Opazili smo

Srbski hollywood skozi triler Aleksandra Vučića

Civilne družbe, nevladnih institucij, opozicije in intelektualnega razmišljanja in vizije v Srbiji že dolgo ni. To, da Vučić izjavlja, da je Srbija lider v regiji, da je vojska pripravljena za obrambo, da je lahko Srbija najbogatejša država v svojem sosedstvu, so besede za množice. Kako se bo nadaljeval srbski triler, je odvisno od scenarista, nadaljevanje bo še bolj grobo, zapleteno, ampak na koncu bo Vučić zmagal, za njim pa bo ostalo pogorišče družbe, kjer so kriminalci, starlete, četniki in ljudje, ki so si kupili diplome, da lahko vodijo državo, zvezde na pločniku Knez Mihajlove...

05.11.2016 23:23
Ključne besede:   Srbija   Aleksandar Vučić   scenarij   Hollywood

Foto: Balkaninside

Namišljeni scenarij je samo fikcija, ki se je dejansko zgodila. Aleksandar Vučić nadaljuje z montiranjem dogajanja na politični sceni Srbije, za to uporablja obveščevalne službe, tako civilne kot vojaške. Vzorec obnašanje je znan in je nekakšna mešanica Tita, Miloševića in Šešlja.

Avgusta letos smo pisali o srbskem premierju Aleksandru Vučiću in ugotovili, da bo na svoj način nadaljeval z vodenjem Srbije, ki vse bolj tone v ekonomsko zaostalost, kulturno "pinkizacijo" družbe, v kateri kriminalci in starlete prek raznih reality showov ustvarjajo splošno kulturo in svetovni nazor naroda, ki vse bolj verjame, da so bili četniki osvoboditelji in da je ves svet proti Srbiji, ki nima nič s storjenimi zločini v regiji, o čemer tako lepo govori Vučić. Res je, da je slednji nadaljeval z vodenjem Srbije na svoj način in s spremljajočo folkloro, ki vsebuje vse obveščevalne, protiobveščevalne, akcijske, tragične in reševalne akcije kot v vsakem povprečnem hollywoodskem akcijskem trilerju, in to po strogo premišljenem scenariju, ki ga piše sam ali skupaj s soprogo Suzano. V dobrem trilerju se najprej prikaže, kako je vse narobe, družba propada in je propadala zaradi krivde slabih ljudi, ki so v holywoodskih filmih praviloma Srbi in Rusi, v tem primeru pa so vse ostale stranke, ki so bile na oblasti do prihoda SNS. V tem scenariju sodeluje stranka Ivice Dačića, ampak samo zaradi komične note. Ivica zabavlja občinstvo s svojimi starimi šalami in humorjem iz osnovne šole.

 

V uvodu se pojavljajo intelektualci in javno mnenje, ki na začetku snujejo, kako bi zrušili in uničili Vučića, in s tem uničili Srbijo. Nujno so povezani s tujimi centri moči, Sorošom, prostozidarji, CIA, DIA ... in seveda domačimi centri protivučićevskega delovanja, kot so nevladne organizacije, Fond humanitarnega prava, posamezni intelektualci in celoten twitter kot centralna točka orkestriranih napadov. V začetnem delu trilerja se pojavijo kadri iz realnega življenja; na nogometnih štadionih preklinjajo in žalijo Vučića in vodstvo države. Vučić sedi v avtomobilu, ki ima kot ostala vozila v koloni vključene sirene in bere pomembne dokumente z oznako zaupnosti. Predstavlja bodočnost Srbije, ko se nenadoma od strani v njegov avtomobil poskuša zaleteti vozilo policijskega uslužbenca in ga "likvidirati". Spremstvo reagira instinktivno in reši Vučića pred grozečo smrtjo. Premier zgolj obriše očala in reče: "Gremo naprej v nove delovne zmage za bodočnost Srbije." Kaj se zgodi s policijskim inšpektorjem, sploh ni pomembno. Po tem dogodku Vučić zamenja varovanje - zanj skrbijo pripadniki vojaške policije, imenovani Kobre.

 

 

***

 

Aleksandar dela tudi po šestnajst ur na dan. Zaradi tega ima nekatere zdravstvene težave (ne da se ugotoviti, ali so psihične ali fizične) in ga naskrivaj večkrat peljejo na Vojnomedicinsko akademijo, ker ga "vrnejo v življenje". Takoj po izhodu Vučić začenja svojo borbo za boljšo Srbijo. V tem delu scenarija se, kot je to počel Michael Moore, začenjajo pojavljati posnetki obiska Vučića v Srebrenici, kamor je odšel, da pokaže svojo veličino in simpatije do muslimanskih žrtev, ki jih je še pred več leti vključil v formulo "ubili bomo sto muslimanov za vsako srbsko glavo". Skupaj z njim se na pot v Srebrenico odpelje tudi okoli petnajst pripadnikov obveščevalne službe BIA zaradi potreb scenarija. Po izbruhu nasilja se Vučić z nadčloveškimi napori obrani podivjane gruče muslimanov, ki ne razumejo njegovih simpatij do Srebrenice. Spet izvleče celo glavo in nadaljuje z graditvijo boljše bodočnosti za vse v Srbiji.

