Razkrivamo

Cerar je car: njegova vlada uzakonila obvezno predvajanje srbskih in hrvaških pesmi v slovenskih medijih!

"Koliko košta, neću da pitam": vlada od slovenskih medijev zahteva tudi obvezno predvajanje pesmi, ki so v hrvaščini in srbščini. Cerarjeva koalicija in glasbeni lobi so z zadnjimi zgrešenimi spremembami Zakona o medijih ustvarili pogoje, zaradi katerih se bo na radijskih in televizijskih programih slišalo še več hrvaške in srbske turbofolk glasbe. 

07.08.2016 22:59
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o medijih   glasbena kvota   Dragan Matić   Julijana Bizjak Mlakar   slovenska glasba   hrvaški turbofolk  

Fotomontaža: Portal PLUS

Z zadnjo novelo Zakona o medijih je Slovenija zagotovo edina država na svetu, ki svojim medijem nalaga obvezno predvajanje pesmih v tujih jezikih z namenom zaščite domačega jezika: Ajmo ruke svi u zrak, Opa na more, Jedan život, Preko Beograda do Ljubljane, Pijemo danima ... i tako dalje, in tako naprej.

Julijana Bizjak Mlakar je bila na začetku tega leta ministrica za kulturo. Vsaj na prvi pogled je zelo skrbela za slovenski jezik v medijih. Bolj od svojih predhodnikov. "Gre za zaščito slovenskega jezika... Upam, da bo to prispevalo k temu, da bodo otroci in mladina peli tudi v slovenskem jeziku", je Bizjak Mlakarjeva takrat v državnem zboru opravičevala spremembe Zakona o medijih, ob teh besedah pa se je milo storilo še kakšnemu opozicijskemu poslancu ali poslanki. Koalicijski poslanci pa so ministričine besede seveda brezpogojno podpirali. "Le tako bomo dvignili in krepili nacionalno entiteto, ohranjali ter omogočali nastajanje novih delovnih mest," je bila odločna poslanka Bojana Muršič (SD), medtem ko je Saša Tabaković (SMC) novelo Zakona o medijih ocenil kot gesto, "ki bo spodbudila ustvarjalnost slovenskega glasbenega prostora". Na prvi pogled sijajne rešitve noveliranega zakona. Tudi v Sindikatu glasbenikov Slovenije so bili presrečni.

 

Domači glasbeniki-lobisti so tako združili moči s politiki. Na spletni strani kulturnega ministrstva je zdaj objavljena tudi evidenca nove glasbe, ki je namenjena radijskim postajam in televizijskim hišam, da bi lahko v svojih programih predvajale z zakonom določeno eno četrtino nove in perspektivne slovenske glasbe. Na uradnem spisku "mlade" slovenske glasbe, ki jo morajo po novem obvezno predvajati radijski in televizijski programi v Sloveniji, so tudi pesmi, ki nosijo naslove Za lepu curu, Opa na more, Jedan život itd.

 

Ne, to ni šala. Če nam ne verjamete, je tukaj povezava (vir) in faksimile seznama "novih" skladb:

 

Del evidence za novo glasbo, ki jo vodijo na Ministrstvu za kulturo; s temi skladbami naj bi se podpiralo slovenski jezik in kulturo.

 

 

Z "lepo curo" do novih delovnih mest in dviga nacionalne identitete

 

In katere skladbe mladih in obetavnih slovenskih glasbenikov lahko danes najdemo v omenjeni evidenci? Na 200. mestu se nahaja skladba z naslovom Za lepu curu. "Kuću bi dao, nag bi na cestu stao, gitaru svirao na glas tvoje ime zvao, bićeš moja cura iz mojih snova, dok svane zora ma biće kako mora," prepevajo Projektili s pomočjo Djomle KS.

 

 

Izsek iz videospota "slovenske" pesmi z naslovom Za lepu curu.

 

Svojo skladbo z naslovom Oči plave je priglasila tudi izkušena skupina Fortuna, ki med drugim poslušalcem sporoča: "Srušile me oči plave, stajat će me one glave, imam neke ja simptome, totalno sam lud za njome!"

 

 

Izsek iz videospota "slovenske" pesmi z naslovom Oči plave.

