Razkrivamo

Kulturni Minister Tone Peršak ima tajnega medijskega svetovalca

Ministrstvo za kulturo namreč skriva ime in priimek tajnega medijskega strokovnjaka, ki je napisal Strategijo razvoja medijev. To je tisti nesrečni dokument, za katerega večina strokovne javnosti meni, da je daleč najslabši dokument s področja medijev, ki je kdajkoli nastal v samostojni Sloveniji.

21.07.2016 21:57
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tone Peršak   ministrstvo za kulturo   medijska strategija

Fotomontaža: Portal PLUS

Kakšen je najboljši izraz za institucijo oziroma ministrstvo, ki bi nadgrajevalo strategijo, pri čemer pa se niti en medij in niti en medijski strokovnjak ne strinjata s tem?

Dokument z naslovom Strategija razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024 je po mnenju uredništva Portala PLUS sramota za našo državo. Ker se problemov vedno lotevamo po vsebinski plati, pri tem pa spoštujemo utečene protokole, nas je seveda zanimalo, kateri genij je sprejel odločitev, da se v strategiji zgolj deloma  upoštevajo izhodišča strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije. Prav tako bi radi vedeli, zakaj je nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil taiste komisije povsem izpuščenih, ter zakaj se je v javnosti znašla nelektorirana različica strategije, polna pravopisnih in drugih napak. Menimo, da ministrstvo, katerega poslanstvo je tudi skrb za slovenski jezik, takšnega skrpucala ne bi smelo dati od sebe. In nenazadnje, za nas je bistveno vprašanje, kdo za vraga je tisti uslužbenec Ministrstva za kulturo, ki je sprejel odločitev, kaj bo strategija vsebovala oziroma kaj bo v njej pisalo; je bil to odhajajoči v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Klemen Kraigher Mišič, ki so ga na Delu označili za "ključno osebo" pri pripravi medijske strategije? Kot smo namreč podrobno poročali že v sredo (vir), je strategija polna slovničnih napak, nesmislov, protiustavnih rešitev, norosti in celo teženj po cenzuri, zaradi česar zdaj številne medijske organizacije in posamezniki od ministra za kulturo Toneta Peršaka zahtevajo, naj se strategija napiše na novo.

 

 

Ali je Branko Grims bolj transparenten od Toneta Peršaka?

 

Vprašanja, ki smo jih uvodoma navajali v prejšnjem odstavku, smo seveda naslovili na Službo za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo. Znano je namreč, da se je ideologe medijskih projektov v preteklosti večkrat skrivalo pred javnostjo in da je imelo Ministrstvo za kulturo tudi v tem mandatu različne svetovalce, med drugimi znanega mariborskega lobista, piarovca in pisatelja Božidarja Novaka, ki mu delovanje medijev vsekakor ni tuje. Glede na to, da je premier Miro Cerar pred volitvami obljubljal, da bo njegova vlada delovala transparentno in etično, kar naj bi razočaranim državljanom povrnilo zaupanje v oblastniške strukture, smo pričakovali, da se na Peršakovem ministrstvu ne bodo šli skrivalnic. Ko smo novinarji v času vlade Janeza Janše spraševali o avtorju medijskega zakona (2006), smo šele z velikimi mukami ugotovili, da je glavni avtor takratne medijske zakonodaje Branko Grims, poslanec SDS. Pri ministrstvu, ki mu načeluje pisatelj in razumnik Tone Peršak, pa smo ta trenutek na slabšem: dobili smo odgovore, katerih edina skupna točka je izmikanje (odgovornosti) oziroma sprenevedanje, kar lahko tudi sami preverite v tem faksimilu:

 

 

Vprašanja Portala PLUS in odgovori ministrstva za kulturo...

