Razkrivamo

Nore kvote slovenske glasbe: pristojni ne ukrepajo, težave na nacionalki, POP TV in Kanal A pa sploh ne predvajata več glasbe. Kulturno ministrstvo: "Sistem deluje!"

Mesec in pol po uveljavitvi noveliranega Zakona o medijih je slika porazna: sistem obveznih glasbenih kvot ne deluje, tisti, ki so ga predlagali, si zatiskajo oči ali pa uživajo na dopustu. RTV Slovenija in POP TV sta že našli luknjo v zakonu in jima baje slovenske glasbe ni treba predvajati. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) pa kljub številnim prijavam, da radijske postaje ne predvajajo slovenske glasbe kot zahteva nov zakon, sploh ne izvaja nadzora.

15.08.2016 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o medijih   Dragan Matić   SMC   glasbena kvota   Miro Cerar

Fotomontaža: Portal PLUS

Skupina lobistov si je s pomočjo Cerarjeve vlade zagotovila "državno rento" v obliki obveznega predvajanja slovenske komercialne glasbe ne glede na kvaliteto. Vzorec je nekoč davno razkril Ivan Oman: "Ni važno, da je pismen, važno, da je naš!"

V začetku junija so nas iz poslanske skupine SMC obvestili, da je predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić ministrstvu za kulturo posredoval pobudo v zvezi z izvajanjem spremenjenega Zakona o medijih (ZMed). Matić je tudi predlagal, da se posvet opravi v najkrajšem možnem času, "saj bo zakon kmalu stopil v veljavo". Hja, ta Matićev "kmalu" ima zdaj še šest tednov staro brado, kajti ZMed je v veljavo stopil že 1. julija, od tega obljubljenega posveta pa za zdaj ni bo nič. Morda zato, ker so parlamentarci in državna uprava na zasluženem dopustu? Uradno je zgodba drugačna: s kulturnega ministrstva so nam namreč sporočili, da so "glede na to, da sistem zaenkrat deluje", v dogovoru z Matićem in predstavniki agencije Akos sprejeli odločitev, "da ni potrebe po tovrstnem posvetu, saj na njem ne bi mogli predstaviti nobenih novih dejstev, s katerimi zainteresirana javnost ne bi bila že predhodno seznanjena na podlagi sprememb zadevne zakonodaje". Ali takšne navedbe, pod katere so se podpisali predstavniki ministrstva in Akosa ter Matić, res držijo? Ali sistem dejansko deluje?

 


Novi kvotni sistem, kot si ga je zamislila Cerarjeva koalicija, učinkuje tudi med poslušalci radijskih postaj. Tole dopisnico so prejeli v uredništvu Vala 202.

 

 

Radijske postaje kršijo zakon, Dolenčev Akos pa ne ukrepa

 

Poglejmo nekaj dejstev. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, na čelu katere sedi kontroverzni Franc Dolenc, je že prejela več prijav zoper izdajatelje radijskih programov (Val 202, Radio Center, Radio 1Radio 2, Radio 3 in Rock Radio Ljubljana), ki naj domnevno ne bi izpolnjevali kvote slovenske glasbe, vendar Akos postopkov nadzora še ni sprožil. Očitno je, da bo agencija nadzor nad tako nedorečenimi zakonskimi določili težko izvedla in se bržkone zato tudi nadzoru izogiba. Na drugi strani je nekaterim radijskim postajam zaradi izvajanja kvot čez dan že začela padati poslušanost. Po novem je zato najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji Radio Aktual, ki pa, ironično, predvaja največ hrvaške glasbe. Zato ne presenečajo napovedi, da se že pripravljajo ustavne presoje spornih določil medijskega zakona, ki jih je sprejela konfuzna Cerarjeva koalicija.

 

 

Glasbeniki, ki so predlagali zakon, zavajajo!

 

Znane so tudi vse pomanjkljivosti evidence nove glasbe, ki jo vodijo na Ministrstvu za kulturo: v njej so se znašli glasbeniki (celo predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije Tinkara Kovač, o čemer smo že poročali), ki za svoje skladbe navajajo lažne podatke prvega predvajanja. Nekateri glasbeniki vpisujejo splošne podatke prvega predvajanja skladb (na primer "leto 2016"), glasbeni uredniki sploh ne vedo, kje so vpisane pesmi na voljo, da lahko ocenijo njihovo kakovost in jih morda zavrtijo v svojih programih.

