Razkrivamo

Zadeva Wakounig: "Premier Cerar lobistov ne pozna, jih pa občasno srečuje na različnih dogodkih."

Naše razkritje netransparentnega lobiranja na področju igralništva, ki je potekalo prek ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, je pokazalo le vrh ledene gore vedno bolj amaterskega vodenja države. Zaradi pomanjkljive strokovnosti vodilnih vladnih politikov in državnih uslužbencev na eni ter dvomljive etičnosti na drugi strani, se ustvarjajo različni neformalni lobistični krogi in t.i. poslovne dvoživke, ki prek javnih sredstev zasledujejo svoje zasebne interese. 

03.11.2016 22:56
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   lobiranje   Benjamin Wakounig   Gorazd Žmavc   Novomatik  

Foto: SGZ

Premier Miro Cerar hodi okoli, se smehlja, srečuje in rokuje z različnimi lobisti, ki pa jih v bistvu ne pozna. Jih pa vsaj zelo dobro poznajo njegovi svetovalci, ki mu prišepetavajo, kaj bi bilo ustrezno storiti v posameznem primeru, mar ne?

Ko smo pred dvema tednoma vsem vpletenim v Žmavčevo lobistično afero poslali novinarska vprašanja, je pošta romala v Ljubljano, Celovec ter na Dunaj, kjer je sedež Novomatica. Bilo nam je jasno, da bomo odgovore prejeli zgolj od tistih naslovnikov, ki so nam ga dolžni podati zaradi zakona o medijih - in točno to se je tudi zgodilo. Iz kabineta predsednika vlade, urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter finančnega ministrstva smo prejeli odgovore, iz katerih ni bilo moč razbrati jasnih odgovorov. Po pričakovanjih so se v molk zavili na sedežu avstrijskega igralniškega velikana, nobenega odgovora pa nam ni namenil niti ključni igralec v zgodbi o črnem lobiranju, se pravi Benjamin Wakounig. Molka si ne moremo razlagati drugače kot neke vrste zadrego, ki pritrjuje resničnosti naših ugotovitev in navedb v članku Nova afera ministra Žmavca: s koroškim Slovencem Wakounigom se je vpletel v črno lobiranje za avstrijsko igralniško korporacijo Novomatic! (vir). Kriza vodenja, ki je v vladi Mira Cerarja pri nekaterih ministrih, zrelih za upokojitev, več kot očitna, je pripeljala do situacije, ko se celo član vlade mirno spusti na nivo zasebnika, ki "biznisira" po svoje in sodeluje s poslovno-političnimi dvoživkami, kakršno v zgodbi o črnem lobiranju predstavlja koroški Slovenec Benjamin Wakounig. Ni namreč le predsednik Slovenske gospodarske zveze (SGZ) na avstrijskem Koroškem, pač pa je hkrati tudi poslovnež, ki prek svojega podjetja Aktiv Project Management kreativno ustvarja zasebno dodano vrednost svoji javni funkciji, ki mu odpira vrata v gospodarske in politične kroge v Sloveniji in drugod v regiji nekdanje Jugoslavije. Ker so bile Wakounigove lobistične aktivnosti v zadnjem času usmerjene tudi proti finančnemu ministrstvu, smo se nanj obrnili z vprašanjem, če je bil gospod Wakounig v zadnjih letih morda v kakršnem koli stiku s predstavniki ministrstva, in če je bil, kakšne so bile teme pogovorov. Ministrstvo se je bistvu naših vprašanj mirno izognilo in se osredotočilo samo na novo ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero pa je Benjamin Wakounig menda pred leti, ko je bila še državna sekretarka, poskušal priti v stik, vendar se nista sestala. Zaradi časovne oddaljenosti se piarovci finančnega ministrstva ne spomnijo točnega časa in teme, zaradi katere se je gospod Wakounig poskušal obrniti na Vrančarjevo. Glede na dejstvo, da nam niso odgovorili, ali je imel dotični gospod morebiti stike z drugimi vodilnimi predstavniki ministrstva, denimo državnim sekretarjem Metodom Dragonjo, ki smo ga izrecno izpostavili v našem članku, ali pa morda s sekretarko Ireno Sodin, ki je v zadnjem času zadolžena za igralniško zakonodajo, lahko sklepamo sledeče:

 

- da so ti stiki bili in

- da so preveč sporni, da bi jih potrdili. 

 

Naj mimogrede spomnimo, da je novela zakona o igrah na srečo, ki jo pripravlja ministrstvo za finance, eden krovnih dokazov nestrokovnosti in zasledovanja parcialnih zasebnih interesov, kar smo v naših člankih večkrat razgalili v preteklih mesecih.

