Razkrivamo

Kulturni Minister Tone Peršak ima tajnega medijskega svetovalca

Ministrstvo za kulturo namreč skriva ime in priimek tajnega medijskega strokovnjaka, ki je napisal Strategijo razvoja medijev. To je tisti nesrečni dokument, za katerega večina strokovne javnosti meni, da je daleč najslabši dokument s področja medijev, ki je kdajkoli nastal v samostojni Sloveniji.

21.07.2016 21:57
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tone Peršak   ministrstvo za kulturo   medijska strategija

Fotomontaža: Portal PLUS

Kakšen je najboljši izraz za institucijo oziroma ministrstvo, ki bi nadgrajevalo strategijo, pri čemer pa se niti en medij in niti en medijski strokovnjak ne strinjata s tem?

Dokument z naslovom Strategija razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024 je po mnenju uredništva Portala PLUS sramota za našo državo. Ker se problemov vedno lotevamo po vsebinski plati, pri tem pa spoštujemo utečene protokole, nas je seveda zanimalo, kateri genij je sprejel odločitev, da se v strategiji zgolj deloma  upoštevajo izhodišča strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije. Prav tako bi radi vedeli, zakaj je nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil taiste komisije povsem izpuščenih, ter zakaj se je v javnosti znašla nelektorirana različica strategije, polna pravopisnih in drugih napak. Menimo, da ministrstvo, katerega poslanstvo je tudi skrb za slovenski jezik, takšnega skrpucala ne bi smelo dati od sebe. In nenazadnje, za nas je bistveno vprašanje, kdo za vraga je tisti uslužbenec Ministrstva za kulturo, ki je sprejel odločitev, kaj bo strategija vsebovala oziroma kaj bo v njej pisalo; je bil to odhajajoči v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Klemen Kraigher Mišič, ki so ga na Delu označili za "ključno osebo" pri pripravi medijske strategije? Kot smo namreč podrobno poročali že v sredo (vir), je strategija polna slovničnih napak, nesmislov, protiustavnih rešitev, norosti in celo teženj po cenzuri, zaradi česar zdaj številne medijske organizacije in posamezniki od ministra za kulturo Toneta Peršaka zahtevajo, naj se strategija napiše na novo.

 

 

Ali je Branko Grims bolj transparenten od Toneta Peršaka?

 

Vprašanja, ki smo jih uvodoma navajali v prejšnjem odstavku, smo seveda naslovili na Službo za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo. Znano je namreč, da se je ideologe medijskih projektov v preteklosti večkrat skrivalo pred javnostjo in da je imelo Ministrstvo za kulturo tudi v tem mandatu različne svetovalce, med drugimi znanega mariborskega lobista, piarovca in pisatelja Božidarja Novaka, ki mu delovanje medijev vsekakor ni tuje. Glede na to, da je premier Miro Cerar pred volitvami obljubljal, da bo njegova vlada delovala transparentno in etično, kar naj bi razočaranim državljanom povrnilo zaupanje v oblastniške strukture, smo pričakovali, da se na Peršakovem ministrstvu ne bodo šli skrivalnic. Ko smo novinarji v času vlade Janeza Janše spraševali o avtorju medijskega zakona (2006), smo šele z velikimi mukami ugotovili, da je glavni avtor takratne medijske zakonodaje Branko Grims, poslanec SDS. Pri ministrstvu, ki mu načeluje pisatelj in razumnik Tone Peršak, pa smo ta trenutek na slabšem: dobili smo odgovore, katerih edina skupna točka je izmikanje (odgovornosti) oziroma sprenevedanje, kar lahko tudi sami preverite v tem faksimilu:

 

 

Vprašanja Portala PLUS in odgovori ministrstva za kulturo...

