Opazili smo

Potratno varčevanje direktorja Lavreta

Doktor Janez Lavre, ki je pred približno pol leta prevzel vodenje mariborskega Kliničnega centra, je zadnje čase celo pogosteje v medijih kot njegov ljubljanski kolega Andraž Kopač, za katerega utemeljeno sumimo, da je bil na položaj izvoljen nezakonito.

12.12.2016 08:54
Ključne besede:   UKC Maribor   Janez Lavre   Milojka Kolar Celarc

Foto: NSi

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno.

Od prehoda iz slovenjgraške v mariborsko bolnišnico, ki je bil precej odmeven, za kar je poskrbela ministrica Milojka Kolar Celarc osebno, je Lavre medijsko izpostavljena oseba. Med prvimi ukrepi ki jih je gospod Janez Lavre sprejel, je bila sprememba sistematizacije in zaposlitev njegove življenjske sopotnice in prijatelja, kar je izzvalo veliko vroče krvi v UKC Maribor, več anonimk, poslanih medijem ter zahtevo s strani nekaterih nadzornikov, da postopek zaposlitve preveri KPK. Avtor najnovejše, ki je te dni zaokrožila po medijih, Lavretu očita precej neracionalno in negospodarno sklepanje pogodb za nabavo zdravil iz krvi pri Zavodu za transfuzijsko medicino. Z njimi naj bi vodja mariborskega zavoda podpisal pogodbo brez predhodno izpeljanega postopka javnega naročanja, čeprav je na trgu več ponudnikov teh zdravil. A to še ni vse. Pogodba naj bi bila podpisana na nedoločen čas, v njej ni niti cene niti predmeta naročila! Temu naj bi ostro nasprotovali pravnici, ki sta opozorili na pravno nevzdržnost in neveljavnost pogodb. A to očitno ni zmotilo človeka, ki je v UKC Maribor prišel z javnimi priporočili ministrice za zdravje. Spomnimo se, kako je Lavretu ministrica Milojka osebno izvajala promocijo, ko je javno prek medijev prepričevala nadzornike UKC Maribor, da ga naj povabijo na razpis. Predstavljala ga je kot rešitelja zavoda. Še več, požegnala naj bi tudi prezaposlitev njegove življenjske partnerice, kar je bil menda Lavretov pogoj, da prevzame ponujeno delo. No, to je izzvalo veliko vroče krvi na zadnjih sejah nadzornega sveta zavoda, ki so bile sicer zaprte za javnost, še zmeraj pa se s tem ukvarja protikorupcijska komisija. Na ministrstvu za zdravje pa niti besede o tem. Verjetno so prezaposleni s pripravo zdravstvene reforme?

 

Po prihodu v Maribor se je direktor Lavre "misije reševanja UKC Maribor" lotil z ostrimi rezi v letni naložbeni plan zavoda, ki ga je sprejel še prejšnji in (pre)dolgoletni direktor Gregor Pivec. Ker je še prej prezaposlil pomočnika direktorja za naložbe in ukinil to funkcijo, je, kot zdaj kaže, Lavre rezal preveč na pamet in brez pravega občutka ter črtal povsem neustrezne postavke. Tako je denimo ukinil nakup dodatnih postelj za oddelek intenzivne nege, ki je že tako ozko grlo za zmanjšanje čakalnih dob na operativne posege pri težkih bolnikih s karcinomom pljuč. Potem je še zmanjšal število prihodov zdravnikov anesteziologov iz drugih zavodov, za katere se je prav tako odločilo prejšnje vodstvo zavoda, da bi povečalo število operativnih posegov. In ukrep se je izkazal kot zelo učinkovit – septembra letos so v primerjavi z lanskim opravili skoraj 600 operativnih posegov več. Še en ukrep, ki je prizadel težke bolnike. Zanimivo bo videti kako bodo potekale operacije po zmanjšanju števila prihodov anestezistov od drugod. Torej so Lavretovi ključni varčevalni ukrepi, ki jih je izvedel do zdaj, bolj škodili kot koristili? 

 

Kakšen smisel ima podpis pogodbe z Zavodom za transfuzijsko medicino v kontekstu omenjenega Lavretovega varčevanja za vsako ceno, ni znano. Učinek, ki ga lahko povzroči sklepanje pogodbe z enim samim ponudnikom, ki je bil še pred nekaj leti tarča ostrih kritik javnosti zaradi izredno visokih cen, je vse prej kot varčevalen. Morda s tem Lavre vrača uslugo ministrici, potem ko mu je zagotovila vodstveni položaj v drugi največji slovenski bolnišnici in omogočila zaposlitev partnerice za svetovalko? Je zato podpisal tudi dve pogodbi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, s katerimi je sprejel strošek zdravnika radioterapevta v višini 800 evrov na uro, prav tako brez javnega naročila?

 

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno. Bo glede tega kaj spremenila razvpita zdravstvena reforma? Najbrž ne. Vse dokler zdravstvo ne začne funkcionirati po načelu realne ekonomije, se bodo ministri namesto s sistemskimi rešitvami ukvarjali z nabavo toaletnega papirja za bolnišnice in se vpletali v kadrovsko politiko javnih zavodov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,273
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,311
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,604
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,658
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,681
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,573
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,143
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,247
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 670
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,415