Razkrivamo

Zadeva Wakounig: "Premier Cerar lobistov ne pozna, jih pa občasno srečuje na različnih dogodkih."

Naše razkritje netransparentnega lobiranja na področju igralništva, ki je potekalo prek ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, je pokazalo le vrh ledene gore vedno bolj amaterskega vodenja države. Zaradi pomanjkljive strokovnosti vodilnih vladnih politikov in državnih uslužbencev na eni ter dvomljive etičnosti na drugi strani, se ustvarjajo različni neformalni lobistični krogi in t.i. poslovne dvoživke, ki prek javnih sredstev zasledujejo svoje zasebne interese. 

03.11.2016 22:56
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   lobiranje   Benjamin Wakounig   Gorazd Žmavc   Novomatik  

Foto: SGZ

Premier Miro Cerar hodi okoli, se smehlja, srečuje in rokuje z različnimi lobisti, ki pa jih v bistvu ne pozna. Jih pa vsaj zelo dobro poznajo njegovi svetovalci, ki mu prišepetavajo, kaj bi bilo ustrezno storiti v posameznem primeru, mar ne?

Ko smo pred dvema tednoma vsem vpletenim v Žmavčevo lobistično afero poslali novinarska vprašanja, je pošta romala v Ljubljano, Celovec ter na Dunaj, kjer je sedež Novomatica. Bilo nam je jasno, da bomo odgovore prejeli zgolj od tistih naslovnikov, ki so nam ga dolžni podati zaradi zakona o medijih - in točno to se je tudi zgodilo. Iz kabineta predsednika vlade, urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter finančnega ministrstva smo prejeli odgovore, iz katerih ni bilo moč razbrati jasnih odgovorov. Po pričakovanjih so se v molk zavili na sedežu avstrijskega igralniškega velikana, nobenega odgovora pa nam ni namenil niti ključni igralec v zgodbi o črnem lobiranju, se pravi Benjamin Wakounig. Molka si ne moremo razlagati drugače kot neke vrste zadrego, ki pritrjuje resničnosti naših ugotovitev in navedb v članku Nova afera ministra Žmavca: s koroškim Slovencem Wakounigom se je vpletel v črno lobiranje za avstrijsko igralniško korporacijo Novomatic! (vir). Kriza vodenja, ki je v vladi Mira Cerarja pri nekaterih ministrih, zrelih za upokojitev, več kot očitna, je pripeljala do situacije, ko se celo član vlade mirno spusti na nivo zasebnika, ki "biznisira" po svoje in sodeluje s poslovno-političnimi dvoživkami, kakršno v zgodbi o črnem lobiranju predstavlja koroški Slovenec Benjamin Wakounig. Ni namreč le predsednik Slovenske gospodarske zveze (SGZ) na avstrijskem Koroškem, pač pa je hkrati tudi poslovnež, ki prek svojega podjetja Aktiv Project Management kreativno ustvarja zasebno dodano vrednost svoji javni funkciji, ki mu odpira vrata v gospodarske in politične kroge v Sloveniji in drugod v regiji nekdanje Jugoslavije. Ker so bile Wakounigove lobistične aktivnosti v zadnjem času usmerjene tudi proti finančnemu ministrstvu, smo se nanj obrnili z vprašanjem, če je bil gospod Wakounig v zadnjih letih morda v kakršnem koli stiku s predstavniki ministrstva, in če je bil, kakšne so bile teme pogovorov. Ministrstvo se je bistvu naših vprašanj mirno izognilo in se osredotočilo samo na novo ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero pa je Benjamin Wakounig menda pred leti, ko je bila še državna sekretarka, poskušal priti v stik, vendar se nista sestala. Zaradi časovne oddaljenosti se piarovci finančnega ministrstva ne spomnijo točnega časa in teme, zaradi katere se je gospod Wakounig poskušal obrniti na Vrančarjevo. Glede na dejstvo, da nam niso odgovorili, ali je imel dotični gospod morebiti stike z drugimi vodilnimi predstavniki ministrstva, denimo državnim sekretarjem Metodom Dragonjo, ki smo ga izrecno izpostavili v našem članku, ali pa morda s sekretarko Ireno Sodin, ki je v zadnjem času zadolžena za igralniško zakonodajo, lahko sklepamo sledeče:

 

- da so ti stiki bili in

- da so preveč sporni, da bi jih potrdili. 

