Opazili smo

Poročilo o masakru v Bataclanu: obglavljeni, kastrirani in iztaknjenih oči

Poročilo preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine razkriva resnico o novembrskem masakru v pariškem Bataclanu. Podrobnosti o pohabljenih truplih so oblasti doslej prikrivale, bržkone zaradi strahu pred vsesplošnim linčem sumljivih muslimanov.

19.07.2016 21:50
Ključne besede:   Bataclan   terorizem   islamisti   cenzura   pohabljenje

Foto: Das Bild

Islamska država svojim simpatizerjem naroča, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer afganistanskega migranta, ki je na nemškem vlaku s sekiro napadel potnike in pri tem vpil Alah je velik.

13. novembra lani so trije islamski teroristi v gledališču Bataclan sredi Pariza umorili 89 ljudi. Fotografije iz notranjosti stavbe, na katerih je videti trupla in krvave sledove, so objavili le redki mediji (v Sloveniji je bil Portal PLUS verjetno edini, vir). Razlog je tudi to, da so preiskovalci tako "zatesnili" svoje delo, da v javnost ni prišla nobena fotografija ali videoposnetek dogajanja v tem pariškem kulturnem centru, pa čeprav so bile v njem tudi kamere, ki so bile v času terorističnega napada vključene. Napadalci jih niso onesposobili, saj je eno izmed navodil Islamske države svojim napadalcem in simpatizerjem, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer iz Nemčije, kjer je 17-letni afganistanski migrant (nemški mediji so še vedno, kot da bi bili pod nekakšno hipnozo, poročali o beguncu) s sekiro napadel trideset potnikov na vlaku v bavarskem Würzburgu, jih 18 huje ali lažje ranil in pri tem vzklikal Allahu Akhbar. Pred dejanjem pa je objavil video sporočilo, v katerem se razglaša za borca kalifata in Evropi napoveduje vojno in uničenje. Za mladega Afganistanca, ki je v Nemčijo verjetno prišel po balkanski begunski poti, nemške oblasti zdaj pravijo, da se je "sam radikaliziral". Glede na izkušnje s cenzuro in manipulacijami temu lahko verjamemo ali pa tudi ne.

 

 

Francozi razkrivajo detajle

 

Pred nekaj dnevi so mediji - med njimi New York Post (vir) - le objavili nekaj konkretnejših razlag o tej "cenzuri" v primeru pariških terorističnih napadov novembra lani. Konkretneje, glede Bataclana; tako so potrdili govorice, ki so se pojavljale že ves čas: francoske oblasti so dejansko ves čas pred javnostjo prikrivale srhljive detajle o tem, kako so se trije islamisti, ki so morili v Bataclanu, znašali nad žrtvami: zlasti tiste v II. nadstropju so po ugotovitvah preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine (vir) nečloveško pohabili. Rapport, ki je bil dokončan 5. julija letos, ima kar 200 strani, v njem pa parlamentarni preiskovalci povzemajo policijska poročila o tem, da so bila nekatera trupla brez glav, iztaknjenih oči in brez spolovil.

 

 

 

 

 

Že več mesecev so se v javnosti pojavljale govorice, da vlada namenoma prikriva določene podrobnosti, saj naj bi imele lahko preveč nevarne posledice za javno mnenje. Po napadu v Nici, kjer je življenje izgubilo 84 ljudi, atentator je bil prav tako musliman, odgovornost za napad pa je brez oklevanja sprejela Islamska država, se je očitno pritisk na vlado toliko povečal, da se je odločila za postopno zmanjševanje cenzure.

 

Francija je z objavo poročila parlamentarne preiskovalne komsije naredila pomemben korak v smeri medijske svobode, transparentne oblasti in korektnega obveščanja javnosti. O tem, da islamisti v imenu svojega kalifata počnejo grozodejstva, nad katerimi je Evropa šokirana, zdaj ni več nobenega dvoma. Ostaja pa še nekaj skepse glede tega, ali morda tudi v tem poročilu niso izpuščeni najbolj šokantni detajli; konservativni poslanec Georges Fenech - ironija: rojen je v Tuniziji - je namreč dejal, da so nekaj podrobnosti o pokolu v Bataclanu zaradi družin in svojcev žrtev dejansko izpustili.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.753
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.491
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.574
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.532
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.587
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.250
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 975
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.226
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 904
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.029