Razkrivamo

Nore kvote slovenske glasbe: pristojni ne ukrepajo, težave na nacionalki, POP TV in Kanal A pa sploh ne predvajata več glasbe. Kulturno ministrstvo: "Sistem deluje!"

Mesec in pol po uveljavitvi noveliranega Zakona o medijih je slika porazna: sistem obveznih glasbenih kvot ne deluje, tisti, ki so ga predlagali, si zatiskajo oči ali pa uživajo na dopustu. RTV Slovenija in POP TV sta že našli luknjo v zakonu in jima baje slovenske glasbe ni treba predvajati. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) pa kljub številnim prijavam, da radijske postaje ne predvajajo slovenske glasbe kot zahteva nov zakon, sploh ne izvaja nadzora.

15.08.2016 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o medijih   Dragan Matić   SMC   glasbena kvota   Miro Cerar

Fotomontaža: Portal PLUS

Skupina lobistov si je s pomočjo Cerarjeve vlade zagotovila "državno rento" v obliki obveznega predvajanja slovenske komercialne glasbe ne glede na kvaliteto. Vzorec je nekoč davno razkril Ivan Oman: "Ni važno, da je pismen, važno, da je naš!"

V začetku junija so nas iz poslanske skupine SMC obvestili, da je predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić ministrstvu za kulturo posredoval pobudo v zvezi z izvajanjem spremenjenega Zakona o medijih (ZMed). Matić je tudi predlagal, da se posvet opravi v najkrajšem možnem času, "saj bo zakon kmalu stopil v veljavo". Hja, ta Matićev "kmalu" ima zdaj še šest tednov staro brado, kajti ZMed je v veljavo stopil že 1. julija, od tega obljubljenega posveta pa za zdaj ni bo nič. Morda zato, ker so parlamentarci in državna uprava na zasluženem dopustu? Uradno je zgodba drugačna: s kulturnega ministrstva so nam namreč sporočili, da so "glede na to, da sistem zaenkrat deluje", v dogovoru z Matićem in predstavniki agencije Akos sprejeli odločitev, "da ni potrebe po tovrstnem posvetu, saj na njem ne bi mogli predstaviti nobenih novih dejstev, s katerimi zainteresirana javnost ne bi bila že predhodno seznanjena na podlagi sprememb zadevne zakonodaje". Ali takšne navedbe, pod katere so se podpisali predstavniki ministrstva in Akosa ter Matić, res držijo? Ali sistem dejansko deluje?

 


Novi kvotni sistem, kot si ga je zamislila Cerarjeva koalicija, učinkuje tudi med poslušalci radijskih postaj. Tole dopisnico so prejeli v uredništvu Vala 202.

 

 

Radijske postaje kršijo zakon, Dolenčev Akos pa ne ukrepa

 

Poglejmo nekaj dejstev. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, na čelu katere sedi kontroverzni Franc Dolenc, je že prejela več prijav zoper izdajatelje radijskih programov (Val 202, Radio Center, Radio 1Radio 2, Radio 3 in Rock Radio Ljubljana), ki naj domnevno ne bi izpolnjevali kvote slovenske glasbe, vendar Akos postopkov nadzora še ni sprožil. Očitno je, da bo agencija nadzor nad tako nedorečenimi zakonskimi določili težko izvedla in se bržkone zato tudi nadzoru izogiba. Na drugi strani je nekaterim radijskim postajam zaradi izvajanja kvot čez dan že začela padati poslušanost. Po novem je zato najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji Radio Aktual, ki pa, ironično, predvaja največ hrvaške glasbe. Zato ne presenečajo napovedi, da se že pripravljajo ustavne presoje spornih določil medijskega zakona, ki jih je sprejela konfuzna Cerarjeva koalicija.

 

 

Glasbeniki, ki so predlagali zakon, zavajajo!

