Razkrivamo

Gospodarjenje z državnimi nepremičninami je še ena zgodba o netransparentnosti in zmešnjavi

Med kopico zanimivejših poslanskih vprašanj Cerarjevi vladi je našo pozornost vzbudilo tisto, ki opozarja na skrb vzbujajočo nepreglednost poslovanja z nepremičninami, ki so v lasti države. Njihovo upravljanje je namreč že 25 let prepuščeno različnim kriterijem in interesom, zato danes nihče nima celovitega pregleda nad tem, koliko jih dejansko sploh je, koliko so vredne in predvsem v kakšnem stanju so.

01.11.2016 22:53
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   nepremičnine   Slovenija   Hrvaška   državno premoženje   Ministrstvo za javno upravo   register   počitniške enote

Foto: Istriasun.com

Ni enotnega registra vseh nepremičnin v državni lasti, zato se prodaje in nakupi ne opravljajo enotno in na osnovi jasnih strokovnih kriterijev. Še več, ali sploh kdo ve, koliko je nepremičnin v državni lasti in kakšna je donosnost? Ker nimamo strategije upravljanja državnih nepremičnin in dolgoročne usmeritve za ohranjanje njihove vrednosti, se pojavljajo dvomi glede transparentnosti obstoječega stanja.

Formalni del ureditve je na prvi pogled zgleden. Direktorat za stvarno premoženje, ki spada pod Ministrstvo za javno upravo, tega vodi Boris Koprivnikar, je zadolžen za celo kopico zadev: "Opravlja naloge s področja sistemskega urejanja ravnanja s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti ter sodeluje pri pripravi predpisov s tega področja, pripravlja odlok ravnanja s stvarnim premoženjem države, opravlja naloge načrtovanja in koordiniranja prostorskih potreb organov državne uprave, vodenja investicij za potrebe dveh ali več organov državne uprave oziroma za potrebe posameznega organa državne uprave na podlagi pooblastila, vodi evidenco nepremičnega premoženja v lasti države, celovito obravnava kaducitetno premoženje, opravlja strokovne in izvedbene naloge za pridobivanje, razpolaganje in upravljanje z nepremičnim premoženjem v upravljanju ministrstva, upravlja in gospodari s počitniškimi kapacitetami v upravljanju ministrstva, izvaja strokovno-tehnična opravila za Stanovanjsko komisijo Vlade Republike Slovenije ter skrbi za pravno in dejansko urejenost stanovanj, ureja pravna razmerja na meji z Republiko Hrvaško in na opuščenih mejnih prehodih z Italijansko Republiko, Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko ter opravlja ter druge naloge na področju ravnanja s stvarnim premoženjem, v skladu z zakonom ali aktom vlade."

 

Kaj to pomeni v jeziku, ki ga razume povprečno inteligenten državljan? Med drugim tudi to, da je Direktorat za stvarno premoženja zadolžen za investicije in za upravljanje z državnimi nepremičninami, torej tudi stanovanji, počitniškimi enotami in garažami. Posebej se bomo osredotočili na počitniške enote, ki naj bi jih bilo po uradnih podatkih okoli 100, od tega 60% na Hrvaškem, natančneje v Istri, Lošinju, Cresu in na Pagu. V Sloveniji so državni apartmaji oziroma počitniške enote v Portorožu, Luciji, Piranu, Bovcu, Termah Čatež, Kranjski Gori, Rogli, Bohinjski Bistrici ter na Kopah. Pravila glede uporabe in koriščenja so jasna: prednost imajo zaposleni v državni upravi, vendar pa lahko proste enote najame kdorkoli. Na spletni strani Ministrstva za javno upravo boste našli natančen seznam in pravila koriščenja (vir).

 

 

Komu koristi neurejeno stanje

 

Morda koga vse skupaj spominja na družbeno lastnino oziroma na čase sindikalnega turizma. V javnem interesu je danes predvsem tisti del, ki se nanaša na Demografski sklad, na katerega bi morala država postopoma prenesti upravljalske pravice na vseh nepremičninah, ki so v lasti Republike Slovenije. O takšnem skladu govorijo določbe zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Kot je znano, ravno ta pravni akt predvideva ustanovitev neodvisnega in avtonomnega rezervnega sklada, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, z njim pa naj bi dodatno zagotavljali stalne vire za financiranje pokojninskega sistema.

 

Ker kljub seznamu počitniških nepremičnin še vedno ni enotnega registra vseh nepremičnin v državni lasti, se prodaje in nakupi teh nepremičnin ne opravljajo enotno in na osnovi jasnih strokovnih kriterijev. Vprašanje je tudi, ali sploh kdo ve, kakšna je donosnost nepremičnin v državni lasti. Zaradi tega, ker nimamo strategije upravljanja nepremičnin in dolgoročne usmeritve za ohranjanje njihove vrednosti, se že pojavljajo dvomi glede transparentnosti obstoječega stanja. Obstaja namreč nevarnost osebnega okoriščanje posameznikov, ki se na različnih nivojih ukvarjajo z upravljanjem teh nepremičnin pod različnimi komercialnimi pogoji. To potencialno omogoča krepitev korupcije, kar pomeni tveganje oškodovanja državnega premoženja, s katerim bi morala vlada kot nosilec izvršilne oblasti razpolagati kot dober gospodar, čim bolj racionalno, transparentno in predvsem v javnemu interesu.

