Razkrivamo

Nore kvote slovenske glasbe: pristojni ne ukrepajo, težave na nacionalki, POP TV in Kanal A pa sploh ne predvajata več glasbe. Kulturno ministrstvo: "Sistem deluje!"

Mesec in pol po uveljavitvi noveliranega Zakona o medijih je slika porazna: sistem obveznih glasbenih kvot ne deluje, tisti, ki so ga predlagali, si zatiskajo oči ali pa uživajo na dopustu. RTV Slovenija in POP TV sta že našli luknjo v zakonu in jima baje slovenske glasbe ni treba predvajati. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) pa kljub številnim prijavam, da radijske postaje ne predvajajo slovenske glasbe kot zahteva nov zakon, sploh ne izvaja nadzora.

15.08.2016 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o medijih   Dragan Matić   SMC   glasbena kvota   Miro Cerar

Fotomontaža: Portal PLUS

Skupina lobistov si je s pomočjo Cerarjeve vlade zagotovila "državno rento" v obliki obveznega predvajanja slovenske komercialne glasbe ne glede na kvaliteto. Vzorec je nekoč davno razkril Ivan Oman: "Ni važno, da je pismen, važno, da je naš!"

V začetku junija so nas iz poslanske skupine SMC obvestili, da je predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić ministrstvu za kulturo posredoval pobudo v zvezi z izvajanjem spremenjenega Zakona o medijih (ZMed). Matić je tudi predlagal, da se posvet opravi v najkrajšem možnem času, "saj bo zakon kmalu stopil v veljavo". Hja, ta Matićev "kmalu" ima zdaj še šest tednov staro brado, kajti ZMed je v veljavo stopil že 1. julija, od tega obljubljenega posveta pa za zdaj ni bo nič. Morda zato, ker so parlamentarci in državna uprava na zasluženem dopustu? Uradno je zgodba drugačna: s kulturnega ministrstva so nam namreč sporočili, da so "glede na to, da sistem zaenkrat deluje", v dogovoru z Matićem in predstavniki agencije Akos sprejeli odločitev, "da ni potrebe po tovrstnem posvetu, saj na njem ne bi mogli predstaviti nobenih novih dejstev, s katerimi zainteresirana javnost ne bi bila že predhodno seznanjena na podlagi sprememb zadevne zakonodaje". Ali takšne navedbe, pod katere so se podpisali predstavniki ministrstva in Akosa ter Matić, res držijo? Ali sistem dejansko deluje?

 


Novi kvotni sistem, kot si ga je zamislila Cerarjeva koalicija, učinkuje tudi med poslušalci radijskih postaj. Tole dopisnico so prejeli v uredništvu Vala 202.

 

 

Radijske postaje kršijo zakon, Dolenčev Akos pa ne ukrepa

 

Poglejmo nekaj dejstev. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, na čelu katere sedi kontroverzni Franc Dolenc, je že prejela več prijav zoper izdajatelje radijskih programov (Val 202, Radio Center, Radio 1Radio 2, Radio 3 in Rock Radio Ljubljana), ki naj domnevno ne bi izpolnjevali kvote slovenske glasbe, vendar Akos postopkov nadzora še ni sprožil. Očitno je, da bo agencija nadzor nad tako nedorečenimi zakonskimi določili težko izvedla in se bržkone zato tudi nadzoru izogiba. Na drugi strani je nekaterim radijskim postajam zaradi izvajanja kvot čez dan že začela padati poslušanost. Po novem je zato najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji Radio Aktual, ki pa, ironično, predvaja največ hrvaške glasbe. Zato ne presenečajo napovedi, da se že pripravljajo ustavne presoje spornih določil medijskega zakona, ki jih je sprejela konfuzna Cerarjeva koalicija.

 

 

Glasbeniki, ki so predlagali zakon, zavajajo!

 

Znane so tudi vse pomanjkljivosti evidence nove glasbe, ki jo vodijo na Ministrstvu za kulturo: v njej so se znašli glasbeniki (celo predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije Tinkara Kovač, o čemer smo že poročali), ki za svoje skladbe navajajo lažne podatke prvega predvajanja. Nekateri glasbeniki vpisujejo splošne podatke prvega predvajanja skladb (na primer "leto 2016"), glasbeni uredniki sploh ne vedo, kje so vpisane pesmi na voljo, da lahko ocenijo njihovo kakovost in jih morda zavrtijo v svojih programih.

