Razkrivamo

Gospodarjenje z državnimi nepremičninami je še ena zgodba o netransparentnosti in zmešnjavi

Med kopico zanimivejših poslanskih vprašanj Cerarjevi vladi je našo pozornost vzbudilo tisto, ki opozarja na skrb vzbujajočo nepreglednost poslovanja z nepremičninami, ki so v lasti države. Njihovo upravljanje je namreč že 25 let prepuščeno različnim kriterijem in interesom, zato danes nihče nima celovitega pregleda nad tem, koliko jih dejansko sploh je, koliko so vredne in predvsem v kakšnem stanju so.

01.11.2016 22:53
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   nepremičnine   Slovenija   Hrvaška   državno premoženje   Ministrstvo za javno upravo   register   počitniške enote

Foto: Istriasun.com

Ni enotnega registra vseh nepremičnin v državni lasti, zato se prodaje in nakupi ne opravljajo enotno in na osnovi jasnih strokovnih kriterijev. Še več, ali sploh kdo ve, koliko je nepremičnin v državni lasti in kakšna je donosnost? Ker nimamo strategije upravljanja državnih nepremičnin in dolgoročne usmeritve za ohranjanje njihove vrednosti, se pojavljajo dvomi glede transparentnosti obstoječega stanja.

Formalni del ureditve je na prvi pogled zgleden. Direktorat za stvarno premoženje, ki spada pod Ministrstvo za javno upravo, tega vodi Boris Koprivnikar, je zadolžen za celo kopico zadev: "Opravlja naloge s področja sistemskega urejanja ravnanja s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti ter sodeluje pri pripravi predpisov s tega področja, pripravlja odlok ravnanja s stvarnim premoženjem države, opravlja naloge načrtovanja in koordiniranja prostorskih potreb organov državne uprave, vodenja investicij za potrebe dveh ali več organov državne uprave oziroma za potrebe posameznega organa državne uprave na podlagi pooblastila, vodi evidenco nepremičnega premoženja v lasti države, celovito obravnava kaducitetno premoženje, opravlja strokovne in izvedbene naloge za pridobivanje, razpolaganje in upravljanje z nepremičnim premoženjem v upravljanju ministrstva, upravlja in gospodari s počitniškimi kapacitetami v upravljanju ministrstva, izvaja strokovno-tehnična opravila za Stanovanjsko komisijo Vlade Republike Slovenije ter skrbi za pravno in dejansko urejenost stanovanj, ureja pravna razmerja na meji z Republiko Hrvaško in na opuščenih mejnih prehodih z Italijansko Republiko, Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko ter opravlja ter druge naloge na področju ravnanja s stvarnim premoženjem, v skladu z zakonom ali aktom vlade."

 

Kaj to pomeni v jeziku, ki ga razume povprečno inteligenten državljan? Med drugim tudi to, da je Direktorat za stvarno premoženja zadolžen za investicije in za upravljanje z državnimi nepremičninami, torej tudi stanovanji, počitniškimi enotami in garažami. Posebej se bomo osredotočili na počitniške enote, ki naj bi jih bilo po uradnih podatkih okoli 100, od tega 60% na Hrvaškem, natančneje v Istri, Lošinju, Cresu in na Pagu. V Sloveniji so državni apartmaji oziroma počitniške enote v Portorožu, Luciji, Piranu, Bovcu, Termah Čatež, Kranjski Gori, Rogli, Bohinjski Bistrici ter na Kopah. Pravila glede uporabe in koriščenja so jasna: prednost imajo zaposleni v državni upravi, vendar pa lahko proste enote najame kdorkoli. Na spletni strani Ministrstva za javno upravo boste našli natančen seznam in pravila koriščenja (vir).

 

 

Komu koristi neurejeno stanje

 

Morda koga vse skupaj spominja na družbeno lastnino oziroma na čase sindikalnega turizma. V javnem interesu je danes predvsem tisti del, ki se nanaša na Demografski sklad, na katerega bi morala država postopoma prenesti upravljalske pravice na vseh nepremičninah, ki so v lasti Republike Slovenije. O takšnem skladu govorijo določbe zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Kot je znano, ravno ta pravni akt predvideva ustanovitev neodvisnega in avtonomnega rezervnega sklada, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, z njim pa naj bi dodatno zagotavljali stalne vire za financiranje pokojninskega sistema.

 

Ker kljub seznamu počitniških nepremičnin še vedno ni enotnega registra vseh nepremičnin v državni lasti, se prodaje in nakupi teh nepremičnin ne opravljajo enotno in na osnovi jasnih strokovnih kriterijev. Vprašanje je tudi, ali sploh kdo ve, kakšna je donosnost nepremičnin v državni lasti. Zaradi tega, ker nimamo strategije upravljanja nepremičnin in dolgoročne usmeritve za ohranjanje njihove vrednosti, se že pojavljajo dvomi glede transparentnosti obstoječega stanja. Obstaja namreč nevarnost osebnega okoriščanje posameznikov, ki se na različnih nivojih ukvarjajo z upravljanjem teh nepremičnin pod različnimi komercialnimi pogoji. To potencialno omogoča krepitev korupcije, kar pomeni tveganje oškodovanja državnega premoženja, s katerim bi morala vlada kot nosilec izvršilne oblasti razpolagati kot dober gospodar, čim bolj racionalno, transparentno in predvsem v javnemu interesu.

