Komentar

David Kakabadze ali avantgarda sredi zadušljivega provincializma

Ruralni komunisti so nenehoma množično plesali folklorne plese ter umetnike prepričevali in jim svetovali, da bi bilo dobro, če bi barve narodnih noš plesale tudi v komunističnih operah. Tako nas je etno-folklorna kultura sistematično degradirala in počasi ubijala. Samo spomnite se tiste folklorne groze, ki smo jo morali kot mladostniki prenašati na komunističnih odrih.

11.12.2016 07:05
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   avantgardizem   David Nestrovič Kakabadze   Gruzija   Sovjetska zveza   Sergej Josifovič Paradžanov

Težko je umetniku na svetu, še težje avantgardnemu umetniku, najtežje pa avantgardnemu umetniku v provinci.

To je komentar o gruzijski avantgardni in neoavantgardni umetnosti XX. stoletja. To je komentar o konfliktu med etnografsko-narodnim in nadnacionalnim brez upa na zmago. Pisati sem ga začel v Moskvi, zaključujem ga v Ljubljani. Ko smo se začeli spuščati na pristajalno stezo letališča Šeremjetovo, sem se šele ovedel, da se nisem popolnoma nič pripravil na to, da bom naslednji teden preživel v moskovskih nagovorih. Ne pomnim, da bi se mi to kdaj pripetilo. Moskva namreč zahteva od človeka, da se nanjo temeljito pripravi in opremi, ker je vse preveč robata, v zimskem času pa še prav posebej. Zato si največkrat vnaprej pripravim natančen program ogleda najnovejših razstav ali pa si izberem eno ali več predstav iz repertoarja moskovskega gledališkega panoptikuma. Mojo trenutno stihijskost in nepripravljenost opravičuje to, da sem odletel na pot sredi najintenzivnejših priprav za premiero gledališkega informansa. 

 

Na razstavo gruzijske avantgardne umetnosti, katere otvoritev je bila prejšnji teden v Puškinovem muzeju, me je opozorila naša družinska prijateljica Irina Sokolova. Naj takoj povem, da si razstave, navkljub ogromni želji, zaradi kompleksnosti in napetosti pri delu ter utrujenosti, nisem šel ogledati. Ko mi je Irina Sokolova napovedala možnost, da si jo skupaj ogledava, mi je v naslednjem hipu v zavesti zasvetilo skoraj pozabljeno ime David Kakabadze. Razveselil sem se, da bom končno videl njegove umetnine. Nikoli nisem stal pred njegovimi originalnimi deli, kaj šele, da bi si jih ogledal v kontekstu z drugimi gruzijskimi avantgardnimi umetniki iz začetka XX. stoletja. O gruzijskih avantgardističnih umetnikih namreč ne vem skoraj nič.

 

O liku in delu Davida Nestroviča Kakabadze pa kljub temu poznam kar nekaj enciklopedičnih dejstev. Večina od vas, ki berete ta tekst, ga poznate, ne da bi se tega sploh zavedali. Njegovo ime so mi imenovali v kontekstu izuma stereografičnega kina. Drugače povedano, David Nestrovič Kakabadze je bil tisti, ki je izumil očala zagledanje 3D filmov. Hipni preskok v pripovedi: Ta stvarni podatek, ki ga do današnjega dne še nisem izgubil na svojih poteh, sem dobil v najboljšem muzeju vseh muzejev na svetu, v Museum of Jurassic Tehnology v Los Angelesu, katerega misija je, da za nas opravlja najbolj nenavaden izbor posebnih znanj. Muzejsko informacijo o Kakabazevu sem dobil v "muzeju metafizike", ki ga je ustanovil moj znanec David Wilson. Če vas bo kdaj pot zanesla v Kalifornijo, si oglejte ta čudež sredi arhitekture bencinskih postaj, nedaleč od Venice beach na bulevarju Venice! Konec hitre pripovedi.

