Komentar

Tema v avgustu* ali brezbrižnost predsednikov in ministrov do naše države

Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke. To, kar je leta 1974 zapisal Dušan Pirjavec, je danes še bolj očitno.

24.08.2016 20:59
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   osamosvojitev   Slovenija   25 let   država   Tone Peršak   Maja Makovec Brenčič   šolstvo   učbeniki

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. 

Pisec teh vrstic - v nadaljevanju PTV - sem v nabiralniku elektronske pošte našel pismo, ki ga je uredniku znane in pomembne založbe napisal nekdanji predsednik ustavnega sodišča in univerzitetni profesor, prijatelj in eden očetov slovenske države. V njem je poizvedoval, ali bi bila založba pripravljena objaviti njegovo najnovejšo knjigo: "Po vsebini je knjiga (z naslovom Ustanovitev Slovenije, op. PTV) namenjena širokemu krogu bralcev, ki jih zanima ustanovitev Slovenije v demokratičnem, državnem in ustavnem pogledu. Hkrati je knjiga namenjena do- in po-diplomskim študentom ustavnega prava treh zasebnih fakultet – Evropske pravne fakultete, Fakultete za državne in evropske študije ter Fakultete za slovenske in mednarodne študije, ter vseh drugih slovenskih pravnih, upravnih in družboslovnih fakultet. Knjiga bo imela nekaj manj kot 500 strani broširane in e-izdaje. Sprašujem, če bi vašo založbo zanimalo prevzeti izdajo te kniige? V tem primeru vam lahko v par dneh pošljem še natančnejše kazalo za boljše razumevanje njene vsebine. Vaš načelni odgovor bi želel dobiti, če je le mogoče, do konca avgusta oziroma do začetka septembra letos. Ponudbe namreč nisem poslal še nobeni drugi slovenski založbi, bi pa želel doseči študentsko tržišče še prihajajočega študijskega leta 2016/17."

 

Ogledal sem si kazalo, ki ga je avtor poslal založbi. Knjiga ima tri dele (Zgodovinski izvori in pogoji, Suverenost, krize in vizije, Prehodi, izzivi in prihodnost), pri čemer so poudarjena temeljna ustavno-pravna in politična vprašanja (samoobramba ustavne demokracije, svobodomiselni izvor in vrednostno jedro slovenske ustavne identitete, priložnosti in perspektive evropskega slovenstva). Urednik znane in pomembne založbe je avtorju napisal kratek odgovor, v katerem je zavrnil ponudbo: "Po tehtnem premisleku vam moram žal odgovoriti, da knjige ne bomo uvrstili v program... Res je tu še splošna javnost, ki pa se žal na tematiko našega osamosvajanja odziva mnogo slabše kot smo pričakovali."

 

Potem sva si z avtorjem neuslišane knjige izmenjala še nekaj sporočil, v katerih sva se pritoževala:

 

PTV: "Poznam problem in prepoznavam slog. Slovencev njihova država ne zanima. To jim vsak dan vbijajo v glavo ljudje, kot je ... (urednik znane in pomembne založbe)."

 

Avtor Ustanovitve Slovenije: "Slovenski politični razred bi moral dobiti olimpijsko medaljo v disciplini 'perverznost': ne priznava Republike Slovenije, najraje bi jo ukinil, vendar se bori za nacionalni interes, kolikor je to njihov razredni interes. In Slovenci jim verjamejo."

 

 

Poskusi z enciklopedijo slovenske osamosvojitve

 

