušal izvesti del vojske in z njim spodnesti kontroverznega, avtokratskega in samosvojega predsednika Erdogana; ali imajo prste zraven tuji faktorji, kakšna je vloga pisatelja Muhameda Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ameriški zvezni državi Pensilvanija, zdaj pa ga turške oblasti obtožujejo, da je sodeloval pri državnem udaru in zahtevajo njegovo izročitev; kako bodo čistke v turški vojski, sodstvu in drugih sistemih, za katere se zdi, da so posledica Erdoganovega maščevalnega besa, vplivale na prihodnje odnose med Evropski unijo in Turčijo - o vsem tem smo našega sodelavca zaprosili za nekaj pojasnil.

 

Vojaški udar se ne zgodi brez zunanje podpore, pravi dr. Zijad Bećirović V turškem primeru je moč opaziti zelo mlačen odziv Združenih držav na poskus državnega udara, kar ustvarja utemeljen sum o ameriški vpletnosti in celo podpori vojaškemu udaru. Ne pozabimo, da je Turčija članica zveze NATO in po številu vojakov druga v zavezništvu. Jasno je tudi to, da je Gülen kot intelektualec nasprotnik Erdogana, vendar gre v primeru vojaškega udara za vpletenost drugih držav. Reakcije Zahoda so bile zapoznele. ZDA so reagirale šele po eni uri ponoči. Zahodne države bi morale iz načelnih razlogov takoj obsoditi poskus vojaškega udara v Turčiji, saj je ta v popolnem nasprotju s sleherno obliko razumevanja in sprejemanja demokracije. Na žalost izjavam zahodnih držav, da spremljajo dogajanje v Turčiji, ni sledila ostra obsodba - kar odpira dodatni sum na podpori vojaškemu udaru s strani posameznih držav.

 

 

Podporo Erdoganu oziroma aktualni turški oblasti je izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, a naknadno in šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je že postalo jasno, da bo udar propadel. Kar je nesprejemljivo s strani zahodnih demokracij, obenem pa tudi zaradi odnosa zaveznikov do Turčije kot zaveznice v zvezi NATO. To odpira dodatne sume, da so nekatere države vsaj molče podpirale vojaški udar in ustvarja dodatni sum in nezaupanje v že nezaupljive odnose med EU in Erdoganom.

 

Vse skupaj je bil velik test za zahodne demokracije, kot tudi za članice EU in zveze NATO, ki v turškem primeru niso bili na strani tistih vrednot, ki jih javno reklamirajo. To je je še en poraz Unije, četudi simboličen. In naposled, zvečer se je takoj vedelo, da puč nima izgledov. Vojaški udar se sicer pričnejo ob isti uri na vseh pomembnih lokacijah v državi. Del turške vojske pa je v petek odšel na ulice le v Ankari in na nekaj mostov drugod. Je torej šlo v Turčiji dejansko poskus vojaškega puča, ali je šlo zgolj za neke vrste "preverjanje terena"? Odgovor je takšen, da predpostavlja klasični vojaški udar. V Turčiji smo videli šolski primer vojaškega udara; jasno, danes je takšen puč težko izvesti na klasičen način. A v dobi globalizacije in komunikacijske superiornosti ni lahko prikriti dejstva in resnice. Zanimivo je, da su prav komunikacijske platforme, kakršne so skype, twitter, facebook, tokrat šle na roko samemu Erdoganu, ki je bil v preteklosti pogosto sovražno nastrojen do socialnih omrežij.

 

 

Kakšne pa bodo posledice udara v Turčiji, kako bo to vplivalo na odnose med Turčijo in EU, je moč napovedati - neuspeli puč bo seveda prvenstveno imel posledice znotraj same Turčije. Glede odnosov med z EU smo priča dokaj neiskrenim odnosom obeh strani. T.i. begunski sporazum je interesni dogovor, Erdogan se ima za zgodovinskega voditelja in si želi svojim državljanom zagotoviti brezvizumski režim z državami članicami EU. Hkrati pa turški predsednik pridružitveni proces potrebuje zato, da bi se na eleganten način znebil močnega vpliva vojske, ki je a še vedno v določenih segmentih izven civilnega nadzora. Vojaški udar je to tudi pokazal.

