Razkrivamo

Kulturni Minister Tone Peršak ima tajnega medijskega svetovalca

Ministrstvo za kulturo namreč skriva ime in priimek tajnega medijskega strokovnjaka, ki je napisal Strategijo razvoja medijev. To je tisti nesrečni dokument, za katerega večina strokovne javnosti meni, da je daleč najslabši dokument s področja medijev, ki je kdajkoli nastal v samostojni Sloveniji.

21.07.2016 21:57
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tone Peršak   ministrstvo za kulturo   medijska strategija

Fotomontaža: Portal PLUS

Kakšen je najboljši izraz za institucijo oziroma ministrstvo, ki bi nadgrajevalo strategijo, pri čemer pa se niti en medij in niti en medijski strokovnjak ne strinjata s tem?

Dokument z naslovom Strategija razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024 je po mnenju uredništva Portala PLUS sramota za našo državo. Ker se problemov vedno lotevamo po vsebinski plati, pri tem pa spoštujemo utečene protokole, nas je seveda zanimalo, kateri genij je sprejel odločitev, da se v strategiji zgolj deloma  upoštevajo izhodišča strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije. Prav tako bi radi vedeli, zakaj je nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil taiste komisije povsem izpuščenih, ter zakaj se je v javnosti znašla nelektorirana različica strategije, polna pravopisnih in drugih napak. Menimo, da ministrstvo, katerega poslanstvo je tudi skrb za slovenski jezik, takšnega skrpucala ne bi smelo dati od sebe. In nenazadnje, za nas je bistveno vprašanje, kdo za vraga je tisti uslužbenec Ministrstva za kulturo, ki je sprejel odločitev, kaj bo strategija vsebovala oziroma kaj bo v njej pisalo; je bil to odhajajoči v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Klemen Kraigher Mišič, ki so ga na Delu označili za "ključno osebo" pri pripravi medijske strategije? Kot smo namreč podrobno poročali že v sredo (vir), je strategija polna slovničnih napak, nesmislov, protiustavnih rešitev, norosti in celo teženj po cenzuri, zaradi česar zdaj številne medijske organizacije in posamezniki od ministra za kulturo Toneta Peršaka zahtevajo, naj se strategija napiše na novo.

 

 

Ali je Branko Grims bolj transparenten od Toneta Peršaka?

 

Vprašanja, ki smo jih uvodoma navajali v prejšnjem odstavku, smo seveda naslovili na Službo za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo. Znano je namreč, da se je ideologe medijskih projektov v preteklosti večkrat skrivalo pred javnostjo in da je imelo Ministrstvo za kulturo tudi v tem mandatu različne svetovalce, med drugimi znanega mariborskega lobista, piarovca in pisatelja Božidarja Novaka, ki mu delovanje medijev vsekakor ni tuje. Glede na to, da je premier Miro Cerar pred volitvami obljubljal, da bo njegova vlada delovala transparentno in etično, kar naj bi razočaranim državljanom povrnilo zaupanje v oblastniške strukture, smo pričakovali, da se na Peršakovem ministrstvu ne bodo šli skrivalnic. Ko smo novinarji v času vlade Janeza Janše spraševali o avtorju medijskega zakona (2006), smo šele z velikimi mukami ugotovili, da je glavni avtor takratne medijske zakonodaje Branko Grims, poslanec SDS. Pri ministrstvu, ki mu načeluje pisatelj in razumnik Tone Peršak, pa smo ta trenutek na slabšem: dobili smo odgovore, katerih edina skupna točka je izmikanje (odgovornosti) oziroma sprenevedanje, kar lahko tudi sami preverite v tem faksimilu:

 

 

Vprašanja Portala PLUS in odgovori ministrstva za kulturo...

 

 

Polna usta transparentnosti, zavajajočimi odgovori ter norčevanje iz medijev in javnosti

 

Da na Ministrstvu za kulturo ne odgovarjajo konkretno na novinarska vprašanja, ni samo v nasprotju s Cerarjevimi volilnimi obljubami, temveč je tudi izraz najhujše dvoličnosti oziroma nenačelnosti javnih uslužbencev. "Kulturniki" se namreč v prvi različici "medijske strategije" kar dvanajstkrat (12x) sklicujejo na transparentnost in devetkrat (9x) na verodostojnost, istočasno pa delujejo v popolnem nasprotju s tema dvema načeloma! Kako lahko nekdo v javnem dokumentu sploh piše o "presoji verodostojnosti informacij", "transparentnosti poslovanja", "transparentnem, preglednem in odgovornem lastništvu medijev" ter o "verodostojnosti podanih informacij", če pa ni sposoben odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, ki jih ignorira in se izmika konkretnim odgovorom?! Kajti to ni nič drugega kot oblika prezira do novinarskega dela! Ali ni, povrhu vsega, nenavadno tudi to, da želijo uslužbenci kulturnega ministrstva medije podučevati o verodostojnosti in transparentnosti, sami pa ju niso zmožni zagotoviti?!