 

Ker je človek širokega srca in razume potrebo intelektualcev, profesorjev in tistih, ki ga ne podpirajo, da na neobičajen način izražajo svoja mnenja, organizira razstavo Necenzurirane laži in jo kaže celotni Srbiji, ta pa skozi solze zahteva od Vučića, da čuva Srbijo "kot punčico svojega očesa". Glavni del trilerja se začenja, ko odkrijejo izurjenega agenta, hrvaškega Jamesa Bonda, ki je odkrival skrivnosti Srbije hrvaški službi. Ta je nekaj podobnega kot Al Kaida, nevarna, zahrbtna in na vsakem koraku želi uničiti Vučića, s tem pa tudi Srbijo. Čolović, ki je v pokoju že desetletja, je pretkano in zahrbtno zbiral informacije o Srbiji in jih predajal Hrvatom, ki so jih koristili za priprave napadov na Vučića in Srbijo. "Hrvati so ustašoidni in zahrbtni in kupujejo orožje za napad na Srbijo, ampak Rusi nam bodo pomagali", se glasi dialog Vučića in Dačića.

 

 

***

 

Pritiski na glavnega igralca se nadaljujejo s strani EU, saj ta nenehno sitnari glede vladavine prava, odnosa do Kosova (Kosovo je Srbija, odmeva v ozadju) in ponižuje Srbijo na vsakem koraku, nasprotno pa Rusija hvali in podpira Vučića in njegovo početje. EU in ZDA dajejo štiri milijarde donacij, misleč da so kupili dušo Srbije, torej Vučića, ampak on se ne da in pozdravlja Putina na vojaški (in ne gejevski) paradi v Beogradu. Ni pomembno, da Rusi ne dajo niti enega evra pomoči, oni so vendar bratje in to je zadosti, EU in ZDA naj dajeta denar, saj sta vse zrušili v Srbiji, od šol, vrtcev, tovarn, vodnjakov, javnih stranišč ... 

 

Vučić opravi z vsemi grožnjami za Srbijo, za grožnje njemu samemu se ne zmeni in nadaljuje s trdim delom, vendar tuje službe pletejo mrežo v Beogradu in po celi Srbiji, da bi zrušile Vučića in ustavile kolosalni uspeh na ekonomskem področju. Veleposlaniki zahodnih držav pritiskajo na Vučića, vendar on vztraja in na vsakodnevnih konferencah za novinarje razkriva in pojasnjuje delovanje teh sil. No, gledalcem počasi postaja dolgočasno in zahtevajo malo akcije, kar pripelje do osamljenega oklepenga vozila, ki je parkirano v gozdičku v predmestju Beograda, v bližini hiše Vučićevega očeta. Scenarij ne pojasnjuje, kako je oče kupil hišo, ko je kupoval stanovanja za svoja dva sinova. Seveda je orožje namenjeno za likvidacijo Vučića, to potrdi en manjši igralec z očali, ki se preriva z novinarko, kje bodo stali, ko snemajo prispevek. Isti igralec (minister za notranje zadeve) pojasni, da orožje izvira iz Hrvaške in BiH, kar je popolnoma logično in smiselno, ter da so našli tri DNK sledove, ampak se prekrivajo in ni možno ugotoviti ničesar.

 

Kobre odpeljejo Vučića na skrivno in varovano lokacijo in v varovanje vključijo vse potenciale Srbije, saj je ogrožen temelj in bit demokracije v Srbiji. Ljudstvo razposajeno, vendar zaskrbljeno za bodočnost Vučića, proslavlja veliko zmago, premier pa jim z govorniškega odra (improviziranega na ruskem tanku M84) sporoča, da borba za demokracijo in proti pritiskom ne bo prenehala ter da bo še bolj krvava in dosledna.

 

 

***

 

Namišljeni scenarij je samo fikcija, ki se je dejansko zgodila. Aleksandar Vučić nadaljuje z montiranjem dogajanja na politični sceni Srbije, za to uporablja obveščevalne službe, tako civilne kot vojaške. Vzorec obnašanje je znan in je nekakšna mešanica Tita, Miloševića in Šešlja. Namesto da bi se ukvarjal z razvojem Srbije, nenehno ustvarja psihozo paranoje in ogroženosti. Za njega so vsi prijatelji in sovražniki, odvisno od tega, ali jih potrebuje ali ne. Civilne družbe, nevladnih institucij, opozicije in intelektualnega razmišljanja in vizije v Srbiji že dolgo ni. To, da Vučić izjavlja, da je Srbija lider v regiji, da je vojska pripravljena za obrambo, da je lahko Srbija najbogatejša država v svojem sosedstvu, so besede za množice. Kako se bo nadaljeval srbski triler, je odvisno od scenarista; nadaljevanje bo še bolj grobo, zapleteno, ampak na koncu bo Vučić zmagal, za njim pa bo ostalo pogorišče družbe, kjer so kriminalci, starlete, četniki in ljudje, ki so si kupili diplome, da lahko vodijo državo, zvezde na pločniku Knez Mihajlove...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598