Intervju

Po neuspelem puču v Turčiji: vojaški udar se ne zgodi brez zunanje podpore

Z našim komentatorjem Zijadom Bećirovićem, ki je tudi direktor ljubljanskega Inštituta za balkanske in bližnjevzhodne študije (IFIMES), smo govorili o dogajanju v Turčiji, kjer po neuspelem vojaškem udaru Erdoganov režim neizprosno obračunava z vsemi svojimi dejanskimi in predvsem namišljenimi sovražniki.

18.07.2016 22:59
Piše: Zijad Bećirović
Ključne besede:   Turčija   Erdogan   Gülen   vojaški udar

Erdogan verjetno ne bo popuščal pritiskom Evropske unije, ker čuti, da dejansko EU bolj potrebuje njega, kot pa on Unijo.

Kaj naj si mislimo o poskusu državnega udara v Turčiji, ki naj bi ga poskušal izvesti del vojske in z njim spodnesti kontroverznega, avtokratskega in samosvojega predsednika Erdogana; ali imajo prste zraven tuji faktorji, kakšna je vloga pisatelja Muhameda Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ameriški zvezni državi Pensilvanija, zdaj pa ga turške oblasti obtožujejo, da je sodeloval pri državnem udaru in zahtevajo njegovo izročitev; kako bodo čistke v turški vojski, sodstvu in drugih sistemih, za katere se zdi, da so posledica Erdoganovega maščevalnega besa, vplivale na prihodnje odnose med Evropski unijo in Turčijo - o vsem tem smo našega sodelavca zaprosili za nekaj pojasnil.

 

Vojaški udar se ne zgodi brez zunanje podpore, pravi dr. Zijad Bećirović V turškem primeru je moč opaziti zelo mlačen odziv Združenih držav na poskus državnega udara, kar ustvarja utemeljen sum o ameriški vpletnosti in celo podpori vojaškemu udaru. Ne pozabimo, da je Turčija članica zveze NATO in po številu vojakov druga v zavezništvu. Jasno je tudi to, da je Gülen kot intelektualec nasprotnik Erdogana, vendar gre v primeru vojaškega udara za vpletenost drugih držav. Reakcije Zahoda so bile zapoznele. ZDA so reagirale šele po eni uri ponoči. Zahodne države bi morale iz načelnih razlogov takoj obsoditi poskus vojaškega udara v Turčiji, saj je ta v popolnem nasprotju s sleherno obliko razumevanja in sprejemanja demokracije. Na žalost izjavam zahodnih držav, da spremljajo dogajanje v Turčiji, ni sledila ostra obsodba - kar odpira dodatni sum na podpori vojaškemu udaru s strani posameznih držav.

 

 

Podporo Erdoganu oziroma aktualni turški oblasti je izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, a naknadno in šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je že postalo jasno, da bo udar propadel. Kar je nesprejemljivo s strani zahodnih demokracij, obenem pa tudi zaradi odnosa zaveznikov do Turčije kot zaveznice v zvezi NATO. To odpira dodatne sume, da so nekatere države vsaj molče podpirale vojaški udar in ustvarja dodatni sum in nezaupanje v že nezaupljive odnose med EU in Erdoganom.

 

Vse skupaj je bil velik test za zahodne demokracije, kot tudi za članice EU in zveze NATO, ki v turškem primeru niso bili na strani tistih vrednot, ki jih javno reklamirajo. To je je še en poraz Unije, četudi simboličen. In naposled, zvečer se je takoj vedelo, da puč nima izgledov. Vojaški udar se sicer pričnejo ob isti uri na vseh pomembnih lokacijah v državi. Del turške vojske pa je v petek odšel na ulice le v Ankari in na nekaj mostov drugod. Je torej šlo v Turčiji dejansko poskus vojaškega puča, ali je šlo zgolj za neke vrste "preverjanje terena"? Odgovor je takšen, da predpostavlja klasični vojaški udar. V Turčiji smo videli šolski primer vojaškega udara; jasno, danes je takšen puč težko izvesti na klasičen način. A v dobi globalizacije in komunikacijske superiornosti ni lahko prikriti dejstva in resnice. Zanimivo je, da su prav komunikacijske platforme, kakršne so skype, twitter, facebook, tokrat šle na roko samemu Erdoganu, ki je bil v preteklosti pogosto sovražno nastrojen do socialnih omrežij.

 

 

Kakšne pa bodo posledice udara v Turčiji, kako bo to vplivalo na odnose med Turčijo in EU, je moč napovedati - neuspeli puč bo seveda prvenstveno imel posledice znotraj same Turčije. Glede odnosov med z EU smo priča dokaj neiskrenim odnosom obeh strani. T.i. begunski sporazum je interesni dogovor, Erdogan se ima za zgodovinskega voditelja in si želi svojim državljanom zagotoviti brezvizumski režim z državami članicami EU. Hkrati pa turški predsednik pridružitveni proces potrebuje zato, da bi se na eleganten način znebil močnega vpliva vojske, ki je a še vedno v določenih segmentih izven civilnega nadzora. Vojaški udar je to tudi pokazal.

