Opazili smo

Srbski hollywood skozi triler Aleksandra Vučića

Civilne družbe, nevladnih institucij, opozicije in intelektualnega razmišljanja in vizije v Srbiji že dolgo ni. To, da Vučić izjavlja, da je Srbija lider v regiji, da je vojska pripravljena za obrambo, da je lahko Srbija najbogatejša država v svojem sosedstvu, so besede za množice. Kako se bo nadaljeval srbski triler, je odvisno od scenarista, nadaljevanje bo še bolj grobo, zapleteno, ampak na koncu bo Vučić zmagal, za njim pa bo ostalo pogorišče družbe, kjer so kriminalci, starlete, četniki in ljudje, ki so si kupili diplome, da lahko vodijo državo, zvezde na pločniku Knez Mihajlove...

05.11.2016 23:23
Ključne besede:   Srbija   Aleksandar Vučić   scenarij   Hollywood

Foto: Balkaninside

Namišljeni scenarij je samo fikcija, ki se je dejansko zgodila. Aleksandar Vučić nadaljuje z montiranjem dogajanja na politični sceni Srbije, za to uporablja obveščevalne službe, tako civilne kot vojaške. Vzorec obnašanje je znan in je nekakšna mešanica Tita, Miloševića in Šešlja.

Avgusta letos smo pisali o srbskem premierju Aleksandru Vučiću in ugotovili, da bo na svoj način nadaljeval z vodenjem Srbije, ki vse bolj tone v ekonomsko zaostalost, kulturno "pinkizacijo" družbe, v kateri kriminalci in starlete prek raznih reality showov ustvarjajo splošno kulturo in svetovni nazor naroda, ki vse bolj verjame, da so bili četniki osvoboditelji in da je ves svet proti Srbiji, ki nima nič s storjenimi zločini v regiji, o čemer tako lepo govori Vučić. Res je, da je slednji nadaljeval z vodenjem Srbije na svoj način in s spremljajočo folkloro, ki vsebuje vse obveščevalne, protiobveščevalne, akcijske, tragične in reševalne akcije kot v vsakem povprečnem hollywoodskem akcijskem trilerju, in to po strogo premišljenem scenariju, ki ga piše sam ali skupaj s soprogo Suzano. V dobrem trilerju se najprej prikaže, kako je vse narobe, družba propada in je propadala zaradi krivde slabih ljudi, ki so v holywoodskih filmih praviloma Srbi in Rusi, v tem primeru pa so vse ostale stranke, ki so bile na oblasti do prihoda SNS. V tem scenariju sodeluje stranka Ivice Dačića, ampak samo zaradi komične note. Ivica zabavlja občinstvo s svojimi starimi šalami in humorjem iz osnovne šole.

 

V uvodu se pojavljajo intelektualci in javno mnenje, ki na začetku snujejo, kako bi zrušili in uničili Vučića, in s tem uničili Srbijo. Nujno so povezani s tujimi centri moči, Sorošom, prostozidarji, CIA, DIA ... in seveda domačimi centri protivučićevskega delovanja, kot so nevladne organizacije, Fond humanitarnega prava, posamezni intelektualci in celoten twitter kot centralna točka orkestriranih napadov. V začetnem delu trilerja se pojavijo kadri iz realnega življenja; na nogometnih štadionih preklinjajo in žalijo Vučića in vodstvo države. Vučić sedi v avtomobilu, ki ima kot ostala vozila v koloni vključene sirene in bere pomembne dokumente z oznako zaupnosti. Predstavlja bodočnost Srbije, ko se nenadoma od strani v njegov avtomobil poskuša zaleteti vozilo policijskega uslužbenca in ga "likvidirati". Spremstvo reagira instinktivno in reši Vučića pred grozečo smrtjo. Premier zgolj obriše očala in reče: "Gremo naprej v nove delovne zmage za bodočnost Srbije." Kaj se zgodi s policijskim inšpektorjem, sploh ni pomembno. Po tem dogodku Vučić zamenja varovanje - zanj skrbijo pripadniki vojaške policije, imenovani Kobre.

 

 

***

 

Aleksandar dela tudi po šestnajst ur na dan. Zaradi tega ima nekatere zdravstvene težave (ne da se ugotoviti, ali so psihične ali fizične) in ga naskrivaj večkrat peljejo na Vojnomedicinsko akademijo, ker ga "vrnejo v življenje". Takoj po izhodu Vučić začenja svojo borbo za boljšo Srbijo. V tem delu scenarija se, kot je to počel Michael Moore, začenjajo pojavljati posnetki obiska Vučića v Srebrenici, kamor je odšel, da pokaže svojo veličino in simpatije do muslimanskih žrtev, ki jih je še pred več leti vključil v formulo "ubili bomo sto muslimanov za vsako srbsko glavo". Skupaj z njim se na pot v Srebrenico odpelje tudi okoli petnajst pripadnikov obveščevalne službe BIA zaradi potreb scenarija. Po izbruhu nasilja se Vučić z nadčloveškimi napori obrani podivjane gruče muslimanov, ki ne razumejo njegovih simpatij do Srebrenice. Spet izvleče celo glavo in nadaljuje z graditvijo boljše bodočnosti za vse v Srbiji.

