Opazili smo

Rama IX, zadnji tajski kralj Dežele smehljaja

Pred desetimi dnevi je umrl monarh z najdaljšim vladarskim stažem na svetu. Tajski kralj Rama IX je bil na prestolu kar 70 let, njegova smrt pa je politično nestabilno jugovzhodno azijsko deželo pahnila v globoko žalost. Kralj Bhumibol je bil namreč oče naroda in moralna avtoriteta hkrati, svoje bogastvo pa je desetletja razdajal za različne humanitarne in razvojne projekte, s katerimi je pomagal predvsem revnim tajskim kmetom.

21.10.2016 12:55
Ključne besede:   Tajska   kralj   Rama IX.   Bhumibol Adulyadej   vojaška hunta   Bangkok   Azija

Tajce skrbi, da njihova monarhija po smrti Rame IX. nikoli več ne bo imela takšnega sijaja, kot ga je pridobila v sedemdesetih letih vladavine priljubljenega Bhumibola Adulyadeja.

V samozadostni in informacijsko precej izolirani Sloveniji novica o smrti 88-letnega tajskega kralja ni dobila omembe vredne pozornosti. Kar niti ni posebej presenetljivo. V najboljšem primeru je Tajska med Slovenci sinonim eksotičnih, ležernih, z masažami povezanih počitnic, kjer je zanimanje za zgodovino, kulturo in običaje potisnjeno ob stran. Toda vsi tisti, ki smo Tajsko obiskovali tudi kot popotniki, ne le turisti, in ki smo se tam spoprijateljili z domačini, imamo o tej čudoviti deželi tudi mnenje. Zato nas novica o smrti izjemno priljubljenega in priletnega kralja ni mogla povsem obiti. Kajti Tajci, ki zadnje desetletje spet preživljajo težko politično krizo, nikoli niso obrnili hrbta človeku, za katerega vam je čisto vsak domačin spoštljivo povedal, da ga ima za svojega očeta. Malo je bilo na svetu monarhov, ki so uživali toliko iskrenega oboževanja koot Bhumibol Adulyadej, rojen leta 1927 v Massachusettsu v Združenih državah, kjer je njegov oče študiral na Harvardu. Družina se je kmalu vrnila v domovino, kjer je kralj umrl, ko je bil Bhumibol star komaj dve leti. Po očetovi smrti se je z materjo spreselil v Švico, kjer se je šolal in vzljubil umetnost, predvsem glasbo (igral je saksofon) in fotografijo. V času njegove odsotnosti so na Tajskem odpravili absolutno monarhijo in uvedli ustavno; kriza se je poglobila leta 1935, ko je abdiciral njegov stric, krono pa so posadili na glavo Bhumibolovega brata Anande, ki je bil star komaj 9 let. Toda rosno mladi novi kralj Rama VIII. oziroma Ananda Mahidol, rojen v nemškem Heidelbergu, ni prav dolgo užival vladarske sreče, saj je umrl leta 1946 v streljanju v kraljevi palači, star le 20 let. Kaj točno se je zgodilo, še danes ni pojasnjeno. Po bratovi smrti (umoru?) je z 18. leti postal kralj Bhumibol, vendar se je odločil najprej zaključiti študij v Evropi, zato je vladarske posle predal kraljevemu regentu in odšel nazaj v Švico. V Evropi je spoznal hčer "svojega" pariškega veleposlanika Sirikit - svojo bodočo ženo. Leta 1950 so Bhumibola Adulyadeja tudi formalno okronali za novega tajskega kralja Ramo IX.

