Komentar

Tema v avgustu* ali brezbrižnost predsednikov in ministrov do naše države

Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke. To, kar je leta 1974 zapisal Dušan Pirjavec, je danes še bolj očitno.

24.08.2016 20:59
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   osamosvojitev   Slovenija   25 let   država   Tone Peršak   Maja Makovec Brenčič   šolstvo   učbeniki

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. 

Pisec teh vrstic - v nadaljevanju PTV - sem v nabiralniku elektronske pošte našel pismo, ki ga je uredniku znane in pomembne založbe napisal nekdanji predsednik ustavnega sodišča in univerzitetni profesor, prijatelj in eden očetov slovenske države. V njem je poizvedoval, ali bi bila založba pripravljena objaviti njegovo najnovejšo knjigo: "Po vsebini je knjiga (z naslovom Ustanovitev Slovenije, op. PTV) namenjena širokemu krogu bralcev, ki jih zanima ustanovitev Slovenije v demokratičnem, državnem in ustavnem pogledu. Hkrati je knjiga namenjena do- in po-diplomskim študentom ustavnega prava treh zasebnih fakultet – Evropske pravne fakultete, Fakultete za državne in evropske študije ter Fakultete za slovenske in mednarodne študije, ter vseh drugih slovenskih pravnih, upravnih in družboslovnih fakultet. Knjiga bo imela nekaj manj kot 500 strani broširane in e-izdaje. Sprašujem, če bi vašo založbo zanimalo prevzeti izdajo te kniige? V tem primeru vam lahko v par dneh pošljem še natančnejše kazalo za boljše razumevanje njene vsebine. Vaš načelni odgovor bi želel dobiti, če je le mogoče, do konca avgusta oziroma do začetka septembra letos. Ponudbe namreč nisem poslal še nobeni drugi slovenski založbi, bi pa želel doseči študentsko tržišče še prihajajočega študijskega leta 2016/17."

 

Ogledal sem si kazalo, ki ga je avtor poslal založbi. Knjiga ima tri dele (Zgodovinski izvori in pogoji, Suverenost, krize in vizije, Prehodi, izzivi in prihodnost), pri čemer so poudarjena temeljna ustavno-pravna in politična vprašanja (samoobramba ustavne demokracije, svobodomiselni izvor in vrednostno jedro slovenske ustavne identitete, priložnosti in perspektive evropskega slovenstva). Urednik znane in pomembne založbe je avtorju napisal kratek odgovor, v katerem je zavrnil ponudbo: "Po tehtnem premisleku vam moram žal odgovoriti, da knjige ne bomo uvrstili v program... Res je tu še splošna javnost, ki pa se žal na tematiko našega osamosvajanja odziva mnogo slabše kot smo pričakovali."

 

Potem sva si z avtorjem neuslišane knjige izmenjala še nekaj sporočil, v katerih sva se pritoževala:

 

PTV: "Poznam problem in prepoznavam slog. Slovencev njihova država ne zanima. To jim vsak dan vbijajo v glavo ljudje, kot je ... (urednik znane in pomembne založbe)."

 

Avtor Ustanovitve Slovenije: "Slovenski politični razred bi moral dobiti olimpijsko medaljo v disciplini 'perverznost': ne priznava Republike Slovenije, najraje bi jo ukinil, vendar se bori za nacionalni interes, kolikor je to njihov razredni interes. In Slovenci jim verjamejo."

 

 

Poskusi z enciklopedijo slovenske osamosvojitve

 

