Razkrivamo

Nacionalna skrivnost: problem Slovenske vojske ni v denarju, pač pa v slabem vodenju

Na Portalu PLUS nadaljujemo s serijo prispevkov o kritičnih razmerah v Slovenski vojski. Tokrat objavljamo "izpoved" insiderja, ki se uvodoma sprašuje, zakaj naj bi bila v državi, kjer večina družbenih podsistemov ne deluje v dobro ljudi, vojska izjema. Če izhajamo iz Maslowe hierarhije potreb, je varnost takoj za osnovnimi fiziološkimi potrebami. Toda z varnostjo je tako kot z zrakom — dokler ga imate, sploh ne opazite, da ga potrebujete.

04.10.2016 01:09
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Slovenska vojska   Andrej Osterman   Dobran Božič   Bojan Pograjc   Igor Cebek

Ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte, koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene, kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in na koncu še to, zakaj že imamo vojsko.

Stanje v Slovenski vojski je porazno in to je sedaj nemara jasno vsem. Toda v nasprotju z vsespološnim prepričanjem, da je za to krivo pomankanje denarja ali celo diktat zveze NATO, ki naj nam bi vsilil neke neracionalno nakupe, je problem povsem drugje. Še najmanjši problem Slovenske vojske je denimo pomankanje streliva, zaščitne opreme, sodobne opreme ali pa nizke plače. Vse te stvari namreč lahko reši denar in to celo zelo hitro. In definitivno imajo prav tisti, ki pravijo, da ko bo treba, se bo denar za te stvari že našel. Temu lahko samo pritrdimo. Denarja je resda že nekaj let kronično premalo, da bi lahko zagotavljali sodobno opremljenost in konkurenčnost na trgu delovne sile, toda očitno še vedno dovolj. Kako sicer razložiti povsem neracionalno zapravljanje virov za obnovo (izgradnjo) infrastrukture letališča v Divači (kjer je interes Slovenske vojske v najboljšem primeru zanemarljiv, v najslabšem pa ga celo ni) ali zagotavljanje poljskih kuhinj PGD Bovec ob robu shoda stranke SDS - vse seveda brezplačno. In takih primerov je na dnevni ravni kolikor hočete. Lahko bi o njih pisali na dnevni ravni, a s tem ne bi zares ničesar povedali. V Sloveniji je pač vsa politika lokalna in tako se obnašajo tudi vojaški poveljniki. Lokalni in parcialni interesi prevladujejo nad skupnim dobrim. Tega ne gre nikomur pretirano zameriti. V Sloveniji pač tako je. Problem seveda nastane, ko ti isti poveljniki nato pred nadrejenimi in političnim vodstvom jamrajo, da ni denarja za opremo in prejemke vojakov.

 

Problem Slovenske vojske  ni v denarju, ampak v vodenju.

 

Dodatnih nekaj deset miljonov ne bi rešilo ničesar bistvenega, ampak bi samo prikrilo porazno stanje do naslednjih volitev. Dodatnih nekaj sto miljonov pa bi to vojsko dokončno uničilo - reforma bi namreč s tem dejansko postala nepotrebna. Reforma pa je nujna, reforma v glavah politike in predvsem vodstva Slovenske vojske. Kako drugače sicer razložiti povsem nelogične pritiske politike (preko ministrice za obrambo Andreje Katič) na vodstvo vojske naj vendar za božjo voljo spremeni metodologijo ugotavljanja pripravljenosti, da bo ocena za leto 2016 vendarle boljša. Kako pa naj bo, če pa ni ničemur namenjenega dodatnega denarja, kaj šele da bi v vojski dejansko karkoli sistemskega spremenili, ali celo koga zamenjali zaradi nesposobnosti, negospodarnosti ali kaznivih dejanj!

 

 

Slabi zgledi vlečejo

 

Poglejmo nekaj tipičnih primerov. Začnimo pri vrhu. Generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, je v svoji bleščeči karieri napisal natanko 6 člankov (od teh sta vsaj dva izpeljanka dela za pridobitev znanstvenega naziva) in 6 prispevkov na konferencah na temo oboroženih sil in vojaštva (vir: Cobiss). Šest v 26 letih službe v Slovenski vojski — in to z doktorskih nazivom. O njihovi uporabni vrednosti pa je težko soditi. Potem, ko so v Slovenski vojski mislili, da so z generalmajorjem Dobranom Božičem v kadrovskem smislu dosegli najnižjo točko, je politika vojsko osrečila z generalom Ostermanom. Božič je sicer ekspresno poviševal svoje ljudi, vendar so bili to vsaj ljudje z nekaj znanja, pridobljenega v tujini. Slednje je seveda v Sloveniji problematično, saj pomeni neposredni napad na hram slovenskega vojaškega znanja (prej PDRIU, zdaj CVŠ). Za Ostermana zdi, da je edini kriterij poviševanja ta, da je kandidat njegov dober znanec in po možnosti tudi Gorenjec - čim bližje Bleda, večje so možnosti.

