Komentar

Tema v avgustu* ali brezbrižnost predsednikov in ministrov do naše države

Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke. To, kar je leta 1974 zapisal Dušan Pirjavec, je danes še bolj očitno.

24.08.2016 20:59
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   osamosvojitev   Slovenija   25 let   država   Tone Peršak   Maja Makovec Brenčič   šolstvo   učbeniki

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. 

Pisec teh vrstic - v nadaljevanju PTV - sem v nabiralniku elektronske pošte našel pismo, ki ga je uredniku znane in pomembne založbe napisal nekdanji predsednik ustavnega sodišča in univerzitetni profesor, prijatelj in eden očetov slovenske države. V njem je poizvedoval, ali bi bila založba pripravljena objaviti njegovo najnovejšo knjigo: "Po vsebini je knjiga (z naslovom Ustanovitev Slovenije, op. PTV) namenjena širokemu krogu bralcev, ki jih zanima ustanovitev Slovenije v demokratičnem, državnem in ustavnem pogledu. Hkrati je knjiga namenjena do- in po-diplomskim študentom ustavnega prava treh zasebnih fakultet – Evropske pravne fakultete, Fakultete za državne in evropske študije ter Fakultete za slovenske in mednarodne študije, ter vseh drugih slovenskih pravnih, upravnih in družboslovnih fakultet. Knjiga bo imela nekaj manj kot 500 strani broširane in e-izdaje. Sprašujem, če bi vašo založbo zanimalo prevzeti izdajo te kniige? V tem primeru vam lahko v par dneh pošljem še natančnejše kazalo za boljše razumevanje njene vsebine. Vaš načelni odgovor bi želel dobiti, če je le mogoče, do konca avgusta oziroma do začetka septembra letos. Ponudbe namreč nisem poslal še nobeni drugi slovenski založbi, bi pa želel doseči študentsko tržišče še prihajajočega študijskega leta 2016/17."

 

Ogledal sem si kazalo, ki ga je avtor poslal založbi. Knjiga ima tri dele (Zgodovinski izvori in pogoji, Suverenost, krize in vizije, Prehodi, izzivi in prihodnost), pri čemer so poudarjena temeljna ustavno-pravna in politična vprašanja (samoobramba ustavne demokracije, svobodomiselni izvor in vrednostno jedro slovenske ustavne identitete, priložnosti in perspektive evropskega slovenstva). Urednik znane in pomembne založbe je avtorju napisal kratek odgovor, v katerem je zavrnil ponudbo: "Po tehtnem premisleku vam moram žal odgovoriti, da knjige ne bomo uvrstili v program... Res je tu še splošna javnost, ki pa se žal na tematiko našega osamosvajanja odziva mnogo slabše kot smo pričakovali."

 

Potem sva si z avtorjem neuslišane knjige izmenjala še nekaj sporočil, v katerih sva se pritoževala:

 

PTV: "Poznam problem in prepoznavam slog. Slovencev njihova država ne zanima. To jim vsak dan vbijajo v glavo ljudje, kot je ... (urednik znane in pomembne založbe)."

 

Avtor Ustanovitve Slovenije: "Slovenski politični razred bi moral dobiti olimpijsko medaljo v disciplini 'perverznost': ne priznava Republike Slovenije, najraje bi jo ukinil, vendar se bori za nacionalni interes, kolikor je to njihov razredni interes. In Slovenci jim verjamejo."

 

 

Poskusi z enciklopedijo slovenske osamosvojitve

 

