Komentar

Kako finančni strokovnjaki brijejo norca iz nas in kako morda ob tem še uživajo

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, izrazito nasprotujoča si stališča oziroma spor glede preplačila sanacije državnih bank, o čemer je 19. julija odločalo Sodišče evropskih skupnosti: reakciji obeh strank v postopku na odločitev sta bili zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, da je sodišče razsodilo v njihov prid!

31.07.2016 21:48
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Banka Slovenije   mali delničarji   Sodišče evropskih skupnosti   Luksembourg   Boštjan Jazbec   Kristijan Verbič   Christoph Schmidt

Fotomontaža: Portal PLUS

"Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." (Christoph Schmidt)

Za uvod si bom izposodil stavek gospoda Iztoka Mirošiča v njegovem prispevku za Portal PLUS 3. julija letos: "Za odpravo krize je nujno bolj demokratično upravljanje. Da ne bi bil zgolj projekt politične elite, ki ga ne zna razložiti nezaupljivim državljanom..." Res? Poanta mojega današnjega komentarja je namreč sledeča: kaj pa, če ga t.i. politične elite ali t.i. finančni strokovnjaki preprosto nočejo razložiti? Kaj pa, če nimajo interesa, da bi bilo karkoli bolj jasno in preprosto?! Kaj pa, če jim koristi, da je vse skupaj zakrito v skrivnosti in če javnost v najboljšem primeru naleti na izjemno komplicirana pojasnjevanja, kot smo jim bili lahko že večkrat priče na Odmevih Televizije Slovenija?!

 

Predstavljajte si, da bi bilo vse v zvezi s financami preprosto in razumljivo vsakemu povprečno izobraženemu državljanu. Kaj bi počeli vsi ti t.i. finančni strokovnjaki? Pa bodimo malo bolj konkretni, celo malo bolj osebni, in upajmo, da pri imenovanih osebah ne bomo naleteli samo na jezo in užaljenost, ampak morda celo na kakšno preprosto pojasnilo. Da bodo ovrgli našo domnevo, da nočejo razložiti, da nočejo poenostaviti, ker ne bi potem imeli kaj početi. Ker, ja, res gre pri vsem skupaj za preprosto zaupanje. Ki pa nastane, ko je državljanu in davkoplačevalcu vsaj malo bolj razumljivo in jasno, kdo, kaj in zakaj s financami.

 

 

Ko sodišče odloči v korist obeh strank

 

Vzemimo za primer najbolj aktualno situacijo, in sicer izrazito nasprotujoča stališča oziroma spor dveh skupin t.i. finančnih strokovnjakov v zvezi s preplačilom sanacije naših državnih bank, o čemer je 19. julija že odločalo Sodišče evropskih skupnosti (Court of Justice of the European Communities) v Luksemburgu. Reakciji obeh strank v postopku na to odločitev sta bili iz perspektive navadnega državljana zelo zanimivi: oboji so namreč trdili, vsaj kolikor lahko zasledimo v medijih, da je sodišče razsodilo v njihov prid (!?). V ilustracijo spora pa navedimo samo en detajl, čeprav jih je bilo zaslediti veliko v zadnjih mesecih, ko so v soočenju leteli izrazi "banke so lagale" ali pa "ste namerno goljufali", kar se je dogajalo na Odmevih na TV Slovenija 22. decembra 2015 (vir).

 

Toda zdaj, po načelni odločitvi v Luksemburgu obe stranki izražata zadovoljstvo nad odločitvijo Sodišča evropskih skupnosti. Kaj naj si sedaj misli slovenski državljan? Ali mu je kaj bolj jasno in razumljivo, v čem je bistvo spora oziroma problem? Kot stalni sodelavec Portala PLUS sem uredništvu predlagal - in to je mojo pobudo tudi sprejelo -, da povabimo najbolj izstopajoča predstavnika ene in druge strani ter jim postavimo za začetek eno samo preprosto vprašanje. Upamo, da nam bo ob njunih odgovorih morda kaj bolj jasno. Predvsem pa pričakujemo, da bosta oba ovrgla našo glavno domnevo, češ da je t.i. finančnim strokovnjakom, pa naj stojijo še tako na dveh nasprotnih bregovih, na prvem mestu in v interesu edinole to, da je zadeva čim bolj komplicirana, zavita v skrivnosti. Celo to, da naj bi šlo za nekakšne državne tajnosti ali celo imuniteto pred policijsko preiskavo, smo slišali zadnje čase. Tega slednjega, da ima namreč nekdo imuniteto pred sodno preiskavo in da ne misli več sodelovati s policijo, doslej še nismo zasledili. Izjava je po svoje presenetljiva, saj prihaja iz ust tistega, ki nadzoruje finančne tokove v Sloveniji in na nek način odloča o našem skupnem denarju.

