Komentar

Kako finančni strokovnjaki brijejo norca iz nas in kako morda ob tem še uživajo

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, izrazito nasprotujoča si stališča oziroma spor glede preplačila sanacije državnih bank, o čemer je 19. julija odločalo Sodišče evropskih skupnosti: reakciji obeh strank v postopku na odločitev sta bili zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, da je sodišče razsodilo v njihov prid!

31.07.2016 21:48
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Banka Slovenije   mali delničarji   Sodišče evropskih skupnosti   Luksembourg   Boštjan Jazbec   Kristijan Verbič   Christoph Schmidt

Fotomontaža: Portal PLUS

"Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." (Christoph Schmidt)

Za uvod si bom izposodil stavek gospoda Iztoka Mirošiča v njegovem prispevku za Portal PLUS 3. julija letos: "Za odpravo krize je nujno bolj demokratično upravljanje. Da ne bi bil zgolj projekt politične elite, ki ga ne zna razložiti nezaupljivim državljanom..." Res? Poanta mojega današnjega komentarja je namreč sledeča: kaj pa, če ga t.i. politične elite ali t.i. finančni strokovnjaki preprosto nočejo razložiti? Kaj pa, če nimajo interesa, da bi bilo karkoli bolj jasno in preprosto?! Kaj pa, če jim koristi, da je vse skupaj zakrito v skrivnosti in če javnost v najboljšem primeru naleti na izjemno komplicirana pojasnjevanja, kot smo jim bili lahko že večkrat priče na Odmevih Televizije Slovenija?!

 

Predstavljajte si, da bi bilo vse v zvezi s financami preprosto in razumljivo vsakemu povprečno izobraženemu državljanu. Kaj bi počeli vsi ti t.i. finančni strokovnjaki? Pa bodimo malo bolj konkretni, celo malo bolj osebni, in upajmo, da pri imenovanih osebah ne bomo naleteli samo na jezo in užaljenost, ampak morda celo na kakšno preprosto pojasnilo. Da bodo ovrgli našo domnevo, da nočejo razložiti, da nočejo poenostaviti, ker ne bi potem imeli kaj početi. Ker, ja, res gre pri vsem skupaj za preprosto zaupanje. Ki pa nastane, ko je državljanu in davkoplačevalcu vsaj malo bolj razumljivo in jasno, kdo, kaj in zakaj s financami.

 

 

Ko sodišče odloči v korist obeh strank

 

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, in sicer izrazito nasprotujoča stališča oziroma spor dveh skupin t.i. finančnih strokovnjakov v zvezi s preplačilom sanacije naših državnih bank, o čemer je 19. julija že odločalo Sodišče evropskih skupnosti (Court of Justice of the European Communities) v Luksemburgu. Reakciji obeh strank v postopku na to odločitev sta bili iz perspektive navadnega državljana zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, vsaj kolikor lahko zasledimo v medijih, da je sodišče razsodilo v njihov prid (!?). V ilustracijo spora pa navedimo samo en detajl, čeprav jih je bilo zaslediti veliko v zadnjih mesecih, ko so v soočenju leteli izrazi "banke so lagale" ali pa "ste namerno goljufali", kar se je dogajalo na Odmevih na TV Slovenija 22. decembra 2015 (vir).

 

