Opazili smo

Potratno varčevanje direktorja Lavreta

Doktor Janez Lavre, ki je pred približno pol leta prevzel vodenje mariborskega Kliničnega centra, je zadnje čase celo pogosteje v medijih kot njegov ljubljanski kolega Andraž Kopač, za katerega utemeljeno sumimo, da je bil na položaj izvoljen nezakonito.

12.12.2016 08:54
Ključne besede:   UKC Maribor   Janez Lavre   Milojka Kolar Celarc

Foto: NSi

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno.

Od prehoda iz slovenjgraške v mariborsko bolnišnico, ki je bil precej odmeven, za kar je poskrbela ministrica Milojka Kolar Celarc osebno, je Lavre medijsko izpostavljena oseba. Med prvimi ukrepi ki jih je gospod Janez Lavre sprejel, je bila sprememba sistematizacije in zaposlitev njegove življenjske sopotnice in prijatelja, kar je izzvalo veliko vroče krvi v UKC Maribor, več anonimk, poslanih medijem ter zahtevo s strani nekaterih nadzornikov, da postopek zaposlitve preveri KPK. Avtor najnovejše, ki je te dni zaokrožila po medijih, Lavretu očita precej neracionalno in negospodarno sklepanje pogodb za nabavo zdravil iz krvi pri Zavodu za transfuzijsko medicino. Z njimi naj bi vodja mariborskega zavoda podpisal pogodbo brez predhodno izpeljanega postopka javnega naročanja, čeprav je na trgu več ponudnikov teh zdravil. A to še ni vse. Pogodba naj bi bila podpisana na nedoločen čas, v njej ni niti cene niti predmeta naročila! Temu naj bi ostro nasprotovali pravnici, ki sta opozorili na pravno nevzdržnost in neveljavnost pogodb. A to očitno ni zmotilo človeka, ki je v UKC Maribor prišel z javnimi priporočili ministrice za zdravje. Spomnimo se, kako je Lavretu ministrica Milojka osebno izvajala promocijo, ko je javno prek medijev prepričevala nadzornike UKC Maribor, da ga naj povabijo na razpis. Predstavljala ga je kot rešitelja zavoda. Še več, požegnala naj bi tudi prezaposlitev njegove življenjske partnerice, kar je bil menda Lavretov pogoj, da prevzame ponujeno delo. No, to je izzvalo veliko vroče krvi na zadnjih sejah nadzornega sveta zavoda, ki so bile sicer zaprte za javnost, še zmeraj pa se s tem ukvarja protikorupcijska komisija. Na ministrstvu za zdravje pa niti besede o tem. Verjetno so prezaposleni s pripravo zdravstvene reforme?

 

Po prihodu v Maribor se je direktor Lavre "misije reševanja UKC Maribor" lotil z ostrimi rezi v letni naložbeni plan zavoda, ki ga je sprejel še prejšnji in (pre)dolgoletni direktor Gregor Pivec. Ker je še prej prezaposlil pomočnika direktorja za naložbe in ukinil to funkcijo, je, kot zdaj kaže, Lavre rezal preveč na pamet in brez pravega občutka ter črtal povsem neustrezne postavke. Tako je denimo ukinil nakup dodatnih postelj za oddelek intenzivne nege, ki je že tako ozko grlo za zmanjšanje čakalnih dob na operativne posege pri težkih bolnikih s karcinomom pljuč. Potem je še zmanjšal število prihodov zdravnikov anesteziologov iz drugih zavodov, za katere se je prav tako odločilo prejšnje vodstvo zavoda, da bi povečalo število operativnih posegov. In ukrep se je izkazal kot zelo učinkovit – septembra letos so v primerjavi z lanskim opravili skoraj 600 operativnih posegov več. Še en ukrep, ki je prizadel težke bolnike. Zanimivo bo videti kako bodo potekale operacije po zmanjšanju števila prihodov anestezistov od drugod. Torej so Lavretovi ključni varčevalni ukrepi, ki jih je izvedel do zdaj, bolj škodili kot koristili? 

 

Kakšen smisel ima podpis pogodbe z Zavodom za transfuzijsko medicino v kontekstu omenjenega Lavretovega varčevanja za vsako ceno, ni znano. Učinek, ki ga lahko povzroči sklepanje pogodbe z enim samim ponudnikom, ki je bil še pred nekaj leti tarča ostrih kritik javnosti zaradi izredno visokih cen, je vse prej kot varčevalen. Morda s tem Lavre vrača uslugo ministrici, potem ko mu je zagotovila vodstveni položaj v drugi največji slovenski bolnišnici in omogočila zaposlitev partnerice za svetovalko? Je zato podpisal tudi dve pogodbi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, s katerimi je sprejel strošek zdravnika radioterapevta v višini 800 evrov na uro, prav tako brez javnega naročila?

 

Če si ministričin ljubljenec, je, kot kaže, vse dovoljeno. Bo glede tega kaj spremenila razvpita zdravstvena reforma? Najbrž ne. Vse dokler zdravstvo ne začne funkcionirati po načelu realne ekonomije, se bodo ministri namesto s sistemskimi rešitvami ukvarjali z nabavo toaletnega papirja za bolnišnice in se vpletali v kadrovsko politiko javnih zavodov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.304
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.959
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.527
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.358
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.076
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.185
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 902
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 790
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 756
10/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.529