 

Ker je človek širokega srca in razume potrebo intelektualcev, profesorjev in tistih, ki ga ne podpirajo, da na neobičajen način izražajo svoja mnenja, organizira razstavo Necenzurirane laži in jo kaže celotni Srbiji, ta pa skozi solze zahteva od Vučića, da čuva Srbijo "kot punčico svojega očesa". Glavni del trilerja se začenja, ko odkrijejo izurjenega agenta, hrvaškega Jamesa Bonda, ki je odkrival skrivnosti Srbije hrvaški službi. Ta je nekaj podobnega kot Al Kaida, nevarna, zahrbtna in na vsakem koraku želi uničiti Vučića, s tem pa tudi Srbijo. Čolović, ki je v pokoju že desetletja, je pretkano in zahrbtno zbiral informacije o Srbiji in jih predajal Hrvatom, ki so jih koristili za priprave napadov na Vučića in Srbijo. "Hrvati so ustašoidni in zahrbtni in kupujejo orožje za napad na Srbijo, ampak Rusi nam bodo pomagali", se glasi dialog Vučića in Dačića.

 

 

***

 

Pritiski na glavnega igralca se nadaljujejo s strani EU, saj ta nenehno sitnari glede vladavine prava, odnosa do Kosova (Kosovo je Srbija, odmeva v ozadju) in ponižuje Srbijo na vsakem koraku, nasprotno pa Rusija hvali in podpira Vučića in njegovo početje. EU in ZDA dajejo štiri milijarde donacij, misleč da so kupili dušo Srbije, torej Vučića, ampak on se ne da in pozdravlja Putina na vojaški (in ne gejevski) paradi v Beogradu. Ni pomembno, da Rusi ne dajo niti enega evra pomoči, oni so vendar bratje in to je zadosti, EU in ZDA naj dajeta denar, saj sta vse zrušili v Srbiji, od šol, vrtcev, tovarn, vodnjakov, javnih stranišč ... 

 

Vučić opravi z vsemi grožnjami za Srbijo, za grožnje njemu samemu se ne zmeni in nadaljuje s trdim delom, vendar tuje službe pletejo mrežo v Beogradu in po celi Srbiji, da bi zrušile Vučića in ustavile kolosalni uspeh na ekonomskem področju. Veleposlaniki zahodnih držav pritiskajo na Vučića, vendar on vztraja in na vsakodnevnih konferencah za novinarje razkriva in pojasnjuje delovanje teh sil. No, gledalcem počasi postaja dolgočasno in zahtevajo malo akcije, kar pripelje do osamljenega oklepenga vozila, ki je parkirano v gozdičku v predmestju Beograda, v bližini hiše Vučićevega očeta. Scenarij ne pojasnjuje, kako je oče kupil hišo, ko je kupoval stanovanja za svoja dva sinova. Seveda je orožje namenjeno za likvidacijo Vučića, to potrdi en manjši igralec z očali, ki se preriva z novinarko, kje bodo stali, ko snemajo prispevek. Isti igralec (minister za notranje zadeve) pojasni, da orožje izvira iz Hrvaške in BiH, kar je popolnoma logično in smiselno, ter da so našli tri DNK sledove, ampak se prekrivajo in ni možno ugotoviti ničesar.

 

Kobre odpeljejo Vučića na skrivno in varovano lokacijo in v varovanje vključijo vse potenciale Srbije, saj je ogrožen temelj in bit demokracije v Srbiji. Ljudstvo razposajeno, vendar zaskrbljeno za bodočnost Vučića, proslavlja veliko zmago, premier pa jim z govorniškega odra (improviziranega na ruskem tanku M84) sporoča, da borba za demokracijo in proti pritiskom ne bo prenehala ter da bo še bolj krvava in dosledna.

 

 

***

 

Namišljeni scenarij je samo fikcija, ki se je dejansko zgodila. Aleksandar Vučić nadaljuje z montiranjem dogajanja na politični sceni Srbije, za to uporablja obveščevalne službe, tako civilne kot vojaške. Vzorec obnašanje je znan in je nekakšna mešanica Tita, Miloševića in Šešlja. Namesto da bi se ukvarjal z razvojem Srbije, nenehno ustvarja psihozo paranoje in ogroženosti. Za njega so vsi prijatelji in sovražniki, odvisno od tega, ali jih potrebuje ali ne. Civilne družbe, nevladnih institucij, opozicije in intelektualnega razmišljanja in vizije v Srbiji že dolgo ni. To, da Vučić izjavlja, da je Srbija lider v regiji, da je vojska pripravljena za obrambo, da je lahko Srbija najbogatejša država v svojem sosedstvu, so besede za množice. Kako se bo nadaljeval srbski triler, je odvisno od scenarista; nadaljevanje bo še bolj grobo, zapleteno, ampak na koncu bo Vučić zmagal, za njim pa bo ostalo pogorišče družbe, kjer so kriminalci, starlete, četniki in ljudje, ki so si kupili diplome, da lahko vodijo državo, zvezde na pločniku Knez Mihajlove...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
1
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
0
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.805
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.828
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.270
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.195
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.064
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 684
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.034
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.895