 

David Nesterovič Kakabadze

 

 

In že smo nazaj v komentarju o umetnikih in umetnicah visoke kulture, ki jih skoraj ne poznamo. Kaj sploh vemo o moldavski, armenski avantgardni umetnosti? Kaj sploh vem o Kakabazeju? Predvsem to, da je skupaj s Pavlom Nikolajevičem Filonovim objavil leta 1914 v Sankt Peterburgu Manifest analitske umetnosti. Predvsem to, da njegova umetnost potrjuje hipotezo umetnostnega zgodvinarja Vitalija Pacukova, da je avantgardna umetnost izoblikovala svoj barvni spekter tudi izruralne pitoresknosti sovjetskega juga, predvsem Gruzije in Armenije, na podoben način kot je zahodna avantgardna umetnost svoj barvni spekter oblikovala iz afriške ambientalnosti ali iz pacifiške barvne mnogoterosti. Predvsem to, da je oblikoval svoj svet na dveh popolnoma različnih, a vzporednih temeljih, konstruiral ga je iz narodno obarvanih obredji ter jih potihoma preusmeril v gromovniška načela vizualnih avantgardnih gest. Že v naslednjem hipu pa je z lahkoto zdrsel v popolnoma presentljivo območje intelektualne razčlenitve stilne formacije modernizma. Predvsem to, da je težko umetniku na svetu, še težje avantgardnemu umetniku, najtežje pa avantgardnemu umetniku v provinci.

 

Zelo kratko predavanje, ki izhaja iz predavanja dr. Petra Krečiča: Modernizem je vse tisto, kar je nasprotno klasičnemu, modernizem je vse antitradicionalno. Modernizem je vse in najprej - anti! Konec predavanja.

 

Narodna pitoresknost je pomembna za razumevanje tistega, kar se bo preoblikovalo iz historične avantgarde v neoavantgardno umetnost šestdesetih let prejšnjega stoletja. Na tem mestu nastopi tema in vsebina današnjega komentarja, ki jo lahko natančno opazujemo v filmih Sence pozabljenih prednikov, Granatno jabolko in Trdnajva Surinam filmskega režiserja Sergeja Josifoviča Paradžanova.

 

Etnografija se je sama vrivala v avantgardne umetniške postopke, tako na začetku kot v drugi polovici XX. stoletja. Nenehno smo živeli v velikem razkoraku med željo po modernizaciji, internacionalizaciji in obnovo nacionalne identitete, ki se je na koncu razgradila v šaljivo strašljivo stvarnost, ki jo sedaj živimo. V prvem delu stoletja predvsem zaradi nasilnega dikatata ideologije proletariata, v drugem delu stoletja pa se je vsa energija preusmerila iz svetovljanske v nacionalno držo, usmerila se je v obnovo ruralnega.

 

Ne pozabimo, ruralni komunisti so nenehoma množično plesali folklorne plese ter umetnike prepričevali in jim svetovali, da bi bilo dobro, če bi barve narodnih noš plesale tudi v komunističnih operah. Tako nas je etno-folklorna kultura sistematično degradirala in počasi ubijala. Samo spomnite se tiste folklorne groze, ki smo jo morali kot mladostniki prenašati na komunističnih odrih.

 

Pa ne moreš verjet!

 

Ne pozabimo, avantgardiste so v Sovjetski zvezi pobili kot potepuške pse ali pa jih potisnili na rob eksistence! V Gruziji je obstajal narodni aktivizem, ki je bil usmerjen, z veliko energije, v smer modernizacije. Tudi to se lahko kdaj zgodi. Redko, a se zgodi, če le najde umetnost zgodovinsko podporo v svoji preteklosti.

 

Avantgardist David Nestrovič Kakabadze je bil zgodovinska podpora neoavantgardistu, filmskemu umetniku Sergeju Josipoviču Paradžanovu, gruzijskemu umetniku armenskega porekla. Paradžanov, ki se je v svoji drži zavzemal za "moško lepoto", je bil obtožen hermetičnosti, nacionalizma in homoseksualnosti. Zaradi vsega tega je bil najprej obsojen na ustvarjalno izolacijo, kasneje pa je bil zaradi svoje homoseksulanosti obsojen na zaporno kazen. Za njegovo izpustitev iz sovjetskega zapora se je zavzel pravobranilec kulturnih delavcev sveta, pisatelj Louis Aragon. Po treh letih je bil izpuščen z dekretom sekretarja komunistične partije Leonida Iliča Brežnjeva. Po izpustitvi je nadaljeval s svojim umetniškim delovanjem. Njegov umetniški čut je vztrajal v modernističnem obravnavanju etnografskega izročila: "Lepota potrebuje pozornost!" Toda lepoto je obravnaval modernistično.

 

To je komentar o konfliktu med narodnim in nadnacionalnim brez upa na zmago. Umetnost si vedno zastavlja vprašanja, ki zahtevajo morfološke odgovore. Bodisi, da umetnost izhaja iz točke "nič", ali pa izhaja iz razvoja zgodovinskih podpor, ki jih artikulirala preteklost. Toda po koncu XX. stoletja, neodvisno od tega, kako umetniki obravnavajo svet ideoloških ali religioznih konstruktov, morajo prestopiti čez univerzalne probleme preloma. Brez oklevanja morajo pokazati svojo konceptualizacijo "absolutnega sveta" ali manifestacijo "relativnega sveta".

