Razkrivamo

Nacionalna skrivnost: problem Slovenske vojske ni v denarju, pač pa v slabem vodenju

Na Portalu PLUS nadaljujemo s serijo prispevkov o kritičnih razmerah v Slovenski vojski. Tokrat objavljamo "izpoved" insiderja, ki se uvodoma sprašuje, zakaj naj bi bila v državi, kjer večina družbenih podsistemov ne deluje v dobro ljudi, vojska izjema. Če izhajamo iz Maslowe hierarhije potreb, je varnost takoj za osnovnimi fiziološkimi potrebami. Toda z varnostjo je tako kot z zrakom — dokler ga imate, sploh ne opazite, da ga potrebujete.

04.10.2016 01:09
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Slovenska vojska   Andrej Osterman   Dobran Božič   Bojan Pograjc   Igor Cebek

Ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte, koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene, kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in na koncu še to, zakaj že imamo vojsko.

Stanje v Slovenski vojski je porazno in to je sedaj nemara jasno vsem. Toda v nasprotju z vsespološnim prepričanjem, da je za to krivo pomankanje denarja ali celo diktat zveze NATO, ki naj nam bi vsilil neke neracionalno nakupe, je problem povsem drugje. Še najmanjši problem Slovenske vojske je denimo pomankanje streliva, zaščitne opreme, sodobne opreme ali pa nizke plače. Vse te stvari namreč lahko reši denar in to celo zelo hitro. In definitivno imajo prav tisti, ki pravijo, da ko bo treba, se bo denar za te stvari že našel. Temu lahko samo pritrdimo. Denarja je resda že nekaj let kronično premalo, da bi lahko zagotavljali sodobno opremljenost in konkurenčnost na trgu delovne sile, toda očitno še vedno dovolj. Kako sicer razložiti povsem neracionalno zapravljanje virov za obnovo (izgradnjo) infrastrukture letališča v Divači (kjer je interes Slovenske vojske v najboljšem primeru zanemarljiv, v najslabšem pa ga celo ni) ali zagotavljanje poljskih kuhinj PGD Bovec ob robu shoda stranke SDS - vse seveda brezplačno. In takih primerov je na dnevni ravni kolikor hočete. Lahko bi o njih pisali na dnevni ravni, a s tem ne bi zares ničesar povedali. V Sloveniji je pač vsa politika lokalna in tako se obnašajo tudi vojaški poveljniki. Lokalni in parcialni interesi prevladujejo nad skupnim dobrim. Tega ne gre nikomur pretirano zameriti. V Sloveniji pač tako je. Problem seveda nastane, ko ti isti poveljniki nato pred nadrejenimi in političnim vodstvom jamrajo, da ni denarja za opremo in prejemke vojakov.

 

Problem Slovenske vojske  ni v denarju, ampak v vodenju.

 

Dodatnih nekaj deset miljonov ne bi rešilo ničesar bistvenega, ampak bi samo prikrilo porazno stanje do naslednjih volitev. Dodatnih nekaj sto miljonov pa bi to vojsko dokončno uničilo - reforma bi namreč s tem dejansko postala nepotrebna. Reforma pa je nujna, reforma v glavah politike in predvsem vodstva Slovenske vojske. Kako drugače sicer razložiti povsem nelogične pritiske politike (preko ministrice za obrambo Andreje Katič) na vodstvo vojske naj vendar za božjo voljo spremeni metodologijo ugotavljanja pripravljenosti, da bo ocena za leto 2016 vendarle boljša. Kako pa naj bo, če pa ni ničemur namenjenega dodatnega denarja, kaj šele da bi v vojski dejansko karkoli sistemskega spremenili, ali celo koga zamenjali zaradi nesposobnosti, negospodarnosti ali kaznivih dejanj!

 

 

Slabi zgledi vlečejo

 

Poglejmo nekaj tipičnih primerov. Začnimo pri vrhu. Generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, je v svoji bleščeči karieri napisal natanko 6 člankov (od teh sta vsaj dva izpeljanka dela za pridobitev znanstvenega naziva) in 6 prispevkov na konferencah na temo oboroženih sil in vojaštva (vir: Cobiss). Šest v 26 letih službe v Slovenski vojski — in to z doktorskih nazivom. O njihovi uporabni vrednosti pa je težko soditi. Potem, ko so v Slovenski vojski mislili, da so z generalmajorjem Dobranom Božičem v kadrovskem smislu dosegli najnižjo točko, je politika vojsko osrečila z generalom Ostermanom. Božič je sicer ekspresno poviševal svoje ljudi, vendar so bili to vsaj ljudje z nekaj znanja, pridobljenega v tujini. Slednje je seveda v Sloveniji problematično, saj pomeni neposredni napad na hram slovenskega vojaškega znanja (prej PDRIU, zdaj CVŠ). Za Ostermana zdi, da je edini kriterij poviševanja ta, da je kandidat njegov dober znanec in po možnosti tudi Gorenjec - čim bližje Bleda, večje so možnosti.

