Opazili smo

"Ne gre za davek na internet, pač pa za prispevek k zaščiti slovenskega jezika." In sloni letijo.

Na ministrstvu za kulturo so prekinili molk. Očitki, da namerava država s prenovo medijske zakonodaje uvesti tudi davek na internet, so jih očitno tako močno pičili, da so na spletni strani vsem »plačancem« namenili daljši tekst o tem, kako skrbijo za zaščito slovenskega jezika. Tako kot pri nujni spremembi sistema obveznega predvajanja slovenske glasbe v televizijskih in radijskih programih. Zagotovo.

30.11.2016 10:57
Ključne besede:   Ministrstvo za kulturo   medijska strategija   Domen Savič   Matjaž Ropret   Roni Kordiš   internet   davek

Foto: Ministrstvo za kulturo

Je to res način komunikacije z državljani, spoštovani uslužbenci ministrstva za kulturo, ki skrbite za odnose z javnostmi?

Kronologija je znana. Po tem, ko je ministrstvo za kulturo vendarle objavilo drugo različico medijske strategije do leta 2025, se je (spet) usul plaz očitkov zainteresirane javnosti, da je vladni strateški dokument nedorečen, prekratek, presplošen in torej premalo ambiciozen. Tovrstni odzivi so bili seveda pričakovani, saj je stanje na slovenskem medijskem trgu katastrofalno.

Še posebej pa je v javnosti odmevala ideja ministrstva za kulturo o "uvedbi obveznega prispevka operaterjev, ki ponujajo dostop do svetovnega spleta za vse imetnike spletnih priključkov, v sklad za deficitarne informativne vsebine". Najprej smo takšno neumnost pokomentirali na našem portalu, na zadnji dan prekratke "javne obravnave" je svoj glas dvignil še komunikolog Domen Savič, ki je pozval ministrstvo za kulturo, "naj takoj in brezpogojno iz dokumenta umaknejo idejo o obdavčitvi dostopa do interneta, s katerim bi financirali deficitarne medijske vsebine". Sledil je prispevek Matjaža Ropreta z naslovom "Ja, internet je enako škodljiv kot alkohol, cigareti in igre na srečo", oglasil se je bloger Roni Kordiš (Had) in se vprašal, "komu se je odpeljalo v tej deželi" ...

Potem pa je ministrstvo za kulturo vendarle prekinilo svoj molk. Tisto ministrstvo, ki je o obstoju druge različice medijske strategije dolgo molčalo in ki je želelo strateški dokument čez noč poslati v medresorsko usklajevanje. Da, tisto ministrstvo, ki je prvo različico strategije popravljalo več mesecev in ki je šele po pritisku zainteresirane javnosti pristalo na nekajdnevno "javno razpravo" o vsebini nove strategije. "Ministrstvo za kulturo v predlogu Strategije RS na področju medijev 2017-2025 nikakor ne predlaga obdavčenja interneta, kot je nekdo sklepal iz kdo ve kakšnih razlogov," so zapisali na spletni strani. Nekdo? Iz kdo ve kakšnih razlogov? Je to res način komunikacije z državljani, spoštovani uslužbenci ministrstva za kulturo, ki skrbite za odnose z javnostmi? Hočete povedati, da Savič, Ropret, Kordiš in ostali državljani, ki gledajo pod prste oblastniškim strukturam (in njihovim škodljivim idejam), spadajo v skupino plačancev, ki morajo po naročilu stricev iz ozadja zrušiti aktualno vlado? Porazno. In nekulturno.

Pravite, da "ta prispevek ne bo obremenil uporabnikov, ki prek spleta dostopajo do vsebin ali ponujajo lastne vsebine, temveč zgolj lastnike oziroma upravljalce platform, ki ponujajo medijske vsebine, torej informativne, AV, glasbene ter druge primerljive vsebine in oglase". Ste prepričani? Očitno niste brali zapisov poznavalcev tega področja, ki jih sedaj napadate. Matjaž Ropret vam je med drugim namenil naslednje besede: "Ne pozabimo, ena od vlad je to stopnjo povišala z 20 na 22 odstotkov in že takrat so se telekomunikacijske storitve podražile. Tako bi bilo tudi z novim 'prispevkom'. Operaterji bi ga mirno prevalili na naročnike."

Pravite tudi, da "ne gre torej za davek na internet, pač pa za prispevek k medijski pluralizaciji in zaščiti slovenskega jezika". Seveda, in sloni letijo!

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.717
02/
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.544
03/
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.178
04/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 1.914
05/
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
Uredništvo
Ogledov: 2.136
06/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.575
07/
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.625
08/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 1.678
09/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.575
10/
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.450