Pisec teh vrstic, PTV, se je zganil k pisanju te glose zaradi pravkar povedanega, vendar tudi zaradi lastnih izkušenj. Med drugim ga je presunila informacija, da slovenski šolarji pri pouku zgodovine o nastanku slovenske države ne izvejo praktično nič, ker pride ta tema na vrsto prav na koncu šolskega leta, marsikje pa naj bi dogodke iz leta 1991 sploh najrajši zamolčali. Tri ali celo štiri leta nazaj je PTV prvič izgovoril predlog, da bi bil čas za sistematično (nepristransko, znanstveno kontrolirano) pripravo in objavo dokumentov (komentarjev, analiz...) o osamosvojitvi oziroma o začetku slovenske države (ki se je začela leta 1991 in ne pred tem). Pobudo je predstavil Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), Zboru za republiko, predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti Trontlju, nekdanjemu ministru za šolstvo Turku in sedanji ministrici Makovec-Brenčičevi, na koncu pa celo predsedniku republike Borutu Pahorju. Zavedajoč se pomena formalnih kanalov se je PTV skupaj z uglednimi raziskovalci, predvsem zgodovinarji, dvakrat zapored prijavil na razpis Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Vsi sogovorniki in organizacije so pokazali zanimanje in spoštovanje, celo navdušenje za projekt, s katerim bi bilo mogoče proslaviti 25. obletnico osamosvojitve, vendar se iz vseh teh pobud in navdušenja ni uresničilo - praktično - nič. Združenje VSO je v začetku s posredovanjem župana neke obmejne občine in gospodarskega ministrstva naredilo nekaj obetavnih korakov, vendar se je izkazalo, da bi tisto ministrstvo nemara plačalo par tisočakov, vendar bi postalo lastnik gradiva, ki ga ne bi bilo dolžno objaviti. Tako sta Janez Janša in skupina avtorjev pripravila hvalevredno Belo knjigo slovenske osamosvojitve, PTV pa je objavil samostojno knjigo Negotovo življenje 176. članice OZN. Med važnimi objavami je treba seveda omeniti Jambrekovi knjigi Demokracija in država pa Ustava in svoboda. Toda vse te in še druge knjige s podobno vsebino ne pomenijo celovite, strokovne in nepristranske objave gradiva o osamosvojitvi. PTV in - kot vidimo iz začetka te glose - še kdo nadaljujeta z individualnimi raziskavami in objavami, vendar se je po robu postavila nova ovira. Gradivo o nastanku države naj javnosti pravzaprav ne bi zanimalo.

 

PTV je v zadnjem času napisal dve, zdaj pa piše tretjo nezanimivo knjigo: Vojne, spori, sprave, red in mir (2015), Povezovanje (2016) in Voditelji (2016). Vendar - podobno kot ustavni sodnik iz prvega dela te glose - zanje še ni našel založnika. V primerjavi s prijateljem sodnikom je imel še manj sreče: založba, ki ji je poslal rokopis, mu ni niti odgovorila.

 

PTV v najnovejšem rokopisu obravnava slovenske voditelje od Slomška, Bleiweisa, Nabergoja, Kreka, Hribarja, Korošca, Murnika, Maistra do Izidorja Cankarja, Vidmarja, Kocbeka, Pirjevca, Kardelja, Kavčiča, Kučana, Drnovška in Pučnika oziroma Nove revije in Demosa. Marsikatero sporočilo starejših voditeljev velja tudi za današnje razmere. Tako je npr. Dušan Pirjevec leta 1974 v Dnevniku in spominjanjih napisal:

 

"Nobeno delo ni spoštovano, nihče nič ne pomeni, vse je brez pomena... Vsak idiot ima pravico se ob vse spotakniti - seveda razen ob to, kar je posvečeno. Zakonske norme so razveljavljene - vendar ne diktatorsko, marveč spontano, ljudstvo je res vzelo svojo usodo v svoje roke..."

 

Od vseh naših funkcionarjev so za brezbrižen odnos do osamosvojitve najbolj odgovorni Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Tone Peršak. Ta morda najbolj od vseh, saj je bil navzoč in sodelujoč pri osamosvojitvi od samega začetka, danes pa molči. Tone Peršak bi se moral vprašati, kako bi v primeru težav z objavljanjem knjig o začetku države ravnal njegov avstrijski, francoski, italijanski ali nemški kolega? Ali se je slovenska država po 25. letih odpovedala celo tistim minimalnim skrbem in merilom, ki jih je zmogla nekdanja jugoslovanska Socialistična republika Slovenija?

 

