Opazili smo

Poročilo o masakru v Bataclanu: obglavljeni, kastrirani in iztaknjenih oči

Poročilo preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine razkriva resnico o novembrskem masakru v pariškem Bataclanu. Podrobnosti o pohabljenih truplih so oblasti doslej prikrivale, bržkone zaradi strahu pred vsesplošnim linčem sumljivih muslimanov.

19.07.2016 21:50
Ključne besede:   Bataclan   terorizem   islamisti   cenzura   pohabljenje

Foto: Das Bild

Islamska država svojim simpatizerjem naroča, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer afganistanskega migranta, ki je na nemškem vlaku s sekiro napadel potnike in pri tem vpil Alah je velik.

13. novembra lani so trije islamski teroristi v gledališču Bataclan sredi Pariza umorili 89 ljudi. Fotografije iz notranjosti stavbe, na katerih je videti trupla in krvave sledove, so objavili le redki mediji (v Sloveniji je bil Portal PLUS verjetno edini, vir). Razlog je tudi to, da so preiskovalci tako "zatesnili" svoje delo, da v javnost ni prišla nobena fotografija ali videoposnetek dogajanja v tem pariškem kulturnem centru, pa čeprav so bile v njem tudi kamere, ki so bile v času terorističnega napada vključene. Napadalci jih niso onesposobili, saj je eno izmed navodil Islamske države svojim napadalcem in simpatizerjem, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer iz Nemčije, kjer je 17-letni afganistanski migrant (nemški mediji so še vedno, kot da bi bili pod nekakšno hipnozo, poročali o beguncu) s sekiro napadel trideset potnikov na vlaku v bavarskem Würzburgu, jih 18 huje ali lažje ranil in pri tem vzklikal Allahu Akhbar. Pred dejanjem pa je objavil video sporočilo, v katerem se razglaša za borca kalifata in Evropi napoveduje vojno in uničenje. Za mladega Afganistanca, ki je v Nemčijo verjetno prišel po balkanski begunski poti, nemške oblasti zdaj pravijo, da se je "sam radikaliziral". Glede na izkušnje s cenzuro in manipulacijami temu lahko verjamemo ali pa tudi ne.

 

 

Francozi razkrivajo detajle

 

Pred nekaj dnevi so mediji - med njimi New York Post (vir) - le objavili nekaj konkretnejših razlag o tej "cenzuri" v primeru pariških terorističnih napadov novembra lani. Konkretneje, glede Bataclana; tako so potrdili govorice, ki so se pojavljale že ves čas: francoske oblasti so dejansko ves čas pred javnostjo prikrivale srhljive detajle o tem, kako so se trije islamisti, ki so morili v Bataclanu, znašali nad žrtvami: zlasti tiste v II. nadstropju so po ugotovitvah preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine (vir) nečloveško pohabili. Rapport, ki je bil dokončan 5. julija letos, ima kar 200 strani, v njem pa parlamentarni preiskovalci povzemajo policijska poročila o tem, da so bila nekatera trupla brez glav, iztaknjenih oči in brez spolovil.

 

 

 

 

 

Že več mesecev so se v javnosti pojavljale govorice, da vlada namenoma prikriva določene podrobnosti, saj naj bi imele lahko preveč nevarne posledice za javno mnenje. Po napadu v Nici, kjer je življenje izgubilo 84 ljudi, atentator je bil prav tako musliman, odgovornost za napad pa je brez oklevanja sprejela Islamska država, se je očitno pritisk na vlado toliko povečal, da se je odločila za postopno zmanjševanje cenzure.

 

Francija je z objavo poročila parlamentarne preiskovalne komsije naredila pomemben korak v smeri medijske svobode, transparentne oblasti in korektnega obveščanja javnosti. O tem, da islamisti v imenu svojega kalifata počnejo grozodejstva, nad katerimi je Evropa šokirana, zdaj ni več nobenega dvoma. Ostaja pa še nekaj skepse glede tega, ali morda tudi v tem poročilu niso izpuščeni najbolj šokantni detajli; konservativni poslanec Georges Fenech - ironija: rojen je v Tuniziji - je namreč dejal, da so nekaj podrobnosti o pokolu v Bataclanu zaradi družin in svojcev žrtev dejansko izpustili.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.518
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.372
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.198
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.727
05/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.419
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.552
07/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.834
08/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.418
09/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.318
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 601