Razkrivamo

Nacionalna skrivnost: problem Slovenske vojske ni v denarju, pač pa v slabem vodenju

Na Portalu PLUS nadaljujemo s serijo prispevkov o kritičnih razmerah v Slovenski vojski. Tokrat objavljamo "izpoved" insiderja, ki se uvodoma sprašuje, zakaj naj bi bila v državi, kjer večina družbenih podsistemov ne deluje v dobro ljudi, vojska izjema. Če izhajamo iz Maslowe hierarhije potreb, je varnost takoj za osnovnimi fiziološkimi potrebami. Toda z varnostjo je tako kot z zrakom — dokler ga imate, sploh ne opazite, da ga potrebujete.

04.10.2016 01:09
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Slovenska vojska   Andrej Osterman   Dobran Božič   Bojan Pograjc   Igor Cebek

Ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte, koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene, kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in na koncu še to, zakaj že imamo vojsko.

Stanje v Slovenski vojski je porazno in to je sedaj nemara jasno vsem. Toda v nasprotju z vsespološnim prepričanjem, da je za to krivo pomankanje denarja ali celo diktat zveze NATO, ki naj nam bi vsilil neke neracionalno nakupe, je problem povsem drugje. Še najmanjši problem Slovenske vojske je denimo pomankanje streliva, zaščitne opreme, sodobne opreme ali pa nizke plače. Vse te stvari namreč lahko reši denar in to celo zelo hitro. In definitivno imajo prav tisti, ki pravijo, da ko bo treba, se bo denar za te stvari že našel. Temu lahko samo pritrdimo. Denarja je resda že nekaj let kronično premalo, da bi lahko zagotavljali sodobno opremljenost in konkurenčnost na trgu delovne sile, toda očitno še vedno dovolj. Kako sicer razložiti povsem neracionalno zapravljanje virov za obnovo (izgradnjo) infrastrukture letališča v Divači (kjer je interes Slovenske vojske v najboljšem primeru zanemarljiv, v najslabšem pa ga celo ni) ali zagotavljanje poljskih kuhinj PGD Bovec ob robu shoda stranke SDS - vse seveda brezplačno. In takih primerov je na dnevni ravni kolikor hočete. Lahko bi o njih pisali na dnevni ravni, a s tem ne bi zares ničesar povedali. V Sloveniji je pač vsa politika lokalna in tako se obnašajo tudi vojaški poveljniki. Lokalni in parcialni interesi prevladujejo nad skupnim dobrim. Tega ne gre nikomur pretirano zameriti. V Sloveniji pač tako je. Problem seveda nastane, ko ti isti poveljniki nato pred nadrejenimi in političnim vodstvom jamrajo, da ni denarja za opremo in prejemke vojakov.

 

Problem Slovenske vojske  ni v denarju, ampak v vodenju.

 

Dodatnih nekaj deset miljonov ne bi rešilo ničesar bistvenega, ampak bi samo prikrilo porazno stanje do naslednjih volitev. Dodatnih nekaj sto miljonov pa bi to vojsko dokončno uničilo - reforma bi namreč s tem dejansko postala nepotrebna. Reforma pa je nujna, reforma v glavah politike in predvsem vodstva Slovenske vojske. Kako drugače sicer razložiti povsem nelogične pritiske politike (preko ministrice za obrambo Andreje Katič) na vodstvo vojske naj vendar za božjo voljo spremeni metodologijo ugotavljanja pripravljenosti, da bo ocena za leto 2016 vendarle boljša. Kako pa naj bo, če pa ni ničemur namenjenega dodatnega denarja, kaj šele da bi v vojski dejansko karkoli sistemskega spremenili, ali celo koga zamenjali zaradi nesposobnosti, negospodarnosti ali kaznivih dejanj!

 

 

Slabi zgledi vlečejo

 

Poglejmo nekaj tipičnih primerov. Začnimo pri vrhu. Generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, je v svoji bleščeči karieri napisal natanko 6 člankov (od teh sta vsaj dva izpeljanka dela za pridobitev znanstvenega naziva) in 6 prispevkov na konferencah na temo oboroženih sil in vojaštva (vir: Cobiss). Šest v 26 letih službe v Slovenski vojski — in to z doktorskih nazivom. O njihovi uporabni vrednosti pa je težko soditi. Potem, ko so v Slovenski vojski mislili, da so z generalmajorjem Dobranom Božičem v kadrovskem smislu dosegli najnižjo točko, je politika vojsko osrečila z generalom Ostermanom. Božič je sicer ekspresno poviševal svoje ljudi, vendar so bili to vsaj ljudje z nekaj znanja, pridobljenega v tujini. Slednje je seveda v Sloveniji problematično, saj pomeni neposredni napad na hram slovenskega vojaškega znanja (prej PDRIU, zdaj CVŠ). Za Ostermana zdi, da je edini kriterij poviševanja ta, da je kandidat njegov dober znanec in po možnosti tudi Gorenjec - čim bližje Bleda, večje so možnosti.