 

 

Sprašujemo Verbiča in Jazbeca

 

Skratka, če konkretiziramo: primeren predstavnik ene strani je po naši oceni gospod Kristjan Verbič kot predsednik Vseslovenskega Združenja Malih Delničarjev (VZMD), ki je bil na zgoraj omenjenem soočenju na Odmevih tudi dovolj oster, in ki ima, verjamemo, veliko znanja, posebej glede na vsa njegova mnogoštevilna svetovna popotovanja in kontakte na vseh kontinentih. Primeren predstavnik druge strani pa je po naši oceni fenomenalni gospod Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije. Da, to je tisti gospod, ki je fasciniral  slovensko javnost z izjavo, da Banka Slovenije ne bo več sodelovala s policijo.

 

Vprašanje za gospoda Verbiča in Jazbeca pa se glasi:

 

"Kateri pravni predpisi veljajo posebej za konkretni primer, o katerem je odločalo Sodišče evropskih skupnosti 19. julija letos (in bo o njem presojalo naše ustavno sodišče v kratkem)? Prosimo, če jih lahko naštejete."

 

Identično vprašanje, ki ga zastavljamo Kristijanu Verbiču in Boštjanu Jazbecu, pomeni poskus začetka poti za preseganje stanja, ugotovljenega v uvodu tega članka, govori pa o "nezaupljivih državljanih", ki jim institucije ne znajo ali nočejo razložiti, za kaj v konkretnem primeru gre. Če dobimo odgovor na osnovno vprašanje, bomo lahko nadaljevali z "razlaganjem nezaupljivim državljanom". Da je to res osnovno vprašanje, potrjuje tudi enostavni stavek Christopha Schmidta, vrhunskega nemškega finančnega strokovnjaka, ki ga je pred kratkim izrekel za časopis Rheinischen Post: "Regeltreue wäre ein Weg, um das verloren gegangene Vertrauen  wiederherzustellen", ali po naše: "Spoštovanje predpisov bi bila pot do povrnitve izgubljenega zaupanja." Enostavno, kajne?

 

