Komentar

Zadrega, dolga sedemdeset let

Vsi smo enkrat v zadregi, bodisi v zasebnem življenju bodisi z našo nacionalno zgodovino. Britanska je polna triumfov in redkih zadreg. Seveda smo v veliki zadregi zaradi svoje vloge v trgovini s sužnji, tako kot bi morali biti tudi Francozi, Španci in Portugalci. Vendar pa imamo Britanci zadoščenje, da so bili svetovni voditelji, ki so ukinili trgovino s sužnji, britanski krščanski reformisti.

14.10.2016 00:28
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Huda Jama   korupcija   sodstvo   Danilo Türk   Ruska kapelica

Foto: RTV Slovenija

Zadrega je, da stari slovenski komunisti, ko so se udeležili srečanja pri Ruski kapelici, v obdobju 1945-1989 tja nikoli niso hodili in so jo prepustili lokalni cerkvi in ljudem, da so vzdrževali kapelico pri svojih najboljših močeh.

Zadrege so lahko velike ali majhne. Izguba Islandije je bila za Anglijo sicer zadrega, vendar v resnici majhna. Večja je, ko delajo probleme nogometni huligani, pa četudi so incidente v Marseillu izzvali ruski ekstremisti. Kar se tiče Slovenije, bo imel glede zadrege vsak svoje lastne favorite. In jasno je, da se ljudje ne bodo strinjali o nekaterih primerih. Po mojem so v Sloveniji zelo resne zadrege:

 

- zamolčani, skriti grobovi

- korupcija

- kandidatura Danila Türka

- sodišča

- prikrita in popačena zgodovina

- proruska orientacija

- sebični politki

- nepotizem

 

Te zadrege niso naštete po pomembnosti, vendar imam o vsaki svoj komentar.

 

Prikrita grobišča so resen madež na deželi in mlačnost, s katero se država sooča z njimi, predstavlja zadrego. Jasno je, da niso bili vsi storilci Slovenci in da so bili v glavnem komunistični fanatiki, toda prav to je še toliko večji razlog za transparentnost glede te zadeve in za nekaj tolažbe za sorodnike žrtev. Nadaljevanje zamude le podžiga prepričanje, da je v Sloveniji veliko za skriti.

 

Na svetovnem indeksu korupcije Slovenija kljub političnim obljubam že od leta 2012 ni pokazala nobenega večjega napredka. Na indeksu ekonomske svobode (Heritage Index of Economic Freedom) je Slovenija uvrščena slabše kot Srbija, Kosovo, Makedonija in Črna gora.

 

Kandidatura Danila Türka je bila vedno obsojena na propad in pomeni zadrego. Na propad je bila obsojena zaradi njegove izjave v času, ko so v odkrili masaker v Hudi jami, zaradi podelitve odlikovanja poslednjemu šefu slovenske tajne policije, njegovih preteklih povezav s komunizmom ter očitniim piarovskimi aktivnostmi zunanjega ministrstva, čigar uslužbenci so pošiljali sporočila prek Facebooka.

 

Precej kritik je bilo na račun sodišč, zlasti zato ker so ustvarjala vtis, da se v posameznih primerih odločajo na podlagi mnenj, ne pa popolnih dokazov. The World Justice Report, svetovno poročilo o delovanju (pravo)sodnega sistema ne kaže, da bi Slovenija napredovala. Da bi bila v skupini najboljših, bi morala država dosegati rezultate, ki dajo skupno oceno najmanj 75%, medtem ko je Slovenija glede tega pri 66%, na mnogih področjih pa celo na 50%.

 

Zgodovino te države je iznekazila propaganda v letih 1945-1990, in celo prej, tako do veliko ljudi ni vedelo, da so slavni avstroogrski vojaški poveljniki prihajali iz Slovenije ali pa so tam živeli. Za primere lahko vzamemo maršala Radetzkyja, admirala Tegethoffa in admirala Hausa. Državljanska vojna v kasnejših letih II. svetovne vojne pomeni, da so svojo zgodbo napisali zmagovalci. Negativno pa je tudi to, da Sloveniji ni uspelo podpreti Evropsko deklaracijo o obsodbi totalitarnih režimov.

 

Nedavni ruski napori, da bi bi na svojo stran pridobila Slovenijo kot zaveznico v zvezi NATO, so prav tako še ena zadrega. Takšen primer je obisk ruskega predsednika Putina pri Ruski kapelici pod Vršičem. Zadrega je, da so stari slovenski komunisti, ko so se udeležili srečanja pri Ruski kapelici, v obdobju 1945-1989 tja nikoli niso hodil in so prepustili lokalni cerkvi in ljudem, da so vzdrževali kapelio pri svojih najboljših močeh. Prav tako se zdi, da so vse druge narodnosti, ki so umrle v snežnem plazu, pozabljene in da to Putinova Rusija izkorišča.

