Komentar

Svetloba v umetnosti je naša prisega in zaveza razsvetljenstvu

Ali je še potrebno komu dokazovati, da so nam prvo utopično državo na svetu, Sovjetsko zvezo, zaradi totalitete ideološke volje preoblikovali v grdo? Vse nevodljive estete z etičnimi naboji so s pomočjo koncepta diktature proletariata nasilno odstranili iz javnega prostora, mnoge od njih pa so v skladu z ideološkimi smernicami ubili. 

16.10.2016 05:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   ZERO   nič   socrealizem   Daniel Harms

Foto: Wikimedia

Tehnika abstrakcije je gradnja modelov Nič! Projekcija natančne konceptualne usmeritve. Projektiranje preteklosti v dogodke prihodnosti. Gre za novo razsvetljenstvo! Ne, ne bomo dopustili, da nam razgradijo dosežke razsvetljenstva. Ne bomo dopustili, da nam razgradijo Nič!

Večino povprečnih in prestrašenih pa so nasilno usmerili. Takoj po vzpostavitvi božjega kraljestva na Zemlji je utopija dobila svojo ideološko policijo. Proizvodnja ideološkega in grdega se je preslikala z mimezisom in metodo "diktata motiva" v umetnost. Ideologi Sovjetske zveze so izoblikovali stilno formacijo socialni realizem. V vsebinskem smislu je socialni realizem manifestiral idealizem, kar mu je v posamičnih umetninah tudi uspelo. Toda njegov resnični namen je bil nameščen v besedi realizem. Uprava državne varnosti je zahtevala od umetnikov, naj bo umetnina preprosta, pregledna in razumljiva! Ali mislite, da so si partijski voditelji želeli biti upodobljeni abstraktno? Razbij se v govnu podoba, podobarstvo in upodobitev.

 

Retorično vprašanje in takoj zatem odgovor: V kateri stilni formaciji živimo danes? V kapitalističnem realizmu. Trikrat hura! Pripovedna struktura: Ideološka policija je na hodniku kvartirke razbijala po vratih državljana. Tako brutalno je nabija po njih, da si ni nihče iz sosednjih sob niti slučajno ni upal pogledati, kaj se dogaja. Uprava je razbijala po vratih umetnika avantgardista Daniela Harmsa. Ko jim je Harms le odprl duri, so divje vdrli v sobo in začudeno obstali sredi prostora pred nenavadno konstrukcijsko obliko ter popolnoma obnemeli. Vodja skupine iz Uprave državne varnosti je po daljšem premoru vprašal bolj z intonacijo presenečenja kot s policijsko ostudnostjo: "Kaj za vraga je to?" Harms je ledeno mirno z eno samo besedo odgovoril: "Stroj".  Vodja se ni mogel načuditi: "Stroj? Kakšen stroj?" Harms jim je z umetniško ostrino odgovoril: "Stroj za proizvodnjo Niča!" Lahko si mislite kako se je končalo življenje umetnika, ki ga danes poznamo s kodnim imenom Daniel Harms.

 

Odštevanje proti bodočnosti! In potem Nič! Nič je lepo! Lepo. Lepo. Lepo. Lepota. Lopata.

 

To je bilo pred dvema tednoma v Moskvi: Takoj po objemu z umetnostim zgodovinarjem Josipom Markovičem Bakšteinom me je ta že v naslednjem hipu predstavil filozofinji, kustodinji Olgi Lvovni Sviblovi, ta pa me je že v naslednjem hipu povabila v njen Multimedijski umetniški muzej. Olga Lvovna Sviblova je v muzeju kurirala razstavo o delu konstruktivista Aleksandra Mihailoviča Rodčenka. Takoj, že naslednji dan sem si ogledal razstavo skupaj z Irino Igorovno Sokolovo. Če bi slučajno po ogledu razstave srečal gospo Olgo Lvovna Sviblovo, bi jo objel in poljubil ter ji čestital za veličastno delo, ki ga je opravila s postavitvijo vrhunske razstave. Malo kdo si lahko predstavlja kakšen ogromen napor je zbrati in natančno urediti duhovne vrednote in Aleksander Mihailovič Rodčenko je s svojo soprogo Varvaro Fjodorovo Stepanovo bil in je duhovna svetovna vrednota.

 

Nič je lepo!

 

Med tem, ko sva že bila z Irino Sokolovo v Multimedijskem umetniškem muzeju, sva si v tretjem nadstropju ogledala še pregledno razstavo meni dolgo znane nemške skupine ZERO. Že zdavnaj v globoki preteklosti sem se navdušil nad njihovim imenom. ZERO! ZERO od 1957 do 1966 do 1972 leta, in naprej v neskončnost! Manj pa sem bil navdušen nad njihovim delom. Kako sem se motil! Kot mlajši mladostnik sem bil v tistih letih osredotočen na nemške umetnike kot so Joseph Beuys, Anselm Kifer, Peter Zadek, Peter Stein in Klaus Michael Gruber. Razen imena Heinza Mackeja sta mi v tistem času Otto Piene in Günther Uecker bila skoraj neznana.

