Intervju

Kako Cerarjev medijski zakon z glasbenimi kvotami zvija roke javnemu radiu

Ministrstvo za kulturo je še kar sveto prepričano, da nov kvotni sistem, ki ga je vladna koalicija na čelu z Draganom Matićem (SMC) v tem mandatu že dvakrat spreminjala, deluje. Toda kako je to v praksi? Da bi preverili razmere v medijih, ki morajo po novem sistemu predvajati slovensko glasbo, smo kot prvemu dali besedo odgovornemu uredniku Vala 202 Mirku Štularju. V naslednjih dneh bodo neživljenjske spremembe zakona o medijih za Portal PLUS komentirali še ostali strokovnjaki s tega področja.

08.09.2016 08:59
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Mirko Štular   Zakon o medijih   Val 202   glasbene kvote   Dragan Matić

Fotomontaža: Portal PLUS

Radio Slovenia International ima s trenutnim zakonom velike težave, saj ta ne upošteva njegovega specifičnega formata in programske usmeritve, torej ključne naloge, zaradi katere ga v Sloveniji imamo.

Gospod Štular, s kakšnimi težavami se zaradi novega kvotnega sistema soočate med pripravljanjem svojega programa na Valu 202?

 

Dober mesec po uveljavitvi novele zakona o medijih se srečujemo s težavami, na katere smo v razpravi pred spremembami opozarjali in jih napovedovali. Nova zakonodaja močno vpliva na glasbeno podobo Vala 202. Težave lahko opišemo kot trk med uredniško vlogo in usmeritvijo glasbenega programa, ki temelji na sodobni, aktualni, novi glasbi urbanih formatov, ter "vsesplošnostjo", na kateri temelji trenutni zakon in se napaja s pavšalnim prepričanjem, vtisom,  da je slovenske glasbene produkcije več kot dovolj. Dovolj za kaj? Morda je je dovolj za radijsko postajo, ki nima zvrstnih in kakovostnih omejitev, predvaja vse, poslušalci pa v resnici ne vedo, kaj od te radijske postaje pričakovati. Ob obsegu slovenske glasbene produkcije in formatu programa, kakršen je Val 202, njegovi programski in glasbeni usmerjenosti h kakovostni zlasti sodobni glasbeni produkciji imamo dve možnosti: da spremenimo format in standarde programa ali pa bolj izrazito ponavljamo izvajalce in skladbe. Dogaja se zlasti slednje, da bi lahko zadostili zakonu.

 

Ta nam je prinesel tudi neprimerno več usklajevanja, preračunavanja ob pripravah glasbenih shem: po eni strani med govornim in glasbenim delom programa, saj količina prvega vpliva na količino predvajane glasbe in posledično tudi na število predvajanih slovenskih glasb, po drugi strani pa tudi med posameznimi časovnimi pasovi, ki jih je uvedel zakon. Ti namreč ne sovpadajo s programskimi pasovi našega programa, vsaka sprememba programskega pasu (podaljšanje oddaje, projektne vsebine, neposredni prenosi, terenske akcije...) za sabo potegne dodatna preračunavanja deleža glasbe in slovenske glasbe za določen programski pas, ki pa, kot rečeno, noben ne sovpada z uzakonjenimi.

 

"Na Valu 202 imamo velike težave z zagotavljanjem slovenske kvote predvsem v večernem programskem pasu," pravi Mirko Štular.

 

 

S kakšnimi težavami ste se zaradi novega kvotnega sistema soočali med prenašanjem olimpijskih iger?

 

Olimpijske igre so dober primer nepredvidljivega projektnega programa, studijski olimpijski program iz Ria je prinesel veliko nepredvidenih situacij, spremenjenih dolžin prenosov, vklopov, govornega dela, sprememb terminov. Sicer smo celoten projekt načrtovali tako, da bi zadostili uzakonjenim kvotam. Vendar če je že ob nepredvidenem razpletu tekmovanj, podaljšanih prenosih in/ali oglašanjih med posebnim olimpijskim programom izpadlo nekaj slovenskih skladb, je to lahko pomenilo, da smo zakon prekršili v večernem ali nočnem terminu.

 

Smo se pa z izrazitimi težavami soočili ob zadnjem petdnevnem živem programu s festivala Exit, enem najbolj priljubljenih festivalov v Evropi, in glede na naravo dogodka smo imeli veliko večino programa v pasu med 18. in 24. uro. Tudi ob prenosih koncertov, intervjujih, reportažah in prispevkih s festivala smo morali zagotavljati 40 odstotkov domače glasbe, čeprav bi v ostalem programskem prostoru želeli predstavljati glasbo nastopajočih na festivalu. Zakon tukaj torej grobo poseže v programsko zaključeno celoto. In četudi smo v prenose vključili slovenske skupine, ki so sodelovale na festivalu, smo se zataknili pri kvoti sedemdesetih odstotkov pesmi v slovenščini - Koala Voice, Werefox, Estwind, Gramatik, vsi namreč pojejo v angleščini!

 

 

Ali dosegate kvoto slovenske glasbe v vseh treh časovnih pasovih?