 

 

Polna usta transparentnosti, zavajajočimi odgovori ter norčevanje iz medijev in javnosti

 

Da na Ministrstvu za kulturo ne odgovarjajo konkretno na novinarska vprašanja, ni samo v nasprotju s Cerarjevimi volilnimi obljubami, temveč je tudi izraz najhujše dvoličnosti oziroma nenačelnosti javnih uslužbencev. "Kulturniki" se namreč v prvi različici "medijske strategije" kar dvanajstkrat (12x) sklicujejo na transparentnost in devetkrat (9x) na verodostojnost, istočasno pa delujejo v popolnem nasprotju s tema dvema načeloma! Kako lahko nekdo v javnem dokumentu sploh piše o "presoji verodostojnosti informacij", "transparentnosti poslovanja", "transparentnem, preglednem in odgovornem lastništvu medijev" ter o "verodostojnosti podanih informacij", če pa ni sposoben odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, ki jih ignorira in se izmika konkretnim odgovorom?! Kajti to ni nič drugega kot oblika prezira do novinarskega dela! Ali ni, povrhu vsega, nenavadno tudi to, da želijo uslužbenci kulturnega ministrstva medije podučevati o verodostojnosti in transparentnosti, sami pa ju niso zmožni zagotoviti?!

 

Da so na ministrstvu pripravili povsem zgrešeno medijsko strategijo do leta 2024, nas ne sme več presenetiti. Kot se je izrazil profesor ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Marko Milosavljevič, "gre za izredno slab in površen dokument, neprimeren za resno obravnavo, in dokument, ki meče slabo luč na celotno ministrstvo ter ministra. Takšen dokument ne bi smel iti v javno razpravo, kaj šele, da bi recimo bil kasneje sprejet ob nekaj površinskih popravkih". In nič drugače ne razmišlja niti Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic, ki je bila celo predsednica strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije.

 

 

Marko Milosavljevič o slabem in površnem dokumentu

 

In ne glede na to, da številni medijski strokovnjaki pozivajo kulturno ministrstvo, naj medijsko strategijo napiše na novo in naj ne obnavlja trenutne različice, so na ministrstvu Toneta Peršaka neomajni. Strategije namreč ne nameravajo pisati na novo, bo pa "bistveno dopolnjena", napovedujejo na ministrstvu, kjer je direktorat za medije praktično brez pravega vodje z znanjem in izkušnjami. Ne strinjajo se niti z očitki Barbare Verdnik, da so izhodišča komisije večkrat napačno razumeli in da so nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil povsem izpustili.

 


Kako je Barbara Verdnik razumela sodelovanje s kulturnim ministrstvom?

 

 

Minister Tone pa trmasto vztraja: "Strategijo bomo dopolnili!"

 

Čeprav so si praktično vsi strokovnjaki enotni, da je strategija samo za v predal ali v smeti, bo gospod minister Peršak očitno vztrajal. Kako bodo na ministrstvu tako pohabljen osnovni dokument "dopolnili s prejetimi predlogi" zainteresirane javnost in kdo je "medijski stric iz ozadja", ki bo odločal o tem, kateri predlogi se upoštevajo in kateri ne, je velika skrivnost. Kdo je ta stric, medijski (pol)bog, saj njegova beseda velja več kot mnenje vseh medijev in medijskih strokovnjakov skupaj? Gre za nekoga iz medijev, ki zakon prilagaja svojim potrebam? V demokratičnih družbah morajo biti imena avtorjev zakonov javna, zato da javnost lahko preveri morebitne konflikte interesov. (Opomba: Kje so tu visoka moralna načela Mira Cerarja?!)

 

Je pa vsaj jasno, koliko nas je davkoplačevalce stala strokovna komisija za pomoč pri pripravi medijske strategije, katere izhodišča skorajda niso bila upoštevana. Člani komisije so za svoje delo prejeli 4500 evrov bruto, predsednica komisije pa 4800 evrov bruto in manjši pavšal za udeležbo na sejah. Komisijo so sicer sestavljali Barbara Verdnik (predsednica), Jure Strojan, Sandra Bašić Hrvatin, Nataša Pirc Musar in Darja Groznik, dejavna pa je bila od lanskega septembra do letošnjega maja.