 

Zadrega so tudi sebični politiki, za katere se sumi, da dobivajo dodatna plačila. Nenazadnje pa je kontinuiteta v sistemu nepotizma, z delovnimi mesti, pogodbami, uslugami. Nenazadnje je zadrega tudi pred letom 2008 z vsemi ugodnimi bančnimi krediti, ki so postali slabi krediti, in bodo davkoplačevalce stali celega premoženja.

 

Verjamem, da si bodo bralci spomnili še kakega drugega primera, toda morebiti vas bo tole pisanje spravilo do razmišljanja. Zdi se mi, da je uvodni primer s sužnji dobe za soočenje z negativnimi poglavji v zgodovini in sedanjosti našega naroda in da bomo imeli kaj od tega. Pohvalno je, koliko naporov, da se soočijo s svojo preteklostjo, so v to vložili Nemci.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
16
15.10.2019 22:27
Raj na zemlji, rešitev, podpora, odgovornost, nadzorstvo in disciplina, problem. V jugoslovanskih časih smo Evropsko skupnost ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
5
13.10.2019 06:00
Zelo dolg naslov, a izjemno kratek odgovor: do mafije. To pa je beseda, ki v Sloveniji, ko gre za javno zdravstvo, sploh nikogar ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bioumetnost in pragovi živega: Ko si ti ti vse do trenutka, ko ti nisi več ti
0
12.10.2019 17:01
Za Robertino Šebjanič reka ni samo voda v reki, je tudi geološko dno, je rečni geološki presek. Voda je zanjo trenutek, prerez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
12
11.10.2019 00:17
Pravzaprav me ne čudi, da je med ljudstvom završalo ob novici, da je Peter Handke prejemnik letošnje Nobelove nagrade za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
19
09.10.2019 22:20
Potreben je bil en telefonski klic turškega predsednika Erdogana ameriškemu predsednikuTrumpu, da je ta sklenil pripadnike ... Več.
Piše: Božo Cerar
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
16
06.10.2019 18:00
Povprečni član Evropskega sveta praviloma predstavlja tretjino (34%) volilnega telesa svoje države in praviloma najmanj polovico ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
10
06.10.2019 09:00
Z Adrio je torej konec, vsaj tako se zdi. Morda bo zdaj čas za vprašanja. Koliko milijonov finančne pomoči je od osamostvojitve ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Teater je ena najbolj kritičnih inštitucij nasploh, ki jih pozna človeštvo
0
05.10.2019 20:34
Zahodnoevropsko umetnost lahko gledamo tudi skozi zgodovino njenih refleksij. Kritična zavest je pomemben del njenega izrisa. V ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
8
04.10.2019 21:40
Dozdevno neskončen spektakel britanskega poskusa izhoda izEvropske unijeje del širše slabosti v zvezi evropskih držav.EUje v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Fenomen Kris je moralna zaveza k boljši in pravičnejši državi. Te nam ne bo dala oblast, ampak jo bomo morali ustvariti sami!
2
02.10.2019 22:30
Kaj je fenomen Kris? To, da smo slovenski državljani v nekaj dnevih zbrali preko 3 milijone evrov za nekaj mililitrov zdravila ... Več.
Piše: Miha Burger
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
30
01.10.2019 23:00
Predsednik vlade je zlorabil svoj položaj in vplival na nacionalno obveščevalno službo, da je zaposlila njegovo nekdanjo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
70 let komunistične Kitajske: Amerika bo še dolgo ostala najmočnejša država na svetu
12
30.09.2019 22:00
1. oktober 2019 je za Kitajsko dan posebnega pomena. Na ta dan pred sedemdesetimi leti je namreč nastala komunistična Kitajska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Aleksander Čeferin in evropski nogomet
5
29.09.2019 11:00
Ljubljana - in z njo Slovenija - sta za en dan postali središče evropskega nogometa. Za to je bil najbolj zaslužen Aleksander ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Novomeška pomlad, 26. september 1920 - 26. september 2020
2
28.09.2019 22:59
Novomeška manifestacija, ki se je zgodila 26. septembra 1920, je v svoji napovedi izžarevala umetniško željo prek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jacques René Chirac (1932-2019)
2
26.09.2019 22:06
O Chiracu sem pisal večkrat kot o katerem drugem francoskem predsedniku, saj je naša delegacija v Evropskem svetu sedela poleg ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pahor, Šarec in intelektualci
14
23.09.2019 23:59
Ob nedavnih nastopih predsednika republike (na Bledu) in predsednika vlade (v Ajdovščini) se že spet postavlja vprašanje, kam ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Slovenija kot Adria Airways
8
22.09.2019 23:04
Skoraj nobenega dvoma ni več: Adria Airways bo še en nacionalni letalski prevoznik, ki ga čaka bridek konec. Po nekajletni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
10
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,654
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,385
03/
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
Uredništvo
Ogledov: 2,421
04/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,261
05/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,988
06/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,602
07/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,606
08/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 1,196
09/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,242
10/
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
Dimitrij Rupel
Ogledov: 776