Razkrivamo

Nacionalna skrivnost: problem Slovenske vojske ni v denarju, pač pa v slabem vodenju

Na Portalu PLUS nadaljujemo s serijo prispevkov o kritičnih razmerah v Slovenski vojski. Tokrat objavljamo "izpoved" insiderja, ki se uvodoma sprašuje, zakaj naj bi bila v državi, kjer večina družbenih podsistemov ne deluje v dobro ljudi, vojska izjema. Če izhajamo iz Maslowe hierarhije potreb, je varnost takoj za osnovnimi fiziološkimi potrebami. Toda z varnostjo je tako kot z zrakom — dokler ga imate, sploh ne opazite, da ga potrebujete.

04.10.2016 01:09
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Slovenska vojska   Andrej Osterman   Dobran Božič   Bojan Pograjc   Igor Cebek

Ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte, koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene, kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in na koncu še to, zakaj že imamo vojsko.

Stanje v Slovenski vojski je porazno in to je sedaj nemara jasno vsem. Toda v nasprotju z vsespološnim prepričanjem, da je za to krivo pomankanje denarja ali celo diktat zveze NATO, ki naj nam bi vsilil neke neracionalno nakupe, je problem povsem drugje. Še najmanjši problem Slovenske vojske je denimo pomankanje streliva, zaščitne opreme, sodobne opreme ali pa nizke plače. Vse te stvari namreč lahko reši denar in to celo zelo hitro. In definitivno imajo prav tisti, ki pravijo, da ko bo treba, se bo denar za te stvari že našel. Temu lahko samo pritrdimo. Denarja je resda že nekaj let kronično premalo, da bi lahko zagotavljali sodobno opremljenost in konkurenčnost na trgu delovne sile, toda očitno še vedno dovolj. Kako sicer razložiti povsem neracionalno zapravljanje virov za obnovo (izgradnjo) infrastrukture letališča v Divači (kjer je interes Slovenske vojske v najboljšem primeru zanemarljiv, v najslabšem pa ga celo ni) ali zagotavljanje poljskih kuhinj PGD Bovec ob robu shoda stranke SDS - vse seveda brezplačno. In takih primerov je na dnevni ravni kolikor hočete. Lahko bi o njih pisali na dnevni ravni, a s tem ne bi zares ničesar povedali. V Sloveniji je pač vsa politika lokalna in tako se obnašajo tudi vojaški poveljniki. Lokalni in parcialni interesi prevladujejo nad skupnim dobrim. Tega ne gre nikomur pretirano zameriti. V Sloveniji pač tako je. Problem seveda nastane, ko ti isti poveljniki nato pred nadrejenimi in političnim vodstvom jamrajo, da ni denarja za opremo in prejemke vojakov.

 

Problem Slovenske vojske  ni v denarju, ampak v vodenju.

 

Dodatnih nekaj deset miljonov ne bi rešilo ničesar bistvenega, ampak bi samo prikrilo porazno stanje do naslednjih volitev. Dodatnih nekaj sto miljonov pa bi to vojsko dokončno uničilo - reforma bi namreč s tem dejansko postala nepotrebna. Reforma pa je nujna, reforma v glavah politike in predvsem vodstva Slovenske vojske. Kako drugače sicer razložiti povsem nelogične pritiske politike (preko ministrice za obrambo Andreje Katič) na vodstvo vojske naj vendar za božjo voljo spremeni metodologijo ugotavljanja pripravljenosti, da bo ocena za leto 2016 vendarle boljša. Kako pa naj bo, če pa ni ničemur namenjenega dodatnega denarja, kaj šele da bi v vojski dejansko karkoli sistemskega spremenili, ali celo koga zamenjali zaradi nesposobnosti, negospodarnosti ali kaznivih dejanj!