 

Pridružitveni proces z EU bo spravil vojsko pod civilni nadzor. Intenca Erdogana je umestiti se v Evroazijsko unijo, ker dejansko Azija kot celina predstavlja prihodnost v primerjavi z EU, ki je najverjetneje opravila svoje zgodovinsko poslanstvo. V sedanji konstelaciji odnosov Erdogan verjetno ne bo popuščal pritiskom EU, ker čuti, da dejansko EU bolj potrebuje njega, kot pa on Unijo. Evropa ima sicer že dovolj svojih težav, tako da se ne bo preveč ukvarjala z Erdoganom. Dobra paralela je beloruski samodržec Lukašenko, s katerim si EU ne beli več glave.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
28
25.09.2022 18:00
Z Natašo Pirc Musar smo se pogovarjali v tednu, ko je v predsedniško tekmo vstopil Milan Brglez in se je končalo obdobje ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
16
06.05.2022 05:32
Šef ruske diplomacije Sergej Viktorovič Lavrov je eden najvidnejših predstavnikov kremeljskega režima. Že osemnajst let zvesto ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdor je preživel nekaj časa blizu puščave, ve, da so naši zeleni hribi veliko boljši kraj za bivanje
9
07.03.2022 22:51
Ideja predstavlja zgolj odstotek uspeha, funkcionalen prototip deset, končni izdelek za trg 50 odstotkov. Ostalo pa sta prodaja ... Več.
Piše: Ana Jud
"Sodelovati želimo z Golobom, Janšo in novo zeleno stranko Vesna"
17
15.02.2022 21:30
Njen pokojni mož Franci Pavšer je legenda slovenskega športnega novinarstva. Še sedaj slišim njegov glas in si predstavljam ... Več.
Piše: Uredništvo
Zanima me razvoj digitalnih tehnologij s strani civilne javnosti in posameznikov, zanimajo me umetniki, ki tehnologije razvijajo in ne zgolj uporabljajo
8
29.01.2022 22:59
18. decembra 2021 sem se sredi komentarja o razstavi BioMedien v Centru za umetnost in medije (ZKM), Karlsruhe, zavezal, da bom ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Lahko živiš v najlepšem mestu na svetu, lahko pa imaš tudi najlepše življenje v tem mestu."
4
28.01.2022 23:10
Boštjan Furlan je na političnem prizorišču slovenske prestolnice mlad, čeprav ne neznan obraz. Pred leti je bil eden od trojice, ... Več.
Piše: Uredništvo
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
10
22.11.2021 20:00
Slovenski nepremičninski trg beleži primanjkljaj novozgrajenih enot, povpraševanje presega ponudbo, to pa je ob nizkih obrestnih ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
10
18.11.2021 20:00
Z dolgoletnim sopotnikom slovenske politike smo se pogovarjali o ekologiji, podnebnih spremembah, aktivnem državljanstvu kot ... Več.
Piše: Lucija Mulej
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
8
15.11.2021 20:00
Doktor biotehnologije Aleš Štrancar je izjemen slovenski znanstvenik, inovator in podjetnik, ki bi v času krize, ki jo povzroča ... Več.
Piše: Ana Jud
Robert Golob (GEN-I) in Iztok Seljak (Hidria): Čas, v katerem se nahajamo, je brez dvoma edinstven in brez primere
7
02.11.2021 22:00
Prihodnosti še ni, še ni napisana. Planeta in s tem samega sebe še nismo uničili. Zato imamo še vedno priložnost in možnost, da ... Več.
Piše: Lucija Mulej
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
6
14.07.2021 21:30
Covid-19 nam je vsem dal priliko, da razmislimo o konkretnem, posamičnem, o sebi in vseh, ki sestavljajo naše minute in dneve. ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Kristijan Musek Lešnik, psiholog: "Nepopravljiv optimist sem. Verjamem, da bo iz krize narcisističnega individualizma zrasla nove želja po povezovanju in empatičnem sobivanju."
9
22.06.2021 22:55
Epidemija covid-19 je najbolj prizadela tiste in tam, kjer smo v Sloveniji že vrsto let pred tem imeli resne težave: na področju ... Več.
Piše: Uredništvo
Sistem razdeljevanja sredstev FIHO, ki temelji na računalniškem programu, je izredno kompleksen, netransparenten in ustvarja tveganja za korupcijo
6
21.03.2021 23:59
S namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Urošem Novakom smo se pogovarjali o ozadjih nedavnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Nevarno je, če zasebne družbe samovoljno omejujejo politični govor kogarkoli mimo zakonov, še posebej izvoljenim politikom"
18
01.02.2021 07:00
Dejan Verčič je profesor na FDV, partner v družbi Herman in partnerji in raziskovalec odnosov z javnostmi, natančneje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Pri davčnih zavezancih je treba razvijati zavest, da je plačevanja davkov potrebno zaradi potreb države in državljanov."
12
29.09.2020 20:00
Nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, predsednik Nogometne zveze Slovenije in predvsem davčni strokovnjak Ivan ... Več.
Piše: Uredništvo
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
10
25.07.2020 00:30
Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kristjan Verbič o Dosjeju Livar: Brutalni finančni inženiring bivšega finančnega ministra Uroša Čuferja
4
10.06.2020 22:45
Dosje Livar, razkritje metod, s katerimi so skoraj na kant spravili eno naših največjih livarn, je sprožil nepričakovano veliko ... Več.
Piše: Uredništvo
"V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči."
25
17.05.2020 23:30
Najbolj preganjani novinar v Evropski uniji, ki mu je Deutsche Welle (DW) v začetku meseca podelil nagradoFreedom of Speech ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.161
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.200
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964