Komentar

Kako finančni strokovnjaki brijejo norca iz nas in kako morda ob tem še uživajo

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, izrazito nasprotujoča si stališča oziroma spor glede preplačila sanacije državnih bank, o čemer je 19. julija odločalo Sodišče evropskih skupnosti: reakciji obeh strank v postopku na odločitev sta bili zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, da je sodišče razsodilo v njihov prid!

31.07.2016 21:48
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Banka Slovenije   mali delničarji   Sodišče evropskih skupnosti   Luksembourg   Boštjan Jazbec   Kristijan Verbič   Christoph Schmidt

Fotomontaža: Portal PLUS

"Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." (Christoph Schmidt)

Za uvod si bom izposodil stavek gospoda Iztoka Mirošiča v njegovem prispevku za Portal PLUS 3. julija letos: "Za odpravo krize je nujno bolj demokratično upravljanje. Da ne bi bil zgolj projekt politične elite, ki ga ne zna razložiti nezaupljivim državljanom..." Res? Poanta mojega današnjega komentarja je namreč sledeča: kaj pa, če ga t.i. politične elite ali t.i. finančni strokovnjaki preprosto nočejo razložiti? Kaj pa, če nimajo interesa, da bi bilo karkoli bolj jasno in preprosto?! Kaj pa, če jim koristi, da je vse skupaj zakrito v skrivnosti in če javnost v najboljšem primeru naleti na izjemno komplicirana pojasnjevanja, kot smo jim bili lahko že večkrat priče na Odmevih Televizije Slovenija?!

 

Predstavljajte si, da bi bilo vse v zvezi s financami preprosto in razumljivo vsakemu povprečno izobraženemu državljanu. Kaj bi počeli vsi ti t.i. finančni strokovnjaki? Pa bodimo malo bolj konkretni, celo malo bolj osebni, in upajmo, da pri imenovanih osebah ne bomo naleteli samo na jezo in užaljenost, ampak morda celo na kakšno preprosto pojasnilo. Da bodo ovrgli našo domnevo, da nočejo razložiti, da nočejo poenostaviti, ker ne bi potem imeli kaj početi. Ker, ja, res gre pri vsem skupaj za preprosto zaupanje. Ki pa nastane, ko je državljanu in davkoplačevalcu vsaj malo bolj razumljivo in jasno, kdo, kaj in zakaj s financami.

 

 

Ko sodišče odloči v korist obeh strank

 

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, in sicer izrazito nasprotujoča stališča oziroma spor dveh skupin t.i. finančnih strokovnjakov v zvezi s preplačilom sanacije naših državnih bank, o čemer je 19. julija že odločalo Sodišče evropskih skupnosti (Court of Justice of the European Communities) v Luksemburgu. Reakciji obeh strank v postopku na to odločitev sta bili iz perspektive navadnega državljana zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, vsaj kolikor lahko zasledimo v medijih, da je sodišče razsodilo v njihov prid (!?). V ilustracijo spora pa navedimo samo en detajl, čeprav jih je bilo zaslediti veliko v zadnjih mesecih, ko so v soočenju leteli izrazi "banke so lagale" ali pa "ste namerno goljufali", kar se je dogajalo na Odmevih na TV Slovenija 22. decembra 2015 (vir).

 

Toda zdaj, po načelni odločitvi v Luksemburgu obe stranki izražata zadovoljstvo nad odločitvijo Sodišča evropskih skupnosti. Kaj naj si sedaj misli slovenski državljan? Ali mu je kaj bolj jasno in razumljivo, v čem je bistvo spora oziroma problem? Kot stalni sodelavec Portala PLUS sem uredništvu predlagal - in to je mojo pobudo tudi sprejelo -, da povabimo najbolj izstopajoča predstavnika ene in druge strani ter jim postavimo za začetek eno samo preprosto vprašanje. Upamo, da nam bo ob njunih odgovorih morda kaj bolj jasno. Predvsem pa pričakujemo, da bosta oba ovrgla našo glavno domnevo, češ da je t.i. finančnim strokovnjakom, pa naj stojijo še tako na dveh nasprotnih bregovih, na prvem mestu in v interesu edinole to, da je zadeva čim bolj komplicirana, zavita v skrivnosti. Celo to, da naj bi šlo za nekakšne državne tajnosti ali celo imuniteto pred policijsko preiskavo, smo slišali zadnje čase. Tega slednjega, da ima namreč nekdo imuniteto pred sodno preiskavo in da ne misli več sodelovati s policijo, doslej še nismo zasledili. Izjava je po svoje presenetljiva, saj prihaja iz ust tistega, ki nadzoruje finančne tokove v Sloveniji in na nek način odloča o našem skupnem denarju.