 

Naslednji karakter je brigadir magister Bojan Pograjc - načelnik združenja sektorja za strateško planiranje, nekakšnega možganskega trusta naše vijske. Magistru Pograjcu, ki se mimogrede zaposlil neposredno na delovno mesto polkovnika Slovenske vojske, je v 18 letih uspelo napisati natanko dva strokovna članka (no, pri enem od njiju je soavtor; vir Cobiss), izjemno rad pa piše motivacijske govore in daje intervjuje. No njegova največja kvalifikacija je po mnenju opazovalcev zvestoba SDS. Zelo rad je v hribih in kot je poročala Nova24 TV, je v prostem času nekakšen osebni gorski vodnik Janeza Janše. Ob tem nikoli sploh ni poveljeval enoti pod ravnjo brigade (kot polkovnik je to tako ali tako nemogoče). Njegove vodstvene kompetence pa so vir privoščljivih nasmehov vsakič, ko mora voditi kakega od sestankov na generalštabu. To pa seveda ne načenja njegove izrazite samozavesti, saj ima budno oko za popravljanje slovničnih napak in nošenje oznak osebnosti (ploščic s priimkom). Če slučajno umanjka na uniformi, potem je eden večjih spodrsljajev, ki si jih posameznik lahko privošči v Božičevi prisotnosti.

 

Polkovnik dr. Igor Cebek, načelnik sektorja za razvoj zmogljivosti (ki je de facto odgovoren za načrtovanje razvoja vseh zmogljivosti Slovenske vojske), je uspel v svoji bleščeči karieri napisati natanko en članek, pa še ta je le nekakšen izvleček njegove doktorske disertacije. In to je častnik, ki je odgovoren za razvoj vseh zmogljivosti naše vojske. Še en častnik, ki prekipeva od samozavesti, vendar je slednja na trhlih temeljih.

 

 

Brez vizije ni prihodnosti

 

Seveda objava strokovnih člankov ni edino merilo strokovnosti posameznika. Je pa definitivno lep odraz le-te. Laična javnost strokovnega pisanja od vojakov niti ne pričakuje — kar je seveda zmotno. Čeprav je to načeloma celo razumljivo, ko govorimo o pričakovanjih, ki jih družba goji do vojakov, podčastnikov in nižjih častnikov. A tu govorimo o treh ljudeh, ki predstavljajo "intelektualno smetano" Slovenske vojske, ji dajejo smer in vodijo v prihodnost. Kakšna je ta prihodnost? Četudi bi imeli njeno vizijo, je niso z nikomer skomunicirali, še najmanj pa s poklicnimi kolegi. Temu je pač namenjeno pisanje strokovnih člankov. Namenoma smo poudarili njihove znanstvene nazive, ker se vsi trije z njimi zelo radi ponašajo, in ker upravičeno pričakujemno, da za znanstevnim nazivom posameznika stoji vsebina. Mislim, da smo povsem jasno pokazali, da je ni. Kot povsod drugje v javni upravi so znanstveni nazivi večinoma namenjeni povsem drugim stvarem, recimo dodatku k plači in dvigovanju osebnega ega. Kot marsikje drugje v tej državi je očitno važna le forma, ne pa vsebina. Da ne bo pomote, to niso edini taki posamezniki v Slovenski vojski. Jih je še kar nekaj. Ti so morda samo najbolj v nebo vpijoči simptomi hude bolezni, ki se ji reče pomankanje strokovnega znanja v vrstah visokih častnikov Slovenske vojske.

 

Seveda so v SV tudi posamezniki z veliko znanja in izkušnjami. Žal so skoraj po pravilu šolani v tujini in zato na nek način celo nezaželeni, saj opozarjajo na boleče resnice, ki jih politika noče slišati, osebnostno šibko vodstvo vojske pa nanje ne upa opozoriti, saj bi s tem padlo v nemilost politike. In tu je začarana spirala, ki vodi vse globje in globje v laž, ki ji danes rečemo Slovenska vojska. Politika želi biti všečna za vsako ceno in to všečnost terja od vojske. Pred leti so se v času debelih krav prvič začele prirejati ocene pripravljensti Slovenski vojski, le da je dandanes vse teže lagati, pritiski so vse večji in s pritiski tudi laž, ki ji rečemo pripravljenost SV. In potem vrh vojske in politike zavaja in laže državljanom. Pripravljenost SV je "nezadostna za vojno in zadostna za delovanje v miru". Oh, od kdaj pa je vojska namenjena delovanju v miru? Vojska je namenjena vojskovanju - vse ostalo je sajenje rožic. Za mir imamo policijo in civilno zaščito. Dragi bralci Portala PLUS, ko vam bodo drugo leto lagali o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in vojni, se vprašajte

 

1) koga so zamenjali in odpustili glede na rezultate zadnje ocene,

 

2) kaj točno se je v vojski spremenilo od zadnje ocene, da je ta sedaj lahko boljša, in

 

3) zakaj že obstaja vojska?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.597
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.768
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.742
04/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.604
05/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.195
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.135
07/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 989
08/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 845
09/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.860
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 534