 

Naj mimogrede spomnimo, da je novela zakona o igrah na srečo, ki jo pripravlja ministrstvo za finance, eden krovnih dokazov nestrokovnosti in zasledovanja parcialnih zasebnih interesov, kar smo v naših člankih večkrat razgalili v preteklih mesecih.

 

S koliko lobisti se je premier Cerar že srečal, pa sploh ni vedel, kdo so?

 

 

 

Z molkom odgovoril na vsa naša vprašanja

 

Benjamin Wakounig, neregistrirani lobist za različna podjetja, se na naša vprašanja ni odzval. Kot smo že uvodoma zapisali, to pomeni zgolj to, da verjetno misli, da bo stvar šla mimo in da zato nima smisla odgovarjati na zanj neprijetna novinarska vprašanja. Seveda se zelo moti. Ko smo namre čakali na njegov odgovor, ki ga potem ni bilo, smo še malo pobrskali po njegovih poslovnih aktivnostih. Ne samo, da je povezan z igralniškim gigantom Novomaticom, za katerega mu je sestanke na ministrstvu za finance očitno "rihtal" minister Žmavc, ampak je gospod Wakounig precej dobro lobistično vpet tudi v slovenski (in balkanski) energetski sektor, ki je na podlagi izkušenj zadnjih let eden najbolj lobistično in koruptivno občutljivih delov slovenskega gospodarstva. HSE, Petrol, Termoelektrarna Šoštanj, TE Trbovlje, Energetika Ljubljana ipd. so podjetja, s katerimi je v bližnji preteklosti posloval gospod Wakounig. Vrata si je odpiral kot javni predstavnik Slovenske gospodarske zveze na Koroškem in del slovenske gospodarske diplomacije, projekte je pa prevzelo njegovo zasebno podjetje Aktiv Project Management. Ni kaj, takšen poslovni model je preprost in učinkovit, sploh če ga ugnezdiš v naše "etično gospodarsko-politično okolje.

 

Vedno nasmejani Wakounig v družbi mariborskega župana in ministra Žmavca.

 

 

Minister Žmavc priznal odnos, sporne aktivnosti pa prikriva

 

Ministru Žmavcu glede gospoda Wakouniga očitno ni ostalo drugega, kot da prizna svoj "poseben" odnos z dotičnim gospodom. Sporočil nam je, "da je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v rednih delovnih stikih z gospodom Benjaminom Wakounigom, predsednikom Slovenske gospodarske zveze v Celovcu, sogovornikom v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem, s katerim v okviru svojih pristojnosti Urad sodeluje". Seveda tudi minister Žmavc ni odgovoril na tisti del vprašanj, ki se nanaša na lobistični status gospoda Wakouniga in organizacijo spornih sestankov na ministrstvu za finance. In gospoda se seveda pogovarjata samo o aktivnostih slovenske narodnostne skupnosti na Koroškem, nikdar pa o zasebnih projektih podjetja Aktiv Project Management v lasti gospoda Wakouniga... No, nič manj nas niso "razveselili" v kabinetu predsednika vlade s trditvijo, da ni bilo nobenega sestanka med Cerarjem in Wakounigom, prav tako ni do takšnega sestanka prišlo ob kakšni drugi priložnosti. Zato menda tudi ni bil prijavljen noben lobistični stik s strani predsednika vlade ali zaposlenih v njegovem kabinetu. "Predsednik vlade gospoda Wakouniga ne pozna, ga pa je že srečal, kot mnogo drugih posameznikov na javnih dogodkih, ki se jih predsednik vlade udeležuje", so nam pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Odlično, odgovor je tako vrhunski, da ga je bržkone moral pripraviti izraelski komunikator Eisin Asaf: premier Cerar hodi okoli, se smehlja, srečuje in rokuje z različnimi lobisti, ki pa jih v bistvu ne pozna. Jih vsaj zelo dobro poznajo njegovi svetovalci, ki mu prišepetavajo, kaj bi bilo ustrezno storiti v posameznem primeru, mar ne?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
22
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
3
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.918
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.809
03/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.698
04/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.312
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.484
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.328
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.430
08/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.915
09/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.263
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 17.391