Opazili smo

Poročilo o masakru v Bataclanu: obglavljeni, kastrirani in iztaknjenih oči

Poročilo preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine razkriva resnico o novembrskem masakru v pariškem Bataclanu. Podrobnosti o pohabljenih truplih so oblasti doslej prikrivale, bržkone zaradi strahu pred vsesplošnim linčem sumljivih muslimanov.

19.07.2016 21:50
Ključne besede:   Bataclan   terorizem   islamisti   cenzura   pohabljenje

Foto: Das Bild

Islamska država svojim simpatizerjem naroča, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer afganistanskega migranta, ki je na nemškem vlaku s sekiro napadel potnike in pri tem vpil Alah je velik.

13. novembra lani so trije islamski teroristi v gledališču Bataclan sredi Pariza umorili 89 ljudi. Fotografije iz notranjosti stavbe, na katerih je videti trupla in krvave sledove, so objavili le redki mediji (v Sloveniji je bil Portal PLUS verjetno edini, vir). Razlog je tudi to, da so preiskovalci tako "zatesnili" svoje delo, da v javnost ni prišla nobena fotografija ali videoposnetek dogajanja v tem pariškem kulturnem centru, pa čeprav so bile v njem tudi kamere, ki so bile v času terorističnega napada vključene. Napadalci jih niso onesposobili, saj je eno izmed navodil Islamske države svojim napadalcem in simpatizerjem, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer iz Nemčije, kjer je 17-letni afganistanski migrant (nemški mediji so še vedno, kot da bi bili pod nekakšno hipnozo, poročali o beguncu) s sekiro napadel trideset potnikov na vlaku v bavarskem Würzburgu, jih 18 huje ali lažje ranil in pri tem vzklikal Allahu Akhbar. Pred dejanjem pa je objavil video sporočilo, v katerem se razglaša za borca kalifata in Evropi napoveduje vojno in uničenje. Za mladega Afganistanca, ki je v Nemčijo verjetno prišel po balkanski begunski poti, nemške oblasti zdaj pravijo, da se je "sam radikaliziral". Glede na izkušnje s cenzuro in manipulacijami temu lahko verjamemo ali pa tudi ne.

 

 

Francozi razkrivajo detajle

 

Pred nekaj dnevi so mediji - med njimi New York Post (vir) - le objavili nekaj konkretnejših razlag o tej "cenzuri" v primeru pariških terorističnih napadov novembra lani. Konkretneje, glede Bataclana; tako so potrdili govorice, ki so se pojavljale že ves čas: francoske oblasti so dejansko ves čas pred javnostjo prikrivale srhljive detajle o tem, kako so se trije islamisti, ki so morili v Bataclanu, znašali nad žrtvami: zlasti tiste v II. nadstropju so po ugotovitvah preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine (vir) nečloveško pohabili. Rapport, ki je bil dokončan 5. julija letos, ima kar 200 strani, v njem pa parlamentarni preiskovalci povzemajo policijska poročila o tem, da so bila nekatera trupla brez glav, iztaknjenih oči in brez spolovil.

 

 

 

 

 

Že več mesecev so se v javnosti pojavljale govorice, da vlada namenoma prikriva določene podrobnosti, saj naj bi imele lahko preveč nevarne posledice za javno mnenje. Po napadu v Nici, kjer je življenje izgubilo 84 ljudi, atentator je bil prav tako musliman, odgovornost za napad pa je brez oklevanja sprejela Islamska država, se je očitno pritisk na vlado toliko povečal, da se je odločila za postopno zmanjševanje cenzure.

 

Francija je z objavo poročila parlamentarne preiskovalne komsije naredila pomemben korak v smeri medijske svobode, transparentne oblasti in korektnega obveščanja javnosti. O tem, da islamisti v imenu svojega kalifata počnejo grozodejstva, nad katerimi je Evropa šokirana, zdaj ni več nobenega dvoma. Ostaja pa še nekaj skepse glede tega, ali morda tudi v tem poročilu niso izpuščeni najbolj šokantni detajli; konservativni poslanec Georges Fenech - ironija: rojen je v Tuniziji - je namreč dejal, da so nekaj podrobnosti o pokolu v Bataclanu zaradi družin in svojcev žrtev dejansko izpustili.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.465
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 828
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500