 

Pridružitveni proces z EU bo spravil vojsko pod civilni nadzor. Intenca Erdogana je umestiti se v Evroazijsko unijo, ker dejansko Azija kot celina predstavlja prihodnost v primerjavi z EU, ki je najverjetneje opravila svoje zgodovinsko poslanstvo. V sedanji konstelaciji odnosov Erdogan verjetno ne bo popuščal pritiskom EU, ker čuti, da dejansko EU bolj potrebuje njega, kot pa on Unijo. Evropa ima sicer že dovolj svojih težav, tako da se ne bo preveč ukvarjala z Erdoganom. Dobra paralela je beloruski samodržec Lukašenko, s katerim si EU ne beli več glave.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
18
11.08.2019 20:00
Marjan Podobnik je poseben lik v slovenski politiki, izjema od pravila, da ponovno politično vstajenje ni mogoče. Sredi ... Več.
Piše: Uredništvo
"Ko Helmut Kohl pravi, da želi politično zvezo in reče, da Nemčija ne bo plačevala računov drugih držav, je to oksimoron."
5
26.02.2019 20:08
Na začetku meseca je francoski portal Atlantico objavil ekskluzivni pogovor z indijskim ekonomistom, ki je lani zaslovel s ... Več.
Piše: Uredništvo
"Slovenska politika je v bistvu nasilna, ne ozira se na protiargumente, le poniglavo s silo preglasovanja doseže svoje."
9
31.01.2019 20:59
Za intervju s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco smo se odločili, ker nas je v zadnjih mesecih pozitivno presenetilo ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Smo družba kroničnega nemišljenja, šibkega znanja in negativnih čustev"
12
21.11.2018 20:31
Za ene je kontroverzen, za druge ekscentričen, za tretje samosvoj. Eni ga obožujejo, drugi bi ga utopili v kozarcu vode. Zavrača ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Idealni model proletarca v postmoderni interpretaciji je črna, enonoga muslimanska lezbijka, ki govori špansko"
8
28.09.2018 00:30
Srđa Trifković naj bi bil eden od najeminentnejših sodobnih srbskih političnih mislecev in komentatorjev. Pogojnik smo ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropa se boji islamizma, pripravljena mu je predati vse in se zadušiti
12
16.09.2018 18:00
Zgodovina se ponavlja, je prepričan alžirski pisatelj in intelektualec Boualem Sensal. Le da migracije tokrat ne potekajo iz ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z največjem presenečenjem v slovenski politiki v letu 2017
22
03.01.2018 19:16
Nisem odrešenik in superman in se kot takega tudi ne jemljem , pravi Marjan Šarec, letnik 1977, ki je za marsikoga politični ... Več.
Piše: Uredništvo
"Tako kot v športu smo lahko Slovenci tudi v vseh gospodarskih panogah najboljši na svetu."
1
16.11.2017 11:44
Včasih so ga zamenjevali s tistim Andrejem Vizjakom, ki je bil v Janševi vladi 2004-2008 minister za gospodarstvo. Takrat je bil ... Več.
Piše: Uredništvo
"Včasih imam občutek, da Slovencem, novodobnim sužnjem, poleg joda v vodo dajejo tudi sedative."
13
25.05.2017 23:15
Z Blažem Mrevljetom, tistim kardiologom, ki je v zadnjih dneh brez dlake na jeziku spregovoril o korupciji v zdravstvu, zlasti v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Postaviti se moramo zase, komunicirati s svetom, stopiti v javni prostor in začeti z dialogom."
1
10.12.2016 00:53
Pogovor z nadvojvodinjo Camillo Habsburško Lotarinško smo sprva želeli objaviti prav na dan predsedniških volitev v Avstriji. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Trije pogledi na Matićev kvotni sistem: "To je le spodbuda manj kakovostni glasbi."
7
26.09.2016 18:47
Uršula Cetinski je generalna direktorica Cankarjevega doma, Damjan Damjanovič opravlja funkcijo direktorja Slovenske ... Več.
Piše: Uredništvo
O lobijih, ki ščitijo Milojko Kolar Celarc in odstavljajo Petra Gašperšiča
3
11.09.2016 18:00
S poslancem Jankom Vebrom smo govorili o obeh interpelacijah, ki v teh dneh dvigujeta največ prahu. Medtem ko je ministrica za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kako Cerarjev medijski zakon z glasbenimi kvotami zvija roke javnemu radiu
4
08.09.2016 08:59
Ministrstvo za kulturo je še kar sveto prepričano, da nov kvotni sistem, ki ga je vladna koalicija na čelu z Draganom Matićem ... Več.
Piše: Uredništvo
Svetovne organizacije in države hočejo nadzor nad našo odgovornostjo in osebno svobodo. Tobak je le začetek.
5
14.08.2016 18:30
Novozelanska poslanka Marama Fox ga je pred tedni v televizijski debati javno označila za prinašalca smrti in ga primerjala celo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Zmago Jelinčič: "Nič nimam proti muslimanom. Financiral sem celo prvi prevod Korana v slovenščino."
14
24.07.2016 19:00
Predsednik nekoliko pozabljene Slovenske nacionalne stranke o nacionalni državi in prihodnosti združene Evrope, migrantih in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Antiintelektualizem ima na Slovenskem dolgoživo tradicijo. Da cenimo svoje intelektualce in umetnike, je mit. "
3
29.06.2016 20:35
Soustanovitelj in urednik nekdanje Študentske založba, ki se je kasneje preoblikovala v Založbo Beletrina, ni le esejist, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Ko sem še delal kot novinar, sem slišal šalo, da je datum edina resnica, ki jo najdeš v časopisih."
15
01.06.2016 20:48
Ker v teh dneh v Slovenijo prihaja prvi mož Opus Dei Javier Echevarria Rodrigues, smo se pogovarjali z regionalnim vikarjem Opus ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Mislim, da nisem "grožnja" za avstrijsko svobodo in demokracijo."
3
20.05.2016 20:00
Ekskluzivno objavljamo pogovor z zmagovalcem prvega kroga avstrijskih predsedniških volitev Norbertom Hoferjem, ki se bo jutri ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 2,757
02/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,599
03/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,009
04/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,600
05/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,268
06/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,796
07/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,369
08/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,782
09/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 988
10/
Pisma iz samoizolacije: Razmišljanja o virusu, komunikacijah in digitalizaciji
Aljoša Pečan
Ogledov: 1,076