 

Na težave, ki jih imajo z evidenco, opozarjajo tudi na Televiziji Slovenija. "Ministrstvo za kulturo na svoji spletni strani navaja, da ne prevzema odgovornosti za točnost objavljenih podatkov, ampak za to odgovarja tisti, ki jih je sporočil. Navedba tudi ne vsebuje za televizijo ključnega podatka, ali za prijavljeno skladbo obstaja avdiovizualni posnetek, zato ga pri načrtovanju predvajanja programa ne uporabljamo", neuporabnost državne evidence več kot upravičeno izpostavljajo na Kolodvorski 2-4.

 

 

Kvaliteta ni važna, glavno, da je na "državnem spisku"

 

Pojdimo dalje. Težava novega kvotnega sistema je že v tem, da televizijskim programom nalaga predvajanje nove slovenske glasbe, za katero pa sploh ne obstaja dovolj (kakovostnih) spotov. Primer takega videospota, kjer gre za dokazano amatersko produkcijo, ki je v evidenci kulturnega ministrstva, si lahko pogledate tule:

 

 


 

Iz podatkov v evidenci nove glasbe je med drugim tudi povsem jasno, da nova državna ureditev ne podpira niti uporabe slovenskega jezika v glasbi, s čimer je na začetku letošnjega leta nujni poseg v Zakon o medijih opravičevala bivša kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Summer story, Opa na more, Pijemo danima, Angel heart in Te quiero so le nekateri tujejezični naslovi skladb v državni evidenci, med katerimi izstopajo turbofolk hiti, o čemer smo že pisali (vir).

 

Žan Serčič

Summer story

27.2.2016

D Base

Spet živ

27.2.2016

Regina

Alive in Every Way

29.2.2016

Anay

1. A ne štekaš (RMX verzija)

7.3.2016

 

2. A ne štekaš (POP verzija)

7.3.2016

Nuše Rojs

Vzemi me

25.3.2016

Projektili feat Djomla KS

Za lepu curu

30.3.2016

Djomla KS feat. Rebeka Dremelj

Do jadrana

1.4.2016

Mambo Kings

Zlato SLO Časi Mix vol.1

6.4.2016

Richie - Rusko Richie

Pritisni Play

11.4.2016

Moonshine

U-La-La

15.4.2016

Alen Haas

1. Ajmo ruke svi u zrak (radio edit)

25.4.2016

 

2. Ajmo ruke svi u zrak (club mix)

25.4.2016

Jernej Zoran

Avesunfiling

10.5.2016

David

Agent

23.5.2016

Nejc Lombardo

Repeat

24.5.2016

Pogled v evidenco nove slovenske glasbe, ki je objavljena na spletni strani ministrstva za kulturo, razkriva, da nova kvotna ureditev bolj slabo podpira uporabo slovenskega jezika.

 

 

Ko je Dragan na dopustu, se ga problemi ne tičejo...

 

Kaj o tej zmedi pravi predsednik parlamentarnega Odbora za kulturo Dragan Matić, ki se je več mesecev ukvarjal s kvoto slovenske glasbe in na koncu s pomočjo koalicijskih glasov tudi uzakonil zadnjo različico kvotnega sistema? Kaj naj storijo televizijski programi, ki morajo po Zakonu o medijih predvajati mlado slovensko glasbo, vendar za te skladbe ni posnetih dovolj videospotov, smo ga med drugim vprašali. "Dr. Dragan Matić se nahaja na rednem letnem dopustu, zato vam njegovih odgovorov ne morem posredovati. Predmet zadnje novele zakona so bili zgolj časovni pasovi in ne vsebine (globe idr.), po katerih sprašujete, zato vam predlagamo, da vprašanja naslovite na ministrstvo, ki je pristojno za izvajanje zakona," so Matićevi svetovalci odgovorili na naša številna odprta vprašanja. Kot da se Zakon o medijih ne bi sprejemal v Državnem zboru in kot da doktor Matić ne bi dvakrat pritisnil na tipko ZA spremembo zakonodaje. Pri tem pa ne gre pozabiti, da je prav Matić osebno v obeh primerih spisal končno različico zakona.

 

 

Popovci: na osnovi zakona nam slovenske glasbe ni treba predvajati

 

So nam pa zanimiv odgovor posredovali iz televizijske hiše Pro Plus. Zanimalo nas je, ali v programih POP TV in Kanal A dosegajo delež nove slovenske glasbe ter ali jim bo omenjeno zakonsko določilo povzročalo težave pri pripravi oddaje Znan obraz ima svoj glas. "Televizijska programa Pop TV in Kanal A ne 'predvajata glasbe', temveč avdiovizualna dela. Zato je omenjena določba zakona o medijih, vsaj kar zadeva izdajatelje AV medijskih storitev, neizvršljiva. Ker je 'glasba' neločljiv del  posameznega AV dela, slednje pa samostojno in enovito avtorsko delo, seveda pojmovno izdajatelj AV medijske storitve sploh ne more 'predvajati' drugačne glasbe od tiste, ki je že vključena v AV delo. Kot tudi na primer izdajatelj radijskega programa ne more zagotavljati kvot slovenskih AV del. Zaradi navedenega so kvote obveznega predvajanja glasbenih del za izdajatelje AV medijskih storitev neizvršljive in kot take ne predstavljajo nobenih težav," povsem hladnokrvno pojasnjujejo na POP TV.