 

 

Sprašujemo Verbiča in Jazbeca

 

Skratka, če konkretiziramo: primeren predstavnik ene strani je po naši oceni gospod Kristjan Verbič kot predsednik Vseslovenskega Združenja Malih Delničarjev (VZMD), ki je bil na zgoraj omenjenem soočenju na Odmevih tudi dovolj oster, in ki ima, verjamemo, veliko znanja, posebej glede na vsa njegova mnogoštevilna svetovna popotovanja in kontakte na vseh kontinentih. Primeren predstavnik druge strani pa je po naši oceni fenomenalni gospod Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije. Da, to je tisti gospod, ki je fasciniral  slovensko javnost z izjavo, da Banka Slovenije ne bo več sodelovala s policijo.

 

Vprašanje za gospoda Verbiča in Jazbeca pa se glasi:

 

"Kateri pravni predpisi veljajo posebej za konkretni primer, o katerem je odločalo Sodišče evropskih skupnosti 19. julija letos (in bo o njem presojalo naše ustavno sodišče v kratkem)? Prosimo, če jih lahko naštejete."

 

Identično vprašanje, ki ga zastavljamo Kristijanu Verbiču in Boštjanu Jazbecu, pomeni poskus začetka poti za preseganje stanja, ugotovljenega v uvodu tega članka, govori pa o "nezaupljivih državljanih", ki jim institucije ne znajo ali nočejo razložiti, za kaj v konkretnem primeru gre. Če dobimo odgovor na osnovno vprašanje, bomo lahko nadaljevali z "razlaganjem nezaupljivim državljanom". Da je to res osnovno vprašanje, potrjuje tudi enostavni stavek Christopha Schmidta, vrhunskega nemškega finančnega strokovnjaka, ki ga je pred kratkim izrekel za časopis Rheinischen Post: "Regeltreue wäre ein Weg, um das verloren gegangene Vertrauen  wiederherzustellen", ali po naše: "Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." Enostavno, kajne?

 

Istočasno vabimo tudi vse, ki so se s polnim imenom oglašali na to temo, komentirali, objavljali članke (na primer gospoda Tadeja Kotnika in Alojza Ihana), da za začetek naše poti odgovorijo na prvo vprašanje (ali ga vsaj pokomentirajo). Seveda pa bomo veseli tudi vseh konstruktivnih anonimnežev, manj pa cinikov in "pišmevuhov".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
6
20.06.2021 23:10
Poklicala me je kolegica zdravnica in povedala, da je v cepilni center vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje ... Več.
Piše: Milan Krek
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
2
19.06.2021 20:55
Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (19251970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom (seppuku) zapisal: Za svoja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
20
18.06.2021 05:41
Življenje z lažnivcem ni lahko. Lažnivci se ne zavedajo laži in včasih že sami sebi verjamejo, da govorijo resnico. Največja ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
11
17.06.2021 05:07
Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno ... Več.
Piše: Marko Bidovec
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
7
15.06.2021 22:00
V zadnjem desetletju je EU prebrodila mnoge krize; finančno, migrantsko, Brexit ipd., ki so jo nenehno spreminjale in ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
11
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
9
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
11
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 2.794
02/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.581
03/
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 1.250
04/
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
Milan Krek
Ogledov: 932
05/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 943
06/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.108
07/
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
Iztok Mirošič
Ogledov: 841
08/
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
Marko Bidovec
Ogledov: 819
09/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 982
10/
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
Dragan Živadinov
Ogledov: 492