Komentar

Zadrega, dolga sedemdeset let

Vsi smo enkrat v zadregi, bodisi v zasebnem življenju bodisi z našo nacionalno zgodovino. Britanska je polna triumfov in redkih zadreg. Seveda smo v veliki zadregi zaradi svoje vloge v trgovini s sužnji, tako kot bi morali biti tudi Francozi, Španci in Portugalci. Vendar pa imamo Britanci zadoščenje, da so bili svetovni voditelji, ki so ukinili trgovino s sužnji, britanski krščanski reformisti.

14.10.2016 00:28
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Huda Jama   korupcija   sodstvo   Danilo Türk   Ruska kapelica

Foto: RTV Slovenija

Zadrega je, da stari slovenski komunisti, ko so se udeležili srečanja pri Ruski kapelici, v obdobju 1945-1989 tja nikoli niso hodili in so jo prepustili lokalni cerkvi in ljudem, da so vzdrževali kapelico pri svojih najboljših močeh.

Zadrege so lahko velike ali majhne. Izguba Islandije je bila za Anglijo sicer zadrega, vendar v resnici majhna. Večja je, ko delajo probleme nogometni huligani, pa četudi so incidente v Marseillu izzvali ruski ekstremisti. Kar se tiče Slovenije, bo imel glede zadrege vsak svoje lastne favorite. In jasno je, da se ljudje ne bodo strinjali o nekaterih primerih. Po mojem so v Sloveniji zelo resne zadrege:

 

- zamolčani, skriti grobovi

- korupcija

- kandidatura Danila Türka

- sodišča

- prikrita in popačena zgodovina

- proruska orientacija

- sebični politki

- nepotizem

 

Te zadrege niso naštete po pomembnosti, vendar imam o vsaki svoj komentar.

 

Prikrita grobišča so resen madež na deželi in mlačnost, s katero se država sooča z njimi, predstavlja zadrego. Jasno je, da niso bili vsi storilci Slovenci in da so bili v glavnem komunistični fanatiki, toda prav to je še toliko večji razlog za transparentnost glede te zadeve in za nekaj tolažbe za sorodnike žrtev. Nadaljevanje zamude le podžiga prepričanje, da je v Sloveniji veliko za skriti.

 

Na svetovnem indeksu korupcije Slovenija kljub političnim obljubam že od leta 2012 ni pokazala nobenega večjega napredka. Na indeksu ekonomske svobode (Heritage Index of Economic Freedom) je Slovenija uvrščena slabše kot Srbija, Kosovo, Makedonija in Črna gora.

 

Kandidatura Danila Türka je bila vedno obsojena na propad in pomeni zadrego. Na propad je bila obsojena zaradi njegove izjave v času, ko so v odkrili masaker v Hudi jami, zaradi podelitve odlikovanja poslednjemu šefu slovenske tajne policije, njegovih preteklih povezav s komunizmom ter očitniim piarovskimi aktivnostmi zunanjega ministrstva, čigar uslužbenci so pošiljali sporočila prek Facebooka.

 

Precej kritik je bilo na račun sodišč, zlasti zato ker so ustvarjala vtis, da se v posameznih primerih odločajo na podlagi mnenj, ne pa popolnih dokazov. The World Justice Report, svetovno poročilo o delovanju (pravo)sodnega sistema ne kaže, da bi Slovenija napredovala. Da bi bila v skupini najboljših, bi morala država dosegati rezultate, ki dajo skupno oceno najmanj 75%, medtem ko je Slovenija glede tega pri 66%, na mnogih področjih pa celo na 50%.

 

Zgodovino te države je iznekazila propaganda v letih 1945-1990, in celo prej, tako do veliko ljudi ni vedelo, da so slavni avstroogrski vojaški poveljniki prihajali iz Slovenije ali pa so tam živeli. Za primere lahko vzamemo maršala Radetzkyja, admirala Tegethoffa in admirala Hausa. Državljanska vojna v kasnejših letih II. svetovne vojne pomeni, da so svojo zgodbo napisali zmagovalci. Negativno pa je tudi to, da Sloveniji ni uspelo podpreti Evropsko deklaracijo o obsodbi totalitarnih režimov.

 

Nedavni ruski napori, da bi bi na svojo stran pridobila Slovenijo kot zaveznico v zvezi NATO, so prav tako še ena zadrega. Takšen primer je obisk ruskega predsednika Putina pri Ruski kapelici pod Vršičem. Zadrega je, da so stari slovenski komunisti, ko so se udeležili srečanja pri Ruski kapelici, v obdobju 1945-1989 tja nikoli niso hodil in so prepustili lokalni cerkvi in ljudem, da so vzdrževali kapelio pri svojih najboljših močeh. Prav tako se zdi, da so vse druge narodnosti, ki so umrle v snežnem plazu, pozabljene in da to Putinova Rusija izkorišča.

 

Zadrega so tudi sebični politiki, za katere se sumi, da dobivajo dodatna plačila. Nenazadnje pa je kontinuiteta v sistemu nepotizma, z delovnimi mesti, pogodbami, uslugami. Nenazadnje je zadrega tudi pred letom 2008 z vsemi ugodnimi bančnimi krediti, ki so postali slabi krediti, in bodo davkoplačevalce stali celega premoženja.