 

 

Šest poslanskih vprašanj vladi

 

Ob počitniških enotah bi morale biti na seznamu tudi vse tiste nepremičnine, ki jih država doma in na tujem potrebuje za opravljanje svoje dejavnosti. Gre za predvsem hiše, stanovanja, poslovne objekte in vso preostalo infrasktrukturo, katere skupna vrednost bi lahko dosegla vrednost več sto milijonov evrov. Zaradi tega so odgovori, ki jih bo podala vlada za spodnja vprašanja, vsekakor zelo pomembni, kajti govorimo o premoženju vseh nas. Vprašanja pa so sledeča:

 

1. Koliko je vseh nepremičnin v lasti Republike Slovenije (seznam teh nepremičnin, opis in kvadratura, podatki o njihovi posamični in skupni vrednosti, ter posamični in skupni donos iz njihovega upravljanja za zadnjih 5 let)?

 

2. Katere nepremičnine je vlada prodala v zadnjih petih letih, komu so bile prodane in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

3. Katere nepremičnine je vlada kupila v zadnjih petih letih, od koga in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

4. Katere nepremičnine v lasti države so bile dane v najem v zadnjih petih letih, komu in pod kakšnimi komercialnimi pogoji?

 

5. Ali pristojni državni organi evidentirajo osebno premoženje in registrirajo eventualno povečanje osebnega premoženja oseb, ki strokovno upravljajo nepremičnine v lasti Republike Slovenije?

 

6. Kateri državni organ je pristojen za upravljanje nepremičnin v državni lasti?

 

7. Ali vlada predvideva prenos nepremičnin v lasti Republike Slovenije na Demografski sklad?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskuh Ujgurov ne!
8
10.12.2019 20:00
Zahodne države glede Kitajske uporabljajo različna merila. Proteste v Hongkongu, usmerjene proti komunističnemu režimu v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
1
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
6
26.11.2019 20:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki ga je uredništvo 13. novembra 2019 objavilo na portalu+ pod naslovom Dosje ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ko milijarderji jokajo
5
24.11.2019 23:59
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike 3. novembra 2020 lahko pomenijo resen preobrat vodenja države. Volivci bodo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Državljanska vojna (1941-1991): Grahovo v ognju groze, v katerem je zgorel tudi pesnik France Balantič
18
22.11.2019 16:45
V Grahovem pri Cerknici je 24. novembra 1943 potekal prvi napad partizanov na domobrance, s čemer se je dokončno razplamtela ... Več.
Piše: Uredništvo
Bloomberg o Luki Koper: Kitajsko-avstrijski projekt hitre železnice do Trsta ogroža privilegiran položaj edinega slovenskega pristanišča
11
21.11.2019 20:00
Newyorški finančno-poslovni spletni medij Bloomberg se je razpisal o negotovi prihodnosti koprskega pristanišča, ki ga ogrožata ... Več.
Piše: Uredništvo
(Popravek) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
1
20.11.2019 19:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki smo ga 13. novembra 2019 objavili na portalu+ pod naslovom Dosje Slovenska ... Več.
Piše: Uredništvo
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
6
17.11.2019 21:00
V Boliviji konec skoraj štirinajstletne vladavine Eva Moralesa predstavlja še eno spodbudo Washingtonu za že usihajočo moč v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
8
14.11.2019 21:00
Pred približno letom in pol me je ugledni ameriški zgodovinar in znanstvenikNoam Chomskypo elektronski pošti opozoril na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
8
13.11.2019 21:00
Karla Viktorja Erjavca v vlogi ministra za obrambo spremljajo afere že od prvega dne ministrovanja. In to v obeh mandatih. Kar ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
13
08.11.2019 23:59
Danes so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Tomaž Zalaznik, Božo Cerar, Lovro Šturm, Marko Noč,Igor Grdina, Ludvik Toplak, Borut ... Več.
Piše: Uredništvo
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
11
07.11.2019 02:00
Zloglasne glasbene kvote, ki jih je pod vlado Mira Cerarja uzakonil danes glavni okoljski inšpektor, nekoč pa poslanec SMC in ... Več.
Piše: Uredništvo
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
15
05.11.2019 21:00
V preteklih dneh je veliko razburjenja povzročil ukrep Banke Slovenije, s katerim so zaostrili pogoje kreditiranja fizičnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj so na koncu prinesle letošnje spremembe davčne zakonodaje
2
02.11.2019 09:00
Vsekakor pomenijo celotne letošnje spremembe davčne zakonodaje pomemben premik v davčni razbremenitvi dela. Glede na omejitve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dan spomina na mrtve v deželi kosti ali kako so perfidno onemogočili komisijo za "reševanje vprašanj prikritih grobišč"
18
31.10.2019 10:00
Kljub zakonski podlagi, vladnim sklepom in politični podpori Komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 4,181
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,636
03/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,454
04/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,383
05/
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
Uredništvo
Ogledov: 1,588
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,333
07/
70-letnica Severnoatlantskega zavezništva: Kljub vsem pomislekom in kroničnim težavam gre Nato naprej
Božo Cerar
Ogledov: 703
08/
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskuh Ujgurov ne!
Shane Quinn
Ogledov: 590
09/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,983
10/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,366