Opazili smo

Rama IX, zadnji tajski kralj Dežele smehljaja

Pred desetimi dnevi je umrl monarh z najdaljšim vladarskim stažem na svetu. Tajski kralj Rama IX je bil na prestolu kar 70 let, njegova smrt pa je politično nestabilno jugovzhodno azijsko deželo pahnila v globoko žalost. Kralj Bhumibol je bil namreč oče naroda in moralna avtoriteta hkrati, svoje bogastvo pa je desetletja razdajal za različne humanitarne in razvojne projekte, s katerimi je pomagal predvsem revnim tajskim kmetom.

21.10.2016 12:55
Ključne besede:   Tajska   kralj   Rama IX.   Bhumibol Adulyadej   vojaška hunta   Bangkok   Azija

Tajce skrbi, da njihova monarhija po smrti Rame IX. nikoli več ne bo imela takšnega sijaja, kot ga je pridobila v sedemdesetih letih vladavine priljubljenega Bhumibola Adulyadeja.

V samozadostni in informacijsko precej izolirani Sloveniji novica o smrti 88-letnega tajskega kralja ni dobila omembe vredne pozornosti. Kar niti ni posebej presenetljivo. V najboljšem primeru je Tajska med Slovenci sinonim eksotičnih, ležernih, z masažami povezanih počitnic, kjer je zanimanje za zgodovino, kulturo in običaje potisnjeno ob stran. Toda vsi tisti, ki smo Tajsko obiskovali tudi kot popotniki, ne le turisti, in ki smo se tam spoprijateljili z domačini, imamo o tej čudoviti deželi tudi mnenje. Zato nas novica o smrti izjemno priljubljenega in priletnega kralja ni mogla povsem obiti. Kajti Tajci, ki zadnje desetletje spet preživljajo težko politično krizo, nikoli niso obrnili hrbta človeku, za katerega vam je čisto vsak domačin spoštljivo povedal, da ga ima za svojega očeta. Malo je bilo na svetu monarhov, ki so uživali toliko iskrenega oboževanja koot Bhumibol Adulyadej, rojen leta 1927 v Massachusettsu v Združenih državah, kjer je njegov oče študiral na Harvardu. Družina se je kmalu vrnila v domovino, kjer je kralj umrl, ko je bil Bhumibol star komaj dve leti. Po očetovi smrti se je z materjo spreselil v Švico, kjer se je šolal in vzljubil umetnost, predvsem glasbo (igral je saksofon) in fotografijo. V času njegove odsotnosti so na Tajskem odpravili absolutno monarhijo in uvedli ustavno; kriza se je poglobila leta 1935, ko je abdiciral njegov stric, krono pa so posadili na glavo Bhumibolovega brata Anande, ki je bil star komaj 9 let. Toda rosno mladi novi kralj Rama VIII. oziroma Ananda Mahidol, rojen v nemškem Heidelbergu, ni prav dolgo užival vladarske sreče, saj je umrl leta 1946 v streljanju v kraljevi palači, star le 20 let. Kaj točno se je zgodilo, še danes ni pojasnjeno. Po bratovi smrti (umoru?) je z 18. leti postal kralj Bhumibol, vendar se je odločil najprej zaključiti študij v Evropi, zato je vladarske posle predal kraljevemu regentu in odšel nazaj v Švico. V Evropi je spoznal hčer "svojega" pariškega veleposlanika Sirikit - svojo bodočo ženo. Leta 1950 so Bhumibola Adulyadeja tudi formalno okronali za novega tajskega kralja Ramo IX.

