Razkrivamo

Kulturni Minister Tone Peršak ima tajnega medijskega svetovalca

Ministrstvo za kulturo namreč skriva ime in priimek tajnega medijskega strokovnjaka, ki je napisal Strategijo razvoja medijev. To je tisti nesrečni dokument, za katerega večina strokovne javnosti meni, da je daleč najslabši dokument s področja medijev, ki je kdajkoli nastal v samostojni Sloveniji.

21.07.2016 21:57
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tone Peršak   ministrstvo za kulturo   medijska strategija

Fotomontaža: Portal PLUS

Kakšen je najboljši izraz za institucijo oziroma ministrstvo, ki bi nadgrajevalo strategijo, pri čemer pa se niti en medij in niti en medijski strokovnjak ne strinjata s tem?

Dokument z naslovom Strategija razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024 je po mnenju uredništva Portala PLUS sramota za našo državo. Ker se problemov vedno lotevamo po vsebinski plati, pri tem pa spoštujemo utečene protokole, nas je seveda zanimalo, kateri genij je sprejel odločitev, da se v strategiji zgolj deloma  upoštevajo izhodišča strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije. Prav tako bi radi vedeli, zakaj je nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil taiste komisije povsem izpuščenih, ter zakaj se je v javnosti znašla nelektorirana različica strategije, polna pravopisnih in drugih napak. Menimo, da ministrstvo, katerega poslanstvo je tudi skrb za slovenski jezik, takšnega skrpucala ne bi smelo dati od sebe. In nenazadnje, za nas je bistveno vprašanje, kdo za vraga je tisti uslužbenec Ministrstva za kulturo, ki je sprejel odločitev, kaj bo strategija vsebovala oziroma kaj bo v njej pisalo; je bil to odhajajoči v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Klemen Kraigher Mišič, ki so ga na Delu označili za "ključno osebo" pri pripravi medijske strategije? Kot smo namreč podrobno poročali že v sredo (vir), je strategija polna slovničnih napak, nesmislov, protiustavnih rešitev, norosti in celo teženj po cenzuri, zaradi česar zdaj številne medijske organizacije in posamezniki od ministra za kulturo Toneta Peršaka zahtevajo, naj se strategija napiše na novo.

 

 

Ali je Branko Grims bolj transparenten od Toneta Peršaka?

 

Vprašanja, ki smo jih uvodoma navajali v prejšnjem odstavku, smo seveda naslovili na Službo za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo. Znano je namreč, da se je ideologe medijskih projektov v preteklosti večkrat skrivalo pred javnostjo in da je imelo Ministrstvo za kulturo tudi v tem mandatu različne svetovalce, med drugimi znanega mariborskega lobista, piarovca in pisatelja Božidarja Novaka, ki mu delovanje medijev vsekakor ni tuje. Glede na to, da je premier Miro Cerar pred volitvami obljubljal, da bo njegova vlada delovala transparentno in etično, kar naj bi razočaranim državljanom povrnilo zaupanje v oblastniške strukture, smo pričakovali, da se na Peršakovem ministrstvu ne bodo šli skrivalnic. Ko smo novinarji v času vlade Janeza Janše spraševali o avtorju medijskega zakona (2006), smo šele z velikimi mukami ugotovili, da je glavni avtor takratne medijske zakonodaje Branko Grims, poslanec SDS. Pri ministrstvu, ki mu načeluje pisatelj in razumnik Tone Peršak, pa smo ta trenutek na slabšem: dobili smo odgovore, katerih edina skupna točka je izmikanje (odgovornosti) oziroma sprenevedanje, kar lahko tudi sami preverite v tem faksimilu:

 

 

Vprašanja Portala PLUS in odgovori ministrstva za kulturo...

 

 

Polna usta transparentnosti, zavajajočimi odgovori ter norčevanje iz medijev in javnosti

 

Da na Ministrstvu za kulturo ne odgovarjajo konkretno na novinarska vprašanja, ni samo v nasprotju s Cerarjevimi volilnimi obljubami, temveč je tudi izraz najhujše dvoličnosti oziroma nenačelnosti javnih uslužbencev. "Kulturniki" se namreč v prvi različici "medijske strategije" kar dvanajstkrat (12x) sklicujejo na transparentnost in devetkrat (9x) na verodostojnost, istočasno pa delujejo v popolnem nasprotju s tema dvema načeloma! Kako lahko nekdo v javnem dokumentu sploh piše o "presoji verodostojnosti informacij", "transparentnosti poslovanja", "transparentnem, preglednem in odgovornem lastništvu medijev" ter o "verodostojnosti podanih informacij", če pa ni sposoben odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, ki jih ignorira in se izmika konkretnim odgovorom?! Kajti to ni nič drugega kot oblika prezira do novinarskega dela! Ali ni, povrhu vsega, nenavadno tudi to, da želijo uslužbenci kulturnega ministrstva medije podučevati o verodostojnosti in transparentnosti, sami pa ju niso zmožni zagotoviti?!

 

Da so na ministrstvu pripravili povsem zgrešeno medijsko strategijo do leta 2024, nas ne sme več presenetiti. Kot se je izrazil profesor ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Marko Milosavljevič, "gre za izredno slab in površen dokument, neprimeren za resno obravnavo, in dokument, ki meče slabo luč na celotno ministrstvo ter ministra. Takšen dokument ne bi smel iti v javno razpravo, kaj šele, da bi recimo bil kasneje sprejet ob nekaj površinskih popravkih". In nič drugače ne razmišlja niti Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic, ki je bila celo predsednica strokovne komisije za pomoč pri pripravi medijske strategije.