 

Naslednji karakter je brigadir magister Bojan Pograjc - načelnik združenja sektorja za strateško planiranje, nekakšnega možganskega trusta naše vijske. Magistru Pograjcu, ki se mimogrede zaposlil neposredno na delovno mesto polkovnika Slovenske vojske, je v 18 letih uspelo napisati natanko dva strokovna članka (no, pri enem od njiju je soavtor; vir Cobiss), izjemno rad pa piše motivacijske govore in daje intervjuje. No njegova največja kvalifikacija je po mnenju opazovalcev zvestoba SDS. Zelo rad je v hribih in kot je poročala Nova24 TV, je v prostem času nekakšen osebni gorski vodnik Janeza Janše. Ob tem nikoli sploh ni poveljeval enoti pod ravnjo brigade (kot polkovnik je to tako ali tako nemogoče). Njegove vodstvene kompetence pa so vir privoščljivih nasmehov vsakič, ko mora voditi kakega od sestankov na generalštabu. To pa seveda ne načenja njegove izrazite samozavesti, saj ima budno oko za popravljanje slovničnih napak in nošenje oznak osebnosti (ploščic s priimkom). Če slučajno umanjka na uniformi, potem je eden večjih spodrsljajev, ki si jih posameznik lahko privošči v Božičevi prisotnosti.

 

Polkovnik dr. Igor Cebek, načelnik sektorja za razvoj zmogljivosti (ki je de facto odgovoren za načrtovanje razvoja vseh zmogljivosti Slovenske vojske), je uspel v svoji bleščeči karieri napisati natanko en članek, pa še ta je le nekakšen izvleček njegove doktorske disertacije. In to je častnik, ki je odgovoren za razvoj vseh zmogljivosti naše vojske. Še en častnik, ki prekipeva od samozavesti, vendar je slednja na trhlih temeljih.

 

 

Brez vizije ni prihodnosti

 

Seveda objava strokovnih člankov ni edino merilo strokovnosti posameznika. Je pa definitivno lep odraz le-te. Laična javnost strokovnega pisanja od vojakov niti ne pričakuje — kar je seveda zmotno. Čeprav je to načeloma celo razumljivo, ko govorimo o pričakovanjih, ki jih družba goji do vojakov, podčastnikov in nižjih častnikov. A tu govorimo o treh ljudeh, ki predstavljajo "intelektualno smetano" Slovenske vojske, ji dajejo smer in vodijo v prihodnost. Kakšna je ta prihodnost? Četudi bi imeli njeno vizijo, je niso z nikomer skomunicirali, še najmanj pa s poklicnimi kolegi. Temu je pač namenjeno pisanje strokovnih člankov. Namenoma smo poudarili njihove znanstvene nazive, ker se vsi trije z njimi zelo radi ponašajo, in ker upravičeno pričakujemno, da za znanstevnim nazivom posameznika stoji vsebina. Mislim, da smo povsem jasno pokazali, da je ni. Kot povsod drugje v javni upravi so znanstveni nazivi večinoma namenjeni povsem drugim stvarem, recimo dodatku k plači in dvigovanju osebnega ega. Kot marsikje drugje v tej državi je očitno važna le forma, ne pa vsebina. Da ne bo pomote, to niso edini taki posamezniki v Slovenski vojski. Jih je še kar nekaj. Ti so morda samo najbolj v nebo vpijoči simptomi hude bolezni, ki se ji reče pomankanje strokovnega znanja v vrstah visokih častnikov Slovenske vojske.