 

Priložnost za brezplačno državno promocijo je izkoristila tudi domača skupina Calypso, ki v dalmatinski skladbi Pirat poudarja, da je "prošle godine bilo super sve, bili smo zajedno i ljubili se".

 

 


Izsek iz videospota "slovenske" pesmi Pirat.

 

Sicer pa se s pomočjo državne evidence v Sloveniji promovirajo še DJ RobiX feat. Alen Hass (Ajmo ruke svi u zrak), Ćira vs. SKaTER (Opa na more), Manche & Rale (Jedan život), Mambo Kings feat. Djomla KS (Preko Beograda do Ljubljane), Djomla KS feat. Mambo Kings (Pijemo danima) in tako naprej...

 

 

Kovačeva kobila je bosa oziroma molči?

 

Začuda slovenski glasbeni ustvarjalci, ki so še pred meseci goreče podpirali t.i. kvote v okviru Zakona o medijih, zdaj previdno molčijo in jih to potujčevanje slovenske glasbe nič ne moti. Tudi gospa Tinkara Kovač, ki je javno lobirala za sprejetje tega bizarnega zakona, je v svojih javnih nastopih opozarjala na izreden pomen slovenskega jezika, zdaj pa, ko se je izkazalo, da je treba obvezno predvajati tudi pesmi v tujem jeziku, molči. Morda se odgovor skriva v dejstvu, da tudi Tinkara sama velikokrat poje v tujem jeziku (v italijanščini ali angleščini). Pričakovati bi bilo, da bodo ob tovrstni promociji "slovenske" glasbe (obvezno predvajanje pesmi v tujem jeziku) svoj glas nemudoma dvignili predstavniki Sindikata glasbenikov Slovenije (SGS), ki so med parlamentarno proceduro Zakona o medijih goreče zagovarjali pomen slovenščine in sodelovali s političnimi odločevalci ter pozdravljali napovedane rešitve. Tinkara Kovač, ki je Slovenijo na Evroviziji predstavljala z angleškimi verzi, je v oddaji Odmevi televizijski legendi Slavku Bobovniku (vir) z "zaskrbljenostjo" razlagala, da je slovenske zabavne glasbe vedno manj na slovenskih radijskih programih in da se jo načrtno umika iz programov. Teorija zarote torej. Enako je zdaj tiho tudi Dragan Matić (SMC), ki je končni avtor tako prve kot druge različice spornega člena noveliranega medijskega zakona, ki v slovenske medije kot obvezno vsebino prinaša pesmi v hrvaščini in srbščini.

 

 

Ministrstvo za kulturo: sistem deluje, z zakonom so zadovoljni

 

In kako polom, ki ga je doživel nov kvotni sistem, komentirajo na Ministrstvu za kulturo, kjer so se še nedolgo nazaj tako močno zavzemali za zaščito slovenskega jezika in kulture? Na naša novinarska vprašanja odgovarjajo, da "sistem deluje" in da so zato z njim "zadovoljni". Takšni odgovori samo potrjujejo našo tezo, da bi bilo Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Tone Peršak, sposobno celo telefonski imenik zagovarjati kot vrhunsko literarno delo, če bi bil za to politični interes. Zanimivo, da se režiser, pisatelj ter minister za kulturo Peršak nič nelagodno ne počuti, ko njegovo ministrstvo nalaga domačim medije predvajanje turbofolk glasbe.

 

 

Je vlada Mira Cerarja zagrešila to, česar Beogradu nikoli ni uspelo?

 

Da bi slovensko Ministrstvo za kulturo objavilo spisek pesmi, med katerimi so tudi takšne v srbohrvaščini, ki jih morajo slovenski mediji obvezno predvajati, so bile zagotovo mokre sanje vseh jugofilov in zagovornikov "skupnih jeder" v nekdanji SFRJ, katerih cilj je bil počasi ukiniti slovenščino in jo utopiti v srbohrvaščini. Dejstvo je namreč, da je z zadnjo novelo Zakona o medijih Slovenija zagotovo edina država na svetu, ki svojim medijem nalaga obvezno predvajanje pesmih v tujih jezikih z namenom zaščite domačega jezika.