* Mišljena sta predsednika republike in vlade, ministra za šolstvo in kulturo, sicer pa je v literaturi bolj od teme znana Faulknerjeva Svetloba v avgustu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
O anonimnih komentatorjih
4
21.07.2019 09:00
Drži, da 90 odstotkov državljanov ne zanimajo javne zadeve, skrb za skupnost in da so najčistejši sledilci fenomena mindfulness ... Več.
Piše: Miha Burger
Homagge Marku Mlačniku: V dvorani sem gledal glavnega junaka predstave, ki je gledal samega sebe na odru
8
20.07.2019 22:00
Tokrat se ne bom mogel otresti presežnikov. Vse, kar bom imenoval, je bilo presežno v času nastanka in je bilo kot takšno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
8
18.07.2019 19:00
Slovenska medijska zakonodaja naj bi se kmalu posodobila, in to že četrtič v zgodovini veljavnega Zakona o medijih. Predlog ... Več.
Piše: Igor Mekina
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
10
18.07.2019 05:15
O uspešnosti naše balkanske politike so mnenja različna. V omenjenih novodobnih razmerah, kjer se za svoje strateške interese na ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
5
14.07.2019 09:00
25. junij smo zaznamovali kot Dan državnosti naroda, ki je dosegel, kar si je želel s polno pravico stoletja. Predsednik vlade ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bill Viola, mojster elektronskih neviht
0
13.07.2019 22:00
Večja skupina moških in žensk, starejših in mlajših, stoji v pričakovanju napovedanega dogodka. V kader vstopijo v upočasnjenem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
11
11.07.2019 22:58
Slovenska zunanja politika omahuje med jugoslovansko tradicijo in svojim položajem v Evropski uniji in zvezi NATO. Miro Cerar je ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
11
09.07.2019 14:00
Samozavest zelo redko odraža stopnjo kompetentnosti, njuno prekrivanje je celo tako majhno, da je to kar strašljivo. ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Kaj nam sporoča Hong Kong? Da je pri bivših kolonijah evolucija neprimerno boljša od revolucije
7
07.07.2019 11:00
Zadnji čas so med udarnimi vestmi tudi demonstracije v Hong Kongu.Lahko jih štejemo za ene od mnogih, ki se pač pojavljajo v ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Umetnosti ni dano, da napoveduje bodočnost, temveč da oblikuje bodočnost
2
07.07.2019 00:33
Vedno bolj je mogoče z računalniško infrastrukturo združevati vse z vsem. Navkljub temu, da se občasno pojavlja zanikanje, da je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
81 let sramotnega pakta med Hitlerjem in Stalinom: Evropski dan spomina žrtev totalitarnih in avtokratskih režimov
15
04.07.2019 21:00
V Sloveniji smo običajno zelo glasni, ko gre za obsodbe zločinov nacizma in fašizma in obujanje njunih idej, s čemer seveda ni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Od idealizma do postrealizma: Dosežki in napake slovenske zunanje politike
6
03.07.2019 20:00
V slovenski vladi, še posebej pa na zunanjem ministrstvu, primanjkuje strateških razprav in usmeritev. Slovenci se najrajši ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Samobrc iz Schengena: Kratka zgodovina slovenske neumnosti
15
02.07.2019 20:00
Človeka postaja strah, da se bo z današnjo Slovenijo zgodilo tisto, kar je pred dobrimi sto leti Ivan Cankar prerokoval ... Več.
Piše: Borut Trekman
Smisel nadzornih svetov je neodvisnost od politike, bank in prijateljstev
3
30.06.2019 23:59
Bistvo sistema nadzornih svetov in generalnih direktorjev v enotirnem sistemu je neodvisnost prava, ne navidezna; neodvisnost ... Več.
Piše: Keith Miles
In memoriam Pen klub (1967-2019): Restavracija, ki jo je ugonobilo slovensko pisateljsko društvo
14
30.06.2019 08:00
Z zaprtjem te legendarne restavracije nismo izgubili le prostora, ki je sam po sebi postal živa zgodovina, pač pa smo vsi skupaj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V umetnosti so stilni svetovi zapleteni: Tisto, kar je podobno, je lahko popolnoma nasprotno.
0
29.06.2019 23:59
Racionalno uvajanje števil in matematičnih sistemov v nova umetniška dela je bilo popolnoma v nasprotju s hipijevsko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit po brexitu: Bolj bo Evropi manjkala Britanija kot pa obratno
11
25.06.2019 22:30
V času, ko se svet spominja zadnjih velikih borb 2. svetovne vojne, je dobro pomisliti, kako se tudi v tem našem krasnem ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
16
23.06.2019 21:09
Ideja, ki se pojavlja v zadnjem času, da je Slovenija otok demokracije v morju fašističnih, nacističnih, avtoritarnih, ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
S časom je vsaka beseda, ki je bila vključena v vizualno umetnino, postala prerokba
3
22.06.2019 23:59
Največja nevarnost za vsako skupnost je, ko se elite začnejo odmikati od umetnosti. Danes gledamo proces, ko so politične elite ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
6
21.06.2019 01:04
Objavljamo prvo v seriji zgodb nove rubrike Poletno branje. K sodelovanju smo povabili nekaj zelo zanimivih avtorjev, ki bodo na ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,538
02/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 1,402
03/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,797
04/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,325
05/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 1,322
06/
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
Igor Mekina
Ogledov: 1,075
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,207
08/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,045
09/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
Uredništvo
Ogledov: 883
10/
Koliko nas je v resnici stala sanacija bank? Odgovor je 4,5 milijarde evrov
Bine Kordež
Ogledov: 580