 

S koliko lobisti se je premier Cerar že srečal, pa sploh ni vedel, kdo so?

 

 

 

Z molkom odgovoril na vsa naša vprašanja

 

Benjamin Wakounig, neregistrirani lobist za različna podjetja, se na naša vprašanja ni odzval. Kot smo že uvodoma zapisali, to pomeni zgolj to, da verjetno misli, da bo stvar šla mimo in da zato nima smisla odgovarjati na zanj neprijetna novinarska vprašanja. Seveda se zelo moti. Ko smo namre čakali na njegov odgovor, ki ga potem ni bilo, smo še malo pobrskali po njegovih poslovnih aktivnostih. Ne samo, da je povezan z igralniškim gigantom Novomaticom, za katerega mu je sestanke na ministrstvu za finance očitno "rihtal" minister Žmavc, ampak je gospod Wakounig precej dobro lobistično vpet tudi v slovenski (in balkanski) energetski sektor, ki je na podlagi izkušenj zadnjih let eden najbolj lobistično in koruptivno občutljivih delov slovenskega gospodarstva. HSE, Petrol, Termoelektrarna Šoštanj, TE Trbovlje, Energetika Ljubljana ipd. so podjetja, s katerimi je v bližnji preteklosti posloval gospod Wakounig. Vrata si je odpiral kot javni predstavnik Slovenske gospodarske zveze na Koroškem in del slovenske gospodarske diplomacije, projekte je pa prevzelo njegovo zasebno podjetje Aktiv Project Management. Ni kaj, takšen poslovni model je preprost in učinkovit, sploh če ga ugnezdiš v naše "etično gospodarsko-politično okolje.

 

Vedno nasmejani Wakounig v družbi mariborskega župana in ministra Žmavca.

 

 

Minister Žmavc priznal odnos, sporne aktivnosti pa prikriva

 