 

 

Slabi zgledi vlečejo

 

Poglejmo nekaj tipičnih primerov. Začnimo pri vrhu. Generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, je v svoji bleščeči karieri napisal natanko 6 člankov (od teh sta vsaj dva izpeljanka dela za pridobitev znanstvenega naziva) in 6 prispevkov na konferencah na temo oboroženih sil in vojaštva (vir: Cobiss). Šest v 26 letih službe v Slovenski vojski — in to z doktorskih nazivom. O njihovi uporabni vrednosti pa je težko soditi. Potem, ko so v Slovenski vojski mislili, da so z generalmajorjem Dobranom Božičem v kadrovskem smislu dosegli najnižjo točko, je politika vojsko osrečila z generalom Ostermanom. Božič je sicer ekspresno poviševal svoje ljudi, vendar so bili to vsaj ljudje z nekaj znanja, pridobljenega v tujini. Slednje je seveda v Sloveniji problematično, saj pomeni neposredni napad na hram slovenskega vojaškega znanja (prej PDRIU, zdaj CVŠ). Za Ostermana zdi, da je edini kriterij poviševanja ta, da je kandidat njegov dober znanec in po možnosti tudi Gorenjec - čim bližje Bleda, večje so možnosti.

 

Naslednji karakter je brigadir magister Bojan Pograjc - načelnik združenja sektorja za strateško planiranje, nekakšnega možganskega trusta naše vijske. Magistru Pograjcu, ki se mimogrede zaposlil neposredno na delovno mesto polkovnika Slovenske vojske, je v 18 letih uspelo napisati natanko dva strokovna članka (no, pri enem od njiju je soavtor; vir Cobiss), izjemno rad pa piše motivacijske govore in daje intervjuje. No njegova največja kvalifikacija je po mnenju opazovalcev zvestoba SDS. Zelo rad je v hribih in kot je poročala Nova24 TV, je v prostem času nekakšen osebni gorski vodnik Janeza Janše. Ob tem nikoli sploh ni poveljeval enoti pod ravnjo brigade (kot polkovnik je to tako ali tako nemogoče). Njegove vodstvene kompetence pa so vir privoščljivih nasmehov vsakič, ko mora voditi kakega od sestankov na generalštabu. To pa seveda ne načenja njegove izrazite samozavesti, saj ima budno oko za popravljanje slovničnih napak in nošenje oznak osebnosti (ploščic s priimkom). Če slučajno umanjka na uniformi, potem je eden večjih spodrsljajev, ki si jih posameznik lahko privošči v Božičevi prisotnosti.

 

Polkovnik dr. Igor Cebek, načelnik sektorja za razvoj zmogljivosti (ki je de facto odgovoren za načrtovanje razvoja vseh zmogljivosti Slovenske vojske), je uspel v svoji bleščeči karieri napisati natanko en članek, pa še ta je le nekakšen izvleček njegove doktorske disertacije. In to je častnik, ki je odgovoren za razvoj vseh zmogljivosti naše vojske. Še en častnik, ki prekipeva od samozavesti, vendar je slednja na trhlih temeljih.

 

 

Brez vizije ni prihodnosti

 

Seveda objava strokovnih člankov ni edino merilo strokovnosti posameznika. Je pa definitivno lep odraz le-te. Laična javnost strokovnega pisanja od vojakov niti ne pričakuje — kar je seveda zmotno. Čeprav je to načeloma celo razumljivo, ko govorimo o pričakovanjih, ki jih družba goji do vojakov, podčastnikov in nižjih častnikov. A tu govorimo o treh ljudeh, ki predstavljajo "intelektualno smetano" Slovenske vojske, ji dajejo smer in vodijo v prihodnost. Kakšna je ta prihodnost? Četudi bi imeli njeno vizijo, je niso z nikomer skomunicirali, še najmanj pa s poklicnimi kolegi. Temu je pač namenjeno pisanje strokovnih člankov. Namenoma smo poudarili njihove znanstvene nazive, ker se vsi trije z njimi zelo radi ponašajo, in ker upravičeno pričakujemno, da za znanstevnim nazivom posameznika stoji vsebina. Mislim, da smo povsem jasno pokazali, da je ni. Kot povsod drugje v javni upravi so znanstveni nazivi večinoma namenjeni povsem drugim stvarem, recimo dodatku k plači in dvigovanju osebnega ega. Kot marsikje drugje v tej državi je očitno važna le forma, ne pa vsebina. Da ne bo pomote, to niso edini taki posamezniki v Slovenski vojski. Jih je še kar nekaj. Ti so morda samo najbolj v nebo vpijoči simptomi hude bolezni, ki se ji reče pomankanje strokovnega znanja v vrstah visokih častnikov Slovenske vojske.

