Komentar

Zadrega, dolga sedemdeset let

Vsi smo enkrat v zadregi, bodisi v zasebnem življenju bodisi z našo nacionalno zgodovino. Britanska je polna triumfov in redkih zadreg. Seveda smo v veliki zadregi zaradi svoje vloge v trgovini s sužnji, tako kot bi morali biti tudi Francozi, Španci in Portugalci. Vendar pa imamo Britanci zadoščenje, da so bili svetovni voditelji, ki so ukinili trgovino s sužnji, britanski krščanski reformisti.

14.10.2016 00:28
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Huda Jama   korupcija   sodstvo   Danilo Türk   Ruska kapelica

Foto: RTV Slovenija

Zadrega je, da stari slovenski komunisti, ko so se udeležili srečanja pri Ruski kapelici, v obdobju 1945-1989 tja nikoli niso hodili in so jo prepustili lokalni cerkvi in ljudem, da so vzdrževali kapelico pri svojih najboljših močeh.

Zadrege so lahko velike ali majhne. Izguba Islandije je bila za Anglijo sicer zadrega, vendar v resnici majhna. Večja je, ko delajo probleme nogometni huligani, pa četudi so incidente v Marseillu izzvali ruski ekstremisti. Kar se tiče Slovenije, bo imel glede zadrege vsak svoje lastne favorite. In jasno je, da se ljudje ne bodo strinjali o nekaterih primerih. Po mojem so v Sloveniji zelo resne zadrege:

 

- zamolčani, skriti grobovi

- korupcija

- kandidatura Danila Türka

- sodišča

- prikrita in popačena zgodovina

- proruska orientacija

- sebični politki

- nepotizem

 

Te zadrege niso naštete po pomembnosti, vendar imam o vsaki svoj komentar.

 

Prikrita grobišča so resen madež na deželi in mlačnost, s katero se država sooča z njimi, predstavlja zadrego. Jasno je, da niso bili vsi storilci Slovenci in da so bili v glavnem komunistični fanatiki, toda prav to je še toliko večji razlog za transparentnost glede te zadeve in za nekaj tolažbe za sorodnike žrtev. Nadaljevanje zamude le podžiga prepričanje, da je v Sloveniji veliko za skriti.

 

Na svetovnem indeksu korupcije Slovenija kljub političnim obljubam že od leta 2012 ni pokazala nobenega večjega napredka. Na indeksu ekonomske svobode (Heritage Index of Economic Freedom) je Slovenija uvrščena slabše kot Srbija, Kosovo, Makedonija in Črna gora.

 

Kandidatura Danila Türka je bila vedno obsojena na propad in pomeni zadrego. Na propad je bila obsojena zaradi njegove izjave v času, ko so v odkrili masaker v Hudi jami, zaradi podelitve odlikovanja poslednjemu šefu slovenske tajne policije, njegovih preteklih povezav s komunizmom ter očitniim piarovskimi aktivnostmi zunanjega ministrstva, čigar uslužbenci so pošiljali sporočila prek Facebooka.

 

Precej kritik je bilo na račun sodišč, zlasti zato ker so ustvarjala vtis, da se v posameznih primerih odločajo na podlagi mnenj, ne pa popolnih dokazov. The World Justice Report, svetovno poročilo o delovanju (pravo)sodnega sistema ne kaže, da bi Slovenija napredovala. Da bi bila v skupini najboljših, bi morala država dosegati rezultate, ki dajo skupno oceno najmanj 75%, medtem ko je Slovenija glede tega pri 66%, na mnogih področjih pa celo na 50%.

 

Zgodovino te države je iznekazila propaganda v letih 1945-1990, in celo prej, tako do veliko ljudi ni vedelo, da so slavni avstroogrski vojaški poveljniki prihajali iz Slovenije ali pa so tam živeli. Za primere lahko vzamemo maršala Radetzkyja, admirala Tegethoffa in admirala Hausa. Državljanska vojna v kasnejših letih II. svetovne vojne pomeni, da so svojo zgodbo napisali zmagovalci. Negativno pa je tudi to, da Sloveniji ni uspelo podpreti Evropsko deklaracijo o obsodbi totalitarnih režimov.

