Razkrivamo

Kulturni Minister Tone Peršak ima tajnega medijskega svetovalca

Ministrstvo za kulturo namreč skriva ime in priimek tajnega medijskega strokovnjaka, ki je napisal Strategijo razvoja medijev. To je tisti nesrečni dokument, za katerega večina strokovne javnosti meni, da je daleč najslabši dokument s področja medijev, ki je kdajkoli nastal v samostojni Sloveniji.

21.07.2016 21:57
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tone Peršak   ministrstvo za kulturo   medijska strategija

Fotomontaža: Portal PLUS

Kakšen je najboljši izraz za institucijo oziroma ministrstvo, ki bi nadgrajevalo strategijo, pri čemer pa se niti en medij in niti en medijski strokovnjak ne strinjata s tem?

Dokument z naslovom Strategija razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024 je po mnenju uredništva Portala PLUS sramota za našo državo. Ker se problemov vedno lotevamo po vsebinski plati, pri tem pa spoštujemo utečene protokole, nas je seveda zanimalo, kateri genij je sprejel odločitev, da se v strategiji zgolj deloma  upoštevajo izhodišča strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije. Prav tako bi radi vedeli, zakaj je nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil taiste komisije povsem izpuščenih, ter zakaj se je v javnosti znašla nelektorirana različica strategije, polna pravopisnih in drugih napak. Menimo, da ministrstvo, katerega poslanstvo je tudi skrb za slovenski jezik, takšnega skrpucala ne bi smelo dati od sebe. In nenazadnje, za nas je bistveno vprašanje, kdo za vraga je tisti uslužbenec Ministrstva za kulturo, ki je sprejel odločitev, kaj bo strategija vsebovala oziroma kaj bo v njej pisalo; je bil to odhajajoči v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Klemen Kraigher Mišič, ki so ga na Delu označili za "ključno osebo" pri pripravi medijske strategije? Kot smo namreč podrobno poročali že v sredo (vir), je strategija polna slovničnih napak, nesmislov, protiustavnih rešitev, norosti in celo teženj po cenzuri, zaradi česar zdaj številne medijske organizacije in posamezniki od ministra za kulturo Toneta Peršaka zahtevajo, naj se strategija napiše na novo.

 

 

Ali je Branko Grims bolj transparenten od Toneta Peršaka?

 

Vprašanja, ki smo jih uvodoma navajali v prejšnjem odstavku, smo seveda naslovili na Službo za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo. Znano je namreč, da se je ideologe medijskih projektov v preteklosti večkrat skrivalo pred javnostjo in da je imelo Ministrstvo za kulturo tudi v tem mandatu različne svetovalce, med drugimi znanega mariborskega lobista, piarovca in pisatelja Božidarja Novaka, ki mu delovanje medijev vsekakor ni tuje. Glede na to, da je premier Miro Cerar pred volitvami obljubljal, da bo njegova vlada delovala transparentno in etično, kar naj bi razočaranim državljanom povrnilo zaupanje v oblastniške strukture, smo pričakovali, da se na Peršakovem ministrstvu ne bodo šli skrivalnic. Ko smo novinarji v času vlade Janeza Janše spraševali o avtorju medijskega zakona (2006), smo šele z velikimi mukami ugotovili, da je glavni avtor takratne medijske zakonodaje Branko Grims, poslanec SDS. Pri ministrstvu, ki mu načeluje pisatelj in razumnik Tone Peršak, pa smo ta trenutek na slabšem: dobili smo odgovore, katerih edina skupna točka je izmikanje (odgovornosti) oziroma sprenevedanje, kar lahko tudi sami preverite v tem faksimilu:

 

 

Vprašanja Portala PLUS in odgovori ministrstva za kulturo...

