Komentar

Svetloba v umetnosti je naša prisega in zaveza razsvetljenstvu

Ali je še potrebno komu dokazovati, da so nam prvo utopično državo na svetu, Sovjetsko zvezo, zaradi totalitete ideološke volje preoblikovali v grdo? Vse nevodljive estete z etičnimi naboji so s pomočjo koncepta diktature proletariata nasilno odstranili iz javnega prostora, mnoge od njih pa so v skladu z ideološkimi smernicami ubili. 

16.10.2016 05:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   ZERO   nič   socrealizem   Daniel Harms

Foto: Wikimedia

Tehnika abstrakcije je gradnja modelov Nič! Projekcija natančne konceptualne usmeritve. Projektiranje preteklosti v dogodke prihodnosti. Gre za novo razsvetljenstvo! Ne, ne bomo dopustili, da nam razgradijo dosežke razsvetljenstva. Ne bomo dopustili, da nam razgradijo Nič!

Večino povprečnih in prestrašenih pa so nasilno usmerili. Takoj po vzpostavitvi božjega kraljestva na Zemlji je utopija dobila svojo ideološko policijo. Proizvodnja ideološkega in grdega se je preslikala z mimezisom in metodo "diktata motiva" v umetnost. Ideologi Sovjetske zveze so izoblikovali stilno formacijo socialni realizem. V vsebinskem smislu je socialni realizem manifestiral idealizem, kar mu je v posamičnih umetninah tudi uspelo. Toda njegov resnični namen je bil nameščen v besedi realizem. Uprava državne varnosti je zahtevala od umetnikov, naj bo umetnina preprosta, pregledna in razumljiva! Ali mislite, da so si partijski voditelji želeli biti upodobljeni abstraktno? Razbij se v govnu podoba, podobarstvo in upodobitev.

 

Retorično vprašanje in takoj zatem odgovor: V kateri stilni formaciji živimo danes? V kapitalističnem realizmu. Trikrat hura! Pripovedna struktura: Ideološka policija je na hodniku kvartirke razbijala po vratih državljana. Tako brutalno je nabija po njih, da si ni nihče iz sosednjih sob niti slučajno ni upal pogledati, kaj se dogaja. Uprava je razbijala po vratih umetnika avantgardista Daniela Harmsa. Ko jim je Harms le odprl duri, so divje vdrli v sobo in začudeno obstali sredi prostora pred nenavadno konstrukcijsko obliko ter popolnoma obnemeli. Vodja skupine iz Uprave državne varnosti je po daljšem premoru vprašal bolj z intonacijo presenečenja kot s policijsko ostudnostjo: "Kaj za vraga je to?" Harms je ledeno mirno z eno samo besedo odgovoril: "Stroj".  Vodja se ni mogel načuditi: "Stroj? Kakšen stroj?" Harms jim je z umetniško ostrino odgovoril: "Stroj za proizvodnjo Niča!" Lahko si mislite kako se je končalo življenje umetnika, ki ga danes poznamo s kodnim imenom Daniel Harms.

 

Odštevanje proti bodočnosti! In potem Nič! Nič je lepo! Lepo. Lepo. Lepo. Lepota. Lopata.

 

To je bilo pred dvema tednoma v Moskvi: Takoj po objemu z umetnostim zgodovinarjem Josipom Markovičem Bakšteinom me je ta že v naslednjem hipu predstavil filozofinji, kustodinji Olgi Lvovni Sviblovi, ta pa me je že v naslednjem hipu povabila v njen Multimedijski umetniški muzej. Olga Lvovna Sviblova je v muzeju kurirala razstavo o delu konstruktivista Aleksandra Mihailoviča Rodčenka. Takoj, že naslednji dan sem si ogledal razstavo skupaj z Irino Igorovno Sokolovo. Če bi slučajno po ogledu razstave srečal gospo Olgo Lvovna Sviblovo, bi jo objel in poljubil ter ji čestital za veličastno delo, ki ga je opravila s postavitvijo vrhunske razstave. Malo kdo si lahko predstavlja kakšen ogromen napor je zbrati in natančno urediti duhovne vrednote in Aleksander Mihailovič Rodčenko je s svojo soprogo Varvaro Fjodorovo Stepanovo bil in je duhovna svetovna vrednota.

 

Nič je lepo!

 

Med tem, ko sva že bila z Irino Sokolovo v Multimedijskem umetniškem muzeju, sva si v tretjem nadstropju ogledala še pregledno razstavo meni dolgo znane nemške skupine ZERO. Že zdavnaj v globoki preteklosti sem se navdušil nad njihovim imenom. ZERO! ZERO od 1957 do 1966 do 1972 leta, in naprej v neskončnost! Manj pa sem bil navdušen nad njihovim delom. Kako sem se motil! Kot mlajši mladostnik sem bil v tistih letih osredotočen na nemške umetnike kot so Joseph Beuys, Anselm Kifer, Peter Zadek, Peter Stein in Klaus Michael Gruber. Razen imena Heinza Mackeja sta mi v tistem času Otto Piene in Günther Uecker bila skoraj neznana.