 

Ob tem absurdu lahko samo še enkrat ponovimo in s tem potrdimo tezo (vir), da je bilo v namerah tistih, ki so zagovarjali nov kvotni sistem kot nekakšen branik slovenskega jezika, slovenske kulture in mladih ustvarjalcev, eno veliko zavajanje. Ker gre dvoličnežem očitno zgolj za polnjenje lastnega žepa, nas tišina glasbenega lobija v tem primeru najbrž ne sme presenetiti. Obvezno predvajanje srbskih in hrvaških pesmi v slovenskih medijih pa je žal samo še en dokaz, kako nestrokovna je Cerarjeva vlada, kako hitro je podlegla določenim lobijem - in to celo za ceno izdaje slovenskega jezika (!).

 

Seveda ni prav nič narobe, če slovenski avtorji podležejo skušnjavi in raje ustvarjajo v srbščini ali hrvaščini. Zaradi nas lahko tudi v finščini ali kitajščini. To je njihova svobodna pravica in Portal PLUS kot liberalni medij, ki zagovarja ideje zmernega liberalizma, lahko takšno odločitev le podpira. Problem pa je drugje: sramotno je namreč, da prek politike posamezniki z očitnim finančnim interesom svojo glasbo vsiljujejo vsem medijem in državljanom pod pretvezo, da se tako ščiti slovenski jezik. Žalostno je, da predsednik vlade Miro Cerar to dopušča in podpira.

 

Tukaj je nekaj odlomkov "slovenske" glasbe, ki jo priporoča (zahteva obvezno predvajanje) Ministrstvo za kulturo:

 

Opa na more

 

 

Danica

 

Ajmo ruke svi u zrak

 

Do Jadrana

 

Kakovost teh pesmi je stvar okusa. Vprašanje pa je, ali imajo pesmi v srbohrvaščini za Slovenijo res tako velik kulturni in nacionalni pomen, da jih morajo mediji predvajati pod prisilo kvot. Na to si odgovorite sami, ko jih boste poslušali po radiu ali gledali na televiziji ... 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
19
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
3
23.06.2020 00:30
Eden izmed očitkov, ki letijo na direktorja javnega Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), se nanaša tudi na njegovo nepotistično ... Več.
Piše: Uredništvo
Berlinski puč 13. marca 1920: Karikatura vojaškega udara, ki je trajal nekaj dni, a je bil uvertura v vzpon Adolfa Hitlerja
2
21.06.2020 11:00
Pred stoletjem je v Nemčiji prišlo do državnega udara proti nastajajoči weimarski republiki. Dogodek, znan tudi kot Kappov puč, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS
3
19.06.2020 20:04
S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik ... Več.
Piše: Gregor Kos
Dosje slovenski gozdovi, 3. del: Tri "trofeje" iz gozdarske zbirke direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
13
09.06.2020 00:40
Nadaljujemo z razkrivanjem okostnjakov iz omare Damjana Oražma, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki se je doslej soočal s ... Več.
Piše: Uredništvo
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
5
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
0
19.05.2020 17:00
V skladu s sodno poravnavo, sklenjeno na podlagi 307. člena Zakona o pravdnem postopku 15. maja 2020 na Okrožnem sodišču v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako rešiti slovenski turizem? Če ne bo hitre akcije in denarja, se nam obeta katastrofa!
1
15.05.2020 12:00
Koronavirusna epidemija bo resno prizadela slovenski turizem. Letošnja sezona bo zdesetkana, to je verjetno neizogibno. Turizem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Začenja se lov na novega ustavnega sodnika ali sodnico: Kdo so kandidati političnih strank?
4
13.05.2020 00:20
Sedem bo kandidatov za izpraznjeno sodniško mesto na Beethovnovi, so nam namignili zaupni viri. Objavljamo vsa imena, ki po ... Več.
Piše: Andrej Černe
Zdravstvo po epidemiji: Kateri so trije temeljni pogoji za ureditev slovenskega zdravstva
3
12.05.2020 00:28
Dvanajst uglednih slovenskih zdravnikov je na portalu zdravstvo.si objavilo poziv vsem odločevalcem, zlasti pa zakonodajalcem, ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 3.541
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.839
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.526
04/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.821
05/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.105
06/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.485
07/
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
Uredništvo
Ogledov: 1.515
08/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.060
09/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 827
10/
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
Uredništvo
Ogledov: 745