Razkrivamo

Zadeva Wakounig: "Premier Cerar lobistov ne pozna, jih pa občasno srečuje na različnih dogodkih."

Naše razkritje netransparentnega lobiranja na področju igralništva, ki je potekalo prek ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, je pokazalo le vrh ledene gore vedno bolj amaterskega vodenja države. Zaradi pomanjkljive strokovnosti vodilnih vladnih politikov in državnih uslužbencev na eni ter dvomljive etičnosti na drugi strani, se ustvarjajo različni neformalni lobistični krogi in t.i. poslovne dvoživke, ki prek javnih sredstev zasledujejo svoje zasebne interese. 

03.11.2016 22:56
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   lobiranje   Benjamin Wakounig   Gorazd Žmavc   Novomatik  

Foto: SGZ

Premier Miro Cerar hodi okoli, se smehlja, srečuje in rokuje z različnimi lobisti, ki pa jih v bistvu ne pozna. Jih pa vsaj zelo dobro poznajo njegovi svetovalci, ki mu prišepetavajo, kaj bi bilo ustrezno storiti v posameznem primeru, mar ne?

Ko smo pred dvema tednoma vsem vpletenim v Žmavčevo lobistično afero poslali novinarska vprašanja, je pošta romala v Ljubljano, Celovec ter na Dunaj, kjer je sedež Novomatica. Bilo nam je jasno, da bomo odgovore prejeli zgolj od tistih naslovnikov, ki so nam ga dolžni podati zaradi zakona o medijih - in točno to se je tudi zgodilo. Iz kabineta predsednika vlade, urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter finančnega ministrstva smo prejeli odgovore, iz katerih ni bilo moč razbrati jasnih odgovorov. Po pričakovanjih so se v molk zavili na sedežu avstrijskega igralniškega velikana, nobenega odgovora pa nam ni namenil niti ključni igralec v zgodbi o črnem lobiranju, se pravi Benjamin Wakounig. Molka si ne moremo razlagati drugače kot neke vrste zadrego, ki pritrjuje resničnosti naših ugotovitev in navedb v članku Nova afera ministra Žmavca: s koroškim Slovencem Wakounigom se je vpletel v črno lobiranje za avstrijsko igralniško korporacijo Novomatic! (vir). Kriza vodenja, ki je v vladi Mira Cerarja pri nekaterih ministrih, zrelih za upokojitev, več kot očitna, je pripeljala do situacije, ko se celo član vlade mirno spusti na nivo zasebnika, ki "biznisira" po svoje in sodeluje s poslovno-političnimi dvoživkami, kakršno v zgodbi o črnem lobiranju predstavlja koroški Slovenec Benjamin Wakounig. Ni namreč le predsednik Slovenske gospodarske zveze (SGZ) na avstrijskem Koroškem, pač pa je hkrati tudi poslovnež, ki prek svojega podjetja Aktiv Project Management kreativno ustvarja zasebno dodano vrednost svoji javni funkciji, ki mu odpira vrata v gospodarske in politične kroge v Sloveniji in drugod v regiji nekdanje Jugoslavije. Ker so bile Wakounigove lobistične aktivnosti v zadnjem času usmerjene tudi proti finančnemu ministrstvu, smo se nanj obrnili z vprašanjem, če je bil gospod Wakounig v zadnjih letih morda v kakršnem koli stiku s predstavniki ministrstva, in če je bil, kakšne so bile teme pogovorov. Ministrstvo se je bistvu naših vprašanj mirno izognilo in se osredotočilo samo na novo ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero pa je Benjamin Wakounig menda pred leti, ko je bila še državna sekretarka, poskušal priti v stik, vendar se nista sestala. Zaradi časovne oddaljenosti se piarovci finančnega ministrstva ne spomnijo točnega časa in teme, zaradi katere se je gospod Wakounig poskušal obrniti na Vrančarjevo. Glede na dejstvo, da nam niso odgovorili, ali je imel dotični gospod morebiti stike z drugimi vodilnimi predstavniki ministrstva, denimo državnim sekretarjem Metodom Dragonjo, ki smo ga izrecno izpostavili v našem članku, ali pa morda s sekretarko Ireno Sodin, ki je v zadnjem času zadolžena za igralniško zakonodajo, lahko sklepamo sledeče:

 

- da so ti stiki bili in

- da so preveč sporni, da bi jih potrdili. 

 

Naj mimogrede spomnimo, da je novela zakona o igrah na srečo, ki jo pripravlja ministrstvo za finance, eden krovnih dokazov nestrokovnosti in zasledovanja parcialnih zasebnih interesov, kar smo v naših člankih večkrat razgalili v preteklih mesecih.