Ministru Žmavcu glede gospoda Wakouniga očitno ni ostalo drugega, kot da prizna svoj "poseben" odnos z dotičnim gospodom. Sporočil nam je, "da je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v rednih delovnih stikih z gospodom Benjaminom Wakounigom, predsednikom Slovenske gospodarske zveze v Celovcu, sogovornikom v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem, s katerim v okviru svojih pristojnosti Urad sodeluje". Seveda tudi minister Žmavc ni odgovoril na tisti del vprašanj, ki se nanaša na lobistični status gospoda Wakouniga in organizacijo spornih sestankov na ministrstvu za finance. In gospoda se seveda pogovarjata samo o aktivnostih slovenske narodnostne skupnosti na Koroškem, nikdar pa o zasebnih projektih podjetja Aktiv Project Management v lasti gospoda Wakouniga... No, nič manj nas niso "razveselili" v kabinetu predsednika vlade s trditvijo, da ni bilo nobenega sestanka med Cerarjem in Wakounigom, prav tako ni do takšnega sestanka prišlo ob kakšni drugi priložnosti. Zato menda tudi ni bil prijavljen noben lobistični stik s strani predsednika vlade ali zaposlenih v njegovem kabinetu. "Predsednik vlade gospoda Wakouniga ne pozna, ga pa je že srečal, kot mnogo drugih posameznikov na javnih dogodkih, ki se jih predsednik vlade udeležuje", so nam pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Odlično, odgovor je tako vrhunski, da ga je bržkone moral pripraviti izraelski komunikator Eisin Asaf: premier Cerar hodi okoli, se smehlja, srečuje in rokuje z različnimi lobisti, ki pa jih v bistvu ne pozna. Jih vsaj zelo dobro poznajo njegovi svetovalci, ki mu prišepetavajo, kaj bi bilo ustrezno storiti v posameznem primeru, mar ne?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
9
21.06.2019 22:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
16
19.06.2019 23:59
Že dolgo nismo gledali tako javnega umiranja kakšnega podjetja, ki je registrirano v Sloveniji, kot v primeru nacionalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
11
17.06.2019 01:17
Lidia Glavina, bivša predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je z nadzorniki dosegla sporazum o odpravnini v ... Več.
Piše: Uredništvo
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
0
16.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo sedmi, zadnji odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za ... Več.
Piše: Uredništvo
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
9
14.06.2019 22:00
Nadaljujemo z razkrivanjem ozadja afere, ki je izbruhnila po zavrnitvi Marka Pavlihe, slovenskega kandidata za sodnika na ... Več.
Piše: Uredništvo
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
6
13.06.2019 19:00
FIHO je tista fundacija, ki je namenjena financiranju invalidskih in humanitarnih organizacij. Vsako leto razporedi kar 20 ... Več.
Piše: Igor Mekina
Dosje HE Brežice: Simbol državne protekcije kapitala na račun okolja in ljudi
11
12.06.2019 21:00
Ko so septembra 2017 uradno odprli hidroelektrarno Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo v verigi petih hidroelektrarn na ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Kako je visoko protežirani kandidat iz Slovenije neslavno pogorel v Bruslju
11
11.06.2019 18:00
Novica je močno odjeknila: dr. Marko Pavliha ne more postati sodnik na Splošnem sodišču Evropskih skupnosti v Luksemburgu, kamor ... Več.
Piše: Uredništvo
America will never be socialist*: nova knjiga Michaela Wolffa o "obleganem Trumpu"
10
10.06.2019 01:04
V letu pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Združenih državah 3. novembra 2020, je še vse odprto. Michael Wolff, ki je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intenziven študij na arestantski univerzi obsega vse znanje človeštva
2
08.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo šesti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Ekskluzivno objavljamo kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije!
32
07.06.2019 00:59
Objavljamo kazensko ovadbo zoper bivšega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in četverico njegovih namestnikov: ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: ZNR: nova radijska mreža z največji prihodki, največ poslušalci in največjo rastjo. Politična podpora SMC?
0
06.06.2019 16:02
Spoštovani, skladno s 26. členom Zakona o medijih, zahtevam objavo popravka na objavljen članek v vašem mediu, z dne 22.5.2019, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slikanica o tem, kako smo zaradi stroškov upokojencev postali javnofinančno najbolj problematična članica EU
8
05.06.2019 21:00
Besedo slikanica uporabljam zato, ker je ves prikaz pretežno v obliki slik (grafikonov). Na njih so podatki za obdobje ... Več.
Piše: Bine Kordež
Otroci so se v peskovniku namesto z mivko igrali z azbestom, njihovi starši so v azbestnih vrečah hranili krompir za ozimnico
6
04.06.2019 21:00
Zgodba o azbestozi, ki jo je prejšnji mesec odprl naš portal, bo na srečo ponovno pridobila prepotrebno medijsko in javno ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Čast in pogum: "Sposobni smo obsojati fašizem in nacionalsocializem, ne zmoremo pa odklanjati komunizma in njegovih zločinov."
11
03.06.2019 22:00
V slovenski javnosti in tudi pri nekaterih politikih lahko zasledimo zaskrbljujoč diskurz t. i. komunističnih konzervativcev o ... Več.
Piše: Renato Podbersič
"Prišla je tista gospodična; vprašuje za vas; tista vitka, visoka, temnolasa."
0
01.06.2019 16:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo šesti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Če bo Rok Čeferin izvoljen za ustavnega sodnika, bo imela odvetniška pisarna Čeferin na Beethovnovi že dva "svoja" ustavna sodnika!
7
30.05.2019 23:30
Predsednik republike Borut Pahor je končal posvetovanja s poslanskimi skupinami o novem ustavnem sodniku, ki bo funkcijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko bodo sloni leteli, predvidoma oktobra letos, bo Miro Cerar morda odstopil
27
28.05.2019 22:15
Kdor je mislil, da bo Miro Cerar včeraj ob pol petih popoldne odstopil, se je zmotil. SMC je namreč napovedala, da bo njen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Zoper ljudstva stenic ni obrambe, ker se ti hudiči znajo spuščati tudi s stropa ko padalci."
1
26.05.2019 10:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo peti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Operacija Ibiza: Kako je lažna Rusinja tik pred evropskimi volitvami potopila Svobodnjake in povzročila padec avstrijske vlade
12
24.05.2019 23:59
V dveh nadaljevanjih objavljamo podrobnosti škandala, ki je pred dnevi pretresel avstrijsko politiko, povzročil izgon ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
Uredništvo
Ogledov: 5,975
02/
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
Uredništvo
Ogledov: 2,698
03/
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,624
04/
Duševni profili slovenskih voditeljev: Od literarne republike prek poklicnih revolucionarjev do Marjana Šarca
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,445
05/
O izbiri sodnikov Ustavnega sodišča: Zakaj mislim, da je Rok Čeferin izvrsten kandidat
Anže Erbežnik
Ogledov: 2,071
06/
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,466
07/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
Uredništvo
Ogledov: 1,246
08/
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
Igor Mekina
Ogledov: 1,951
09/
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
Dimitrij Rupel
Ogledov: 610
10/
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
Uredništvo
Ogledov: 675