 

Skupino ZERO sem povezoval z monumentalno konceptualno akcijo, ki so jo izvedli v času olimpijskih iger v Münchnu leta 1972, ko so umetniki pred množico napihovali ogromno mavrico. Seveda sem njihovo akcijo gledal kot posneti dokument nekaj let kasneje. Bilo je več kot jasno, da se mi je njihova monumentalnost ob delu Bolgara Hrista Vladimirova Javačeva zdela naivna. Toda procesa sta potekala vzporedno. Skupina ZERO je na poseben način uporabljala nove materiale, ki so proizvajali učinkovite optične iluzije. Izhajala je iz abstrakcionističnega nihila in koncepualne komike dadaistov, njihov ZERO je začetek nove dinamike, novega pospeševanja in novega dinamizma. Njihov Nič je bil bolj podoben Niču Kazimirja Maleviča na razstavi z naslovom 0.10. Od leta Nič naprej proti realizaciji optimalne projekcije, deset pa je bilo umetnikov, ki so začeli novo štetje.

 

Didaktični primer skupine ZERO: Ikonična umetnina Heinza Mackeja iz leta 1961 z naslovom ZERO-rakete ima podoben energetski val kot umetnina Yvesa Kleina z naslovom Skok v praznino iz leta 1960. Obe ikoni sta z današnje točke pogleda seštevek najboljšega v duhu časa, ki se je napovedoval.

 

Njihovo ime me je velikokrat navdihovalo: ZERO!

 

Umetniške oblike izhajajo ali iz Absoluta ali iz Niča. Formulacija mojega Niča: Nič na metafizični strani je absolutno enak Niču na fizični strani! Ko sem pred seboj uzrl formulo mojega Niča, ki je bila drugačna, kot so jo oblikovali moji stilni predhodniki, je bil to prvi in istočasno odločilen znak, da se bo postgravitacijski formativ Dunje Zupančič in Mihe Turšiča realiziral v stvarnosti s pomočjo kozmistične orodjarne. Skozi umetnika se vzpostavi v času njemu primerna oblika, ki tekoče govori jezik časa: "Najpogosteje se zgodi, da se stare oblike preoblikujejo, preoblikujejo, preoblikujejo toliko časa, dokler se ne prilagodijo sistemu novega časa. Redkeje, a vedno se zgodi, da se vzpostavijo nove metode, ki jih čas, če so te le skladne s sistemom vključi v svojo materializacijo. Seveda se s tem vzpostavlja sistem, ne pa oblika."

 

Nenehna uporaba avantgardnih gest umetniškega oblikovanja Niča ustvarja le navidezno podobnost s filozofskim ali z matematičnim Ničem. Vse se premesti izza dobrega in izza zla. Seznam puščavskega obsedenca Heinza Mackeja z umetnostjo. Nič v umetnosti nastopa na štiri različne načine:

 

a.) nič kot zanikanje, kot proti da - ne, ni

b.) začetna pozicija šteja, od tukaj naprej se začne ena, dva tri, štiri, pet ...

c.) kot odštevanje: tri, dva, ena, Nič

d.) mehanični servis metafizičnih orodjarn, tisto kar je vrojeno v vakuum

 

Nič je lepo, je analiza protislovji. Napeto in protislovno soočenje. Znanost odkrije dinamično silo, namesto da bi bila služkinja ideologiji in ji gradila ekscentrična orožja! Alphaville, Godard: Numero Zero! In vse se lahko začne v izolirano konceptualiziranem prostoru. Začnejo delovati kinetične oblike, barvne ploskve srebrnega in zlatega, konceptualizirane osvetlitve, zvočni modeli in reflektiranje srebrne folije. Nič je znanost o zaznavi! Zapolnjevanje zlato puščavskega s kinetično srebrnim. Radikalni eksperimenti so bili usmerjeni k raziskavam novega razsvetljenstva. Kaj je to poetično obravnavanje puščavskega v želji za entropijo, v želji za ničem, v želji za lepim? Puščava kot romantični motiv podoben previsnim stenam! O velike iluzije!

 

Tehnika abstrakcije je gradnja modelov Nič! Projekcija natančne konceptualne usmeritve. Projektiranje preteklosti v dogodke prihodnosti. Gre za novo razsvetljenstvo! Ne, ne bomo dopustili, da nam razgradijo dosežke razsvetljenstva. Ne bomo dopustili, da nam razgradijo Nič!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.678
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.388
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 567
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444