 

Seveda so v SV tudi posamezniki z veliko znanja in izkušnjami. Žal so skoraj po pravilu šolani v tujini in zato na nek način celo nezaželeni, saj opozarjajo na boleče resnice, ki jih politika noče slišati, osebnostno šibko vodstvo vojske pa nanje ne upa opozoriti, saj bi s tem padlo v nemilost politike. In tu je začarana spirala, ki vodi vse globje in globje v laž, ki ji danes rečemo Slovenska vojska. Politika želi biti všečna za vsako ceno in to všečnost terja od vojske. Pred leti so se v času debelih krav prvič začele prirejati ocene pripravljensti Slovenski vojski, le da je dandanes vse teže lagati, pritiski so vse večji in s pritiski tudi laž, ki ji rečemo pripravljenost SV. In potem vrh vojske in politike zavaja in laže državljanom. Pripravljenost SV je "nezadostna za vojno in zadostna za delovanje v miru". Oh, od kdaj pa je vojska namenjena delovanju v miru? Vojska je namenjena vojskovanju - vse ostalo je sajenje rožic. Za mir imamo policijo in civilno zaščito. Dragi bralci Portala PLUS, ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte

 

1) koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene,

 

2) kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in

 

3) zakaj že obstaja vojska?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
28
23.02.2020 23:38
Epidemija koronavirusa je dobesedno pred našimi vrati, v sosednji Italiji. Uradno. Neuradno pa je virus po mojem prepričanju že ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
2
20.02.2020 21:55
V dneh, ko je javna in medijska pozornost usmerjena v politiko, se v gospodarsko-finančnem zakulisju odvija majhna, vendar ... Več.
Piše: Uredništvo
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
17
19.02.2020 23:59
Kaj se zgodi, če si v ožjem sorodu z ministrico Alenko in te takorekoč na domačem dvorišču sredi noči ustavi policija? Če je ... Več.
Piše: Uredništvo
Nižji proračunski presežek v 2019: Manj dividend državnih bank, slabše črpanje denarja iz kohezijskih in strukturnih skladov
4
13.02.2020 23:00
V letu 2018 je bil proračunski presežek skoraj 540 milijonov evrov, medtem ko je bil lani 225 milijonov. Zakaj takšen padec? ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
14
12.02.2020 23:15
Po Iowi je Bernie Sanders zdaj slavil še v New Hampshiru, za petami mu je še vedno Pete Buttigieg, tretja je bila presenetljivo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
33
10.02.2020 23:59
Medijske aktivnosti in izjave vrhunskih političnih luzerjev potrjujejo: tehtnica se je zdaj vseeno nagnila na stran predčasnih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
17
09.02.2020 23:59
Kaj me v primeru najnovejšega koronavirusa 2019-nCoV najbolj skrbi? Skrbi me že to, kar vemo. Toda obenem se bojim, da - glede ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Pred 75. leti: Hitlerjevi načrti za operacijo Pomladno prebujenje in osvoboditev Auschwitza
6
05.02.2020 02:15
Pogosto se (zmotno) misli, da je bila zadnja velika bitka druge svetovne vojne nemška ofenziva proti zahodnim zaveznikom, ki je ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vse, kar ste hoteli vedeti o arbitraži in porazu na Sodišču EU, pa vam mediji tega niso hoteli ali smeli povedali
10
04.02.2020 01:45
Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Miro Cerar v odstopu, si je po pričakovani odločitvi Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, ki se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Perfidni intervju: Ali se je Milan Kučan odrekel arbitraži in zdaj odpira vrata bilateralnim pogajanjem o meji med Slovenijo in Hrvaško?
29
03.02.2020 00:59
Bivši predsednik je v intervjuju za zagrebški Večernji list ponovno dokazal, da mu v politični kombinatoriki doma in na Balkanu ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kitajski sindrom" se tokrat imenuje koronavirus: Ubije vsakega štiridesetega okuženega
16
29.01.2020 23:32
Kako resen in nevaren je dejansko koronavirus, ki se je zadnji dan lanskega leta pojavil v kitajskem mestu Vuhan in se v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zdravko Počivalšek je tisti politik, od katerega je odvisno, ali bomo dobili novo koalicijo, ali pa gremo na predčasne volitve
22
28.01.2020 23:30
Kdo bo odločal o tem, ali bodo predčasne volitve ali nova koalicija? Janez Janša? Ne. Matej Tonin? Niti ne. Še manj predsednici ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
24
22.01.2020 23:49
Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija. Tako je 29. junija 1944 na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Davki v Sloveniji, 3. del: Povprečni davkoplačevalec državi prispeva okoli 500 evrov na mesec
8
02.01.2020 23:02
In kako država porabi teh 500 evrov? Največji del, dobrih 300 evrov, gre za financiranje šolstva in zdravstva za vse državljane. ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 6,894
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,512
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,977
04/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,227
05/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,828
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,154
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,546
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,678
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,116
10/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,876