Pisec teh vrstic, PTV, se je zganil k pisanju te glose zaradi pravkar povedanega, vendar tudi zaradi lastnih izkušenj. Med drugim ga je presunila informacija, da slovenski šolarji pri pouku zgodovine o nastanku slovenske države ne izvejo praktično nič, ker pride ta tema na vrsto prav na koncu šolskega leta, marsikje pa naj bi dogodke iz leta 1991 sploh najrajši zamolčali. Tri ali celo štiri leta nazaj je PTV prvič izgovoril predlog, da bi bil čas za sistematično (nepristransko, znanstveno kontrolirano) pripravo in objavo dokumentov (komentarjev, analiz...) o osamosvojitvi oziroma o začetku slovenske države (ki se je začela leta 1991 in ne pred tem). Pobudo je predstavil Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), Zboru za republiko, predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti Trontlju, nekdanjemu ministru za šolstvo Turku in sedanji ministrici Makovec-Brenčičevi, na koncu pa celo predsedniku republike Borutu Pahorju. Zavedajoč se pomena formalnih kanalov se je PTV skupaj z uglednimi raziskovalci, predvsem zgodovinarji, dvakrat zapored prijavil na razpis Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Vsi sogovorniki in organizacije so pokazali zanimanje in spoštovanje, celo navdušenje za projekt, s katerim bi bilo mogoče proslaviti 25. obletnico osamosvojitve, vendar se iz vseh teh pobud in navdušenja ni uresničilo - praktično - nič. Združenje VSO je v začetku s posredovanjem župana neke obmejne občine in gospodarskega ministrstva naredilo nekaj obetavnih korakov, vendar se je izkazalo, da bi tisto ministrstvo nemara plačalo par tisočakov, vendar bi postalo lastnik gradiva, ki ga ne bi bilo dolžno objaviti. Tako sta Janez Janša in skupina avtorjev pripravila hvalevredno Belo knjigo slovenske osamosvojitve, PTV pa je objavil samostojno knjigo Negotovo življenje 176. članice OZN. Med važnimi objavami je treba seveda omeniti Jambrekovi knjigi Demokracija in država pa Ustava in svoboda. Toda vse te in še druge knjige s podobno vsebino ne pomenijo celovite, strokovne in nepristranske objave gradiva o osamosvojitvi. PTV in - kot vidimo iz začetka te glose - še kdo nadaljujeta z individualnimi raziskavami in objavami, vendar se je po robu postavila nova ovira. Gradivo o nastanku države naj javnosti pravzaprav ne bi zanimalo.

 

PTV je v zadnjem času napisal dve, zdaj pa piše tretjo nezanimivo knjigo: Vojne, spori, sprave, red in mir (2015), Povezovanje (2016) in Voditelji (2016). Vendar - podobno kot ustavni sodnik iz prvega dela te glose - zanje še ni našel založnika. V primerjavi s prijateljem sodnikom je imel še manj sreče: založba, ki ji je poslal rokopis, mu ni niti odgovorila.

 

PTV v najnovejšem rokopisu obravnava slovenske voditelje od Slomška, Bleiweisa, Nabergoja, Kreka, Hribarja, Korošca, Murnika, Maistra do Izidorja Cankarja, Vidmarja, Kocbeka, Pirjevca, Kardelja, Kavčiča, Kučana, Drnovška in Pučnika oziroma Nove revije in Demosa. Marsikatero sporočilo starejših voditeljev velja tudi za današnje razmere. Tako je npr. Dušan Pirjevec leta 1974 v Dnevniku in spominjanjih napisal:

 

"Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke..."

 

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. Tone Peršak bi se moral vprašati, kako bi v primeru težav z objavljanjem knjig o začetku države ravnal njegov avstrijski, francoski, italijanski ali nemški kolega? Ali se je slovenska država po 25. letih odpovedala celo tistim minimalnim skrbem in merilom, ki jih je zmogla nekdanja jugoslovanska Socialistična republika Slovenija?

 