 

Dežela, v katero se je vrnil iz Zahodne Evrope, kjer je bila po porazu nacionalnega socializma in fašizma na pohodu demokracija, ni bila enostavna; Tajsko so do leta 1957 vodili generali, na oblasti je bila vojaška hunta. V šestdesetih letih se je položaj kralja vseeno začel krepiti, predvsem zaradi Bhumibolove preprostosti in povezanosti z ljudstvom. Njegova pogosta potovanja po deželi so ga v času, ko je bila televizija redka dobrina, naredile za izredno priljubljenega med ljudstvom in tega vojaška oblast ni mogla dolgo ignorirati. Generali so dokončno sprevideli, da je Rama IX. moralna avtoriteta leta 1973, ko se je med množičnimi demonstracijami v podporo demokraciji skupina preganjanih študentov zatekla v kraljevo palačo, potem ko je nanje streljala vojska. Kralj jim je nudil zatočišče, njegova gesta pa je pripeljla do padca generalske vlade. V tistem obdobju se je tajski politični establishment najbolj bal "uvoza" komunizma iz regije, tj. Vietnama in Kambodže (kjer so leta 1975 oblast z blagoslovom maoistične Kitajske prevzeli genocidni Rdeči Kmeri). Strah pred komunističnim nasiljem je dal proste roke represivnemu aparatu, ki je tudi še v osemdesetih držal trdo roko nad vsem družbenim dogajanjem in predvsem politiko. Ekonomsko pa je Tajska takrat naglo napredovala, saj se je razvijal turizem, ki je še danes ena glavnih gospodarskih panog Dežele smehljaja. Obdobje politične represije se je začelo krhati šele konec osemdesetih oziroma v začetku devetdesetih, in sicer kot zapozneli odmev globalnih tektonskih premikov, ki jih je sprožil padec Berlinskega zidu, liberalizacije Kitajske pod Dengom in čedalje boljšega ekonomskega položaja Tajcev (predvsem srednjega sloja). Vse to je leta 1992 pripeljalo do silovitih protestov, med katerimi je Rama IX. ponovno odigral aktivno in bržkone celo odločujočo vlogo. V zgodovinske anale bo šlo srečanje obeh sprtih političnih voditeljev, generala Kraprayoona in demokrata Srimuanga, poklicanih na "zagovor" pred svojega kralja. Na fotografiji, ki je danes že skorajda epska, sta oba moža na kolenih pred Ramo, ta pa naj bi jima rekel:

 

"Ljudstvo pripada vsem, ne pa enemu ali dvema človekoma. Tisti, ki nasprotujejo drug drugemu, bodo na koncu vsi poraženci, največji poraženec pa bo ljudstvo. Zakaj si govorita, da sta zmagovalca, če pa stojita na ruševinah?"

 

S temi besedami naj bi tajski kralj uspel uveljaviti svojo moralno avtoriteto nad sprtimi politiki. Obdobje relativne stabilnosti je trajalo do leta 2006, ko je premierja Thaksina Shinawatro odnesel vojaški udar, na ulicah Bangkoka pa sta se se utaborila oba tabora - njegovi goreči privrženci in nasprotniki. Od tedaj pa vse do novega vojaškega udara leta 2014 je (bila) Tajska v nenehnem strahu pred kaosom ali celo državljansko vojno. Multietnična dežela z nerešenim muslimanskim vprašanjem je občasno tarča bombnih napadov, vendar se zdi, da ti vsaj doslej niso imeli klasičnega "terorističnega" ozadja.

 

Kralj Rama IX., ki je umrl 13. oktobra, je imel zadnjih pet let hude zdravstvene težave. Odločeno je, da ga bo nasledil kronski princ Maha Vajiralongkorn. Gre za človeka, ki med Tajci ne vzbuja niti desetine toliko pozitivnih čustev, kot jih je pokojni kralj. Tajski premier Prayut Chan-ocha - na položaj ga je imenovala vojaška hunta, ki je pred dvema letoma izvedla (zadnji) državni udar - je uradno razglasil monarhovo smrt in enoletno žalovanje, številne Tajce pa skrbi, da njihova monarhija nikoli več ne bo imela takšnega sijaja, kot ga je imela v dolgih sedmih desetletjih vladavine modrega in razsvetljenega Rame IX.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.272
02/
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.655
03/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.661
04/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.911
05/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.795
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.880
07/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.555
08/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.480
09/
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.280
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.112