 

 

Šest poslanskih vprašanj vladi

 

Ob počitniških enotah bi morale biti na seznamu tudi vse tiste nepremičnine, ki jih država doma in na tujem potrebuje za opravljanje svoje dejavnosti. Gre za predvsem hiše, stanovanja, poslovne objekte in vso preostalo infrasktrukturo, katere skupna vrednost bi lahko dosegla vrednost več sto milijonov evrov. Zaradi tega so odgovori, ki jih bo podala vlada za spodnja vprašanja, vsekakor zelo pomembni, kajti govorimo o premoženju vseh nas. Vprašanja pa so sledeča:

 

1. Koliko je vseh nepremičnin v lasti Republike Slovenije (seznam teh nepremičnin, opis in kvadratura, podatki o njihovi posamični in skupni vrednosti, ter posamični in skupni donos iz njihovega upravljanja za zadnjih 5 let)?

 

2. Katere nepremičnine je vlada prodala v zadnjih petih letih, komu so bile prodane in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

3. Katere nepremičnine je vlada kupila v zadnjih petih letih, od koga in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

4. Katere nepremičnine v lasti države so bile dane v najem v zadnjih petih letih, komu in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

5. Ali pristojni državni organi evidentirajo osebno premoženje in registrirajo eventualno povečanje osebnega premoženja oseb, ki strokovno upravljajo nepremičnine v lasti Republike Slovenije?

 

6. Kateri državni organ je pristojen za upravljanje nepremičnin v državni lasti?

 

7. Ali vlada predvideva prenos nepremičnin v lasti Republike Slovenije na Demografski sklad?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tihi konec sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF): Ali se nam obeta nova oboroževalna tekma?
4
08.08.2019 20:00
Če je bilo pred meseci zaradi grozeče nove jedrske oboroževalne tekme med Američani in Rusi še slišati kakšen glas opozorila, pa ... Več.
Piše: Božo Cerar
Diagnoza slovenskega zdravstva: ZZZS kot zavod za plansko razdeljevanje denarja
22
07.08.2019 22:00
Zakaj Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ni zavarovalnica? Zakaj obvezno zavarovanje v resnici sploh ni zavarovanje? ... Več.
Piše: Uredništvo
Napetosti v Perzijskem zalivu: Diplomacija brez verodostojne grožnje je zgolj prazno besedičenje
9
06.08.2019 20:16
Stopnjevanje napetosti med Iranom in Zahodom (zlasti Veliko Britanijo in Združenimi državami) je še vedno del strateškega ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Kot svinje z mehom: Sedmerica članov sveta FIHO odgovarja vodstvu fundacije
0
06.08.2019 16:40
Na našem portalu smo junija objavili obsežno razkritje suma hudih nepravilnosti, diskriminacije in celo korupcije v primeru ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski predsodki: Dvanajst tez o "dobrem" javnem in "zlobnem" zasebnem šolstvu
23
05.08.2019 20:34
Po vseh peripetijah z novelo zakona o financiranju izobraževanja, s katero je Šarčeva vlada poskušala uvesti razlikovanje glede ... Več.
Piše: Klemen Lah
Evropski liberalci si še kar zatiskajo oči pred homofobnimi islamisti, ki zagovarjajo srednji vek
26
04.08.2019 22:33
Pred dnevi je arabski moški v Stuttgartu z mečem sredi ulice umoril človeka. Menda duševno moteni Afričan (Eritrejec) je pahnil ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (1. del): Kdo je bil Jože Plečnik
3
02.08.2019 21:46
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, ga v knjigi spremlja osebnostno in kot umetnika. Sledi mu od zgodnje ... Več.
Piše: Uredništvo
50 let človeka na Luni (1969-2019), 3. del: Kako so nas potegnili za nos z obdelanimi fotografijami "modrega planeta" v Photoshopu
6
28.07.2019 14:00
Znamenita Blue Marble je ena najbolj poznanih in razširjenih podob našega planeta. Po zagotovilu Nase gre za najpodrobnejšo ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (6. del): Brez Kocbeka in njegovih krščanskih socialistov pri nas komunizem nikoli ne bi mogel zmagati
10
25.07.2019 22:02
Doslej smo objavili pet odlomkov iz izjemne knjige Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Danes ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Johnson: Velika Britanija ima prvič po Churchillu premierja z jajci in obilico karizme
13
24.07.2019 19:00
Sprememba na premierskem mestu v Londonu si že zaradi človeka, ki je nasledil Thereso May, zasluži podrobnejše analize. Boris ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nov primer ruskega vpletanja v evropsko politiko: Putinovi rublji za Salvinija?!
9
23.07.2019 21:50
Po sumu vpletanja v ameriške predsedniške volitve se je marsikdo spraševal, kaj počnejo Rusi v Evropi oziroma na kakšen način ... Več.
Piše: Božo Cerar
Koliko nas je v resnici stala sanacija bank? Odgovor je 4,5 milijarde evrov
11
22.07.2019 07:00
Prodali smo še zadnjo državno banko in čas je, da naredimo nekakšno inventuro sanacije bank. Seveda bolj z vidika številk, pri ... Več.
Piše: Bine Kordež
50 let človeka na Luni (1969-2019): Kakšne barve je vesolje - temno kot v rogu ali bleščeče kot božično drevo?
7
21.07.2019 17:00
Kako izgleda vesolje, ko zapustiš zemeljsko atmosfero? Bodimo življenjski, resni ljudje ne bodo nikdar razpravljali o tem, ali ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (5. del): "Ne morem razumeti, kako ne slutijo, da bi bila odkritje in priznanje resnice v odrešitev, tudi njim in njihovim otrokom."
18
19.07.2019 23:39
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
8
17.07.2019 14:00
Anej Sam je v imenu društva Jasa konec lanskega leta, tik pred božično-novoletnimi ognjemeti in preostalim repertuarjem ... Več.
Piše: Anej Sam
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,269
02/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,105
03/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,748
04/
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
Uredništvo
Ogledov: 1,632
05/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,514
06/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 923
07/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,071
08/
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,792
09/
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
Uredništvo
Ogledov: 1,195
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 5,541