 

Verjamem, da si bodo bralci spomnili še kakega drugega primera, toda morebiti vas bo tole pisanje spravilo do razmišljanja. Zdi se mi, da je uvodni primer s sužnji dobe za soočenje z negativnimi poglavji v zgodovini in sedanjosti našega naroda in da bomo imeli kaj od tega. Pohvalno je, koliko naporov, da se soočijo s svojo preteklostjo, so v to vložili Nemci.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Zbogom, Denis, piši v miru!
0
20.08.2019 23:00
Pisati In memoriam za Denisa Kuljiša je trpljenje posebne vrste. Zato sem za sodelovanje zaprosil Dragana Živadinova, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
13
19.08.2019 19:00
Presenečenje in zgražanje sproža uporaba zelo surove sile, s katero se ruski policisti znašajo nad mirnimi demonstranti. Več kot ... Več.
Piše: Božo Cerar
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
4
18.08.2019 19:00
Glede osamosvajanja in sploh strateških vprašanj je bil najbolj dosleden članKučanovegapredsedstva. Bil je Demosov človek pri ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Življenje se zgodi med ponavljanjem in slučajem
2
17.08.2019 22:59
Digitalna umetnost je postala že skoraj prevladujoča. Ravno zato je tako neskončno pomembna njena kritična refleksija. Ne le ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
20
13.08.2019 20:51
Pustite Greenpeace ali Amnesty International, ki delujeta globalno in - vsaj kolikor je znano - menda res ne jemljeta denarja od ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Portret Gertrude Stein: Medtem ko je opravičevala diktatorja Petaina, je Picasso sprejel Stalinovo nagrado
0
10.08.2019 23:53
Najbolj je živela tam, kjer je ni bilo, izbruhnila je z radikalno poezijo. V hipu! Postala je znamenje ameriške in evropske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
13
09.08.2019 21:49
Nekdanji šolski minister in pronicljivi komentator nesporazumov evropske in slovenske politike Žiga Turk je dregnil v gnezdo ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Gabriele d'Anunnzio: Zgodovina se spominja imen zločincev, imena žrtev pa pozablja!
0
03.08.2019 22:28
Nujno, tudi v imenu zamejskih Slovencev, je potrebno potegniti globoko črto med zgodovino in zgodovino umetnosti: Gabriele ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dvojnosti: Kdo in kako se danes bori proti kartelom, proti korupciji?
24
01.08.2019 21:20
V nadaljevanju teme o dvopolnosti v vsakem človeku, ki sem jo na portalu odprl že 10. junija letos, želim natančneje izpostaviti ... Več.
Piše: Miha Burger
Medijska poroka iz koristoljubja: Zapoznela združitev Dnevnika in Večera
8
31.07.2019 19:00
Pomp okoli združitve Dnevnika in Večera, ki je tudi formalno dobila potrditev varuha konkurence, je lahko tudi posledica obdobja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bigger picture*: Atlantska listina in trikotnik ZDA - EU - Rusija
7
30.07.2019 20:00
Evropska unija je bila 50 let prizorišče tekmovanja Francije, Nemčije in Velike Britanije za evropsko prvenstvo. Pri tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Boris
11
29.07.2019 22:00
Če v Združenem kraljestvu komu omenite Borisa - bodisi pakistanskemu priseljencu, nemškemu bankirju ali valižanskemu kmetu -, ... Več.
Piše: Keith Miles
Tista prekleta kapelica pod Vršičem ali ruski konec zgodovine
31
28.07.2019 19:00
Počasi bomo vsakoletno poznojulijsko politično mašo pri Ruski kapelici lahko uvrstili ob bok bizarnostim, kakršne so proslava v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Spomeniki revolucionarjem: Pustiti, podreti ali preseliti v muzeje?
8
28.07.2019 09:00
Ob nedavnem performansu , ko so neznani strorilci z rdečo barvo preplesakali spodnji del nog monolitnega spomenika Borisa ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bog jim pomagaj! Jaz jim ne morem na noben način.
0
27.07.2019 23:47
Viktor Borisovič Šklovski ni bil, kot mnogi menijo, revolucionar-proletarec-inetelektualec, temveč je bil v državljanski vojni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kako to, da so funkcionarji Komisije za preprečevanje korupcije tako slabo plačani?
14
26.07.2019 22:00
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ob prihajajoči 15-letnici tega organa opozarja na vrsto težav, s katerimi ... Več.
Piše: Boris Štefanec
V pričakovanju drugega migrantskega vala: Šarčeva vlada pa se še naprej hvali, da ima "razmere pod nadzorom"
14
22.07.2019 19:00
Kolone migrantov se valijo iz severa proti jugu in na slovenskih (avto)cestah povzročajo dolge zastoje in kaos. Njihov cilj je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O anonimnih komentatorjih
5
21.07.2019 09:00
Drži, da 90 odstotkov državljanov ne zanimajo javne zadeve, skrb za skupnost in da so najčistejši sledilci fenomena mindfulness ... Več.
Piše: Miha Burger
Homagge Marku Mlačniku: V dvorani sem gledal glavnega junaka predstave, ki je gledal samega sebe na odru
9
20.07.2019 22:00
Tokrat se ne bom mogel otresti presežnikov. Vse, kar bom imenoval, je bilo presežno v času nastanka in je bilo kot takšno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
8
18.07.2019 19:00
Slovenska medijska zakonodaja naj bi se kmalu posodobila, in to že četrtič v zgodovini veljavnega Zakona o medijih. Predlog ... Več.
Piše: Igor Mekina
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,269
02/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,105
03/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,748
04/
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
Uredništvo
Ogledov: 1,632
05/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,514
06/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 923
07/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,071
08/
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,792
09/
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
Uredništvo
Ogledov: 1,195
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 5,541