Opazili smo

Potratno varčevanje direktorja Lavreta

Doktor Janez Lavre, ki je pred približno pol leta prevzel vodenje mariborskega Kliničnega centra, je zadnje čase celo pogosteje v medijih kot njegov ljubljanski kolega Andraž Kopač, za katerega utemeljeno sumimo, da je bil na položaj izvoljen nezakonito.

12.12.2016 08:54
Ključne besede:   UKC Maribor   Janez Lavre   Milojka Kolar Celarc

Foto: NSi

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno.

Od prehoda iz slovenjgraške v mariborsko bolnišnico, ki je bil precej odmeven, za kar je poskrbela ministrica Milojka Kolar Celarc osebno, je Lavre medijsko izpostavljena oseba. Med prvimi ukrepi ki jih je gospod Janez Lavre sprejel, je bila sprememba sistematizacije in zaposlitev njegove življenjske sopotnice in prijatelja, kar je izzvalo veliko vroče krvi v UKC Maribor, več anonimk, poslanih medijem ter zahtevo s strani nekaterih nadzornikov, da postopek zaposlitve preveri KPK. Avtor najnovejše, ki je te dni zaokrožila po medijih, Lavretu očita precej neracionalno in negospodarno sklepanje pogodb za nabavo zdravil iz krvi pri Zavodu za transfuzijsko medicino. Z njimi naj bi vodja mariborskega zavoda podpisal pogodbo brez predhodno izpeljanega postopka javnega naročanja, čeprav je na trgu več ponudnikov teh zdravil. A to še ni vse. Pogodba naj bi bila podpisana na nedoločen čas, v njej ni niti cene niti predmeta naročila! Temu naj bi ostro nasprotovali pravnici, ki sta opozorili na pravno nevzdržnost in neveljavnost pogodb. A to očitno ni zmotilo človeka, ki je v UKC Maribor prišel z javnimi priporočili ministrice za zdravje. Spomnimo se, kako je Lavretu ministrica Milojka osebno izvajala promocijo, ko je javno prek medijev prepričevala nadzornike UKC Maribor, da ga naj povabijo na razpis. Predstavljala ga je kot rešitelja zavoda. Še več, požegnala naj bi tudi prezaposlitev njegove življenjske partnerice, kar je bil menda Lavretov pogoj, da prevzame ponujeno delo. No, to je izzvalo veliko vroče krvi na zadnjih sejah nadzornega sveta zavoda, ki so bile sicer zaprte za javnost, še zmeraj pa se s tem ukvarja protikorupcijska komisija. Na ministrstvu za zdravje pa niti besede o tem. Verjetno so prezaposleni s pripravo zdravstvene reforme?

 

Po prihodu v Maribor se je direktor Lavre "misije reševanja UKC Maribor" lotil z ostrimi rezi v letni naložbeni plan zavoda, ki ga je sprejel še prejšnji in (pre)dolgoletni direktor Gregor Pivec. Ker je še prej prezaposlil pomočnika direktorja za naložbe in ukinil to funkcijo, je, kot zdaj kaže, Lavre rezal preveč na pamet in brez pravega občutka ter črtal povsem neustrezne postavke. Tako je denimo ukinil nakup dodatnih postelj za oddelek intenzivne nege, ki je že tako ozko grlo za zmanjšanje čakalnih dob na operativne posege pri težkih bolnikih s karcinomom pljuč. Potem je še zmanjšal število prihodov zdravnikov anesteziologov iz drugih zavodov, za katere se je prav tako odločilo prejšnje vodstvo zavoda, da bi povečalo število operativnih posegov. In ukrep se je izkazal kot zelo učinkovit – septembra letos so v primerjavi z lanskim opravili skoraj 600 operativnih posegov več. Še en ukrep, ki je prizadel težke bolnike. Zanimivo bo videti kako bodo potekale operacije po zmanjšanju števila prihodov anestezistov od drugod. Torej so Lavretovi ključni varčevalni ukrepi, ki jih je izvedel do zdaj, bolj škodili kot koristili? 

 

Kakšen smisel ima podpis pogodbe z Zavodom za transfuzijsko medicino v kontekstu omenjenega Lavretovega varčevanja za vsako ceno, ni znano. Učinek, ki ga lahko povzroči sklepanje pogodbe z enim samim ponudnikom, ki je bil še pred nekaj leti tarča ostrih kritik javnosti zaradi izredno visokih cen, je vse prej kot varčevalen. Morda s tem Lavre vrača uslugo ministrici, potem ko mu je zagotovila vodstveni položaj v drugi največji slovenski bolnišnici in omogočila zaposlitev partnerice za svetovalko? Je zato podpisal tudi dve pogodbi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, s katerimi je sprejel strošek zdravnika radioterapevta v višini 800 evrov na uro, prav tako brez javnega naročila?

 

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno. Bo glede tega kaj spremenila razvpita zdravstvena reforma? Najbrž ne. Vse dokler zdravstvo ne začne funkcionirati po načelu realne ekonomije, se bodo ministri namesto s sistemskimi rešitvami ukvarjali z nabavo toaletnega papirja za bolnišnice in se vpletali v kadrovsko politiko javnih zavodov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Dosje komunala: Ko župani "poskrbijo" za lokalne odpadke, zasmrdi do neba
0
30.10.2020 23:00
V Sloveniji se letno zbere skoraj pol tone komunalnih odpadkov na prebivalca. Odpadki pa so dober posel za vse v verigi od ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.970
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.873
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.955
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.911
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.975
06/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 1.112
07/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.344
08/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.351
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 873
10/
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
Dragan Živadinov
Ogledov: 803