 

Nedavni ruski napori, da bi bi na svojo stran pridobila Slovenijo kot zaveznico v zvezi NATO, so prav tako še ena zadrega. Takšen primer je obisk ruskega predsednika Putina pri Ruski kapelici pod Vršičem. Zadrega je, da so stari slovenski komunisti, ko so se udeležili srečanja pri Ruski kapelici, v obdobju 1945-1989 tja nikoli niso hodil in so prepustili lokalni cerkvi in ljudem, da so vzdrževali kapelio pri svojih najboljših močeh. Prav tako se zdi, da so vse druge narodnosti, ki so umrle v snežnem plazu, pozabljene in da to Putinova Rusija izkorišča.

 

Zadrega so tudi sebični politiki, za katere se sumi, da dobivajo dodatna plačila. Nenazadnje pa je kontinuiteta v sistemu nepotizma, z delovnimi mesti, pogodbami, uslugami. Nenazadnje je zadrega tudi pred letom 2008 z vsemi ugodnimi bančnimi krediti, ki so postali slabi krediti, in bodo davkoplačevalce stali celega premoženja.

 

Verjamem, da si bodo bralci spomnili še kakega drugega primera, toda morebiti vas bo tole pisanje spravilo do razmišljanja. Zdi se mi, da je uvodni primer s sužnji dobe za soočenje z negativnimi poglavji v zgodovini in sedanjosti našega naroda in da bomo imeli kaj od tega. Pohvalno je, koliko naporov, da se soočijo s svojo preteklostjo, so v to vložili Nemci.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
5
05.12.2019 19:00
Čeprav se je v zadnjem desetletju na računalniškem področju pojavilo veliko prebojnih tehnologij, ki že zdaj na vaše življenje ... Več.
Piše: Marko Gašparič
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
8
04.12.2019 12:46
Gospod Keber ni kdorkoli. Gospod Keber je eden izmed ključnih ideologov, kreatorjev in strategov trenutnega zdravstvenega ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
8
01.12.2019 19:06
Danes se hvaliti, da je proračun uravnotežen, da celo izkazuje presežek, je neumestno, nepošteno, saj ni odpravljen mehanizem, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ema Kugler: "Fascinira me to, da nas nekaj, kar ne obstaja, tako trdo drži v svojih kremljih."
5
01.12.2019 10:24
Ema Kugler v gledalcu razbija idejo filma kot zabave za oči, koreografira kadre, biva v razpoki med umetnostjo v času in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
17
25.11.2019 21:00
Naj mi anonimni komentatorji na portalu+, pa morda še kdorkoli od ostale množice anonimnih komentatorjev tako pri nas kot ... Več.
Piše: Miha Burger
Kaj bo ostalo za Bertoncljevim proračunom, ko bo konec bogate pojedine?
3
24.11.2019 11:00
Potrjeni proračun je mogoče res Bertoncljeva računovodska mojstrovina. Tako rekoč brez napake. Pa vendar je to daleč, daleč od ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Hommage Antonu Mavretiču (1934-2019): Živimo na neznatnem delčku snovi sredi neverjetno prostranega vesolja
1
23.11.2019 22:00
To je moj zadnji In memoriam v mojem življenju. Preprosto nočem in ne zmorem več doživljati smrti. Še najbolj zaradi tega, ker ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
10
20.11.2019 20:28
Namesto samorefleksije in samokritičnosti smo v nekaj več kot desetletju pometli naše glavne državne izzive in družbene probleme ... Več.
Piše: Igor Kovač
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
19
19.11.2019 20:00
Neresnice ne terjajo več figovih listov, cesarji so nemoteno nagi, zlorabe so enormno brezobzirne. Spirala pasivnosti množic in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
9
18.11.2019 20:00
Kongresni val je zaenkrat zajel zgolj koalicijo - od SMC in SD, do upokojenske stranke -, a bo sčasoma zagotovo pljusknil tudi ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
14
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
6
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
12
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
16
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
20
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Evropa med neizprosno demografijo in "zarukanim nacionalizmom": Ali slovenski narod odmira?
22
05.11.2019 00:34
Demografska gibanja v Evropi so v glavnem alarmantna in vzbujajo upravičene skrbi. Če odmislimo Kosovo, potem se evropske države ... Več.
Piše: Anej Sam
Klinični center kot mikrokozmos slovenske države: insajderski esej o negativni selekciji
12
03.11.2019 22:00
Pričujoči tekst pozorno preberite, saj se v njem skriva posebno, presenetljivo sporočilo, ki je povezano z datumom objave: ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,042
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,087
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,048
04/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,247
05/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,745
06/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,129
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 985
08/
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
Miha Burger
Ogledov: 1,648
09/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 600
10/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,200