 

Že pred trenutno zakonodajo smo v dnevnem pasu dosegali kvoto dobre tretjine domače glasbe, in čeprav je korak do 40 odstotkov daljši, kot se zdi, to kvoto dosegamo. Enako v nočnem pasu, kjer imamo sicer skupni program s programom za tuje govorečo javnost. Radio Slovenia International ima s trenutnim zakonom sicer velike težave, saj ta ne upošteva njegovega specifičnega formata in programske usmeritve, torej - spet - njihovega raison d'être, ključne naloge, zaradi katere ga v Sloveniji imamo.

 

Na Valu 202 pa imamo velike težave z zagotavljanjem slovenske kvote predvsem v večernem programskem pasu, ki je namenjen specializiranim, sicer zlasti glasbenim (!) oddajam. Oddaji z v celoti slovensko glasbo sta v večernem programu dve na teden, kar je pravzaprav realna slika količine nove domače glasbene produkcije, ki sovpada z glasbeno usmeritvijo Vala 202. Vmesni čas med oddajami (specializiranimi ali informativnimi) je zaradi zakonodaje pravzaprav čas predvsem za nasilno izpolnjevanje zakonskih obveznosti, kar ni všeč ne poslušalcem ne urednikom in - verjamemo - niti slovenskim glasbenikom. To ni dobro za nikogar, sploh pa ne za prihodnost razvoja radia in ne za razvoj domače glasbene produkcije. Naj navedemo primer. V sredo zvečer je na sporedu oddaja Cederama, kjer se v pol ure iz Londona predstavi album tujega izvajalca (za domače imamo za to na voljo več drugih terminov), eno uro zasedeta informativni  oddaji, uro in pol pa oddaja Glasba svetov, kjer je že iz imena razbrati, da v njej, razen v redkih izjemah, težko gostimo domače glasbenike. Torej nam za izpolnjevanje kvote v tem večeru ostanejo tri ure, od katerih morata biti dve uri slovenske glasbe. In na take ovire naletimo skoraj vsak dan v tednu.

 


Dopisnica, ki so jo prejeli v uredništvu Vala 202: poslušalci si želijo več tuje glasbe.

 

 

Kaj boste storili, da novi kvotni sistem ne bo vplival na uredniške odločitve?

 