 

Na težave, ki jih imajo z evidenco, opozarjajo tudi na Televiziji Slovenija. "Ministrstvo za kulturo na svoji spletni strani navaja, da ne prevzema odgovornosti za točnost objavljenih podatkov, ampak za to odgovarja tisti, ki jih je sporočil. Navedba tudi ne vsebuje za televizijo ključnega podatka, ali za prijavljeno skladbo obstaja avdiovizualni posnetek, zato ga pri načrtovanju predvajanja programa ne uporabljamo", neuporabnost državne evidence več kot upravičeno izpostavljajo na Kolodvorski 2-4.

 

 

Kvaliteta ni važna, glavno, da je na "državnem spisku"

 

Pojdimo dalje. Težava novega kvotnega sistema je že v tem, da televizijskim programom nalaga predvajanje nove slovenske glasbe, za katero pa sploh ne obstaja dovolj (kakovostnih) spotov. Primer takega videospota, kjer gre za dokazano amatersko produkcijo, ki je v evidenci kulturnega ministrstva, si lahko pogledate tule:

 

 


 

Iz podatkov v evidenci nove glasbe je med drugim tudi povsem jasno, da nova državna ureditev ne podpira niti uporabe slovenskega jezika v glasbi, s čimer je na začetku letošnjega leta nujni poseg v Zakon o medijih opravičevala bivša kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Summer story, Opa na more, Pijemo danima, Angel heart in Te quiero so le nekateri tujejezični naslovi skladb v državni evidenci, med katerimi izstopajo turbofolk hiti, o čemer smo že pisali (vir).

 

Žan Serčič

Summer story

27.2.2016

D Base

Spet živ

27.2.2016

Regina

Alive in Every Way

29.2.2016

Anay

1. A ne štekaš (RMX verzija)

7.3.2016

 

2. A ne štekaš (POP verzija)

7.3.2016

Nuše Rojs

Vzemi me

25.3.2016

Projektili feat Djomla KS

Za lepu curu

30.3.2016

Djomla KS feat. Rebeka Dremelj

Do jadrana

1.4.2016

Mambo Kings

Zlato SLO Časi Mix vol.1

6.4.2016

Richie - Rusko Richie

Pritisni Play

11.4.2016

Moonshine

U-La-La

15.4.2016

Alen Haas

1. Ajmo ruke svi u zrak (radio edit)

25.4.2016

 

2. Ajmo ruke svi u zrak (club mix)

25.4.2016

Jernej Zoran

Avesunfiling

10.5.2016

David

Agent

23.5.2016

Nejc Lombardo

Repeat

24.5.2016

Pogled v evidenco nove slovenske glasbe, ki je objavljena na spletni strani ministrstva za kulturo, razkriva, da nova kvotna ureditev bolj slabo podpira uporabo slovenskega jezika.

 

 

Ko je Dragan na dopustu, se ga problemi ne tičejo...

 

Kaj o tej zmedi pravi predsednik parlamentarnega Odbora za kulturo Dragan Matić, ki se je več mesecev ukvarjal s kvoto slovenske glasbe in na koncu s pomočjo koalicijskih glasov tudi uzakonil zadnjo različico kvotnega sistema? Kaj naj storijo televizijski programi, ki morajo po Zakonu o medijih predvajati mlado slovensko glasbo, vendar za te skladbe ni posnetih dovolj videospotov, smo ga med drugim vprašali. "Dr. Dragan Matić se nahaja na rednem letnem dopustu, zato vam njegovih odgovorov ne morem posredovati. Predmet zadnje novele zakona so bili zgolj časovni pasovi in ne vsebine (globe idr.), po katerih sprašujete, zato vam predlagamo, da vprašanja naslovite na ministrstvo, ki je pristojno za izvajanje zakona," so Matićevi svetovalci odgovorili na naša številna odprta vprašanja. Kot da se Zakon o medijih ne bi sprejemal v Državnem zboru in kot da doktor Matić ne bi dvakrat pritisnil na tipko ZA spremembo zakonodaje. Pri tem pa ne gre pozabiti, da je prav Matić osebno v obeh primerih spisal končno različico zakona.