 

Da imajo težave z novim kvotnim sistemom, priznavajo na Televiziji Slovenija, še posebej takrat, ko v enem od z zakonom določenih oddajnih pasov predvajajo oddajo oziroma avdiovizualno delo (posnetek koncerta, festivala ali prireditve), ki je nastalo pred več kot dvema letoma (torej nobena od predvajanih skladb ne sodi v kvoto nove slovenske glasbe), ali ki je namenjeno tuji glasbi. "V teh primerih v razpoložljivem času težko zagotovimo dodatno predvajanje nove slovenske glasbe," priznavajo na Televiziji Slovenija. O tem, da novi kvotni sistem Televiziji Slovenija dejanskocelo onemogoča, da bi v prihodnje - kot to veleva tradicija – finalne izbore pesmi Evrovizije v živo prenašala na svojem prvem programu, smo na Portalu PLUS pred časom že pisali. (vir)

 

 

Kvote so odraz Cerarjeve vlade – ugrabljena država s strani lobijev

 

Med vsemi problemi v državi glasbene kvote zagotovo niso ključne. Bolj je zanimiv način, kako je do teh norih kvot prišlo, kajti če prav pomislimo, ne gre za naključje, še manj pa za idiotizem politike ali nesposobnost. Ne, bodite prepričani, da gre za nekaj bolj sofisticiranega: je to namreč ustaljen vzorec ljudi okoli Mira Cerarja, ki tako pač delujejo. Na vseh področjih. Manjša interesna skupina glasbenih lobistov je obiskala poslance koalicije. Sestanki so potekali v tajnosti brez zapisnikov, torej daleč stran od oči javnosti. Mogoče so glasbeniki-lobisti vsak dan manj priljubljeni SMC obljubili tudi kak brezplačni koncert "za rajo" v času volilne kompanije, kdo ve.

 

Toda to, da je spremenjeni Zakon o medijih z glasbeno kvoto pisan na kožo glasbenemu lobiju, je razvidno tudi iz tega, da za lažno navajanje podatkov za glasbenike ni predvidena prav nobena kazen. Skupina lobistov si je tako s pomočjo Cerarjeve vlade zagotovila "državno rento" v obliki obveznega predvajanja slovenske komercialne glasbe ne glede na kvaliteto. Vzorec je podoben kadrovanju v politiki, ki ga je nekoč davno po kmečki pameti javno izrekel Ivan Oman: "Ni važno, da je pismen, važno, da je naš!" In natanko po tem kopitu je spisan tudi novi medijski zakon: ni pomembno, kakšna je glasba, ni pomembno, kako neokusen in amaterski je videospot, važno, da je slovenski!

 

Zakon o medijih bo torej treba čim prej "normalizirati", kajti sicer bodo cele generacije zasovražile takšno slovensko glasbo, s kakršno nas zdaj posiljuje s strani lobijev ugrabljena vlada.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
3
23.06.2020 00:30
Eden izmed očitkov, ki letijo na direktorja javnega Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), se nanaša tudi na njegovo nepotistično ... Več.
Piše: Uredništvo
Berlinski puč 13. marca 1920: Karikatura vojaškega udara, ki je trajal nekaj dni, a je bil uvertura v vzpon Adolfa Hitlerja
2
21.06.2020 11:00
Pred stoletjem je v Nemčiji prišlo do državnega udara proti nastajajoči weimarski republiki. Dogodek, znan tudi kot Kappov puč, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS
3
19.06.2020 20:04
S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik ... Več.
Piše: Gregor Kos
Dosje slovenski gozdovi, 3. del: Tri "trofeje" iz gozdarske zbirke direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
13
09.06.2020 00:40
Nadaljujemo z razkrivanjem okostnjakov iz omare Damjana Oražma, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki se je doslej soočal s ... Več.
Piše: Uredništvo
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
5
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.272
02/
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.655
03/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.661
04/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.911
05/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.795
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.880
07/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.555
08/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.480
09/
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.280
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.112