Toda zdaj, po načelni odločitvi v Luksemburgu obe stranki izražata zadovoljstvo nad odločitvijo Sodišča evropskih skupnosti. Kaj naj si sedaj misli slovenski državljan? Ali mu je kaj bolj jasno in razumljivo, v čem je bistvo spora oziroma problem? Kot stalni sodelavec Portala PLUS sem uredništvu predlagal - in to je mojo pobudo tudi sprejelo -, da povabimo najbolj izstopajoča predstavnika ene in druge strani ter jim postavimo za začetek eno samo preprosto vprašanje. Upamo, da nam bo ob njunih odgovorih morda kaj bolj jasno. Predvsem pa pričakujemo, da bosta oba ovrgla našo glavno domnevo, češ da je t.i. finančnim strokovnjakom, pa naj stojijo še tako na dveh nasprotnih bregovih, na prvem mestu in v interesu edinole to, da je zadeva čim bolj komplicirana, zavita v skrivnosti. Celo to, da naj bi šlo za nekakšne državne tajnosti ali celo imuniteto pred policijsko preiskavo, smo slišali zadnje čase. Tega slednjega, da ima namreč nekdo imuniteto pred sodno preiskavo in da ne misli več sodelovati s policijo, doslej še nismo zasledili. Izjava je po svoje presenetljiva, saj prihaja iz ust tistega, ki nadzoruje finančne tokove v Sloveniji in na nek način odloča o našem skupnem denarju.

 

 

Sprašujemo Verbiča in Jazbeca

 

Skratka, če konkretiziramo: primeren predstavnik ene strani je po naši oceni gospod Kristjan Verbič kot predsednik Vseslovenskega Združenja Malih Delničarjev (VZMD), ki je bil na zgoraj omenjenem soočenju na Odmevih tudi dovolj oster, in ki ima, verjamemo, veliko znanja, posebej glede na vsa njegova mnogoštevilna svetovna popotovanja in kontakte na vseh kontinentih. Primeren predstavnik druge strani pa je po naši oceni fenomenalni gospod Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije. Da, to je tisti gospod, ki je fasciniral  slovensko javnost z izjavo, da Banka Slovenije ne bo več sodelovala s policijo.

 

Vprašanje za gospoda Verbiča in Jazbeca pa se glasi:

 

"Kateri pravni predpisi veljajo posebej za konkretni primer, o katerem je odločalo Sodišče evropskih skupnosti 19. julija letos (in bo o njem presojalo naše ustavno sodišče v kratkem)? Prosimo, če jih lahko naštejete."

 

Identično vprašanje, ki ga zastavljamo Kristijanu Verbiču in Boštjanu Jazbecu, pomeni poskus začetka poti za preseganje stanja, ugotovljenega v uvodu tega članka, govori pa o "nezaupljivih državljanih", ki jim institucije ne znajo ali nočejo razložiti, za kaj v konkretnem primeru gre. Če dobimo odgovor na osnovno vprašanje, bomo lahko nadaljevali z "razlaganjem nezaupljivim državljanom". Da je to res osnovno vprašanje, potrjuje tudi enostavni stavek Christopha Schmidta, vrhunskega nemškega finančnega strokovnjaka, ki ga je pred kratkim izrekel za časopis Rheinischen Post: "Regeltreue wäre ein Weg, um das verloren gegangene Vertrauen  wiederherzustellen", ali po naše: "Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." Enostavno, kajne?

 

Istočasno vabimo tudi vse, ki so se s polnim imenom oglašali na to temo, komentirali, objavljali članke (na primer gospoda Tadeja Kotnika in Alojza Ihana), da za začetek naše poti odgovorijo na prvo vprašanje (ali ga vsaj pokomentirajo). Seveda pa bomo veseli tudi vseh konstruktivnih anonimnežev, manj pa cinikov in "pišmevuhov".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!
2
08.12.2021 21:50
V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim ... Več.
Piše: Keith Miles
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
25
07.12.2021 21:00
Pred kratkim sem bil vprašan po ideološki usmeritvi. Sprva me je prešinilo, da je vprašanje bolje zamolčati, se izogniti ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
19
06.12.2021 21:00
Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac ... Več.
Piše: Ana Jud
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
10
05.12.2021 21:30
Cepiva so v tem trenutku dostopna predvsem v razvitem svetu in le majhno količino so dobili in uporabili v nerazvitih državah, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
5
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
14
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
Ana Jud
Ogledov: 2.517
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.920
03/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.739
04/
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.205
05/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.383
06/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 1.120
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.762
08/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.067
09/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 15.311
10/
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
Milan Krek
Ogledov: 820