Temu se ne moremo izogniti. Že vpliva in bo vplival. Spomnimo se primera, ko smo že takoj, ko je zakon stopil v veljavo, morali skrajšati neposreden prenos oddaje o elektronski glasbi RH202 iz Maribora, saj bi v primeru, da bi ga izpeljali tako, kot smo ga načrtovali v uredniški ekipi, dobesedno prvo noč kršili zakon. Večina nastopajočih tisti večer namreč ni izvajala slovenske glasbe. Tudi to, da prenos končamo uro prej in potem predvajamo slovensko glasbo, je bila potem sicer uredniška odločitev, vendar so to odločitve z zvitimi rokami. Ob vprašanju slovenske glasbe, mlajše od dveh let, je uredniške odločitve v resnici sploh nemogoče dosledno sprejemati, spoštovanje tega dela kvotnega sistema pa je tudi nemogoče sankcionirati. Vse, dokler bo podlaga za to skrpucalo, ki je zdaj kot evidenca teh skladb 'uzakonjena' na ministrstvu za kulturo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
18
11.08.2019 20:00
Marjan Podobnik je poseben lik v slovenski politiki, izjema od pravila, da ponovno politično vstajenje ni mogoče. Sredi ... Več.
Piše: Uredništvo
"Ko Helmut Kohl pravi, da želi politično zvezo in reče, da Nemčija ne bo plačevala računov drugih držav, je to oksimoron."
5
26.02.2019 20:08
Na začetku meseca je francoski portal Atlantico objavil ekskluzivni pogovor z indijskim ekonomistom, ki je lani zaslovel s ... Več.
Piše: Uredništvo
"Slovenska politika je v bistvu nasilna, ne ozira se na protiargumente, le poniglavo s silo preglasovanja doseže svoje."
9
31.01.2019 20:59
Za intervju s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco smo se odločili, ker nas je v zadnjih mesecih pozitivno presenetilo ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Smo družba kroničnega nemišljenja, šibkega znanja in negativnih čustev"
12
21.11.2018 20:31
Za ene je kontroverzen, za druge ekscentričen, za tretje samosvoj. Eni ga obožujejo, drugi bi ga utopili v kozarcu vode. Zavrača ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Idealni model proletarca v postmoderni interpretaciji je črna, enonoga muslimanska lezbijka, ki govori špansko"
8
28.09.2018 00:30
Srđa Trifković naj bi bil eden od najeminentnejših sodobnih srbskih političnih mislecev in komentatorjev. Pogojnik smo ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropa se boji islamizma, pripravljena mu je predati vse in se zadušiti
12
16.09.2018 18:00
Zgodovina se ponavlja, je prepričan alžirski pisatelj in intelektualec Boualem Sensal. Le da migracije tokrat ne potekajo iz ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z največjem presenečenjem v slovenski politiki v letu 2017
22
03.01.2018 19:16
Nisem odrešenik in superman in se kot takega tudi ne jemljem , pravi Marjan Šarec, letnik 1977, ki je za marsikoga politični ... Več.
Piše: Uredništvo
"Tako kot v športu smo lahko Slovenci tudi v vseh gospodarskih panogah najboljši na svetu."
1
16.11.2017 11:44
Včasih so ga zamenjevali s tistim Andrejem Vizjakom, ki je bil v Janševi vladi 2004-2008 minister za gospodarstvo. Takrat je bil ... Več.
Piše: Uredništvo
"Včasih imam občutek, da Slovencem, novodobnim sužnjem, poleg joda v vodo dajejo tudi sedative."
13
25.05.2017 23:15
Z Blažem Mrevljetom, tistim kardiologom, ki je v zadnjih dneh brez dlake na jeziku spregovoril o korupciji v zdravstvu, zlasti v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Postaviti se moramo zase, komunicirati s svetom, stopiti v javni prostor in začeti z dialogom."
1
10.12.2016 00:53
Pogovor z nadvojvodinjo Camillo Habsburško Lotarinško smo sprva želeli objaviti prav na dan predsedniških volitev v Avstriji. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Trije pogledi na Matićev kvotni sistem: "To je le spodbuda manj kakovostni glasbi."
7
26.09.2016 18:47
Uršula Cetinski je generalna direktorica Cankarjevega doma, Damjan Damjanovič opravlja funkcijo direktorja Slovenske ... Več.
Piše: Uredništvo
O lobijih, ki ščitijo Milojko Kolar Celarc in odstavljajo Petra Gašperšiča
3
11.09.2016 18:00
S poslancem Jankom Vebrom smo govorili o obeh interpelacijah, ki v teh dneh dvigujeta največ prahu. Medtem ko je ministrica za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Svetovne organizacije in države hočejo nadzor nad našo odgovornostjo in osebno svobodo. Tobak je le začetek.
5
14.08.2016 18:30
Novozelanska poslanka Marama Fox ga je pred tedni v televizijski debati javno označila za prinašalca smrti in ga primerjala celo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Zmago Jelinčič: "Nič nimam proti muslimanom. Financiral sem celo prvi prevod Korana v slovenščino."
14
24.07.2016 19:00
Predsednik nekoliko pozabljene Slovenske nacionalne stranke o nacionalni državi in prihodnosti združene Evrope, migrantih in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Po neuspelem puču v Turčiji: vojaški udar se ne zgodi brez zunanje podpore
14
18.07.2016 22:59
Z našim komentatorjem Zijadom Bećirovićem, ki je tudi direktor ljubljanskega Inštituta za balkanske in bližnjevzhodne študije ... Več.
Piše: Zijad Bećirović
"Antiintelektualizem ima na Slovenskem dolgoživo tradicijo. Da cenimo svoje intelektualce in umetnike, je mit. "
3
29.06.2016 20:35
Soustanovitelj in urednik nekdanje Študentske založba, ki se je kasneje preoblikovala v Založbo Beletrina, ni le esejist, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Ko sem še delal kot novinar, sem slišal šalo, da je datum edina resnica, ki jo najdeš v časopisih."
15
01.06.2016 20:48
Ker v teh dneh v Slovenijo prihaja prvi mož Opus Dei Javier Echevarria Rodrigues, smo se pogovarjali z regionalnim vikarjem Opus ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Mislim, da nisem "grožnja" za avstrijsko svobodo in demokracijo."
3
20.05.2016 20:00
Ekskluzivno objavljamo pogovor z zmagovalcem prvega kroga avstrijskih predsedniških volitev Norbertom Hoferjem, ki se bo jutri ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Slovensko pravosodje je proces proti Tošiću vodilo amatersko!"
7
15.05.2016 20:00
Stevan Dojčinović, letnik 1985, je kljub mladosti večkrat mednarodno nagrajeni srbski preiskovalni novinar, ki je napisal knjigo ... Več.
Piše: Gašper Lubej
1 2 3 

Najbolj brano

01/
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
Uredništvo
Ogledov: 3,134
02/
Na Delu strah in tesnoba: Spet bodo masovno odpuščali, govori se celo o 100 preveč zaposlenih!
Uredništvo
Ogledov: 2,749
03/
Konec mita o dobrem ustavnem sodišču: Primer Accetto in moralna integriteta sodnikov
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,307
04/
Psihološki profil Josipa Broza Tita so poznavalci opredelili kot tip grandioznega, celo patološkega narcisa
Uredništvo
Ogledov: 2,292
05/
Klinični center pred novo afero: Ali bodo predsedniku Združenja kardiologov Slovenije Zlatku Frasu pred nosom izmaknili Kardiološko kliniko?
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,762
06/
So Adrio Airways prodali slamnatemu skladu, ker je bilo treba zabrisati sledi sumljivih poslov?
Angel Polajnko
Ogledov: 2,132
07/
Katalonska neodvisnost: V Evropo prek Madrida ali Barcelone?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,173
08/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 1,413
09/
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,119
10/
Farsa v Združenih narodih: Venezuelo izvolili v Svet za človekove pravice
Božo Cerar
Ogledov: 1,070