 

 

Polna usta transparentnosti, zavajajočimi odgovori ter norčevanje iz medijev in javnosti

 

Da na Ministrstvu za kulturo ne odgovarjajo konkretno na novinarska vprašanja, ni samo v nasprotju s Cerarjevimi volilnimi obljubami, temveč je tudi izraz najhujše dvoličnosti oziroma nenačelnosti javnih uslužbencev. "Kulturniki" se namreč v prvi različici "medijske strategije" kar dvanajstkrat (12x) sklicujejo na transparentnost in devetkrat (9x) na verodostojnost, istočasno pa delujejo v popolnem nasprotju s tema dvema načeloma! Kako lahko nekdo v javnem dokumentu sploh piše o "presoji verodostojnosti informacij", "transparentnosti poslovanja", "transparentnem, preglednem in odgovornem lastništvu medijev" ter o "verodostojnosti podanih informacij", če pa ni sposoben odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, ki jih ignorira in se izmika konkretnim odgovorom?! Kajti to ni nič drugega kot oblika prezira do novinarskega dela! Ali ni, povrhu vsega, nenavadno tudi to, da želijo uslužbenci kulturnega ministrstva medije podučevati o verodostojnosti in transparentnosti, sami pa ju niso zmožni zagotoviti?!

 

Da so na ministrstvu pripravili povsem zgrešeno medijsko strategijo do leta 2024, nas ne sme več presenetiti. Kot se je izrazil profesor ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Marko Milosavljevič, "gre za izredno slab in površen dokument, neprimeren za resno obravnavo, in dokument, ki meče slabo luč na celotno ministrstvo ter ministra. Takšen dokument ne bi smel iti v javno razpravo, kaj šele, da bi recimo bil kasneje sprejet ob nekaj površinskih popravkih". In nič drugače ne razmišlja niti Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic, ki je bila celo predsednica strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije.

 

 

Marko Milosavljevič o slabem in površnem dokumentu

 

In ne glede na to, da številni medijski strokovnjaki pozivajo kulturno ministrstvo, naj medijsko strategijo napiše na novo in naj ne obnavlja trenutne različice, so na ministrstvu Toneta Peršaka neomajni. Strategije namreč ne nameravajo pisati na novo, bo pa "bistveno dopolnjena", napovedujejo na ministrstvu, kjer je direktorat za medije praktično brez pravega vodje z znanjem in izkušnjami. Ne strinjajo se niti z očitki Barbare Verdnik, da so izhodišča komisije večkrat napačno razumeli in da so nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil povsem izpustili.

 


Kako je Barbara Verdnik razumela sodelovanje s kulturnim ministrstvom?

 

 

Minister Tone pa trmasto vztraja: "Strategijo bomo dopolnili!"

 

Čeprav so si praktično vsi strokovnjaki enotni, da je strategija samo za v predal ali v smeti, bo gospod minister Peršak očitno vztrajal. Kako bodo na ministrstvu tako pohabljen osnovni dokument "dopolnili s prejetimi predlogi" zainteresirane javnost in kdo je "medijski stric iz ozadja", ki bo odločal o tem, kateri predlogi se upoštevajo in kateri ne, je velika skrivnost. Kdo je ta stric, medijski (pol)bog, saj njegova beseda velja več kot mnenje vseh medijev in medijskih strokovnjakov skupaj? Gre za nekoga iz medijev, ki zakon prilagaja svojim potrebam? V demokratičnih družbah morajo biti imena avtorjev zakonov javna, zato da javnost lahko preveri morebitne konflikte interesov. (Opomba: Kje so tu visoka moralna načela Mira Cerarja?!)

 

Je pa vsaj jasno, koliko nas je davkoplačevalce stala strokovna komisija za pomoč pri pripravi medijske strategije, katere izhodišča skorajda niso bila upoštevana. Člani komisije so za svoje delo prejeli 4500 evrov bruto, predsednica komisije pa 4800 evrov bruto in manjši pavšal za udeležbo na sejah. Komisijo so sicer sestavljali Barbara Verdnik (predsednica), Jure Strojan, Sandra Bašić Hrvatin, Nataša Pirc Musar in Darja Groznik, dejavna pa je bila od lanskega septembra do letošnjega maja.

 

Ni kaj, minister Tone Peršak nadaljuje strategijo predhodnice Julijane Bizjak Mlakar: vztrajati je treba, tudi če je rešitev slaba, in predvsem nikogar poslušati!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
15
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.431
02/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.689
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.338
04/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.263
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.500
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.155
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.776
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 722
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.355