 

Seveda so v SV tudi posamezniki z veliko znanja in izkušnjami. Žal so skoraj po pravilu šolani v tujini in zato na nek način celo nezaželeni, saj opozarjajo na boleče resnice, ki jih politika noče slišati, osebnostno šibko vodstvo vojske pa nanje ne upa opozoriti, saj bi s tem padlo v nemilost politike. In tu je začarana spirala, ki vodi vse globje in globje v laž, ki ji danes rečemo Slovenska vojska. Politika želi biti všečna za vsako ceno in to všečnost terja od vojske. Pred leti so se v času debelih krav prvič začele prirejati ocene pripravljensti Slovenski vojski, le da je dandanes vse teže lagati, pritiski so vse večji in s pritiski tudi laž, ki ji rečemo pripravljenost SV. In potem vrh vojske in politike zavaja in laže državljanom. Pripravljenost SV je "nezadostna za vojno in zadostna za delovanje v miru". Oh, od kdaj pa je vojska namenjena delovanju v miru? Vojska je namenjena vojskovanju - vse ostalo je sajenje rožic. Za mir imamo policijo in civilno zaščito. Dragi bralci Portala PLUS, ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte

 

1) koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene,

 

2) kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in

 

3) zakaj že obstaja vojska?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
7
03.03.2021 22:55
Kdo bi vedel, kakšne kriterije uporabljajo strokovne komisije, ki za Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu ponujajo varčno ... Več.
Piše: Alenka Puhar
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
11
17.02.2021 22:04
Prepričanje, da smo na drugem mestu na svetu (za Belgijo), ko gre za smrtnost zaradi Covid-19, ker imamo nadpovprečno staro ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli
10
17.02.2021 07:00
Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriška "vrnitev v normalnost" pomeni novo militarizacijo in obnovitev hladne vojne med Zahodom in Putinovo Rusijo
11
13.02.2021 06:59
Zahodni politiki in mediji se ogorčeno odzivajo na odnos ruskih oblasti do posameznih opozicijskih voditeljev. Takšno obnašanje ... Več.
Piše: Janez Vuk
Kako lahkotno smo v kriznem 2020 zapravljali milijarde evrov in kljub orjaškemu deficitu ostali dobre volje
7
11.02.2021 23:10
Ministrstvo za finance je nedavno objavilo prve podatke o proračunskih gibanjih v preteklem letu. Zanimivo, da o tem nismo nič ... Več.
Piše: Bine Kordež
O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji
17
06.02.2021 06:30
Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poziv k premirju in sodelovanju: Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu
19
04.02.2021 06:00
Boris Mark Andrijanič, Matej Avbelj, Nevenka Črešnar Pergar, Romana Jordan, Igor Masten, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Marko ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor se zaveda: Hud problem naslednjih volitev v Državni zbor je to, da je obstoječi volilni sistem še vedno protiustaven!
11
30.01.2021 07:03
To, da v Državni zbor kot zakonodajni organ ni izpolnil obveznosti, ki mu je bila naložena s strani Ustavnega sodišča glede ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
18
27.01.2021 07:00
Zahod se pogreza vse globlje v nesvobodno družbo. Najbolj viden zunanji znak erozije svobode je omejevanje svobode govora. ... Več.
Piše: Janez Vuk
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
13
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.023
02/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.900
03/
Koprive v mestu Gogi
Ana Jud
Ogledov: 1.532
04/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.424
05/
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
Alenka Puhar
Ogledov: 1.271
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.352
07/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.374
08/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.575
09/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.216
10/
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
Miha Burger
Ogledov: 891