 

Znane so tudi vse pomanjkljivosti evidence nove glasbe, ki jo vodijo na Ministrstvu za kulturo: v njej so se znašli glasbeniki (celo predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije Tinkara Kovač, o čemer smo že poročali), ki za svoje skladbe navajajo lažne podatke prvega predvajanja. Nekateri glasbeniki vpisujejo splošne podatke prvega predvajanja skladb (na primer "leto 2016"), glasbeni uredniki sploh ne vedo, kje so vpisane pesmi na voljo, da lahko ocenijo njihovo kakovost in jih morda zavrtijo v svojih programih.

 

Na težave, ki jih imajo z evidenco, opozarjajo tudi na Televiziji Slovenija. "Ministrstvo za kulturo na svoji spletni strani navaja, da ne prevzema odgovornosti za točnost objavljenih podatkov, ampak za to odgovarja tisti, ki jih je sporočil. Navedba tudi ne vsebuje za televizijo ključnega podatka, ali za prijavljeno skladbo obstaja avdiovizualni posnetek, zato ga pri načrtovanju predvajanja programa ne uporabljamo", neuporabnost državne evidence več kot upravičeno izpostavljajo na Kolodvorski 2-4.

 

 

Kvaliteta ni važna, glavno, da je na "državnem spisku"

 

Pojdimo dalje. Težava novega kvotnega sistema je že v tem, da televizijskim programom nalaga predvajanje nove slovenske glasbe, za katero pa sploh ne obstaja dovolj (kakovostnih) spotov. Primer takega videospota, kjer gre za dokazano amatersko produkcijo, ki je v evidenci kulturnega ministrstva, si lahko pogledate tule:

 

 


 

Iz podatkov v evidenci nove glasbe je med drugim tudi povsem jasno, da nova državna ureditev ne podpira niti uporabe slovenskega jezika v glasbi, s čimer je na začetku letošnjega leta nujni poseg v Zakon o medijih opravičevala bivša kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Summer story, Opa na more, Pijemo danima, Angel heart in Te quiero so le nekateri tujejezični naslovi skladb v državni evidenci, med katerimi izstopajo turbofolk hiti, o čemer smo že pisali (vir).

 

Žan Serčič

Summer story

27.2.2016

D Base

Spet živ

27.2.2016

Regina

Alive in Every Way

29.2.2016

Anay

1. A ne štekaš (RMX verzija)

7.3.2016

 

2. A ne štekaš (POP verzija)

7.3.2016

Nuše Rojs

Vzemi me

25.3.2016

Projektili feat Djomla KS

Za lepu curu

30.3.2016

Djomla KS feat. Rebeka Dremelj

Do jadrana

1.4.2016

Mambo Kings

Zlato SLO Časi Mix vol.1

6.4.2016

Richie - Rusko Richie

Pritisni Play

11.4.2016

Moonshine

U-La-La

15.4.2016

Alen Haas

1. Ajmo ruke svi u zrak (radio edit)

25.4.2016

 

2. Ajmo ruke svi u zrak (club mix)

25.4.2016

Jernej Zoran

Avesunfiling

10.5.2016

David

Agent

23.5.2016

Nejc Lombardo

Repeat

24.5.2016

Pogled v evidenco nove slovenske glasbe, ki je objavljena na spletni strani ministrstva za kulturo, razkriva, da nova kvotna ureditev bolj slabo podpira uporabo slovenskega jezika.

 

 

Ko je Dragan na dopustu, se ga problemi ne tičejo...

 

Kaj o tej zmedi pravi predsednik parlamentarnega Odbora za kulturo Dragan Matić, ki se je več mesecev ukvarjal s kvoto slovenske glasbe in na koncu s pomočjo koalicijskih glasov tudi uzakonil zadnjo različico kvotnega sistema? Kaj naj storijo televizijski programi, ki morajo po Zakonu o medijih predvajati mlado slovensko glasbo, vendar za te skladbe ni posnetih dovolj videospotov, smo ga med drugim vprašali. "Dr. Dragan Matić se nahaja na rednem letnem dopustu, zato vam njegovih odgovorov ne morem posredovati. Predmet zadnje novele zakona so bili zgolj časovni pasovi in ne vsebine (globe idr.), po katerih sprašujete, zato vam predlagamo, da vprašanja naslovite na ministrstvo, ki je pristojno za izvajanje zakona," so Matićevi svetovalci odgovorili na naša številna odprta vprašanja. Kot da se Zakon o medijih ne bi sprejemal v Državnem zboru in kot da doktor Matić ne bi dvakrat pritisnil na tipko ZA spremembo zakonodaje. Pri tem pa ne gre pozabiti, da je prav Matić osebno v obeh primerih spisal končno različico zakona.

