Opazili smo

Poročilo o masakru v Bataclanu: obglavljeni, kastrirani in iztaknjenih oči

Poročilo preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine razkriva resnico o novembrskem masakru v pariškem Bataclanu. Podrobnosti o pohabljenih truplih so oblasti doslej prikrivale, bržkone zaradi strahu pred vsesplošnim linčem sumljivih muslimanov.

19.07.2016 21:50
Ključne besede:   Bataclan   terorizem   islamisti   cenzura   pohabljenje

Foto: Das Bild

Islamska država svojim simpatizerjem naroča, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer afganistanskega migranta, ki je na nemškem vlaku s sekiro napadel potnike in pri tem vpil Alah je velik.

13. novembra lani so trije islamski teroristi v gledališču Bataclan sredi Pariza umorili 89 ljudi. Fotografije iz notranjosti stavbe, na katerih je videti trupla in krvave sledove, so objavili le redki mediji (v Sloveniji je bil Portal PLUS verjetno edini, vir). Razlog je tudi to, da so preiskovalci tako "zatesnili" svoje delo, da v javnost ni prišla nobena fotografija ali videoposnetek dogajanja v tem pariškem kulturnem centru, pa čeprav so bile v njem tudi kamere, ki so bile v času terorističnega napada vključene. Napadalci jih niso onesposobili, saj je eno izmed navodil Islamske države svojim napadalcem in simpatizerjem, naj čim bolj javno izvajajo teror nad neverniki, saj bodo tako dosegli večji učinek zastraševanja. O tem priča tudi včerajšnji primer iz Nemčije, kjer je 17-letni afganistanski migrant (nemški mediji so še vedno, kot da bi bili pod nekakšno hipnozo, poročali o beguncu) s sekiro napadel trideset potnikov na vlaku v bavarskem Würzburgu, jih 18 huje ali lažje ranil in pri tem vzklikal Allahu Akhbar. Pred dejanjem pa je objavil video sporočilo, v katerem se razglaša za borca kalifata in Evropi napoveduje vojno in uničenje. Za mladega Afganistanca, ki je v Nemčijo verjetno prišel po balkanski begunski poti, nemške oblasti zdaj pravijo, da se je "sam radikaliziral". Glede na izkušnje s cenzuro in manipulacijami temu lahko verjamemo ali pa tudi ne.

 

 

Francozi razkrivajo detajle

 

Pred nekaj dnevi so mediji - med njimi New York Post (vir) - le objavili nekaj konkretnejših razlag o tej "cenzuri" v primeru pariških terorističnih napadov novembra lani. Konkretneje, glede Bataclana; tako so potrdili govorice, ki so se pojavljale že ves čas: francoske oblasti so dejansko ves čas pred javnostjo prikrivale srhljive detajle o tem, kako so se trije islamisti, ki so morili v Bataclanu, znašali nad žrtvami: zlasti tiste v II. nadstropju so po ugotovitvah preiskovalne komisije francoske nacionalne skupščine (vir) nečloveško pohabili. Rapport, ki je bil dokončan 5. julija letos, ima kar 200 strani, v njem pa parlamentarni preiskovalci povzemajo policijska poročila o tem, da so bila nekatera trupla brez glav, iztaknjenih oči in brez spolovil.

 

 

 

 

 

Že več mesecev so se v javnosti pojavljale govorice, da vlada namenoma prikriva določene podrobnosti, saj naj bi imele lahko preveč nevarne posledice za javno mnenje. Po napadu v Nici, kjer je življenje izgubilo 84 ljudi, atentator je bil prav tako musliman, odgovornost za napad pa je brez oklevanja sprejela Islamska država, se je očitno pritisk na vlado toliko povečal, da se je odločila za postopno zmanjševanje cenzure.

 

Francija je z objavo poročila parlamentarne preiskovalne komsije naredila pomemben korak v smeri medijske svobode, transparentne oblasti in korektnega obveščanja javnosti. O tem, da islamisti v imenu svojega kalifata počnejo grozodejstva, nad katerimi je Evropa šokirana, zdaj ni več nobenega dvoma. Ostaja pa še nekaj skepse glede tega, ali morda tudi v tem poročilu niso izpuščeni najbolj šokantni detajli; konservativni poslanec Georges Fenech - ironija: rojen je v Tuniziji - je namreč dejal, da so nekaj podrobnosti o pokolu v Bataclanu zaradi družin in svojcev žrtev dejansko izpustili.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,458
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,629
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,526
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,884
05/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,789
06/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 1,665
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,665
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,312
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,068
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 920