Opazili smo

Potratno varčevanje direktorja Lavreta

Doktor Janez Lavre, ki je pred približno pol leta prevzel vodenje mariborskega Kliničnega centra, je zadnje čase celo pogosteje v medijih kot njegov ljubljanski kolega Andraž Kopač, za katerega utemeljeno sumimo, da je bil na položaj izvoljen nezakonito.

12.12.2016 08:54
Ključne besede:   UKC Maribor   Janez Lavre   Milojka Kolar Celarc

Foto: NSi

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno.

Od prehoda iz slovenjgraške v mariborsko bolnišnico, ki je bil precej odmeven, za kar je poskrbela ministrica Milojka Kolar Celarc osebno, je Lavre medijsko izpostavljena oseba. Med prvimi ukrepi ki jih je gospod Janez Lavre sprejel, je bila sprememba sistematizacije in zaposlitev njegove življenjske sopotnice in prijatelja, kar je izzvalo veliko vroče krvi v UKC Maribor, več anonimk, poslanih medijem ter zahtevo s strani nekaterih nadzornikov, da postopek zaposlitve preveri KPK. Avtor najnovejše, ki je te dni zaokrožila po medijih, Lavretu očita precej neracionalno in negospodarno sklepanje pogodb za nabavo zdravil iz krvi pri Zavodu za transfuzijsko medicino. Z njimi naj bi vodja mariborskega zavoda podpisal pogodbo brez predhodno izpeljanega postopka javnega naročanja, čeprav je na trgu več ponudnikov teh zdravil. A to še ni vse. Pogodba naj bi bila podpisana na nedoločen čas, v njej ni niti cene niti predmeta naročila! Temu naj bi ostro nasprotovali pravnici, ki sta opozorili na pravno nevzdržnost in neveljavnost pogodb. A to očitno ni zmotilo človeka, ki je v UKC Maribor prišel z javnimi priporočili ministrice za zdravje. Spomnimo se, kako je Lavretu ministrica Milojka osebno izvajala promocijo, ko je javno prek medijev prepričevala nadzornike UKC Maribor, da ga naj povabijo na razpis. Predstavljala ga je kot rešitelja zavoda. Še več, požegnala naj bi tudi prezaposlitev njegove življenjske partnerice, kar je bil menda Lavretov pogoj, da prevzame ponujeno delo. No, to je izzvalo veliko vroče krvi na zadnjih sejah nadzornega sveta zavoda, ki so bile sicer zaprte za javnost, še zmeraj pa se s tem ukvarja protikorupcijska komisija. Na ministrstvu za zdravje pa niti besede o tem. Verjetno so prezaposleni s pripravo zdravstvene reforme?

 

Po prihodu v Maribor se je direktor Lavre "misije reševanja UKC Maribor" lotil z ostrimi rezi v letni naložbeni plan zavoda, ki ga je sprejel še prejšnji in (pre)dolgoletni direktor Gregor Pivec. Ker je še prej prezaposlil pomočnika direktorja za naložbe in ukinil to funkcijo, je, kot zdaj kaže, Lavre rezal preveč na pamet in brez pravega občutka ter črtal povsem neustrezne postavke. Tako je denimo ukinil nakup dodatnih postelj za oddelek intenzivne nege, ki je že tako ozko grlo za zmanjšanje čakalnih dob na operativne posege pri težkih bolnikih s karcinomom pljuč. Potem je še zmanjšal število prihodov zdravnikov anesteziologov iz drugih zavodov, za katere se je prav tako odločilo prejšnje vodstvo zavoda, da bi povečalo število operativnih posegov. In ukrep se je izkazal kot zelo učinkovit – septembra letos so v primerjavi z lanskim opravili skoraj 600 operativnih posegov več. Še en ukrep, ki je prizadel težke bolnike. Zanimivo bo videti kako bodo potekale operacije po zmanjšanju števila prihodov anestezistov od drugod. Torej so Lavretovi ključni varčevalni ukrepi, ki jih je izvedel do zdaj, bolj škodili kot koristili? 

 

Kakšen smisel ima podpis pogodbe z Zavodom za transfuzijsko medicino v kontekstu omenjenega Lavretovega varčevanja za vsako ceno, ni znano. Učinek, ki ga lahko povzroči sklepanje pogodbe z enim samim ponudnikom, ki je bil še pred nekaj leti tarča ostrih kritik javnosti zaradi izredno visokih cen, je vse prej kot varčevalen. Morda s tem Lavre vrača uslugo ministrici, potem ko mu je zagotovila vodstveni položaj v drugi največji slovenski bolnišnici in omogočila zaposlitev partnerice za svetovalko? Je zato podpisal tudi dve pogodbi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, s katerimi je sprejel strošek zdravnika radioterapevta v višini 800 evrov na uro, prav tako brez javnega naročila?

 

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno. Bo glede tega kaj spremenila razvpita zdravstvena reforma? Najbrž ne. Vse dokler zdravstvo ne začne funkcionirati po načelu realne ekonomije, se bodo ministri namesto s sistemskimi rešitvami ukvarjali z nabavo toaletnega papirja za bolnišnice in se vpletali v kadrovsko politiko javnih zavodov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Bljak, pa takšna kultura! Slavko Pregl očetovsko rešil direktorico JAK
0
27.02.2020 06:00
Na Javni agenciji za knjigo (JAK) bi morali na seji sveta razrešiti direktorico Renato Zamido, a jo je v zadnjem hipu rešil ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid-19 med nami: Brez panike? Ampak panika je že ... tu!
3
23.02.2020 22:40
Ko nas vlada, ki ji nihče več ne zaupa, še manj pa verjame, poskuša pomiriti, češ da glede koronavirusa (Covid-19) ni razlogov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus, 20. februar 2020
0
20.02.2020 21:22
Piše: Uredništvo
Črnčec na Facebooku o "janševističnem totalitarizmu"
13
19.02.2020 12:11
Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odstopu, je kar na svojem Facebook profilu ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.420
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.180
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.542
04/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.246
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.135
06/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.900
07/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.191
08/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.075
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.760
10/
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.527