Razkrivamo

Gospodarjenje z državnimi nepremičninami je še ena zgodba o netransparentnosti in zmešnjavi

Med kopico zanimivejših poslanskih vprašanj Cerarjevi vladi je našo pozornost vzbudilo tisto, ki opozarja na skrb vzbujajočo nepreglednost poslovanja z nepremičninami, ki so v lasti države. Njihovo upravljanje je namreč že 25 let prepuščeno različnim kriterijem in interesom, zato danes nihče nima celovitega pregleda nad tem, koliko jih dejansko sploh je, koliko so vredne in predvsem v kakšnem stanju so.

01.11.2016 22:53
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   nepremičnine   Slovenija   Hrvaška   državno premoženje   Ministrstvo za javno upravo   register   počitniške enote

Foto: Istriasun.com

Ni enotnega registra vseh nepremičnin v državni lasti, zato se prodaje in nakupi ne opravljajo enotno in na osnovi jasnih strokovnih kriterijev. Še več, ali sploh kdo ve, koliko je nepremičnin v državni lasti in kakšna je donosnost? Ker nimamo strategije upravljanja državnih nepremičnin in dolgoročne usmeritve za ohranjanje njihove vrednosti, se pojavljajo dvomi glede transparentnosti obstoječega stanja.

Formalni del ureditve je na prvi pogled zgleden. Direktorat za stvarno premoženje, ki spada pod Ministrstvo za javno upravo, tega vodi Boris Koprivnikar, je zadolžen za celo kopico zadev: "Opravlja naloge s področja sistemskega urejanja ravnanja s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti ter sodeluje pri pripravi predpisov s tega področja, pripravlja odlok ravnanja s stvarnim premoženjem države, opravlja naloge načrtovanja in koordiniranja prostorskih potreb organov državne uprave, vodenja investicij za potrebe dveh ali več organov državne uprave oziroma za potrebe posameznega organa državne uprave na podlagi pooblastila, vodi evidenco nepremičnega premoženja v lasti države, celovito obravnava kaducitetno premoženje, opravlja strokovne in izvedbene naloge za pridobivanje, razpolaganje in upravljanje z nepremičnim premoženjem v upravljanju ministrstva, upravlja in gospodari s počitniškimi kapacitetami v upravljanju ministrstva, izvaja strokovno-tehnična opravila za Stanovanjsko komisijo Vlade Republike Slovenije ter skrbi za pravno in dejansko urejenost stanovanj, ureja pravna razmerja na meji z Republiko Hrvaško in na opuščenih mejnih prehodih z Italijansko Republiko, Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko ter opravlja ter druge naloge na področju ravnanja s stvarnim premoženjem, v skladu z zakonom ali aktom vlade."

 

Kaj to pomeni v jeziku, ki ga razume povprečno inteligenten državljan? Med drugim tudi to, da je Direktorat za stvarno premoženja zadolžen za investicije in za upravljanje z državnimi nepremičninami, torej tudi stanovanji, počitniškimi enotami in garažami. Posebej se bomo osredotočili na počitniške enote, ki naj bi jih bilo po uradnih podatkih okoli 100, od tega 60% na Hrvaškem, natančneje v Istri, Lošinju, Cresu in na Pagu. V Sloveniji so državni apartmaji oziroma počitniške enote v Portorožu, Luciji, Piranu, Bovcu, Termah Čatež, Kranjski Gori, Rogli, Bohinjski Bistrici ter na Kopah. Pravila glede uporabe in koriščenja so jasna: prednost imajo zaposleni v državni upravi, vendar pa lahko proste enote najame kdorkoli. Na spletni strani Ministrstva za javno upravo boste našli natančen seznam in pravila koriščenja (vir).

 

 

Komu koristi neurejeno stanje

 

Morda koga vse skupaj spominja na družbeno lastnino oziroma na čase sindikalnega turizma. V javnem interesu je danes predvsem tisti del, ki se nanaša na Demografski sklad, na katerega bi morala država postopoma prenesti upravljalske pravice na vseh nepremičninah, ki so v lasti Republike Slovenije. O takšnem skladu govorijo določbe zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Kot je znano, ravno ta pravni akt predvideva ustanovitev neodvisnega in avtonomnega rezervnega sklada, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, z njim pa naj bi dodatno zagotavljali stalne vire za financiranje pokojninskega sistema.

 

Ker kljub seznamu počitniških nepremičnin še vedno ni enotnega registra vseh nepremičnin v državni lasti, se prodaje in nakupi teh nepremičnin ne opravljajo enotno in na osnovi jasnih strokovnih kriterijev. Vprašanje je tudi, ali sploh kdo ve, kakšna je donosnost nepremičnin v državni lasti. Zaradi tega, ker nimamo strategije upravljanja nepremičnin in dolgoročne usmeritve za ohranjanje njihove vrednosti, se že pojavljajo dvomi glede transparentnosti obstoječega stanja. Obstaja namreč nevarnost osebnega okoriščanje posameznikov, ki se na različnih nivojih ukvarjajo z upravljanjem teh nepremičnin pod različnimi komercialnimi pogoji. To potencialno omogoča krepitev korupcije, kar pomeni tveganje oškodovanja državnega premoženja, s katerim bi morala vlada kot nosilec izvršilne oblasti razpolagati kot dober gospodar, čim bolj racionalno, transparentno in predvsem v javnemu interesu.

 

 

Šest poslanskih vprašanj vladi

 

Ob počitniških enotah bi morale biti na seznamu tudi vse tiste nepremičnine, ki jih država doma in na tujem potrebuje za opravljanje svoje dejavnosti. Gre za predvsem hiše, stanovanja, poslovne objekte in vso preostalo infrasktrukturo, katere skupna vrednost bi lahko dosegla vrednost več sto milijonov evrov. Zaradi tega so odgovori, ki jih bo podala vlada za spodnja vprašanja, vsekakor zelo pomembni, kajti govorimo o premoženju vseh nas. Vprašanja pa so sledeča:

 

1. Koliko je vseh nepremičnin v lasti Republike Slovenije (seznam teh nepremičnin, opis in kvadratura, podatki o njihovi posamični in skupni vrednosti, ter posamični in skupni donos iz njihovega upravljanja za zadnjih 5 let)?

 

2. Katere nepremičnine je vlada prodala v zadnjih petih letih, komu so bile prodane in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

3. Katere nepremičnine je vlada kupila v zadnjih petih letih, od koga in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

4. Katere nepremičnine v lasti države so bile dane v najem v zadnjih petih letih, komu in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

5. Ali pristojni državni organi evidentirajo osebno premoženje in registrirajo eventualno povečanje osebnega premoženja oseb, ki strokovno upravljajo nepremičnine v lasti Republike Slovenije?

 

6. Kateri državni organ je pristojen za upravljanje nepremičnin v državni lasti?

 

7. Ali vlada predvideva prenos nepremičnin v lasti Republike Slovenije na Demografski sklad?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
15
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.425
02/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.688
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.336
04/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.213
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.499
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.079
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.154
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.774
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 720
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.341