 

 

Popovci: na osnovi zakona nam slovenske glasbe ni treba predvajati

 

So nam pa zanimiv odgovor posredovali iz televizijske hiše Pro Plus. Zanimalo nas je, ali v programih POP TV in Kanal A dosegajo delež nove slovenske glasbe ter ali jim bo omenjeno zakonsko določilo povzročalo težave pri pripravi oddaje Znan obraz ima svoj glas. "Televizijska programa Pop TV in Kanal A ne 'predvajata glasbe', temveč avdiovizualna dela. Zato je omenjena določba zakona o medijih, vsaj kar zadeva izdajatelje AV medijskih storitev, neizvršljiva. Ker je 'glasba' neločljiv del  posameznega AV dela, slednje pa samostojno in enovito avtorsko delo, seveda pojmovno izdajatelj AV medijske storitve sploh ne more 'predvajati' drugačne glasbe od tiste, ki je že vključena v AV delo. Kot tudi na primer izdajatelj radijskega programa ne more zagotavljati kvot slovenskih AV del. Zaradi navedenega so kvote obveznega predvajanja glasbenih del za izdajatelje AV medijskih storitev neizvršljive in kot take ne predstavljajo nobenih težav," povsem hladnokrvno pojasnjujejo na POP TV.

 

Da imajo težave z novim kvotnim sistemom, priznavajo na Televiziji Slovenija, še posebej takrat, ko v enem od z zakonom določenih oddajnih pasov predvajajo oddajo oziroma avdiovizualno delo (posnetek koncerta, festivala ali prireditve), ki je nastalo pred več kot dvema letoma (torej nobena od predvajanih skladb ne sodi v kvoto nove slovenske glasbe), ali ki je namenjeno tuji glasbi. "V teh primerih v razpoložljivem času težko zagotovimo dodatno predvajanje nove slovenske glasbe," priznavajo na Televiziji Slovenija. O tem, da novi kvotni sistem Televiziji Slovenija dejanskocelo onemogoča, da bi v prihodnje - kot to veleva tradicija – finalne izbore pesmi Evrovizije v živo prenašala na svojem prvem programu, smo na Portalu PLUS pred časom že pisali. (vir)

 

 

Kvote so odraz Cerarjeve vlade – ugrabljena država s strani lobijev

 

Med vsemi problemi v državi glasbene kvote zagotovo niso ključne. Bolj je zanimiv način, kako je do teh norih kvot prišlo, kajti če prav pomislimo, ne gre za naključje, še manj pa za idiotizem politike ali nesposobnost. Ne, bodite prepričani, da gre za nekaj bolj sofisticiranega: je to namreč ustaljen vzorec ljudi okoli Mira Cerarja, ki tako pač delujejo. Na vseh področjih. Manjša interesna skupina glasbenih lobistov je obiskala poslance koalicije. Sestanki so potekali v tajnosti brez zapisnikov, torej daleč stran od oči javnosti. Mogoče so glasbeniki-lobisti vsak dan manj priljubljeni SMC obljubili tudi kak brezplačni koncert "za rajo" v času volilne kompanije, kdo ve.

 

Toda to, da je spremenjeni Zakon o medijih z glasbeno kvoto pisan na kožo glasbenemu lobiju, je razvidno tudi iz tega, da za lažno navajanje podatkov za glasbenike ni predvidena prav nobena kazen. Skupina lobistov si je tako s pomočjo Cerarjeve vlade zagotovila "državno rento" v obliki obveznega predvajanja slovenske komercialne glasbe ne glede na kvaliteto. Vzorec je podoben kadrovanju v politiki, ki ga je nekoč davno po kmečki pameti javno izrekel Ivan Oman: "Ni važno, da je pismen, važno, da je naš!" In natanko po tem kopitu je spisan tudi novi medijski zakon: ni pomembno, kakšna je glasba, ni pomembno, kako neokusen in amaterski je videospot, važno, da je slovenski!

 

Zakon o medijih bo torej treba čim prej "normalizirati", kajti sicer bodo cele generacije zasovražile takšno slovensko glasbo, s kakršno nas zdaj posiljuje s strani lobijev ugrabljena vlada.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
2
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.230
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.886
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.977
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.214
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.232
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.212
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 934
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.144
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.321
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.709