 

 

Popovci: na osnovi zakona nam slovenske glasbe ni treba predvajati

 

So nam pa zanimiv odgovor posredovali iz televizijske hiše Pro Plus. Zanimalo nas je, ali v programih POP TV in Kanal A dosegajo delež nove slovenske glasbe ter ali jim bo omenjeno zakonsko določilo povzročalo težave pri pripravi oddaje Znan obraz ima svoj glas. "Televizijska programa Pop TV in Kanal A ne 'predvajata glasbe', temveč avdiovizualna dela. Zato je omenjena določba zakona o medijih, vsaj kar zadeva izdajatelje AV medijskih storitev, neizvršljiva. Ker je 'glasba' neločljiv del  posameznega AV dela, slednje pa samostojno in enovito avtorsko delo, seveda pojmovno izdajatelj AV medijske storitve sploh ne more 'predvajati' drugačne glasbe od tiste, ki je že vključena v AV delo. Kot tudi na primer izdajatelj radijskega programa ne more zagotavljati kvot slovenskih AV del. Zaradi navedenega so kvote obveznega predvajanja glasbenih del za izdajatelje AV medijskih storitev neizvršljive in kot take ne predstavljajo nobenih težav," povsem hladnokrvno pojasnjujejo na POP TV.

 

Da imajo težave z novim kvotnim sistemom, priznavajo na Televiziji Slovenija, še posebej takrat, ko v enem od z zakonom določenih oddajnih pasov predvajajo oddajo oziroma avdiovizualno delo (posnetek koncerta, festivala ali prireditve), ki je nastalo pred več kot dvema letoma (torej nobena od predvajanih skladb ne sodi v kvoto nove slovenske glasbe), ali ki je namenjeno tuji glasbi. "V teh primerih v razpoložljivem času težko zagotovimo dodatno predvajanje nove slovenske glasbe," priznavajo na Televiziji Slovenija. O tem, da novi kvotni sistem Televiziji Slovenija dejanskocelo onemogoča, da bi v prihodnje - kot to veleva tradicija – finalne izbore pesmi Evrovizije v živo prenašala na svojem prvem programu, smo na Portalu PLUS pred časom že pisali. (vir)

 

 

Kvote so odraz Cerarjeve vlade – ugrabljena država s strani lobijev

 

Med vsemi problemi v državi glasbene kvote zagotovo niso ključne. Bolj je zanimiv način, kako je do teh norih kvot prišlo, kajti če prav pomislimo, ne gre za naključje, še manj pa za idiotizem politike ali nesposobnost. Ne, bodite prepričani, da gre za nekaj bolj sofisticiranega: je to namreč ustaljen vzorec ljudi okoli Mira Cerarja, ki tako pač delujejo. Na vseh področjih. Manjša interesna skupina glasbenih lobistov je obiskala poslance koalicije. Sestanki so potekali v tajnosti brez zapisnikov, torej daleč stran od oči javnosti. Mogoče so glasbeniki-lobisti vsak dan manj priljubljeni SMC obljubili tudi kak brezplačni koncert "za rajo" v času volilne kompanije, kdo ve.

