Opazili smo

Rama IX, zadnji tajski kralj Dežele smehljaja

Pred desetimi dnevi je umrl monarh z najdaljšim vladarskim stažem na svetu. Tajski kralj Rama IX je bil na prestolu kar 70 let, njegova smrt pa je politično nestabilno jugovzhodno azijsko deželo pahnila v globoko žalost. Kralj Bhumibol je bil namreč oče naroda in moralna avtoriteta hkrati, svoje bogastvo pa je desetletja razdajal za različne humanitarne in razvojne projekte, s katerimi je pomagal predvsem revnim tajskim kmetom.

21.10.2016 12:55
Ključne besede:   Tajska   kralj   Rama IX.   Bhumibol Adulyadej   vojaška hunta   Bangkok   Azija

Tajce skrbi, da njihova monarhija po smrti Rame IX. nikoli več ne bo imela takšnega sijaja, kot ga je pridobila v sedemdesetih letih vladavine priljubljenega Bhumibola Adulyadeja.

V samozadostni in informacijsko precej izolirani Sloveniji novica o smrti 88-letnega tajskega kralja ni dobila omembe vredne pozornosti. Kar niti ni posebej presenetljivo. V najboljšem primeru je Tajska med Slovenci sinonim eksotičnih, ležernih, z masažami povezanih počitnic, kjer je zanimanje za zgodovino, kulturo in običaje potisnjeno ob stran. Toda vsi tisti, ki smo Tajsko obiskovali tudi kot popotniki, ne le turisti, in ki smo se tam spoprijateljili z domačini, imamo o tej čudoviti deželi tudi mnenje. Zato nas novica o smrti izjemno priljubljenega in priletnega kralja ni mogla povsem obiti. Kajti Tajci, ki zadnje desetletje spet preživljajo težko politično krizo, nikoli niso obrnili hrbta človeku, za katerega vam je čisto vsak domačin spoštljivo povedal, da ga ima za svojega očeta. Malo je bilo na svetu monarhov, ki so uživali toliko iskrenega oboževanja koot Bhumibol Adulyadej, rojen leta 1927 v Massachusettsu v Združenih državah, kjer je njegov oče študiral na Harvardu. Družina se je kmalu vrnila v domovino, kjer je kralj umrl, ko je bil Bhumibol star komaj dve leti. Po očetovi smrti se je z materjo spreselil v Švico, kjer se je šolal in vzljubil umetnost, predvsem glasbo (igral je saksofon) in fotografijo. V času njegove odsotnosti so na Tajskem odpravili absolutno monarhijo in uvedli ustavno; kriza se je poglobila leta 1935, ko je abdiciral njegov stric, krono pa so posadili na glavo Bhumibolovega brata Anande, ki je bil star komaj 9 let. Toda rosno mladi novi kralj Rama VIII. oziroma Ananda Mahidol, rojen v nemškem Heidelbergu, ni prav dolgo užival vladarske sreče, saj je umrl leta 1946 v streljanju v kraljevi palači, star le 20 let. Kaj točno se je zgodilo, še danes ni pojasnjeno. Po bratovi smrti (umoru?) je z 18. leti postal kralj Bhumibol, vendar se je odločil najprej zaključiti študij v Evropi, zato je vladarske posle predal kraljevemu regentu in odšel nazaj v Švico. V Evropi je spoznal hčer "svojega" pariškega veleposlanika Sirikit - svojo bodočo ženo. Leta 1950 so Bhumibola Adulyadeja tudi formalno okronali za novega tajskega kralja Ramo IX.