* Mišljena sta predsednika republike in vlade, ministra za šolstvo in kulturo, sicer pa je v literaturi bolj od teme znana Faulknerjeva Svetloba v avgustu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
7
21.04.2019 18:16
Promet na slovenski avtocestah bo naraščal, če si tega želimo ali ne. Če samo pomislim, da je velik del vzhodne Evrope manj ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Nič več meščanskih dram in kraljevskih kronik, le še družbeno obrobje in vojni rovi
0
21.04.2019 08:01
Taras Kermaunermi je pravil, kako mučno je bilo gledati po drugi svetovni vojni Marija Kogoja, ko je hodil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
5
16.04.2019 22:45
V javnosti prevladuje stališče, da sanacija bank ni bila izpeljana na transparenten ter strokoven način, da je bila preobsežna, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
9
14.04.2019 10:59
Danes, po tridesetih letih od padca Berlinskega zidu, vse bolj glasne postajajo govorice, ki trdijo, da je socializem možen, le ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Čudoviti Danijel Harms: Neskončno, ki nima konca ne na levi ne na desni
1
13.04.2019 22:10
Umetniški postopek, ki ga najdemo v prozi ali poeziji Danijela Harmsa, je vedno pričakovano-nepričakovan. Kaj naj se zgodi po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
8
13.04.2019 06:59
Matjaž Nemec, ki je poslanec socialnih demokratov v državnem zboru in tudi njegov bivši podpredsednik, je avtor predloga ... Več.
Piše: Marko Bidovec
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
9
12.04.2019 11:59
Da si diplomacije in diplomati prisluškujejo, je znano. Zaradi tega se po svetu dejansko preveč ne vznemirjajo. Vse obveščevalne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1939 - 2019
7
10.04.2019 22:00
Mnogi avtorji, ki skušajo pojasniti današnje razmere v Evropi in svetu, se zatekajo k različnim zgodovinskim primerjavam. Veliko ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Talking Tom: Ustavite čas in najdite svojo Indijo Koromandijo ...
5
10.04.2019 01:00
Štiri leta in pol odgovornosti, izzivov, uspehov, zmag, učenja. Moja pot pri najbolj slavnem mačku na svetu Talking Tomu od ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Madžarski sindrom: Kako je Mladina zlorabila Viktorja Orbana za dvig upehane naklade
24
08.04.2019 20:00
Slovenski politični tedniki obeh polov že vrsto let zganjajo politično propagando in sploh ne skrivajo več, da podpirajo svoje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hunt, Tajani in zgodovina: Napačne besede in potvarjanje
5
07.04.2019 08:00
Morda bi lahko Jeremy Hunt svoje besede izbiral bolj pazljivo, toda mnogi, ki se zaradi tega pritožujejo, želijo potisniti ... Več.
Piše: Keith Miles
Smrti ni, je samo spanje; spati in nič razmišljati!
0
06.04.2019 21:59
Zelo hitro sem zapustil prostor religije (križ) in ideologije (zvezda), da bi se prek trikotnika naselil v krogu. V osemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija, zastrupljena dežela: Zgodba o levičarski dvoličnosti, ko gre za skrb za okolje
14
02.04.2019 00:49
Zaradi nekvalitetnega premoga iz Šaleške doline bo treba za TEŠ 6 premog uvažati iz tujine. Če bi bili okolju prijazna država, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O fenomenu neodgovarjanja: Ko je odgovor enak prejšnjemu oziroma ko ga sploh ni
6
31.03.2019 23:45
Kaj nam sporočajo nemi, cinični, posmehljivi ali celo arogantni obrazi pomembnih posameznikov, ki se znajdejo kot priče, ... Več.
Piše: Miha Burger
Brexit ali saga o neki neumnosti: Kdo bo Britancem povedal, naj končajo to farso in ostanejo v Evropi?
10
31.03.2019 12:00
Poskus Velike Britanije, da bi izstopila iz Evropske unije, se je spremenil v mešanico agonije in farse. Znotraj obeh največjih ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ali ste kdaj slišali, da bi futuristi porušili kakšen muzej?
1
30.03.2019 22:30
Futurist Fortunato Depero je bil resnično globoko povezan z Roveretom, istočasno pa je prisegal lepoti tehnološkega sveta. Po ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Letele bodo glave, padali bodo direktorji: Začenja se tretji polčas privatizacije državnega premoženja!
10
28.03.2019 23:30
Že dolgo se v enem tednu ni zgodilo toliko kadrovskih sprememb na gospodarsko-finančnem področju, čeprav so koalicijski politiki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O izključevanju in vključevanju: Namesto konca hladne vojne (1990) propagirajo njen začetek (1945)
9
27.03.2019 23:46
Izključevanje na umetniškem področju se imenuje cenzura, na političnem področju čistka ali lustracija. Komunisti so se - uradno ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Prodaja naših bank: Nadpovprečno kapitalizirane, povprečno donosne in zlasti nizko vrednotene
4
24.03.2019 21:30
Lani smo prodali državno NLB, letos je na vrsti Abanka. Javnost pogosto ne ve, ali je bila prodajna cena dovolj visoka ali ne. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Univerza je edini prostor, pred katerim bi pokleknil in obmolknil
0
23.03.2019 20:26
James Turrellje zgradil arhitekturno napravo, povezal je arhitekturne stroje za potrebe svetlobno umetniške izkušnje za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,249
02/
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
Uredništvo
Ogledov: 2,850
03/
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,985
04/
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
Igor Mekina
Ogledov: 1,864
05/
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
Marko Bidovec
Ogledov: 1,776
06/
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
Angel Polajnko
Ogledov: 1,639
07/
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
Edvard Kadič
Ogledov: 1,511
08/
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
Angel Polajnko
Ogledov: 969
09/
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,582
10/
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
Bine Kordež
Ogledov: 894