 

 

Polna usta transparentnosti, zavajajočimi odgovori ter norčevanje iz medijev in javnosti

 

Da na Ministrstvu za kulturo ne odgovarjajo konkretno na novinarska vprašanja, ni samo v nasprotju s Cerarjevimi volilnimi obljubami, temveč je tudi izraz najhujše dvoličnosti oziroma nenačelnosti javnih uslužbencev. "Kulturniki" se namreč v prvi različici "medijske strategije" kar dvanajstkrat (12x) sklicujejo na transparentnost in devetkrat (9x) na verodostojnost, istočasno pa delujejo v popolnem nasprotju s tema dvema načeloma! Kako lahko nekdo v javnem dokumentu sploh piše o "presoji verodostojnosti informacij", "transparentnosti poslovanja", "transparentnem, preglednem in odgovornem lastništvu medijev" ter o "verodostojnosti podanih informacij", če pa ni sposoben odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, ki jih ignorira in se izmika konkretnim odgovorom?! Kajti to ni nič drugega kot oblika prezira do novinarskega dela! Ali ni, povrhu vsega, nenavadno tudi to, da želijo uslužbenci kulturnega ministrstva medije podučevati o verodostojnosti in transparentnosti, sami pa ju niso zmožni zagotoviti?!

 

Da so na ministrstvu pripravili povsem zgrešeno medijsko strategijo do leta 2024, nas ne sme več presenetiti. Kot se je izrazil profesor ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Marko Milosavljevič, "gre za izredno slab in površen dokument, neprimeren za resno obravnavo, in dokument, ki meče slabo luč na celotno ministrstvo ter ministra. Takšen dokument ne bi smel iti v javno razpravo, kaj šele, da bi recimo bil kasneje sprejet ob nekaj površinskih popravkih". In nič drugače ne razmišlja niti Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic, ki je bila celo predsednica strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije.

 

 

Marko Milosavljevič o slabem in površnem dokumentu

 

In ne glede na to, da številni medijski strokovnjaki pozivajo kulturno ministrstvo, naj medijsko strategijo napiše na novo in naj ne obnavlja trenutne različice, so na ministrstvu Toneta Peršaka neomajni. Strategije namreč ne nameravajo pisati na novo, bo pa "bistveno dopolnjena", napovedujejo na ministrstvu, kjer je direktorat za medije praktično brez pravega vodje z znanjem in izkušnjami. Ne strinjajo se niti z očitki Barbare Verdnik, da so izhodišča komisije večkrat napačno razumeli in da so nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil povsem izpustili.

 


Kako je Barbara Verdnik razumela sodelovanje s kulturnim ministrstvom?

 

 

Minister Tone pa trmasto vztraja: "Strategijo bomo dopolnili!"

 

Čeprav so si praktično vsi strokovnjaki enotni, da je strategija samo za v predal ali v smeti, bo gospod minister Peršak očitno vztrajal. Kako bodo na ministrstvu tako pohabljen osnovni dokument "dopolnili s prejetimi predlogi" zainteresirane javnost in kdo je "medijski stric iz ozadja", ki bo odločal o tem, kateri predlogi se upoštevajo in kateri ne, je velika skrivnost. Kdo je ta stric, medijski (pol)bog, saj njegova beseda velja več kot mnenje vseh medijev in medijskih strokovnjakov skupaj? Gre za nekoga iz medijev, ki zakon prilagaja svojim potrebam? V demokratičnih družbah morajo biti imena avtorjev zakonov javna, zato da javnost lahko preveri morebitne konflikte interesov. (Opomba: Kje so tu visoka moralna načela Mira Cerarja?!)

 

Je pa vsaj jasno, koliko nas je davkoplačevalce stala strokovna komisija za pomoč pri pripravi medijske strategije, katere izhodišča skorajda niso bila upoštevana. Člani komisije so za svoje delo prejeli 4500 evrov bruto, predsednica komisije pa 4800 evrov bruto in manjši pavšal za udeležbo na sejah. Komisijo so sicer sestavljali Barbara Verdnik (predsednica), Jure Strojan, Sandra Bašić Hrvatin, Nataša Pirc Musar in Darja Groznik, dejavna pa je bila od lanskega septembra do letošnjega maja.

 

Ni kaj, minister Tone Peršak nadaljuje strategijo predhodnice Julijane Bizjak Mlakar: vztrajati je treba, tudi če je rešitev slaba, in predvsem nikogar poslušati!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.780
02/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.929
03/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 1.897
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.793
05/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.285
06/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.446
07/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.528
08/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.218
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 889
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 904