 

Da so na ministrstvu pripravili povsem zgrešeno medijsko strategijo do leta 2024, nas ne sme več presenetiti. Kot se je izrazil profesor ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Marko Milosavljevič, "gre za izredno slab in površen dokument, neprimeren za resno obravnavo, in dokument, ki meče slabo luč na celotno ministrstvo ter ministra. Takšen dokument ne bi smel iti v javno razpravo, kaj šele, da bi recimo bil kasneje sprejet ob nekaj površinskih popravkih". In nič drugače ne razmišlja niti Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic, ki je bila celo predsednica strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije.

 

 

Marko Milosavljevič o slabem in površnem dokumentu

 

In ne glede na to, da številni medijski strokovnjaki pozivajo kulturno ministrstvo, naj medijsko strategijo napiše na novo in naj ne obnavlja trenutne različice, so na ministrstvu Toneta Peršaka neomajni. Strategije namreč ne nameravajo pisati na novo, bo pa "bistveno dopolnjena", napovedujejo na ministrstvu, kjer je direktorat za medije praktično brez pravega vodje z znanjem in izkušnjami. Ne strinjajo se niti z očitki Barbare Verdnik, da so izhodišča komisije večkrat napačno razumeli in da so nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil povsem izpustili.

 


Kako je Barbara Verdnik razumela sodelovanje s kulturnim ministrstvom?

 

 

Minister Tone pa trmasto vztraja: "Strategijo bomo dopolnili!"

 

Čeprav so si praktično vsi strokovnjaki enotni, da je strategija samo za v predal ali v smeti, bo gospod minister Peršak očitno vztrajal. Kako bodo na ministrstvu tako pohabljen osnovni dokument "dopolnili s prejetimi predlogi" zainteresirane javnost in kdo je "medijski stric iz ozadja", ki bo odločal o tem, kateri predlogi se upoštevajo in kateri ne, je velika skrivnost. Kdo je ta stric, medijski (pol)bog, saj njegova beseda velja več kot mnenje vseh medijev in medijskih strokovnjakov skupaj? Gre za nekoga iz medijev, ki zakon prilagaja svojim potrebam? V demokratičnih družbah morajo biti imena avtorjev zakonov javna, zato da javnost lahko preveri morebitne konflikte interesov. (Opomba: Kje so tu visoka moralna načela Mira Cerarja?!)

 

Je pa vsaj jasno, koliko nas je davkoplačevalce stala strokovna komisija za pomoč pri pripravi medijske strategije, katere izhodišča skorajda niso bila upoštevana. Člani komisije so za svoje delo prejeli 4500 evrov bruto, predsednica komisije pa 4800 evrov bruto in manjši pavšal za udeležbo na sejah. Komisijo so sicer sestavljali Barbara Verdnik (predsednica), Jure Strojan, Sandra Bašić Hrvatin, Nataša Pirc Musar in Darja Groznik, dejavna pa je bila od lanskega septembra do letošnjega maja.

 

Ni kaj, minister Tone Peršak nadaljuje strategijo predhodnice Julijane Bizjak Mlakar: vztrajati je treba, tudi če je rešitev slaba, in predvsem nikogar poslušati!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev
17
27.10.2020 21:00
Kakšna je statistika, ko gre za število uradno potrjenih okužb za novim koronavirusom kot tudi za smrtnost na milijon ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
11
25.10.2020 21:25
Ljubljanski Institut Jožef Stefan (IJS) je pripravil novo projekcijo širjenja okužb s Covid-19 v Sloveniji, ki je po naši oceni ... Več.
Piše: Uredništvo
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
11
16.10.2020 21:09
Britanski novinar in televizijski voditelj Richard Quest, eno izmed najbolj prepoznavnih imen ameriške televizije CNN, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
16
15.10.2020 20:42
Običajno ljudi, ki jih ne poznam, vikam. To žal v tem primeru ne bo mogoče. Celo zapisati ime in priimek te osebe je pretežko. ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
6
11.10.2020 11:00
Na javni RTV opažam, da se bolj kot informiranju in pozivanju k spoštovanju ukrepov ukvarjajo z iskanjem napak pristojnih, ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec
1
05.10.2020 20:43
Tomaž Seljak in Alojz Križman sta že konec minulega meseca poslala odprto pismo ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkan na Kavkazu: Zgodovinski spopad Armenije in Azerbajdžana ali spopad z geostrateškimi razsežnostmi?
6
02.10.2020 23:59
Ljubljanski Mednarodni inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije IFIMES je pripravil podrobno analizo zadnje zaostritve ... Več.
Piše: Uredništvo
Naših 20.000 pravnih predpisov, 2. del: Vlada ima letos zaradi posledic Covid-19 precej več manevrskega prostora pri javnofinančnih izdatkih
4
27.09.2020 12:00
Brez dvoma so predlogi vladnega Strateškega sveta, kako znižati administrativne ovire, debirokratizirati javno upravo in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
3
23.09.2020 23:29
Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot družinsko podjetje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 5.087
02/
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
Uredništvo
Ogledov: 2.371
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.589
04/
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
Božo Cerar
Ogledov: 1.853
05/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.542
06/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 19.972
07/
Se Evropa med drugim valom pandemije še lahko izogne množičnim uličnim neredom?
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.287
08/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.707
09/
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
Žiga Stupica
Ogledov: 1.284
10/
Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev
Bine Kordež
Ogledov: 1.191