 

Dežela, v katero se je vrnil iz Zahodne Evrope, kjer je bila po porazu nacionalnega socializma in fašizma na pohodu demokracija, ni bila enostavna; Tajsko so do leta 1957 vodili generali, na oblasti je bila vojaška hunta. V šestdesetih letih se je položaj kralja vseeno začel krepiti, predvsem zaradi Bhumibolove preprostosti in povezanosti z ljudstvom. Njegova pogosta potovanja po deželi so ga v času, ko je bila televizija redka dobrina, naredile za izredno priljubljenega med ljudstvom in tega vojaška oblast ni mogla dolgo ignorirati. Generali so dokončno sprevideli, da je Rama IX. moralna avtoriteta leta 1973, ko se je med množičnimi demonstracijami v podporo demokraciji skupina preganjanih študentov zatekla v kraljevo palačo, potem ko je nanje streljala vojska. Kralj jim je nudil zatočišče, njegova gesta pa je pripeljla do padca generalske vlade. V tistem obdobju se je tajski politični establishment najbolj bal "uvoza" komunizma iz regije, tj. Vietnama in Kambodže (kjer so leta 1975 oblast z blagoslovom maoistične Kitajske prevzeli genocidni Rdeči Kmeri). Strah pred komunističnim nasiljem je dal proste roke represivnemu aparatu, ki je tudi še v osemdesetih držal trdo roko nad vsem družbenim dogajanjem in predvsem politiko. Ekonomsko pa je Tajska takrat naglo napredovala, saj se je razvijal turizem, ki je še danes ena glavnih gospodarskih panog Dežele smehljaja. Obdobje politične represije se je začelo krhati šele konec osemdesetih oziroma v začetku devetdesetih, in sicer kot zapozneli odmev globalnih tektonskih premikov, ki jih je sprožil padec Berlinskega zidu, liberalizacije Kitajske pod Dengom in čedalje boljšega ekonomskega položaja Tajcev (predvsem srednjega sloja). Vse to je leta 1992 pripeljalo do silovitih protestov, med katerimi je Rama IX. ponovno odigral aktivno in bržkone celo odločujočo vlogo. V zgodovinske anale bo šlo srečanje obeh sprtih političnih voditeljev, generala Kraprayoona in demokrata Srimuanga, poklicanih na "zagovor" pred svojega kralja. Na fotografiji, ki je danes že skorajda epska, sta oba moža na kolenih pred Ramo, ta pa naj bi jima rekel:

 

"Ljudstvo pripada vsem, ne pa enemu ali dvema človekoma. Tisti, ki nasprotujejo drug drugemu, bodo na koncu vsi poraženci, največji poraženec pa bo ljudstvo. Zakaj si govorita, da sta zmagovalca, če pa stojita na ruševinah?"

 

S temi besedami naj bi tajski kralj uspel uveljaviti svojo moralno avtoriteto nad sprtimi politiki. Obdobje relativne stabilnosti je trajalo do leta 2006, ko je premierja Thaksina Shinawatro odnesel vojaški udar, na ulicah Bangkoka pa sta se se utaborila oba tabora - njegovi goreči privrženci in nasprotniki. Od tedaj pa vse do novega vojaškega udara leta 2014 je (bila) Tajska v nenehnem strahu pred kaosom ali celo državljansko vojno. Multietnična dežela z nerešenim muslimanskim vprašanjem je občasno tarča bombnih napadov, vendar se zdi, da ti vsaj doslej niso imeli klasičnega "terorističnega" ozadja.

 

Kralj Rama IX., ki je umrl 13. oktobra, je imel zadnjih pet let hude zdravstvene težave. Odločeno je, da ga bo nasledil kronski princ Maha Vajiralongkorn. Gre za človeka, ki med Tajci ne vzbuja niti desetine toliko pozitivnih čustev, kot jih je pokojni kralj. Tajski premier Prayut Chan-ocha - na položaj ga je imenovala vojaška hunta, ki je pred dvema letoma izvedla (zadnji) državni udar - je uradno razglasil monarhovo smrt in enoletno žalovanje, številne Tajce pa skrbi, da njihova monarhija nikoli več ne bo imela takšnega sijaja, kot ga je imela v dolgih sedmih desetletjih vladavine modrega in razsvetljenega Rame IX.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.488
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.837
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.523
04/
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.105
05/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.304
06/
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
Keith Miles
Ogledov: 782
07/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 877
08/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.964
09/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 663
10/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.725