Razkrivamo

Cerar je car: njegova vlada uzakonila obvezno predvajanje srbskih in hrvaških pesmi v slovenskih medijih!

"Koliko košta, neću da pitam": vlada od slovenskih medijev zahteva tudi obvezno predvajanje pesmi, ki so v hrvaščini in srbščini. Cerarjeva koalicija in glasbeni lobi so z zadnjimi zgrešenimi spremembami Zakona o medijih ustvarili pogoje, zaradi katerih se bo na radijskih in televizijskih programih slišalo še več hrvaške in srbske turbofolk glasbe. 

07.08.2016 22:59
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o medijih   glasbena kvota   Dragan Matić   Julijana Bizjak Mlakar   slovenska glasba   hrvaški turbofolk  

Fotomontaža: Portal PLUS

Z zadnjo novelo Zakona o medijih je Slovenija zagotovo edina država na svetu, ki svojim medijem nalaga obvezno predvajanje pesmih v tujih jezikih z namenom zaščite domačega jezika: Ajmo ruke svi u zrak, Opa na more, Jedan život, Preko Beograda do Ljubljane, Pijemo danima ... i tako dalje, in tako naprej.

Julijana Bizjak Mlakar je bila na začetku tega leta ministrica za kulturo. Vsaj na prvi pogled je zelo skrbela za slovenski jezik v medijih. Bolj od svojih predhodnikov. "Gre za zaščito slovenskega jezika... Upam, da bo to prispevalo k temu, da bodo otroci in mladina peli tudi v slovenskem jeziku", je Bizjak Mlakarjeva takrat v državnem zboru opravičevala spremembe Zakona o medijih, ob teh besedah pa se je milo storilo še kakšnemu opozicijskemu poslancu ali poslanki. Koalicijski poslanci pa so ministričine besede seveda brezpogojno podpirali. "Le tako bomo dvignili in krepili nacionalno entiteto, ohranjali ter omogočali nastajanje novih delovnih mest," je bila odločna poslanka Bojana Muršič (SD), medtem ko je Saša Tabaković (SMC) novelo Zakona o medijih ocenil kot gesto, "ki bo spodbudila ustvarjalnost slovenskega glasbenega prostora". Na prvi pogled sijajne rešitve noveliranega zakona. Tudi v Sindikatu glasbenikov Slovenije so bili presrečni.

 

Domači glasbeniki-lobisti so tako združili moči s politiki. Na spletni strani kulturnega ministrstva je zdaj objavljena tudi evidenca nove glasbe, ki je namenjena radijskim postajam in televizijskim hišam, da bi lahko v svojih programih predvajale z zakonom določeno eno četrtino nove in perspektivne slovenske glasbe. Na uradnem spisku "mlade" slovenske glasbe, ki jo morajo po novem obvezno predvajati radijski in televizijski programi v Sloveniji, so tudi pesmi, ki nosijo naslove Za lepu curu, Opa na more, Jedan život itd.

 

Ne, to ni šala. Če nam ne verjamete, je tukaj povezava (vir) in faksimile seznama "novih" skladb:

 

Del evidence za novo glasbo, ki jo vodijo na Ministrstvu za kulturo; s temi skladbami naj bi se podpiralo slovenski jezik in kulturo.

 

 

Z "lepo curo" do novih delovnih mest in dviga nacionalne identitete

 

In katere skladbe mladih in obetavnih slovenskih glasbenikov lahko danes najdemo v omenjeni evidenci? Na 200. mestu se nahaja skladba z naslovom Za lepu curu. "Kuću bi dao, nag bi na cestu stao, gitaru svirao na glas tvoje ime zvao, bićeš moja cura iz mojih snova, dok svane zora ma biće kako mora," prepevajo Projektili s pomočjo Djomle KS.

 

 

Izsek iz videospota "slovenske" pesmi z naslovom Za lepu curu.

 

Svojo skladbo z naslovom Oči plave je priglasila tudi izkušena skupina Fortuna, ki med drugim poslušalcem sporoča: "Srušile me oči plave, stajat će me one glave, imam neke ja simptome, totalno sam lud za njome!"

 

 

Izsek iz videospota "slovenske" pesmi z naslovom Oči plave.

 

Priložnost za brezplačno državno promocijo je izkoristila tudi domača skupina Calypso, ki v dalmatinski skladbi Pirat poudarja, da je "prošle godine bilo super sve, bili smo zajedno i ljubili se".

 

 


Izsek iz videospota "slovenske" pesmi Pirat.

 

Sicer pa se s pomočjo državne evidence v Sloveniji promovirajo še DJ RobiX feat. Alen Hass (Ajmo ruke svi u zrak), Ćira vs. SKaTER (Opa na more), Manche & Rale (Jedan život), Mambo Kings feat. Djomla KS (Preko Beograda do Ljubljane), Djomla KS feat. Mambo Kings (Pijemo danima) in tako naprej...

 

 

Kovačeva kobila je bosa oziroma molči?