 

 

Marko Milosavljevič o slabem in površnem dokumentu

 

In ne glede na to, da številni medijski strokovnjaki pozivajo kulturno ministrstvo, naj medijsko strategijo napiše na novo in naj ne obnavlja trenutne različice, so na ministrstvu Toneta Peršaka neomajni. Strategije namreč ne nameravajo pisati na novo, bo pa "bistveno dopolnjena", napovedujejo na ministrstvu, kjer je direktorat za medije praktično brez pravega vodje z znanjem in izkušnjami. Ne strinjajo se niti z očitki Barbare Verdnik, da so izhodišča komisije večkrat napačno razumeli in da so nekaj pomembnih ugotovitev ter priporočil povsem izpustili.

 


Kako je Barbara Verdnik razumela sodelovanje s kulturnim ministrstvom?

 

 

Minister Tone pa trmasto vztraja: "Strategijo bomo dopolnili!"

 

Čeprav so si praktično vsi strokovnjaki enotni, da je strategija samo za v predal ali v smeti, bo gospod minister Peršak očitno vztrajal. Kako bodo na ministrstvu tako pohabljen osnovni dokument "dopolnili s prejetimi predlogi" zainteresirane javnost in kdo je "medijski stric iz ozadja", ki bo odločal o tem, kateri predlogi se upoštevajo in kateri ne, je velika skrivnost. Kdo je ta stric, medijski (pol)bog, saj njegova beseda velja več kot mnenje vseh medijev in medijskih strokovnjakov skupaj? Gre za nekoga iz medijev, ki zakon prilagaja svojim potrebam? V demokratičnih družbah morajo biti imena avtorjev zakonov javna, zato da javnost lahko preveri morebitne konflikte interesov. (Opomba: Kje so tu visoka moralna načela Mira Cerarja?!)

 

Je pa vsaj jasno, koliko nas je davkoplačevalce stala strokovna komisija za pomoč pri pripravi medijske strategije, katere izhodišča skorajda niso bila upoštevana. Člani komisije so za svoje delo prejeli 4500 evrov bruto, predsednica komisije pa 4800 evrov bruto in manjši pavšal za udeležbo na sejah. Komisijo so sicer sestavljali Barbara Verdnik (predsednica), Jure Strojan, Sandra Bašić Hrvatin, Nataša Pirc Musar in Darja Groznik, dejavna pa je bila od lanskega septembra do letošnjega maja.

 

Ni kaj, minister Tone Peršak nadaljuje strategijo predhodnice Julijane Bizjak Mlakar: vztrajati je treba, tudi če je rešitev slaba, in predvsem nikogar poslušati!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Davki v Sloveniji, 3. del: Povprečni davkoplačevalec državi prispeva okoli 500 evrov na mesec
8
02.01.2020 23:02
In kako država porabi teh 500 evrov? Največji del, dobrih 300 evrov, gre za financiranje šolstva in zdravstva za vse državljane. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo predsedniku Pahorju: Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen, izvoljeni poslanci so nelegitimni predstavniki ljudstva!
8
02.01.2020 00:36
Gospod predsednik, vi in vaši predhodniki od leta 1992 dalje ste edini demokratično in legitimno izvoljeni predstavniki države ... Več.
Piše: Boris Nemec
Davki v Sloveniji 2. del: Če odmislimo plače, bi o kakšni progresivni obdavčitvi težko govorili
12
30.12.2019 23:00
Povprečni zaposleni v Sloveniji namenja za skupne potrebe v obliki davkov in prispevkov znesek v višini 54 % skupnega stroška ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pregled celotne obdavčitve glede na višino prejemkov v Sloveniji, 1. del: Davek na plače
4
27.12.2019 02:00
V Sloveniji več ali manj prevladuje prepričanje, da imamo dokaj visoko in tudi močno progresivno davčno obremenitev dela. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinova Rusija in nemirni muslimani: Kavkaški sod smodnika
8
25.12.2019 23:58
Ruska federacija pod Vladimirjem Putinom je vedno bolj suverena na mednarodnem prizorišču. Ne le politično in vojaško, ampak ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Pogled iz Pariza: Položaj bolnika in zdravnika v francoskem zdravstvenem sistemu
7
16.12.2019 20:10
Odkar živim vFranciji, nisem srečal še nikogar, ki bi se pritoževal čez njihov zdravstveni sistem, čeprav so Francozi izredno ... Več.
Piše: Andrej Vranič
Minister za zdravje Aleš Šabeder je res dvoličnež: managerjem govori eno, koalicijskim tovarišem in javnosti pa drugo!
9
15.12.2019 19:00
V ponedeljek, 16. decembra bodo poslanci državnega zbora začeli odločati o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ... Več.
Piše: Uredništvo
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskih Ujgurov ne!
11
10.12.2019 20:00
Zahodne države glede Kitajske uporabljajo različna merila. Proteste v Hongkongu, usmerjene proti komunističnemu režimu v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
1
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,206
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,334
03/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 2,532
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,765
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,392
06/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 2,059
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,590
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,155
09/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,360
10/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 954