 

Ni kaj, minister Tone Peršak nadaljuje strategijo predhodnice Julijane Bizjak Mlakar: vztrajati je treba, tudi če je rešitev slaba, in predvsem nikogar poslušati!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
6
26.11.2019 20:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki ga je uredništvo 13. novembra 2019 objavilo na portalu+ pod naslovom Dosje ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ko milijarderji jokajo
5
24.11.2019 23:59
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike 3. novembra 2020 lahko pomenijo resen preobrat vodenja države. Volivci bodo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Državljanska vojna (1941-1991): Grahovo v ognju groze, v katerem je zgorel tudi pesnik France Balantič
18
22.11.2019 16:45
V Grahovem pri Cerknici je 24. novembra 1943 potekal prvi napad partizanov na domobrance, s čemer se je dokončno razplamtela ... Več.
Piše: Uredništvo
Bloomberg o Luki Koper: Kitajsko-avstrijski projekt hitre železnice do Trsta ogroža privilegiran položaj edinega slovenskega pristanišča
11
21.11.2019 20:00
Newyorški finančno-poslovni spletni medij Bloomberg se je razpisal o negotovi prihodnosti koprskega pristanišča, ki ga ogrožata ... Več.
Piše: Uredništvo
(Popravek) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
1
20.11.2019 19:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki smo ga 13. novembra 2019 objavili na portalu+ pod naslovom Dosje Slovenska ... Več.
Piše: Uredništvo
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
6
17.11.2019 21:00
V Boliviji konec skoraj štirinajstletne vladavine Eva Moralesa predstavlja še eno spodbudo Washingtonu za že usihajočo moč v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
8
14.11.2019 21:00
Pred približno letom in pol me je ugledni ameriški zgodovinar in znanstvenikNoam Chomskypo elektronski pošti opozoril na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
8
13.11.2019 21:00
Karla Viktorja Erjavca v vlogi ministra za obrambo spremljajo afere že od prvega dne ministrovanja. In to v obeh mandatih. Kar ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
13
08.11.2019 23:59
Danes so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Tomaž Zalaznik, Božo Cerar, Lovro Šturm, Marko Noč,Igor Grdina, Ludvik Toplak, Borut ... Več.
Piše: Uredništvo
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
11
07.11.2019 02:00
Zloglasne glasbene kvote, ki jih je pod vlado Mira Cerarja uzakonil danes glavni okoljski inšpektor, nekoč pa poslanec SMC in ... Več.
Piše: Uredništvo
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
15
05.11.2019 21:00
V preteklih dneh je veliko razburjenja povzročil ukrep Banke Slovenije, s katerim so zaostrili pogoje kreditiranja fizičnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj so na koncu prinesle letošnje spremembe davčne zakonodaje
2
02.11.2019 09:00
Vsekakor pomenijo celotne letošnje spremembe davčne zakonodaje pomemben premik v davčni razbremenitvi dela. Glede na omejitve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dan spomina na mrtve v deželi kosti ali kako so perfidno onemogočili komisijo za "reševanje vprašanj prikritih grobišč"
18
31.10.2019 10:00
Kljub zakonski podlagi, vladnim sklepom in politični podpori Komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Islamizacije, celo afrikanizacije Evrope ne more rešiti resor za "zaščito evropskega načina življenja"
17
29.10.2019 23:15
Namera nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da ustanovi poseben resor za zaščito evropskega načina ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kaj globoka država sporoča Marjanu Šarcu? Da se mu, če ne bo sodeloval, počasi izteka rok trajanja?!
35
28.10.2019 23:15
Vikend intervjuja premierja Šarca za popularno komercialno in nacionalno televizijo sta morda začetek njegovega konca, v vsakem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,845
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,337
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,209
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,836
05/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,845
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,112
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,063
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,300
09/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,318
10/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,199