 

S koliko lobisti se je premier Cerar že srečal, pa sploh ni vedel, kdo so?

 

 

 

Z molkom odgovoril na vsa naša vprašanja

 

Benjamin Wakounig, neregistrirani lobist za različna podjetja, se na naša vprašanja ni odzval. Kot smo že uvodoma zapisali, to pomeni zgolj to, da verjetno misli, da bo stvar šla mimo in da zato nima smisla odgovarjati na zanj neprijetna novinarska vprašanja. Seveda se zelo moti. Ko smo namre čakali na njegov odgovor, ki ga potem ni bilo, smo še malo pobrskali po njegovih poslovnih aktivnostih. Ne samo, da je povezan z igralniškim gigantom Novomaticom, za katerega mu je sestanke na ministrstvu za finance očitno "rihtal" minister Žmavc, ampak je gospod Wakounig precej dobro lobistično vpet tudi v slovenski (in balkanski) energetski sektor, ki je na podlagi izkušenj zadnjih let eden najbolj lobistično in koruptivno občutljivih delov slovenskega gospodarstva. HSE, Petrol, Termoelektrarna Šoštanj, TE Trbovlje, Energetika Ljubljana ipd. so podjetja, s katerimi je v bližnji preteklosti posloval gospod Wakounig. Vrata si je odpiral kot javni predstavnik Slovenske gospodarske zveze na Koroškem in del slovenske gospodarske diplomacije, projekte je pa prevzelo njegovo zasebno podjetje Aktiv Project Management. Ni kaj, takšen poslovni model je preprost in učinkovit, sploh če ga ugnezdiš v naše "etično gospodarsko-politično okolje.

 

Vedno nasmejani Wakounig v družbi mariborskega župana in ministra Žmavca.

 

 

Minister Žmavc priznal odnos, sporne aktivnosti pa prikriva

 

Ministru Žmavcu glede gospoda Wakouniga očitno ni ostalo drugega, kot da prizna svoj "poseben" odnos z dotičnim gospodom. Sporočil nam je, "da je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v rednih delovnih stikih z gospodom Benjaminom Wakounigom, predsednikom Slovenske gospodarske zveze v Celovcu, sogovornikom v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem, s katerim v okviru svojih pristojnosti Urad sodeluje". Seveda tudi minister Žmavc ni odgovoril na tisti del vprašanj, ki se nanaša na lobistični status gospoda Wakouniga in organizacijo spornih sestankov na ministrstvu za finance. In gospoda se seveda pogovarjata samo o aktivnostih slovenske narodnostne skupnosti na Koroškem, nikdar pa o zasebnih projektih podjetja Aktiv Project Management v lasti gospoda Wakouniga... No, nič manj nas niso "razveselili" v kabinetu predsednika vlade s trditvijo, da ni bilo nobenega sestanka med Cerarjem in Wakounigom, prav tako ni do takšnega sestanka prišlo ob kakšni drugi priložnosti. Zato menda tudi ni bil prijavljen noben lobistični stik s strani predsednika vlade ali zaposlenih v njegovem kabinetu. "Predsednik vlade gospoda Wakouniga ne pozna, ga pa je že srečal, kot mnogo drugih posameznikov na javnih dogodkih, ki se jih predsednik vlade udeležuje", so nam pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Odlično, odgovor je tako vrhunski, da ga je bržkone moral pripraviti izraelski komunikator Eisin Asaf: premier Cerar hodi okoli, se smehlja, srečuje in rokuje z različnimi lobisti, ki pa jih v bistvu ne pozna. Jih vsaj zelo dobro poznajo njegovi svetovalci, ki mu prišepetavajo, kaj bi bilo ustrezno storiti v posameznem primeru, mar ne?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ponovno odkriti mojster (4. del): "Ljubljana je neznosno grda. Ali je ona izraz ljudske duše? Potem je čudno z nami."
0
24.08.2019 18:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
4
23.08.2019 22:30
Eskalacija napetosti med ZDA in Kitajsko, upočasnitev globalne gospodarske krize, valute, finančni trgi ... Od začetka tega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
12
21.08.2019 19:29
Letošnje Dneve poezije in vina na Ptuju otvarja Ilija Trojanow, v Bolgariji rojeni pisatelj, prevajalec, založnik in aktivist, ... Več.
Piše: Uredništvo
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tihi konec sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF): Ali se nam obeta nova oboroževalna tekma?
4
08.08.2019 20:00
Če je bilo pred meseci zaradi grozeče nove jedrske oboroževalne tekme med Američani in Rusi še slišati kakšen glas opozorila, pa ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,032
02/
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,358
03/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,812
04/
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2,016
05/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,440
06/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,574
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,058
08/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,326
09/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,163
10/
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
Aleš Ahčan
Ogledov: 915