 

Tako sem premišljeval pred vami razstavo, ki je nisem videl.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
5
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
8
17.09.2019 22:15
Raziskave javnega mnenja so v Sloveniji politični fenomen in podaljšek lobijev, je prepričan Tilen Majnardi, nekdanji novinar ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
9
16.09.2019 23:59
Zakaj je razkritje potencialnega konflikta interesov Damirja Črnčeca, Šarčevega državnega sekretarja za nacionalno varnost, v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Digitalni humanizem: Čeprav živimo v digitalnem obdobju, v resnici še vedno delujemo na analogen način
5
14.09.2019 23:15
Natančno se zavedam, da je današnji komentar usmerjen v umetnike in v tiste, ki so zelo blizu sodobni in razvojni umetnosti. Za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
8
14.09.2019 07:00
Ali morda veste, kdo je dal začetno pobudo za t.i. parlamentarni program, ki je danes del Tretjega programa RTV Slovenije? Ne? ... Več.
Piše: Miha Burger
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
11
12.09.2019 11:38
Ob hrupu 28 slovenskih intelektualcev zaradi povsem korektne izjave predsednika Boruta Pahorja na nedavnem Blejskem strateškem ... Več.
Piše: Božo Cerar
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
12
11.09.2019 21:00
Družbeni pojavi kot so krize, še posebej, če so povezani z veliko finančno izgubo, prinesejo v družbi veliko polemike in iskanje ... Več.
Piše: Aleš Ahčan
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
20
10.09.2019 22:30
To, da boJanez Lenarčič, ki je sicer povsem korekten in neproblematičen diplomatski birokrat, vodil resor za humanitarno pomoč ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
20
09.09.2019 22:00
Trditve, da je komunizem od nastanka dalje kontinuirano neločljiv od udbomafije , globoke države, nepotizma in klientelizma, ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
9
07.09.2019 23:59
Alenka Bratušek se je kot premierka proslavila z izjavo, da je treba narediti konec brezglavemu varčevanju . Kdo ne bi v tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
"Pomemben položaj zasedate, a poglejte kakšno zanič mizo imate; jaz bi jo vrgel skozi okno."
0
07.09.2019 21:00
Rad se ponavljam: letos praznujemo stoletnico začetka delovanja izjemne umetniške šole Bauhaus. To dejstvo je vzrok, da posvečam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropa na Zahodnem Balkanu: Članstvo v Evropski uniji je za Severno Makedonijo vprašanje biti ali ne biti
3
04.09.2019 22:30
Severnomakedonsko vodstvo se boji, da bo pošel zagon, ki smo mu bili priča v zadnjem letu v makedonskih prizadevanjih za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ukrajinska neodvisnost: 13.000 mrtvih, 34.000 ranjenih in 1,8 milijona razseljenih
16
02.09.2019 23:00
Zgodovinski 24. avgust 1991 za mojo domovino pomeni rojstvo neodvisne in samostojne ukrajinske države. Prav ta pomemben dogodek ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Evropa, Azija in Amerika v novih geopolitičnih turbulencah: Multipolarni svet se vse bolj krči, vrača se nova oblika bipolarnosti
9
01.09.2019 20:00
Velike spremembe so pred nami, vstopamo v nov geopolitični, geoekonomski in geotehnološki svetovni red. V novo globalno ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Povejmo na glas: svet upravljajo digitalni ovaduhi in fotonski veter
1
31.08.2019 21:00
Računalniška država XXI. stoletja je že v celoti drugačna od televizijske države osemdestih let prejšnjega stoletja. Današnja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Komedija "Alo Alo" po Šarčevo: V ozkem grlu globoke države
14
29.08.2019 22:20
Vaški fantje iz Kamnika, ki skrbijo za interese predsednika vlade, ne počnejo nič takšnega, česar ne bi delali že njihovi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tri zgodbe: Prvošolčki, otroci v vrtcih in nočne skrivnosti ljubljanske Pediatrične klinike
6
28.08.2019 23:32
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred kratkim opozorilo vse zaposlene v javni upravi, da imajo kot starši ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,273
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,311
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,604
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,658
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,681
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,573
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,143
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,247
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 670
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,415