Istočasno vabimo tudi vse, ki so se s polnim imenom oglašali na to temo, komentirali, objavljali članke (na primer gospoda Tadeja Kotnika in Alojza Ihana), da za začetek naše poti odgovorijo na prvo vprašanje (ali ga vsaj pokomentirajo). Seveda pa bomo veseli tudi vseh konstruktivnih anonimnežev, manj pa cinikov in "pišmevuhov".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
7
21.04.2019 18:16
Promet na slovenski avtocestah bo naraščal, če si tega želimo ali ne. Če samo pomislim, da je velik del vzhodne Evrope manj ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Nič več meščanskih dram in kraljevskih kronik, le še družbeno obrobje in vojni rovi
0
21.04.2019 08:01
Taras Kermaunermi je pravil, kako mučno je bilo gledati po drugi svetovni vojni Marija Kogoja, ko je hodil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
5
16.04.2019 22:45
V javnosti prevladuje stališče, da sanacija bank ni bila izpeljana na transparenten ter strokoven način, da je bila preobsežna, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
9
14.04.2019 10:59
Danes, po tridesetih letih od padca Berlinskega zidu, vse bolj glasne postajajo govorice, ki trdijo, da je socializem možen, le ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Čudoviti Danijel Harms: Neskončno, ki nima konca ne na levi ne na desni
1
13.04.2019 22:10
Umetniški postopek, ki ga najdemo v prozi ali poeziji Danijela Harmsa, je vedno pričakovano-nepričakovan. Kaj naj se zgodi po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
8
13.04.2019 06:59
Matjaž Nemec, ki je poslanec socialnih demokratov v državnem zboru in tudi njegov bivši podpredsednik, je avtor predloga ... Več.
Piše: Marko Bidovec
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
9
12.04.2019 11:59
Da si diplomacije in diplomati prisluškujejo, je znano. Zaradi tega se po svetu dejansko preveč ne vznemirjajo. Vse obveščevalne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1939 - 2019
7
10.04.2019 22:00
Mnogi avtorji, ki skušajo pojasniti današnje razmere v Evropi in svetu, se zatekajo k različnim zgodovinskim primerjavam. Veliko ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Talking Tom: Ustavite čas in najdite svojo Indijo Koromandijo ...
5
10.04.2019 01:00
Štiri leta in pol odgovornosti, izzivov, uspehov, zmag, učenja. Moja pot pri najbolj slavnem mačku na svetu Talking Tomu od ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Madžarski sindrom: Kako je Mladina zlorabila Viktorja Orbana za dvig upehane naklade
24
08.04.2019 20:00
Slovenski politični tedniki obeh polov že vrsto let zganjajo politično propagando in sploh ne skrivajo več, da podpirajo svoje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hunt, Tajani in zgodovina: Napačne besede in potvarjanje
5
07.04.2019 08:00
Morda bi lahko Jeremy Hunt svoje besede izbiral bolj pazljivo, toda mnogi, ki se zaradi tega pritožujejo, želijo potisniti ... Več.
Piše: Keith Miles
Smrti ni, je samo spanje; spati in nič razmišljati!
0
06.04.2019 21:59
Zelo hitro sem zapustil prostor religije (križ) in ideologije (zvezda), da bi se prek trikotnika naselil v krogu. V osemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija, zastrupljena dežela: Zgodba o levičarski dvoličnosti, ko gre za skrb za okolje
14
02.04.2019 00:49
Zaradi nekvalitetnega premoga iz Šaleške doline bo treba za TEŠ 6 premog uvažati iz tujine. Če bi bili okolju prijazna država, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O fenomenu neodgovarjanja: Ko je odgovor enak prejšnjemu oziroma ko ga sploh ni
6
31.03.2019 23:45
Kaj nam sporočajo nemi, cinični, posmehljivi ali celo arogantni obrazi pomembnih posameznikov, ki se znajdejo kot priče, ... Več.
Piše: Miha Burger
Brexit ali saga o neki neumnosti: Kdo bo Britancem povedal, naj končajo to farso in ostanejo v Evropi?
10
31.03.2019 12:00
Poskus Velike Britanije, da bi izstopila iz Evropske unije, se je spremenil v mešanico agonije in farse. Znotraj obeh največjih ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ali ste kdaj slišali, da bi futuristi porušili kakšen muzej?
1
30.03.2019 22:30
Futurist Fortunato Depero je bil resnično globoko povezan z Roveretom, istočasno pa je prisegal lepoti tehnološkega sveta. Po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Letele bodo glave, padali bodo direktorji: Začenja se tretji polčas privatizacije državnega premoženja!
10
28.03.2019 23:30
Že dolgo se v enem tednu ni zgodilo toliko kadrovskih sprememb na gospodarsko-finančnem področju, čeprav so koalicijski politiki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O izključevanju in vključevanju: Namesto konca hladne vojne (1990) propagirajo njen začetek (1945)
9
27.03.2019 23:46
Izključevanje na umetniškem področju se imenuje cenzura, na političnem področju čistka ali lustracija. Komunisti so se - uradno ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Prodaja naših bank: Nadpovprečno kapitalizirane, povprečno donosne in zlasti nizko vrednotene
4
24.03.2019 21:30
Lani smo prodali državno NLB, letos je na vrsti Abanka. Javnost pogosto ne ve, ali je bila prodajna cena dovolj visoka ali ne. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Univerza je edini prostor, pred katerim bi pokleknil in obmolknil
0
23.03.2019 20:26
James Turrellje zgradil arhitekturno napravo, povezal je arhitekturne stroje za potrebe svetlobno umetniške izkušnje za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,249
02/
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
Uredništvo
Ogledov: 2,850
03/
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,985
04/
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
Igor Mekina
Ogledov: 1,864
05/
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
Marko Bidovec
Ogledov: 1,776
06/
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
Angel Polajnko
Ogledov: 1,639
07/
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
Edvard Kadič
Ogledov: 1,509
08/
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
Angel Polajnko
Ogledov: 969
09/
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,582
10/
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
Bine Kordež
Ogledov: 894