Komentar

Ali res mislite, da je umetnikovo poslanstvo v tem, da krasi vaše domove?

Ali res mislite, da je umetnikovo poslanstvo v tem, da oblikuje vaše bivalne votline, da vas kratkočasi ob petkih in sobotah v dolgih zimskih nočeh? Ali, še huje, da vam je umetnik dolžan naslikati vašega Boga in njegovega sina zato, ker samo slutite njuno prisotnost, niste pa ju sposobni vizualizirati, kaj šele doživeti? Mogoče si želite z umetnikovim talentom potrditi vero v njegovo troedinost. Morda pa si celo želite, da vam umetnost senzibilizira vaš že zdavnaj zastareli "interface". Pozabite na to ali pa se v skrajnem primeru obrnite na vašega lokalnega mistika!

27.08.2016 21:55
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Ars Electronica   umetnost   znanost   religija

Umetniška oblika je dokaz o našem mišljenju, o našem bivanju, vse ostalo je vera. Vera v vstajenje ali v neskončno življenje.

Poskusil bom formulirati poslanstvo umetnosti za potrebe nedeljskega komentarja tako, da ne bom poenostavil kompleksa umetnosti niti zmanjšal pomena in smisla komentarja. Poslanstvo umetnosti se je približati skozi svoj lasten duh mimo zgodovine resnici tako, da s sprožilcem, z "estezijo" sprožimo "estetsko delovanje", ki izriše umetnini obliko. Oblika mora zunajemu uporabniku umetniškega dela omogočiti vstop v njeno brezčasje, v Nič, na podoben način, kot je to doživljal umetnik pri procesu proizvodnje Niča. Z umetnostjo smo paradoksalno zavezani zgodovini. Umetniška oblika je dokaz o našem mišljenju, o našem bivanju, vse ostalo je vera. Vera v vstajenje ali v neskončno življenje. Izgovorjeno v enem vdihu, umetnost je "Oblika iz oblike v oblak!" 

 

S tisočimi ljudmi sem se srečal v svojem življenju, med njimi je bilo na stotine umetnikov. Od teh jih je bila zagotovo stotina sodobnih umetnikov, ki so natančno razumeli procese v sodobni znanosti. Toda od množice znanstvenikov, ki sem jih srečal v svojem življenju, jih je bilo le nekaj manj kot deset, ki so razumeli procese v sodobni umetnosti. Žal! Žal in še enkrat žal! To obratno sorazmerje in zdavnaj izsiljena razklanost med umetnostjo in znanostjo, ki sta jo davno tega izsilili religija in ideologija, sta osrednja problema, da se umetnost in znanost nenehno nahajta na robu distribucije energije človeštva. Religija s svojo dvojno naravnanostjo, ideologija pa s svojo brutalno, vulgarno močjo podkupujeta naše tehnologe in kulturne odpadnike. Zaposlujeta jih v svojih agenturah, da jim lahko služijo. Vplivajo na nas, ko nam iztreljujejo na naše ekrane elektrone. To vidite tudi vi, ko s svojega delovnega mesta gledate, kako so vam omrežili mesto.

 

Umetnost in znanost sta se navkljub grobi razklanosti skozi celo prejšnje stoletje vse do današnjega dne počasi in potrpežljivo poskušali približati druga drugi, da bi lahko z raziskavo prepoznali najboljšo možno izbiro za našo bodočnost. Vse, čisto vse oblike na svetu so odvisne od umetnosti in znanosti, od tehnologije in kulture. Zato jih religija in ideologija tako srčno potrebujeta in nadzirata ter izrabljata. Tudi zato uravnovešamo naš odnos med avtonomijo umetniškega izraza in metodološko hermetičnostjo sodobne in razvojne umetnosti nasploh, da ne bi bili izrabljeni za slabe namene v imenu ljudstva! Tudi zato je nujno, da vključimo didaktičnost kot enakovreden element povezovanja med umetnostjo in znanostjo.

 

Festival Ars Electronica vztrajno proizvaja oblike njunega sodelovanja in protokole njunega združevanja. Na tem festivalu praznujemo prihodnost, praznujemo umetnost in znanost, kulturo in tehnologijo, interaktivno in enakovredno v vseh smereh - istočasno. Izgovorjeno v enem vdihu, umetnost na Ars Electronici je "Iz funkcije v obliko iz oblike v digitalni oblak!" Raziskujemo, da bi izumili tisto, kar je najtežje izumiti - novo! Novo - to pa je že bodočnost!

