Komentar

Tema v avgustu* ali brezbrižnost predsednikov in ministrov do naše države

Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke. To, kar je leta 1974 zapisal Dušan Pirjavec, je danes še bolj očitno.

24.08.2016 20:59
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   osamosvojitev   Slovenija   25 let   država   Tone Peršak   Maja Makovec Brenčič   šolstvo   učbeniki

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. 

Pisec teh vrstic - v nadaljevanju PTV - sem v nabiralniku elektronske pošte našel pismo, ki ga je uredniku znane in pomembne založbe napisal nekdanji predsednik ustavnega sodišča in univerzitetni profesor, prijatelj in eden očetov slovenske države. V njem je poizvedoval, ali bi bila založba pripravljena objaviti njegovo najnovejšo knjigo: "Po vsebini je knjiga (z naslovom Ustanovitev Slovenije, op. PTV) namenjena širokemu krogu bralcev, ki jih zanima ustanovitev Slovenije v demokratičnem, državnem in ustavnem pogledu. Hkrati je knjiga namenjena do- in po-diplomskim študentom ustavnega prava treh zasebnih fakultet – Evropske pravne fakultete, Fakultete za državne in evropske študije ter Fakultete za slovenske in mednarodne študije, ter vseh drugih slovenskih pravnih, upravnih in družboslovnih fakultet. Knjiga bo imela nekaj manj kot 500 strani broširane in e-izdaje. Sprašujem, če bi vašo založbo zanimalo prevzeti izdajo te kniige? V tem primeru vam lahko v par dneh pošljem še natančnejše kazalo za boljše razumevanje njene vsebine. Vaš načelni odgovor bi želel dobiti, če je le mogoče, do konca avgusta oziroma do začetka septembra letos. Ponudbe namreč nisem poslal še nobeni drugi slovenski založbi, bi pa želel doseči študentsko tržišče še prihajajočega študijskega leta 2016/17."

 

Ogledal sem si kazalo, ki ga je avtor poslal založbi. Knjiga ima tri dele (Zgodovinski izvori in pogoji, Suverenost, krize in vizije, Prehodi, izzivi in prihodnost), pri čemer so poudarjena temeljna ustavno-pravna in politična vprašanja (samoobramba ustavne demokracije, svobodomiselni izvor in vrednostno jedro slovenske ustavne identitete, priložnosti in perspektive evropskega slovenstva). Urednik znane in pomembne založbe je avtorju napisal kratek odgovor, v katerem je zavrnil ponudbo: "Po tehtnem premisleku vam moram žal odgovoriti, da knjige ne bomo uvrstili v program... Res je tu še splošna javnost, ki pa se žal na tematiko našega osamosvajanja odziva mnogo slabše kot smo pričakovali."

 

Potem sva si z avtorjem neuslišane knjige izmenjala še nekaj sporočil, v katerih sva se pritoževala:

 

PTV: "Poznam problem in prepoznavam slog. Slovencev njihova država ne zanima. To jim vsak dan vbijajo v glavo ljudje, kot je ... (urednik znane in pomembne založbe)."

 

Avtor Ustanovitve Slovenije: "Slovenski politični razred bi moral dobiti olimpijsko medaljo v disciplini 'perverznost': ne priznava Republike Slovenije, najraje bi jo ukinil, vendar se bori za nacionalni interes, kolikor je to njihov razredni interes. In Slovenci jim verjamejo."

 

 

Poskusi z enciklopedijo slovenske osamosvojitve

 