 

Toda to, da je spremenjeni Zakon o medijih z glasbeno kvoto pisan na kožo glasbenemu lobiju, je razvidno tudi iz tega, da za lažno navajanje podatkov za glasbenike ni predvidena prav nobena kazen. Skupina lobistov si je tako s pomočjo Cerarjeve vlade zagotovila "državno rento" v obliki obveznega predvajanja slovenske komercialne glasbe ne glede na kvaliteto. Vzorec je podoben kadrovanju v politiki, ki ga je nekoč davno po kmečki pameti javno izrekel Ivan Oman: "Ni važno, da je pismen, važno, da je naš!" In natanko po tem kopitu je spisan tudi novi medijski zakon: ni pomembno, kakšna je glasba, ni pomembno, kako neokusen in amaterski je videospot, važno, da je slovenski!

 

Zakon o medijih bo torej treba čim prej "normalizirati", kajti sicer bodo cele generacije zasovražile takšno slovensko glasbo, s kakršno nas zdaj posiljuje s strani lobijev ugrabljena vlada.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
0
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
6
26.11.2019 20:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki ga je uredništvo 13. novembra 2019 objavilo na portalu+ pod naslovom Dosje ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ko milijarderji jokajo
5
24.11.2019 23:59
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike 3. novembra 2020 lahko pomenijo resen preobrat vodenja države. Volivci bodo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Državljanska vojna (1941-1991): Grahovo v ognju groze, v katerem je zgorel tudi pesnik France Balantič
18
22.11.2019 16:45
V Grahovem pri Cerknici je 24. novembra 1943 potekal prvi napad partizanov na domobrance, s čemer se je dokončno razplamtela ... Več.
Piše: Uredništvo
Bloomberg o Luki Koper: Kitajsko-avstrijski projekt hitre železnice do Trsta ogroža privilegiran položaj edinega slovenskega pristanišča
11
21.11.2019 20:00
Newyorški finančno-poslovni spletni medij Bloomberg se je razpisal o negotovi prihodnosti koprskega pristanišča, ki ga ogrožata ... Več.
Piše: Uredništvo
(Popravek) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
1
20.11.2019 19:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki smo ga 13. novembra 2019 objavili na portalu+ pod naslovom Dosje Slovenska ... Več.
Piše: Uredništvo
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
6
17.11.2019 21:00
V Boliviji konec skoraj štirinajstletne vladavine Eva Moralesa predstavlja še eno spodbudo Washingtonu za že usihajočo moč v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
8
14.11.2019 21:00
Pred približno letom in pol me je ugledni ameriški zgodovinar in znanstvenikNoam Chomskypo elektronski pošti opozoril na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
8
13.11.2019 21:00
Karla Viktorja Erjavca v vlogi ministra za obrambo spremljajo afere že od prvega dne ministrovanja. In to v obeh mandatih. Kar ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
13
08.11.2019 23:59
Danes so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Tomaž Zalaznik, Božo Cerar, Lovro Šturm, Marko Noč,Igor Grdina, Ludvik Toplak, Borut ... Več.
Piše: Uredništvo
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
11
07.11.2019 02:00
Zloglasne glasbene kvote, ki jih je pod vlado Mira Cerarja uzakonil danes glavni okoljski inšpektor, nekoč pa poslanec SMC in ... Več.
Piše: Uredništvo
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
15
05.11.2019 21:00
V preteklih dneh je veliko razburjenja povzročil ukrep Banke Slovenije, s katerim so zaostrili pogoje kreditiranja fizičnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj so na koncu prinesle letošnje spremembe davčne zakonodaje
2
02.11.2019 09:00
Vsekakor pomenijo celotne letošnje spremembe davčne zakonodaje pomemben premik v davčni razbremenitvi dela. Glede na omejitve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dan spomina na mrtve v deželi kosti ali kako so perfidno onemogočili komisijo za "reševanje vprašanj prikritih grobišč"
18
31.10.2019 10:00
Kljub zakonski podlagi, vladnim sklepom in politični podpori Komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Islamizacije, celo afrikanizacije Evrope ne more rešiti resor za "zaščito evropskega načina življenja"
17
29.10.2019 23:15
Namera nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da ustanovi poseben resor za zaščito evropskega načina ... Več.
Piše: Milan Gregorič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,885
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,364
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,225
04/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,933
05/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,855
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,136
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,068
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,305
09/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,320
10/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,205