 

Naslednji karakter je brigadir magister Bojan Pograjc - načelnik združenja sektorja za strateško planiranje, nekakšnega možganskega trusta naše vijske. Magistru Pograjcu, ki se mimogrede zaposlil neposredno na delovno mesto polkovnika Slovenske vojske, je v 18 letih uspelo napisati natanko dva strokovna članka (no, pri enem od njiju je soavtor; vir Cobiss), izjemno rad pa piše motivacijske govore in daje intervjuje. No njegova največja kvalifikacija je po mnenju opazovalcev zvestoba SDS. Zelo rad je v hribih in kot je poročala Nova24 TV, je v prostem času nekakšen osebni gorski vodnik Janeza Janše. Ob tem nikoli sploh ni poveljeval enoti pod ravnjo brigade (kot polkovnik je to tako ali tako nemogoče). Njegove vodstvene kompetence pa so vir privoščljivih nasmehov vsakič, ko mora voditi kakega od sestankov na generalštabu. To pa seveda ne načenja njegove izrazite samozavesti, saj ima budno oko za popravljanje slovničnih napak in nošenje oznak osebnosti (ploščic s priimkom). Če slučajno umanjka na uniformi, potem je eden večjih spodrsljajev, ki si jih posameznik lahko privošči v Božičevi prisotnosti.

 

Polkovnik dr. Igor Cebek, načelnik sektorja za razvoj zmogljivosti (ki je de facto odgovoren za načrtovanje razvoja vseh zmogljivosti Slovenske vojske), je uspel v svoji bleščeči karieri napisati natanko en članek, pa še ta je le nekakšen izvleček njegove doktorske disertacije. In to je častnik, ki je odgovoren za razvoj vseh zmogljivosti naše vojske. Še en častnik, ki prekipeva od samozavesti, vendar je slednja na trhlih temeljih.

 

 

Brez vizije ni prihodnosti

 

Seveda objava strokovnih člankov ni edino merilo strokovnosti posameznika. Je pa definitivno lep odraz le-te. Laična javnost strokovnega pisanja od vojakov niti ne pričakuje — kar je seveda zmotno. Čeprav je to načeloma celo razumljivo, ko govorimo o pričakovanjih, ki jih družba goji do vojakov, podčastnikov in nižjih častnikov. A tu govorimo o treh ljudeh, ki predstavljajo "intelektualno smetano" Slovenske vojske, ji dajejo smer in vodijo v prihodnost. Kakšna je ta prihodnost? Četudi bi imeli njeno vizijo, je niso z nikomer skomunicirali, še najmanj pa s poklicnimi kolegi. Temu je pač namenjeno pisanje strokovnih člankov. Namenoma smo poudarili njihove znanstvene nazive, ker se vsi trije z njimi zelo radi ponašajo, in ker upravičeno pričakujemno, da za znanstevnim nazivom posameznika stoji vsebina. Mislim, da smo povsem jasno pokazali, da je ni. Kot povsod drugje v javni upravi so znanstveni nazivi večinoma namenjeni povsem drugim stvarem, recimo dodatku k plači in dvigovanju osebnega ega. Kot marsikje drugje v tej državi je očitno važna le forma, ne pa vsebina. Da ne bo pomote, to niso edini taki posamezniki v Slovenski vojski. Jih je še kar nekaj. Ti so morda samo najbolj v nebo vpijoči simptomi hude bolezni, ki se ji reče pomankanje strokovnega znanja v vrstah visokih častnikov Slovenske vojske.

 

Seveda so v SV tudi posamezniki z veliko znanja in izkušnjami. Žal so skoraj po pravilu šolani v tujini in zato na nek način celo nezaželeni, saj opozarjajo na boleče resnice, ki jih politika noče slišati, osebnostno šibko vodstvo vojske pa nanje ne upa opozoriti, saj bi s tem padlo v nemilost politike. In tu je začarana spirala, ki vodi vse globje in globje v laž, ki ji danes rečemo Slovenska vojska. Politika želi biti všečna za vsako ceno in to všečnost terja od vojske. Pred leti so se v času debelih krav prvič začele prirejati ocene pripravljensti Slovenski vojski, le da je dandanes vse teže lagati, pritiski so vse večji in s pritiski tudi laž, ki ji rečemo pripravljenost SV. In potem vrh vojske in politike zavaja in laže državljanom. Pripravljenost SV je "nezadostna za vojno in zadostna za delovanje v miru". Oh, od kdaj pa je vojska namenjena delovanju v miru? Vojska je namenjena vojskovanju - vse ostalo je sajenje rožic. Za mir imamo policijo in civilno zaščito. Dragi bralci Portala PLUS, ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte

 

1) koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene,

 

2) kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in

 

3) zakaj že obstaja vojska?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
3
23.06.2020 00:30
Eden izmed očitkov, ki letijo na direktorja javnega Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), se nanaša tudi na njegovo nepotistično ... Več.
Piše: Uredništvo
Berlinski puč 13. marca 1920: Karikatura vojaškega udara, ki je trajal nekaj dni, a je bil uvertura v vzpon Adolfa Hitlerja
2
21.06.2020 11:00
Pred stoletjem je v Nemčiji prišlo do državnega udara proti nastajajoči weimarski republiki. Dogodek, znan tudi kot Kappov puč, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS
3
19.06.2020 20:04
S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik ... Več.
Piše: Gregor Kos
Dosje slovenski gozdovi, 3. del: Tri "trofeje" iz gozdarske zbirke direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
13
09.06.2020 00:40
Nadaljujemo z razkrivanjem okostnjakov iz omare Damjana Oražma, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki se je doslej soočal s ... Več.
Piše: Uredništvo
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
5
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.269
02/
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
03/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.660
04/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.911
05/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.794
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.878
07/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.555
08/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.480
09/
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.277
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.112