Pisec teh vrstic, PTV, se je zganil k pisanju te glose zaradi pravkar povedanega, vendar tudi zaradi lastnih izkušenj. Med drugim ga je presunila informacija, da slovenski šolarji pri pouku zgodovine o nastanku slovenske države ne izvejo praktično nič, ker pride ta tema na vrsto prav na koncu šolskega leta, marsikje pa naj bi dogodke iz leta 1991 sploh najrajši zamolčali. Tri ali celo štiri leta nazaj je PTV prvič izgovoril predlog, da bi bil čas za sistematično (nepristransko, znanstveno kontrolirano) pripravo in objavo dokumentov (komentarjev, analiz...) o osamosvojitvi oziroma o začetku slovenske države (ki se je začela leta 1991 in ne pred tem). Pobudo je predstavil Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), Zboru za republiko, predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti Trontlju, nekdanjemu ministru za šolstvo Turku in sedanji ministrici Makovec-Brenčičevi, na koncu pa celo predsedniku republike Borutu Pahorju. Zavedajoč se pomena formalnih kanalov se je PTV skupaj z uglednimi raziskovalci, predvsem zgodovinarji, dvakrat zapored prijavil na razpis Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Vsi sogovorniki in organizacije so pokazali zanimanje in spoštovanje, celo navdušenje za projekt, s katerim bi bilo mogoče proslaviti 25. obletnico osamosvojitve, vendar se iz vseh teh pobud in navdušenja ni uresničilo - praktično - nič. Združenje VSO je v začetku s posredovanjem župana neke obmejne občine in gospodarskega ministrstva naredilo nekaj obetavnih korakov, vendar se je izkazalo, da bi tisto ministrstvo nemara plačalo par tisočakov, vendar bi postalo lastnik gradiva, ki ga ne bi bilo dolžno objaviti. Tako sta Janez Janša in skupina avtorjev pripravila hvalevredno Belo knjigo slovenske osamosvojitve, PTV pa je objavil samostojno knjigo Negotovo življenje 176. članice OZN. Med važnimi objavami je treba seveda omeniti Jambrekovi knjigi Demokracija in država pa Ustava in svoboda. Toda vse te in še druge knjige s podobno vsebino ne pomenijo celovite, strokovne in nepristranske objave gradiva o osamosvojitvi. PTV in - kot vidimo iz začetka te glose - še kdo nadaljujeta z individualnimi raziskavami in objavami, vendar se je po robu postavila nova ovira. Gradivo o nastanku države naj javnosti pravzaprav ne bi zanimalo.

 

PTV je v zadnjem času napisal dve, zdaj pa piše tretjo nezanimivo knjigo: Vojne, spori, sprave, red in mir (2015), Povezovanje (2016) in Voditelji (2016). Vendar - podobno kot ustavni sodnik iz prvega dela te glose - zanje še ni našel založnika. V primerjavi s prijateljem sodnikom je imel še manj sreče: založba, ki ji je poslal rokopis, mu ni niti odgovorila.

 

PTV v najnovejšem rokopisu obravnava slovenske voditelje od Slomška, Bleiweisa, Nabergoja, Kreka, Hribarja, Korošca, Murnika, Maistra do Izidorja Cankarja, Vidmarja, Kocbeka, Pirjevca, Kardelja, Kavčiča, Kučana, Drnovška in Pučnika oziroma Nove revije in Demosa. Marsikatero sporočilo starejših voditeljev velja tudi za današnje razmere. Tako je npr. Dušan Pirjevec leta 1974 v Dnevniku in spominjanjih napisal:

 

"Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke..."

 

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. Tone Peršak bi se moral vprašati, kako bi v primeru težav z objavljanjem knjig o začetku države ravnal njegov avstrijski, francoski, italijanski ali nemški kolega? Ali se je slovenska država po 25. letih odpovedala celo tistim minimalnim skrbem in merilom, ki jih je zmogla nekdanja jugoslovanska Socialistična republika Slovenija?

 

* Mišljena sta predsednika republike in vlade, ministra za šolstvo in kulturo, sicer pa je v literaturi bolj od teme znana Faulknerjeva Svetloba v avgustu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
3
22.01.2021 21:00
Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate ... Več.
Piše: Ana Jud
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
7
22.01.2021 06:30
Nedavno podpisani celoviti sporazum o naložbah med demokratično Evropsko unijo in komunistično Kitajsko je na noge dvignil ... Več.
Piše: Keith Miles
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
13
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
59
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.761
02/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.954
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.811
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.719
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.730
06/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.598
07/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.930
08/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.360
09/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.352
10/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 631