 

Dežela, v katero se je vrnil iz Zahodne Evrope, kjer je bila po porazu nacionalnega socializma in fašizma na pohodu demokracija, ni bila enostavna; Tajsko so do leta 1957 vodili generali, na oblasti je bila vojaška hunta. V šestdesetih letih se je položaj kralja vseeno začel krepiti, predvsem zaradi Bhumibolove preprostosti in povezanosti z ljudstvom. Njegova pogosta potovanja po deželi so ga v času, ko je bila televizija redka dobrina, naredile za izredno priljubljenega med ljudstvom in tega vojaška oblast ni mogla dolgo ignorirati. Generali so dokončno sprevideli, da je Rama IX. moralna avtoriteta leta 1973, ko se je med množičnimi demonstracijami v podporo demokraciji skupina preganjanih študentov zatekla v kraljevo palačo, potem ko je nanje streljala vojska. Kralj jim je nudil zatočišče, njegova gesta pa je pripeljla do padca generalske vlade. V tistem obdobju se je tajski politični establishment najbolj bal "uvoza" komunizma iz regije, tj. Vietnama in Kambodže (kjer so leta 1975 oblast z blagoslovom maoistične Kitajske prevzeli genocidni Rdeči Kmeri). Strah pred komunističnim nasiljem je dal proste roke represivnemu aparatu, ki je tudi še v osemdesetih držal trdo roko nad vsem družbenim dogajanjem in predvsem politiko. Ekonomsko pa je Tajska takrat naglo napredovala, saj se je razvijal turizem, ki je še danes ena glavnih gospodarskih panog Dežele smehljaja. Obdobje politične represije se je začelo krhati šele konec osemdesetih oziroma v začetku devetdesetih, in sicer kot zapozneli odmev globalnih tektonskih premikov, ki jih je sprožil padec Berlinskega zidu, liberalizacije Kitajske pod Dengom in čedalje boljšega ekonomskega položaja Tajcev (predvsem srednjega sloja). Vse to je leta 1992 pripeljalo do silovitih protestov, med katerimi je Rama IX. ponovno odigral aktivno in bržkone celo odločujočo vlogo. V zgodovinske anale bo šlo srečanje obeh sprtih političnih voditeljev, generala Kraprayoona in demokrata Srimuanga, poklicanih na "zagovor" pred svojega kralja. Na fotografiji, ki je danes že skorajda epska, sta oba moža na kolenih pred Ramo, ta pa naj bi jima rekel:

 

"Ljudstvo pripada vsem, ne pa enemu ali dvema človekoma. Tisti, ki nasprotujejo drug drugemu, bodo na koncu vsi poraženci, največji poraženec pa bo ljudstvo. Zakaj si govorita, da sta zmagovalca, če pa stojita na ruševinah?"

 

S temi besedami naj bi tajski kralj uspel uveljaviti svojo moralno avtoriteto nad sprtimi politiki. Obdobje relativne stabilnosti je trajalo do leta 2006, ko je premierja Thaksina Shinawatro odnesel vojaški udar, na ulicah Bangkoka pa sta se se utaborila oba tabora - njegovi goreči privrženci in nasprotniki. Od tedaj pa vse do novega vojaškega udara leta 2014 je (bila) Tajska v nenehnem strahu pred kaosom ali celo državljansko vojno. Multietnična dežela z nerešenim muslimanskim vprašanjem je občasno tarča bombnih napadov, vendar se zdi, da ti vsaj doslej niso imeli klasičnega "terorističnega" ozadja.

 

Kralj Rama IX., ki je umrl 13. oktobra, je imel zadnjih pet let hude zdravstvene težave. Odločeno je, da ga bo nasledil kronski princ Maha Vajiralongkorn. Gre za človeka, ki med Tajci ne vzbuja niti desetine toliko pozitivnih čustev, kot jih je pokojni kralj. Tajski premier Prayut Chan-ocha - na položaj ga je imenovala vojaška hunta, ki je pred dvema letoma izvedla (zadnji) državni udar - je uradno razglasil monarhovo smrt in enoletno žalovanje, številne Tajce pa skrbi, da njihova monarhija nikoli več ne bo imela takšnega sijaja, kot ga je imela v dolgih sedmih desetletjih vladavine modrega in razsvetljenega Rame IX.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,442
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,101
03/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,991
04/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,908
05/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,147
06/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,492
07/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,028
08/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,581
09/
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
Bine Kordež
Ogledov: 1,207
10/
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
Shane Quinn
Ogledov: 996