Komentar

Kako finančni strokovnjaki brijejo norca iz nas in kako morda ob tem še uživajo

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, izrazito nasprotujoča si stališča oziroma spor glede preplačila sanacije državnih bank, o čemer je 19. julija odločalo Sodišče evropskih skupnosti: reakciji obeh strank v postopku na odločitev sta bili zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, da je sodišče razsodilo v njihov prid!

31.07.2016 21:48
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Banka Slovenije   mali delničarji   Sodišče evropskih skupnosti   Luksembourg   Boštjan Jazbec   Kristijan Verbič   Christoph Schmidt

Fotomontaža: Portal PLUS

"Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." (Christoph Schmidt)

Za uvod si bom izposodil stavek gospoda Iztoka Mirošiča v njegovem prispevku za Portal PLUS 3. julija letos: "Za odpravo krize je nujno bolj demokratično upravljanje. Da ne bi bil zgolj projekt politične elite, ki ga ne zna razložiti nezaupljivim državljanom..." Res? Poanta mojega današnjega komentarja je namreč sledeča: kaj pa, če ga t.i. politične elite ali t.i. finančni strokovnjaki preprosto nočejo razložiti? Kaj pa, če nimajo interesa, da bi bilo karkoli bolj jasno in preprosto?! Kaj pa, če jim koristi, da je vse skupaj zakrito v skrivnosti in če javnost v najboljšem primeru naleti na izjemno komplicirana pojasnjevanja, kot smo jim bili lahko že večkrat priče na Odmevih Televizije Slovenija?!

 

Predstavljajte si, da bi bilo vse v zvezi s financami preprosto in razumljivo vsakemu povprečno izobraženemu državljanu. Kaj bi počeli vsi ti t.i. finančni strokovnjaki? Pa bodimo malo bolj konkretni, celo malo bolj osebni, in upajmo, da pri imenovanih osebah ne bomo naleteli samo na jezo in užaljenost, ampak morda celo na kakšno preprosto pojasnilo. Da bodo ovrgli našo domnevo, da nočejo razložiti, da nočejo poenostaviti, ker ne bi potem imeli kaj početi. Ker, ja, res gre pri vsem skupaj za preprosto zaupanje. Ki pa nastane, ko je državljanu in davkoplačevalcu vsaj malo bolj razumljivo in jasno, kdo, kaj in zakaj s financami.

 

 

Ko sodišče odloči v korist obeh strank

 

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, in sicer izrazito nasprotujoča stališča oziroma spor dveh skupin t.i. finančnih strokovnjakov v zvezi s preplačilom sanacije naših državnih bank, o čemer je 19. julija že odločalo Sodišče evropskih skupnosti (Court of Justice of the European Communities) v Luksemburgu. Reakciji obeh strank v postopku na to odločitev sta bili iz perspektive navadnega državljana zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, vsaj kolikor lahko zasledimo v medijih, da je sodišče razsodilo v njihov prid (!?). V ilustracijo spora pa navedimo samo en detajl, čeprav jih je bilo zaslediti veliko v zadnjih mesecih, ko so v soočenju leteli izrazi "banke so lagale" ali pa "ste namerno goljufali", kar se je dogajalo na Odmevih na TV Slovenija 22. decembra 2015 (vir).

 

Toda zdaj, po načelni odločitvi v Luksemburgu obe stranki izražata zadovoljstvo nad odločitvijo Sodišča evropskih skupnosti. Kaj naj si sedaj misli slovenski državljan? Ali mu je kaj bolj jasno in razumljivo, v čem je bistvo spora oziroma problem? Kot stalni sodelavec Portala PLUS sem uredništvu predlagal - in to je mojo pobudo tudi sprejelo -, da povabimo najbolj izstopajoča predstavnika ene in druge strani ter jim postavimo za začetek eno samo preprosto vprašanje. Upamo, da nam bo ob njunih odgovorih morda kaj bolj jasno. Predvsem pa pričakujemo, da bosta oba ovrgla našo glavno domnevo, češ da je t.i. finančnim strokovnjakom, pa naj stojijo še tako na dveh nasprotnih bregovih, na prvem mestu in v interesu edinole to, da je zadeva čim bolj komplicirana, zavita v skrivnosti. Celo to, da naj bi šlo za nekakšne državne tajnosti ali celo imuniteto pred policijsko preiskavo, smo slišali zadnje čase. Tega slednjega, da ima namreč nekdo imuniteto pred sodno preiskavo in da ne misli več sodelovati s policijo, doslej še nismo zasledili. Izjava je po svoje presenetljiva, saj prihaja iz ust tistega, ki nadzoruje finančne tokove v Sloveniji in na nek način odloča o našem skupnem denarju.

 

 

Sprašujemo Verbiča in Jazbeca

 

Skratka, če konkretiziramo: primeren predstavnik ene strani je po naši oceni gospod Kristjan Verbič kot predsednik Vseslovenskega Združenja Malih Delničarjev (VZMD), ki je bil na zgoraj omenjenem soočenju na Odmevih tudi dovolj oster, in ki ima, verjamemo, veliko znanja, posebej glede na vsa njegova mnogoštevilna svetovna popotovanja in kontakte na vseh kontinentih. Primeren predstavnik druge strani pa je po naši oceni fenomenalni gospod Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije. Da, to je tisti gospod, ki je fasciniral  slovensko javnost z izjavo, da Banka Slovenije ne bo več sodelovala s policijo.

 

Vprašanje za gospoda Verbiča in Jazbeca pa se glasi:

 

"Kateri pravni predpisi veljajo posebej za konkretni primer, o katerem je odločalo Sodišče evropskih skupnosti 19. julija letos (in bo o njem presojalo naše ustavno sodišče v kratkem)? Prosimo, če jih lahko naštejete."

 

Identično vprašanje, ki ga zastavljamo Kristijanu Verbiču in Boštjanu Jazbecu, pomeni poskus začetka poti za preseganje stanja, ugotovljenega v uvodu tega članka, govori pa o "nezaupljivih državljanih", ki jim institucije ne znajo ali nočejo razložiti, za kaj v konkretnem primeru gre. Če dobimo odgovor na osnovno vprašanje, bomo lahko nadaljevali z "razlaganjem nezaupljivim državljanom". Da je to res osnovno vprašanje, potrjuje tudi enostavni stavek Christopha Schmidta, vrhunskega nemškega finančnega strokovnjaka, ki ga je pred kratkim izrekel za časopis Rheinischen Post: "Regeltreue wäre ein Weg, um das verloren gegangene Vertrauen  wiederherzustellen", ali po naše: "Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." Enostavno, kajne?

 

Istočasno vabimo tudi vse, ki so se s polnim imenom oglašali na to temo, komentirali, objavljali članke (na primer gospoda Tadeja Kotnika in Alojza Ihana), da za začetek naše poti odgovorijo na prvo vprašanje (ali ga vsaj pokomentirajo). Seveda pa bomo veseli tudi vseh konstruktivnih anonimnežev, manj pa cinikov in "pišmevuhov".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
8
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!
10
18.03.2021 22:00
Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.359
02/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.159
03/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.627
04/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.540
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.129
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.324
07/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.144
08/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 968
09/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.128
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 601