Pisec teh vrstic, PTV, se je zganil k pisanju te glose zaradi pravkar povedanega, vendar tudi zaradi lastnih izkušenj. Med drugim ga je presunila informacija, da slovenski šolarji pri pouku zgodovine o nastanku slovenske države ne izvejo praktično nič, ker pride ta tema na vrsto prav na koncu šolskega leta, marsikje pa naj bi dogodke iz leta 1991 sploh najrajši zamolčali. Tri ali celo štiri leta nazaj je PTV prvič izgovoril predlog, da bi bil čas za sistematično (nepristransko, znanstveno kontrolirano) pripravo in objavo dokumentov (komentarjev, analiz...) o osamosvojitvi oziroma o začetku slovenske države (ki se je začela leta 1991 in ne pred tem). Pobudo je predstavil Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), Zboru za republiko, predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti Trontlju, nekdanjemu ministru za šolstvo Turku in sedanji ministrici Makovec-Brenčičevi, na koncu pa celo predsedniku republike Borutu Pahorju. Zavedajoč se pomena formalnih kanalov se je PTV skupaj z uglednimi raziskovalci, predvsem zgodovinarji, dvakrat zapored prijavil na razpis Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Vsi sogovorniki in organizacije so pokazali zanimanje in spoštovanje, celo navdušenje za projekt, s katerim bi bilo mogoče proslaviti 25. obletnico osamosvojitve, vendar se iz vseh teh pobud in navdušenja ni uresničilo - praktično - nič. Združenje VSO je v začetku s posredovanjem župana neke obmejne občine in gospodarskega ministrstva naredilo nekaj obetavnih korakov, vendar se je izkazalo, da bi tisto ministrstvo nemara plačalo par tisočakov, vendar bi postalo lastnik gradiva, ki ga ne bi bilo dolžno objaviti. Tako sta Janez Janša in skupina avtorjev pripravila hvalevredno Belo knjigo slovenske osamosvojitve, PTV pa je objavil samostojno knjigo Negotovo življenje 176. članice OZN. Med važnimi objavami je treba seveda omeniti Jambrekovi knjigi Demokracija in država pa Ustava in svoboda. Toda vse te in še druge knjige s podobno vsebino ne pomenijo celovite, strokovne in nepristranske objave gradiva o osamosvojitvi. PTV in - kot vidimo iz začetka te glose - še kdo nadaljujeta z individualnimi raziskavami in objavami, vendar se je po robu postavila nova ovira. Gradivo o nastanku države naj javnosti pravzaprav ne bi zanimalo.

 

PTV je v zadnjem času napisal dve, zdaj pa piše tretjo nezanimivo knjigo: Vojne, spori, sprave, red in mir (2015), Povezovanje (2016) in Voditelji (2016). Vendar - podobno kot ustavni sodnik iz prvega dela te glose - zanje še ni našel založnika. V primerjavi s prijateljem sodnikom je imel še manj sreče: založba, ki ji je poslal rokopis, mu ni niti odgovorila.

 

PTV v najnovejšem rokopisu obravnava slovenske voditelje od Slomška, Bleiweisa, Nabergoja, Kreka, Hribarja, Korošca, Murnika, Maistra do Izidorja Cankarja, Vidmarja, Kocbeka, Pirjevca, Kardelja, Kavčiča, Kučana, Drnovška in Pučnika oziroma Nove revije in Demosa. Marsikatero sporočilo starejših voditeljev velja tudi za današnje razmere. Tako je npr. Dušan Pirjevec leta 1974 v Dnevniku in spominjanjih napisal:

 

"Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke..."

 

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. Tone Peršak bi se moral vprašati, kako bi v primeru težav z objavljanjem knjig o začetku države ravnal njegov avstrijski, francoski, italijanski ali nemški kolega? Ali se je slovenska država po 25. letih odpovedala celo tistim minimalnim skrbem in merilom, ki jih je zmogla nekdanja jugoslovanska Socialistična republika Slovenija?

 

* Mišljena sta predsednika republike in vlade, ministra za šolstvo in kulturo, sicer pa je v literaturi bolj od teme znana Faulknerjeva Svetloba v avgustu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
8
20.09.2020 21:00
Slovenija je raj za novinarje in novinarke. Mnogi in mnoge po tem, ko se uveljavijo na svojem področju, naredijo vrhunske ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
4
20.09.2020 10:59
V vsakem getu deklice sanjajo o karieri plesalke ali pevke, fantje pa o karieri nogometaša ali reparja. Deklicam se po starem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.
2
19.09.2020 21:00
Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
10
18.09.2020 21:20
Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.912
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.809
03/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.698
04/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.298
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.481
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.327
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.429
08/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.915
09/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.263
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 17.391