 

Začuda slovenski glasbeni ustvarjalci, ki so še pred meseci goreče podpirali t.i. kvote v okviru Zakona o medijih, zdaj previdno molčijo in jih to potujčevanje slovenske glasbe nič ne moti. Tudi gospa Tinkara Kovač, ki je javno lobirala za sprejetje tega bizarnega zakona, je v svojih javnih nastopih opozarjala na izreden pomen slovenskega jezika, zdaj pa, ko se je izkazalo, da je treba obvezno predvajati tudi pesmi v tujem jeziku, molči. Morda se odgovor skriva v dejstvu, da tudi Tinkara sama velikokrat poje v tujem jeziku (v italijanščini ali angleščini). Pričakovati bi bilo, da bodo ob tovrstni promociji "slovenske" glasbe (obvezno predvajanje pesmi v tujem jeziku) svoj glas nemudoma dvignili predstavniki Sindikata glasbenikov Slovenije (SGS), ki so med parlamentarno proceduro Zakona o medijih goreče zagovarjali pomen slovenščine in sodelovali s političnimi odločevalci ter pozdravljali napovedane rešitve. Tinkara Kovač, ki je Slovenijo na Evroviziji predstavljala z angleškimi verzi, je v oddaji Odmevi televizijski legendi Slavku Bobovniku (vir) z "zaskrbljenostjo" razlagala, da je slovenske zabavne glasbe vedno manj na slovenskih radijskih programih in da se jo načrtno umika iz programov. Teorija zarote torej. Enako je zdaj tiho tudi Dragan Matić (SMC), ki je končni avtor tako prve kot druge različice spornega člena noveliranega medijskega zakona, ki v slovenske medije kot obvezno vsebino prinaša pesmi v hrvaščini in srbščini.

 

 

Ministrstvo za kulturo: sistem deluje, z zakonom so zadovoljni

 

In kako polom, ki ga je doživel nov kvotni sistem, komentirajo na Ministrstvu za kulturo, kjer so se še nedolgo nazaj tako močno zavzemali za zaščito slovenskega jezika in kulture? Na naša novinarska vprašanja odgovarjajo, da "sistem deluje" in da so zato z njim "zadovoljni". Takšni odgovori samo potrjujejo našo tezo, da bi bilo Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Tone Peršak, sposobno celo telefonski imenik zagovarjati kot vrhunsko literarno delo, če bi bil za to politični interes. Zanimivo, da se režiser, pisatelj ter minister za kulturo Peršak nič nelagodno ne počuti, ko njegovo ministrstvo nalaga domačim medije predvajanje turbofolk glasbe.

 

 

Je vlada Mira Cerarja zagrešila to, česar Beogradu nikoli ni uspelo?

 

Da bi slovensko Ministrstvo za kulturo objavilo spisek pesmi, med katerimi so tudi takšne v srbohrvaščini, ki jih morajo slovenski mediji obvezno predvajati, so bile zagotovo mokre sanje vseh jugofilov in zagovornikov "skupnih jeder" v nekdanji SFRJ, katerih cilj je bil počasi ukiniti slovenščino in jo utopiti v srbohrvaščini. Dejstvo je namreč, da je z zadnjo novelo Zakona o medijih Slovenija zagotovo edina država na svetu, ki svojim medijem nalaga obvezno predvajanje pesmih v tujih jezikih z namenom zaščite domačega jezika.

 

Ob tem absurdu lahko samo še enkrat ponovimo in s tem potrdimo tezo (vir), da je bilo v namerah tistih, ki so zagovarjali nov kvotni sistem kot nekakšen branik slovenskega jezika, slovenske kulture in mladih ustvarjalcev, eno veliko zavajanje. Ker gre dvoličnežem očitno zgolj za polnjenje lastnega žepa, nas tišina glasbenega lobija v tem primeru najbrž ne sme presenetiti. Obvezno predvajanje srbskih in hrvaških pesmi v slovenskih medijih pa je žal samo še en dokaz, kako nestrokovna je Cerarjeva vlada, kako hitro je podlegla določenim lobijem - in to celo za ceno izdaje slovenskega jezika (!).

 

Seveda ni prav nič narobe, če slovenski avtorji podležejo skušnjavi in raje ustvarjajo v srbščini ali hrvaščini. Zaradi nas lahko tudi v finščini ali kitajščini. To je njihova svobodna pravica in Portal PLUS kot liberalni medij, ki zagovarja ideje zmernega liberalizma, lahko takšno odločitev le podpira. Problem pa je drugje: sramotno je namreč, da prek politike posamezniki z očitnim finančnim interesom svojo glasbo vsiljujejo vsem medijem in državljanom pod pretvezo, da se tako ščiti slovenski jezik. Žalostno je, da predsednik vlade Miro Cerar to dopušča in podpira.

 

Tukaj je nekaj odlomkov "slovenske" glasbe, ki jo priporoča (zahteva obvezno predvajanje) Ministrstvo za kulturo:

 

Opa na more

 

 

Danica

 

Ajmo ruke svi u zrak

 

Do Jadrana

 

Kakovost teh pesmi je stvar okusa. Vprašanje pa je, ali imajo pesmi v srbohrvaščini za Slovenijo res tako velik kulturni in nacionalni pomen, da jih morajo mediji predvajati pod prisilo kvot. Na to si odgovorite sami, ko jih boste poslušali po radiu ali gledali na televiziji ... 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
11
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ponovno odkriti mojster (4. del): "Ljubljana je neznosno grda. Ali je ona izraz ljudske duše? Potem je čudno z nami."
0
24.08.2019 18:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
4
23.08.2019 22:30
Eskalacija napetosti med ZDA in Kitajsko, upočasnitev globalne gospodarske krize, valute, finančni trgi ... Od začetka tega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
12
21.08.2019 19:29
Letošnje Dneve poezije in vina na Ptuju otvarja Ilija Trojanow, v Bolgariji rojeni pisatelj, prevajalec, založnik in aktivist, ... Več.
Piše: Uredništvo
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,270
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,309
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,596
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,654
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,676
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,559
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,141
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,244
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 633
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,413