 

Skupino ZERO sem povezoval z monumentalno konceptualno akcijo, ki so jo izvedli v času olimpijskih iger v Münchnu leta 1972, ko so umetniki pred množico napihovali ogromno mavrico. Seveda sem njihovo akcijo gledal kot posneti dokument nekaj let kasneje. Bilo je več kot jasno, da se mi je njihova monumentalnost ob delu Bolgara Hrista Vladimirova Javačeva zdela naivna. Toda procesa sta potekala vzporedno. Skupina ZERO je na poseben način uporabljala nove materiale, ki so proizvajali učinkovite optične iluzije. Izhajala je iz abstrakcionističnega nihila in koncepualne komike dadaistov, njihov ZERO je začetek nove dinamike, novega pospeševanja in novega dinamizma. Njihov Nič je bil bolj podoben Niču Kazimirja Maleviča na razstavi z naslovom 0.10. Od leta Nič naprej proti realizaciji optimalne projekcije, deset pa je bilo umetnikov, ki so začeli novo štetje.

 

Didaktični primer skupine ZERO: Ikonična umetnina Heinza Mackeja iz leta 1961 z naslovom ZERO-rakete ima podoben energetski val kot umetnina Yvesa Kleina z naslovom Skok v praznino iz leta 1960. Obe ikoni sta z današnje točke pogleda seštevek najboljšega v duhu časa, ki se je napovedoval.

 

Njihovo ime me je velikokrat navdihovalo: ZERO!

 

Umetniške oblike izhajajo ali iz Absoluta ali iz Niča. Formulacija mojega Niča: Nič na metafizični strani je absolutno enak Niču na fizični strani! Ko sem pred seboj uzrl formulo mojega Niča, ki je bila drugačna, kot so jo oblikovali moji stilni predhodniki, je bil to prvi in istočasno odločilen znak, da se bo postgravitacijski formativ Dunje Zupančič in Mihe Turšiča realiziral v stvarnosti s pomočjo kozmistične orodjarne. Skozi umetnika se vzpostavi v času njemu primerna oblika, ki tekoče govori jezik časa: "Najpogosteje se zgodi, da se stare oblike preoblikujejo, preoblikujejo, preoblikujejo toliko časa, dokler se ne prilagodijo sistemu novega časa. Redkeje, a vedno se zgodi, da se vzpostavijo nove metode, ki jih čas, če so te le skladne s sistemom vključi v svojo materializacijo. Seveda se s tem vzpostavlja sistem, ne pa oblika."

 

Nenehna uporaba avantgardnih gest umetniškega oblikovanja Niča ustvarja le navidezno podobnost s filozofskim ali z matematičnim Ničem. Vse se premesti izza dobrega in izza zla. Seznam puščavskega obsedenca Heinza Mackeja z umetnostjo. Nič v umetnosti nastopa na štiri različne načine:

 

a.) nič kot zanikanje, kot proti da - ne, ni

b.) začetna pozicija šteja, od tukaj naprej se začne ena, dva tri, štiri, pet ...

c.) kot odštevanje: tri, dva, ena, Nič

d.) mehanični servis metafizičnih orodjarn, tisto kar je vrojeno v vakuum

 

Nič je lepo, je analiza protislovji. Napeto in protislovno soočenje. Znanost odkrije dinamično silo, namesto da bi bila služkinja ideologiji in ji gradila ekscentrična orožja! Alphaville, Godard: Numero Zero! In vse se lahko začne v izolirano konceptualiziranem prostoru. Začnejo delovati kinetične oblike, barvne ploskve srebrnega in zlatega, konceptualizirane osvetlitve, zvočni modeli in reflektiranje srebrne folije. Nič je znanost o zaznavi! Zapolnjevanje zlato puščavskega s kinetično srebrnim. Radikalni eksperimenti so bili usmerjeni k raziskavam novega razsvetljenstva. Kaj je to poetično obravnavanje puščavskega v želji za entropijo, v želji za ničem, v želji za lepim? Puščava kot romantični motiv podoben previsnim stenam! O velike iluzije!

 

Tehnika abstrakcije je gradnja modelov Nič! Projekcija natančne konceptualne usmeritve. Projektiranje preteklosti v dogodke prihodnosti. Gre za novo razsvetljenstvo! Ne, ne bomo dopustili, da nam razgradijo dosežke razsvetljenstva. Ne bomo dopustili, da nam razgradijo Nič!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.661
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.339
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.457
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.005
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.307
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.369
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.185
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224