 

Umetnost in kultura, znanost in tehnologija se na festivalu Ars Electronica opazujejo iz največje možne bližine. Vsi smo ob prazniku osredotočeni na nove metode in se sprašujemo, zakaj tisto, kar ne deluje, v resnici ne deluje. Predvsem pa se vsi skupaj trudimo (z veliko mero potrpežljivosti) sodelovati! Obnovimo problem: ko umetnik pride v krog znanstvene skupnosti, je vedno le začasen gost, ko pa znanstvenik vstopi v krog sodobne umetniške skupnosti, je vedno le amater. To neugodno dejstvo je potrebno vztrajno in potrpežljivo spreminjati.

 

V zadnjih petdesetih letih se nam je v umetnosti in znanosti, tako naravoslovni kot humanistični, prek vseprisotnega računalnika odprl nov, ogromen prostor javnosti. Umetnost je postala vedno bolj vezana na proizvodnjo pomenov, preoblikovala je svoje umetnine v delujoče prototipe, v eksperimentalne modele. Povezala je digitalno in fizično realnost v novo stvarnost. V laboratoriju bodočnosti so se začela demokratizirati tudi laboratorijska orodja. V njem je svet "odprtih kod" nuja, ki omogoča urgentnim in taktičnim umetnikom hitre strateške premike, da nam lahko brez posrednikov organizirajo odlično bodočnost. Predvsem pa hočeta umetnost in znanost "totalni-globalni državi" njenemu masovnem pridobivanju podatkov, njenemu algoritmičnemu razvrščanju informacij o ljudeh in njihovih navadah, tudi spolnih, zgraditi ustrezno opozicijo, se metodološko zoperstaviti nadzoru in omejevanju svobode!

 

"Totalna-globalna država" operira v kolektivnem telesu s psihologijo in psihopatologijo varnosti. Neverjetno, s kakšno lahkoto varnostni analitiki interpretirajo družbene dinamike in jih poenostavljene prevajajo v totalne grožnje, še bolj neverjetno pa je to, kako se družba s svetlobno hitrostjo organizira okoli njihovih patoloških analiz. Očitno vsem ustreza varnostna tehnologija strahu.

 

Predvsem je osrednji cilj festivala Ars Electronica brezkompromisno ohranjanje prostora za kritično mišljenje, za kritiko znanosti in umetnosti, za kritiko kulture in tehnologije, včasih tudi navkrižno s filozofijo. V laboratoriju bodočnosti so cilji jasno usmerjeni: v nove ljudi, v funkcionalne umetniške in znanstve inovacije, v nove metode, v nove materiale, v razvoj modelov in izdelkov, ki zahtevajo dekonstrukcijo kolektivnega strahu.

 

Medmed: Ali ni vse to naštevanje postdigitalnih formatov neverjetno podobno konstruktivistični avantgardi analiz? Ai niso bile selitve umetnikov iz ateljejev v tovarne procesualnosti podobne današnjim selitvam umetnikov v laboratorije bodočnosti? Morfologija elektronske umetnosti ima v slovenskih neodvisnih projektnih prostorih zavidljivo dogodkovnost prek izvrstnih vzorcev Ljudmile, Kapelice, Kible, Festivala elektronske umetnosti Maribor, Delavskega doma Trbovlje in Čip-ke. Vse to so odprti odri mnogoterih organizmov, tudi digitalnih, ki na različne načine praznujejo bodočnost. V finalu komentarja naj usmerim pogled na letošnji format festivala postdigitalne umetnosti Ars Electronica. Osrednji motiv so "Radikalni atomi"! 8. septembra se bo ob 19.45 nad Linz dvignilo sto dronov, da bodo iluminirali sodelovanje, ne pa sovražnost!

 

 

Opomba uredništva: Slovenska tiskovna agencija je pred nekaj dnevi sporočila, da sta Evropska vesoljska agencija (ESA) in festival sodobne elektronske umetnosti Ars Electronica slovenskemu umetniku Mihi Turšiču namenila častno priznanje za projekt Supre:organizem ter za pionirske dosežke na področju raziskovanja vesolja. Čestitamo!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916